Forside

26-02-2020
Holdturneringen, 6. runde.

Det var et noget vingeskudt Vojenshold, der i Mesterrække 2 drog på besøg hos Skakklubben Springeren mandag aften. Der var afbud fra de faste folk på bræt 1 og 2, så et par reserver måtte tilkaldes. At dømme efter styrkelisten hos den betydeligt større hjemmeklub i Kolding var der ikke på forhånd udsigt til mange points til Vojens. Heldigvis var der også mandefald hos Springeren, og matchen blev derfor ganske jævnbyrdig. I toppen var der ikke points til Vojens. Finn Nielsen satte i en i forvejen presset stilling en officer i slag, og så var det parti afgjort. Mere jævnbyrdigt så det ud for Benny Christensen i en materielt set lige stilling, men i slutspillet trak Hans N. Paulsen det længste strå. På bræt 3 var Jesper Kallesen i svære kvaler undervejs, men partiet endte i et Tårnslutspil med en merbonde til modstanderen, og herefter førte Jesper dygtigt en remis i hus. Karl Posselt fik for lidt ud af midtspillet og så ud til at blive kørt over af modstanderens forbundne fribønder. Med en Springer og 3 bønder på hver side lykkedes det Karl på et velvalgt tidspunkt at ofre Springeren for 2 bønder, hvorefter modstanderens sidste fribonde var isoleret og kunne stoppes – med ½ point som resultat. På bræt 5 spillede Morten Jessen en sikker gevinst hjem. Det samme gjorde Emil Baltzer på bræt 6. Stille og roligt åd han modstanderens bønder og skaffede sig til sidst en fribonde, som afgjorde tingene. På bræt 7 mistede Palle Gejl Jørgensen tidligt i partiet en bonde, og trods god modstand kunne han ikke hindre modstanderen i at få en bonde til forvandling. Kresten Beck spillede lidt passivt, men dog sikkert nok til at dele pointet med modstanderen. Når det samlede regnestykke gøres op, lykkedes det ikke for Vojens at skaffe sig et matchpoint, men et smalt nederlag på 3½-4½ var betydeligt bedre end forventet. Vojens og Nr. Snede er koblet helt af i bunden af gruppen, og inden de to klubber mødes i sidste runde søndag den 8. marts i Fredericia, er der bare et enkelt point, der skiller. Det bliver spændende 🙂 .
Se tabellen efter 6. runde her.

25-02-2020
Velkommen til nye skakspillere i klubben.

Inden for de seneste 14 dage har vi fået besøg af 4 nye skakspillere, der har lyst til at prøve at spille i klub. Det er 1 juniorspiller (19 år), der er klar til at spille med de voksne – samt 3 skoleelever, der træner med i Vojens Skakskole. Alt i alt er vi nu 18 i klubben plus 10 børn i skakskolen.
Det lover godt for klubbens fremtid!

25-02-2020
Klubturneringen.

I 3. runde af forårets klubturnering blev der mandag aften spillet 5 partier med følgende resultater:
Karl Posselt – Emil Baltzer 1-0. Efter en god start ville Emil for meget – i stedet for blot at udvikle brikkerne og rokere i tide. Det gav Karl lejlighed til at kombinere sig til en officer, uden at Emil fik modspil.
Ole Harbo – Benny Christensen 0-1. Ole spillede sig til gode chancer i dette parti, men han kendte ikke sin besøgelsestid, og Benny sluttede af med at vinde et Tårn, efter at Ole selv havde valgt at ofre en kvalitet. Så var der ikke mere at spille om.
Palle Gejl Jørgensen – Kresten Beck 1-0. Palle snuppede en bonde, holdt den og snuppede til sidst én til, hvorefter 2 forbundne fribønder i et tårnslutspil blev afgørende.
Vibeke Møller – Oleksandr Pershuta 0-1. Vibeke spiller bedre og bedre, men Oleksandr er trods sin unge alder noget mere erfaren som skakspiller. Han sluttede effektfuldt af med en afgørende dobbeltbinding og efterfølgende skakmat.
Ejvind Ambøg – Jesper Kallesen ½-½. Aftenens længste parti. Ejvind skaffede sig ret klare positionelle fordele, og trods godt forsvarsspil af Jesper, så det ud til, at Ejvind ville køre sejren sikkert hjem. I slutfasen fik Jesper imidlertid dubleret Tårnene og opstillet en mattrussel på sidste række – nok til at forvirre Ejvind så meget, at han overså den ellers mest indlysende måde at komme ud af den på. Han valgte en forkert løsning, og partiet blev derefter taget remis.
De 2 resterende partier i runden blev udsat p.g.a. afbud.
Tabellen er opdateret og kan findes her.
4. runde er programsat til mandag den 2. marts 2020.

