Nyheder 2015

Nyheder 2015

De seneste nyheder på Vojens Skakklubs hjemmeside finder du altid på forsiden.

29-12-2015
Afstemning om titlen som Årets Skakspiller 2015.
Følgende kandidater er bragt i forslag:

Mads Andersen
Mikkel Antonsen
Jonas Bjerre
Thorbjørn Bromann
Jacob Carstensen
Curt Hansen
Sune Berg Hansen
Martin Haubro
Nina Høiberg
Mikkel Manosri Jacobsen
Kåre Kristensen
Kim Heiner Larsen
Bjørn Møller Ochsner
Filip Boe Olsen
Martin Percivaldi
Tom Petri Petersen
Allan Stig Rasmussen
Thomas Schou-Moldt
Jørn Sloth
Freja Vangsgaard

Dansk Skak Unions hjemmeside kan man læse korte begrundelser for, at de enkelte kandidater er bragt i forslag. Afstemning kan ske ved at klikke 29-12-2015
Fransk Schwarz blev vinder af Vojens Juleturnering – SydGrandPrix-4.
4. afdeling af Sydjysk Hovedkreds´ serie på 7 GrandPrix-stævner i løbet af en sæson blev spillet på Lagoniskolen i Vojens i går – den 28. december.
59 deltagere havde besluttet sig for at klare hjernen med skak efter årets julefrokoster, og der blev spillet i rene klasser bortset fra 3.-4. klasse, der var slået sammen i én gruppe.

Vinder af turneringens øverste gruppe blev ratingfavoritten Frank Schwarz, der også spiller på bræt 2 på Bov Skakklubs hold i Xtracon Skakligaen. Frank opnåede 5½ points, og undervejs løb han kun ind i ét nederlag – til Allan Schmidt Hermannsen (Haderslev). Pointsmæssigt fik Frank følgeskab af Kim Skaaning (Evans). Disse 3 spillere besatte de øverste pladser i mesterklassen.

Den “store” skakfamilie Easan fra Fredericia prægede igen turneringen med 3 præmietagere i 3 forskellige klasser, lige som Aage Søndergaard (Mr. Sondex) med 6 points i 1. klasse fik vist, at han ikke blot er en god skaksponsor i Kolding, men også en yderst habil skakspiller. Værd at bemærke var desuden Linnea Borregaard, der uden at være aktiv i klubskak med 4½ points spillede sig til en samlet placering som nr. 3 i den sammenlagte 3.-4. klasse. Endelig debuterede en yderst talentfuld Vitus Medhus på kun 6 år ved at vinde skoleskakgruppen med 6 points. Han led nederlag i første runde, men gjorde derefter rent bord!

Juleturneringen i Vojens har i mange år været fast placeret på 4. juledag. Det har mange fordele, men at turneringen i år faldt på en almindelig arbejdsdag for mange, kan være én af årsagerne til et fald i deltagerantallet i forhold til tidligere år. Det er imidlertid indiskutabelt, at der er stor interesse for at spille skak mellem jul og nytår, hvor de 3 parallelle hurtigturneringer i henholdsvis Vojens, Silkeborg og Odense alle havde deltagerantal omkring de 60. Det giver dog anledning til bekymring, at antallet af deltagere i skoleskakgruppen i år var halveret i.f.t. 2014. Det kan ikke forklares med turneringens afvikling på en mandag, men er tegn på et missing link mellem skoleskakken, der er i god gænge på mange skoler, og eksterne turneringer, hvor børnene kan få testet lyst og talent, hente motivation til at træne og etablere kammeratskab med andre skakspillere.

Fra arrangørklubben deltog Benny Christensen i 2. klasse, Palle Gejl Jørgensen i 3. og Martin Møller i 4. klasse. Ingen af dem havde held i sprøjten. Benny scorede 3½ points og blev placeret på en skuffende 9.-plads i gruppen. Martin fik 4 points, mens Palle måtte nøjes med 2.

De kontante præmier blev fordelt – efter korrektion ved ligestilling – således:

Skoleskakgruppen:
1. Vitus Medhus, Vejle           6 points
2. Janosh Easan, Fredericia  6 points

I skoleskakgruppen var der erindringspræmier til alle deltagere.

4. Klasse:
1. Linnea Borregaard, Søborg 4½ points
2. Janith Easan, Fredericia    4½ points

3. Klasse:
1. Torben Simonsen, Evans     5½ points
2. Tommy Hansen, Springeren 4½ points

2. Klasse:
1. Asbjørn Hovgård Schack, Haderslev 5½ points
2. Adesh Easan, Fredericia                 5 points
3. Jens Ove Meldgaard Vedel, Evans    5 points

1. Klasse:
1. Gabor Erdödi, Varde                6 points
2. Aage Søndergaard, Springeren 6 points
3. Christian Karstensen, Tønder   5 points

Mesterklassen:
1. Fransk Schwarz, Bov                          5½ points
2. Kim Skaaning, Evans                          5½ points
3. Allan Schmidt Hermannsen, Haderslev 4 points
Juleturneringen forløb i øvrigt tilfredsstillende. I juletiden spredes omgangssyge og lignende meget effektivt, når familie fra nær og fjern samles. Det giver uundgåelige afbud i sidste øjeblik – således også i år. Det er ikke så sjovt for arrangørerne, men tidsplanen for turneringen holdt. Mange deltagere er gengangere fra år til år, og i pauserne mellem de 7 runder var der lejlighed til at vedligeholde kammeratskabet, genopfriske skakminder og ønske hinanden godt nytår.
 
Alle resultater kan ses i turneringstabellerne her – og den samlede stilling i SGP-serien opdateres snarest på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside.

Næste SGP-stævne finder sted i Kolding lørdag den 23. januar 2016 med Springeren som arrangør. Invitation og tilmelding via DSUs turneringssystem.

21-12-2015
Juleafslutning i Vojens Skakklub.
Aftenens lynturnering havde deltagelse af 11 medlemmer plus en blind makker. Det blev ganske jævnbyrdigt i toppen, hvor 3 spillere endte på 9 points – altså hver med 2 nederlag. Med indbyrdes resultater / korrektionsberegning blev rækkefølgen således:
1. Karl
2. Mogens
3. Martin
 
Efter lynturneringen var klubben vært ved kaffebord med ostemadder og hjemmebag.
21-12-2015
Vojens Juleturnering – SydGrandPrix-4.
Husk tilmelding til hurtigskakturneringen i Vojens mellem jul og nytår.
Turneringen indgår som 4. afdeling af SydGrandPrix-serien og finder som sædvanlig sted 4. juledag – d.v.s. mandag den 28. december. Tilmelding via DSUs turneringsside.
17-12-2015
Vojens Skakklubs kalender for foråret 2016.

Find kalenderen her.
Der tages forbehold over for fejl og mangler. Kalenderen ajourføres løbende.
16-12-2015
Juleafslutning i Vojens Skakklub.
Vi holder juleafslutning i Vojens Skakklub mandag den 21. december. Det foregår efter det sædvanlige koncept fra tidligere år:
Fra kl. 19.30 spiller vi en alle-mod-alle-lynturnering (5 minutter pr. spiller til hele partiet).
 
Alle medlemmer opfordres til at medbringe en lille julegave/pakke (værdi i størrelsesordenen 25 kr.).
 

Når resultatet af lynturneringen foreligger, må vinderen vælge pakke først. Derefter vælger nr. 2 og så fremdeles. Alle, der har en pakke med, får således også en pakke med hjem! Aftenen slutter med fælles kaffe-/sodavandsbord.Husk også tilmelding til Vojens Juleturnering/SGP den 28. december – og til Klubturneringen, foråret 2016!

16-12-2015
Holdturneringen.
Begge Vojens Skakklubs hold spillede mandag aften på udebane i 4. runde af sæsonens holdturnering. A-rækkeholdet var på besøg hos lokalrivalerne, og det lykkedes at skaffe en smal sejr på 2½-1½ og dermed 2 matchpoints. René Baarup fik ikke rokeret i tide, og det kostede tidligt i partiet en officer, som Finn i en gunstig position gav tilbage til gengæld for et par merbønder. På bræt 1 og 4 tippede stillingerne næppe på noget tidspunkt til nogen af siderne, og Mogens og Benny tog remis mod henholdsvis Asbjørn Hovgård Schack og Lars Jørgensen. På bræt 3 stod Karl længe meget trangt med en uudviklet Springer mod Ole Wrang, men det lykkedes Karl at aktivere de sidste officerer, mens Ole ikke fik spillet f7-f5 i rette tid – og ret hurtigt derefter blev der indgået endnu en remisaftale.

B-holdet var i Bov. A.C. Petersen fik på bræt 2 hurtig materiel overvægt mod Martin, mens Verner Schrøder på bræt 3 kom i problemer mod Gagik, der dog ikke fik sækken snøret til, og så blev partiet vendt til Verners fordel. Bo fik på 1. bræt presset Steen Jensen, men udover remisgrænsen kom partiet næppe. Remis så det også ud til at blive på bræt 4, men i lige stilling spillede Ole for højt spil med ofring af to lette officerer uden det forventede udbytte, hvorefter Knud Engsnap gik sejrrigt ud af partiet. Altså sammenlagt en ordentlig snitter med 3½-½ til Bov.
Følg med i tabellerne her.

09-12-2015
Skak på gaden i Stockholm.
Webmasteren har været på en sviptur til Stockholm – bl.a. for at se en musical om en tredjedel af den svenske befolknings emigration til USA i 1800-tallet i håb om bedre levevilkår. I julepyntede Gamla Stan havde en entreprenant gadesælger slået sin spontane skakforretning op på fortovet foran apoteket – jf. billedet herunder.

09-12-2015
Klubturneringen.
Sidste parti i efterårets klubturnering er nu spillet – med sejr til Bo over Martin som resultat. På de 3 øverste pladser:
1. Mogens K. Larsson 6 points
2. Benny Christensen 5½ points
3. Karl Posselt 4½ points og med lidt bedre korrektion end Bo, der også nåede 4½.
Se turneringstabellen her.

05-12-2015
Vojens Juleturnering – SydGrandPrix-4.
Så er det ved at være tid for tilmelding til den traditionelle hurtigskakturnering i Vojens mellem jul og nytår. Turneringen indgår som 4. afdeling af SydGrandPrix-serien og finder som sædvanlig sted 4. juledag – d.v.s. mandag den 28. december. Den fulde invitation ligger her på hjemmesiden og både invitation og tilmelding ligger naturligvis også på DSUs turneringsside. Tilmelding helst senest søndag den 20.12.2015 p.g.a. julen.

30-11-2015
Klubturneringen.
Der var fuldt program i aftenens klubturnering, hvor sidste runde blev spillet. Afslutningen blev et spændende parti mellem Benny og Finn, hvor tidnød i sidste ende gjorde begivenhederne på brættet ekstra dramatiske. Partiet endte remis i et Dronningeslutspil med en ekstra bonde til Benny. Resultatet blev vel modtaget af Mogens, der dermed blev efterårsklubmester med 6 points efter kun et enkelt nederlag undervejs – til Benny, der blev nr. 2. På tredjepladsen ligger Karl med 4½ points. Et enkelt part mellem Bo og Martin er udsat, og hvis det lykkes én af disse spillere at vinde det udsatte parti, kommer han a points med Karl.
Se turneringstabellen med resultater og stilling her.

26-11-2015
Holdturneringen.
Tirsdag aften var begge holdene fra Vojens Skakklub i ilden – begge på udebane. B-holdet mødte Løgumkloster på Ø. Højst Skole og fik overhovedet ikke points med hjem. På papiret var Løgumkloster også klart bedst, men 0-4-resultatet må desuden tilskrives, at Løgumklosters spillere har mange års holdskakerfaring. Det samme gjaldt kun 2 af Vojensspillerne. Altså nederlag til både Bo, Gagik, Ole og Kresten.
Lidt bedre gik det førsteholdet, der møde Ribe 2. Her var Ribes ratinggennemsnit en smule højere og resultatet 2-2 må således beskrives som tilfredsstillende for Vojens. Mogens og Benny fik hurtigt fordelagtige stillinger og vandt begge. Benny i et vældigt angrebsparti, hvor det hele tiden lykkedes at fastholde truslerne. Til sidst blev modstanderen sat mat efter et elegant Dronningoffer. Mogens kunne efter en række afbytninger spille på modstanderens isolani på d-linjen. Til gengæld gik Karl galt i byen i “formandsmødet” mod Peder Pharsen og kom til at stå næstbedst. Efter et klart fejlgreb fra Karls side kunne Peder afslutte partiet med en fin kombination med efterfølgende matsætning.
I det 4. parti blev Finn stille og roligt nedspillet af Hans E. Leimand, der med hvid opbyggede en knusende stilling uden chancer for modspil fra Finns side.
Uden at det skal anføres som en undskyldning for resultatet, frøs Vojensspillerne med anstand i Ribe Skakklubs nye lokaler på Ribe Jernstøberi denne aften, hvor regn og blæst gjorde det hele lidt ugemytligt.
Se resultater og gruppetabeller her.

23-11-2015
Klubturneringen.
Der blev spillet et enkelt udsat parti mellem Finn og Bo med sejr til Finn som resultat. Bo har endnu et udsat parti mod Martin, men sidste runde er lagt og spilles den 30. november.
Se resultater og rundelægning her.

I denne uge (48) er der holdturneringskamp for begge Vojens Skakklubs hold. Tirsdag den 24. november skal B- holdet til Ø. Højst for at møde Løgumkloster, mens A-holdet skal til Ribe.

23-11-2015
Hold-EM i Reykjavik.
Selv om der kom pænt med brætpoints – i alt 18 – ind på kontoen, gav 5 tabte, 3 vundne og en uafgjort landskamp for få matchpoints til en god placering i det samlede billede for det danske landshold i den åbne række. Lyspunkter var en flot præstation af Sune på førstebrættet og Mads Andersens færdiggørelse af GM-titlen. Turneringen er fint dækket på DSUs hjemmeside.

22-11-2015
Hurtigskak i Grindsted.
Et specielt arrangement havde lørdag den 21. november klemt sig ind i en ellers ganske fyldt skakkalender. I anledning af, at 86-årige Hans Gregersen har været medlem af Grindsted Skakklub i 70 år (!), fejrede klubben ham med gaver, æresmedlemskab og en hurtigskakturnering i Hans´ navn. De 20 deltagere spillede en klassisk 7-runders schweizer-turnering i én stor gruppe med en betænkningstid på 30 minutter pr. spiller pr parti. Fra Vojens Skakklub deltog Karl Posselt, der scorede 50%. Der var måske stillinger til lidt mere, men resultatet var ok i betragtning af, at modstanderne gennemgående var højere ratet ( 🙂 ). Læs mere på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside og se turneringstabellen her.

16-11-2015
Klubturneringen.
Der blev kun spillet et enkelt udsat parti i klubturneringen mandag aften. Mogens vandt med de sorte brikker over Karl. Se den aktuelle stilling her. I næste uge er der igen holdturnering, hvor Vojens Skakklubs A-række-hold på tirsdag skal til Ribe, mens B-række-holdet samme aften spiller mod Løgumkloster i Ø.Højst. Det betyder, at der igen er frirunde (d.v.s. afvikling af udsatte partier, handicapturnering m.m.) på den almindelige klubaften på mandag.

16-11-2015
Hold EM i Reykjavik.
Dagens match står mellem Danmark og Norge, hvor Sune Berg Hansen med de hvide brikker på førstebræt kommer op imod selveste verdensmester Magnus Carlsen. Livepartierne kan følges her fra kl. 15 (d.v.s. kl. 16 dansk tid!).
Følg mesterskaberne på turneringshjemmesiden.
Det danske hold har scoret henholdvis 2½ (Tjekkiet), ½ (Azerbaijan) og 1½ (Schweiz) i de første 3 runder. I dagens 4. runde er der på det danske hold debut til Mikkel Manosri Jacobsen.

14-11-2015
SGP i Fredericia.
Dagens Syd Grand Prix i Fredericia gav et pænt nyk opad i deltagerantallet i forhold til sæsonens første 2 stævner i Esbjerg og Haderslev. I alt 51 skakspillere var mødt op. Brødrene Fries Nielsen løb med præmierne i mesterklassen – med Jens Ove på førstepladsen og Niels Jørgen som nr. 2. Første og anden klasse spillede i én gruppe lige som 3. og 4. klasse, mens skoleskakspillerne havde sin helt egen gruppe. Fra Vojens deltog Martin, Ole, Benny og Karl. Ole og Benny havde problemer med at få gang i scoringen, men endte med henholdsvis 1½ og 3 points i 4. og 2. klasse. Martin og Karl blev derimod præmietagere. Martin blev med 5 points vinder af 4. klasse, mens Karl fik en andenpræmie 2. klasse med 4 points. I en ren 2. klasse-gruppe ville de 4 points dog ikke have rakt til mere end en 3. plads. Resultater og turneringstabeller kan ses her.
Selv arrangementet forløb helt perfekt i velegnede lokaler i et hus med kantine og et glimrende måltid varm mad til en rimelig pris. Næste SGP turnering afholdes i Vojens mandag den 28. december 2015. Vel mødt. Invitation og tilmelding her.
Den samlede stilling vil hurtigst muligt kunne ses på Hovedkredsens hjemmeside.

12-11-2015
Fritz i en web-version.
Chessbase har lavet en ualmindelig enkel grænseflade til en web-version af det kendte skakprogram Fritz. Ingen komplicerede indstillingsmuligheder eller distraherende hurlumhej på skærmen. Det kræver hverken registrering eller betaling. Klik her og du er i gang!

10-11-2015
Holdturneringen.
Begge Vojens-hold havde hjemmekampe igen i 2. runde, der blev spillet den 9. november imod henholdsvis Tønder 2 B-rækken og imod Ribe 3 i A-rækken.
Bo spillede remis mod Kaj Elkjær, mens Martin desværre forærede Edlef Bucka en officer og tabte på bræt 2. Lige så skidt kom Palle af sted mod unge Martin Lorenzen, mens Kresten reddede æren ved at besejre Rolf Zömbick. Altså et nederlag på 1½-2½. Meget bedre gik det Vojens 1 i A-rækken, hvor Karl spillede remis på bræt 3, mens både Mogens, Finn og Benny vandt forholdsvis ubesværet. Altså en storsejr på 3½-½. Det var tiltrængt efter 1. rundes 0-4-nederlag til Bov. Se resultater, gruppetabeller og partier her.

09-11-2015
Divisions-/Holdturneringen
Se resultaterne fra søndagens divisionsturnering (1. og 2. division) her. I Sydjysk HKs holdtrnering blev der desuden spillet en runde i Mester 1. Se tabellen her.

07-11-2015
WM i skak for ungdom
er afsluttet med fornuftige resultater af de unge danske deltagere. Der blev spillet i 6 aldersgrupper både for piger og drenge (open). Ingen af danskerne nåede dog helt til tops. Topscorer for Danmark blev Jonas Bjerre i U12 med 7 point i 11 runder. Se resultaterne her.

06-11-2015
PGN-editor.
Har man en computer, men ikke noget skakprogram, kan man alligevel let spille egne eller andres partier igennem på skærmen, kommentere dem, gemme dem som pgn-filer og meget mere. Man kan f.eks. bruge et online værktøj fra www.caissa.com, der kan findes her.
Editoren virker ikke på mobile platforme – desværre.

05-11-2015
Klubturneringen.
Desværre er vi løbet ind i lidt sygdom og anden fravær, så der nu er 4 udsatte partier. I mandags spillede Ole og Kresten remis, mens Michael vandt over Gagik. Palle fik et gratis point mod Hr. Oversidder. Øvrige partier blev udsat. Resultater og foreløbig stilling efter 6. runde kan ses her.

01-11-2015
XtraCon-ligaen efter 2. runde.
Røgen er lettet efter weekendens dobbeltrunde i skakligaen og resultatet er ikke helt overraskende. Også i 2. runde viste Philidor sin styrke med en 5½-2½ sejr over Skanderborg. Philidor er nu 2½ points foran nærmeste konkurrent Nordkalotten, der med en 6-2 sejr var hårde ved Bov i 2. runde.

Stillingen: Philidor fører med 12½ brætpoint foran Nordkalotten 10, Brønshøj 9½ og Århus/Skolerne 9. Nordre og Øbro deler femtepladsen med 7½, Skanderborg 6½, Jetsmark 6 og to matchpoint, Hillerød også 6 men uden matchpoint og sidst Bov med 5½.
Næste runde i ligaen er den 6. december. Se turneringstabellen her. Partierne fra weekenden er begyndt at tikke ind til gennemspilning her.

31-10-2015
XtraCon-ligaen efter 1. runde.
Noget skuffende var det kun muligt at følge én match via livebrætter i lørdagens 1. runde i den bedste danske skakrække. Philidor-oprykkerne stillede med et frygtindgydende hold og massakrerede Jetsmark med 7-1. Meget kan herefter blive for-afgjort søndag, hvor Philidor møder Skanderborg. Bovs debut i ligaen var fornuftig med et knebent 4½-3½ nederlag til Øbro, og i det hele taget var der stor jævnbyrdighed – bortset fra kampen mellem Philidor og Jetsmark. Rundens forløb er beskrevet på DSUs hjemmeside, og tabellen kan findes her.

30-10-2015
Julesalgsmesse og ChessBase workshop i Århus 14.-15. november.
Dansk Skaksalg inviterer i samarbejde med ChessBase og SK1968 til minifestival med mange forskellige tilbud til skakspillere og -klubber. Se invitationen her.

29-10-2015
XtraCon-ligaen begynder med en dobbeltrunde i den kommende weekend.
Der er gratis adgang for tilskuere, lige som partierne vil kunne følges live på nettet.
Der spilles således:

Lørdag den 31. oktober klokken 14.00
I København:
Team Nordea Skanderborg – Nordkalotten.
Jetsmark – Philidor.
Øbro – Bov.

I Århus:
Nordre – Hillerød.
Århus/Skolerne – Brønshøj.

Søndag den 1. november klokken 10.00
I København:
Nordkalotten – Bov.
Øbro – Jetsmark.
Team Nordea Skanderborg – Philidor.

I Århus:
Brønshøj – Nordre.
Hillerød – Århus/Skolerne.

Det bliver især interessant at følge de 2 oprykkere. Philidor har på papiret et hold med muligheder for at blive danmarksmestre, mens Bov formentlig får nok at gøre med at undgå nedrykning.

28-10-2015
Nyt fra 4. Hovedkreds og Sønderjysk Skak på nettet.
Over en længere periode har der været arbejdet på at gøre tidligere numre af det nu ikke længere eksisterende medlemsblad for 4. Hovedkreds tilgængeligt som pdf-filer på nettet.
Medlemsbladet har haft forskellige navne, men nu er alle numre fra Helge Andersens tid som redaktør – d.v.s. 1997-2013 – redigitaliseret.
Begrænset adgang til teknisk udstyr, forskellige programversioner og filformater osv. har betydet, at ikke alt materialet fremtræder lige skarpt, men alle sider lader sig læse.
Medlemsbladet kan læses her. God læselyst!

28-10-2015
Tønder kommunes mesterskaber i skoleskak
Der afholdes i oktober kommunemesterskaber i skoleskak flere steder i landet. I Tønder blev kommunemesterskabet afholdt i går efter Dansk Skoleskaks koncept for kommunemesterskaber og blev bakket flot op af skoler såvel som forældre, bedsteforældre og frivillige.
Der deltog ikke færre end 430 elever fra hele kommunen i flotte rammer i Tønder Sport- & Fritidscenter. Da røgen lettede efter de fem runder viste Tønder Grundskole sig at stå stærkest. Slutstillingen:
1: Tønder Grundskole – 26 gruppevindere
2: Løgumkloster Distriktsskole – 15 gruppevindere
3: Bredebro Skole – 13 gruppevindere
4-6: Digeskolen, Skærbæk Skole og Møgeltønder Skole – 6 gruppevindere
7: Agerskov Skole: 3 gruppevindere
Fin presseomtale i Jydske Vestkystens Tønderudgave den 28-10-2015.
Vinderne har lagt en flot billedserie på FaceBook her.

[Best_Wordpress_Gallery id=”24″ gal_title=”Skoleskak i Tønder 27-10-2015″]

27-10-2015
Holdturneringen i Sydjysk Hovedkreds.
Sæsonens første holdkampe blev afviklet mandag aften. I henholdsvis A- og B-rækken havde Vojens Skakklub besøg af stærke hold fra Bov, og resultatmæssigt gik det lige så skidt som frygtet. I A-rækken blev Vojens klædt af til skindet med et 0-4-nederlag, der gik ud over Mogens, Finn, Karl og Benny. I B-rækken gik det knap så slemt. Her blev resultatet 1½-2½ til Bov. Der var sejr til Martin, mens Ole holdt remis. Bo og Gagik fik ikke points. Alle resultater bliver offentliggjort på Sydjysk Hovedkreds´ holdturneringsside, efterhånden som kampene spilles og indrapporteres. Partierne kan også gennemspilles match for match via holdturneringssiden (klik på resultatet af matchen) eller samlet for Vojens-holdenes vedkommende her.

27-10-2015
Sønderjyske mesterskaber i skoleskak.
Afholdes på Aabenraa Friskole den 7. november 2015. Se invitationen her.

21-10-2015
Tønder kommunes mesterskaber i skoleskak
afholdes i Tønder Sport- og FritidsCenter (TønderHallerne) tirsdag den 27. oktober 2015 kl. 9.30-13. Der forventes ca. 400 deltagere (!) fra skolerne i Tønder kommune. Invitationen kan ses her. Det ville være fantastisk, hvis skoleskakken kunne få lige så stor volumen i de andre sønderjyske kommuner.
Kommunemestrene i de enkelte aldersgrupper kvalificerer sig til DM i skoleskak, der spilles på Den Fri Lærerskole i Ollerup den 27.-29. november.

20-10-2015
Klubturneringen.
Et enkelt parti fra 5. runde er udsat, men resten af rundens partier blev afviklet mandag aften – med følgende resultater:
Finn – Gagik 1-0
Palle – Karl  0-1
Mogens – Benny 0-1
Kresten – Michael 1-0
Ole mødte “Hr. Oversidder” og fik et gratis point.

Gagik fik efter dårligt åbningsspil så rigeligt udlignet mod Finn, men satte så en officer i slag, hvorefter partiet hurtigt var afgjort. Ligeså gik det Palle imod Karl. Michael skaffede sig en chancerig stilling mod Kresten, men Krestens erfaring blev alligevel afgørende til sidst, hvor Michael løb ind i en mat. Aftenens mest spændende parti, der også kunne betegnes som et topopgør – mellem Mogens og Benny – var meget lige. Måske med en lille fordel til Mogens. Da Benny kom ind ad bagdøren med en Dronningeskak på sidste række, greb Mogens imidlertid forkert, og det kostede en officer og partiet.
Klubturneringens førerfelt udgøres nu af Benny og Mogens med hver 4 points efterfulgt af Karl med 3½. Vinderen af det udsatte parti mellem Bo og Martin kan nå op på 3½.
Resultater og stilling efter 5. runde kan ses her.

19-10-2015
Foredrag: “Aron Nimzowitsch: on the Road to Chess Mastery, 1886-1924”
Haderslev Skakklub indbyder til foredrag ved Per Skjoldager og Jørn Erik Nielsen Mandag den 2. november kl. 19.30 på VUC SYD (Christian X’s vej 39 i Haderslev).
Nimzowitsch var en af skakhistoriens største spillere og skakteoretikere, og bl.a. spillere som Bent Larsen og Tigran Petrosjan var dybt inspireret af hans teorier. Allerede Bjørn Nielsen var så facineret af ham, at han i 1945 udgav bogen “Nimzowitsch, Danmarks skaklærer, men den er ikke så meget en biografi som en samling på 100 karakteristiske- og særdeles lærige – partier fra mesterens hånd.
Per Skjoldager og Jørn Erik Nielsen har udgivet bogen “Aron Nimzowitsch: on the Road to Chess Mastery, 1886-1924” der er første del af en stor biografi om den store skakmester, der boede i København den sidste del af sit liv.
Pris: 50 kr. ved indgangen inklusiv kaffe/the. Tilmelding til: Gert Jøhnk, tlf. 40 61 59 10 /gcjo@sydbank.dk

18-10-2015
Syd Grand Prix i Fredericia.
3. afdeling af SGP-serien arrangeres af Fredericia Skakforening. Det foregår lørdag den 14. november 2015. Invitation og tilmelding her.

17-10-2015
Syd Grand Prix i Haderslev.
2. afdeling af SGP-serien blev spillet i Haderslev i dag. Suveræn vinder af mesterklassen blev Jens Ove Fries Nielsen med 7 pinde – maksimum points. I alt 30 tilmeldte var ikke prangende, men lørdag i skolernes efterårsferie er nok ikke en ideel termin i alle familier.
Efter små tekniske udfordringer med turneringssystemet i startfasen forløb resten af dagen helt “sømløst”. Selv om mange helt unge skakspillere trak gennemsnitsalderen ned, var de fleste garvede turneringsdeltagere, og der var ro til koncentration – med mange interessante skakpartier som resultat. Herunder de sædvanlige dramaer i stillinger, hvor hurtigskakbetingelserne ikke tillod tilbundsgående kalkulation.
Fra Vojens deltog Benny Christensen, Martin Møller og Karl Posselt. Martin klarede sig som forventet bedst i 4. klasse, hvor han blev gruppevinder med 5½ points – dog ikke uden at afgive point til de nærmeste konkurrenter. I 2. klasse spillede Benny og Karl remis i deres indbyrdes og scorede sammenlagt henholdsvis 4½ og 4 points. Se turneringtabellerne med slutstillinger her:
Mester + 1. klasse
2. klasse + 3. klasse
4. klasse + skoleskak
Den samlede stilling med Grand Prix-points følger her.

13-10-2015
XTRACON GRAND MASTER 2015

Køge Kyst Skak Alliancen er igen i år arrangør af stormesterturneringen i efterårsferien. Knap 70 deltagere stiller op, og man kan følge begivenhederne og læse meget mere om arrangementet på turneringshjemmesiden. Pointsgivningen er interessant. Der gives 3 points for en gevinst, 1 point for remis og 0 points for nederlag.
Niels Mølvig (Elo 1879) fik præmie for sin gevinst i 1. runde over Høgni Egilstoft Nielsen (Elo: 2314). Partiet kan ses her (kræver Silverlight). I 2. runde sikrede Martin Percivaldi (Elo 2246) sig en flot sejr over ratingfavoritten Alexandr Fier (Brasilien, 2624).
Partier fra turneringen kan gennemspilles herunder eller downloades som pgn-fil her.

13-10-2015
HANS GREGERSENS 70 ÅRS JUBILÆUMSTURNERING

Grindsted Skakklub inviterer til hurtigskak lørdag den 21. november 2015. Se invitationen her.

12-10-2015
Handicapturneringen.
Der var frirunde på efterårsferiens klubaften. Det gav de 8 fremmødte lejlighed til at løse nogle opgaver og spille partier i den løbende turnering, hvor der tildeles tid efter ratingtal/spillestyrke. Tabellen kan ses her.

12-10-2015
Syd Grand Prix i Haderslev.
2. afdeling af sæsonens SGP-serie i Sydjysk Hovedkreds spilles i Haderslev lørdag den 17-10-2015. Sidste frist for tilmelding er den 14. oktober. Se invitationen her.

12-10-2015
Holdturneringen 2015-16.
Dansk Skak Unions nye holdturneringssystem er klar til sæson 2015-16 med turneringstabeller, styrkelister, spilledatoer m.m. Find Sydjysk Hovedkreds´ holdturneringsside her.

12-10-2015
Odensemesterskabet 2015.
Arrangementet er afviklet i den første weekend af efterårsferien med Frem Skakklub som arrangør. Hele 101 deltog i den korte og hektiske turnering. Mikkel Antonsen havde den bedste korrektion blandt 3 spillere på de første pladser – og blev derfor Odense-mester 2015. Se resultaterne her. Læs mere om arrangementet på Frems hjemmeside.

07-10-2015
FIDE World Chess Cup.
Karjakin slog kontra og vandt finalen i Baku over Peter Svidler.
Se partierne fra Cup-en her.

06-10-2015
Klubturneringen.
Der bliver kæmpet bravt i klubturneringspartierne, og ratingfavoritterne har ind imellem svært ved at score som forventet mod outsiderne. I 4. runde af klubturneringen fik Mogens med møje nedkæmpet Martin, der dermed røg ind i sæsonens første nederlag. Benny vandt over Gagik, mens Finn og Karl begge måtte nøjes med remis mod henholdsvis Ole og Bo. Efter 4 runder er Mogens eneste spiller med maksimum points (4). Nærmeste forfølger er Benny med 3. Resultater, stilling og parringer i 5. runde kan ses her.
5. runde er programsat til mandag den 19. oktober.

[Best_Wordpress_Gallery id=”21″ gal_title=”Klubaften-05-10-2015″]

28-09-2015
Klubturneringen.
Der blev afviklet 2 udsatte partier i klubturneringen mandag aften. Fra første runde vandt Mogens over Ole, mens partiet Benny – Karl fra 3. runde sluttede remis. Resultater, stilling og parringer i 4. runde kan ses her.
Udover de udsatte klubturneringspartier kom der gang i sæsonens handicapturnering.

28-09-2015
Syd Grand Prix i Esbjerg.
1. afdeling af sæsonens 7 hurtigskakturneringer i Sydjysk Hovedkreds´ Grand-Prix-turnering blev spillet i Esbjerg lørdag den 26. september. Det skete med et meget skuffende deltagerantal på kun 14. Det skal nok ses i lyset af sidste weekends hurtigskak-DM i Kolding med stor tilslutning, men alligevel kunne man godt have forventet deltagelse fra flere klubber både fra Esbjergs nærområde og fra Hovedkredsen i øvrigt. Vojens Skakklub var dog fint repræsenteret af “Toftlund-afdelingen”, idet både Benny Christensen og Martin Møller var med. Turneringen blev afviklet med en Mesterklasse, der havde 4 deltagere og derfor spillede dobbeltrundigt samt en samlet Basisklasse for de 10 øvrige deltagere.
Vinder blev Jens Ove Friis Nielsen med 3½ points (og dermed 2½ afgivne undervejs).
Benny og Martin var i skrapt selskab i den blandede gruppe af spillere fra 1., 2., 3. og 4. klasse og sluttede med henholdsvis 2½ og 2 points (I den indbyrdes kamp mellem de to sejrede Martin).
P.g.a. de få deltagere fik både Martin og Benny fint udbytte i form af 13 Grand-Prix-points hver og en foreløbig placering som nr. 2 i henholdsvis 2. og 4. klasse.
Se turneringstabellerne her og den samlede stilling efter 1. afdeling her.
Herunder har Jesper Lahn Rasmussen fotograferet Martin Møller i kamp mod Hans Nørgaard Poulsen (rating 1888). Som det fremgår, er Martin i knibe med sin Springer, og han tabte da også partiet.

21-09-2015
Klubturneringen.
Der blev afviklet 4 partier i klubturneringen mandag aften. Resultaterne kan ses her.
Mandag den 28. september er der friaften, hvor et par udsatte partier gerne skulle afvikles, så 4. runde kan lægges.

21-09-2015
DM i hurtigskak
blev afviklet i Kolding med Skakklubben Springeren som arrangør i den forløbne weekend. Kvindernes DM blev spillet lørdag, og DM i åbne række blev afgjort søndag. GM Allan Stig Rasmussen sejrede i mesterskabsgruppen i den åbne række med 6 points foran Jens Ove Friis Nielsen med 5½.
Se resultaterne her – og læs mere om turneringens forløb på arrangørens hjemmeside.
Kvinderækken blev vundet af Esmat Guindy og Louise Fredericia med hver 6 points. Se slutstillingen her.
Laurits Tørnæs har lagt et billedalbum fra turneringen på Facebook.

14-09-2015
Klubturneringen.
Der blev spillet fuldt program i klubturneringens 2. runde i aften. Mogens Larsson og Ole Harbos parti fra 1. runde er endnu ikke spillet, og disse 2 spillere er de eneste, der stadig kan nå maksimum points. 4 spillere ligger side og side med hver 1½ points.
Turneringstabel med resultater, rundelægning kan sammen med de fleste af partierne findes her.
3. runde spilles den 21-09-2015, hvor der dog allerede er afbud fra Finn og Karl.

14-09-2015
Holdturneringen 2015-16.
Vojens Skakklub har tilmeldt 2 hold til sæsonens holdturneringen. Det drejer sig om hold i henholdsvis A- og B-rækken. Hvert hold kræver 4 spillere.

14-09-2015
Holdturneringssystem.
Dansk Skak Union er i gang med at udvikle et nyt it-system til håndtering af holdturneringen. Systemet bliver fælles for divisionsturneringen og de enkelte Hovedkredses holdturneringer. Turneringslederne har i den forløbne weekend været på kursus i systemet. Der bliver stadig arbejdet på systemet, men nysgerrige kan smugkigge på det foreløbige produkt her.

14-09-2015
Ungdoms-Grand-Prix.
Dansk Skak Union har indført en ny turneringscyklus, ungdoms-grandprix.
Ungdoms-grandprixet består af lokale grandprix-turneringer, der afsluttes i foråret med en ungdoms-grandprix DM-finale. Alle børn og unge, der har lidt kendskab til skak, har mulighed for at deltage. Det kræver ikke medlemskab af Dansk Skak Union, og aldersgrænsen går ved årgangen, der fylder 14 år i 2016.
Dansk Skak Union har efter bedste evne udviklet grandprixsystemet, så alle kommer fra turneringerne med point, så der vil være noget for alle, og ikke kun til vinderne. I skakspillet gælder det om at vinde, men DSU har med dette turneringssystem vægtet deltagelsen lige så højt.
Lørdag d. 12. september blev det første U-GP afviklet. Det skete i et fortrinligt samarbejde mellem DSU-ungdom, Vejlekredsen skoleskak, Stensballeskolen og Horsens Skakforening. Klik og læs mere om stævnet og resultaterne.
Næste Trekant GP i Vejlekredsen afholdes i Frederica den 5. december, og man kan allerede tilmelde sig her.

07-09-2015
Klubturneringen.
1. runde blev både spændende og jævnbyrdig. Mogens K. Larsson – Ole Harbo blev ikke spillet, men øvrige resultater kan sammen med rundelægningen ses her.

06-09-2015
DM i hurtigskak for seniorer 2015
er i den forløbne weekend afviklet i København med i alt 52 deltagere fordelt på 30 i aldersklassen 65+ og 22 i aldersgruppen 50+.
I ældste gruppe delte Bent Sørensen og Jørn Sloth førstepladsen med 6½ points efter 9 runder, mens Jens Kristiansen ikke var til at hamle op for de øvrige i “yngste” aldersgruppe. 8 af 8 i de første 8 runder var nok for Jens!
Se tabellerne her: 65+ og 50+

05-09-2015
Klubturnering.
På mandag begynder Vojens Skakklubs klubturnering for efteråret 2015. Der er tilmeldt 11 deltagere, og der spilles 7 runder i én Monradgruppe. Se rundelægningen her.

02-09-2015
DM i hurtigskak 2015.
Dansk Skakunion og Skakklubben Springeren indbyder til det officielle DM i hurtigskak i Kolding. Det foregår lørdag og søndag d. 19. og 20. september. Lørdag gælder det kvindernes DM i Hurtigskak og søndag spilles det åbne DM. Begge turneringer foregår i Niciolai komplekset, Skolegade 2 i Kolding.
Springeren ser naturligvis gerne – begge dage – mange deltagere fra Sydjysk Hovedkreds.
Invitation og tilmelding her:
DM i Hurtigskak (for kvinder) 2015
DM i Hurtigskak (åben række) 2015

02-09-2015
Senior DM i hurtigskak 2015
afvikles fredag den 4. – lørdag den 5. september i København. Læs mere her.
Der spilles i aldersgrupperne 50+ og 65+.
I forbindelse med mesterskabsturneringen afholdes reception for Jørgen Hvenekilde, der fylder 80 år.

01-09-2015
Sidste træk (originaltitel: Pawn Sacrifice).

Spillefilm om Bobby Fischer, der forbereder sig til den legendariske duel med russeren Boris Spassky. Filmen er lavet i 2014 og får premiere i Danske biografer den 17. september 2015. Tobey Maguire spiller den lettere forstyrrede Fischer, og Liev Schreiber er hans russiske modstander.Se en trailer for filmen her.

01-09-2015
SydGrandPrix.
1. afdeling af sæsonens SGP-serie af hurtigturneringer arrangeres af Esbjerg Skakforening Lørdag den 26. september 2015. Find invitationen her.

22-08-2015
Høtteskak 2015.

Alt er lettere, når vejret er smukt. Årets Høtteskak blev afviklet uden pavillon, og taberne kunne med god rimelighed undskylde sig med, at de ikke kunne se for solen 😎 . Men det blev en herlig start på en ny skaksæson. Der var gavekort til 2 udfordrere og derudover et par nye kontakter til skakspillere, der er flyttet til Vojensområdet.

[Best_Wordpress_Gallery id=”20″ gal_title=”Høtteskak-2015″]

20-08-2015
Skakopgaver.

Er du en hund efter skakopgaver – check opgaverne fra DSK’s åbne DM i problemløsning den 25-07-2015. Du finder 18 opgaver her.
Bagstopper, hvis du ikke kan løse dem alle: Her er løsningerne.

20-08-2015
Kalender for Vojens Skakklub.

Kalenderen for efterårssæsonen er i grove træk klar. Den vil dog blive ajourført, efterhånden som der dukker nye aktiviteter op. Følg også Hovedkredsens kalender her. [gview file=”http://www.vojensskakklub.dk/wp-content/uploads/2015/08/Vojens-Skakklubs-kalender-efterår-2015.pdf” save=”1″]

17-08-2015
Springeren er på vej!

Et nyt nummer af Vojens Skakklubs medlemsblad SPRINGEREN er i trykken og på vej ud til medlemmerne. Bladet kan allerede nu læses her. [gview file=”http://www.vojensskakklub.dk/wp-content/uploads/2015/08/Springeren-2015-2.pdf” save=”1″]

13-08-2015
En ny skaksæson er på vej i Vojens Skakklub.

Med nedenstående annonce indrykket i Ugeavisen MidtSyd den 11. august inviterer Vojens Skakklub hidtidige og nye medlemmer velkommen til en ny sæson.
Som sædvanlig tyvstarter vi med Høtteskak lørdag den 22. august som indslag i de aktiviteter, der denne dag finder sted forskellige steder i Vojens. Skakborde, bræt og brikker er at finde på fortovet uden for Stine & Holmberg – sponsor for Vojens Skakklub – i Rådhuscentret 25. Et par fotos fra tidligere år kan findes på Høttehjemmesiden.
Høtteskak er tænkt som propaganda for skakspillet, hvor klubbens medlemmer opfordres til at spille mod alle interesserede og virke som ambassadører for klubben.
Sæsonens første almindelige klubaften er mandag den 24. august, hvor vi varmer op til sæsonen med hyggeskak i klublokalet.

29-07-2015
Smirin alene på førstepladsen i Politiken Cup efter 6 runder

Udskilningsløbet er nu for alvor i gang, og Ilia Smirin (Israel) er eneste spiller med maksimumpoints efter onsdagens runde. På de næste pladser har 4 spillere 5½ points. Det blev ikke nogen god dansk dag resultatmæssigt. Bedst placerede danskere er nu Jakob Aabling-Thomsen (nr. 9), unge Martin Haubro (nr. 15) samt Sune Berg Nielsen (nr. 19) og Allan Stig Rasmussen (nr. 20) med hver 5 points, mens 8 andre danske spillere har hver 4½ points på placeringer ned til nr.55. Med 4 runder tilbage – turneringen afvikles som 10 runders Schweizer – kan meget dog stadig nå ændre sig. Den aktuelle stilling kan ses her.

29-07-2015
Indbydelse til Vojens Juleturnering – SydGrandPrix 4 – den 28. december 2015

Se den her.

29-07-2015
Indbydelse til Grenzturneringen 2015-16

Se den her. (Tilmeldingsfrist den 13-10-2015).

26-07-2015
Politiken Cup 2015.

Årets største turnering med 431 deltagere er godt i gang på Konventum i Helsingør. Via en fin, indholdsrig hjemmeside er det let at følge turneringen uden selv at deltage. Masser af live-skak – ikke færre end 69 partier ad gangen (!) – og live-kommentering. Eneste irritationsmoment er reklamerne, der følger med den streamingtjeneste, der bruges.
Den aktuelle stilling kan ses her.

21-07-2015
Horsens Lang Weekend 2015.

Én af hovedkredsens store skakbegivenheder er Horsens Lang Weekend, der blev afviklet med afslutning i søndags. Det kræver god form af de 128 deltagere at spille 7 nærskakpartier i løbet af knap 4 dage.
Blandt de bemærkelsesværdige resultater var den nykårede sønderjyske mester – Allan Hyes samlede 19.-plads (rangeret som nr. 45) i et stærkt selskab. Med 4½ points sikrede Allan sig en ratinggevinst på +40 og en førstepræmie i præmiegruppe 3.
turneringen blev vundet af IM Mikkel Antonsen med 6 points foran 9 konkurrenter med hver 5½.
Se turneringstabellen her.
næste års udgave af turneringen er allerede fastlagt. Reserver d. 21.-24. juli 2016 i kalenderen.

15-07-2015
Skaksommerlejren på Tjele.

Efter en kortvarig forlægning af sommerlejren til Skanderup i 2014 var Skaksommerlejren i år tilbage på Tjele Efterskole. Det foregik i sidste uge (uge 2015:28), og alle pladser var fyldt op med 120 håbefulde børn. Begivenhederne er meget flot dokumenteret på lejrhjemmesiden.
Fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller, der udover at score 9 points i lejrturneringens gruppe C også blev udnævnt til “Årets Guttermand”. Hvad det præcist dækker over, er ikke helt klart, men det lyder rigtig rart. Til lykke med titlen!
Lejraktiviteterne bød på træning både på det mentale og fysiske plan. Med på lejren var Filip Boe Olesen (Elo-rating 2342!), der undervejs af formanden for DSU, Poul Jacobsen, fik overrakt et synligt tegn på, at han har gjort sig fortjent til FIDE-mestertitlen.

[Best_Wordpress_Gallery id=”19″ gal_title=”Tjele-skaklejr-2015″]

15-07-2015
Masterchessopen.com – en fantastisk skakressource på nettet.

Claus Gamborg har skiftet domænenavn på sin engelsksprogede hjemmeside. I begyndelsen af juli 2015 er siden flyttet og blevet endnu bedre. Den er en gave til skakspillere med masser af muligheder og faciliteter, der gør det lettere at udvikle sit spil. Der skal bruges noget tid på at sætte sig ind i sidens funktioner, men det lønner sig! Find siden her.

07-07-2015
Hjemmeside for Sydjysk Hovedkreds.

Den nye Hovedkredshjemmeside er ved at være klar. Der arbejdes på at bevare det historisk mest interessante fra 4. og 5. Hovedkreds´ gamle sider, og indtil videre er nyhedsartiklerne fra www.4hk.dk lagt på den nye hjemmeside. Nu opfordres alle Hovedkredsens klubber til at bruge siden, så den kan blive mere levende end de gamle HK-sider.

02-07-2015
Sommerskak i Haderslev.

Torsdag eftermiddag sluttede 4 dage med skakundervisning på Sct. Severin Skole i Haderslev. Sommerskak indgår i sommerferieaktiviteterne for skolebørn i Haderslev kommune, og i år havde Haderslev Skakklub, Vojens Skakklub og Haderslev Skoleskak lagt sig i selen for at etablere et rigtig godt tilbud til “ferieramte” børn med interesse for skak. Holger Hovgård, Kai Bjørnskov og Karl Posselt havde tilrettelagt undervisningsprogrammer for henholdsvis begyndere og mere erfarne skoleskakspillere. Antallet af lokale tilmeldinger var ikke imponerende, men den målrettede markedsføring virkede langt uden for Haderslev, Vojens og omegn, så blandt de i alt 14 deltagere var der skakspillere fra både Skive, Kolding og Tønder samt naturligvis Haderslev kommune. Med PowerPoint, Fritz og praktisk spil og øvelser med bræt og brikker blev der fyldt på eleverne i den udstrækning, de kunne kapere det. Arrangørerne vil senere evaluere ud fra de indsamlede erfaringer og derefter tage stilling til, hvordan evt. fremtidige sommerferietilbud skal tilrettelægges. Formålet er både at udvikle unge skakspillere og rekruttere nye børn til skakmiljøet. Nogle af deltagerne mødes igen i næste uge – på skaklejren i Tjele!

[Best_Wordpress_Gallery id=”14″ gal_title=”Sommerskak i Haderslev”]

25-06-2015
SydGrandPrix 2015-16

Programmet for de 7 afdelinger kan ses i tabellen nedenfor. Der startes hver gang kl. 09.30:

AfdelingDatoArrangør
SGP-126. september 2015Esbjerg
SGP-217. oktober 2015Haderslev
SGP-314. november 2015Fredericia
SGP-428. december 2015Vojens
SGP-523. jan. 2016Springeren, Kolding
SGP-613. februar 2016Ribe
SGP-712. marts 2016Evans, Vejle

Reglementet er uændret i forhold til sidste sæson, dog med den undtagelse, at præmierne i den samlede serie er forbeholdt spillere fra Sydjysk Hovedkreds.

Klubberne sørger selv for indbydelse, turneringsledelse osv. Fra indskuddene går 20 kr. pr. spiller til den samlede slutpræmie for alle på nær skoleskakspillerne, hvorfra der kun trækkes 10 kr. Disse beløb overføres til Sydjysk Hovedkreds´ kasserer Bjarne Rasmussen.

Klubberne fastsætter selv størrelsen af indskud til de enkelte stævner.

SGP-udvalget, juli 2015.

23-06-2015
Feriebillede.

På en forsommertur til Toscana holdt webredaktøren forgæves øje med eventuelle skakspillende italienere. Der var dog et skakbræt monteret på et bord på læsesalen på kommunebiblioteket i Montecatini Terme og også skakspil til salg i butikkerne – dog ikke nødvendigvis med praktisk anvendelige Staunton-standardbrikker eller skakbrætter med passende feltstørrelse. I en almindelig boghandel blev der fundet ikke færre end 4 forskellige skakbøger af udmærket kvalitet.

Marmorskakspil i Lucca

22-06-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Så er turneringsbulletinen klar.
En pgn-fil med alle partierne – de fleste kommenterede – kan hentes her, gemmes på egen pc og derefter åbnes som pgn-database i f.eks. Fritz).

22-06-2015
Norway Chess 2015.

Turneringen i Stavanger afvikles i år for tredje gang og har udviklet sig til en superturnering, som har 10 af verdens allerbedste spillere med i mesterskabsgruppen. Det norske håb – verdensmester Carlsen – har dog haft særdeles vanskeligt ved at få gang i scoringen, og han ligger efter 6 runder som nr. 8 af de 10 deltagere med kun 2 points.
Se stillingen og følg turneringen via turneringshjemmesiden.

13-06-2015
Allan Hye (Haderslev) blev Sønderjysk mester 2015.

Endnu en gang blev rundeafslutningen superspændende. De sidst afsluttede 2 partier i mestergruppen stod mellem Mubariz Murtuzov – Allan Hye og Jesper Kjærgaard – Rauf Murtuzov. De blev begge afgjort som tidnøddramaer og havde stor betydning for placeringen af årets sønderjyske mesterskab.

Mester: Efter en yderst jævnbyrdig turnering endte 3 spillere og klubkammerater på en delt 1.-3.-plads med 4½ points. De 2 udsatte pengepræmier blev delt, mens mesterskab og vandrepokal blev afgjort ved korrektion (Sonneborn-Berger).

1. Allan Hye (Haderslev)                                     4½
2. Søren Brautsch (Haderslev)                          4½
3. Allan Schmidt Hermannsen (Haderslev)       4½

Basis 1: I denne gruppe kan man næste sige, at placeringerne blev afgjort i 1. runde, hvor Claus Mogensen besejrede Chr. Nors Andersen. Claus gik derefter ubesejret gennem turneringen, mens Nors afgav et par remisser undervejs. De var ratingfavoritter (mesterspillere), og ingen andre i gruppen kunne dog true deres præmieplaceringer.

1. Claus Mogensen (Haderslev)                        5½
2. Chr. Nors Andersen (Haderslev)                   4½

Basis 2: I denne gruppe var sagen lige så klar. Gruppens yngste løb af med førstepladsen uden at afgive så meget som et halvt point undervejs, mens gruppens alderspræsident sikkert placerede sig på andenpladsen.

1. Tobias Simon Lindgaard (Ribe)                    7
2. Broder Petersen (Alssund)                          5½

Basis 3: Desværre kunne denne gruppe ikke afvikles helt som planlagt. Den begyndte som 7-mandsgruppe med 1 oversidder. Desværre måtte én spiller udgå undervejs p.g.a. sygdom, så de fleste deltagere i gruppen fik kun 5 partier hver. Én spiller var helt ustyrlig med udelukkende ettaller, mens andenpladsen blev delt mellem 2.

1. Ole Harbo (Vojens)                                     7
2. Oliver Iversen (Haderslev)                          5
3. Michael Pedersen (Gråsten)                      5

Resultater og partier fra turneringen kan findes her.
En foreløbig udgave af turneringsbulletinen kan ses her. Omtale af 7. runde begynder på side 52. Der går en god uges tid, inden den endelige udgave er færdig.
Der bliver til den tid også adgang til at downloade alle partierne i én pgn-fil fra hjemmesiden.

10-06-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Bulletinen efter 6. runde er klar. Læs den her.
Rapport og partier fra 6. runde begynder på side 42.

09-06-2015
Sønderjysk EMT 2015.

6. runde blev spillet mandag den 8. juni.

Mester: Allan Schmidt Hermannsen har efter sejr over Jesper Kjærgaard bragt sig alene i spidsen i mestergruppen med 4 points. Øvrige resultater i øverste gruppe:
Allan Hye – Kai Bjørnskov 1-0
Søren Brautsch – Mubariz. Murtuzov 0-1
Rauf Murtuzov – Helge Andersen 1-0.
Helge Andersen og Jesper Kjærgaard – og med aftenens nederlag også Kai Bjørnskov – er hægtet af kampen om årets sønderjyske mesterskab, mens de 4 øvrige ligger side om side med hver 3½ points.
Ingen i gruppen er gået igennem turneringen uden tabspartier, så alt er åbent inden sidste runde, der spilles lørdag den 13. juni.

Basis 1: Claus Mogensen har lagt sig alene i spidsen med 5 points – fulgt af Chr. Nors med 4.

Basis 2: Præmieplaceringerne er på plads med Tobias Lindgaard på 6 points og Broder Petersen på 5½.

Basis 3: Ole Harbo er suveræn på førstepladsen, hvor han har gjort rent bord. Andenpladsen bliver formentlig afgjort på torsdag, når Michael Pedersen og Oliver Iversen spiller deres udsatte parti fra 3 runde.

Se resultater og partier fra 6. runde her.

05-06-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Bulletinen efter 5. runde er klar. Læs den her.

02-06-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Søren Brautsch vandt mandag aftens topopgør over Rauf Murtuzov i mestergruppen. Kai Bjørnskov kiksede til gengæld en gylden gevinstchance og måtte efter næsten 4 timers spilletid nøjes med remis mod Mubariz Murtuzov. Dermed har Søren Brautsch bragt sig alene i spidsen for turneringen med 3½ points foran Allan Schmidt Hermannsen og Kai Bjørnskov med hver 3 points. Se aftenens resultater og partier her.

30-05-2015
Skak på Gravene i Haderslev.

Skakklubberne i Vojens og Haderslev var repræsenteret på Alt om Sport festivalen i Haderslev den 30. maj. Det foregik både udendørs med store brikker og indendørs i telt, hvor skakken var kommet i selskab med opvisning af boksning og diverse former for asiatisk kampsport. I et sådant selskab er skakken måske mindre spektakulær, men som sædvanlig var der også pæn interesse for bræt og brikker – herunder et par fotos til dokumentation. Vejret var karakteristisk dansk med en frisk vind og “byger, der går og kommer”, så vi var glade for teltet.

[Best_Wordpress_Gallery id=”15″ gal_title=”ORIGINAL-i-Haderslev-2015″]

29-05-2015
Sommerskak i Haderslev 2015.

Som tidligere år Haderslev Skakklub, Vojens Skakklub og Haderslev Skoleskak gået sammen om at arrangere et godt tilbud til skoleelever i den første uge af sommerferien. Vi håber på at tiltrække skakspillere – nuværende og vordende – ikke bare fra Haderslev kommune, men fra et område med væsentlig større radius. Læs meget mere om tilbuddet her.

29-05-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Der blev i går aftes spillet et par udsatte partier. Søren Brautsch vandt over Allan Hye (udsat fra 1. runde), og i mestergruppen er alle partier i de første 4 runder dermed afviklet. Resultatet af det udsatte parti gjorde mesterskabsgruppen endnu mere spændende. Ikke færre end 4 spillere deler førstepladsen med 2½ points. Der uddeles bøllebank på kryds og tværs, og kun Kai Bjørnskov er ubesejret indtil videre.

I Basis 2 vandt Morten Jessen over Michael Iversen (udsat fra 3. runde).

Partierne er uploadet og kan gennemspilles via DSUs turneringssystem, hvor også turneringstabellerne er tilgængelige.

27-05-2015
ORIGINAL i Haderslev den 29.-31. maj 2015

Skakklubberne i Haderslev og Vojens deltager med en fælles stand i det store arrangement i den kommende weekend. Nærmere bestemt vil skakklubbernes stand være at finde i et stort telt på Gravene i Haderslev lørdag kl. 10-16. Det er først og fremmest et propagandaarrangement, der mere henvender sig til vordende skakspillere end til klubmedlemmer, men alle er naturligvis velkomne til at aflægge standen et besøg. Vi stiller op med følgende “program”:

10-16      Udfordr teltets gæster til et parti skak
11-11.30 Skak med kæmpebræt og –brikker. Bevar overblikket, når du går rundt på brættet
11.30-12 Skakopgaver – konkurrence. Løs skakopgaver – sæt mat i 1, 2 eller 3 træk
13-13.30 Skak med kæmpebræt og -brikker. Bevar overblikket, når du går rundt på brættet
14-14.30 Skakopgaver – konkurrence. Løs skakopgaver – sæt mat i 1, 2 eller 3 træk
15-16      Én mod alle – alle mod én. Simultanskak, hvor én skakspiller spiller mod flere
modstandere på én gang

Læs mere om ORIGINAL, der omfatter Alt om sport, Hertug Hans Festival, Farmes Marked og Buskers Festival her.

27-05-2015
Skak som linjefag på Tjele Efterskole
En rigtig god nyhed er tikket ind fra Tjele, hvor der i det kommende skoleår igen tilbydes skak som linjefag – med Allan Stig Rasmussen som lærer! Læs mere her.

25-05-2015
Finalestævnet i holdpokalturneringen
blev spillet i Svendborg i Pinsen. I bredderækken fik Bov og Alssund henholdsvis 12 og 11 points. Det rakte ikke til præmieplaceringer i det skrappe selskab. I juniorrækken var der bl.a. deltagelse af hold fra Bov og Haderslev. De opnåede henholdsvis 13 og 9½ points. Se resultaterne på DSUs hjemmeside.

25-05-2015
Nyt fra Sønderjysk Skak er nu på nettet!
Et stykke sønderjysk skakhistorie bliver nu digitaliseret og gjort tilgængelig på internettet.
Medlemsbladet for 4. Hovedkreds – Nyt fra Sønderjysk Skak – blev i perioden januar 1997 – april 2013 redigeret af Helge Andersen. Det blev til 66 numre udgivet på tryk og distribueret til klubberne i Hovedkredsen. Helge har arbejdet omhyggeligt og systematisk, og alle bladene er gemt som filer på en pc. Derfor kan de med lidt teknisk snilde gøres tilgængelige som pdf-filer. Arbejdet er i gang, og de nyeste ca. 30 numre kan findes her. Resten af numrene følger, efterhånden som de bliver klar. God læselyst!

25-05-2015
Sydjysk Hovedkreds
Referat fra den stiftende generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds kan læses her.
Den nye Hovedkreds´ vedtægter kan ses her. Vedtægterne skal dog formelt omkring Dansk Skak Union, inden de er endelige.
Sydjysk Hovedkreds´ bestyrelse konstituerer sig den 10. juni 2015.

22-05-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Bulletin efter 4. runde er klar. Se den her.

18-05-2015
Tilskuerne strømmede til… 4. runde af Sønderjysk EMT 2015
– og det er sådan set ikke så mærkeligt. For ambitionerne er ganske høje hos årets deltagere, og der kæmpes nærmest fra hus til hus om de eftertragtede mesterskabspoints. I mesterskabsgruppen ser det ud til, at alle kan slå alle, og indtil videre er kun Allan Hye og Kai Bjørnskov uden nederlag.
Også i de andre grupper spilles med stor entusiasme. I går var det partiet Claus G. Mogensen – Asbjørn Schack i Basis 1, der længst bevarede spændingen. Partiet sluttede, da Asbjørns vinge faldt, mens Claus havde hele 30 sekunder tilbage!
Se stillingen efter 4. runde og gennemspil partierne her.

16-05-2015
Sydjysk Hovedkreds er en realitet.

I dag blev der afholdt ekstraordinære generalforsamlinger i Vejen i Dansk Skak Unions 4. og 5. Hovedkreds. Her besluttede medlemmerne efterfølgende at samles til en stiftende generalforsamling i en fusion med navnet Sydjysk Hovedkreds.
5 Mand blev valgt til bestyrelsen. Formand og kasserer blev valgt direkte på generalforsamlingen, mens øvrige poster besættes, når bestyrelsen har konstitueret sig.
De valgte:
Formand: Karl Posselt (Vojens)
Kasserer: Bjarne Rasmussen (Varde)
3 bestyrelsesmedlemmer: Christian Dahl (Evans), Søren Krabbenhøft (Vejen) og Claus Marcussen (Fredericia)

Desuden valgtes:
1 bestyrelsessuppleant: Lars Wisler Pedersen (Grindsted)
2 revisorer: Gert Jöhnk (Haderslev) og Jens Carl Pedersen (Tønder)
1 revisorsuppleant: Vagn Lauritzen (Løgumkloster)

Den nye Hovedkreds dækker skakklubber og enkeltmedlemmer i et område fra grænsen (inkl. danske skakklubber i Sydslesvig) til Horsens/Nr. Snede/Grindsted/Varde.

Bestyrelsen for Sydjysk Hovedkreds. Fra venstre Claus Marcussen, Karl Posselt, Søren Krabbenhøft og Christian Dahl. Bjarne Rasmussen mangler på billedet.

15-05-2015
EnterCard Chess Qualifier

Jon Ludvig Hammer har sikret sig sejren i EnterCard Chess Qualifier og kvalificerer sig dermed til Norway Chess 2015. Efter aftenens 5 hurtigskakpartier må man konstatere, at Curt Hansen mangler kamptræning for at blive helt skarp. Han tilspillede sig flot ret klare gevinststillinger i partierne mod Fressinet og Tari, men brugte undervejs alt for megen tid. Han manglede konstant et par minutter i forhold til sine modstandere, der kunne spille på dette – og vingen faldt først for Curt i begge tilfælde. Surt! Fra kommentar på chatten i live-udsendelsen på norsk TV2: “Stakkars Hansen som nå har tapt to ufortjente partier på tid.” Curt var ikke tilfreds med, at modstanderen (Tari) i en klart tabt stilling med mat i løbet af få sekunder spillede videre for at vinde på tid, men måtte acceptere afgørelsen. I sidste runde spillede Curt remis mod Agdestein og undgik dermed lige akkurat sidstepladsen. Han får under alle omstændigheder en præmie på 10.000 kr. for at have stillet op.
Flot organiseret turnering med imponerende live TV-dækning, som de kun kan gøre det i Norge.

15-05-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Bulletin efter 3. runde er klar. Se den her.

15-05-2015
EnterCard Chess Qualifier

Curt Hansen er endelig kommet i gang efter en skidt begyndelse på den interessante, igangværende turnering i Oslo. Efter i onsdags at have spillet remis mod det unge talent Tari, vandt Curt torsdag aften over Simen Agdestein. Stillingen er dog fortsat præget af Curts nederlag i de 3 første runder. Stillingen i turneringen:

Hammer, Jon Ludvig          8
Fressinet, Laurent               7.5
Grandelius, Nils                  4.5
Tari, Aryan                         4
Agdestein, Simen               3
Hansen, Curt                      3

Turneringen har kunnet følges på norsk TV2 hver aften fra kl. 20.
Efter at have spillet normale partier mod alle 5 modstandere slutter turneringen fredag aften med “returopgør” spillet som hurtigpartier (30 minutter til hele partiet)

13-05-2015
Børge Schrøder genvandt bymesterskabet i Løgumkloster.

Med en imponerende score på 4½ af 5 points gentog Børge Schrøder (Haderslev) successen fra 2014. Han kunne nøjes med remis i “finalen” mod Richard Knott (Leck) i 5. og sidste runde. Det lykkedes, og dermed besatte Richard andenpladsen i mesterskabsgruppen med 4 points.

Øvrige præmietagere:

Gruppe 2:
3 spillere måtte dele 2 præmier efter ligestilling mellem Holger Schmidt (Løgumkloster), Jesper Kallesen (Gråsten) og Scott W. Jensen (Løgumkloster) med hver 3½ points.

Gruppe 3:
Karl Martin Kristensen (Løgumkloster) og Gagik Sahakian sluttede med hver 4 points. Karl Martin fik førstepræmien i kraft af en lidt bedre korrektion. 3. Den sidste præmie i denne gruppe blev delt mellem Erik Asmund (Gråsten) og Nis H. Madsen (Løgumkloster) med hver 3 points.

Holger Schmidt fik pokalen som bedst placerede Løgumklosterspiller.

Fra Vojens deltog 5 spillere med varierende resultater:
Karl Posselt blev sidst i mesterskabsgruppen med kun 1 points (forventet score 1,85).
Morten Jessen fik kun 1½ points i gruppe 2 (forventet 2,6). Lyspunktet var Gagik Sahakian, der imponerede ved at score 4 points i gruppe 3 (forventet 0,95!). I samme gruppe fik Kresten Beck 2½ og Ole Harbo 1½ points.

Turneringstabeller og partier fra turneringen kan findes via DSUs turneringshjemmeside.
Fotos fra turneringen:

[Best_Wordpress_Gallery id=”16″ gal_title=”Løgumkloster Byturnering 2015″]


12-05-2015
Sønderjysk EMT 2015.

3.runde blev spillet i aftes. Igen en runde, hvor der blev gået til vaflerne og spillet på gevinst – ikke mindst i mestergruppen. Interessante og spændende partier og et par, der blev afgjort i yderste tidnød.

Mester
:
Helge Andersen – Mubariz Murtuzov 0-1. Længe et helt jævnbyrdigt parti, men Mubariz fik slået hul på Helges kongestilling efter slag på h2, og derefter var Helge ikke tilstrækkelig opmærksom på, at Mubariz fik stillet op til en udækkelig mat med løber og 2 tårne.
Allan Hermannsen – Søren Brautsch 1-0. Mens Søren stillede op til angreb på den hvide kongefløj, slog Allan kontra i centrum, og med åbne linjer og diagonaler blev afslutningen voldsomt spændende. Partiet blev afsluttet med et dronningeoffer, der måske ikke var det bedste i situationen, men Søren opgav øjeblikkeligt.
Rauf Murtuzov – Allan Hye 0-1. Et parti, der udviklede sig langsomt. Rauf placerede sin dronning i centrum og hæmmede udviklingen af Allans sortfeltede løber, men efter dronningeafbytning fik Allan afgørende materiel fordel og kørte sikkert partiet hjem.
Jesper Kjærgaard – Kai Bjørnskov 0-1. Det sidst afsluttede parti denne aften. Partiet udviklede sig langsomt og jævnbyrdigt, men Jesper fik parkeret en springer på randen og i træk 30 snuppede Kai en bonde på g4, og selv om Jesper forsvarede sig godt – og Kai i kampens hede (træk 58) overså muligheden for at hugge et tårn på h1 – lykkedes det Kai at hale et helt point i land.

Basis 1:
Asbjørn Hovgård Schack – Børge Schrøder. Aftenens hurtigste remisaftale. