Løgumkloster Byturnering 2022

Løgumkloster Byturneringen blev færdigspillet tirsdag aften. Den regerende bymester, Per Hansen fra Haderslev, fik sig en forskrækkelse i 1. runde, da han måtte kæmpe for en remis mod Hans Chr. Baagøe fra Vamdrup, siden da så han sig ikke tilbage. Dermed forsvarede Per sin titel fra 2019, eftersom Coronapandemien har hindret turneringen i at blive afholdt i 2020 og 2021. Per sluttede således med flotte 6½ points. Sidste runde blev et lille antiklimaks, idet Pers modstander, Kim Juul Trane fra Løgumkloster, måtte melde afbud, og det var ikke muligt at få partiet afviklet forud.

Hans Valdemar Hansen blev nr. 2 med 6 point og dermed også bedste Løgumklosterspiller. I ratinggruppe 2 var Emil Baltzer fra Vojens bedst med 4,5 point og Hans Chr. Baagøe fra Vamdrup blev nr. 2 med 4 point og bedre korrektion end Kim Juul Trane. Det var Emils første koordinerede EMT, og det flotte resultat giver udover den kontante præmie også 189 ratingpoints på kontoen!

De øvrige deltagere fra Vojens nåede ikke frem i første række. Karl Posselt sluttede på 4 points efter sejr i sidste runde over Jesper Kallesen, der fik 3½. Kresten Beck tabte i sidste runde til Emil (der er Krestens barnebarn) og måtte nøjes med 1½ points.

Præmietagerne (Foto: Vagn Lauritzen)

Ialt deltog 14 spilere i turneringen. Se tabellen her.

Tak for denne gang – og på gensyn 29. august!

Det blev en lang aften med en masse skak, da Vojens Skakklub i går sluttede sæsonen med stor opbakning fra medlemmerne.
8 børn og unge var mødt allerede kl. 18, og der blev spillet lynturnering i 2 aldersindelte grupper. I yngste gruppe vandt Anastasiya Kotsyuba med maksimumpoints 3 foran Julia Chaika med 2. I ældste gruppe vandt Peter Josiassen – ligeledes med maks. 3 points foran Lucka Enemark med 2. Det skal bemærkes, at løjerne på brættet blev speedet en smule op, idet børnene fik lov til at tage et lille stykke slik, hver gang en brik blev slået. Som afslutning var der sodavand/kakaomælk og kage.


Der var kun ganske få afbud, så senere dukkede ikke færre end 15 voksne medlemmer op. Der blev spillet en alle-mod-alle lynturnering, så klokken blev henad halv elleve, inden alle partier var afviklet. Turneringen blev vundet af Mogens K. Larsson, der imponerede ved kun at misse en enkelt pind undervejs.

Altså 14 points i alt til Mogens. På de næste pladser fulgte Jesper Brogaard-Radoor og Karl Posselt med hver 12 points – med Jesper som vinder af den indbyrdes kamp.
Set i bakspejlet burde deltagerne nok af tidsmæssige grunde have været delt i 2 grupper, men ellers forløb det glimrende.

Til sidst rykkede deltagerne sammen om et par borde uden bræt og brikker og hyggede sig med kaffe/te/sodavand og hjemmebagt kage (tak til Ole Harbo og Maria). Samtidig blev der uddelt præmier vedr. sæsonens 2 klubturneringer, og der er bestilt navneskilt for klubmesterskabet til vandrepokalen, som får lov til at blive stående endnu et år hos Mogens K. Larsson!

Tak for sæsonen og på gensyn i sæsonen 2022-23. Første klubaften i den nye sæson er mandag den 29. august 2022.

Sæsonafslutning i Vojens Skakklub

Så er vi nået til slutningen af sæson 2021-22. Mandag den 16. maj mødes vi for sidste gang før sommerferien.
Med håb om talrigt fremmøde inviteres til en uformel lynturnering. Bagefter er klubben vært ved et kaffebord med socialt samvær og præmieuddeling.

Derefter holder klubben sommerpause.
Det er planen at arrangere fortovsskak i Rådhuscentret i forbindelse med byfesten Vojens Høtte lørdag den 27. august – og derefter begynder en ny sæson mandag den 29. august i de nye lokaler i Vojens Kultur- og Musikhus.

Klubaften i Vojens Kultur- og Musikhus den 25-04-2022

Afslutning på SydGrandPrix-sæsonen

Sidste afdeling af SydGrandPrix-serien af hurtigskakturneringer i Sydjysk Hovedkreds afholdes af Fredericia Skakforening under navnet Fredericia Rapid Chess 2022 – SGP 6. Det foregår på Kristi Himmelfartsdag, torsdag den 26. maj kl. 11-19. Hjemmeside med invitation og online-tilmelding kan findes her.

Sæsonen har været stærkt præget af, at Covid-19 var længe om at slippe sit tag. Først blev 4 planlagte stævner aflyst, hvorefter det heldigvis lykkedes at genstarte serien med 3 nye stævner og dermed redde sæsonen.
Alt i alt bliver der således 6 stævner mod normalt 7 – og desværre et væsentligt lavere deltagerantal end vanligt.