24-02-2020
Generalforsamlingen.

Referat fra generalforsamlingen den 17. februar kan nu findes her på hjemmesiden.

18-02-2020
Klubturneringen.

2 udsatte partier er nu spillet. Jesper Kallesen vandt over Finn Nielsen, og Morten Jessen vandt over Oleksandr Pershuta. Tabellen kan ses her, hvor parringerne til 3. runde (24. februar) også fremgår.
Der er foreløbig afbud fra Mogens Larsson og Marc Hurkmans. Måske også fra Jesper Kallesen, der har fået aftenarbejde.

17-02-2020
Øjenvidneberetning fra Senior DM.

Som bekendt deltog Ejvind Ambøg i 50+ gruppen ved Senior DM i Løgumkloster. Her er hans beretning inklusive et kommenteret parti fra 6. runde mod den senere Danmarksmester Poul Rewitz:

Senior DM i Løgumkloster var vel besøgt med 68 deltagere. Dog var vi kun 14 styk i +50 gruppen, hvilket naturligvis hænger sammen med, at mange stadig er på arbejdsmarkedet i den aldersgruppe. På forhånd havde jeg bestemt mig for ikke at være så resultatorienteret. Hele ugen havde vi besøg af én af mine gamle venner fra Sjælland, Søren von Bülow. Vi har kendt hinanden i 30 år og har en fælles baggrund fra skakklubben ”Tårnet” i Randers, så der skulle hygges, spises god mad og drikkes rødvin og whisky 😊. Desuden deltog nogle stykker fra det randrusianske skakmiljø, folk jeg ikke havde set i snart 20 år. Så det sociale var i fokus. Og kunne jeg samtidig spille noget godt og spændende skak, så kunne jeg ikke bede om mere. Det må jeg sige lykkedes. Jeg kunne have sikret mig 3.-pladsen ved at slå Jan Rosenberg i sidste runde, men efter 6 hårde kamppartier i træk, var der ikke mere benzin tilbage i tanken. Så en kort remis, hvilket gav en lykkelig Jan 3.-pladsen. Det blev til 3 ½ point og en 5.-plads, hvilket svarede til min seedning. Det var helt OK. Jeg mødte trods alt både den senere turneringsvinder, samt nr. 2 og 3 i turneringen. Mere skarphed kunne måske have givet 1 til 1½ point mere, men på den anden side havde mine modstandere også deres muligheder i vore partier. Paradoksalt nok spillede jeg bedst i mine 2 nederlag! Det var mod Mogens Thuesen og FM Poul Rewitz, der genvandt titlen som Senior Danmarksmester med imponerende 7 af 7. De to var i en klasse for sig, men Rewitz vandt det indbyrdes parti. Mod Mogens Thuesen kostede en bommert til sidst et halv point. Mod Poul Rewitz spillede jeg næsten over evne og havde endda fordel. Men så indsneg der sig et par fejl sig lige inden træk 40, og det går bare ikke mod så stærk en spiller.
Hvis Senior DM igen skulle komme forbi Løgumkloster, kan jeg kun anbefale at deltage. Turneringen er kyndigt og myndigt ledet af Vagn Lauritzen, og har perfekte rammer på Løgumkloster Højskole. Men det kræver selvfølgelig at man er blevet voksen (mindst 50 år) 😊

Partiet mod Poul Rewitz i 6. runde, så jeg meget frem til. Han har ligget omkring 2350 i rating, og været en topspiller i mange år. Jeg har desuden læst hans bog om ”Albins modgambit”, der førhen var min favoritåbning. Partiet blev sendt live på Internettet, og der var en fast strøm af tilskuere til partiet. Så føler man sig lidt GM-agtig 😊.

