Klub- og holdturnering

Så er de sidste partier i 6. runde af klubturneringen spillet. Her var det en lille overraskelse, at Benny Christensen fik en hel pind mod Mogens Larsson. Det betyder, at Benny p.t. har indtaget førstepladsen.

7. og sidste runde af efterårsturneringen er lagt, og stilling, resultater og parringer kan ses her eller ved at klikke på billedet af tabellen til højre.

7. runde er programsat til mandag den 12. december, eftersom der spilles Holdturnering på mandag den 5. december. Da skal Vojens 2 (B-rækkeholdet) på besøg i Tønder, mens førsteholdet i A-rækken spiller hjemmekamp mod Varde 2.

Stillingen før sidste runde

Invitation til Vojens Juleturnering

Efter 2 år plaget af Covid 19 inviterer Vojens Skakklub igen som sædvanlig til hurtigskak mellem jul og nytår. Det foregår 4. juledag – den 28. december 2022 på Bregnbjergskolen i Vojens.

Turneringen indgår som 3. afdeling af SydGrandPrix-serien af 7 selvstændige hurtigskakturneringer arrangeret af klubber i Sydjysk Hovedkreds.

Invitation og tilmelding via Dansk Skak Unions turneringshjemmeside her.

Foto fra Vojens Juleturnering 2019. I forgrunden tv. ses den senere turneringsvinder Søren Brautsch
Klik på billedet for at få invitationen som printvenlig pdf

Næste træk

Holdturneringen
Vojens Skakklubs førstehold i A-rækken slap med et lille nederlag til Nørre-Snede i holdturneringens 2. runde i mandags. Nørre Snede og Vojens har spillet lige op i tidligere matcher, men i år har Nørre-Snede fået forstærkning af spillere fra Grindsted og Ikast. Både Vojens og Nørre-Snede havde afbud, men med et forventet resultat på 4-2, hvis det skulle gå som ratingtallene antydede, var et smalt nederlag absolut acceptabelt. Se de individuelle resultater her.

Klubturneringen
Mandag den 21. november er afsat til udsatte klubturneringspartier, men da vi er helt a jour med klubturneringen, opfordrer jeg til, at I går i gang med 6. runde allerede i morgen, så vi undgår at komme i tidnød med klubturneringen inden jul. Pga. holdturnering og juleafslutning er der ikke plads til mange afbud og udsatte partier i julemåneden.

Se tabel og parringer her.

Så fik vi lært principperne!

Selv om de fleste af skakklubbens medlemmer har spillet skak i mange år, begås der jævnligt bommerter, der må betegnes som begynderfejl. Mandag aftens besøg af Per Hansen gav et godt indblik i mesterspilleres måder at vurdere stillinger og lægge planer på. Frem for varianter lagde Per vægten på sunde principper. Om de er så enkle, som Per forsøgte at overbevise os om, skal stå sin prøve på skakbrættet i den kommende tid, hvor vi må prøve at holde hinanden fast på at tænke i principielle baner – og dermed blive bedre til skak!
Ud over principper anbefalede Per også systematisk træning med taktikopgaver, der kan findes mange steder på nettet.

Efter små 3 timers bombardement med gode skakråd og tilhørende eksempler, var de 13 tilhørerhoveder fyldt, og der blev ikke spillet mere skak den aften!
Find nogle af de gode råd her.

Per Hansen i aktion ved demobrættet
Et lydhørt publikum af – med Pers betegnelse – basisspillere

SGP i Kolding

I Kolding er der 2 skakklubber, og Kolding Skakklub og Skakklubben Springeren havde i år fået den glimrende idé at gå sammen om at arrangere 2. afdeling af SydGrandPrix. Hurtigturneringen fandt sted lørdag den 5. november 2022 i Kolding Skakklubs lokaler på Svietorv og burde vel have tiltrukket lidt flere deltagere ende de 33, der mødte op, men…
Se turneringstabellen med resultater og placeringer her.

1. præmie til Benny Christensen (Foto: Hans N. Paulsen)

Fra Vojens deltog Jesper Kallesen (2. klasse) og Benny Christensen (3. klasse). Desuden Peter Josiassen, der turneringsdebuterede i skoleskakklassen.

