Links

Udvalgte links til gode skakhjemmesider.

Organisationer
De vigtigste links er Dansk Skak Union. Der er ratinglister og URL’s for danske klubber, turneringskalender, skakhåndbog og nyheder. Dernæst Sydjysk Hovedkreds, som er den kreds, Vojens Skakklub tilhører. FIDE – det internationale skakforbund, har nu endelig fået en hjemmeside der virker stabil, her findes blandt andet Elo lister.

Der spilles også skak syd for grænsen.
Skakvennerne i de danske skakklubber i Sydslesvig kender vi. Men der er naturligvis også mange tyske skakklubber. Skakforbundet i Schleswig-Holstein har en ganske indholdsrig og levende hjemmeside. Det samme har naturligvis det tyske skakforbund Deutscher Schachbund.

Se også Dansk Skak Unions Støtteforening.

Union og forbund
Dansk Skak Union , der også driver hjemmesiden Alt om skak
Divisionsturneringen
Dansk Skole Skak
FIDE – Det Internationale skakforbund
ECU – Den Europæiske Skakunion
Amateur Chess Organization – alternativ skakorganisation, der som de selv skriver: “We are there for 99% of all chess players – amateurs”
Deutscher Schachbund
Schach Bundesliga – Den tyske Bundesliga

Klubsider i 3. Hovedkreds
Hovedkredsens hjemmeside

Assens
Ejby
Frem, Odense
Fåborg
Kerteminde
Læseforeningen, Odense
Nr. Åby
Nyborg
Odense Skakklub
Skakklubben Sydøstfyn, Gudbjerg
Tårnet, Svendborg
Ullerslev
Årslev

Klubsider i Sydjysk Hovedkreds
Hovedkredsens hjemmeside
Har man brug for at lægge information ind på siden eller i kalenderen, kræver det oprettelse som bruger ved henvendelse til Webmasteren.
Login-adresse til HK-hjemmesiden

Bov
Centrum, Esbjerg
Esbjerg Skakforening
Evans, Vejle
Fanø Skakklub
Fredericia
Grindsted
Gråsten
Haderslev
Hejls Skakklub
Horsens
Jerne Skakklub
Kolding Skakklub
Løgumkloster
Nørre-Snede
Ribe
Skakklubben Alssund
Springeren, Kolding
Stouby Skakklub
Tønder
Vamdrup
Varde
Vojens

Klubsider i 6. Hovedkreds
Aros, Århus
Hadsten
Nordre, Århus
Randers Skakklub
Silkeborg
Skakklubben 1968, Århus
Rokaden, Randers
Skanderborg
Syddjurs
Vejlby-Risskov
Viby
Åbyhøj
Århus/Skolerne

Nyheder
Den første, største og mest respekterede side er Marc Crowther’s The Week in Chess (TWIC). Desuden er Chessbase blevet et godt sted at se nyheder om internationale skakbegivenheder. De bedste kommentarer er på Chesspro af GM Shipov. Egl. et russisk site, men der skrives også på engelsk. Desuden har Mig etableret et nyt site som hedder Chess Ninja, der kan man også finde hans blog The Daily Dirt som giver nyheder om skakverdenen. En anden skakcelebrity med sin egen blog er Susan Polgar. Chesstoday er en slags daglig internetavis om skak, som også koster penge. Andre steder med nyheder, partier og links er The Chess Drum og Chessville. På internetudgaven af Berlingske Tidende har Lars Schandorff en skaksektion, man kan læse artikler fra de sidste 48 timer gratis.