17-02-2020
Nyt nummer af Springeren er klar.

Et nyt nummer af Vojens Skakklubs medlemsblad er på vej ud til medlemmerne. Det kan også læses her og indeholder bl.a. formandsberetning og regnskab til brug ved aftenens generalforsamling.

16-02-2020
Generalforsamling.

Husk generalforsamlingen i Vojens Skakklub mandag den 17. februar kl. 19.30. Se indkaldelsen her.

16-02-2020
Nordisk ungdomsmesterskab til Vitus.

De nordiske mesterskaber i Ungdomsskak sluttede i dag i Fredericia. Vitus Bonde Medhus var med helt fremme i yngste gruppe (E) og kunne med remis i 6. og sidste runde sikre sig mesterskabet – og det gjorde han! De øvrige danske deltagere havde det meget sværere. I ældste gruppe (A) klarede Bjarke Hautop Kristensen (Evans) sig pænt og kunne i sidste runde kæmpe for en andenplads. Hilmir Freyr Heimisson var imidlertid for stærk, og efter nederlaget måtte Bjarke tage til takke med 3½ points og en plads som nr. 3-7. Turneringstabellerne kan findes her.

15-02-2020
Senior DM afgjort.

Sidste runde af Senior DM 2020 blev afviklet i dag. I 50+ gruppen med i alt 14 deltagere bekræftede Poul Rewitz sin urørlighed med endnu en sejr, en samlet score på 7 af 7 (!) og dermed endnu et Danmarksmesterskab. Lige så urørlig var Mogens Henrik Thuesen på andenpladsen med 6 points. I sidste runde sikrede Jan Rosenberg sig 3.-pladsen i gruppen efter remis mod Ejvind Ambøg (Vojens), der fastholdt sin 5.-plads.
I 65+ gruppen var der hele 54 deltagere. Sidste års vinder Jens Kølbæk og en anden ratingfavorit Jørgen Jørgensen kunne ikke leve op til forventningerne, men blev overgået af Per Holst, der scorede 5½ points. Det var nok til en førsteplads og dermed DM foran John Mortensen og den store positive overraskelse Bjarne Meldgaard Rasmussen, der med 5 points kunne sætte 108 ratingpoints ind på kontoen!
Se tabellerne med individuelle resultater og partier fra turneringen her.

Bjarne Meldgaard (Varde), th. var med helt fremme, men måtte i 6. runde se sig besejret af den senere Danmarksmester (65+) Per Holst (Nordre), tv.

08-02-2020
Sydjysk Hovedkreds på Facebook.

Dansk Skak Unions Sydjyske Hovedkreds intensiverer nu kommunikationen og tilbyder medlemmerne info via en ny Facebook-side. Det siger sig selv, at indholdet i første omgang er sparsomt, men siden kan forhåbentlig med tiden blive en effektiv kontakt direkte til skakspillerne i Hovedkredsen. Du finder siden her.
Jo flere, der bruger siden, desto mere effektivt kan informationen bredes ud. Derfor: Gå ind på siden og giv den et “synes godt om”. Del den også gerne med dine FaceBook-venner.

Selv om du ikke har nogen Facebook-profil, kan du sagtens klikke dig ind og læse siden som en almindelig hjemmeside.

07-02-2020
Senior DM 2020 i Løgumkloster.

Danmarksmesterskabet i skak for seniorer er i år henlagt til Løgumkloster Højskole. 68 spillere er tilmeldt (14 i gruppen 50+ og 54 i gruppen 65+), og første runde begynder søndag den 9. februar kl. 18. Derefter spilles 1 runde om dagen. Derefter følger 1 runde pr. dag til og med lørdag den 15. februar.
Fra Vojens deltager Ejvind Ambøg – sammen med de andre youngsters i yngste aldersgruppe. Desuden deltager et tidligere medlem – nemlig Palle Skov – der som ung journalistelev for mange år siden spillede en sæson for Vojens Skakklub, der dengang havde et hold i 3 division.
Følg resultaterne i Senior DM  2020 her.