Alle 3 Vojens-folk klarede sig ganske godt.
Benny spillede i en alle-mod-alle 8 mandsgruppe, der var sammensat af 7 klasse-4-spillere – og altså Benny. Det blev til favoritsejr til Benny med 5½ points.

I Jespers gruppe var der både spillere fra 1. og 2. klasse, og Jesper sluttede som næstbedste 2.-klassespiller med 3½ points og en præmieplacering.

2. præmie til Jesper Kallesen, tv. (Foto: Hans N. Paulsen)

Med 11 deltagere var der fin tilslutning til skoleskakklassen, der spillede all-mod-alle, og Peter klarede sig meget flot med 8 points og en 4.-plads – lige uden for præmierækken.

Peter Josiassen blev nr. 4 i skoleskakklassen med 8 points (Foto: Hans N. Paulsen)Kommunemesterskaber i skoleskak

Skolevæsenet i Haderslev kommune har igen i år taget initiativ til at arrangere kommunemesterskaber i skoleskak for elever i 3.-4.-5.-6.-klasserne.

Lærere og frivillige fra skakklubberne i Haderslev (Per Hansen) og Vojens (Morten Jessen og Karl Posselt) har organiseret og sørget for afvikling efter alle kunstens regler, og efter indledende dage med flere end 300 elever til både bondeskak, minigames og “rigtig” skak var der onsdag den 2. november finalestævne for 36 gruppevindere.

1 elev fra hver af de 4 årgange har herefter kvalificeret sig til deltagelse i DM i skoleskak i Ollerup i sidste weekend i november.
Desværre var der ingen deltagelse fra Bregnbjergskolen i Vojens denne gang.

Fotos: Joan Løgstrup, Haderslev Kommunes kommunikationsafdeling

Hvorfor er skak så svært?

Mandag den 7. november kl. 19.30 overtager den mangeårige mester- og divisionsspiller Per Hansen scenen med stort demobræt og byder på en noget anderledes klubaften, end vi er vant til i Vojens Skakklub.
Uanset spillestyrke drømmer de fleste skakspillere om at blive bare lidt bedre, men realiteten, er at det ikke altid er så nemt.
Per vil hjælpe os på vej med praktiske tips sigtende mod den almindelige klubspiller. Per har tidligere medvirket som underviser på skaklejre for voksne og har igennem de seneste år gjort sig mange tanker om nogle af de typiske fejl som basisspillere gør.

Per har forberedt et (langt) foredrag opdelt i 4 afsnit:

  1. En kort beskrivelse af de enkelte brikker, styrker /svagheder.
  2. En kort beskrivelse af de 6 ting der altid afgør skakpartier.
  3. En relativ kort instruktion i hvordan Per håndterer / ser på gambitter, og endelig en række partier der omsætter ovenstående til praksis.
  4. Dette afsnit omhandler hvordan Per træner, mit valg af åbninger, hans forhold til teori, computer, samt jeres evaluering af aftenen!

Alle er velkomne, men en vigtig regel er, at andre mesterspillere for en gangs skyld ikke har taleret denne aften! Formålet er naturligvis at skabe et rum, hvor spillere i den egentlig målgruppe (basis-spillere) trygt kan komme til orde.

Kom alle mand af hus og bak op om dette tilbud!

Per Hansen bor i Rødekro og spiller i Haderslev Skakklub

Godt begyndt…

Første runde af Holdturneringen 2022-23 løb af stabelen i søndags, hvor Sydjysk Hovedkreds´ Mesterrække spillede. I denne uge følger så “sekundaholdene”, og for Vojens Skakklubs vedkommende var der mandag aften 2 hjemmekampe på programmet. Vojens 1 spillede i A-rækken mod Evans 3, hvor turneringsreglementets nyskabelse var 6-mandshold. Desuden mødte Vojens 2 i B-rækken Skakklubbens Alssunds 2.-hold.