Skakservere
Det mest oplagte sted er naturligvis Dansk Skak Unions skakserver, men Internet-skakklubben Eskak.dk, der er oprettet på privat initiativ af vores skakven i Kolding, Brian Lundgaard, er absolut også meget interessant for danske skakspillere.  I udlandet er den største og bedste er den kommercielle Internet Chess Club (ICC), her er altid mindst 1000 spillere online – også kendte GM og IM (de kan nemlig få gratis medlemskab). Desuden er der livedækning fra større og mindre turneringer, interne turneringer med præmier og undervisning. Man skal installere et specielt program for at spille der, men det er til gengæld også det bedste der findes. Man kan spille gratis som gæst, men nogle ting er kun for betalende medlemmer. Chessbase har en server hvor man kan spille hvis man har købt Fritz. Der kan man også følge turneringer, høre lyd og endda af og til se video, teknikken er her mere moderne – men personligt synes jeg atmosfæren mangler. Free Internet Chess Server (FICS) er som navnet antyder gratis, til gengæld er der ikke lige så mange spillere og så godt som ingen stormestre. Chess Net og World Chess Network er andre servere hvor man kan spille gratis, men skal betale for at få fuld funktionalitet.  Chessworld (også kendt som letsplaychess.com) er en slags k-skak server hvor man kan vælge mellem forskellige tidskontroller og får emails når modstanderen har trukket, her koster fuldt medlemskab også penge.

Turneringsresultater og partier
Enhver lidt større turnering med respekt for sig selv skaffer sig teknik til transmission af live-skak fra mesterskabsgrupperne. Danske turneringer kan ofte følges via http://liveskak.dk/. Et fantastisk sted af søge turneringsresultater er på http://chess-results.com/. Her kan man søge og følge turneringer fra hele verden. Man kan søge partier (pgn-format) og gennemspille dem på skærmen. Og man kan søge på skakspilleres navne og på den måde følge deres turneringsaktivitet og se deres partier.

Åbninger
En meget interessant side (på engelsk) – spækket med indhold –  er lavet af danske Claus Gamborg på adressen http://www.masterchessopenings.com/

Se også mulighederne for skak på nettet her.

Andre skaksites
Først og fremmest Chesscafe som har faste artikler af Dvoretsky, Seirawan, Polgar, Lane og mange andre. Et andet underholdende sted er Tim Krabbe’s sider, som især handler om skak-kuriositeter af forskellig slags. World Chess Champions er et andet fint site med partier og resultater fra alle VM, kandidat og interzoneturneringer. På chessgames.com eller Chesslabs finder man en online database med flere millioner partier. En sådan findes også på Chessbase sammen med deres base over spillere med Elo-rating). Man kan finde facitlisten til alle slutspil med 3,4 eller 5 brikker på denne Online Tablebase server. Søren Søgaard, tidligere Haderslev, driver en hjemmeside med anmeldelser  af skakbøger og software. Nørresundby Skakklub har en fin hjemmeside med blandt andet Palview som også bruges på vores sider til at præsentere partier på websider. Chesspublishing er et site, hvor man mod betaling kan holde sig opdateret med de nyeste landvindinger inden for åbningsspillet. Schackportalen er et svensk site med masser af gode links.  Hvem var historiens stærkeste spiller? ChessEndgames. Som navnet siger, handler det om slutspil. Selv om sitet er på engelsk, er det oprettet af danske Bo Brinch, medlem af Greve Skakklub. Sitet kræver registrering, men er derefter gratis at bruge. Omfatter også “dagens slutspilopgave”.

Linkssamlinger
World Chess Links

Skaklitteratur
Søren Søgaard, der har fået sin skakopdragelse i Haderslev, har i mange år drevet en hjemmeside/database med anmeldelser af skakbøger – herunder software/programmer, instruktionsvideoer og skakmateriel. Et prisværdigt initiativ, idet de fleste skakspillere er henvist til at købe skakbøger ubeset via postordrebutikker på internettet. Når man ved, hvor omfattende skaklitteraturen er, er det forståeligt, at Søren ikke kan holde trit med udgivelserne, men tjek selv siden her.

Skønlitteratur – læs historier om skak.
Skakspillet har altid fascineret folk, også i litteraturen, hvor der i mange romaner optræder et skakspil på et eller andet tidspunkt, – f.eks. i Harry Potter. I mange bøger optræder der ikke bare et skakspil, men flere skakspillere af kød og blod, og skak vil være et af hovedtemaerne i alle romanerne, du kan finde på en bogliste på  Litteratursiden. Det næste træk er dit…

Skak og musik
Også komponister har beskæftiget sig med skak – tænk bare på musicalen Chess.

Skak på film 
Utallige gange dukker et skakspil op i spillefilm. Et par eksempler i denne “compilation”.

Check også, hvad opslagsværkerne skriver om skak:

Wikipedia.
Den store danske (Encyklopædi).