Nyheder 2014

Nyheder 2014

26-12-2014
Vojens Juleturnering 2014.
De sidste forberedelser er ved at blive gjort til årets tilløbsstykke – Vojens Juleturnering, der i sin 42. udgave samler flere end 80 skakspillere fra (fortrinsvis) den sydlige del af Jylland. Hurtigturneringen over 7 runder indgår som 4. afdeling af Syd Grand Prix 2014-15. Den foregår på samme adresse som vanligt, men er i år flyttet ind i et større lokale på Lagoniskolen. Vi håber, alle møder med godt humør, og at vi får en turnering med mange interessante partier og godt socialt samvær.
Et foreløbigt program er lavet, men erfaringsmæssig kan ændringer – f.eks. forfald p.g.a. sygdom – forekomme helt indtil turneringsstart.

18-12-2014
Holdturneringen.
Mens Vojens havde besøg af Ribe i A-rækken i mandags, var det tirsdag Vojens Skakklubs B-række-hold, der skulle til Ribe. Vojensholdet var en smule afbudssvækket, og matchen endte med en smal sejr til Ribe på 2½-1½.
For Vojens vandt Bo Arnfeldt Andersen på førstebrættet, mens Ole Harbo spillede remis. Kresten Beck og Gagik Sahakian tabte.
De fleste af rundens partier er spillet, og resultater og stillinger kan findes på holdturneringssiden eller samlet her.

15-12-2014
Holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds.
Vojens Skakklubs A-række-hold var mandag aften i ilden i et foreløbigt topopgør mod Ribe 2. Matchen blev nøjagtig så spændende som forventet. Mogens Larsson accepterede klogeligt et remistilbud fra Peder Pharsen i en lige stilling, hvor Peder havde en noget bedre placeret løber end Mogens. Normalt bundsolide Finn Nielsen var lidt ved siden af sig selv denne aften og overså kvalitetsfangst og løb til sidst ind i en reelt udækkelig mat mod en velspillende Simon Ladefoged. Karl Posselt og Jørgen Stavnager var inde i en kompliceret og tidkrævende kamp om centrum. Jørgen havde med en fribonde på 6. række de bedste gevinstchancer, men accepterede et remistilbud efter 14 vanskelige træk og brug af næste tre fjerdedele af betænkningstiden. Herefter måtte Benny Christensen forsøge at redde æren for Vojens med sejr over Herman Petersen – og det gjorde han efter tålmodigt spil, der holdt modstanderen fra fadet! Slutresultatet 2-2 og Bovs 2½-1½ sejr over Alssund i samme gruppe betyder, at 3 hold efter de 3 første runder ligger side om side i toppen med 8½ points. Spændende!
Følg stilling og resultater på holdturneringssiden.

08-12-2014
Instruktion/teoriaften.
Alle partier i efterårets klubturnering er afviklet. Det gav mulighed for at afvikle handicappartier eller spille for sjov. Forinden var der dog en gennemgang af metoden til at sætte mat med Konge og 2 Løbere – en disciplin, der sagtens kan drille de fleste almindelige skakspillere. Flere medlemmer bør gå hjem for at øve sig – eller blive klogere ved at følge instruktionen her.
Instruktionstimen blev sluttet af med en drilsk stilling, hvor sort skal være meget omhyggelig for at holde remis. Også til denne opgave kan der hentes videohjælp på nettet.

I den kommende tid vil Vojens Skakklubs hjemmeside blive suppleret med en række instruktive videoer fra internettet, som kan hjælpe både begyndere og øvede til en bedre teknik ved brættet. En lille forsmag kan findes her.

06-12-2014
Holdturneringen, C-rækken
1. stævne i sæsonens juniorholdturnering blev afviklet i dag  i Bov. Det blev en sjældent spændende og jævnbyrdig affære og efter 5 kampe stod Tønder /Leck 5 og Haderslev 6 lige med 15 brætpoints hver. Tønder/Leck havde undervejs skaffet sig et enkelt matchpoint flere end Haderslev og ligger dermed øverst i tabellen indtil returstævnet, der også spilles i Bov – lørdag den 28. februar 2015.
Holdturneringstabellerne kan ses her på hjemmesiden eller på www.holdskaksyd.dk.

02-12-2014
Holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds.
Aktuelle stillinger kan findes her.

02-12-2014
DM i skoleskak.
Danmarksmesterskaberne i skoleskak blev spillet i Ollerup i weekenden 28.-30. november. Sønderjylland var repræsenteret af 7 unge skakspillere – heriblandt Martin Møller. Martin går i år på efterskole, men er medlem i Vojens Skakklub/Vojens Skakskole. For nogle uger siden blev han sønderjysk skoleskakmester i aldersgruppe B (spillere født 1998-99) og dermed kvalificeret til DM. Dansk Skole Skak gør meget for, at deltagerne ud over kampen ved brættet får en god og lærerig oplevelse sammen, og det lykkes (FED oplevelse!). Det var Martins første DM, og han deltog i hele arrangementet fra fredag til søndag. Om fredagen var der lynturnering, stjerneløb, playzone og forældrecafé. Lørdag var der PEP-talk med stormester Curt Hansen, hvorefter Svendborgs borgmester bød velkommen og åbnede de officielle mesterskaber.  Efter dagens skakrunder var der lejlighed til en tur i svømmehallen. Søndag blev de afsluttende runder spillet og årets danmarksmestre kåret. Undervejs var der workshops og gode muligheder for at skaffe sig nye skakkammerater.
Som nævnt var det Martins første DM med mulighed for at måle sig med landets allerbedste unge skakspillere. Det blev lærerigt, og pointhøsten på 3 points af 8 mulige er absolut godkendt i det selskab, selv om det kun rakte til en 14.-plads blandt de 18 deltagere i aldersgruppen. Bedste sønderjyske placering opnåede Asbjørn Hovgård Schack med en 6.-plads i gruppe D.
2 af Danmarks mest lovende, helt unge skakspillere – Jonas Bjerre og Filip Boe, begge fra Aarhus-kredsen – deltog i hver deres aldersgruppe og blev danmarksmestre med 8 points af 8 mulige!
Læs meget mere om arrangementet, de nye danmarksmestre og de enkelte resultater på Dansk Skole Skaks hjemmeside.
På billedet ses Christian Abild og Lasse Borring Petersen (Haderslev), der også deltog i årets Skoleskak-DM.

02-12-2014
Vojens Skakklubs handicapturnering.
Når der er tid til overs på klubaftener, er der mulighed for at spille hurtigskak med tidshandicap udregnet efter spillestyrke. Nogle medlemmer er flittige i denne turnering, og tidsgradueringen giver alle spillere muligheder for at skabe overraskende resultater. Seneste stilling i turneringen kan ses her.

02-12-2014
Vojens Skakklubs klubturnering – efterår 2014.
1. halvsæson af Vojens Skakklubs klubturnering blev afsluttet mandag aften med sejre til Gagik, Benny, Karl og Finn. Sidstnævnte placerede sig dermed på førstepladsen med 6½ points af 7 mulige, mens Karl opnåede 5½ og Benny 5 points.
Se tabellen her.

24-11-2014.
Holdturneringshjemmesiden er nu i luften.
Med forsinkelse er www.holdskaksyd.dk nu i drift, så det fremover er her, man kan finde de fleste relevante oplysninger om holdturneringen i 4. og 5. Hovedkreds. Styrkelisterne kan ses ved at klikke på klubberne i de enkelte turneringstabeller.
Turneringsreglementet fik et par små justeringer efter hovedkredsgeneralforsamlingerne tidligere på året, men kan ellers findes her.

23-11-2014.
VM-titlen bliver i Norge. Anand satsede – og tabte!

Magnus Carlsen hentede endnu en sejr i dagens parti, hvor Anand først tilbød en bonde og derefter ofrede en kvalitet (27. – , Tb4) i  i håb om at kunne bringe Carlsen ud af koncepterne. Det lykkedes dog ikke. Carlsen snuppede kvaliteten og halede en gevinststilling hjem. Efter 45 træk opgav Anand, og Carlsen nåede dermed op på de 6½ points, der skulle til for at genvinde VM-titlen. Det betyder, at det 12. og sidste matchparti ikke spilles. Næste VM-match planlægges i 2016.
De 11 partier fra VM-matchen kan gennemspilles her.

22-11-2014.
3. afdeling af Syd Grand Prix
blev i dag afviklet i Fredericia, hvor Skakforeningen havde deltagelse af ikke færre end 74 skakspillere, der kunne fordeles i “rene” grupper – 1 for hver styrkeklasse. Glædeligt også, at skoleskakspillerne igen var godt repræsenteret efter en nedgangsperiode.
Fra Vojens Skakklub deltog Gagik Sahakian og Ole Harbo, der i 4. klasse opnåede henholdsvis 2 og 3 points. For Gagik var det debut i en ekstern turnering efter at være begyndt at spille i klub.
Turneringen (mestergruppen) blev vundet af Tihomir Borovnica fra Skakklubben Evans med 6 points.
Turneringstabeller fra dagens turnering kan ses her.
Beklageligvis var Martin Møller forhindret i at deltage i Fredericia, men han fastholder sin foreløbige andenplads i den samlede stilling for spillere i 4. klasse.
Den samlede stilling i SGP-serien er opdateret efter dagens stævne.

21-11-2014.
Sidste udkald i VM-matchen?!
10. parti var Anands næstsidste med hvid, og 1 point bagud måtte han naturligvis satse energisk på en sejr, der kunne bringe ham ind i VM-kampen igen. Det resulterede i et yderst spændende parti. Begge spillere fandt gode løsninger og partiet var VM-kandidaterne værdigt og god reklame for skakspillet. Det ændrer dog ikke på den kendsgerning, at slutresultatet igen blev endnu en remis, da Dronninger og lette officerer efter 31 træk var byttet af.
Alle partier kan gennemspilles her.
De 2 sidste ordinære partier i matchen spilles henholdsvis den 23. og 25 november.

20-11-2014.
Hurtig remis ved trækgentagelse i VM-matchens 9. parti.
Carlsen fik ingen fordel ud af at spille hvid i dag, og efter bare en god times spil valgte han en sikker remis ved selv at fremtvinge trækgentagelse. Partiets forløb var formentlig udtryk for, at Anand var tilfreds med ½ point med sort – og at Carlsen var tilfreds med at holde føringen inden matchens 3 sidste partier. Næste møde mellem de 2 mestre foregår allerede fredag.
Alle partier kan gennemspilles her.
NRKs imponerende skakstudie med ikke færre end 5 værter og kommentatorer. Den aktuelle stilling ses øverst i billedet.

19-11-2014.
Syd Grand Prix 4 i Vojens søndag den 28. december 2014.
Invitationen er klar i god tid – se den her.
Online-tilmelding kan ske via DSUs turneringssystem.
Tilmelding til sæsonens SGP-stævner skal ske med ratingtal gældende pr. 01.09.2014. Er du i tvivl om dit september-ratingtal kan du for 4. og 5. Hovedkreds´ vedkommende finde det her:
4. Hovedkreds
5. Hovedkreds

18-11-2014
Ny remis i VM-matchens 8. parti.
8. parti blev ret udramatisk. Carlsen havde forberedt sig i.f.t. sit tidligere tab i 3. parti, og selv om Anand havde de hvide brikker, lykkedes det Carlsen at udligne efter åbningsspillet. Efter diverse afbytninger tilbød Anand remis efter 41. træk, og ingen tvivl om, at det var det resultat, Carlsen gik efter i dag. Efter dagens parti blev begge spillere indkaldt til dopingprøve. Den obligatoriske pressekonference efter hvert parti synes hverken at være Anands eller Carlsens livret. De er hverken særlig meddelsomme eller underholdende.
Onsdag er hviledag.
Check evt. FIDEs VM-match-hjemmeside her. Der er også live-video, mens partierne spilles. Mere underholdende og lærerig er imidlertid NRKs transmission på nettet med gode kommentatorer og pudsige indlæg fra lyttere/seere på chatten. I dag skrev skoleinspektøren(?) på St Olavs Skole f.eks. kl. 13.28:
“Her på skolen har vi gitt elevene fri! Her skal sjakken prioriteres!
Alle partier kan gennemspilles her.
Vil du have partierne med grundige, skriftlige kommentarer, kan de også findes på Chessbase.

17-11-2014
Holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds.
Mester 1 spillede 2. runde søndag den 16.11.2014. Øvrige grupper spiller i løbet af denne uge (uge 2014:47).
Resultater for Vojens Skakklubs hold, der begge spillede mandag aften:
A-rækken gruppe 1: Vojens 1 – Tønder 2:   3½-½
B-rækken, gruppe 2: Haderslev 5 – Vojens 2:  2-2
I A-rækken var der sejre til Mogens K. Larsson, Finn Nielsen og Benny Christensen, mens Karl Posselt spillede remis.
I B-rækken var der sejr til Morten Jessen. Kresten Beck tabte, mens Bo Arnfeldt Andersen og Ole Harbo spillede remis.
Øvrige resultater bliver offentliggjort, efterhånden som de foreligger fra turneringslederne. Find dem her.


Fra holdturneringsmatchen mellem Vojens 1 og Tønder 2.

17-11-2014
Maraton-parti i 7. runde af VM matchen.
De første mange træk af dagens VM-parti fulgte teoribøgerne, men i træk 31. valgte Anand at ofre sin løber for 2 af Carlsens farlige bønder på kongefløjen. Det viste sig at være godt set i.f.t. ønsket om at klare remis med de sorte brikker. Computerne blev ved med at regne med gode gevinstchancer for hvid/Carlsen, men selv om han forsøgte og forsøgte at finde løsningen, lykkedes det ikke. Partiet endte remis efter 6½ times spilletid og 122 træk!
Næste parti – det ottende i matchen – spilles tirsdag den 18.11.2014 fra kl. 13.
Alle partier kan gennemspilles her.

16-11-2014
Divisionsturneringen.
2. runde i divisionsturneringen blev spillet søndag. Holdene i XtraCon Ligaen var dog ikke i kamp. Her spilles næste runde den 14.12.2014.
Resultater for holdene fra 4. Hovedkreds:
1. division, gruppe 2:
Bov – Herning 6½-1½. Bov har dermed lagt sig i spidsen.
2. division. gruppe 3:
HaderslevBov 2  5½-2½
Springeren – Tønder 5½-2½

15-11-2014
Sejr til Carlsen i 6. VM-matchparti.
Kjartan skrev kl. 14.58 følgende på NRKs chat under partiet:
“Har funnet frem lørdagsgodt, potetgull og Cola, lørdagsunderholdningen er jo godt i gang” 🙂

I en god stilling med udsigt til at vinde en bonde og uden oplagte chancer for modspil, begyndte Magnus Carlsen tilsyneladende at forsøge at konsolidere og forbedre sit overtag yderligere. I træk 26 (Kd2) greb han imidlertid helt forkert og kunne have mistet hele partiet. Anand overså imidlertid helt uforståeligt sin chance, og derefter kunne Carlsen uden yderligere problemer høste sin gevinst. Skakcomputerne var ved at gå i koma, og de (især) nordmænd, der overværede NRKs direkte udsendelse, var ved at få eftermiddagskaffen i den gale hals. Begge kombattanter begik altså grove fejl, der var tydelige for enhver nogenlunde habil skakspiller. Det gør de 2 stormestre menneskelige, men sætter også pletter på matchens kvalitet. Begge spillere ser ud til at have brug for hviledagen i morgen. På mandag skal Anand igen have sort, og mon ikke det denne gang bliver sværere for ham at slå tilbage på Carlsens føring i matchen.
Alle partier kan gennemspilles her.
Check evt. FIDEs VM-match-hjemmeside her. Der er også live-video, mens partierne spilles.

6. VM-parti: Carlsen – Anand
Magnus Carlsen har lige spillet 26. Kd2?
Trækket giver Anand mulighed for fortsættelsen: 26. –  Sxe5, 27. Txg8 (eller 27. Txe4 – Txg4) 27. –  Sxc4+, 28. Kd3 – Sb2+ hvorefter sort har reddet Springeren og kan spille 29. – Txg8 med rigelig materiel overvægt.
Anand valgte i stedet at spille 26. – a4? hvorefter Carlsen og resten af nordmændene kunne ånde lettet op! Herefter spillede resten af partiet næsten sig selv.

14-11-2014
På ny remis i 5. VM-matchparti.
Carlsen slap fornuftigt ud af åbningen med minimalt tidsforbrug. Han blev presset af Anand i midtspillet, men ikke så afgørende, at Anands stilling med hvid kunne omsættes til gevinst Partiet endte remis, og stillingen er nu 2½-2½. Carlsen har hvid i de næste 2 partier og vil uden tvivl forsøge at få mere end 50% ud af dem, så han har lidt at tære på, når Anand senere får farvefordel med 3 hvide af de 5 sidste partier i matchen. Ender de 12 partier uafgjort, spilles op til 4 hurtigskakpartier (25 minutter pr. spiller med et tillæg på 10 sekunder pr. træk) for at få en afgørelse på verdensmesterskabet.
NRKs livetransmission på nettet fortsætter, men også andre norske medier er med til at gøren skakspillet synligt i landet, hvor den regerende verdensmester bor, se f.eks. avisen VG (Verdens Gang).
Alle partier kan gennemspilles her.

12-11-2014
VM-matchen helt lige efter 4 partier.
Carlsen brugte megen tid på at forsøge at erobre initiativet med de hvide brikker i dagens parti – uden held. Selv om de fleste brikker var byttet af ved tidskontrollen efter 40 træk, blev der spillet videre. Det lykkedes dog ikke Carlsen at lokke Anand i uføre, og da en sort fribonde nærmede sig forvandlingsfeltet, måtte Carlsen sikre sig remissen ved at give evig skak. Stillingen er nu lige og matchen lidt overraskende aldeles åben.
NRKs livetransmission på nettet (http://www.nrk.no/sport/sjakk/) er imponerende og meget underholdende for skakspillere. Den sideløbende chat dokumenterer, at direkte skak har et publikumspotentiale, der ikke begrænser sig til skakentusiaster. Det hjælper naturligvis, at der er en landsmand at holde med, men se blot et par af dagens kommentarer:

 • “Ingen i familen skjønner sjakk, men alle sitter klistra til skjermen! Utrolig gøy og spennende å se på!”
 • “ååå så spennende!!”
 • “Fysøren jeg elsker sjakk! Det er så gøy!!”
 • “Alle disse som roper på at lisensen skal vekk, bør tenke seg om. Det er utopi å tro at noen andre kunne gi oss f.eks en slik sending. Bare VM i sjakk alene, er verdt hele lisensen. Heia NRK.”

Alle partier kan gennemspilles her.
Torsdag er hviledag. 5. matchparti spilles på fredag.

11-11-2014
Carlsen – Anand: 1½-1½. Udligning efter 3. runde.
Man skulle formode, at Anand ville være rystet over sin alvorlige buk i 2. parti, men allerede i dag udlignede han med de hvide brikker. Carlsen brugte i dag megen tid, og virkede ikke i kontrol, som han ellers plejer. Det var formentlig tidspresset, der fik ham til at gribe forkert i 28. træk. La5 kostede efter yderligere et par træk en officer, og det fik Carlsen til straks at opgive at spille videre. Alle partier kan gennemspilles her.

10-11-2014
Vojens Skakklubs klubturnering – efterår 2014.
6. runde blev spillet her til aften. Benny, der længe har spillet meget sikkert, er muligvis røget ind i en dalende formkurve. Han tabte hurtigt til Finn. Morten kom langt ind i Krestens kongestilling, huggede et par bønder, undgik at få sin dronning fanget og løb derfor med hele pointet. Gagik og Karl spillede et spændende parti med masser af taktiske muligheder. Til sidst flyttede Gagik dog ind i en “familieskak” og mistede dronningen og dermed partiet. Ole så længe ud til at have Bo på krogen med en officer mere, men valgte at sikre sig en remis, da tiden begyndte at blive knap.
Se tabellen her.