Det er typisk, at alle aktiviteter oplever vanskeligheder med at vende tilbage til før-Corona-niveau. SydGrandPrix (SGP) er dog fortsat en turneringsform, der tiltaler mange af hovedkredsens medlemmer og også tiltrækker spillere udefra, så konceptet har vist sig at være forbløffende langtidsholdbart.

Inden sidste stævne ligger nogle af deltagerne fra Vojens Skakklub pænt i regnskabet over Grand Prix-points.
I 4. klasse ligger Emil Baltzer på andenpladsen med 40 points.
I 2. klasse fører Jesper Kallesen med i alt 44 Grand Prix-points, mens Benny Christensen på 3.-pladsen har 40.
Se Grand Prix-tabellen her.

Hvorfor er skak så svært? – En aften med Per Hansen

Per Hansen, mesterspiller fra Haderslev Skakklub, holder tirsdag den 10. maj 2022 kl. 19 oplæg for klubspillere i Skakklubben Springeren. Det foregår på Munkevængets Skole (Blok H), Munkevænget 2, 6000 Kolding.
Per tilbyder foredraget flere steder i Sydjysk Hovedkreds, men i denne omgang inviteres medlemmer fra skakklubberne i Kolding, Fredericia, Vejle, Vamdrup og Vojens med til arrangementet.
Uanset spillestyrke drømmer de fleste skakspillere om at blive bare lidt bedre, men realiteten er, at det ikke altid er så nemt.

Per HansenPers mission er at inspirere med praktiske tips, der henvender sig til den almindelige klubspiller. Han leverer et foredrag, der varer ca. 3 timer – opdelt i 4 afsnit:
1. En kort beskrivelse af de enkelte brikker, styrker /svagheder.
2. En kort beskrivelse af de 6 ting der altid afgør skakpartier.
3. En relativ kort instruktion i hvordan Per håndterer / ser på
gambitter, og endelig en række partier der omsætter
ovenstående til praksis.
4. Dette afsnit omhandler hvordan Per træner, vælger
åbninger, forholder sig til teori og computer – samt
deltagernes evaluering af aftenen.

Initiativet er støttet af Sydjysk Hovedkreds. Alle er velkomne, men spillere med rating over 1900 har ikke taleret denne aften! Det er målet at skabe et rum, hvor spillere i den egentlige målgruppe (basis-spillere) trygt kan komme til orde.
Læs mere om de tanker, Per har gjort sig om initiativet her.

0 – 4 i Løgumkloster Byturnering

Ingen af de 4 deltagere fra Vojens fik noget som helst med hjem fra tirsdag aftens 5. runde i Løgumkloster Byturnering. Det skulle da lige være dyrekøbte erfaringer.
Både Jesper Kallesen og Emil Baltzer var involveret i topopgør mod henholdsvis Hans Valdemar Hansen og Per Hansen. Jesper spillede godt med i et forrygende åbent parti. Det var sandsynligvis en lækkerbisken for Valde, der da også trak det længste strå i sidste ende. Emil blev fra start presset i bund og fik flere officerer placeret på mindre gunstige positioner. Her var der aldrig tvivl om resultatet, som blev en sejr til Per Hansen.
Kresten Beck var kommet på noget af en opgave mod Allan Hye, og det endte som ventet med et nederlag.

Karl Posselt fik lukket af i centrum og indledte et Kongeangreb mod Hans Christian Baagøe, der dog forsvarede sig godt og i sidste ende beholdt en god mod en dårlig Løber i en stilling, hvor Karls bønder var placeret på den forkerte feltfarve. Derefter var der ikke mere at spille om.

Kresten og Karl kan ikke nå noget i turneringen længere, mens Jesper (der har et udsat parti mod Per Hansen) og Emil stadig kan spille med om præmie eller i hvert fald ratingpoints. Efter gårsdagens sejr føres turneringen i øjeblikket af Hans Valdemar Hansen.

Se turneringstabellen her.

Klubturneringen næsten afsluttet

Alle partier i 7. runde af Klubturneringen blev afsluttet i går aftes. Der resterer dog et enkelt udsat parti fra 6. runde (Kresten Beck – Kenn Korsager), inden vi helt kan afslutte forårets interne turnering, men partiet får ikke indflydelse på stillingen i toppen.
Forårsturneringens vinder blive Mogens K. Larsson med suveræne 6 points og som eneste deltager uden nederlag. På andenpladsen følger Jesper Kallesen med 5½. Altså præmieplaceringer til de to, mens Kristian Detlevsen bliver 3-er med 5 points. Kristian overhalede Karl Posselt i sidste runde, hvor Karl efter en frygtelig og unødvendig fejl blev sat mat!
Se turneringstabellen her.

For at finde sæsonens klubmester skal resultaterne af klubturneringen i efteråret 2021 tælles med.
Det betyder, at Mogens igen bliver klubmester i sæsonen 2021-22 med i alt 10½ points. På de næste pladser følger Karl Posselt, Finn Nielsen og Jesper Kallesen med hver 9 points i alt. Karl har været den mest stabile med en 3.- og en 4.-plads.

Finn har opnået en første- og en 9.-plads, mens Jesper er blevet nr. 10 og 2.
Der resterer nu 2 klubaftner med “fri leg” og sæsonafslutning den 9. og 16. maj. Derefter holder klubben sommerpause indtil uge 34, hvor der planlægges fortovsskak lørdag den 27. august i forbindelse med Vojens Høtte (byfest) og første klubaften i den nye sæson mandag den 29. august 2022.

Samtidig med indflytning i et nyt spillested i Vojens Kultur- og Musikhus blev klubbens nye trøje med logo taget i brug.

Nyt klublokale og 6. runde i klubturneringen

Mandag den 25. april var imødeset med en vis spænding. I torsdags blev de mest nødvendige skakmaterialer flyttet til Vojens Kultur- og Musikhus, lørdag blev 18 sæt bræt, brikker og ure udlånt til Pokalturnering på Sønderskov Slot – og mandag var det hele igen tilbage i Kulturhuset, så det kunne tages i brug mandag aften til 6. runde af klubturneringen.
De nye lokaler, som kommunen har stillet til rådighed i samarbejde med Kulturhusets bestyrelse viste sig som meget velegnede til skak! Alle medlemmer var adviseret, og ingen havde tilsyneladende problemer med at finde stedet. Der var ingen andre i huset mandag aften, og heller ikke generende støj fra trafik på Vestergade. Alt i alt en god oplevelse.
Bortset fra et enkelt afbud og dermed ét udsat parti blev 6. runde afviklet planmæssigt.

Desuden var de nye sponsortrøjer med klublogo kommet, så de kunne udleveres til medlemmerne.
Og så blev der spillet gode og spændende partier. Ikke mindst topopgøret mellem Jesper Kallesen og Mogens Larsson var overordentlig jævnbyrdigt og lige, og selv om Jesper i øjeblikket er inde i en god stime, lykkedes det alligevel Mogens at hale en sejr i land i et slutspil med bønder og ligefarvede Løbere.
Lige så spændende blev det i partiet Benny Christensen – Emil Baltzer, hvor Emil havde 2 bønder for en kvalitet. I den givne stilling viste det sig dog at være for lidt, og Benny trak det længste strå.
Tabellen med resultater og parringer til 7. runde kan findes her.

Kvalifikationsstævne til Pokalturneringen

Dansk Skak Union arrangerer hvert år en Pokalturnering for 4-mandshold, der Pinsedag dyster i en landsfinale i hurtigskak. Pga. pandemien har turneringen dog ikke været afviklet i 2020 og 2021.
Lørdag den 23. april 2022 afholdt Sydjysk Hovedkreds kvalifikationsstævne til denne finale. Det foregik i Riddersalen på Sønderskov Slot nær Brørup med 12 hold, der alle var tilmeldt i bredderækken – dvs. med en gennemsnitsrating under 1800. Blandt disse var der også et hold fra Vojens Skakklub bestående af Benny Christensen, Jesper Kallesen, Kristian Detlevsen og Jesper Brogaard – med Morten Jessen som reserve. Da Holdet fra Leck/Tønder manglede en spiller, hoppede Morten imidlertid ind og blev fast mand på dette hold.
Det blev de store klubber fra Kolding og Vejle, der satte sig på de øverste pladser. Skakklubben Springeren havde 2 hold med, og de besatte første- og andenpladsen og kvalificerede sig dermed til landsfinalen i Pinsen. Skakklubben Evans blev nr. 3

og der var også præmie til Vojens, der blev bedst placerede hold med en gennemsnitsrating under 1600. Stævnet fandt sted i specielle, smukke omgivelser på Sønderskov Slot, der er indrettet som museum.
Turneringen foregik i en god atmosfære med skakspillere, der både konkurrerede og hyggede sig – og med Vagn Lauritzen som en rutineret dommer.

Vojensholdet fra venstre: Kristian Detlevsen, Jesper Brogaard, Benny Christensen og Jesper Kallesen.
Den foreløbige tabel. Senere vil stævnet blive registreret i Holdskaksystemet her.

Vojens Skakklub flytter til nye lokaler

Efter lang tids usikkerhed om klubbens lokaleforhold er der nu fundet en løsning, hvor Vojens Skakklub med øjeblikkelig virkning flytter til nye lokaler i Vojens Kultur- og Musikhus, der ligger på adressen Vestergade 20 i Vojens. Det bliver dog således, at medlemmerne fortrinsvis skal bruge bagindgangen til kulturhuset. Den ligger på Rebslagervej, hvor der også er gode parkeringsmuligheder.

Bræt, brikker og ure er flyttet, og det betyder, at

vi allerede fra og med mandag den 25. april skal spille skak i Kultur- og Musikhuset.
Mange af klubbens ønsker til et nyt lokale er blevet opfyldt, og vi håber nu på ro omkring lokaleforholdene i mange år.
Udover dette indlæg på hjemmesiden bliver der i løbet af weekenden sendt besked via mail til skakklubbens medlemmer. Derefter er der en masse steder, hvor adresseoplysningerne skal rettes, så ingen kommer til at gå forgæves.