I 2019 blev Senior DM vundet af Poul Rewitz (50+) og Jens Kølbæk (65+). Begge spillere er klar til at forsvare deres titel i Løgumkloster i år.

05-02-2020
Skolernes Skakdag den 7. februar.

Det er lykkedes Dansk Skole Skak at få fastslået fredag før vinterferien i uge 7 som Skolernes Skakdag lige som fredag før efterårsferien er skolernes motionsdag. I år er 660 elever fra syv skoler i Haderslev kommune meldt sig til at mødes ved brættet med de 64 sort/hvide tern og 32 brikker. Det drejer sig om  Erlev, Favrdal, Sct. Severin, Hoptrup, Bregnbjergskolen, Louiseskolen og Moltrup Skole.
Skolernes Skakdag er en af de dage, hvor skolen har mulighed for at skabe en varieret og anderledes skoledag. Skak er desuden en aktivitet, som mange elever kan lide, fordi de lærer og træner ro og koncentration. Lige som med resten af kroppen er hjernen er en muskel, som skal trænes hver dag. Når det sker i fællesskab med andre, er det oven i købet godt for den mentale sundhed. 
Forhåbentlig er der nogle af de mange børn, der på denne måde stifter bekendtskab med skak, der får interesse for at arbejde videre med spillet. Haderslev Kommune understøtter bl.a. interessen ved at arrangere årlige kommunale skakdage (kommunemesterskaber) for skolernes 3.-4.-5. og 6. årgang. 

04-02-2020
Klubturneringen – 2. runde.

Partiet mellem Jesper Kallesen og Finn Nielsen er udsat, men de øvrige 6 partier i 2. runde blev afviklet mandag aften. Oleksandr Pershuta tabte til Ejvind Ambøg og Kresten Beck vandt over Vibeke Møller, men de øvrige 4 partier sluttede alle remis! 
Benny Christensen – Morten Jessen. Et åbent parti med tungt skyts placeret i åbne linjer. Morten var under pres, men det endte uafgjort.
Marc Hurkmans – Emil Baltzer. Emil kom hurtigt i vanskeligheder og måtte give en Springer for at undgå at miste Dronningen. Da han ydermere havde forsømt at udvikle hele Kongefløjen, så partiet tidligt ud til at være afgjort til Marcs fordel. Marc forsømte til gengæld at få rokeret i tide og løb ind i en binding af sin Løber, som Emil derefter vandt ved at true den med en bonde. Altså materiel udligning, og da Emil efterhånden fik de sidste brikker med i spil, tilbød Marc remis.
Mogens Larsson – Karl Posselt. Et parti, hvor sikkert spil dominerede. Med andre ord var ingen af spillerne så risikovillige, at partiet på noget tidspunkt kom ud af balance, og det sluttede uundgåeligt med en remisaftale i en helt lige stilling.
Ole Harbo – Palle Gejl Jørgensen. Et vældigt, åbent kampparti med brikker i slag og pres på begge Kongestillinger. Det lykkedes dog ingen af spillerne at få overtaget og afgjort tingene, og også dette parti sluttede remis efter 3 timers spil.
Se turneringstabellen her.
3. runde er programsat til mandag den 24. februar.
Mandag den 10. februar er der plads i kalenderen til udsatte partier, og pga. skolernes vinterferie er der ingen skak for juniorerne fra 18-19. Mandag den 17. februar er der generalforsamling.

04-02-2020
Varde Weekend 2020.

Invitation til Varde Skakklubs Weekendturnering 15. maj – 17. maj 2020. Se invitation og tilmelding her.

01-02-2020
SGP – finalen i Esbjerg lørdag den 14. marts 2020.

Invitation og tilmelding på DSU´s turneringsside.

01-02-2020
SGP – Hurtigskak i Vejle.