09-11-2014
Carlsen – Anand: 1½-½.
Første parti i VM-matchen endte remis, men i dag tog den regerende verdensmester føringen ved at sejre med de hvide brikker. Han skaffede sig først positionel fordel og gik til angreb. Anand forsvarede sig længe på bedste vis, men et fejltræk (h5 i 34. træk) afgjorde straks partiet. Mandag er hviledag, og 3. matchparti spilles tirsdag den 11. november.
NRK (Norges svar på DR) bringer hver dag livepartier med mesterkommentarer. Desuden kører der på hjemmesiden en chat, der dokumenterer, at transmissionen ikke kun interesserer inkarnerede skakspillere, men at VM-matchen har appel til et langt bredere publikum. Tankevækkende og godt for skakspillet, der ikke er forvænt med et så stort publikum. Matchen dækkes også fint på DSUs hjemmeside.
Alle partier vil også kunne gennemspilles her på siden, efterhånden som matchen skrider frem.

08-11-2014
Sønderjyske mesterskaber i skoleskak 2014.
I dag fandt de sønderjyske mesterskaber i skoleskak sted på Sct. Severin Skole i Haderslev. Der var tilmeldt deltagere i 4 aldersgrupper, men med kun 10 deltagere i alt (!), blev der spillet alle-mod-alle i én gruppe. Sønderjyske mestre blev:
Gruppe F (født 2006 eller senere): William Abild, 6 points (Sct. Severin Skole)
Gruppe E (født 2004-2005): Christian Abild, 6 points (Sct. Severin Skole)
Gruppe D (født 2002-2003): Lasse Borring Petersen, 7 points (Sct. Severin Skole)
Gruppe B (født 1998-1999): Martin Møller, 9 points af 9 mulige! (Vojens Skoleskak)
Udover de nævnte skoler var der også deltagere fra Aabenraa Friskole.

Dansk Skole Skaks Sønderjyllandskreds kan sende 2 spillere fra hver aldersgruppe videre til DM i skoleskak, der afholdes i Ollerup  i sidste weekend af november, så der bliver formentlig sønderjysk deltagelse på niveau med tidligere år.

SM blev et udmærket stævne trods stor alders- og styrkeforskel. Der var koncentreret ro, når en ny runde gik i gang. Undervejs blev der både spillet udmærket skak og begået grove fejl. Adskillige blev præsenteret for primitive forsøg på skomagermat – og enkelte dumpede i! Desværre er det alt for få af de næsten 30 sønderjyske skoler med skoleskak, der vælger at sende deres skakspillende elever ud til stævner og turneringer. For de elever, der ønsker at arbejde videre med skakspillet, er det afgørende at komme ud at dyste mod jævnaldrende fra andre skoler, og kredsens turneringer er ikke elitearrangementer, men turneringer, hvor alle kan være med.
Deltagerne fra Vojens Skoleskak – Liam Steemann og Martin Møller ses forrest til højre i billedet. De opnåede henholdsvis 1 og 9 points. Martin kvalificerede sig til deltagelse i DM.


08-11-2014
VM-matchen Anand – Carlsen 2014.
Første parti spilles lørdag den 8. november 2014.
Du finder den officielle, men ikke helt vellykkede, FIDE-turneringshjemmeside her, men det bliver som sædvanlig interessant at følge slagets gang helt tæt på NRKs hjemmeside, hvor man også kan repetere partierne fra sidste års VM-match, mens man venter…


04-
11-2014
FIDE World Senior Championships 2014.
Dette års senior VM er nu slut med følgende danske placeringer:
I gruppen 50+ sluttede Jens Kristiansen med 6 points på en 11. plads efter kun ½ point i de sidste 2 runder.
I gruppen 65+ sluttede Jens Kølbæk med 6½ points på en flot 14. plads
I kvindernes blandede gruppe 50+/65+ sluttede Margarita Baliuniene med 5 points på en udmærket 16. plads.
Partier fra turneringen (50+ gruppen) kan gennemspilles her.
Turneringstabellerne ses lettest hos The Week in Chess hjemmesiden.

03-11-2014
Klubaften den 03-11-2014.
Der var friaften i Vojens Skakklubs klubturnering. I stedet blev der tid til en lynturnering med 8 deltagere. Finn sejrede med 6 points foran Benny med 5½ og Karl med 5.

03-11-2014
Nye faciliteter i Dansk Skak Unions Turneringssystem.
Dansk Skak Unions Turneringssystem, som blev taget i brug i februar i år, er blevet udvidet med to væsentlige, nye faciliteter: Monrad rundelægning og Dansk hurtigskak- og lynskakrating. Læs mere om de nye muligheder på DSUs hjemmeside.

03-11-2014
VM-matchen Anand – Carlsen 2014.
Så er der ved at være linet op til en gentagelse af seneste VM-match. Anand vandt kandidatturneringen og kvalificerede sig til et revancheopgør mod Carlsen, der huggede kronen fra Anand sidste gang.
Følg VM-matchen, der spilles over 12 runder i olympiadebyen Sochi, i perioden 7.-28. november 2014.
Der spilles efter følgende tidsplan: Åbningsceremoni (7.11.), Runde 1 (8.11.), Runde 2 (9.11.), Runde 3 (11.11.), Runde 4 (12.11.), Runde 5 (14.11.), Runde 6 (15.11.), Runde 7 (17.11.), Runde 8 (18.11.), Runde 9 (20.11.), Runde 10 (21.11.), Runde 11 (23.11.), Runde 12 (25.11.). Hvis det bliver nødvendigt med omkampe (Tiebreaks), spilles de den 27.11. Afslutningsceremonien foregår den 28.11.2014.
Du finder den officielle FIDE-turneringshjemmeside her.

03-11-2014
FIDE World Senior Championships 2014.
Jens Kristiansen fejlede i 10. runde, hvor det blev til nederlag mod Hur Yasin. Efter at have skaffet sig materiel overvægt – 2 merbønder – gik det helt galt, da fordelen skulle udmøntes. Inden sidste runde tirsdag er Jens drattet ned på en skuffende 13.-plads.
Partier fra turneringen (50+ gruppen) kan gennemspilles her.
Turneringstabellerne ses lettest hos The Week in Chess hjemmesiden.

03-11-2014
FIDE World Senior Championships 2014.
Seniorverdensmesterskaberne spilles fra i år i 2 aldersgrupper: 50+ og 65+.
Hidtil har seniorskak i Danmark været baseret på én aldersgruppe 60+, og tilpasning ti FIDES nye regler har naturligvis givet nogle udfordringer. Jens Kristiansen har de seneste år fejet store triumfer som 60+ med et verdensmesterskab og en andenplads. Men i år er han som 62-årig kommet i 50+ gruppen og dermed er modstanderne blevet flere og stærkere. Efter 9. runde ligger Jens på en ganske flot 8.-plads med 5½ points. Sturua Zurab ligger i spidsen med 7 points. Sidste (11.) runde spilles tirsdag den 4. november.
Resultater og stillinger kan ses på turneringshjemmesiden.
Partier fra turneringen (50+ gruppen) kan gennemspilles her.

03-11-2014
Ungdoms-EM i Georgien.
Danmark havde 11 deltagere med ved årets Ungdoms-EM i skak. Slagets gang med individuelle resultater er beskrevet i grundige rundereferater på DSUs hjemmeside.
Turneringshjemmesiden er desværre ikke altid lige driftssikker.
Ungdomslandstræneren var ikke helt tilfreds med resultaterne, men 2 spillere placerede sig i top 20 i deres aldersgruppe – i det overordentlig skrappe selskab.

31-10-2014
Holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds.
Så er første spillerundes holdkampe afviklet. Vojens 2 spiller i B-rækken, hvor det på hjemmebane blev til et skuffende nederlag til Springeren 5. Morgen Jessen og Kresten Beck spillede remis, mens både Bo Arnfeldt Andersen og Ole Harbo tabte.
Vojens 1 i A-rækken fik i tirsdags en sikker sejr på udebane mod Alssund 2, der blev besejret med 3-1. Det blev sejre til Finn Nielsen og Benny Christensen, mens Mogens K. Larsson og Karl Posselt spillede remis.
Turneringstabeller med runderesultater kan ses her.
Nogle af Vojens-holdenes partier kan gennemspilles her.

27-10-2014
Holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds.
Søndag den 26.10.2014 indledtes vores holdturnering i 4.-5. Hovedkreds med fuldt program i Mesterrække 1. Resultaterne er indsat i turneringstabellen. Øvrige grupper spiller deres første kamp i løbet af uge 44.

26-10-2014
XtraCon-ligaen.
2. runde blev spillet i dag. Resultaterne kan ses på DSUs hjemmeside.
Find de offentliggjorte partier fra de første runder her.
Resultater fra alle divisionsturneringens grupper kan findes på www.divisionsskak.dk.
Resultaterne for de sønderjyske divisionsklubber:
SK 1968 – Bov 1 (1. division) 3-5
Haderslev – Springeren (2. division) 5½-2½
Tønder – Bov 2 (2. division) 3-5

25-10-2014
Fredericia Hurtigskak 2014. 3. afdeling af SGP.
Det er Fredericia Skakforening, der arrangerer 3. afdeling af SGP i sæsonen 2014-15. Hurtigskakstævnet finder sted lørdag den 22. november og sidste frist for tilmelding er torsdag den 20.11.2014. Se hele invitationen på arrangørens hjemmeside, hvor der også er mulighed for elektronisk tilmelding.

25-10-2014
XtraCon-ligaen.
Divisionsturneringen begynder sæsonen i denne weekend. Ligaholdene har spillet første runde i dag, og der er foreløbig indberettet følgende resultater:
Øbro – Nordkalotten 3½-4½
Skolerne – Brønshøj 3½-4½
Hillerød – Skanderborg 2½-5½
Esbjerg – Jetsmark ½-7½
SK 1968 – Nordre 3-5
Gennemspil de offentliggjorte partier fra runden her.

20-10-2014
Vojens Skakklubs klubturnering – efterår 2014.
5. runde er spillet. Aftenens mest spændende parti stod Bo og Benny for. I en meget lige stilling kom begge spillere i overhængende tidnød, og det hele endte med sejr til Benny. I den sidste panikfase fejlede Bo, og resultatet blev, at vingen faldt i en tabt stilling.
Se tabellen her.

18-10-2014 (rev. 20-10)
Lars Hansen og Artur Kevorkov blev vinder af SGP i Haderslev den 18-10-2014.
2. afdeling af SGP-serien 2014-15 blev i dag spillet i Haderslev. I alt 49 deltagere var opdelt i Monradgrupper bestående af Mester, 1. + 2. klasse, 3. + 4,. klasse og skoleskakklassen.
Artur Kevorkov (Bov) og Lars Hansen (SK68) sejrede i Mestergruppen med hver 5½ points.
Øvrige præmietagere vil snarest kunne ses på Haderslev Skakklubs hjemmeside.
Fra Vojens deltog Martin Møller og Karl Posselt. De opnåede tilsammen 5 points, der dog var noget ujævnt fordelt – 4 til Martin og 1 til Karl! Sidstnævnte var for alvor kommet i menneskehænder. I 6 af 7 partier var der spillere fra 1. klasse på modstandersiden.

Den samlede stilling i SGP 2014-15 opdateres løbende.

15-10-2014
Klubbiblioteket – Skak i teorien.
Det har længe været planen at lave en oversigt over den skaklitteratur, der findes i Vojens Skakklub og hos medlemmer, der er villige til at låne bøgerne ud til andre interesserede. Nu er en foreløbig liste blevet en realitet. Den indeholder både hard core teoribøger om åbningsspil, midtspil og slutspil – men også hyggelæsning i form af skakhistorie og biografier. Listen kan findes her. Den vil blive suppleret, hvis flere medlemmer melder ind med skakbøger, de ejer. Listen kan også være af interesse for andre end Vojens Skakklubs medlemmer, idet den indeholder dybe links til bibliotekernes database, der også omtales nedenfor.

– og folkebiblioteket
Et endnu større udvalg af skakbøger er til rådighed via de danske folkebiblioteker. Ældre skaklitteratur er ofte udsolgt, men bibliotekerne har både ny og gammel skaklitteratur.  Der er ikke nødvendigvis et stort udvalg på et almindeligt dansk folkebibliotek, men bibliotekerne samarbejder og kan ofte skaffe både danske og udenlandske skakbøger. Det fører for vidt at bringe en oversigt over alle mulighederne, men her er et link til en søgning i danske bibliotekers fælles materialedatabase (Bibliotek.dk). Søgningen giver ca. 1800 hits, så der er nok at gå i gang med for skakspillere med ambitioner om at skaffe sig større spillestyrke. Er der noget, der falder i din smag, kan du med få klik bestille det til afhentning på dit lokale bibliotek. Det er ganske gratis (d.v.s. betalt via skattebilletten). Du skal blot være registreret i bibliotekets lånerregister.
God fornøjelse!

Læs i øvrigt mere om skaklitteratur og skak i litteraturen på Vojens Skakklubs litteraturside.

14-10-2014
Handicapturneringen 2014-15.
Mandag aften (13-10-2014) var der frirunde, og i stedet for klubturnering blev der spillet nogle 40 minutters hurtigskakpartier med tidshandicap i.f.t. spillestyrke/ratingtal. Tidshandicappet havde sin virkning, og et par af resultaterne blev afgjort af uret – med overraskende resultater. Se turneringstabellen.

13-10-2014
Holdturneringen 2014-15.
Spilleplanen for holdturneringen i 4.5. Hovedkreds er nu klar. Indtil videre er den offentliggjort i en nødudgave, idet den elektroniske udgave, der burde ligge på www.holdskaksyd.dk, ikke er på plads
Fortegnelsen over deltagende klubber kan findes her.
Gruppeinddelinger og turneringstabeller kan findes her.

Vojens Skakklub deltager med 1 hold i A-rækken og 1 hold i B-rækken.
Spilleplanen for Vojens-holdene ser således ud:

A-rækken, gruppe 1:
Tirsdag den 28. oktober 2014 kl. 19, udekamp mod Alssund 2 (Sønderborg)
Mandag den 17. november 2014 kl. 19, hjemmekamp mod Tønder 2
Mandag den 15. december 2014 kl. 19, hjemmekamp mod Ribe 2
Mandag den 12. januar 2015 kl. 19, hjemmekamp mod Haderslev 3
Tirsdag den 27. januar 2015 kl. 19, udekamp mod Løgumkloster (Ø. Højst)
Mandag den 16. februar kl. 19.15, udekamp mod Bov 3
Mandag den 2. marts 2015 kl. 19, (udekamp) mod Gråsten 2, MEN denne sidste runde i gruppespillet afvikles som samlet stævne i Vojens.

B-rækken, gruppe 2:
Der er kun 4 hold i denne gruppe. Derfor spilles dobbeltrundigt.
Mandag den 27. oktober 2014 kl. 19, hjemmekamp mod Springeren 5
Mandag den 17. november 2014 kl. 19, udekamp mod Haderslev 4
Tirsdag den 16. december 2014 kl. 19, udekamp mod Ribe 3
Tirsdag den 13, januar 2015 kl. 19, udekamp mod Springeren 5 (Kolding)
Mandag den 26. januar 2015 kl. 19, hjemmekamp mod Haderslev 4
Mandag den 16. februar 2015 kl. 19, hjemmekamp mod Ribe 3, MEN denne sidste runde i gruppespillet afvikles som samlet stævne i Haderslev.

Vojens Skakklubs styrkeliste er indberettet, men kan suppleres, hvis der dukker nye medlemmer op i løbet af sæsonen.

06-10-2014
Vojens Skakklubs klubturnering – efterår 2014.
4. runde-partierne blev spillet mandag aften (06-10-2014). Turneringstabellen kan ses her. Der var klare sejre til Benny (over Ole) og Finn (over Gagik), mens Kresten ikke var i stand til at omsætte en merbonde og løberpar til gevinst mod Bo. Karl spillede ikke aggressivt nok med de hvide brikker i en siciliansk dragevariant mod Morten, og partiet fusede efter diverse afbytninger ud i en uundgåelig remis.

30-09-2014
Syd Grand Prix i Haderslev 18-10-2014.
Næste afdeling af sæsonens hurtigskakserie arrangeres af Haderslev Skakklub. Tilmelding senest den 15-10-2014. Se invitationen på Haderslev Skakklubs hjemmeside eller som pdf her.

29-09-2014
Klubaften på Sommersted Asylcenter.
8 medlemmer fra Vojens Skakklub flyttede mandag aften (29-09-2014) fra det sædvanlige klublokale til Sommersted Asylcenter. 10 sæt bræt og brikker var medbragt, og efter almindelig forvirring og tvivl om antallet af skakspillere blandt centrets beboere, dukkede der flere og flere op, indtil alle brætter var så rigeligt bemandet. Her var både børn og voksne, mænd og kvinder, unge og knap så unge. I spillelokalet var der tændt for TV-et, der var børn, der cyklede rundt, og der blev snakket højlydt på syrisk/arabisk, engelsk, rigsdansk og sønderjysk! Men trods alt blev der også spillet en masse skakpartier – til stor fornøjelse for både vindere og tabere. En rigtig god aften, der sikkert vil kunne gentages på et senere tidspunkt. I første omgang deponerede Vojens Skakklub nogle sæt skakspil, så beboerne ikke behøver at vente med at spille skak, indtil skakklubbens medlemmer kommer igen. Herunder et billede af nogle af aftenens skakspillere.

28-09-2014
Jackie Andersen vandt DM i hurtigskak 2014.
Med Skanderborg Skakklub som arrangør blev Danmarksmesterskabet i hurtigskak spillet i dag, søndag den 28. september med 34 deltagere – 21 i mestergruppen og 13 i basisgruppen. Den lokale Jackie Andersen vandt med 6 af 7 points – dog først efter omkamp med Bjørn Ochsner.

27-09-2014
Skak i skolen giver ro på stolen.
Det kunne være mottoet for skoleskak som understøttende undervisning – et element i skolereformen. Vi lever i en tid, hvor evnen til at koncentrere sig, til at være nærværende, til at lukke alle de forstyrrelser, der konstant prøver at aflede vores  opmærksomhed, ude, er utrolig vigtig. Koncentration er en stor udfordring for mange – både børn og voksne. De, der ikke lærer at koncentrere sig, får svært  ved at klare sig, og skak kan for nogle være middel til at nå målet. Derfor er det vigtigt, at flest mulige børn lærer spillet at kende. For nogle vil det måske kun blive et middel til koncentration, men for andre vil skakspillet blive en livslang passion.

25-09-2014
Klubaften på Asylcenter.
Mandag den 29. september 2014 forlægger Vojens Skakklub sin normale klubaften til Sommersted Asylcenter. Her er flere end 100 syriske flygtninge flyttet ind – blandt disse et  antal skakinteresserede. Én af centrets frivillige hjælpere har derfor inviteret medlemmer af Vojens Skakklub til en dyst ved brættet.

22-09-2014
Vojens Skakklubs klubturnering – efterår 2014.
3. runde af klubturneringen blev spillet mandag aften (22-09-14). 4 spændende partier, der endte med sejre til Finn (over Morten), Ole (over Kresten), Bo (over Gagik), mens Karl og Benny til sidst enedes om remis. Se tabellen her.

22-09-2014
Europa Cup for hold

Årets skak-Europa Cup for hold blev ikke uventet vundet af SOCAR Azerbaijan med 7 sejre og 14 matchpoints. De 41-seedede danmarksmestrene fra Brønshøj Skakforening klarede sig dog også udmærket og endte med 8 matchpoints/20 brætpoints på en 23.-plads i det skrappe selskab.

Sideløbende med holdturneringen spillede 4 stormestre Chess Masters Final, og her vandt Anand, selv om han mistede pusten undervejs og i sidste runde tabte til Aronian. Næste opgave for Anand er VM-matchen mod Magnus Carlsen i november.

19-09-2014
“Lille
Curt” er blevet 50.
Ja, det er svært at begribe, at Curt Hansen i går kunne fejre sin halvtredsindstyvende fødselsdag. Som helt ung havde Curt fra Bylderup en enestående karriere som Danmarks dengang kun anden stormester efter Bent Larsen.
Der var pæne omtaler af Curts runde dag i flere af de landsdækkende  aviser i går.