A-rækken:
På bræt 2 satte Mogens Larssons modstander efter få træk Dronningen i slag – og opgav straks.
Derefter enedes Hans-Henrik Vognsen med sin modstander om remis på bræt 1.
Efter et længe ganske fornuftigt parti kom Jesper Kallesen galt af sted og måtte give Dronningen for et Tårn. Det var ikke holdbart i længden!
På bræt 5 fik Finn Nielsen lov til at spille én af sine favoritåbninger (fransk) og fik forholdsvis let overtaget.
Ligeledes spillede Emil Baltzer på bræt 6 et sikkert parti og trak til sidst det længste strå.
Dermed var holdsejren hjemme med 3½ points i hus.
På bræt 3 blev pinen trukket ud i et spændende og vanskeligt parti, hvor Benny Christensen fik et par kvaliteter, men ikke fandt løsningerne mod et stærkt løberpar og fremskudte bønder. Det burde måske være endt med remis, men i stedet tabte Benny på tid.
Alt i alt en smal sejr til Vojens 1 på 3½-2½.

I B-rækken var der et afbud i løbet af mandagen, og desuden kom en spiller på hjemmeholdet for sent! Det gav en smule panik ved kampstart, men heldigvis kunne Oleksandr Pershuta og Karl Posselt rykke ind på holdet som reserver.

Jesper Brogaard-Radoor fik et let point på bræt 3, hvor et løberoffer gav Dronninggevinst. Oleksandr Pershuta var på bræt 4 oppe mod Broder Petersen – en parring, der i den grad kan betegnes som ungdom mod erfaring. En teenager mod én, der er godt oppe i 80-erne. Broder har imidlertid altid spillet “ungdommeligt”. Angrebsivrigt og utraditionelt. Han lagde pres på Oleksandr´s Kongestilling, og selv om de værste trusler blev afværget med begrænsede materielle skader, blev angrebet flyttet til den modsatte fløj, hvor et par fribønder blev afgørende.
Dermed skulle de sidste 2 brætter blive afgørende for det samlede resultat. På bræt 2 lykkedes det Morten Jessen at føre en fribonde til forvandling. Den blev straks aflivet, men gav Morten fordel i form af en let officer i overskud – og et let vundet slutspil.
Karl Posselt var med kort varsel hoppet ind på bræt 1 og spillede et jævnbyrdigt og uklart parti, lige indtil modstanderen satte en Løber i slag. Så var der ikke mere at spille om, og det samlede resultat blev en flot 3-1-sejr til Vojens 2.
Lidt skuffende, at de fleste Vojens-spillere havde glemt at tage klubtrøjen på 🙁

Spænding til det sidste: Benny Christensens parti mod Eldis Mahmutovic, hvor tidnød blev en ekstra faktor i den for begge parter vanskelige stilling

De individuelle og samlede resultater kan ses herunder. Klik på billederne for at finde tabeller og partier på holdturneringshjemmesiden.

Ny hjemmeside i Haderslev

Vores gode naboer i Haderslev Skakklub har i en periode lidt stærkt under mangelen på en hjemmeside. Nu er den tilbage igen – men på en ny adresse. Den har fået navn efter klubbens gamle medlemsblad Bondefangeren.

Der er ikke så meget indhold på siden endnu, men mere er på vej.

Siden kan findes her.

Á jour efter 5. runde

Ro og koncentration prægede klublokalet mandag aften, mens alle klubturneringspartier i 5. runde blev spillet.
Emil Baltzer kom lidt let til sejren over Finn Nielsen, mens de øvrige opgør efter noget længere spilletid sluttede med afgørelser, der nok må betegnes som favoritsejre.

Ifølge kalenderen spilles holdturnering den 31. oktober og igen den 14. november.

Mandag den 7. november er der skakforedrag med Per Hansen, og mandag den 21. november er afsat til udsatte partier eller friaften.
6. Runde af klubturneringen er først programsat til mandag den 28. november, men eftersom der ikke længere er udsatte partier, er der ikke noget i vejen for at tage hul på runden allerede den 21. november efter aftale med modstanderen.
Turneringstabel med resultater og parringer til 6. runde kan ses her.