Digitalt

Spil skak på smartphone eller tablet.

Antallet af smartphones og tablets stiger hastigt, og der er efterhånden mange muligheder for at bruge apparaterne – hvadenten det er telefoner eller tavle-pcer, og hvadenten styresystemet er Apples iOs eller Googles Android – til skak. Der findes gode programmer eller apps, nogle gratis andre billige, og udover at de små apparater er lette at have med sig overalt, giver de berøringsfølsomme skærme nogle fordele i.f.t. en almindelig skærm på en stationær eller bærbar pc.

Det er så en smagssag, om man kan klare sig med en smartphone eller foretrækker tablet-en med den noget større skærm.

De simple standardformater til at gemme skakpartier (pgn) eller stillinger (fen) gør det enkelt at hente læsbare partidata fra internettet og udveksle mellem “apparater”.

Til iPhones/iPads er Chess Wise Pro et udmærket program, der bl.a. giver mulighed for at spille skak, gennemspille partier (pgn-format), løse opgaver og sætte stillinger op (det er meget lettere på en touch-skærm end med en computermus!). Har man brug for at analysere stillinger grundigere i et mere kraftfuldt skakprogram som Fritz eller lignende, er det let at kopiere stillingen i fen-format, sende den til sig selv via mail og derefter kopiere stillingen ind i sit skakprogram på pcen.

Til Android-apparater findes et utal af skakprogrammer i Google-butikken. Mange er gratis og naturligvis af forskellig kvalitet og spillestyrke. Prøv f.eks. Mobialia Chess.

Store websites som Chessbase og Chess.com  har apps både til iOs og Android.
ChessApp Pro til Android-apparater er et fint værktøj til at finde og følge live-skakpartier fra turneringer over hele verden. De færdigspillede partier kan også gennemspilles på skærmen, mens turneringen foregår.

Der findes også ratingberegningsprogrammer i app-butikkerne.

Markedet med apps til smartphones og tablets er ret uoverskueligt, så man må eksperimentere med de mange muligheder. Heldigvis er de fleste apps gratis eller billige, så hvis man vil ofre lidt tid, er det muligt at finde frem til de programmer, man finder bedst og lettest at bruge i dagligdagen. God fornøjelse!

Spil skak på pc.

Der findes mange forskellige muligheder, hvis man vil downloade eller købe skakspil til sin pc.
Dansk Skak Salg er en nærliggende leverandør af både software og mere traditionelt skakmateriel – men der findes mange andre leverandører.

Dansk manual til Fritz 12.
Et af de mest populære skakprogrammer er ChessBase´s Fritz.
Programmet findes desværre ikke i en dansk version, men du kan finde en dansk oversættelse af den engelske manual til Fritz 12 her.

Manual til Fritz
Manual til Fritz 13 (på engelsk) kan findes her.
Manual til Fritz 15 (på engelsk) kan findes her.

Manual til Chess Base 13
Manualen til ChessBase 13 (på engelsk)
Manualen til ChesBase 14 (på engelsk)

Partisamlinger, der kan gennemspilles på skærmen eller downloades:
Et godt sted at kigge er Lars Balzers hjemmeside Chessgameslinks, en kolossalt omfattende samling af links til partidatabaser. Vil man søge partier af bestemte mestre, er 365Chess.com et godt bud. Databasen indeholder ca. 3½ mio. partier, hvor man altså kan søge på spillernavne, åbninger m.v. Basen indeholder f.eks. 2.474 partier af Bent Larsen.

Partier fra den tyske Schachbundesliga 1980-> kan downloades som samlet pgn-fil her. Eller som cbv her.

Og så er der DSUs Danbase (2007) med over 50.000 partier. Den er relanceret (19-03-2016) i en udgave, der omfatter “partier spillet af danske skakspillere, dvs. spillere, som repræsenterer Danmark nationalt og internationalt, samt partier spillet i danske skakturneringer. Det primære fokus er partier spillet af de bedste danske spillere, bl.a. i Danmarksmesterskaber og i landskampe og skakolympiader, men også partier fra breddespillere vil indgå i Danbase, fx i partisamlinger fra divisionsturneringen og fra bymesterskaber og åbne turneringer af forskellig art”.  Basen hostes nu hos Dansk Skak Union. Find den her.

Spil skak på internettet.
Her er et stort udvalg af spillesteder på nettet. For danske skakspillere er DSUs
skakserver
  og E-skak-klubben   særligt interessante.

Danmarks officielle skakportal
Shredder Computer Chess
Thinking Chess Machine
World Chess Live
E-skak Klubben
Gameknot.com
Arcade Chess
Instant Chess
Jester Chess
Spark Chess
Web Chess
Chess Club
Free Chess
Java Chess
Chess.com
Chess.net

Skak på pc
Er du interesseret i at udforske mulighederne for at bruge pcen sammen med din skakhobby, er Nørre-Sundby Skakklubs hjemmeside uovertruffen.

Skak på YouTube
Der er masser af skak på YouTube. Se f.eks. dette tv-indslag, der gør fin reklame for spillet/skoleskak.
Når du har klikket dig ind på et skakindslag på You Tube, får du præsenteret et udvalg af yderligere skakvideoer, du måske også får lyst til at se. Det kan være instruktionsvideoer, teorigennemgang og partikommentarer – men også mere muntre ting. Skak er ganske vist et alvorligt spil, og udenforstående tror måske, at skakspillere oftest har skikkelse af tandløse, gamle dødbidere. Men uden humor går det ikke. Få be- eller afkræftet fordommene med denne YouTube-video.

De fleste skakinstruktionsvideoer er engelsksprogede. For nylig har danske Lars Ekholm dog uploadet en lang række skakvideoer med blandet indhold. De kan findes her.
Også Rune Friborg / Ruxistico er aktiv m.h.t. skakvideoer på YouTube, lige som Politiken Cup har sin egen kanal.