19-09-2014
Topskak i Bilbao – Europa Cup for hold samt Chess Masters Final
Samtidig med Europa Cuppen for hold spilles – også i Bilbao – en eksklusiv stormesterturnering med deltagelse af  Anand, Aronian, Ponomariov og Vallejo Pons. Der spilles dobbeltrundigt og med en i skaksammenhæng usædvanlig pointgivning, nemlig 3 points for gevinst og 1 point for remis. Anand viser fin form og har lagt sig i spidsen med 10 points efter 4 runder. Carlsen er ikke med i turneringen. Han er i gang med at forberede sig til den kommende VM-match.
Følg Brønshøj Skakforenings hold i Europa-Cuppen her.
og Chess Masters Final her.

15-09-2014
Vojens Skakklubs klubturnering – efterår 2014.

2. runde blev spillet mandag aften. Se tabellen her.

15-09-2014
Nordkap Grill Cup – Holstebro Byturnering 2014.
Vojens Skakklubs nye medlem Benny Christensen var i den forløbne weekend på besøg på sin hjemegn for at deltage i Holstebro Byturnering – en koordineret turnering over 5 runder afviklet i løbet af 2½ dage. Han klarede sig forrygende i Basis 2, hvor det blev til en førsteplads med 4½ points af 5 mulige. Udover præmie skæppede resultatet også godt på ratingkontoen. Til lykke!
Mesterklassen blev vundet af Niels Jørgen Fries Nielsen – ligeledes med 4½ points.
Turneringstabeller med alle resultater kan ses her.

15-09-2014
Sæsonens første SGP i Kolding.

Det første af 7 SGP-stævner i sæsonen 2014-15 blev lørdag den 13. september arrangeret af Skakklubben Springeren i Kolding. Der var i alt 56 deltagere – heraf 2 fra Vojens Skakklub. Ole Harbo og Martin Møller spillede begge med i 4. klasse. Oles resultater kunne bestemt have været bedre. Det blev kun til 2 points. Martin klarede sig betydelig bedre og nåede med 4½ points en samlet 3. plads i gruppen.

Turneringsvinder (mesterklassen) blev Jackie Andersen fra Skanderborg. Nr. 2 blev Poul Rewitz fra  Skakklubben af 1968. Bedst under 2100 i rating blev Kim Burnæs Springeren.
1.klasse blev klart vundet af Poul Flemming Fries Nielsn fra Esbjerg og nr. 2 blev Max Neuendorf fra Bov.
2.klasse blev en delt 1.plads mellen Børge Schrøder fra Haderslev og Sven Michelsen Esbjerg.
3.klasse nr. 1 Benjamin Isler Bov og på en delt 2.plads kom Tiziano Wul Milcalizio Springeren og Jacob Kryger Dyekjær SK 1968.
4.klasse: Nr- 1 Donato Gutschenreiter Bov nr. 2. Jacob Clausen Springeren.
Skoleskakklassen: Nr. 1 William Guss Hinnerup nr. 2. Simon Ehrenreich Hinnerup og nr. 3 Mads Jakobsen Springeren.

Turneringstabeller med alle resultater kan ses her.

09-09-2014
Vojens Skakklubs klubturnering – efterår 2014.

Så er vores helt lokale uratede klubturnering i gang. Desværre er vi kun 8 deltagere. Derfor spiller vi en alle-mod-alle-turnering over 7 runder og håber på lidt flere tilmeldte til en ny omgang efter jul.
I første runde var der gevinster til Finn Nielsen (over Bo Andersen), Karl Posselt (over Kresten Beck) og Benny Christensen (over Gagik Sahakian), mens Ole Harbo og Morten Jessen spillede remis.

09-09-2014
VM-matchen spilles den 7.-28. november 2014 i Sotji.

Anand og Carlsen har nu underskrevet aftalen om den kommende VM-revanchematch, der spilles i den russiske vinterolympiadeby Sotji.

07-09-2014
3 remisser i sidste runde.

Stormesterturneringen i Saint Louis sluttede mere fredeligt, end den foregik undervejs. Caruana var en suveræn turneringsvinder med 3 points forspring. Carlsen sikrede sig med remissen i sidste runde andenpladsen.
Partierne fra turneringen kan gennemspilles her.

2nd Sinquefield Cup 2014 Saint Louis USA (USA), 27 viii-7 ix 2014cat. XXIII (2802)
 123456 
1.CaruanagITA2801**1½111½111½3097
2.CarlsengNOR28770½**½½1½½½½12822
3.TopalovgBUL277200½½**0½1½1152807
4.AroniangARM28050½0½1½**0½½½42729
5.Vachier-LagravegFRA276800½½0½1½**½½42736
6.NakamuragUSA27870½½000½½½½**32655

06-09-2014
2014 Sinquefield Cup.
Magnus Carlsen kæmpede for sejren med ikke færre end 3 merbønder i slutfasen. Men det var randbønder, og Aronian holdt tungen lige i munden og holdt remis. Stillingen inden sidste runde (spilles i aften kl. 21), hvor Carlsen må kæmpe for andenpladsen ser således ud. Turneringssejren har stort set aldrig været i fare for fantastiske Caruana:

 • 1. Caruana, Fabiano 8
 • 2. Carlsen, Magnus  5
 • 3. Topalov, Veselin 4.5
 • 4. Aronian, Levon  3.5
 • 4. Vachier-Lagrave, Maxime  3.5
 • 6. Nakamura, Hikaru  2.5

Følg begivenhederne her.

05-09-2014
Syd Grand Prix den 13.09.2014 i Kolding.
Så begynder SGP-sæson 2014-15. Skakklubben Springeren arrangerer første afdeling. Invitation og on-line tilmelding (senest 10-09-2014) her.

Tilmelding til sæsonens SGP-stævner skal ske med ratingtal gældende pr. 01.09.2014. Er du i tvivl om dit september-ratingtal kan du finde det her:
4. Hovedkreds
5. Hovedkreds

03-09-2014
Carlsen – Nakamura: 1-0.
Natten mellem tirsdag og onsdag kæmpede Carlsen længe for at få et helt point mod Vachier-Lagrave. Han skaffede sig en merbonde, men han missede alligevel gevinstchancen og trods 2 merbønder i slutstillingen var det ikke nok til mere end remis. Bedre gik det i onsdag aftens kamp mod Nakamura, der kom rigtig skidt fra start. Dermed fik Carlsen let spil og selv om Nakamura brugte størsteparten af sin betænkningstid var partiet overstået før midnat og reelt var det afgjort efter ganske få åbningstræk. Usædvanligt på dette niveau.
Torsdag aften møder Carlsen Caruana med sort i et overordentlig interessant topopgør. Carlsen må satse på gevinst, men det er svært at forestille sig, at Caruanas kan misse den samlede turneringssejr. Foreløbig har han vundet 6 på stribe, og kort før midnat ser han ud til at have gode chancer for også at tage point nr. 7. Så længe han vinder hver gang, er han helt uden for kategori i dette selskab.

01-09-2014
Så fik Carlsen gang i scoringen!
I nat lykkedes det Magnus Carlsen at skaffe sig et helt point med sort imod Aronian. Så er han pludselig med i turneringen igen. Efter første gennemløb er stillingen således:
1.Caruana, Fabiano: 5 points
2.Topalov, Veselin:  2.5
2.Carlsen, Magnus: 2.5
4.Vachier-Lagrave, Maxime: 2
5.Aronian, Levon: 1.5
5. Nakamura, Hikaru:1.5

Alle 3 partier i 5. runde blev afgjort som sejre og nederlag. Efter en fridag fortsætter turneringen med “returkampe”. Caruana har taget føringen efter helt utroligt at have besejret alle konkurrenter på stribe. Det er svært at forestille sig, at han kan nås – men lad os nu se…
Live-transmissionen via Norsk TV2´s hjemmeside er helt i særklasse. Der sendes og kommenteres, så længe Carlsen spiller – uanset sluttidspunkt. Spændende, men ikke så godt for nattesøvnen, hvis man skal tidligt op på arbejde. Følg begivenhederne her. Næste runde begynder tirsdag (02-09-2014) aften kl. 21 dansk tid.

31-08-2014
Skaknat i Saint Louis.
I Saint Louis (Sinquefield Cup) er stillingen efter 4. runde, at verdensmester Magnus Carlsen faktisk ligger sidst af turneringens 6 deltagere. Efter remis i de 2 første partier tabte Carlsen sit parti mod Caruana, der helt utroligt har scoret 4 points af 4 mulige i det ekstremt stærke selskab. I runde 4 spillede Carlsen remis mod Topalov efter at have satset så meget på mere, at han på et tidspunkt var i fare for at tabe partiet.
Turneringen er dobbeltrundig, og Carlsen har ofte vist, at han er i stand til at komme igen, så intet er endnu afgjort. De norske kommentatorer har dog forskellige teorier i forbindelse med Carlsens knap så gode præstation:

 • Han spekulerer på kontrakten om det kommende VM, der endnu ikke er underskrevet, selv om det burde være sket i fredags.
 • Han vil ikke vise udfordrer Anand evt. nye teoretiske ideer.

Søndag aften (i dag) spiller Carlsen sort mod Aronian. Følg begivenhederne live på Norsk TV2, hvor danske Peter Heine Nielsen også af og til bliver kontaktet i Litauen for en kommentar.

29-08-2014
2014 Sinquefield Cup.
I Saint Louis (USA) spilles i øjeblikket en ufattelig stærk stormesterturnering. Feltet ser således ud:
GM Magnus Carlsen (2877), Norge
GM Levon Aronian (2805), Armenien
GM Fabiano Caruana (2801), Italien
GM Hikaru Nakamura (2787), USA
GM Veselin Topalov (2772), Bulgarien
GM Maxime Vachier-Lagrave (2768), Frankrig

3. runde spilles fredag (29-08-2014) aften. Udover turneringshjemmesiden er det yderst interessant at se, hvordan turneringen følges intensivt og live af Norsk TV2 – se her.

29-08-2014
Favoritsejre i DM i Hurtigskak for Seniorer.
Hurtigturneringen var delt over 2 dage (28.-29. august) og blev i år arrangeret af Fredericia Skakforening. For første gang blev der i henhold til FIDEs nye aldersgrænser spillet i 2 grupper – henholdsvis 50+ og 65+.
I den “unge” gruppe var der 23 deltagere, og gruppen blev vundet usvigelig sikkert af Jens Ove Fries Nielsen med 8 af 8!
Hos “de gamle” trak Jørn Sloth igen det længste strå med 6½ points af 8 mulige. I denne gruppe var der 28, der gennemførte turneringen.
Se turneringstabellerne her.

23-08-2014
Høtteskak i sol og regn.
Årets Høttefest i Vojens er ikke just begunstiget af godt tørvejr. I dag lykkedes det dog at afvikle Høtteskak som propagandaarrangement med en del sol imellem kraftige regnbyger. Med hjælp fra et par ikke særligt stabile havepavilloner lykkedes det at komme til at spille skak, og koncentrationen omkring brættet var i mange tilfælde så stærk, at selv vand fra tagdugen ikke var nogen alvorlig hindring for at spille skak. Det lykkedes også at skabe kontakt til et par skakspillere, der måske har fået lyst til at besøge klubben. Høtteskakken havde besøg af et par prominente gæster fra Haderslev Skakklub. Det var Kai Bjørnskov og Søren Brautsch – begge tidligere sønderjyske mestre.
Udover disse var der især én spiller, der gav medlemmerne af Vojens Skakklub rigeligt at se til. Det var Benny Christensen, Toftlund, der vandt over så mange klubmedlemmer, at han blev Høttemester 2014.

På billedet oven for er den senere Høttemester 2014, Benny Christensen fra Toftlund, netop gået i gang med et parti mod Finn Nielsen fra Vojens Skakklub

19-08-2014
Holdturneringen 2014-15 (4. og 5. Hovedkreds).
Svend Erik Kramer har udsendt invitation til den kommende sæsons holdturnering. Fristen for tilmelding af hold er senest den 12. september 2014. Læs mere her.

18-08-2014
Så begynder en ny sæson i Vojens Skakklub.
Så er vi ved at gøre klar til en ny skaksæson i Vojens Skakklub. Som sædvanlig begynder sæsonen med fortovsskak i forbindelse med byfesten Vojens Høtte. Det foregår lørdag den 23. august kl. 9-12 i Rådhuscentret ud for nr. 25 – d.v.s. Stine & Holmberg Tøj & Sko, der også sponsorerer arrangementet. Læs mere på Høttehjemmesiden.
Første almindelige klubaften er derefter mandag den 25. august.
Nedenstående annonce har været indrykket i Ugeavisen MidtSyd i uge 33
Et foreløbigt sæsonprogram (kalender) kan ses her:
Efterår 2014
Forår 2015
Desuden er et nyt nummer af medlemsbladet SPRINGEREN på vej ud til medlemmerne. Det kan også læses her.

14-08-2014
Slutstilling i Tromsø.
Kina trak sig sejrrigt ud af skakolympiaden og sluttede på 19 matchpoints. På de næste pladser med 17 matchpoints fulgte henholdsvis Ungarn, Indien, Rusland og Azerbaijan.
Det danske herrehold sluttede med 1½ og 3 points i de sidste 2 runder. Det rakte til i alt 12 matchpoints og en samlet 61. plads. Se runderesultaterne her.

På spindesiden var russerne stærkest på førstepladsen med 20 matchpoints. De danske kvinder blev nr. 52 med 12 matchpoints.

Kirsan Ilyumzhinov genvalgt som præsident
I forbindelse med skakolympiaden i Tromsø afholdt FIDE generalforsamling den 11. august. Her blev Kirsan Ilyumzhinov genvalgt som præsident med 110 stemmer mod  Garry Kasparovs 61. En skuffelse for dansk skak, der støttede og håbede på Kasparov.

11-08-2014
Danmark – England 1-3 i 9. runde i Tromsø.
Så kom Danmark igen op mod én af de stærke skaknationer, og i 9. runde blev det til remisser på de 2 øverste brætter og nederlag på de 2 nederste. Inden de sidste 2 runder er Danmarks olympiske herrehold placeret på en foreløbig 52.-plads.

10-08-2014
Skakolympiaden i Tromsø.
Sejre til Danmarks herrehold i de senest spillede 2 runder:
7. runde: Montenegro – Danmark: 1½-2½
8. runde: Danmark – Norge 3: 4-0
Der resterer 3 runder.
Azerbaijan fører fortsat, med Kina på andenpladsen.
Se meget mere på turneringshjemmesiden.
Der skrives bulletin og offentliggøres partier for hver enkelt runde. Begge dele kan downloades ved at klikke her.

09-08-2014
Tilbage på sporet i Tromsø.
Det danske herrehold – uden Davor Palo – scorede en pligtsejr med full-house (4-0) mod Puerto Rico i 6. runde og har nu 3 sejre og 3 nederlag i turneringen. Det rækker til en foreløbig 72. plads, så der er stadig plads til forbedringer. Den åbne række føres af Azerbaijan.
De danske kvinder vandt i 6. runde 2½-1½ over Tunesien – en lovlig smal sejr i.f.t., hvad man kunne forvente.
Der er stor presseopmærksomhed omkring skakolympiaden, og fra turneringshjemmesiden er der hver dag adgang til rigtig mange interessante fotos fra begivenheden. Se billederne fra fredagens runde her.

05-08-2014
Skakolympiaden i Tromsø.
En dansk sejr på 3½-½ i går over Tunesien er naturligvis godkendt, men i dagens 4. runde mod Ecuador blev danmarksmester Allan Stig på 2. bræt besejret af Guerra Tulcan, og med remis på de øvrige 3 brætter blev det til et skidt omend smalt nederlag til Danmark, der var klare ratingfavoritter.
Det danske kvindelandshold fik i går 1½ points mod Skotland og vandt i 4. runde planmæssigt med 3-1 over Jordan.
Følg slagets gang via turneringshjemmesiden.
Er du specielt interesseret i hvordan kvindelandsholdets klarer sig, er landstræner Thomas Schou-Moldts blog stedet.

04-08-2014
Skakolympiade i Tromsø.
Skak er i téten i Norge, og naturligvis foregår dette års olympiade langt mod nord i Tromsø! Det sker i perioden 1.-14. august. Der deltager i alt ca. 2200 skakspillere fra 170 lande. Der spilles både i en kvinderække og i en åben række, og Danmark deltager med hold i begge rækker. Efter klare 4-0 sejre i første runde var det sværere at sikre sig points i 2. runde, hvor herrerne mødte Uzbekistan – og tabte 1½-2½. Kvinderne mødte skakstormagten Indien og det danske udbytte blev kun et sølle halvt point opnået af Esmat Guindy.
Følg slagets gang via turneringshjemmesiden.

04-08-2014
Skak i ferielandet.
Når man lige har måttet aflyse sommerferieskak i Vojens og Haderslev, må man – netop hjemvendt fra ferie i Norge – glæde sig over, at Magnus Carlsen sælger billetter i det norske skakliv. Herunder ses et muntert skak-feriebillede fra Olberg ved Båstad, hvor den unge mand til højre dryppede endnu, da billedet blev taget.

03-08-2014
Sommerferieskak – aflyst!
Der har desværre meldt sig så få deltagere til sommerferieskak i Vojens og Haderslev den 4.-7. august, at arrangementerne er blevet aflyst. Ærgerligt!
De fire dage med skaktræning er blevet fint omtalt i lokalpressen, og som arrangører må vi nu i Vojens Skakklub, Haderslev Skakklub og  Haderslev Skoleskak overveje, om vi kunne have gjort mere for at reklamere for dette gode – synes vi selv – tilbud til skolebørn og forældre i den sidste uge af sommerferien.

19-07-2014
Velkommen til en ny sæson 2014-15.
Når skolernes sommerferie er forbi, nærmer tiden sig også for en ny sæson i Vojens Skakklub. Tyvstarten foregår faktisk i sidste uge af sommerferien – i uge 32 – hvor skakklubberne i Vojens og Haderslev arrangerer sommerferieskak for skolebørn.
Ellers er det fortovsskak i Rådhuscentret i forbindelse med årets byfest, Vojens Høtte, der høttelørdag (23. august) er optakt til den nye sæson. Det er et tilbagevendende propagandaarrangement, der skal få skakspillere til at tage skridtet og melde sig ind i Vojens Skakklub. Den første ordinære klubaften følger mandag den 25. august. Velkommen til både gamle og nye medlemmer!
Læs mere om Vojens Skakklub og aktiviteterne her.

18-07-2014
Politiken Cup 2014.
Flere end 300 deltagere er klar til årets Politiken Cup, der spilles på Konventum i Helsingør i perioden 21.-29. juli. Se spilleplanen her.

17-07-2014
Sønderjysk EMT 2015 i Vojens
Det er Vojens Skakklub, der står som arrangør af Sønderjysk EMT – turneringen om det sønderjyske mesterskab – i 2015. En decideret invitation foreligger endnu ikke, men den foreløbige planlægning ser således ud:

 • SEMT afvikles som en 7 runders koordineret enkeltmandsturnering på mandage i forlængelse af Vojens Skakklubs almindelige sæson
 • Inddeling i 8-mandsgrupper + 1 Monradgruppe
 • Turneringen spilles i Vojens Skakklubs almindelige klublokaler i Danmarksgade 8. Vojens
 • Spilledatoer: Mandagene 27.04 -04.05 – 11.05. – 18.05. – 25.05. – 01.06. samt lørdag den 06.06.2015
 • Mulighed for afvikling af udsatte partier på torsdage
 • Partierne offentliggøres, og der laves en turneringsbulletin på nettet

15-07-2014
International Chess Festival i Biel – 12.-25 juli.

Den årligt tilbagevendende skakfestival i Biel (Schweiz) er i gang. Stormestergruppen består af 6 spillere, der spiller dobbeltrunde alle-mod-alle. Blandt deltagerne er den regerende verdensmester på spindesiden Hou Yifan. Hun er kun 20 år, men blev stormester allerede i 2009 og kvinde-verdensmester første gang i 2010. I Biel-turneringens første runde mødte hun den lige så fremstormende mandlige junior Anish Giri – og vandt!
Se partiet – og følg festivalen på turneringshjemmesiden. Biel er ikke bare en stormesterturnering, men en rigtig skakfestival med masser af skakaktiviteter på alle niveauer.