6. afdeling af Sydjysk Hovedkreds´ SGP-serie blev afviklet i dag i Vejle med hele 62 deltagere – heraf ikke færre end 17 spillere i skoleskakklassen.
Turneringvinder blev Tihomir Borovnica fra arrangørklubben med imponerende 6½ points i Mesterklassen.
Fra Vojens Skakklub deltog Benny Christensen, Jesper Kallesen og Karl Posselt i 2. klasse. Som sædvanlig lykkedes det de 3 at “ødelægge” det for hinanden i lokalopgørene. Jesper vandt over Benny, og Benny vandt over Karl! ingen af de håbefulde Vojensfolk havde en heldig hånd i dagens turnering. Det blev til henholdsvis en 9.-, 10.- og 11.-plads (med 2½, 2 og 2 points) i gruppen med 12 deltagere, hvor der i øvrigt i flere tilfælde var vendt op og ned i forhold til deltagernes normale præstationer. Man kan altid finde på undskyldninger, men de er sjældent gode 🙂
Se tabellerne med resultater her.

Turneringsvinder Tihomir Borovnica (Evans)

30-01-2020
Klubturneringen.

Så er 2. runde lagt. Se tabellen her.

29-01-2020
Holdturneringen.

Det blev til endnu et nederlag i mandagens holdkamp mod Stouby. Matchen sluttede 3-5, og dermed blev chancen for at undgå nedrykning yderligere formindsket for Vojens. I sidste sæson spillede vi uafgjort 4-4 i Stouby. da var det de øverste brætter, der reddede det ene matchpoint. I år var der nederlag på de øverste 3 brætter (og på bræt 8), og så kunne sejre til Jesper Kallesen og Karl Posselt samt remisser til Benny Christensen og Morten Jessen ikke rette op. Vojens ligger på sidstepladsen i Mesterrække-2 med 2 points op til Nr. Snede på næstsidstepladsen. Tabellen og 6 af partierne kan ses her

21-01-2020
Holdturneringen.

Mandag den 27. januar spiller Vojens hjemme mod Stouby i holdturneringens Mesterrække 2. Hvis Vojens skal undgå nedrykning, skal der flere points ind på kontoen i de sidste 3 runder end hidtil!

21-01-2020
Klubturneringen – 1. runde.

Oleksandr Pershuta er i sidste øjeblik kommet med i turneringen, som dermed undgår oversidder. 14 deltagere, og 5 partier blev afviklet mandag aften (20. januar). En Schweizerturnering giver almindeligvis favoritsejre i første runde, hvor parringerne giver relativt stor forskel på spillestyrke. Således også denne gang, hvor der dog var en enkelt fravigelse af denne norm. Aftenens mest spændende og jævnbyrdige parti stod mellem Emil Baltzer og Benny Christensen. Emil havde måske en lille overhånd i kraft af angreb, mens Benny så ud til at kunne forsvare sig tilstrækkeligt. Da Benny begyndte at flytte Kongen fra Kongefløjen til dronningefløjen, var Emil –  trods ret overhængende tidnød – i stand til at forlægge angrebet tilsvarende, og selv om Benny lagde fælder ud, holdt Emil fast og afsluttede flot med en mattrussel, der ikke kunne afværges. Et lærerigt parti for både spillere og tilskuere: Det er som regel lettere at angribe end at forsvare sig i skak. Resultater og tabel kan findes her.
Næste runde spilles mandag den 3. februar. 

16-01-2020
Klubturneringen – forår 2020.

13 medlemmer har meldt sig klar til at deltage i klubturneringen, der begynder mandag den 20. januar. Turneringen spilles som 7 runders uratet Schweizerturnering med en oversidder.
Parringerne i 1. runde ser således ud:
Ejvind Ambøg – Marc Hurkmans
Palle Gejl Jørgensen – Morgens K. Larsson
Finn Nielsen – Kresten Beck
Emil Baltzer – Benny Christensen
Karl Posselt – Ole Harbo
Vibeke Møller – Jesper Kallesen
Morten Jessen – Oversidder
NB: Der er noteret et afbud til 1. runde fra Marc Hurkmans. Husk at give besked, hvis du er forhindret.
Alle deltagere får en trykt folder om turneringen på mandag. Den kan også findes her.
Når 1. runde er afviklet, indtastes resultaterne i DSU´s turneringssystem

14-01-2020
Holdturneringen.

