Forside

Nyheder

04-12-2018
Klubturneringen.

3 udsatte kampe blev spillet mandag aften. I partiet mellem Emil Baltzer og Gagik Sahakian bølgede kampen noget frem og tilbage, men Emil kom til sidst fra midtpillet med en kvalitet i overvægt og vandt. Mogens Larsson og Anatolii Pershuta var ganske længe i nogenlunde balance, men Mogens trak sejren i hus ved at sætte Anatolii mat langt væk fra en Konges normale opholdssted i skak. Finn Nielsens parti mod Benny Christensen var yderst spændende og afgørende for placeringen i toppen af efterårets klubturnering. Et mærkeligt parti med usædvanlige uligevægt, idet Finn på et tidspunkt havde 7 bønder, mens alle Bennys bønder var forsvundet fra brættet. Der var også officerer på brættet, og Benny blev ved med at kæmpe for sin chance. På et tidspunkt valgte Finn at flygte fra en Dronningeskak i stedet for at flytte en Løber imellem. Derefter var det overordentlig tæt på, at Benny lykkedes med en matplan. Et enkelt flugtfelt gjorde forskellen og ved udsigten til en uundgåelig Dronningeafbytning valgte Benny at opgive den ulige kamp mod Finns mange fribønder. Dermed tager Finn og Mogens de øverste placeringer med hver 7 points. Finn med en lidt bedre korrektion.
Bortset fra et par partier, som Emil ikke har kunnet få afviklet, fordi han er i gang med at tage teori- og køreprøve, er turneringen nu afsluttet, medmindre Emil og Anatolii kan spille deres kamp næste mandag, hvor de fleste andre skal spille holdkamp på hjemmebane mod Esbjerg Skakforening. Se turneringstabellen her.

04-12-2018
SGP i Fredericia den 1. december.

Ikke færre end 7 skakspillere fra Vojens sad klar ved skakbrættet, da Fredericia Skakforening var arrangør af 4. afdeling af sæsonens hurtigskakstævner i Sydjysk Hovedkreds. Kun arrangørklubben og Fåborg Skakklub kunne matche et sådant deltagerantal. I alt deltog tæt ved 50 spillere i turneringen.  I skoleskakklassen spillede de 9 deltagere alle-mod-alle, og Oleksandr Pershuta klarede sig udmærket med 7 sejre og 2 nederlag. Desværre rakte det efter korrektionsberegning kun til en 3.-4.-plads. I 4. klasse klarede farmand Anatolii sig også fint med en samlet 4.-plads efter at have scoret 4 points. Det rakte endog til en lille præmie. I samme gruppe deltog Magnus Tofthøj Iversen, som endnu mangler lidt turneringserfaring, men Magnus klarede sig fornuftigt, og det blev til 2 points denne gang. I 3. klasse lykkedes det ikke Morten Jessen at få omsat gode stillinger til gevinster, og 3 points var lidt under forventet. Jesper Kallesen, Benny Christensen og Karl Posselt spillede alle med i 2. klasse, en 8-mandsgruppe, hvor der derfor blev spillet alle-mod-alle. Ingen af de 3 klarede sig tilfredsstillende. Bedst gik det for Jesper med 3 points, mens Benny og Karl kun fik 2. Jesper og Karl mødtes allerede i 1. runde og havde et brag af en kamp, hvor der blev ofret og kombineret i stillinger, der var så komplicerede, at de slet ikke burde været spillet som hurtigskak. Der var ingen Vojensfolk i den kombinerede Mester- og 1. klasse-gruppe. Mesterklassen blev vundet af Kim Skaanning-Pedersen fra Evans
Tabeller fra Fredericia kan findes her. Oversigten over Grand Prix points efter de første 4 afdelinger kan findes på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside.
Næste SGP-turnering bliver spillet i Vojens den 28. december. Indbydelse og tilmelding her.

30-11-2018
VM-matchens partier.

Har du lyst til at kigge nærmere på den netop afsluttede VM-match, kan du finde alle 15 partier (med korte kommentarer) til gennemspilning på skærmen her.

30-11-2018
Radioskak.

Så er det vist på tide igen at reklamere for den udmærkede serie af skakprogrammer med GM Lars Schandorff som studievært på Radio 24|7. Under fællestitlen Nimzowitch sendes programmet natten mellem lørdag og søndag i hver uge, men heldigvis kan du også finde det som podcast hos Radio 24|7 eller her på siden ved at følge dette link.
Hav altid bræt og brikker klar, når du hører programmet.

28-11-2018
Magnus Carlsen verdensmester for fjerde gang.

Efter 6-6 i den ordinære kamp om VM i skak slog verdensmesteren til og vandt 3 hurtigskakpartier i rap. Dermed er VM-matchen afgjort og udfordreren Fabiano Caruana besejret.
Læs norske reaktioner hos NRK eller AftenpostenDanmarks Radio bringer naturligvis også nyheden.
Peter Dürrfeld skriver om hurtigskakafslutningen i Information.

27-11-2018
VM-matchen.

Efter 12 remis-partier skal VM-matchen afgøres ved hurtigskak, lynskak eller Armageddon. Mens du venter på onsdagens afgørelse, kan du fornøje dig med Maxim Dlugys vurdering af udsigterne for de 2 kombattanter i disse alternative skakdiscipliner – bl.a. med gennemgang af et lynparti mellem de 2 i 2017. Læs mere her.
Læs også NRK´s interview med Magnus Carlsens danske sekundant Peter Heine Nielsen før sidste ordinære matchparti her.

27-11-2018
Klubturneringen.

Enkelte partier mangler, men ellers var det sidste runde før jul, der blev afviklet i går aftes.
Morten Jessen – Anatolii Pershuta ½-½. Et parti, hvor især slutningen  var noget spøjs. Anatolii begik en stor fejl, som han (og de omkringstående) straks selv så, hvorimod Morten ikke umiddelbart fik øje på den mat i 1, der var opstået på brættet. Derfor takkede han ja til Anatoliis remistilbud i en stilling, hvor Anatolii havde 2 merbønder!
Ole Harbo – Kresten Beck 1-0. Kresten har haft svært ved at score points i klubturneringen. Således også i dette parti, hvor det gik helt galt til sidst. Til gengæld gjorde Kresten det fint med en værdifuld remis i den seneste holdkamp i Stouby.
Jesper Kallesen – Finn Nielsen 0-1. Jesper ofrede lidt materiel og skaffede sig en chancerig stilling, men ville så stramme skruen yderligere og overså en taktisk finesse, der førte til Dronningafbytning, hvorefter Jesper valgte at opgive.
Mogens K. Larsson – Benny Christensen 1-0. Topopgør og et interessant og jævnbyrdigt parti, der endnu engang dokumenterede, at Mogens sjældent bringer sig i en tabsstilling, men til gengæld spiller med stor tålmodighed (og tidsforbrug!). På et eller andet tidspunkt skaffer han sig så en lille fordel, som han meget sikkert holder fast i – og vinder partiet. Sådan gik det også denne gang.
Stillingen siger nu 6 points til både Mogens og Finn, og begge har et udsat parti. Trods nederlaget til Mogens indtager Benny 3.-pladsen.
Se turneringstabellen her.

25-11-2018
Invitation til Sønderborg Mesterskabet 2019.

Se invitationen her. Tilmelding via DSU´s turneringssystem.

25-11-2018
Fortsat uafgjort i kampen om VM-titlen.

Nu efter 11 partier. Sidste ordinære parti spilles mandag den 26. november. Ender det ikke med sejr til én af parterne, skal VM afgøres via Tie-break efter det system,  der er beskrevet nedenfor (se nyhed 21-11-2018). Partierne kommenteres og vises live på Chess24.com.

21-11-2018
Skak på højt niveau – med spændingen intakt.

Spænding om VM-titlen, men 9 partier med få unøjagtigheder og begrænset underholdningsværdi. Nedenfor ses stillingen efter 9 remispartier. Jo tættere vi kommer på 12, desto mere skæbnesvangert vil et tabsparti til én af spillerne være. Sandsynligheden for begrænset risikovillighed og dermed et resultat med 12 remisser er derfor stor. I så fald bliver VM afgjort i Tie-break via 4 hurtigskakpartier, op til 10 lynpartier og sluttelig et “Armageddon”-parti. Armageddon lyn afvikles således: Hvid får 6 minutter, sort får 5. minutter. Til  gengæld skal hvid vinde partiet. Ellers bliver sort mester.
10. matchparti spilles i morgen torsdag. Partierne kommenteres og vises live på Chess24.com.

20-11-2018
Godt begyndt er halvt fuldendt.

Ja, sådan lyder det gamle udtryk, men sådan gik det langtfra for Vojens Skakklubs Mesterrækkehold på udebane i Stouby mandag aften. Det begyndte tværtimod rigtig skidt med et hurtigt nederlag til Benny Christensen på bræt 2. Det samme skete for Gagik Sahakian på bræt 8. Derefter lykkedes det for Kresten af holde sit parti på bræt 7 remis, men straks herefter svigtede formand Karl Posselt, der på bræt 5 havde ladet modstanderen ofre en officer for et chancerigt angreb mod Kongen. Det lykkedes Karl at undgå at blive sat mat, men da røgen efter diverse afbytninger og tilbageerobringer lettede, manglede der 2 bønder i et håbløst slutspil. Altså endnu et nederlag og efter remis til Morten Jessen på bræt 6 var stillingen 1-4 i Stoubys favør. Så steppede de resterende Vojensspillere imidlertid et niveau op, og efter klare sejre til både Jesper Kallesen og Finn Nielsen blev der alligevel spænding om slutresultatet. På bræt 1 spillede Mogens som sædvanlig tålmodigt – og med rigeligt tidsforbrug! Det så ellers ret lige ud mod Peter Møller Rasmussen (2017). Da der var 5 minutter tilbage på Mogens´ ur, blev rutinen afgørende. I den pressede stilling spillede Mogens hurtigt og præcist. Modstanderen brugte en masse tid og panikkede til sidst. Det lykkedes Mogens at fange en Springer og blokere for en farlig fribonde på 2. række. Modstanderen centraliserede sin Konge, men Mogens´ bønder stod så lumsk, at en Tårnskak satte modstanderen mat midt på brættet. En forrygende, effektiv  afslutning, der helt uventet sikrede udligning til 4-4 og dermed også et matchpoint, der i den meget jævnbyrdige række kan blive værdifuldt, når sæsonen er slut.

Gråsten mødte i 2. runde i stærkeste opstilling Fredericia 3, og det blev til en Gråstensejr på 6½-1½. Dermed ligger Gråsten på førstepladsen i gruppen med Vojens som en foreløbig 2-er.
Turneringstabellen kan ses her.

20-11-2018
4-4 efter endnu en remis.

Hverken Carlsen eller Caruana kan tilsyneladende overskride den usynlige remisgrænse i VM-matchen, selv om der i partierne bliver gjort behjertede forsøg på at skab uligevægt på brættet. Begge stormestre er så drevne, at de altid kan hive en remis i land, selv om computeren giver udslag til den ene eller anden side. I dag er det hviledag, før parti nr. 9 går i gang på onsdag.

18-11-2018
3½-3½ efter 7 partier i VM-matchen.

Matchen om VM i skak er ganske spændende, fordi kombattanterne forsøger at bringe uligevægt ind i stillingerne – men resultatmæssigt har intet rykket sig indtil videre. 7 partier, der alle er sluttet remis. Skal der yderligere dramatik ind i matchen, kræver det en sejr til én af parterne. Caruana har vel været tættest på en sejr, emn alligevel… Karakteristisk for matchen har været, at hvid har svært ved at skaffe sig så meget initiativ, at han har kunnet spilles på gevinst.
De hidtidige partier bekræfter, at begge spillere er godt forberedt og  meget jævnbyrdige. Det er umuligt at udnævne en favorit – bortset fra, at Carlsen måske har fordel, hvis afgørelsen kommer til at ske ved hurtig- eller lynskakpartier. Mandag fortsætter matchen med 8. parti. Følg slagets gang live med frit valg mellem engelsk- og tysktalende kommentatorer på Chess24.com.

16-11-2018
Holdturneringen.

Mandag den 19. november tager Ole Harbo sig af juniortræningen kl. 18-19. Derefter må der forventes begrænset aktivitet i klubben, idet 8 medlemmer drager til Stouby for at spille 2. runde i holdturneringens Mesterrække 2.

13-11-2018
Klubturneringen.
Næstsidste runde i Klubturneringen før jul blev spillet i går aftes – med følgende resultater:
Benny Christensen – Morten Jessen: 1-0
Finn Nielsen – Mogens K. Larsson: ½-½
Kresten Beck – Jesper Kallesen: ½-½
Gagik Sahakian – Ole Harbo: 0-1
Spændende og jævnbyrdige partier – med den tilføjelse, at både Gagik og Ole fejlede fælt undervejs, og begge spillere kunne have afgjort partiet til deres fordel inden den faktiske afgørelse, hvor Ole sikrede sig Gagiks Dronning for et Tårn.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

13-11-2018
VM-matchen.

Så er der spillet endnu 2 partier, og ligevægten er opretholdt, så stillingen er nu 2-2 inden hviledagen onsdag. De seneste partier har været uden større dramatik og udsving, og udfordreren har i hvert fald ikke på noget tidspunkt været i problemer efter 1. matchparti. Følg slagets gang live med frit valg mellem engelsk- og tysktalende kommentatorer på Chess24.com.

10-11-2018
VM-matchen.

Efter de første 2 partier er stillingen 1-1 efter 2 remisser. I første parti skaffede Carlsen sig overraskende let en fordelagtig stilling, men spillede unøjagtigt i det afgørende øjeblik. Trods overhængende tidnød lykkedes det Caruana at udligne og holde stillingen, selv om Carlsen flyttede rundt og rundt i et forsøg på at fremprovokere en fejl – eller måske blot for at udmatte modstanderen. I parti nr. 2 havde Caruana ikke besvær med at holde remis med sort. Omvendt kunne kan ikke udnytte en merbonde i et tårnslutspil. Følg slagets gang live med frit valg mellem engelsk- og tysktalende kommentatorer på Chess24.com.

10-11-2018
Skoleskakstævne for hold.  

Kolding Skoleskak og Fredericia Skoleskak havde i dag inviteret til et skoleskakstævne for 4-mandshold. Fra Vojens lykkedes det kun at få 2 spillere af sted. Det var Lucka Enemark og Oleksandr Pershuta. De blev så sat på et kombineret Vojens/Kolding-hold bestående af 5 spillere, som skiftedes til at sidde over. En fin løsning for at få flest mulige med. Stævnet blev rigtig vellykket i kraft af en stor delegation fra Frem (Odense), der sendte 4 hold. Med 8 hold passede det fint med en 7 runders alle-mod-alle-turnering. Til gengæld var der ingen opdeling i begyndere og øvede som forudset, og de fynske hold var ældre/mere øvede, så de var mest udfordret af de indbyrdes matcher. Der blev kæmpet på livet løs, og kun et enkelt parti sluttede remis! Da det var en holdturnering, talte machpoints først, og det var Frem 2, der løb med den samlede sejr. Vojens/Kolding-holdet sluttede på 6.-pladsen. Lucka og Oleksandr spillede på henholdsvis 4. og 1. bræt og scorede hver 2 points. Alle deltagere fik en medalje. Tabellen ses til højre.

Det er planen, at et tilsvarende stævne skal arrangeres i Fredericia efter jul. Det ville være fint, hvis endnu flere klubber eller skoler til den tid kunne stille med et hold eller to.

09-11-2018
VM-matchen begynder i dag.

Bliver Carlsen siddende på tronen, eller er Caruana den næste verdensmester i skak?
Følg slagets gang live på Chess24.com.

Spilleplanen ser således ud:
Fredag den 9. november 2018: Parti nr. 1
Lørdag den 10. november 2018: Parti nr. 2
Søndag den 11. november 2018: Hviledag
Mandag den 12. november 2018: Parti nr. 3
Tirsdag den 13. november 2018: Parti nr. 4
Onsdag den 14. november 2018: Hviledag
Torsdag den 15. november 2018: Parti nr. 5
Fredag den 16. november 2018: Parti nr. 6
Lørdag den 17. november 2018: Hviledag
Søndag den 18. november 2018: Parti nr. 7
Mandag den 19. november 2018: Parti nr. 8
Tirsdag den 20. november 2018: Hviledag
Onsdag den 21. november 2018: Parti nr. 9
Torsdag den 22. november 2018: Parti nr. 10
Fredag den 23. november 2018: Hviledag
Lørdag den 24. november 2018: Parti nr. 11
Søndag den 25. november 2018: Hviledag
Mandag den 26. november 2018: Parti nr. 12
Tirsdag den 27. november 2018: Hviledag
Onsdag den 28. november 2018: Tiebreaks

Matchen er afgjort, når én af spillerne har scoret 6½ points i de klassiske 12 partier. Ender de 12 partier 6-6, spilles Tiebreaks (4 hurtigskakpartier, op til 10 lynpartier og i sidste ende Armageddon).

08-11-2018
Invitation til Fredericia Hurtigskak 2018.

Det foregår lørdag den 1. december 2018, og turneringen indgår som 4. afdeling af SydGrandPrix 2018-19.
Invitation og tilmelding her.

05-11-2018
Klubturneringen.
3 partier blev spillet i 7. runde mandag aften. Ole greb forkert flere gange i partiet mod Anatolii, så sejr til Anatolii. Mogens slap lidt lettere fra partiet mod Kresten end vanligt og vandt ret overbevisende til sidst. “Favoritdræberen” Gagik havde åbenbart brugt alt sit krudt i holdturneringen sidste mandag og kunne ikke holde niveauet mod Jesper, der ret hurtigt sikrede sig hele pointet. Partierne Emil – Morten og Finn – Benny blev udsat.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

04-11-2018
SydGrandPrix i Grindsted.
Grindsted havde i år lagt billet ind på at få et SGP-arrangement for at benytte lejligheden til at fejre klubbens 100-års jubilæum.
Forskellige indslag var med til at understrege den særlige anledning: Inden første runde var der velkomstdrik i form af boblevand. I frokostpausen blev der serveret smørrebrød og til eftermiddagskaffen var der Othellolagkage! Således bliver turneringen mindeværdig uden at aflede opmærksomheden fra, at der også blev spillet hurtigskak. Der var i alt 42 deltagere opdelt i 2 grupper: Mester + 1. klasse spillede i én gruppe. Gruppe 3 samlede 2.-3.-4. klasse og skoleskakspillere.
Turneringen blev vundet af Mads Boe (Skanderborg) med 6 points. På de næste pladser fulgte Filip Boe (Nordre) og Torsten Lindestrøm (Esbjerg Skakforening).
Fra Vojens deltog ikke færre end 6 spillere. Det blev en hård debut for Magnus Tofthøj Iversen, der godt kunne have brugt en ren 4. klasse-gruppe til at vænne sig til turneringsformen. Med 1 sejr lykkedes det dog lige akkurat Magnus at undgå sidstepladsen. Olesandr Pershuta scorede 2 points – bl.a. i kraft af en sejr over Magnus. Morten Jessen sluttede med 3½ points på 13.-pladsen i gruppen og fik oven i købet en lille ratinggevinst. Benny Christensen fik en dårlig begyndelse med 1 af 4. Derefter satte han slutspurten ind med 3 ettaller og en samlet score på 4 points. Det rakte til plads nr. 9. Karl Posselt havde efter en god start et par udfald undervejs, men nåede acceptable 4½ points. Efter korrektion blev placeringen nr. 7. Dertil en lille ratinggevinst på 11. Bedste Vojensspiller blev Jesper Kallesen, der som den eneste besejrede gruppevinderen og kun løb ind i ét nederlag undervejs. Endda unødvendigt, fordi han 2 træk forinden havde afslået et remistilbud! Jesper var begunstiget af, at han trods det talstærke fremmøde fra Vojens ikke kom til at møde en eneste spiller af kammeraterne i et lokalopgør! Meget overraskende var Birgit Dithlevsen (Herning) urørlig på førstepladsen med 6 points. Selv om hun normalt hører til i 3. klasse, fik hun ram på adskillige (på papiret) stærkere spillere denne lørdag i Grindsted.

Vinder af øverste gruppe, Mads Boe (tv.) og turneringsleder Lars Wisler (th.)
2.-plads, pengepræmie og 17 Grand Prix points til Jesper Kallesen fra Vojens. I baggrunden Morten Jessen og Oleksandr Pershuta

Eneste minus ved turneringen var, at der opstod forsinkelser undervejs, så der først kunne uddeles – gode – pengepræmier ca. 18.30. Heraf altså bl.a. en andenpræmie til Jesper.
Se turneringstabellen her.

 

 

Næste hurtigskakturnering i SGP-serien spilles lørdag den 1. december i Fredericia.

Grindsted Skakklub fortsætter i øvrigt jubilæumsfejringen lørdag d. 2. februar 2019 med et spændende foredrag og simultan ved stormester og tidligere seniorverdensmester, Jens Kristiansen!

01-11-2018
Kommunemesterskaber i skoleskak i Haderslev kommune.
Onsdag den 31. oktober var i alt 40 gruppevinderere ud af 220 deltagere i de indledende runder i kommunemesterskaberne i skoleskak tidligere på måneden samlet til finalestævne på Favrdalskolen. Her skulle man spille om kvalifikation til DM i skoleskak den 23.-25. november 2018 i Ollerup på Fyn. Der deltog spillere fra 3.-4.-5.-6. klasse. Hermed er 4 spillere fra Haderslev kommune kvalificeret til DM:
– Nikolai Hell (3. klasse), Fællesskolen Starup-Øsby
– Malthe Jacobsen (4. klasse), Fællesskolen Hammelev-Sct. Severin
– Benjamin Petersen (5. klasse), Fællesskolen Starup-Øsby
– Mads Lorentzen (6. klasse), Sdr. Otting Skole

Skulle én eller flere af de kvalificerede melde fra, går tilbuddet videre til nr. 2 i aldersgruppen.

I forhold til 2017 var deltagerantallet ved de indledende runder 3-doblet, og initiativtagerne – bestående af skoleskaklærere og repræsentanter for Haderslev og Vojens Skakklub – håber at få endnu flere skoler med til næste år.

Resultaterne fra finalestævnet kan ses her.
Læs mere om DM i skoleskak på Dansk Skole Skaks hjemmeside.

30-10-2018
Uwe Hansen er død.
Læs Frank Petersens nekrolog over én af de mest stabile klubformænd i den gamle 4. Hovedkreds.

30-10-2018
Holdturneringen er i gang.
Divisionsholdene og Sydjysk Hovedkreds´ Mesterrække 1 indledte sæsonens holdturnering i weekenden. For Vojens Skakklub er denne sæsons holdturnering specielt spændende på grund af sidst års oprykning til Mesterrække 2. Kan vi klare os med et 8-mandshold i et skrapt selskab? Mandag aften var der debut på hjemmebane mod Ribe, og det gik over forventning. Det blev endda til en smal sejr til Vojens på 4½-3½.
På bræt 5 enedes Karl Posselt og Per Andersen om remis efter få træk. Så var vi da i gang med scoringen! På sidstebrættet fik Gagik Sahakian lejlighed til at spille sin favoritåbning med Lc4 og Springeroffer på f7. Denne gang lykkedes det at fastholde et uimodståeligt angreb, og selv om det tog sin tid og ikke umiddelbart førte til skakmat, endte det med stærk materiel overvægt (Droning mod Springer), og pointet var i hus. På bræt 6 fik Morten Jessen en udmærket stilling mod Lars Falsig, og efter at have buret modstanderens Tårn inde i et hjørne – og dermed scoret en kvalitet – kunne Morten lukrere på sin sikre slutspilteknik. Stillingen var herefter 2½ af 3 færdigspillede partier. P bræt 1 var Mogens Larsson som sædvanlig kommet i tidnød, denne gang mod Peter Leimand, en rigtig hurtigtrækker. Mogens holdt hovedet koldt og lykkedes med at bytte af til en remisstilling. På bræt 3 skaffede Finn Nielsen sig en kvalitet i overvægt mod Peder Pharsen, men måtte alligevel spille præcist og længe, før sagen var afgjort. Det sluttede, da Finn fangede Peders sidste Springer. De sidste 3 partier var uklare på dette tidspunkt. På bræt 4 afslog Jesper Kallesen et remistilbud fra Hans E. Leimand, og han kæmpede længe for sejren med en merbonde i et Tårnslutspil. Leimand gav sig imidlertid ikke, og partiet endte med trækgentagelse og altså remis. På bræt 2 spillede Benny Christensen et spændende parti mod Tobias Lindgaard. Benny var ikke uden chancer, men for det meste under pres, og i tidnøden blev en fribonde afgørende, og Benny måtte give fortabt. Det længste parti stod alderspræsident Kresten Beck for på bræt 7. Med en bonde i underskud kæmpede Kresten godt for sin sag, men til sidst kom han ind i en binding, der ikke var til at slippe ud af, og det kostede afgørende materialetab og siden partiet.
Nu er vi i gang, og der er ingen tvivl om, at der skal kæmpes for hvert eneste point, hvis vi skal gøre os håb om at overleve i Mesterrækken. Det bliver spændende! Turneringstabel og partier kan ses her.

23-10-2018
En “sort” dag i skakklubben.
En typisk journalistoverskrift, der alene skal skabe opmærksomhed. Mandag aften var slet ikke så dramatisk, som det lyder.
Overskriften hentyder til, at alle 5 partier blev vundet af spillerne med de sorte brikker 😀 . Der var igen et par pæne overraskelser i en sæson, hvor alle tilsyneladende kan slå alle. Sejrene til Jesper Kallesen, Finn Nielsen og Mogens Larsson over henholdsvis Anatolii Pershuta, Kresten Beck og Gagik Sahakian var ikke ganske uventede. Mere opsigt vakte det, da Ole Harbo besejrede Morten Jessen og Emil Baltzer gjorde det samme med Benny Christensen. Spændingen er dermed intakt inden de sidste 3 runder før jul.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

20-10-2018
En lille teaser for den kommende WM-match.

WM-matchen nærmer sig – mellem den regerende verdensmester siden 2013, Magnus Carlsen, og udfordreren Fabiano Caruana. Matchen er arrangeret af det internationale skakforbund FIDE og går over 12-partier. Den bliver spillet i London i perioden 9.-28. november 2018.

19-10-2018
Invitation til skoleskakstævne for hold.

Skoleskakafdelingerne i Kolding og Fredericia inviterer til stævne for 4-mandshold den 10. november i Kolding. Tilmelder man sig som enkeltdeltager eller er færre end 4, kan man sagtens være med alligevel. I så fald bliver man sat sammen med andre børn på et hold. Se invitationen her.

16-10-2018
Klubturneringen – udsatte partier.

P.g.a. skolernes efterårsferie var der hverken juniortræning eller klubturneringsrunde i går. Til gengæld lykkedes det at få afviklet 3 udsatte partier. Ole Harbo tabte til Mogens Larsson, Gagik Sahakian tog sin tredje sejr i turneringen med en gevinst over Kresten Beck og Morten Jessen og Finn Nielsen spillede remis. På nær et enkelt parti er klubturneringen hermed ajour.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

16-10-2018
1. Esbjerg Efterår 2018.
Så er der igen international skak i Esbjerg. Et glædeligt, nyt initiativ har set dagens lys i den vestlige del af Sydjysk Hovedkreds.
I skolernes efterårsferie arrangerer Lars Wilton og Esbjerg Skakforening en 9-runders alle-mod-alle IM-turnering i lokaler på Rybners. P.g.a. af et sent afbud har der været panik på, men nu er turneringen i gang. Sydjysk Hovedkreds har anskaffet udstyr til live-transmittering, og det bliver taget i brug og testes, så det er klar til den kommende Holdturnering.
2. runde af turneringen er i gang i dag, og løjerne kan følges via turneringshjemmesiden og live-siden.

16-10-2018
Skak og mode – 2 sider af samme sag?!
Hvis du undrer dig over overskriften, skal du måske opdateres og have pillet lidt ved dine fordomme. Alle ved, at Magnus Carlsen bl.a. får smør på brødet ved at arbejde som model. Undtagelse eller tendens?!
Læs mere på bloggen for Modevidenskab (Jesper Thybo) og i denne kommentar af Vilhelm Kjarsgaard.

13-10-2018
Invitation til hurtigskak (SGP-3) i Grindsted.
Det foregår lørdag den 3. november. Invitation og tilmelding her.

12-10-2018
Invitation til Vojens Juleturnering – SGP 5.
Når de “fede” juledage er overstået, trænger du garanteret til andre oplevelser. Så dukker hurtigskakturneringen i Vojens op som redningsplanke. Det foregår som sædvanligt 4. juledag – det vil i år sige fredag den 28. december.

Se hele invitationen her og tilmeld dig i god tid via DSUs turneringshjemmeside, hvor du også kan se, hvem der allerede er tilmeldt.

10-10-2018
Klubturneringen – 5. runde.

Lutter sorte sejre og et enkelt udsat parti. En artig overraskelse var Gagiks sejr over Finn. I en vanskelig stilling fik Gagik vendt spillet med et angreb, der fik Finn til at forsøge et tårnoffer – uden at der kom noget godt ud af det. Og så var den materielle stilling så ulige, at Finn måtte opgive. Jesper var oppe mod Morten og fik sig en fordelagtig stilling, som han derefter kastede bort! Altså sejr til Morten. Ole kunne ikke holde stand imod turneringsdebutant Emil Baltzer, og i det sidste parti vandt Benny over Kresten. Dermed har Benny indtil videre bragt sig alene i spidsen for turneringen med 4 af 5.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.
Mandag den 15. oktober er der frirunde – d.v.s. lejlighed til at få afviklet udsatte partier. P.g.a. skolernes efterårsferie er der ingen juniorskak denne mandag.

08-10-2018
DM for ungdom.

er afviklet i Skanderborg. Tag et kig på de nye talenter på DSU´s hjemmeside.
De kvalificerede spillere til det individuelle Nordiske Mesterskab der afholdes i Island i februar:

U10: Vitus Bondo Medhus og Andreas Philip Cort Maleeva Hansen
U12: Albert Mechlenburg Møller og Lukas Iskos
U14: Casper Liu og Simon Ehrenreich
U16: Filip Holm og Christian Emil Frambøl
U19: Bjarke Hautop Kristensen og Magnus Mejlvang

08-10-2018
Skakolympiaden.

Det har været lidt op og ned med de danske præstationer i den 11 runder lange turnering.  Efter en sikker 3½-½-sejr over Belgien efterfulgt af et tilsvarende 3-1-nederlag til Mongoliet sluttede herrerne af med en sikker 4-0 sejr over Venezuela. Alt i alt en godkendt slutplacering som nr. 44 i.f.t. en forventet styrke som nr. 52.

08-10-2018
SydGrandPrix.

2. afdeling i sæsonens SGP-serie blev afviklet hos Skakklubben Springeren i Kolding lørdag den 6. oktober. Det blev en hyggelig lørdag med hurtigskak, men der var desværre alt for få deltagere – d.v.s. 28 – ikke mindst i betragtning af Kolding centrale placering i Trekantområdet. Der er for mange klubber, der glimrer ved deres totale fravær i denne turneringsaktivitet, der burde være attraktiv for mange flere. Fra Vojens var vi dog en ganske talstærk flok bestående af Oleksandr Pershuta, Morten Jessen, Jesper Kallesen, Benny Christensen og Karl Posselt. Deltagerantallet gjorde det nødvendigt at slå ratinggrupper sammen. Således spillede Mester og 1. klasse i samme gruppe. Der var plads til en ren 2. kasse med 7 deltagere og en oversidder, og endelig var 3.-4. og skoleskakgruppen slået sammen.
I den sammenhæng var de fleste modstandere naturligvis hård kost for Oleksandr, men 2½ points – det ene uden kamp – var et fornuftigt resultat og gave også en lille præmie. Morten sluttede i samme gruppe med 5 points lige uden for præmierækken.
I 2. klasse var Jesper, Benny og Karl med til at gøre det svært for hinanden. Karl vandt over Jesper, men tabte til Benny, hvorefter Jesper og Benny spillede remis. Der var en delt andenpræmie til Jesper og Benny (4½ points), mens Karl med 4 points sluttede uden for præmierækken. I øverste gruppe delte Daniel Munksgaard og Kim Skaanning førstepladsen.
Se turneringstabel med deltagere og resultater her.

04-10-2018
Holdturneringen 2018-19.

Programmet for Sydjysk Hovedkreds´ holdturnering er nu offentliggjort. Efter sidste års oprykning stiller Vojens Skakklub i denne sæson op med ét hold (bestående af 8 spillere) i Mesterrække 2. Spilleplanen for Vojens ser således ud:

Bortset fra sidste runde – der spilles som samlet stævne søndag den 10. marts 2019 – ligger alle kampene på mandage og dermed på vores almindelige klubaften. Alle medlemmer må gerne sætte krydser i kalenderen, så vi ikke får problemer med at stille fuldt hold. Vi får et par lange køreture, men kommer til gengæld til at spille mod helt nye modstandere i klubber, vi ikke tidligere har besøgt. Der er ingen tvivl om, at vi som oprykkere får en vanskelig sæson, men vi må kæmpe det bedste, vi kan. Se hele tabellen på holdturneringssiden.

04-10-2018
Kommunemesterskaber i skoleskak.

Haderslev Kommune har den 3. og 4. oktober afviklet kommunemesterskaber i Skoleskak for 3., 4., 5. og 6 klasserne i et fint samarbejde mellem lærere, pædagoger og frivillige hjælpere fra de lokale skakklubber i Vojens og Haderslev – Kai Bjørnskov, Per Hansen og Karl Posselt. 5 skoler var med, og det var en herlig oplevelse at se 2 gange 110 skoleelever dyste på bræt og brikker. De i alt ca. 40 gruppevindere inviteres nu til et finalestævne, hvor vinderen på hvert enkelt klassetrin kvalificerer sig til DM i skoleskak i Ollerup.
Deltagerantallet var flerdoblet i.f.t. et tilsvarende arrangement i 2017. Eneste malurt i bægeret set fra Vojens Skakklub var, at Lagoniskolen desværre havde valgt ikke at deltage i skakdagen. Et par juniorer fra Vojens Skakklub havde dog alligevel “sneget” sig med. Det var Radomyr Koryachkov, der deltog sammen med Fællesskolen Nustrup-Sommersted samt Lucka Enemark, der går på Favrdalskolen i Haderslev. Lucka blev endda vinder af sin 6-mandsgruppe, mens Radomyr blev nr. 2.
Lokalpressen var også med til skakdagen på Sct. Severin Skole – læs mere her.

02-10-2018
Nederlag i dagens olympiaderunde.

Det danske herrehold led et knebent nederlag 1½-2½ til Schweiz. Værre gik det kvinderne, der tabte 1-3 til Makedonien.
De 2 holds foreløbige placeringer er henholdsvis nr. 52 og nr. 84.
Følg med på turneringshjemmesiden og tjek de daglige runderapporter på skak.dk.

01-10-2018
Klubturneringen – 4. runde.

Finn Nielsen (med sort) skulle ikke have megen tid for at besejre Anatolii Pershuta, og det samme kan siges om partiet Emil Baltzer – Jesper Kallesen, som Jesper vandt ret hurtigt. Mere kamp var der mellem Morten Jessen og Mogens Larsson, hvor det sluttede med en remisaftale, mens Benny Christensen i et langt parti mod Ole Harbo trak det længste strå.
Gagik Sahakian meldte afbud, så hans parti mod Kresten Beck er udsat. Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

01-10-2018
Skakolympiaden.

Runde 6 og 7 battede godt m.h.t. både match- og brætpoints for det danske hold i den åbne række. Søndag blev det til en sejre på 3½-½ over Wales, mens der mandag blev gjort rent bord imod et hold der repræsenterer (IPCA) International Physically Disabled Chess Association. På spindesiden blev det 2-2 mod Colombia, mens Slovenien var for stor en mundfuld for danskerne. I den match blev det kun til ½ point.

29-09-2018
5. Olympiadedag.

På femtedagen blev det til et forventeligt 1-3-nederlag til et stærkt ungarsk hold. I dag var der fridag til spillerne. Interesserede kan så bruge tiden på en video-gennemgang af de danske partier i matchen mod Bolivia – lavet af GM Peter Heine Nielsen. Se den her. Søndag spiller det danske olympiadehold mod Wales.
Det danske kvindehold vandt i 5. runde med 2½-1½ over Costa Rica. Holdet skal møde Colombia i næste runde.

27-09-2018
4. Olympiadedag.

Uafgjort til herrerne og en rigtig snitter til kvinderne. Simon Bekker blev syg, og så var holdopstillingen givet. 2-2 mod Myanmar var i underkanten og desværre kom Jonas Bjerre ud for sit 3. nederlag i træk. De sidste 2 er desuden tabt på en måde, der må gå ude over psyken. Kvinderne var overmatchet og fik ikke et ben til jorden, men måtte sluge et 0-4 nederlag til Kazakhstan. Følg med på turneringshjemmesiden og tjek de daglige runderapporter på skak.dk.

26-09-2018
3. Olympiadedag.

I den åbne række vandt de danske drenge knebent 2½-1½ over Bolivia. Sejren burde have været større. Jonas havde chancen, men lod den gå fra sig og endte med at blive franarret Dronningen for et tårn. Måske skal Jonas have en pause i turneringen.

På spindesiden var der igen grund til at smile over en knusende 4-0-sejr over Albanien!
Følg med på turneringshjemmesiden.

25-09-2018
Skakolympiaden – 2. runde.

I dagens runde var begge danske hold overmatchet. Kvinderne tabte 1-3 til Frankrig – 3 nederlag og en gevinst til Ellen Fredericia Nilssen. I den åbne række blev det til et knebent nederlag på 1½-2½ mod Georgiens andethold. Jonas Bjerre måtte give sig, mens de øvrige 3 holdt remis. I morgen spiller det danske olympiadehold i den åbne række mod Bolivia, der burde kunne besejres. Læs de daglige rapporter fra den danske lejr på DSU´s hjemmeside.

24-09-2018
Klubturneringen – 3. runde.

En besynderlig aften på flere måder. 4 partier blev spillet, og den første overraskelse opstod næsten inden runden var begyndt. Benny Christensen overså en tidlig skakmat, så selv om Gagik Sahakian havde mest lyst til at gå hjem igen, da han opdagede, at han skulle spille mod Benny, var det godt, han ikke gjorde alvor af “truslen”. Lidt senere var det Ole Harbo, der kom Jesper Kallesen ét træk i forkøbet. Jesper havde fundet en smuk matsætning på Dronningefløjen, men umiddelbart før han ville føre den ud i livet, fik han selv ørerne og Kongen i maskinen efter lige så smukt spil af Ole. Efter disse 2 hurtige små sensationer, faldt der mere ro over feltet, og hvor både Emil Baltzer og Kresten Beck i 2. runde hurtigt kom galt af sted, spillede de denne aften gode, lange og spændende partier mod henholdsvis Mogens Larsson og Anatolii Pershuta. Mogens vandt efter et langt, jævnbyrdigt parti efter at have tilkæmpet sig en merbonde, mens Kresten trods en officer for et par bønder stille og roligt blev presset i bund og besejret af Anatoliis fribønder. Partiet mellem Finn Nielsen og Morten Jessen er udsat.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

24-09-2018
Favoritsejre Til Danmark i første runde af skakolympiaden.
Alle danske spillere leverede i første runde. D.v.s. sejre til Simon Bekker Jensen, Nikolaj Mikkelsen, Bjørn Møller Ochsner og Jonas Bjerre.  På spindesiden var der tilsvarende sejre til Maria Vasova, Oksana Kryger, Eller Fredericia Nilssen og Louise Fredericia. Altså 4-0 til Danmark mod henholdsvis Saudi Arabien og Palæstina. Se også rapporten fra 1. runde på DSU´s hjemmeside.

24-09-2018
Så er skakolympiaden i gang i Batumi (Georgien).

De danske hold møder i 1. runde på papiret svagere modstandere, så alt andet end sejre, vil være skidt. Kvindeholdet møder Palæstina, mens Danmark i den åbne række møder Saudi Arabien. Følg med på turneringshjemmesiden.

20-09-2018
Invitation til juniorturnering i Esbjerg i efterårsferien.

Turneringen spilles mandag den 15. oktober. Invitation og tilmelding her.

19-09-2018
Invitation til SydGrandPrix-2 hos Skakklubben SPRINGEREN i Kolding.

Se invitationen og tilmeld dig her.

18-09-2018
Klubturneringen – 2. runde.

4 partier blev afviklet mandag aften. De 2 første var meget hurtigt overstået med favoritsejr til Finn Nielsen over turneringsdebutanten Emil Baltzer og sejr til Morten Jessen over Kresten Beck, der slet ikke kom i gang i dette parti. De 2 sidste partier mellem Anatolii Pershuta og Gagik Sahakian og mellem Benny Christensen og Jesper Kallesen blev til gengæld både langvarige og spændende. Gagik forsvarede sig godt i en vanskelig stilling, men Anatolii kunne spille på at fremtvinge afbytninger og satse på en fjern fribonde, og så var slaget tabt for Gagik. I det andet parti så det først ud til, at Benny fik afgørende tryk på en svag centrumsbonde, men angrebet fusede ud, og med den merbonde så det længe ud til at ende med en sejr til Jesper. I sidste ende vendte billedet imidlertid, og det lykkedes Benny at komme først – endda med forbundne fribønder. Altså sejr til Benny. Partiet mellem Ole Harbo og Mogens Larsson er udsat.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

18-09-2018
SydGrandPrix – 1. afdeling i Ribe.

3 skakspillere fra Vojens drog i lørdags til Ribe for at deltage i sæsonens første hurtigturnering i Sydjysk Hovedkreds. Det var Benny Christensen, Jesper Kallesen og Oleksandr Pershuta. Resultaterne blev nok ikke helt så gode som håbet. Der var ikke spillere nok til en ren skoleskakgruppe, så Oleksandr blev placeret en gruppe med op til 1499 i rating. På den baggrund var 2 points godkendt. Oleksandr fik bl.a. en fin skalp ved at vinde over Tommy Hansen, der er én af de allermest flittige hurtigskakspillere i Hovedkredsen. Til gengæld tabte Oleksandr til et par skrappe skoleskakspillere, han har mødt flere gange tidligere.
I anden klasse scorede Jesper 3½ points – altså 50% – efter en dårlig start, men med en god slutspurt. I samme gruppe lykkedes det kun Benny at skaffe sig 2 points. Det var under normalt niveau.
I alt 26 spillere deltog, og tabellerne kan ses her.

16-09-2018
Invitation til SydGrandPrix i Grindsted.

Til november er det 100 år siden at historien om en skakklub ved et vadested ude på den midtjyske hede blev trukket igang. Denne skakklub hedder Grindsted Skakklub, og den store mærkedag skal naturligvis fejres.

Lørdag d. 3. november 2018 kl. 09:30 er den gamle skakklub vært for 3. afdeling af sæsonens udgave af SydGrandPrix, og det vil glæde os meget om I, i selskab med os og skakbrikkerne, vil være med til at festligholde denne store dag.

Indbydelse og online-tilmelding kan klares lige her.

11-09-2018
Klubturneringen – efterår 2018.

Alle førsterunde-partier blev spillet mandag aften. Runden bød både på favoritsejre og små overraskelser. I familieopgøret mellem Kresten Beck og Emil Baltzer trak Emil det længste strå med merbonde og forbundne fribønder. Jesper Kallesen er god, når han holder koncentrationen, og det gjorde han, da han besejrede Mogens Larsson, som blev sat mat i en tabt stilling i yderste tidnød. Øvrige resultater var forventede. Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

07-09-2018
Klubturneringen – efterår 2018.

Vi bliver kun 10 deltagere i efterårets klubturnering. Derfor oprettes kun én gruppe, der spiller 9 runder alle-mod-alle. Vi prøver at nå alle runder før jul. Det betyder justeringer i den aktivitetskalender, der er trykt i SPRINGEREN.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

30-08-2018
Jørn Erik Nielsen er død.

Jørn Erik Nielsen fra Aabenraa/Løjt brugte en stor del af sit liv på at gøre nye generationer af børn til skakspillere. Vi har stadig stor glæde af alle de undervisningsmaterialer, Jørn Erik lavede til skak for børn.
Læs Dansk Skole Skaks nekrolog her som supplement til dødsannoncen.

29-08-2018
Ribe Skakklub inviterer til første afdeling af SydGrandPrix.

Den første af i alt 7 afdelinger af Hovedkredsens hurtigskakturnering under fælles-overskriften SydGrandPrix har Ribe Skakklub som arrangør. Se invitationen her. Online tilmelding seneste 13. september via DSU´s turneringssystem.

29-08-2018
Skak på diskotek

Radio 24|7 var med på Copenhagen Chess Slam – en skakaften på natklub Chateau Motel i det indre København. Arrangementet er led i Dansk Skak Unions imagekampagne. Programværten havde inviteret en ikke-skakspillende pige med på natklubben. Hør reportagen her. Indslaget varer ca. 24 minutter.

29-08-2018
Så er vi i gang!

På den nye sæsons første klubaften den 27. august var fremmødet på grund af en række afbud lidt tyndt. Til gengæld kunne vi glæde os over 4 nye børne- og juniorskakspillere, der aldrig har været i klubben før!
Næste mandag skal vi finde ud af, hvem der er klar til at deltage i henholdsvis klub- og holdturnering i år. Det er planen at begynde klubturneringen med 1. runde den 10 september, mens holdturneringen sandsynligvis begynder mandag den 29. oktober.

25-08-2018
Høtteskak.

Truslerne om regn under formiddagens fortovsskak i Rådhuscentret blev heldigvis gjort til skamme, og det var heldigt, selv om vi havde rejst et par lette pavilloner over bræt og brikker. Først til allersidst, da det alligevel var tid til at pakke sammen, kom der vand fra oven, men det lykkedes at få reddet materiel og skakspillere, inden regnen blev massiv.
Antallet af interesserede, der kom forbi for at få et slag skak, var på niveau med tidligere år – i år med en overvægt af børn, der allerede var godt i gang med at blive fortrolige med spillet. Mon ikke der dukker et par stykker op, når klubaftnerne går i gang fra på mandag?! Et par unge på 13 og 17 var dygtige nok til at besejre mindst 3 medlemmer (med tidshandicap) af Vojens Skakklub og gjorde sig dermed fortjent til et gavekort til Stine & Holmberg.

20-08-2018
Springeren 2018:2.

Det nye nummer af Vojens Skakklubs medlemsblad SPRINGEREN er på vej i trykken. Du kan allerede nu læse den elektroniske udgave her.

18-08-2018
Copenhagen Chess Slam.

Som led i Dansk Skak Unions imagekampagne kommer skakken ind i utraditionelle rammer med en storstilet arrangement på fredag på en københavnsk natklub. Deltagelse i arrangementet er gratis, men man skal tilmelde sig til frank@chateaumotel.dk for at spille med i turneringerne. Læs mere her.

08-08-2018
Så er vi ved at være klar til en ny sæson i Vojens Skakklub.

Denne annonce indrykkes i Ugeavisen MidtSyd den 14. august. Velkommen til både gamle og nye medlemmer! Bemærk også, at vi naturligvis som sædvanlig er klar med fortovsskak i Rådhuscentret høttelørdag den 25. august. Vi håber på godt vejr, stort fremmøde af klubbens medlemmer og livlig aktivitet med masser af skakspillende borgere ved bordene. Se også lokalpressens omtale:
Jydske Vestkysten
HaderslevsPuls.dk
Ugeavisen MidtSyd
Haderslev Ugeavis

Ældre nyheder fra 2018 kan du finde her.
Nyheder fra 2017 kan du finde her.
Nyheder fra 2016 kan du finde her.
Nyheder fra 2015 kan du finde her.
Nyheder fra 2014 kan du finde her.
Nyheder fra 2013 kan du finde her.
Nyheder fra 2012 kan du finde her.
Nyheder fra 2011 kan du finde her.
Nyheder fra 2010 kan du finde her.