15-07-2014
Horsens Lang Weekend EMT 2014

Turneringen blev vundet af Pelle Bank – med bedre korrektion end brødrene Jens Ove og Niels Jørgen Fries Nielsen på de næste pladser. Alle 3 sluttede de med imponerende 6 pints af 7 mulige. Se slutstillingen her.

10-07-2014
Horsens Lang Weekend EMT 2014

Horsens Skakforenings traditionsrige sommerturnering – en  7 runders koordineret turnering på 4 dage – spilles den 10.-13. juli 2014. Hård kost at spille en så koncentreret turnering, men arrangørerne har ingen problemer med at samle deltagere. 140 tilmeldte er flot!
Følg turneringen på turneringshjemmesiden her.
Der er også oprettet en Facebook-gruppe.

10-07-2014
Indbydelse til DM i hurtigskak for seniorer den 28.-29. august 2014
Fredericia Skakforening er arrangør, og der spilles i 2 klasser – 50+ og 65+.
Invitationen kan ses her.

02-07-2014
Skakhåndbogen, version 15.5
er opdateret med de nye regler. Find den her.

01-07-2014
Dansk Skak Unions skaklejr på Skanderup Efterskole.
Den traditionelle sommer-skaklejr er i år flyttet fra Tjele til Skanderup Efterskole. Den foregår i denne uge (2014:27) og har fin tilslutning med i alt 106 deltagere. Fra Vojens Skakklub deltager Martin Møller – se foto herunder. Følg skaklejrens begivenheder på nettet.

30-06-2014
Varieret skoledag med skak.
Undervisningsministeriet har lavet en video med eksempler på, hvordan skolereformen lægger op til, at man kan inddrage andre aktiviteter i skoledagen – f.eks. skak. Se videoen her.

29-06-2014
Stormester!
Danmark er ikke forvænt med stormestre i skak, men Jakob Vang Glud scorede endnu en norm i “Sveins Minneturnering” i Oslo og er nu stormester.
I Visma Chess Tournament 2014, der blev afviklet i svenske Växjö den 25.-29. juni spillede unge Mads Andersen for sin chance for at færdiggøre stormestertitlen, men trods 1½ points på sidstedagen blev det kun til 5½ af 9, hvor kravet var 6 af 9. Til gengæld blev Mads Andersen turneringsvinder, og det skal nok lykkes ham at færdiggøre titlen ved en anden lejlighed. Se tabellen her.
I Visma-Chess´ IM-gruppe A klarede Jens Ove Fries-Nielsen sig igen udmærket med 6 points efter remis i sidste runde mod Jonathan Westerberg. Resultatet rakte til en tredjeplads i gruppen. Se tabellen her.
Visma Chess turneringshjemmesiden kan ses her.

20-06-2014
3 gange verdensmester!
Magnus Carlsen kan nu kalde sig 3 gange verdensmester. Ved de just afviklede verdensmesterskaber i hurtigskak og lynskak (FIDE World Rapid & Blitz Championships 2014) sejrede nordmanden i begge tilfælde. I hurtigskakturneringen vandt ham med 11 points af 15 – trods nederlag til Anand i 12. runde. Der var ½ points forspring til 4 forfølgere med hver 10½ points. Førstepræmien var på 40.000 $.
Lynskakturneringen blev færdigspillet i dag, og her nåede Carlsen op på imponerende 17 points af 21 mulige. På andenpladsen med 16 points kom Ian Nepomniachtchi og Nakamura. Blandt de 116 deltagere i lynturneringen var Danmarks Peter Heine Nielsen, der sluttede på 10 points.

15-06-2014
FIDE World Rapid & Blitz Championships 2014.
finder sted i Dubai den 15.-21. juni. Verdensmester Carlsen og den kommende udfordrer Anand deltager sammen med 120 andre af verdens bedste skakspillere. Se deltagerlisten her. Der spilles 15 runders hurtigskak (15 minutter + 10 sekunder pr. træk) den 16.-18. juni – og 21 runder lynskak (3 minutter + 2 sekunder pr. træk) den 19.-20. juni. Mesterskaberne slutter med finaler og afslutningsceremoni fredag den 21. juni.
Mesterskaberne har deres egen hjemmeside her.

15-06-2014
Sejr til erfaringen.
Juniorlandsholdets hurtigskakmatch mod 60+ holdet endte med en lille sejr på 34-30 til “de gamle”. Meget passende, idet juniorerne jo har fremtiden for sig og nok skal tage yderligere skridt på styrkelisten – og samtidig en bekræftelse på, at alder ikke er nogen hindring for at spille skak.
Dagens samlede og individuelle resultater kan ses her.

15-06-2014
Skak er for alle aldre.
Dansk Skak Union arrangerer søndag den 15. juni kl. 10.00 til 18.30 en alle-mod-alle hold-hurtig-match mellem juniorlandsholdet, der er i alderen 9 til 16 år, og et seniorhold, hvor alle deltagere er over 60 år. Matchen spilles i den århusianske skakcafe Chess House, og betænkningstiden er 15 minutter + 10 sekunder pr. træk.. Et friskt initiativ, hvor erfaring og hurtighed kommer til at spille hver sin rolle.
Partierne kan følges live her.

15-06-2014
Terrasseskak i Gråsten.
Igen i sommer hygger medlemmer af Gråsten Skakklub sig med terrasseskak for at holde formen vedlige. Skakspillere fra naboklubber er velkomne. HUSK at ringe til værten – senest torsdagen før spilledato – af hensyn til kaffe, stole m.v.
Terrasseskak foregår i år den 19. juli hos Bent Bojsen (tlf: 74608630), den 26. juli hos Hansjørgen Clausen (tlf: 25126007) og den 2. august igen hos Bent. Læs mere på Gråsten Skakklubs hjemmeside.

13-06-2014
Turneringssejr til Karjakin i No Logo Norway Chess 2014.

Turneringsvinder Karjakin
Turneringsvinder Karjakin

For andet år i træk vandt Karjakin én af årets allerstærkeste turneringer. Det foregik i Stavanger og han sejrede med 6 points. Han spillede ikke på en sikker remis i sidste runde, men gik selv efter sejren, der ikke levnede forfølgerne nogen chance for at nå op og få en tie-break-afgørelse. Lidt besynderligt magede lodtrækningen det således, at de 2 nordmænd Carlsen og Agdestein skulle mødes i sidste runde. Carlsen gjorde sin pligt med en sejr, men heldigvis blev resultatet ikke afgørende for turneringen. Verdensmesteren nåede op på 5½ points og fik lige som sidste år en absolut acceptabel andenplads, men mon ikke Norge havde håbet på mere?! Grischuk besatte 3.-pladsen med 5 points.
Se tabellen her og gennemspil partierne her.

12-06-2014
Karjakin træder i karakter.

Carlsen fejlede en sejr i 8. og næstsidste runde. Denne chance greb sidste års vinder af Norway Chess, Karjakin. Med en hårdt tilkæmpet sejr over Kramnik i rundens sidst afsluttede parti har Karjakin scoret 5 points og er dermed et halvt point foran de nærmeste forfølgere. Der resterer nu kun én runde, og det giver ham en enestående chance for at gentage succesen fra 2013.
Se tabellen her og gennemspil partierne her.

10-06-2014
No Logo Norway Chess 2014.

Højdramatisk afslutning på 7. runde. Efter at de 4 første partier alle var endt remis i dagens runde, spillede Giri højt spil med hvid imod Karjakin – og tabte efter 131 træk! Giri havde en kvalitet, men i en stilling, Karjakin så ud til at kunne forsvare uden problemer. Efter nogle tilsyneladende planløse træk i en remisstilling foretog Giri et panikagtigt fløjangreb med g4 i træk 116 for at få åbnet stillingen. Med det resultat, at Karjakin fik mulighed for at spille på gevinst. Det udnyttede han dygtigt.
4 spillere har nu hver 4 points efter 7 runder, og spændingen er i den grad intakt. Pudsigt nok er de 2 nordmænd – Carlsen og Agdestein – de eneste uden nederlag i turneringen.
Se tabellen her og gennemspil partierne her.

10-06-2014
Nye skakregler pr. 1. juli 2014.

På FIDEs kongres i oktober 2013 blev der vedtaget et nyt regelsæt, som nu er blevet oversat til dansk og vedtaget af DSUs hovedbestyrelse. Ændringerne er beskrevet i Skakbladet 2014:3 (side 46-50) og bliver indarbejdet i Skakhåndbogen. Mest opsigtsvækkende ændring er, at mobiltelefoner ikke længere må medbringes på spillestedet. Desuden kan det nævnes, at hvis dommeren i en hurtigturnering ser et ulovligt træk udført (når brikken er sluppet og der er trykket på uret), skal han erklære partiet tabt for spilleren, der har udført det ulovlige træk. Check selv Skakbladet for at se, hvad der kommer til at gælde.

10-06-2014
Pokalturneringen.

Finalerne i årets pokalskak for hold blev som sædvanligt afviklet i Pinsen.
Se resultaterne på turneringshjemmesiden. Set fra en 4. Hovedkreds-synsvinkel klarede Bov sig fint i eliterækken med en samlet score på 12½ points – dog uden for præmierækken. Også i bredderækken gik det fint. Alssund besatte 2.-pladsen og Bov blev nr. 5. Alssunds hold bestod af Mubariz og Rauf Murtuzov, Karsten Fyhn og Broder Petersen (billedet herunder).

09-06-2014
No Logo Norway Chess 2014.

Stor jævnbyrdighed i Norge. Efter at Kramnik i går besejrede Caruana og bragte sig alene i spidsen, kom han ned på jorden igen og tabte dagens parti mod Topalov. Det irriterede Kramnik så meget, at han valgte at forlade spillestedet uden at leve op til sin kontraktlige forpligtelse til at møde op i kommentatorrummet. 3 spillere ligger nu side om side med hver 3 points efter 6 runder: Kramnik, Caruana og Carlsen. Simen Agdestein spiller ganske solidt, og endnu er der ingen af de andre stormestre, der har været i stand til at besejre den undertippede nordmand, der har 6 remisser på stribe. Kommentator Short kaldte ham spøgefuldt for den norske Petrosjan. De sidste runder spilles tirsdag, torsdag og fredag.
Se tabellen her og gennemspil partierne her.

09-06-2014
Krasimir Rusev blev vinder af Whitsun Grandmasters.

Med 4 gevinster og en remis i de første 5 runder sikrede GM Krasimir Rusev sig så komfortabelt et forspring, at han med remisser i de sidste 4 partier – altså helt uden tabspartier – kunne fastholde førstepladsen og en udelt turneringssejr med 6½ points. Nærmeste forfølger var Helgi Ziska med 6 points.
Se slutstillingen i alle grupper her.

05-06-2014
DM i Skak 2015.

DSU har i nogen tid efterlyst en arrangør af DM til næste år. Nu har de to sydfynske skakklubber, Tårnet (Svendborg) og Sydøstfyns Skakklub meldt sig, og de arrangerer DM i samarbejde med Hotel Svendborg og DSU.

05-06-2014
No Logo Norway Chess 2014.

Stor risikovillighed i dagens 3. runde. Man kan satse for at vinde – og risikere at tabe. På dette niveau er balancen imidlertid så hårfin, at remis også kan være resultatet af højdramatiske partier og altså slet ikke, hvad der ofte kaldes for “stormesterremisser”.
Karjakin satsede på gevinst mod undertippede Agdestein, der forsvarede sig ukonventionelt, men godt – og til sidst kunne han endda spille på gevinst. Her blev han nok træt, for da det gjaldt lykkedes det ham ikke at profitere af en kvalitet, men måtte nøjes med remis. Også den anden nordmand – Magnus Carlsen – der næsten var nødt til at spille på gevinst mod den førende Caruana, spillede for et helt point, men i sidste ende reddede han kun med nød og næppe et halvt. Kramnik spillede godt og vandt over den ellers forsigtige Giri. I rundens resterende partier spillede Svidler og Topalov remis, mens Grischuk overraskende let vandt over verdensranglistens nr. 2, Aronian. Adspurgt efter partiet, om han ikke tidligt havde haft lyst til at opgive, svarede Aronian noget i retning af: “Nej, jeg havde lyst til give mig selv tæsk! Jeg havde forberedt stillingen, men huskede i sandhedens øjeblik åbenbart kun tabsvarianten.”
Dermed ligger Caruana lunt på 1. pladsen med 2½ points efter 3 runder. Verdensmester Carlsen er ikke kommet godt fra start med en score på kun 50%.
Live kommentarer til turneringen leveres af Dirk Jan ten Geuzendam og en veltalende og engageret Nigel Short. Fredag er det hviledag, men på lørdag går det løs igen.
Se dagens partier her.
Nordmændene er ikke superhurtige med opdatering af stillingen, men den kommer her.

05-06-2014
Whitsun Grandmasters på Østerbro.

Efter 5 runder har Krasimir Rusev lagt sig suverænt i spidsen med 4½, d.v.s. 1½ points foran de nærmeste forfølgere. Se stillingen her.

05-06-2014
Syd Grand Prix 2014-15.

Programmet for de 7 afdelinger af næste sæsons Grand Prix serie af hurtigturneringer i 4.-5. hovedkreds er nu planlagt og kan ses i tabellen nedenfor. Der startes hver gang kl. 09.30:

AfdelingDatoArrangør
113. sept. 2014Springeren, Kolding
218. okt. 2014Haderslev Skakklub
322. nov. 2014Fredericia Skakforening
428. dec. 2014Vojens Skakklub
517. jan. 2015Skakklubben Evans, Vejle
614. marts 2015Esbjerg Skakforening
718. april 2015Bov Skakklub

03-06-2014
No Logo Norway Chess 2014.

Magnus Carlsen vandt lynturneringen, der var et fint forspil til selve hovedturneringen.
Resultater fra dagens første runde af stormesterturneringen:
Anish Giri – Magnus Carlsen 1/2 – 1/2
Levon Aronian – Simen Agdestein 1/2 – 1/2
Alexander Grischuk – Fabiano Caruana 0-1
Sergey Karjakin – Veselin Topalov 1/2 – 1/2
Peter Svidler – Vladimir Kramnik 1/2 – 1/2

Mest bemærkelsesværdigt er resultaternes bekræftelse af, at Carlsen fortsat har problemer med at at slå Giri, og at Agdestein ikke skal undervurderes, selv om han ligger ca. 150 pladser under de øvrige deltagere på verdensranglisten!

Der er et imponerende video-setup fra turneringen. Der er live-kamera på alle 5 spilleborde og masser af levende billeder hos Aftonbladet.
Her ligger også et 14 minutter langt interview med Kasparov, der fortæller meget engageret om skak nu og før, om politik (Putin holder ikke evigt som russisk “diktator”) og om de udviklingsmuligheder, han ser for skakspillet, når han bliver valgt som ny præsident for FIDE senere på året. Han ser bl.a. et stort potentiale i skak for læremiddel i uddannelsessystemet og masser af muligheder for finansiering af skakbegivenheder via sponsorering, når FIDE bliver mere professionelt og tidssvarende organiseret. Han erkender, at skak ikke skal ses af et massepublikum på storskærm som Champions League fodbold, men skak har masser af potentiale på de sociale medier. Se interviewet her.

Stillingen i turneringen kan følges her.
Partierne kan gennemspilles her.

02-06-2014
Whitsun Grandmasters på Østerbro.

Også i Danmark bliver der arrangeret spændende skakturneringer på ganske højt niveau med deltagelse af mestre fra både ind- og udland. Et aktuelt eksempel er før-pinse-turneringen Whitsun Grandmasters 2014, der har Skakforeningen ØBRO som arrangør. Turneringen har en GM-gruppe (10 deltagere), en IM-gruppe (10 deltagere) og 4 mesterklasser (i alt 24 deltagere). Skinnet bedrager en smule, idet der kun er 3 rigtige stormestre med i GM-gruppen, men dertil en række IM-er med ambitioner. Turneringen afvikles i perioden 3.-7. juni, så der er tryk på med 1 runde på tirsdag og 2 runder hver af de øvrige spilledage.
Turneringshjemmesiden kan findes her.
Tabellerne, der kan tjene både som oversigt over deltagerne og til løbende resultatformidling, findes her.
Der bliver naturligvis også lejlighed til at følge livepartier, når turneringen er i gang.

29-05-2014
No Logo Norway Chess 2014.

Magnus Carlsen har som regerende verdensmester og højest ratede skakspiller bidraget til at skabe ekstraordinær aktivitet hos vore naboer mod nord. Når det gælder turneringer, er der derfor god grund til at checke, hvad der foregår i Norge. Ambitionsniveauet er skyhøjt. I den kommende periode afvikles på andet år en superturnering under navnet No Logo Norway Chess 2014 i Stavanger. Ratinggennemsnittet for turneringen er 2774!, og de 10 deltagere er placeret som henholdsvis nr. 1 (Magnus Carlsen, Norge), 2, 3, 5, 6, 8, 9, 13, 17 og 156 (Simen Agdestein, Norge) i verden. Sponsorer og medieeksponering er også på plads: Aftenbladet, VG (avisen Verdens Gang) og norsk TV2 sender live, så der er 5-7 timers daglig livetransmission fra turneringen i de næsten 2 uger, den varer!
Der spilles 9 runder – alle mod alle, og runderne spilles i perioden 3.-13. juni.
Se præsentationen af deltagerfeltet her.
Turneringshjemmesiden finder du her.

29-05-2014
Norsk skakavis husstandsomdelt i 40.000 eksemplarer.

Et eksempel på, hvor godt det går på skakfronten i Norge, er avisen Norway Chess. En 40 siders tryksag, hvor man kan læse om skakhelte som Magnus Carlsen og Levon Aronian, eller få gode tips til alternative måder at spille skak på og meget mere. Avisen er delt ud til 40.000 husstande i Stavangerregionen! Den kan downloades her.
Misundelse er en grim ting, så lad os i stedet på skakspillets vegne glæde os over, at noget sådant er muligt – i Norge.

29-05-2014
Sjakktuelt – Velkommen til Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund!
Følg med i norsk skakliv på skakforbundets nye hjemmeside. Bemærk, at det er en fælles indgang til både voksenskak og ungdoms-/skoleskak.

26-05-2014
Glenco Chess 2014 – overbevisende turneringssejr til Nikolas Lubbe.

Lubbe var helt urørlig med en imponerende score på 8 points af 9 mulige. Ganske vist var han én af ratingfavoritterne, men hans forventede score var dog “kun” 5,47. Nærmeste forfølgere var hele 3 points bagefter. På 2.-3.-pladsen kom Igor Teplyi og Jens Ove Fries-Nielsen, mens Jacob Carsensen besatte 4.-pladsen. Alle 3 nåede 5 points.
Se slutstillingen her. Partierne fra turneringen kan downloades som pgn-fil her.

26-05-2014
Landsudvalgsmøde i Dansk Skole Skak.

Dansk Skole Skaks Landsudvalgsmøde blev igen i år afholdt på Kirkebakkeskolen i Vejle. Det foregik lørdag den 24. maj, og fra Sønderjyllandskredsen deltog 3 bestyrelsesmedlemmer – Kai C. Bjørnskov, Holger Hovgård og Karl Posselt. Ét af de emner, der blev diskuteret, er mulighederne for, at skak kommer til at spille en rolle som “understøttende undervisning” inden for rammerne af den nye folkeskolereform. Argumenterne er gode, selv om de helt håndfaste beviser for skakkens positive virkninger stadig mangler.

Mens DSS-organisationsfolkene holdt møde, dystede Vestfjends (vinder af landsfinalen for Skolernes Skakdag) og Nyelandsvejens Skole fra Frederiksberg (vinder af DM for skoleskakhold) om at komme til en international turnering i London i sommerferien med alt betalt. I sidste ende blev Nyelandsvej en klar vinder, men undervejs så det mere broget og jævnbyrdigt ud. Til lykke til spilerne fra Nyelandsvej! Modstanderne i London kommer fra England, Tyskland, Norge, Portugal, Spanien, Sverige og USA.

23-05-2014
Glenco Chess 2014.