Vi gjorde vort bedste, men det var langtfra godt nok mod topholdet fra Kolding Skakklub, der i 4. runde vandt med ikke mindre end 7-1 over Vojens i Mesterrække 2. Vojensholdet, der frivilligt blev rykket op i M2 efter at være rykket ned i sæsonen 2018-19 mangler tilsyneladende den robusthed og bredde, der kræves i Mesterrækken. Efter et par timer stod det 4-0, hvorefter det var svært at fastholde optimismen. Koldings sejr var utvivlsomt for stor. De 2 remisser til Ejvind Ambøg og Emil Baltzer burde være blevet til hele point, og Karl Posselt forsømte at slå til i det afgørende øjeblik, hvor en sejr faktisk var inden for rækkevidde. Med den nuværende isolerede bundplacering bliver det for alvor svært for Vojens at få kontakt med de andre hold i gruppen. Tabellen kan ses her.

14-01-2020
Divisionsweekend.

Der var fuldt program i weekendens Divisionsturnering. Dobbeltrunde i Skakligaen og søndagskampe i de øvrige divisioner samt i Sydjysk HKs Mestrerække 1. Haderslev Skakklub havde hjemmebane mod Nordre 2 i 2. Division gruppe 3 og imod Alssund i Mesterrækken. Divisionskampen sluttede 4-4 efter en uhyre jævnbyrdig match, hvor der var 6 remisser og en sejr til hvert af holdene. Kai Bjørnskov havde en gevinststilling i sin hule hånd, men fejlede i 2 omgange og blev således årsag til, at Haderslev måtte nøjes med 1 matchpoint.
Resultatet i Mesterrækkekampen var tæt på at blive det samme, men selv om Gert Jøhnk kæmpede godt, lykkedes det ikke at holde det sidste parti mod Mubariz Murtuzov, og slutresultatet blev derfor en smal sejre på 4½-3½ til Alssund.

Hjemmekampe i Haderslev i holdturneringen den 12-01-2020

07-01-2020
Nyt medlem i klubben.

Vi byder velkommen til Marc Hurkmans, der efter et par års pause fra klubskak har meldt sig ind i Vojens Skakklub.

05-01-2020
VM i skak for kvinder.

I dag er kvindernes VM match begyndt. Den står mellem den forsvarende mester Ju Wenjun fra Kina og udfordreren Aleksandra Goryachkina fra Rusland. Udover titlen som verdensmester spilles der om en samlet præmiesum på 500.000 euros med fordelingen 60% til vinderen og 40% til taberen. 
Du finder link til live på Chess24 med kommentarer af den tidligere VM-udfordrer GM Nigel Short og WGM Zhang Xiaowen her eller på ChessBase her.
Link til VM-matchens officielle hjemmeside her 

04-01-2020
Årets skakspiller i Danmark.

Vil du være med til at kåre årets skakspiller i Danmark? Så er det nu, du skal stemme (rangordne 10 kandidater). Klik her og følg vejledningen. Afstemningen om Årets Danske Skakspiller er åben for DSUs medlemmer indtil fredag den 10. januar kl. 24.00.

02-01-2020
Vojens Skakklubs forårskalender.

Godt nytår! Nu skal vi til at vænne os til at skrive 2020. Første klubaften i det nye år er mandag den 6. januar, hvor vi begynder blødt med hyggeskak og tager imod tilmeldinger til anden halvdel af sæsonens klubturnering. 
Forårskalenderen kan ses som samlet oversigt her. Desuden kan den følges dato for dato i kalenderen på hjemmesiden.

Nyheder fra 2019 kan du finde her.
Nyheder fra 2018 kan du finde her.
Nyheder fra 2017 kan du finde her.
Nyheder fra 2016 kan du finde her.
Nyheder fra 2015 kan du finde her.
Nyheder fra 2014 kan du finde her.
Nyheder fra 2013 kan du finde her.
Nyheder fra 2012 kan du finde her.
Nyheder fra 2011 kan du finde her.
Nyheder fra 2010 kan du finde her.