Fredericia Skakforening afholder igen den internationale turnering under navnet Glenco Chess 2014. Efter 5 af 9 runder har tyske Nikolas Lubbe lagt sig sikkert i spidsen med 4½ points. Det giver ham 1½ points forspring til de nærmeste forfølgere. Se stillingen i IM-gruppen her. Live-partier kan findes her.

22-05-2014
Susan Polgar Chess Daily News and Information.

Susan Polgar har en blog om skak. I dagens indlæg bringer hun en række fornuftige skakråd/tommelfingerregler, som både begyndere og lidt mere erfarne kan have nytte af at blive mindet om – med jævne mellemrum. Se her.

17-05-2014
Turneringssejr til Jens Ove Fries-Nielsen i CCC 2014.

Sejr og remis i søndagens sidste 2 runder var nok til, at Jens Ove kunne tage en udelt turneringssejr med 7 points og uden nederlag. Rauf Murtuzov (Alssund) sluttede på 32.-pladsen med 4½ points. Slutstillingen kan ses her. Gennemspil partierne her, så snart  de er uploadet. Indtil da kan partierne hentes her.

17-05-2014
Copenhagen Chess Challenge 2014.

Efter at have ligget alene i front er Jens-Ove Fries-Nielsen nu med i en førergruppe sammen med Henrik Danielsen og Helgi Ziska. De 3 har hver 5½ points efter 7 partier.
Set fra en sønderjysk vinkel er det interessant at følge den nykårede sønderjyske mester Rauf Murtuzov i CCC-feltet. Han har tabt et par partier – bl.a. været oppe imod den finske stormester Westerinen – men har dog scoret 3½ points og ligger inden de 2 sidste runder på en samlet 34. plads. Det svarer nøjagtigt til hans forventede placering. Spillerne ligger tæt – der er 15 spillere med 3½ points – så meget kan endnu ske, hvis han har kræfter til en slutspurt.
Tabel.
Partier.

15-05-2014
Copenhagen Chess Challenge 2014.

Med 68 deltagere fra 9 nationer i én Schweizergruppe er det svært tidligt i turneringen at udpege en favorit, men efter de 3 første runder ligger 3 spillere med maksimumpoints. Ratinggennemsnit: 2099. Turneringen blev sidste år vundet af Jonny Hector (Sverige), der imidlertid tabte dagens 3. runde-parti mod Jens-Ove Fries-Nielsen.
Turneringen slutter med 9. og sidste runde søndag den 18. maj.
Flot Live-set-up, hvor parringer og partier fra alle runder kan ses og gennemspilles her.
Tabellen opdateres på DSUs turneringshjemmeside, Hvor partierne også kan gennemspilles – og yderligere info kan findes på turneringens egen hjemmeside hos KSU.

13-05-2014
Børge Schrøder blev bymester 2014 i Løgumkloster.

Med en sejr over Jesper Kallesen (Gråsten) afgjorde Børge Schrøder (Haderslev) mesterskabet til sin fordel i sidste runde. 1.-2-præmien blev delt mellem Børge og Hans Chr. Baagøe (Vamdrup), idet begge spillere endte med 3½ points, men Børge havde altså en bedre korrektion og får dermed sit navn indgraveret i vandrepokalen. Scott W. Jensen placerede sig i øverste gruppe som bedste Løgumklosterspiller med 2½ points.
Også i de andre 2 grupper var der præmiedeling. Præmietagere:
Gruppe 2:
Holger Schmidt (Løgumkloster) og Morten Jessen (Vojens) med hver 3½ points.
Gruppe 3:
Martin Møller (Vojens), Ole Harbo (Vojens) og Karl Martin Kristensen (Løgumkloster) med hver 3 points.
Dermed endte Vojens-spillerne – bortset fra Karl Posselt, der sluttede som nr. 5 af 6 i mesterskabsgruppen – med hæderlige (Kresten Beck) eller rigtig gode resultater (Morten, Martin og Ole) og de sidste 3 med pæne ratinggevinster oven i præmieplaceringerne.

Turneringstabeller kan findes via DSUs turneringshjemmeside, der nu for alvor begynder at vise sit potentiale, når turneringslederen bruger den optimalt efter hensigten. Partierne kan gennemspilles og downloades fra siden!
Partier fra turneringen kan naturligvis også gennemspilles via Vojens Skakklubs hjemmeside.

11-05-2014
Rauf Murtozov – ny sønderjysk mester 2014.

Årets sønderjyske EMT rummer flere gode historier til pressen: Både store og små, mænd og kvinder kan være gode skakspillere. Det ved skakspillere godt, men nu er der også gode grunde til at fortælle omverdenen det – én gang til.
Årets sønderjyske mesterskab blev vundet af Rauf Murtozov (Alssund), der netop er fyldt 12 år – og de eneste 2 piger, der deltog, scorede præmie i deres gruppe!
Sønderjysk EMT sluttede med præmieoverrækkelse her til aften efter en aften og 2 hårde dage med skak. Set fra et Vojens-synspunkt klarede Karl Posselt sig glimrende i basisklasse 1 – med 3½ points og uden nederlag. Det var sandelig også nødvendigt efter en katastrofal score i de første 4 runder af Løgumkloster Byturnering, der slutter tirsdag den 13. maj.
Præmietagere i Sønderjysk EMT:

Rauf Murtuzov sønderjysk mester i skak 2014

Mestergruppen:
1-2. Rauf Murtuzov (Alssund) 3½ points
1-2. Lars Wilton (Ribe)           3½ points

Basis 1:
1-2. Karsten Fyhn (Alssund) 3½ points
1-2. Karl Posselt (Vojens)     3½ points

Basis 2:
1. Susan Clausen (Gråsten) 4 points
2. Birgit Ditlevsen (Herning)  3 points

Turneringstabellerne kan ses her:
Mesterskabsgruppen
Basis 1
Basis 2


11-05-2014
Show-skak i Norge.

Den norske avis VG (Verdens Gang) arrangerede i torsdags en skakmatch mellem Magnus Carlsen og “resten af Norge” med stor mediedækning. Resultatet blev remis. Se, hvordan det sjove arrangement var sat op på VGs hjemmeside eller læs mere om arrangementet hos The Week In Chess.

10-05-2014
Sønderjysk EMT er i gang.

Turneringen om det sønderjyske mesterskab spilles i år som et kort og koncentreret 5-runders weekendarrangement. Man kunne have ønsket sig en bedre opbakning fra flere af hovedkredsens klubber, men de tilmeldte skal ikke lastes. Arrangørklubben Gråsten stiller med 9 deltagere, og lige så mange kommer fra andre klubber – henholdsvis Alssund, Haderslev, Herning, Ribe, Tønder og Vojens.
Karl Posselt, eneste deltager fra Vojens, har fået en heldig start med sejr i 1. runde over Bent Bojsen (Gråsten), der smed en gevinststilling væk ved at stille et tårn i slag. På andendagen gik det også udmærket for Karl, der har scoret i alt 2½ points i de første 3 runder. Resultater i de enkelte grupper kan følges her:
Mesterskabsgruppen
Basis 1
Basis 2

Der var lidt ekstra krydderi på Sønderjysk EMT lørdag eftermiddag mellem runde 2 og 3. Gråsten Skakklub kan i år fejre 90 års fødselsdag, og i den anledning var der lagkage til alle turneringsdeltagerne. Meget passende har klubben i år også modtaget DSUs initiativpris.

Gråsten Skakklubs formand Hansjørgen Clausen skærer for, mens Rauf Murtuzov holder øje med størrelsen.

08-05-2014
Sommerferie i Tromsø?

Det danske landshold til årets skakolympiade i Tromsø er udtaget, og hvis man har lyst til at tilbringe sommerferien i Norge – dette upraktisk lange, men utroligt smukke land – er Tromsø ikke noget dårligt sted at besøge. Interessen for skak har med Carlsens verdensmesterskab naturligt nok fået et gevaldigt boost i Norge, og der er ingen tvivl om, at alle sejl sættes til, når olympiaden i år er flyttet så langt nordpå i perioden 1.-14. august. Selv om arrangementet stadig ligger et stykke ude i fremtiden, er det ikke for tidligt at begynde at planlægge sommerferien. Danmark stiller med følgende, forholdsvis ungdommelige hold:
Davor Palo, Allan Stig Rasmussen, Jacob Aagaard, Jakob Vang Glud og Mads Andersen.

Turneringshjemmesiden er på plads her.

08-05-2014
Løgumkloster Byturnering 2014

4. runde i turneringen blev spillet i går. Vojens-spillerne Martin Møller og Ole Harbo havde spillet forud – med Martin som sejrherre. Øvrige resultater for deltagerne fra Vojens Skakklub:
Kresten Beck spillede lige op med Curt Bruhn. Samme resultat nåede Morten Jessen og Erik Asmund til. Karl Posselt skulle nok ikke have meldt sig til denne turnering, der ikke går godt sammen med travlhed på arbejdet. Endnu et nederlag – denne gang til Jesper Kallesen. Det ender sandsynligvis med et voldsomt ratingtab. Til gengæld har Morten allerede sikret sig en ratinggevinst. Martin og Ole er meget tæt på at have nået forventet score allerede inden sidste runde, mens Kresten Beck skal vinde i sidste runde for at fastholde sit ratingtal.
Favoritten Børge Schrøder tabte i 4. runde til Scott W. Jensen og er nu nødt til at satse på sejr i sidste runde. Jesper Kallesen er ny i spidsen for mesterskabsgruppen med 3 points.  Morten Jessen fører med 3 points gruppe 2 sammen med Holger Schmidt.
Gruppe 3 er meget jævnbyrdig. Karl Martin Kristensen har taget téten med 2½ points, men ikke færre end 4 andre i gruppen med hver 2 points kan stadig nå at indhente ham.
Turneringstabeller kan findes via DSUs turneringshjemmeside.
Partier fra turneringen kan gennemspilles her.

07-05-2014
Sønderjysk skoleskakmesterskab for 4-mandshold.
En såkaldt 32/64 turnering afholdes på Aabenraa Friskole fredag den 23. maj kl. 13-16. Turneringen henvender sig til skoler med skoleskak.
Se invitationen her.

05-05-2014
Sønderjysk EMT 2014.

Turneringen om årets sønderjyske mesterskab afvikles i Gråsten i weekenden 9.-11. maj. Der er 18 tilmeldte, som spiller alle mod alle i 6-mandsgrupper – en mesterskabsgruppe og 2 basisgrupper. Fra Vojens deltager Karl Posselt i den midterste gruppe.
Se deltagerfelt og gruppeinddeling her.

04-05-2014
Horsens Lang Weekend 2014.

Horsens Skakforening indbyder atter til 7-runders sommer weekend EMT over fire dage, fra torsdag d. 10. juli til søndag d. 13. juli 2014.
Se indbydelsen her.

03-05-2014
Sondex Cup 2014 – Kolding
.
Den veletablerede Sondex Cup (koordineret EMT) spilles i Kolding i denne weekend. Der er 108 deltagere, der spiller alle-mod-alle i 6-mandsgrupper. Der er 2 IM-grupper, 5 mestergrupper og  11 basisgrupper.
Følg resultattabellerne her.

02-05-2014
Shamkir Chess 2014 – til minde om Vugar Gashimov
.
Trods 2 nederlag (i træk!) undervejs i turneringen sejrede Carlsen med et helt point.

1. Magnus Carlsen (2881), Norge, 6½ point
2. Fabiano Caruana (2783), Italien, 5½ point
3. Hikaru Nakamura (2772), USA, 5 point
4. Teimour Radjabov (2713), Aserbajdsjan, 5 point
5. Sergey Karjakin (2772), Rusland, 5 point
6. Shakhriyar Mammedyarov (2760), Aserbajdsjan, 3 point

Gennemspil partierne her.

02-05-2014
Delegeretmødet i Påsken.
Som sædvanligt blev der afholdt delegeretmøde i Dansk Skak Union i Påsken. Det foregik naturligvis i Rebild, hvor et pænt antal af Unionens medlemmer i forvejen var samlet til DM.
Referat fra Delegeretmødet kan læses her.

29-04-2014
Sæsonafslutning i Vojens Skakklub.
Vojens Skakklub har nu sluttet sæsonen 2013-14. På den sidste klubaften (28-04-2014)  inden sommerferien blev der i 2 omgange (børn og voksne) spillet lynturnering, uddelt præmier og hygget med kaffe/sodavand og kage.
I skoleskakafdelingen var det Martin Møller, der blev bedste spiller i denne sæson. Martin Møller på 14 er på en enkelt sæson blevet så god til skak, at han spiller med både i skoleskakken og hos de voksne. Finn Nielsen blev klubmester hos de voksne.
En ny sæson i klubben begynder mandagen umiddelbart efter Vojens Høtte (25. august), men der er andre tilbud til de skakspillere, der ikke vil holde så lang en sommerpause. F.eks. deltager 4 spillere fra Vojens Skakklub p.t. i Løgumkloster Byturnering, og i weekenden 9.-10.-11. maj arrangerer Gråsten Skakklub Sønderjysk EMT – turneringen om årets sønderjyske mesterskab.
Desuden er Vojens Skakklub gået sammen med Haderslev Skakklub og Haderslev Skoleskak om at arrangere skak i skolernes sommerferie som led i ferieaktiviteterne for skolebørn. Det foregår i Vojens den 4.-5. august og i Haderslev den 6.-7. august, alle dage kl. 9-15.

27-04-2014
Skaktræf for juniorer i Haderslev.
🙂
Med i gennemsnit 7 lærenemme og lærevillige deltagere gennemgik Holger Hovgård lørdag og søndag kl. 10-17 på Sct. Severin Skole i Haderslev en langt række typiske og instruktive slutspilstillinger – med tårnslutspil som hovedtema. Det foregik efter et imponerende forarbejde og meget pædagogisk ved hjælp af PowerPoint, skakprogrammet Fritz og smartboard. Koncentreret stof listet ind via tavleinstruktion, gruppearbejde og praktisk skakspil. Men naturligvis også med plads til pauser, boldspil, kage og saft undervejs. Weekenden har, udover konkret slutspilsteknik, givet deltagerne en masse grundlæggende skakforståelse – lige til at putte i værktøjskassen til brug ved fremtidige turneringer.

26-04-2014
Bliv bedre til at flytte brikker – Sommerferieskak i Vojens og Haderslev.

Haderslev Skakklub, Vojens Skakklub og Haderslev Skoleskak inviterer til skak i sommerferien:

For dig, der kan lide at spille skak – eller som gerne vil lære det.
Vi lærer dig reglerne, hvis du ikke kender dem i forvejen. Og du kan hurtigt blive bedre til skak ved at træne sammen med de andre.
Dagens program veksler mellem undervisning, opgaver og naturligvis praktisk skak og små turneringer. Undervejs er der pauser, så du også kan lege og røre dig.

Tid og sted:
4.-5. august: Huset, Danmarksgade 8, 6500 Vojens
6.-7. august: Sct. Severin Skole (indgang A, 2. sal), Moltrupvej 1A, 6100 Haderslev
Alle 4 dage kl. 9 – 15
Du kan tilmelde dig til sommerskak i enten 2 eller 4 dage.

Aldersgruppe: Fra 7 år. Forældre må gerne være med.
Max antal deltagere: 25. Husk tilmelding.

Pris:
50 kr. for 2 dage, 100 kr. for alle 4 dage. Deltagerne skal selv medbringe frokost/madpakke.

Tilmeldingsfrist: Fredag den 28.juli 2014.
Tilmelding til: Kai Bjørnskov, telefon 7453 2185 eller 2990 6359, e-mail: kai@skoleskak.dk
eller
Karl Posselt, telefon: 7454 3423 eller 2392 0369, e-mail: vojensskakklub@gmail.com

24-04-2014
Skaktræf for juniorer i Haderslev – den 26.-27. april.

I den kommende weekend arrangeres  junior skak træf i Haderslev. Det foregår på Sct. Severin Skole (skoleskakafdelingens lokaler på 2. sal) lørdag og søndag – begge dage i tidsrummet 10-17. Tårnslutspil er svært – men osse uhyre almindeligt. Derfor dette tema!
Deltagerne skal selv medbringe madpakke, drikkelse og evt. snask.
Kan man ikke komme hele perioden kan man alligevel godt deltage noget af tiden. Har man kun lyst til en lille bid anbefales lørdag formiddag. Der bliver en struktur med 4 blokke. Lørdag: 1) Grundlæggende principper (baglinje mm.), 2) Afskæring af forsvarets konge.
Søndag: 3) De altid anderledes randbønder; 4) Forbundne fribønder.

Der bliver vekslet mellem teori, øvelser, pauser, boldspil i skolegården og skak for sjov.
Overlever man weekenden, går man meget styrket ud i skakverdenen, lover arrangørerne!! Kontakt Holger Hovgård (holgerhovgaard@yahoo.dk), hvis du er blevet nysgerrig.

23-04-2014
Løgumkloster Byturnering 2014

3. runde i turneringen blev spillet i går. Vojens-spillerne klarede sig sådan:
Der var sejr til Ole Harbo (over Kresten Beck), remis til Martin Møller (mod Arne Juhl Jørgensen) og sejr til Morten Jessen (over Aage Munksgaard), mens Karl Posselt (mod Scott W. Jensen) igen spillede ukoncentreret,var presset gennem hele partiet og til sidst måtte opgive i en tabt stilling.
Mesterskabsgruppen føres af Børge Schrøder (Haderslev), Morten Jessen fører gruppe 2 og førstepladsen i gruppe 3 deles af Vojens-spillerne Martin Møller og Ole Harbo, der dog begge har spillet en runde mere end de øvrige.
Turneringstabeller kan findes via DSUs turneringshjemmeside.
Partier fra turneringen kan gennemspilles her.

23-04-2014
Hæderstegn.

I forbindelse med Dansk Skak Unions delegeretmøde i Rebild den 20-04-2014 blev der uddelt en række Initiativpræmier og hæderstegn. Fra 4. Hovedkreds modtog Gråsten Skakklub en initiativpræmie, mens Karl Posselt fik DSUs hæderstegn. I begrundelsen for indstillingen af Karl skrev 4. Hovedkreds:

“Karl Posselt er formand og den drivende kraft i Vojens Skakklub. Han er altid til stede som organisator og turneringsleder, han står bag klubbens hjemmeside, der altid er opdateret med links til opgavesider, andre hjemmesider og andre skakorganisationer. Der er naturligvis kalender, klubbens blad ligger på hjemmesiden, og alt fungerer!
Karl sørger for pressekontakt ved enhver given lejlighed, og hans fotografier borger for optagelsen af utrolig meget skakstof fra Vojens. Vojens og Haderslev Skakklub og Skoleskak har de sidste 3 år sammen tilbudt sommerskak for juniorers. Også her er Karl en central og aktiv figur.
Det er et mirakel, at Karl også får tid til at spille skak – men det gør han!”

På grund af begivenheder i familien i Påsken havde Karl ikke mulighed for selv at være til stede i Rebild, men den gode skakven fra Gråsten – Erik Asmund – tog velvilligt hilsen og hæderstegn med til Sønderjylland og overrakte det til Karl i forbindelse med 3. runde af Løgumkloster Byturnering tirsdag aften. Foto af hæderstegn.

20-04-2014
Allan Stig Rasmussen ny Danmarksmester 2014.

DM i skak er afgjort for Landsholdsklassens vedkommende, og søndag aftens stævnemiddag er godt i gang.
Stormester Allan Stig Rasmussen er ny Danmarksmester! Han havde som ventet ikke de store problemer med at holde fast i den tilstrækkelige remis i i sidste runde mod IM Jakob Vang Glud. Allan Stigs 7 points blev opnået i kraft af 5 sejre og 4 remisser – altså uden nederlag. En flot præstation, der gav ham sejren et helt point foran ratingfavoritten Sune Berg Hansen. Med dagens resultater blev slutstillingen i landsholdsklassen således:

1. GM Allan Stig Rasmussen, Jetsmark Skakklub, 7 point
2. GM Sune Berg Hansen, Helsingør, 6 point
3. – 4. GM Jacob Aagaard, Philidor, 5½ point
3. – 4. IM Jakob Vang Glud, Philidor, 5½ point
5. – 6. GM Lars Schandorff, Hillerød Skakklub, 4½ point
5. – 6. IM Rasmus Skytte, Århus/Skolerne, 4½ point
7. – 8. IM Mikkel Djernæs Antonsen, Næstved Skakklub, 3½ point
7. – 8. IM Mads Andersen, Skanderborg Skakklub, 3½ point
9. IM Simon Bekker-Jensen, Philidor, 3 point
10. FM Jakob Aabling-Thomsen, Brønshøj Skakforening, 2 point

Alle deltagerne fortjener ros for god kampskak med mange interessante partier. At der naturligvis også var remispartier i den jævnbyrdige turnering skyldtes sjældent tidlige fredspiber, men snarere stærkt spil i både angreb og forsvar.
Se dagens runderapport her.
Se alle partierne fra Landsholdsklassen her.
De sidste grupper – herunder Kandidatklassen – afslutter turneringen i løbet af 2. Påskedag.
Stillingen for alle DM-grupper kan findes her.
Yderligere detaljer og resultater fra hele Påsketurneringen kan findes på turneringshjemmesiden.

19-04-2014
DM – Påsketurneringen 2014.
Allan Stig vandt dagens topopgør over Sune Berg. En lille overraskelse og et meget stort skridt mod årets Danmarksmesterskab for Allan, der inden sidste runde fører med 6½ points. Det bliver i givet fald hans 3 DM-titel.
Sune er nærmeste forfølger med 5½. Hvis Allan Stig taber og Sune vinder i sidste runde, skal de 2 spille omkamp om DM.
For de øvrige 8 deltagere i Landsholdsklassen er DM ikke længere inden for rækkevidde.
Se dagens runderapport her.
Se alle partierne fra Landsholdsklassen her.
Stillingen for alle DM-grupper kan findes her.

19-04-2014
Pokalturneringen.
Invitation til pokalturneringen for hold. Den spilles Pinsedag, den 8. juni 2014.
For Elite-, Bredderækken er 2 hold fra hver hovedkreds kvalificeret, hvorimod der er fri tilmelding af hold til Seniorrækken og Juniorrækken.
Der spilles med 4 mands hold.
Se invitationen her.

18-04-2014
DM i lynskak 2014.
DM i lynskak blev spillet (lang)fredag aften. Mads Andersen blev årets danmarksmester i denne disciplin efter sejr i finalen over Rasmus Skytte. Partierne fra semifinaler og finale kan ses og gennemspilles her.

18-04-2014
DM – Påsketurneringen 2014.
Så er der kun 2 spillere tilbage i Landsholdsklassen uden nederlag. Allan Stig og Sune ligger efter 7. runde side om side med hver 5½ points. Allan Stig vandt i dagens parti over Jacob Aagaard, der dermed tabte et vigtigt skridt i kampen om DM. De 2 førende møder hinanden i 8. runde påskelørdag kl. 13. Allan Stig har de hvide brikker. Spændende!
Se runderapporten her.
Se alle partierne fra Landsholdsklassen her.
Stillingen for alle DM-grupper kan findes her.

17-04-2014
DM – Påsketurneringen 2014.
De sorte brikkers dag! 2 remisser og 3 sorte sejre blev dagens resultat i 6. runde. Ratingfavoritten Sune Berg er efter det fjerde 1-tal på stribe alene i spidsen med 5 points. Nærmeste forfølgere er Allan Stig og Jacob Aagaard med hver 4½. Med kun 3 runder tilbage må det være blandt disse 3, DM skal afgøres. Øvrige deltagere – med 3 eller færre points – må siges at være hægtet af mesterskabskampen.
Se partierne fra Landsholdsklassen her.
Runderapport efter 6. runde her.
Turneringstabeller for alle DM-grupper kan findes her.
Følg DM-nyheder og resultater på  DM-hjemmesiden.

16-04-2014
Påskelyn i Løgumkloster.
Løgumkloster Skakklubs har tradition for at afvikle en hyggelig lynturnering før Påske. Således også i år, hvor 13 deltagere tirsdag aften kæmpede mod hinanden og uret. Turneringen blev spillet med en alle-mod-alle forrunde, hvorefter resultaterne afgjorde placeringen i en øverste eller nederste finalegruppe.
Øverste finalegruppe blev vundet af Eivind Palm, Jørn Lassen og Christian Karstensen, (alle fra Tønder Skakklub) med hver 4½ points.
Fra Vojens Skakklub deltog kun Martin Møller, der til gengæld klarede sig flot ved at vinde nederste finalegruppe med 3½ points efter nederlag til Scott W. Jensen, remis mod Karl Martin Kristensen og sejre over Nis H. Madsen, Uwe Hansen og Jens Peter Jensen.

16-04-2014
Glenco Chess EMT 2014.
Fredericia Skakforening inviterer til weekend-EMT den 23.-25. maj 2014.
Tilmelding senest den 19-05-2014. Invitation og tilmelding her.
Der bliver også noget at kigge på, idet turneringen afvikles tidsmæssigt parallelt med en international turnering, hvor IM-gruppen er på 10 deltagere, der spiller alle-mod-alle i løbet af 5 dage.

16-04-2014
DM – Påsketurneringen 2014.
Endnu en flot runde 5 i Landsholdsklassen, hvor der blev kæmpet bravt over hele linjen.
Orker du kun at gennemspille et enkelt parti fra dagens runde, skal du vælge Sune Berg Hansens perle af en gevinst imod Simon Bekker-Jensen. Se partierne fra Landsholdsklassen her.
Dagens overraskelse var måske ikke selve Lars Schandorffs nederlag til Jacob Aagaard – mere måden, det skete på. Der er stadig lang vej igen for den kommende danmarksmester, men Aagaard og Sune ligger nu i spidsen med hver 4 points. De skal mødes i sidste runde på søndag… måske bliver det en rigtig finale?!
Per Andreasens runderapport kan ses her.
Den ene af “kort Påske”- grupperne (5 runder) er færdigspillet, og Kandidatklassen og de øvrige EMT-grupper er også kommet i gang. Det gik op og ned for “Sønderjyderne” i gruppe 2 (7 runder). Ernst J. Jessen vandt sin første kamp, mens Erik Asmund måtte ned med nakken i første parti.
Turneringstabeller for alle DM-grupper kan findes her.

15-04-2014
Danmarksmesterskabet i skak 2014.
Flot kampskak i 4. runde. Allan Stig kæmpede sig i det sidst færdigspillede parti til ½ point, slev om han var nede med 2 bønder. 4 stormestre har lagt sig i spidsen med hver 3 points: Allan Stig, Jacob Aagaard, Sune Berg Hansen og Lars Schandorff.
Læs runderapporten her.
Landsholdsklassepartierne kan hver dag følges live her.
Gennemspil Landsholdsklassepartierne på skærmen her.
Jacob Aagaard kommenterer egne partier på Quality Chess Blog.
Følg løbende stillingen i turneringstabellerne for DM her.

15-04-2014
Klubturneringen – forår 2014.
Mandag aften blev de sidste 3 partier i klubturneringen færdigspillet.
Finn Nielsen var urørlig som sæsonens samlede klubmester med i alt 12 points (5 points i efteråret 2013 og maksimum 7 points i foråret 2014). På en samlet andenplads kom Ken Gejl Jørgensen med i alt 10 points.
Se resultater/turneringstabel her.

15-04-2014
Danmarksmesterskabet i skak 2014.
Flere remisser i 2. runde. Læs runderapporten her.
3. runde igen præget at kampgejst. Læs runderapporten her.
Dagens landsholdsklassepartier kan følges live her. Det er også ganske fornøjeligt at følge chatten, hvor andre skakspillere diskuterer DM-kandidaternes stillinger og muligheder undervejs.
Landsholdsklassens partier samles hurtigst muligt til gennemspilning på skærmen efter hver runde. Se her.
Følg løbende stillingen i turneringstabellerne for DM her.

13-04-2014
Danmarksmesterskabet i skak 2014.
1. runde bød på kampgejst, hvor positionelle fordele blev omsat til hele points. Kun et enkelt parti i Landsholdsklassen endte remis.
Fra 4. Hovedkreds har Erik Asmund (Gråsten) og Ernst J. Jessen (Gråsten) tilmeldt sig i G7-gruppen.
Se DM-turneringshjemmesiden her.
Per Andreasen skriver om de enkelte runder, se her.
Se tabellerne for DM her.

10-04-2014
Danmarksmesterskabet i skak 2014.
Så er Påsken på vej. Det vil på mange måder sige årets højdepunkt i dansk skak. Den store begivenhed er kampen om det individuelle Danmarksmesterskab 2014 på Hotel Comwell Sport Rebild Bakker. Landsholdsklassen ser i år således ud:

1. IM Simon Bekker-Jensen, Philidor, 2447
2. IM Mads Andersen, Skanderborg Skakklub, 2471
3. GM Lars Schandorff, Hillerød Skakklub,2522
4. GM Allan Stig Rasmussen, Jetsmark Skakklub, 2498
5. GM Sune Berg Hansen, Helsingør Skakklub, 2576
6. IM Jakob Vang Glud, Philidor, 2516
7. IM Mikkel Djernæs Antonsen, Næstved Skakklub, 2450
8. IM Rasmus Skytte, Århus/Skolerne, 2430
9. FM Jakob Aabling-Thomsen, Brønshøj Skakforening, 2354
10. GM Jacob Aagaard, Philidor, 2519

men der er naturligvis plads til masser af danske skakspillere med forskellig spillestyrke i forskellige EMT-grupper, når det går løs i Rebild.
Med Danske Spil som én af DM-sponsorerne er det klart, at spillefugle har mulighed for at oddse på resultaterne. Se oddsene på partierne i 1. runde her.
Følg partierne live her fra 12-04-2014, eller her, hvis du bruger mobil (uden flash).
Følg DM-nyheder og resultater på  DM-hjemmesiden.

Har du lyst til at friske sidste års DM op, finder du turneringshjemmesiden 2013 her.

Delegeretmødet
I Påsken (søndag den 20. april kl. 15.15) foregår også Dansk Skak Unions delegeretmøde, der er unionens højeste myndighed. Dagsorden, regnskab og div. beretninger til delegeretmødet kan ses i Skakbladet 2014:2, side 5ff. Selv om det hedder delegeretmøde har alle medlemmer af Dansk Skak Union adgang til at deltage. Klubformænd har stemmeret på delegeretmødet.

10-04-2014
Hold-EM i seniorskak.
Turneringen er netop færdigspillet. Det lykkedes desværre ikke det danske hold at avancere i løbet af de sidste runder. Holdet sluttede som nr. 12 med 10 matchpoints og 18 brætpoints – altså 50%. Resultaterne fra de sidste 3 runder var uafgjort mod Ruslands andethold, et skuffende nederlag mod Østrig (Niederoesterreich) og en sikker sejr mod Sveriges andethold.
Se slutstillingen her.
Turneringshjemmesiden finder du her.

09-04-2014
Løgumkloster Byturnering 2014

2. runde i turneringen blev spillet i går. Vojens-spillerne klarede sig sådan:
Der var sejre til Kresten Beck (over Martin Møller), Ole Harbo (over Karl Martin Kristensen) og Morten Jessen (over Jens Peter Jensen), mens Karl Posselt (mod Hans Christian Baagøe) helt uforklarligt byttede om på 2 træk i en rutinemæssig dobbelt afbytning. Det kostede en løber og en stilling helt uden chancer for modspil – altså et øjeblikkeligt nederlag.
I gruppe 1 ligger Børge Schrøder og Hans Christian Baagøe side om side i spidsen med 1½ points.
I gruppe 2 deler Morten Jessen, Holger Schmidt og Erik Asmund førstepladsen med hver 1½ points.
I gruppe 3 har Curt Bruhn og Kresten Beck hver 1½ points. Det samme har Martin Møller, men for 3 partier.
Turneringstabeller kan findes via DSUs turneringshjemmeside.
Partier fra turneringen kan gennemspilles her.

07-04-2014
Klubturneringen – forår 2014.
Så er klubturneringen ved at være færdigspillet. Resultater fra runde 7:
Ken vandt over Martin, Kresten vandt over Jes, Finn vandt over Karl og Kristine og Ole spillede remis. Efter aftenens kampe resterer der kun 3 udsatte partier, der spilles mandag den 14. april. Se resultater/turneringstabel her.

06-04-2014
Skak-Bundesligaen 2013-14.
De sidste 3 runder i kampen om det tyske holdmesterskab i skak blev afviklet i den forløbne weekend (4.-6. april), og i toppen var mesterskabet afgjort på forhånd. Baden-Baden vandt samtlige sæsonens 15 holdkampe og scorede i alt 88 brætpoints.
Det kan tilføjes, at mesterklubben har 16 stormestre at vælge imellem, når holdet skal stilles. Heraf 3, der netop har spillet kandidatturnering – Anand, Aronian og Svidler. OK, de er nok ikke alle disponible hver gang, men alligevel…!
Find turneringshjemmesiden her.
Alle partier kan gennemspilles her.

06-04-2014
Hold-EM i seniorskak.
Det danske hold ved Senior EM for hold i Kroatien, GM Jens Kristiansen, IM Bjørn Brinck-Claussen, FM Bent Sørensen, FM Jørgen Jørgensen og Pouelsten Holm Grabow, kom godt fra start. Sejre i de første runder over Skotland og Østrig (Steiermark). Derefter uafgjort mod et stærkt tyrkisk mandskab og igen en sejr over Italien. Så var det tid til at spise kirsebær med de helt store: Rusland i 5. runde var alt for stor en mundfuld for danskerne, der ikke fik så meget som en remis! I dagens match mod Boznien- Herzegowina blev det et smalt 1½-2½ nederlag, og det betyder, at Danmark – ratet som nr, 9 ved mesterskaberne – efter 6 runder har scoret godkendte 11½ points og foreløbig placeret sig på en 12.-plads i turneringen.
Det skal tilføjes, at der i år spilles efter FIDEs nye aldersregler. Der er nu to aldersgrupper for seniorer. Man er ung-senior fra 1. januar i det kalenderår, man fylder 50 år og senior fra 1. januar i det kalenderår man fylder 65 år.
Se den aktuelle stilling her.
Turneringshjemmesiden finder du her.
I 7. runde møder Danmark Ruslands andethold. Der spilles i alt 9 runder, og turneringen slutter den 10. april.

Holdkaptajn Bent Sørensen beretter i øvrigt  fra spillestedet: “Og så nyder vi det gode varme vejr her ved Adriaterhavet og sender venlige tanker til de frysende danskere derhjemme.”

06-04-2014
Hold-danmarksmesterskaber i skoleskak 2014.
Mesterskaberne blev afviklet i Jetsmark i den forløbne weeend. Fra Sønderjylland deltog hold fra Haderslevskolerne Sct. Severin og Favrdal.
A-gruppen blev vundet af Kirkebakkeskolen fra Vejle foran Åby Skole. Favrdalskolen (Haderslev) blev nr. 6. Kasper Krongaard blev holdets topscorer med 3 af 7.
B-gruppen blev vundet af Skolen fra Nylandsvej, som også de sidste år har været i toppen. Nr. 2. blev Virupskolen, og nr. 3 blev Sct. Michaels Skole (Kolding). Sct. Severin Skole (Haderslev) blev nr. 5-6. Her blev Asbjørn Schack holdets topscorer med ikke mindre end 6½ af 7 points.
C-gruppen blev vundet af holdet fra Præstemarkskolen i Hinnerup, der var helt ustyrligt og vandt med 52 points af 60 mulige! Nr. 2 blev Tranegårdskolen og nr 3 Atheneskolen.
Sct. Severin Skole (Haderslev) blev nr. 6. I denne gruppe scorede Christian Abild 9 af 12 og lillebror William scorede 8 af 12!
U-gruppen blev vundet af Herning Skoleskak, idet det var eneste tilmeldte hold i gymnasiegruppen.
Å-gruppen var også uden sønderjysk deltagelse. Her vandt Øbro Skakskole foran Hinnerup. Sidstnævnte havde mesterspillerne Jonas Bjerre og Filip Boe på holdet, men de 2 fik kun ½ point mod deres modstandere fra hovedstaden!

Der er homogeniteten til forskel på vinderholdene og holdene fra Sønderjylland. Det er nødvendigt at have (lige) stærke skoleskakspillere på alle pladser for at nå med helt frem til et DM.
Læs mere på turneringshjemmesiden.

06-04-2014
Pokalturneringen for hold.
Niels Falsig fra Tønder Skakklub beretter:
Lørdag den 5. april afvikledes den sønderjske pokalturnering med Tønder som vært. Det var 3. lørdag på 4 uger med skak i Sønderjylland, hvilket vel forklarer, at der kun var 10 hold tilmeldt. I eliterækken var kun Bov-1 (Frank Schwarz, Andreas Schütte, H. Klawitter og H. Klemmt) tilmeldt, men holdet havde nok også vundet, hvis der var konkurrenter i rækken. Det blev til en overbevisende førsteplads i stævnet med 23½ points. Bredderækken blev vundet af Bov-2 (M. Gurski, D. Schwarz, Marco Hansen og C. Nielsen) med 19½ points foran Alssund (Rauf Murtuzov, Mubariz Murtuzov, Karsten Fyhn, Broder Petersen) med 17½ points. For at få tingene til at gå op med et lige antal hold blev der dannet et blandet hold, Vest-Mix, bestående at to spillere fra Ribe og to fra Tønder. Juniorrækken vandtes af storfavoritterne Bov Junior (David Gutschenreiter, Max Neuendorf, Dorian Gutschenreiter, Donato Gutschenreiter) , som nåede op på 13½ points. Forsøget på at stille et Tønder/Leck juniorhold mislykkedes pga afbud i Tønder, men Leck stillede så alene et hold på 3 spillere, hvor Niclas Callsen på førstebrættet satte mange modstandere i problemer.

31-03-2014
Klubturneringen – forår 2014.
2 partier fra 6. runde er udsat, men 7. runde er lagt og programsat til mandag den 7. april. De sidste hængepartier kan så afvikles mandag den 14. april umiddelbart før Påske. Se resultater/turneringstabel og rundelægning her.

30-03-2014
Kandidatturneringen er færdigspillet i dag.

3 af dagens partier endte remis, mens Aronian med hvid i det sidste tabte til Karjakin.
Slutstillingen:
1. Viswanathan Anand (2770), Indien, 8½ points
2. Sergey Karjakin (2766), Rusland, 7½ point
3. Shakhriyar Mamedyarov (2757), Aserbajdsjan, 7 points
4. Vladimir Kramnik (2787), Rusland, 7 points
5. Dmitry Andreikin (2709), Rusland, 7 points
6. Levon Aronian (2830), Armenien, 6½ points
7. Peter Svidler (2758), Rusland, 6½ points
8. Veselin Topalov (2785), Bulgarien, 6 points

Se tabellen her.
Gennemspil partierne her.

30-03-2014
Copenhagen GM 2014.
Inden sidste runde fører Rasmus Svane foran Allan Stig Rasmussen og Helgi Dam Ziska. Se stillingen her.

29-03-2014
SGP – Niels Jørgen Fries-Nielsen vandt igen.
Dagens SGP-finale i Sønderborg havde i alt 35 deltagere fordelt på 6 mesterklassen, 10 i 1. klasse, 4 i 2.klasse, 5 i 3. klasse, 5 i 4. klasse og 5 i skoleskakgruppen.
Niels-Jørgen er svær at bide skeer med – ikke mindst i hurtigskak – og han vandt både dagens stævne og den samlede mesterklassesejr over SGP-sæsonen 2013-14.
Den bedst placerede i hver klasse:
Mester: Niels-Jørgen Fries-Nielsen (Esbjerg) – 6½ points
1. klasse: Mubariz Murtuzov (Alssund) og Farzam Firooznia (Evans) – 4½ points
2. klasse: David Gutschenreiter (Bov) – 5½ points
3. klasse: Max Neuendorff (Bov) – 6 points
4. Klasse: Torben Simonsen (Evans) og Kasper Krongaard (Haderslev) – 5½ points
Skoleskakgruppen: Donato Gutschenreiter (Bov) – 6½ points

Fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller og Karl Posselt.
Bedst gik det for Martin, der i en blandet skoleskakgruppe/4. klasse scorede 4 points. Det rakte til en andenplads blandt skoleskakspillerne, idet Donato Gutschenreiter var suveræn som sædvanlig.
Karl klarede sig nogenlunde hæderligt med 3½ points i en blandet 2.-3. klasse.
Både Martin og Karl sikrede sig med resultaterne Grand Prix points, der for begge spillere rakte til andenpladser i den samlede sæsonstilling.
Se alle præmietagerne her.
Se turneringstabellerne her.

Tilkskuertallet var højt, da sidste parti i sidste runde fik en højdramatisk afslutning. Svend Erik Kramers vinge faldt i samme øjeblik, han var ved at sætte Farzam Farooznia mat.

29-03-2014
Allerede inden sidste runde har Anand afgjort kandidatturneringen til sin fordel.
Dagens runde flaskede sig, så Anand nu er 1½ points foran sine nærmeste konkurrenter inden turneringsafslutningen i morgen. Anand spillede remis mod Karjakin, men vigtigere var det, at Aronian led nederlag. I sidste runde spiller Anand hvid mod Svidler, men partiet er kun af kosmetisk betydning. Anand kan spille for at fastholde positionen som eneste spiller, der ikke har tabt i turneringen, og han har med turneringssejren sikret sig en revanche-match mod Magnus Carlsen.
Se tabellen her.
Gennemspil partierne her.

28-03-2014
Seniorskaktopmøde i Leipzig.
Wolfgang Uhlmann møder Victor Kortschnoi i en venskabsmatch over 4 partier på  universitetet i Leipzig i disse dage (28.-31. marts). Oprindelig blev det annonceret, at Boris Spasski skulle være Kortschnois modstander, men der er forskellige forklaringer på, at Spasski er afløst af Uhlmann. Der er tale om gevaldige skakkæmper med et langt skakliv bag sig. Kortschnoi er lige fyldt 83 og Uhlmann bliver 79 år i morgen.
Matchens første parti kan ses her.

27-03-2014
Anand nærmer sig målstregen i Kandidatturneringen
Efter 12 af 14 runder holder Anand spidsen og er med 7½ points et helt point foran nærmeste forfølger Aronian. Anand er den eneste deltager, der endnu ikke har tabt, mens alle hans 7 konkurrenter hver har tabt mindst 2 partier. Efterhånden er det svært at se, hvem der skal hindre inderen i at blive Carlsens udfordrer om VM.
Følg løbende stillingen her.
Gennemspil partierne her.

25-03-2014
Klubturneringen – forår 2014.
Et enkelt parti fra 5. runde er endnu ikke afviklet, men 6. runde er lagt. Den er programsat til mandag den 31. marts. Se resultater/turneringstabel og rundelægning her.

23-03-2014
Jyske mesterskaber i skoleskak

Lørdag den 22. marts afholdt Midtjysk Skoleskak for tredje gang det Jyske Mesterskab i Skoleskak. Der var i alt 51 deltagere, og Sønderjyllandskredsen var ganske godt repræsenteret ved 9 spillere – 8 fra skoleskakafdelinger i Haderslev by samt Martin Møller fra Vojens Skoleskak.
Martin var i skrapt selskab, og 2 points rakte til en delt 6.-7.-plads i C-gruppen med i alt 8 deltagere. Asbjørn Hovgård Schack (Sct. Severin Skole) gjorde det fremragende i D-gruppen og blev jysk mester med 5½ points af 7 mulige.
Jyske mestre blev:
Gruppe B: Kasper Skaarup, Tilst Skoleskak. I Gruppe B var der kun tilmeldt 2 deltagere som afgjorde titlen ved at spille en match over 6 partier.
Gruppe C: Jacob Quzizada, Skakklubben af 1968. Se tabellen her.
Gruppe D: Asbjørn Hovgård Schack, Sct. Severins Skoleskak. Se tabellen her.
Gruppe E: Svante Juul Ellemand, Hornslet. Se tabellen her.
Gruppe F: Simon Ehrenreich, Hinnerup Skoleskak. Se tabellen her.

23-03-2014
Ændringer til holdturneringsreglementet

Et par mindre ændringsforslag til reglementet for holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds er nu konfirmeret i begge hovedkredse. De kommer til at gælde fra sæsonen 2014-15 og kan ses her.

23-03-2014
Landsfinalen i Skolernes Skakdag – Årets skakskole 2014 er Vestfjendsskolen!

624 børn var med til Landsfinalen (21-03-14) i Skolernes Skakdag.
Vinderholdet var fra Vestfjendsskolen og 2. pladsen blev delt af Kirkebakkeskolen, Sct. Michaels Skole og Sabro-Korsvejens skole.
Se billeder fra dagen her.

22-03-2014
Dansk Skak Unions turneringshjemmeside

Turneringshjemmesiden er nu kommet så godt i gang, at man kan se dens potentiale i praksis. F.eks. bruger Vagn Lauritzen den til håndtering af den igangværende Løgumkloster Byturnering 2014. Det betyder, at der er adgang til rigtig mange oplysninger og detaljer om turneringen:

 • Standard tabel.
 • Tabel, men sorteret efter placering.
 • Grafisk tabel, grafisk oversigt over hvor mange points der er vundet / tabt.
 • Stilling, med op til 3 forskellige korrektioner.
 • Præstation, info omkring kandidat resultat etc.
 • Partier, gennemspil partier på skærmen.
 • Indbydelse, se indbydelsen og tilmeld dig hvis det er muligt.
 • Tilmeldte, Liste over alle tilmeldte til turneringen.

Check mulighederne her.
Der er planlagt yderligere funktionalitetsudvidelser med rating af hurtig- og Lynskak, administration af turneringer efter Monrad- og Schweizersystemet, Integration af FIDE rating og rating af udenlandske turnerings deltagelse. Ikke alle funktioner er relevante for alle, men siden er den bedste service, DSU længe har leveret til klubber og medlemmer. Brug den!

22-03-2014
Halvvejs i Kandidatturneringen
Alle deltagere i Kandidatturneringen har nu mødt hinanden én gang. Anand holder fast i toppen, men nu a-points med Aronian. Stillingen efter 7. runde, d.v.s. inden returopgørene:

1. Viswanathan Anand (2770), Indien, 4½ points
2. Levon Aronian (2830), Armenien, 4½ points
3. Vladimir Kramnik (2787), Rusland, 4 points
4. Peter Svidler (2758), Rusland, 3½ points
5. Shakhriyar Mamedyarov (2757), Aserbajdsjan, 3 points
6. Dmitry Andreikin (2709), Rusland, 3 points
7. Veselin Topalov (2785), Bulgarien, 3 points
8. Sergey Karjakin (2766), Rusland, 2½ points

Følg løbende stillingen her.
Gennemspil partierne her.

19-03-2014
Invitation til pokalturneringen for hold 2014

Tønder Skakklub indbyder til hovedkredsens pokalturnering for 4-mandshold lørdag den 5. april 2014.
Se invitationen her.

19-03-2014
Løgumkloster Byturnering 2014

er gået i gang med 18 deltagere fordelt i 3 grupper, der spiller alle-mod-alle.
Deltagerantallet er fint til en lille hyggelig enkeltmandsturnering, men de stærke spillere er blevet væk i år. Ikke en eneste mester- eller 1. klasse-spiller deltager i år. Desuden har turneringsleder Vagn Lauritzen trukket sig fra deltagelse for at få deltagerantallet til at gå op. Dermed får han ingen chance for at genvinde bymestertitlen fra 2013.
1. runde foregik uhyre fredeligt med rigtig mange remisser. I gruppe 1 var der hverken sejre eller nederlag. I gruppe 2 ligger Jens Peter Jensen og Erik Asmund forrest med hver 1 point. I gruppe 3 har Curt Bruhn taget spidsen.
Vojens Skakklub er talstærkt repræsenteret i år – med Martin Møller, Ole Harbo, Kresten Beck, Morten Jessen og Karl Posselt. Med i bilen er desuden Jesper Kallesen. Jesper er bosat i Vojens, men repræsenterer Gråsten Skakklub. Martin debuterede i sin første ratede turnering med en flot remis mod Karl Martin Kristensen (Løgumkloster).
Turneringstabeller kan findes via DSUs turneringshjemmeside.
Partier fra turneringen kan gennemspilles her.

19-03-2014
 Kandidatturneringen – Anand stadig i spidsen efter 6. runde i første gennemløb.
Ex-verdensmesteren har 4 points og er skarpt forfulgt af Aronian med 3½.
Se stillingen her.
Gennemspil partierne her.

15-03-2014
SGP – Niels Jørgen Fries-Nielsen vandt 6. afdeling i Tønder
Dagens SGP-stævne i Tønder havde 35 deltagere fordelt på 5 mesterspillere, 7 i 1. klasse, 3 i 2.klasse, 8 i 3. klasse, 5 i 4. klasse og 7 i skoleskakgruppen.
Den bedst placerede i hver klasse:
Mester: Niels-Jørgen Fries-Nielsen (Esbjerg) – 7 points!
1. klasse: Karsten Jakobsen (Ribe) – 4½ points
2. klasse: David Gutschenreiter (Bov) – 6½ points
3. klasse: Max Neuendorff (Bov) – 5 points
4. Klasse: Oliver Iversen (Haderslev) – 3½ points
Skoleskakgruppen: Donato Gutschenreiter (Bov) – 7 points!

Fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller, Morten Jessen og Karl Posselt.
Bedst gik det for Martin, der i skoleskakgruppen scorede 6 points. Det rakte til en andenplads, idet Donato Gutschenreiter som ofte før gjorde rent bord.
Morten kunne slet ikke udnytte gode stillinger og få gang i scoringen, så det endte pauvert med kun 3 points.
Karl klarede sig ganske udmærket med 5½ points, men det rakte kun til en andenplads efter David Gutschenreiter.
Både Martin og Karl sikrede sig med resultaterne gode Grand Prix points i den samlede sæsonstilling.

15-03-2014
Kandidatturneringen
Anand vandt igen i 3. runde og ligger nu alene i spidsen med 2½ af 3 points.
Se stillingen her.
Gennemspil partierne her.

13-03-2014
Kandidatturneringen

Anand besejrede Aronian i 1. runde, mens de øvrige 3 partier endte remis. Sammen med kæresten, den kvindelige stormester (både WGM og GM) Viktorija Čmilytė, ekspertkommenterede Peter Heine Nielsen på udmærket vis dagens partier – med en pudsig Anand-lignende stemme/-lyd!
Check selv her.

12-03-2014
Kandidatturneringen
Med en flot åbningsceremoni blev én af årets vigtigtste skakbegivenheder – Kandidatturneringen – skudt i gang i dag i Khanty-Mansiysk (Rusland). I morgen går det løs med 1. runde. 8 topstormestre mødes dobbeltrundigt alle mod alle i kampen om at få lov til at udfordre Norges Magnus Carlsen i en match om verdensmesterskabet i skak. Turneringen slutter den 31. marts, og udover retten til at udfordre verdensmesteren dystes der om en samlet præmiesum på 600.000 €.
Deltagerne er Vishy Anand (Indien), Vladimir Kramnik (Rusland), Dmitry Andreikin (Rusland), Veselin Topalov (Bulgarien), Shakhriyar Mamedyarov (Aserbajdsjan), Levon Aronian (Armenien), Sergey Karjakin (Rusland) og Peter Svidler (Rusland). Ratinggennemsnittet ligger på 2766 og begivenheden kan løbende følges på turneringshjemmesiden.

11-03-2014
Klubturneringen – forår 2014.
Et enkelt parti fra 4. runde er endnu ikke afviklet, men 5. runde er lagt. Den er programsat til mandag den 17. marts. Se resultater/turneringstabel og rundelægning her.

09-03-2014
Brønshøj nye danmarksmestre

Holdet fra Brønshøj trak det længste strå i sidste runde. Med en kneben 4½-3½ sejr over Skanderborg byttede de 2 hold plads i tabellen.
K41 og Nørresundby rykker ned i 1. division. Læs mere på DSUs hjemmeside.
Se slutstillingen her.
Gennemspil partierne fra XtraCon-ligaen her.

08-03-2014
XtraCon-ligaen 2013-14

Kampen om hold-DM er efter lørdagens kampe aldeles spændende. Både Skanderbog og Brønshøj vandt runden med 6-2 og mødes nu i sidste runde, der dermed bliver en rigtig DM-finale. Forud for søndagens opgør ligger Skanderborg forrest med mindst mulige margin. Det drejer sig om ½ brætpoint og 1 matchpoint.
Under nedrykningsstregen ligger inden sidste runde K41 (Kampklubben) og Nørresundby.
Se holdenes placering i tabellen her.
Følg finalen live her fra søndag kl. 10.
Partier fra sæsonens XtraCon-liga (til og med 8. runde) kan gennemspilles her.

05-03-2014
Holdturneringen – Divisionsturneringen 2013-14

Bortset fra XtraCon-ligaen, der spiller de sidste 2 runder i Skanderborg i weekenden 8.-9. marts, blev gruppespillet i 1. og 2. division afsluttet i søndags.
Set fra en 4. Hovedkreds synsvinkel er 2. division, gruppe 3 den mest interessante gruppe. Her har Hovedkredsens stærkeste hold deltaget. Resultaterne har været både fantastisk gode, middelgode og knap så gode. Forklaring følger her:

Ribe fik det som ventet svært og sluttede med 20½ brætpoints og 2 matchpoints på sidstepladsen.
Tønder og Haderslev sluttede på midterplaceringer som henholdsvis nr. 4 og 5 i gruppen med henholdsvis 25½ og 26 brætpoints.
Bov stillede med et meget stærkt hold, der i 7 kampe scorede ikke færre en 41½ brætpoints og 13 matchpoints. Dermed indtager Bov en flot og sikker førsteplads hele 9 points foran nr. 2. Se turneringstabellen for gruppen her.

05-03-2014
Holdturneringen – Mesterrækken

I Mesterrække 1 i 4. og 5. Hovedkreds har Gråsten hele sæsonen kæmpet heroisk mod overmagten. Mere ende en sidsteplads med 14½ points blev det dog ikke til. Langt bedre gik det for Bov 2, der med 33 points besatte 3. pladsen. Se tabellen her.

02-03-2014
Syd Grand Prix – 7. afdeling. Sæsonfinale i Sønderborg

Sidste afdeling af SGP spilles lørdag den 29. marts hos Skakklubben Alssund i Sønderborg. Se invitationen her.

25-02-2014
Generalforsamling i Vojens Skakklub.
Næsten alle medlemmer var mødt op til generalforsamlingen den 24-02-2014.
Det blev en fredelig generalforsamling, hvor Karl Posselt blev genvalgt som formand. Ny i bestyrelsen er Ole Harbo. Han afløser Morten Jessen, der valgte at trække sig p.g.a. uddannelse og mindre tid til organisatorisk arbejde. Der blev vedtaget uændret kontingent.
Formandsberetningen kan læses i seneste nummer af medlemsbladet Springeren, og referat fra generalforsamlingen kan ses her.

25-02-2014
Klubturneringen – forår 2014.
Så er alle partier i de 3 første runder afviklet, og 4. runde er lagt. Se resultater/turneringstabel og rundelægning her.

23-02-2014
Jørn Sloth blev Senior-danmarksmester 2014.
Der var bogstaveligt talt spænding,  indtil det allersidste parti var færdigspillet i sidste runde af Senior DM 2014. Partiet mellem Bent Sørensen og Jørn Sloth endte remis og fik afgørende betydning for placeringen af mesterskabet, da der var ligestilling på de første 3 pladser (5½ points). Læs mere her – og se turneringstabellen med resultater og slutstilling her.
Genemspil nogle af turneringens partier her.

23-02-2014
Invitation til Løgumkloster Byturnering 2014

Turneringen er koordineret og ratet.
Spilledage: Tirsdagene, den 18. marts, 8. og 22. april samt 6. og 13. maj.
Betænkningstid: 2 timer pr. spiller til hele partiet, ingen mellemliggende tidskontrol
Gruppeinddeling: 6 mands grupper, der spiller alle-mod-alle, nederste gruppe dog eventuelt som Monrad-gruppe, der spiller 5 runder.
Indskud: Kr. 130 pr spiller, dog kr. 110 for juniorer og pensionister
Tilmelding: Senest tirsdag, den 11. marts
Spilletid: Kl. 19.00 – 23.00
Spillested: Øster Højst filialskole, Skolegade 9A
Tilmelding: til Vagn Lauritzen (tlf.: 7474 4303, e-mail: vagn-lauritzen@mail.tele.dk) opgiv navn, klub, rating og telefonnummer samt gerne mailadresse og fødselsdato.

23-02-2014
Invitation til Påskelyn 2014 i Løgumkloster

Spilledag: Tirsdagen før påske, i år den 15. april
Indskud: Kr. 50 pr spiller
Tilmelding Senest mandag den 14. april
Turneringssystemet fastlægges, når deltagerantallet kendes, men der tilstræbes at spille med forgrupper af omtrent samme styrke, der spiller alle mod alle; derefter finalegrupper efter placering i forgrupperne.
Spilletid: Kl. 19.00 – 23.00
Spillested: Øster Højst filialskole, Skolegade 9A
Tilmelding: til Vagn Lauritzen (tlf.: 7474 4303, e-mail: vagn-lauritzen@mail.tele.dk) opgiv navn, klub, rating og telefonnummer samt gerne mailadresse.

22-02-2014
Sønderjysk EMT 9.-10.-11. maj 2014.

Invitation til Sønderjysk EMT 2014 i Gråsten.
Se invitationen her.

22-02-2014
Generalforsamling i 4. Hovedkreds

I dag er der afholdt generalforsamling i 4. Hovedkreds. Det foregik i Ribe med repræsentation fra 9 klubber. Trods en temmelig lang, vedtægtsbestemt dagsorden blev generalforsamlingen gennemført på ca. halvanden time. Alle afstemninger var énstemmige, og forretningsudvalget har nu følgende sammensætning:
Kai C. Bjørnskov – Haderslev Skakklub
Jens Carl Pedersen – Tønder Skakklub
Søren Krabbenhøft – Vejen Skakklub
Hansjørgen Clausen – Gråsten Skakklub
Peder Pharsen – Ribe Skakklub

Gråsten Skakklub blev indstillet til at modtage DSUs initiativpris i 2014.
Tilsvarende blev Karl Posselt indstillet til at modtage DSUs hæderstegn 2014.

På generalforsamlingen redegjorde Susan Clausen for Gråsten Skakklubs spændende oplæg til Sønderjysk EMT, der afvikles som weekendturnering med livebrætter og indlagt jubilæumsarrangement. Se invitationen her.

Forretningsudvalget
4. Hovedkreds´ Forretningsudvalg. Fra venstre Hansjørgen Clausen, Søren Krabbenhøft, Kai C. Bjørnskov og Jens Carl Pedersen

21-02-2014
Syd Grand Prix – 6. afdeling.

Næste afdeling af SGP spilles lørdag den 15. marts i Tønder. Se invitationen her.

19-02-2014
Skaksommerlejr.

Det har længe været kendt, at en skaksommerlejr ikke som tidligere år kan gennemføres på Tjele Efterskole. Nu er der fundet en alternativ løsning på Skanderup Efterskole i nærheden af Kolding. Lejren henvender sig til skakspillere under 21 år. Den finder sted i uge 27: Fra søndag d. 29/6 til og med lørdag d. 5/7/2014. Der er åbnet for tilmelding. Læs meget mere på lejrhjemmesiden.

17-02-2014
Nyt nummer af Vojens Skakklubs medlemsblad SPRINGEREN.

Det er først og fremmest et generalforsamlingsnummer, der bl.a. indeholder formandens beretning. Læs det her.

17-02-2014
Holdturneringen.

Sidste runde i B-rækken, gruppe 2 blev i aften afviklet samlet i Vojens.
Vojens 2 spillede uafgjort mod Haderslev 4, og Springeren 5 vandt lidt overraskende med 2½-1½ over Løgumkloster.
Aftenens resultater understregede jævnbyrdigheden i gruppen, som blev vundet af Løgumkloster med 13½ points. Lige efter kom Vojens og Springeren med hver 12½ brætpoints og 7 matchpoints. Vojens tager gruppens andenplads i kraft af bedre resultater i de 2 indbyrdes opgør mod Springeren. Sidst blev Haderslevs rene juniorhold, som det skal blive rigtig spændende at følge til næste år. Se turneringstabellen her.

17-02-2014
XtraCon-ligaen.

Runderesultater søndag den 16-02-2014:
Nordre – Brønshøj 5 – 3
K41 – Jetsmark 2 – 6
Århus/Skolerne – Nordkalotten 3 – 5
Nørresundby – SK 1968 2½ – 5½
Team Nordea Skanderborg – Hillerød 6 – 2

Brønshøjs overraskende nederlag til bundholdet fra Nordre gav Skanderborg lejlighed til at bringe sig i front inden den sidste dobbeltrunde i weekenden den 8.-9. marts. Se tabellen her.
Når rundens partier er offentliggjort, vil alle XtraCon-ligaens partier fra denne sæson kunne gennemspilles her.

17-02-2014
27 deltagere til Senior-DM.
Senior-DM i skak afvikles i Odense med Læseforeningen som arrangør i perioden 17.-23. februar 2014 med 27 deltagere.
Via turneringshjemmesiden er der adgang både til live-streaming af partier og til turneringstabellen. Under turneringen afholdes der torsdag kl.17-19 spillermøde.

17-02-2014
Nordiske mesterskaber i skoleskak.
Mesterskaberne (6 runder) sluttede søndag i Billund med 2 danske deltagere som nordiske mestre i skoleskak. De danske deltageres placeringer:

A – ældste gruppe:
6. Casper Christensen    3 points
7. Martin Haubro              3 points

B-gruppen:
6. Rasmus Thøgersen    3½ points
11. Jens Albert Ramsdal 1½ points

C-gruppen:
1. Tobias Dreisler        5 points
5. Jesper Thybo              3½ points

D-gruppen:
7. Arunn Ananthan          3 points
8. Lasse Ramsdal          2½ points

E-gruppen:
1. Filip Boe                  5 points
3. Jonas Bjerre              4 points

Klik på de enkelte grupper for at se alle resultaterne.

14-02-2014
Invitation til DM i skak 2014.
Påsketurneringen finder i år sted i Rebild. Se invitationen i Skakbladet 2014:1 eller her.

13-02-2014
Nordiske mesterskaber i skoleskak i Billund i den kommende weekend.
Fredag morgen kl. 9 begynder den første af 6 runder om de nordiske mesterskaber i skoleskak i 5 aldersgrupper på Hotel Legoland i Billund. Følg partierne live her.
Hvert land har 2 spillere med i hver aldersgruppe.
Danmark er godt repræsenteret og det bliver specielt spændende at følge yngste gruppe, hvor Danmark stiller op med mesterspillerne Filip Boe Olsen og Jonas Bjerre, der kun er henholdsvis 11 og 9 år. Følg med på turneringshjemmesiden her.

10-02-2014
Fuldt program i klubturneringen – holdturnering næste mandag.
Alle partier blev afviklet i aftenens 3. runde af forårs-klubturneringen. Se resultater/turneringstabel her.
Næste mandag er der holdturnering, hvor B-rækkens gruppe 2 spiller sidste runde som samlet stævne i Vojens. Parringen er således:
Springeren 5 – Løgumkloster 1
Vojens 2 – Haderslev 4

09-02-2014
Generalforsamling i Dansk Skak Unions 4. Hovedkreds
Årets hovedkredsgeneralforsamling finder sted lørdag, den 22. februar kl. 13 på Industrivej 20B i Ribe. Der er adgang for alle medlemmer. Formænd og 4. HKs Forretningsudvalgsmedlemmer har stemmeret på generalforsamlingen. Tilmelding er nødvendig senest dagen før til Peder Pharsen.

08-02-2014
En industrirobot spiller skak.
På AUC har en gruppe elektronik- og it-studerende gang i et projekt, hvor de har fået en industrirobot til at flytte skakbrikker. På YouTube kan den besynderlige skakspiller med en trods alt interessant motorik ses – sammen med andre lignende projekter.
Umiddelbart kommer man til at tænke på Baron von Kempelen, der i 1769 vakte opsigt med sin skakspillende maskine, der nok ikke var helt så umenneskelig, som den gav sig ud for…! Historien kan f.eks. læses i Skakspilleren: Politikens håndbog i skakspil.- 1964. Her er en kapitel om skakautomater. Illustration og nogle af de partier maskinen eller “tyrken” spillede kan findes hos Chessgames.com. Der findes også en længere video om den besynderlige “maskine”, der bl.a. spillede mod Napoleon, og som siden er rekonstrueret af en illusionist og afprøvet mod en skakmester. Se videoen her.

07-02-2014
Carlsen i 60 Minutes.

Verdens skak-etter har endnu en gang været med i CBS-tv-udsendelsen “60 Minutes” (02-02-2014). Indslaget kan ses her.

07-02-2014
Melodi Grand Prix flytter afslutningen af XtraCon-ligaen.

Sidste dobbeltrunde i XtraCon-ligaen spilles den 8.-9. marts 2014. Det skulle være foregået i Odense, men spillestedet er flyttet til Skanderborg, fordi der i Odense skal gøres plads til det store danske Melodi Grand Prix Show i samme weekend.

07-02-2014
Skolernes Skakdag

Skolernes Skakdag, der på få år har udviklet sig til Dansk Skole Skaks absolutte flagskib, blev afviklet i dag. 25.086 børn fordelt på 189 skoler i Danmark – det er stort! Dansk Skole Skak er også meget markedsføringsbevidste – og har god succes med det. Pressemeddelelsen fra DSS kan læses her, men opmærksomheden omkring skakdagen har været rigtig god i mange medier. I morges blev generalsekretær Mads Jacobsen interviewet på DR og udover alle de artikler, der er blevet eller i de kommende dage bliver trykt i den skrevne presse, har TV2/Fyn også lavet et fint, 28 minutter langt live-indslag fra en skole i Tommerup. Udsendelsen kan genses her. Der har desuden været et kortere indslag i TV2/Fyn.
Også vores egen regionale station TV-Syd havde i dag et nyhedsindslag fra Skolernes Skakdag, som den foregik på Tønder Grundskole – hvorfra billedet herunder også stammer.

På Lagoniskolen i Vojens var ca. 100 elever fra 6.-klasserne i gang, og Lokalavisen Budstikken var på besøg.

Læs mere om mediedækningen af begivenheden, som DSS har registreret den.

Den 21. marts følges der op på Skolernes Skakdag med landsfinale for skolehold i Billund – og nedtællingen til den næste “Skolernes Skakdag” den 6. februar 2015 er allerede begyndt.

05-02-2014
DSUs turneringssystem

Der bliver arbejdet ihærdigt med at udbygge funktionaliteten på DSUs hjemmeside. Medlems- og ratingkartoteket har været i drift i en periode, og nu er siden udvidet med et turneringssystem med følgende muligheder:
– Turneringsindbydelser
– Kalender
– Liste over aktive turneringer
– Liste over kommende turneringer
– Turneringsarkiv
– Visning af resultater, stillinger og partier i turneringer, som er registreret i systemet

Og for brugere med rettigheder hertil, dvs. turneringsarrangører:
– Funktioner til oprettelse og afvikling af turneringer (EMT mv.)
– Funktioner til at hente ratingtal og indberette resultater mv. til DSU og FIDE
– Funktioner til visning af resultater og tabeller m.m. enten via links eller som en integreret
del af fx en klubhjemmeside

Og der er endnu flere funktioner på vej:
– Hurtigskak- og lynskakrating
– Turneringssystemerne Monrad og Schweizer med rundelægning, ud over den allerede
eksisterende alle-mod-alle turneringsform

Nu er det så op til klubberne at tage værktøjerne i brug, så der for alvor kommer indhold på siden.
Det er klart, at især bestyrelsesmedlemmer og turneringsarrangører vil være interesseret i den hjælp, hjemmesiden kan give, men alle organiserede skakspillere kan med fordel kigge med.

04-02-2014
Klubturneringen

2. runde af klubturneringen blev afviklet mandag den 03-02-2014.
Resultater:
Bo Arnfeldt Andersen – Martin Møller:            1-0
Morten Jessen – Karl Posselt:                       0-1
Palle Gejl Jørgensen – Ken Gejl Jørgensen: 0-1
Ole Harbo – Jes Evald:                                  1-0
Kresten Beck – Finn Nielsen: Ikke afviklet
Kristine Gejl Jørgensen fik et  point som oversidder i runden.

Se turneringstabel og rundelægning for 3. runde, der spilles den 10-02-2014.

29-01-2014
Skoleskak

Med folkeskolereformen indføres en ny form for undervisning i skolen – den understøttende undervisning. I den forbindelse har Dansk Skole Skak taget initiativ til et nyt projekt “Kvalitet i Skoleskak”, der skal udvikle og afprøve indsatser, som kan være med til at udbrede kendskabet og kvaliteten af skoleskak som læringstilbud.
Undervisningsministeriet har bevilget tre millioner kroner til projektet! Læs mere her.

28-01-2014
Skoleskak

Generalforsamling i Dansk Skole Skaks Sønderjyllandskreds blev afholdt i Haderslev den 15-01-2014. Læs referatet her.

28-01-2014
Holdturneringsresultater

Det blev til et nederlag og en uafgjort match i holdturneringen mandag aften. I Padborg løb Vojens 1 ind i et klart nederlag (1-3) til Bov 3 i A-rækken, mens Vojens 2 i B-rækken klarede sig fint med uafgjort 2-2 imod Løgumkloster.
Enkeltresultater.
Bov 3 – Vojens 1: Guido Heinemann – Mogens K Larsson  ½-½, Dennis Schwarz – Finn Nielsen  ½-½,  David Gutschenreiter – Karl Posselt  1-0 og Dorian Gutschenreiter – Palle Gejl Jørgensen 1-0.
Gruppespillet er nu slut i A-rækken, og Vojens placerer sig som nr. 4 af de 6 hold. Det er bemærkelsesværdigt, at Alssund som klar gruppevinder kun har sat 2 points til i de 5 runder.

 Nr

 Hold

 BP

 MP

 Plac

1

Bov 3

13½

6

2

2

Gråsten 2

3

5

3

Tønder 2

11

6

3

4

Alssund 1

18

10

1

5

Haderslev 3

2

0

6

6

Vojens 1

9

5

4

Vojens 2 – Løgumkloster: Ken Gejl Jørgensen – Scott W. Jensen 1-0, Kresten Beck –  Holger Schmidt ½-½, Ole Harbo – Jens Peter Jensen 0-1 og Kristine Gejl Jørgensen – Karl Martin Kristensen ½-½.
I B-rækken resterer endnu en runde, der spilles i Vojens den 17-02-2014.

26-01-2014
Holdturneringen

Mandag den 27-01-2014 spiller Vojens 1 i A-rækken på udebane mod Bov, mens Vojens 2 i B-rækken på hjemmebane tager imod Løgumkloster.

26-01-2014
Sondex Cup 2014, 2.-3.-4. maj hos Springeren i Kolding

Se invitationen her.

26-01-2014
Magnus Carlsen interviewet i Talkshow med med Fredrik Skavlan

Lørdag aften (25-01-2014) var verdensmesteren med i det kendte Skavlan-talkshow – i øvrigt sammen med Bill Gates. Sidst i programmet spillede de 2 sågar et skakparti, hvor Bill meget hurtigt blev sat mat.
Talkshowet kan i en periode ses på nettet her. Udsendelsen er 58 minutter lang, men Carlsen er første gæst i studiet. Der tales norsk og engelsk i programmet, der desuden har svenske undertekster.

26-01-2014
Holdturneringen – juniorstævner i C-rækken

Dansk Skak Unions 4. og 5. Hovedkreds har i holdturneringen oprettet en C-række for klubbernes skole-skak- og juniorspillere. Turneringen afvikles i form af 2 lørdagsstævner, hvor alle hold møder hinanden. Det første stævne fandt sted den den 30-11-2013 og det andet blev spillet i den forløbne wekend – den 25-01-2014.
Desværre kniber det ofte for klubberne at stille med de 4 spillere, der udgør et hold. Belært af erfaringerne fra 2012-13, hvor vi kun kunne stille hold til det ene stævne, har vi ikke tilmeldt et Vojens-hold i år. I stedet har der deltaget hold fra Bov, Haderslev, Aabenraa og Springeren (Kolding). Dog således, at Aabenraa måtte melde fra til første stævne og Springeren til det andet.
Haderslev har i år et meget stærkt hold bestående af Kasper Krongaard, Lasse Borring Petersen, Oliver Iversen og Christian Abild – med bror William Abild som reserve.
Sæsonens andet stævne blev spillet i Aabenraa.
Haderslev havde med lidt besvær vundet det første stævne i C-rækken og var naturligvis opsat på at fortsætte succesen. Det lykkedes så eftertrykkeligt, at Haderslev simpelthen vandt alle holdkampe og alle parti-er!
Slutstillingen i gruppe C blev herefter:

Stævne 1                                  Stævne 2                             Ialt
1. Haderslev 17 Brætpoints, 10 MP              24 Brætpoints, 12 MP             41, 22 MP
2. Bov           15½ Brætpoints, 7 MP            14 Brætpoints, 8 MP                29½, 15 MP
3. Springeren 15½ Brætpoints, 7 MP             0 Brætpoints, 0 MP               15½, 7 MP
4. Aabenraa    0 Brætpoints, 0MP                10 Brætpoints, 4 MP                10, 4 MP

Enkeltresultater og slutstillingen kan ses på www.holdskaksyd.dk

26-01-2014
Xtra-Con-ligaen.

Brønshøj vandt igen i dag – denne gang 5-3 over Skolerne, Århus.
Se den aktuelle stilling her.
Partierne fra ligaen kan ses her.

25-01-2014
Klubturneringen – forår 2014.

Første runde af klubturneringen er afviklet, og 2. runde er lagt.
Se turneringstabellen her.

19-01-2014
Johnni Veng vandt SGP i Vejle.

5. afdeling af sæsonens SGP-serie blev arrangeret af Skakklubben Evans. 58 deltagere fik en fin dag med et arrangement, hvor alt klappede perfekt. Mesterklassen blev vundet af Johnni Veng (Nordre) med 6 points, mens Poulsten Grabow (Evans) og Niels Nybo Jacobsen (Fredericia) begge nåede 5½ points.

1. klasse var usædvanlig stor med 18 deltagere. Her sejrede Mentor Dervishaj (Aabenraa) med 6 points foran Farzam Firooznia (Evans)  med 5½.

2.-3.-4. klasse var slået sammen, fordi kun 6 i hver kategori havde meldt sig. Her gik sejren til Frederik Borg Schweizer (Evans) med 6 foran Anton Strunge og Knud Christensen (Evans) med hver 5 points.

Fra Vojens Skakklub deltog klubbens mest turneringsaktive i denne sæson – Martin Møller (skoleskakgruppen) og Karl Posselt (2. klasse).
Skoleskakgruppen var denne gang smal med kun 6 deltagere, der til gengæld nåede at spille en dobbeltrundig alle-mod-alle-turnering. Martin fik en udmærket 2.-plads, men missede turneringssejren, da han i andet parti mod sin stærkeste konkurrent Antik Jakupi (Evans) – trods en springer i overskud – satte det hele over styr og tabte. I alt 8 points af 10 var dog absolut godkendt – og resultatet betød et gevaldigt spring op ad listen for Martin i den samlede kamp om Grand Prix points. Han ligger nu på en delt 2.-3-plads.

Karl havde svært ved at komme i gang med scoringen og spillede de 3 første partier remis. Før 7. runde var det dog blevet til 4 points, og i sidste parti mod Knud Christensen fik han en meget gunstig stilling, indtil Knuds Dronning pludselig truede 2 udækkede officerer på én gang. Derfor ingen præmieplacering til Karl denne gang.

Se turneringstabellerne her:
Mesterklassen
1. Klasse
2.-3.-4. Klasse

Se den samlede stilling i kampen om GP-points her.

Der analyseres i en pause

17-01-2014
Hvorfor spille skak?

For aktive skakspillere er det vel et overflødigt spørgsmål. Spillet er sjovt, evigt udfordrende, holder hjernen i gang – og meget mere. Men det er godt for mere end som så. Det følgende er sakset fra Dansk Skole Skaks hjemmeside:

Understøttende undervisning  bliver fra august 2014 en del af hverdagen som følge af folkeskolereformen. Det skal sikre, at eleverne får mulighed for at lære på flere forskellige måder med tid til faglig fordybelse. Målet er at hæve det faglige niveau.
I den anledning udtaler undervisningsminister Christine Antorini:

»Med folkeskolereformen indføres en ny form for undervisning i skolen – den understøttende undervisning. Denne tid skal blandt andet bruges til aktiviteter, der kan støtte de forskellige fag, og det vil være helt oplagt at bruge skoleskak som et element her. Skoleskak kan understøtte udviklingen af elevernes koncentration og deres evne til at tænke logisk og strategisk fremad på en sjov og anderledes måde«.

Dansk Skole Skak har desuden samlet dokumentation fra undersøgelser og forskellige eksempler på sammenhænge, hvor skak bliver brugt som et middel til at opnå positive resultater. Læs mere her.

14-01-2014
Holdturneringen

I aften var Vojens 2 i en kamp i holdturneringens B-række på besøg hos Springeren i Kolding. Matchen endte uafgjort 2-2. Enkeltresultater:
Tommy Hansen – Ken Gejl Jørgensen 1/2-1/2, Per Møller Jensen – Kresten Beck 1-0,  Arne Jepsen – Ole Harbo 1/2-1/2, Bjarne Leth – Kristine Gejl Jørgensen 0-1.

14-01-2014
Holdturneringen.

Mandag den 13. januar
spillede Vojens på udebane i Tønder i A-rækken. Resultatet blev en lille sejr på 2½-1½ til Vojens.
Enkeltresultaterne: Kaj Elkjær LarsenMogens K Larsson  ½-½, Richard KnottFinn Nielsen  0-1,  Niels Chr. NielsenKarl Posselt  ½-½ og Harald EisBo Arnfeldt Andersen ½-½. For Tønders vedkommende var det holdets første nederlag i denne sæson, mens Vojens nu kan tælle ét nederlag, én uafgjort og 2 sejre. Sidste kamp i rækken spilles som samlet stævne i Bov den 27. januar.
Se tabellen her.

12-01-2014
Holdturneringen.

I den kommende uge spilles holdturnering. I A-rækken møder Vojens 1 mandag den 13. januar Tønder 2 på udebane. Vojens 2 skal tirsdag den 14. januar til Kolding for at møde Springeren 5. Følg holdturneringen og se turneringstabellerne her.

12-01-2014
Klubturneringen, forår 2014

Så er der trukket lod til 2. halvdel af sæsonens klubturnering. Følg turneringstabellen her.
Der spilles holdturnering i den kommende uge, men i de tilfælde hvor holdturneringen ikke er en hindring, må klubturneringsrunden gerne påbegyndes.

12-01-2014
Tønder Grundskole gør klar til Skoleres skakdag.
Aktivitetslederkursus i Tønder. Læs mere her.

04-01-2014
Godt nytår – vel mødt til skak i Vojens Skakklub i 2014.
Første klubaften er mandag den 6. januar. Vi lægger blødt ud med lidt teori og handicapturnering. Desuden er der tilmelding til klubturneringen. Se aktivitetskalenderen her.

02-01-2014
Rilton Cup 2013/14.
Turneringen spilles i Stockholm (28.12.13 – 04.012014) i stort set samme periode som Hastings Chess Congress. Det er Tore Rilton, (1904-1983), der har lagt navn og formue til turneringen. Den spilles i 3 kategorier – Rilton Cup, Rilton ELO og Rilton Open. Følg turneringen her.

02-01-2014
Davor Palo udnævnt til Årets Skakspiller 2013.
Kun 137 DSU-medlemmer valgte at deltage i afstemningen, så grundlaget kunne have været bredere. Ikke færre end 49 havde imidlertid den stærkt tilbagevendte Davor Palo øverst på deres liste, så titlen blev vundet med komfortabel afstand til Mads Andersen og Jens Kristiansen på de næste pladser. Til Lykke til Davor – og godt nytår til alle skakspillere!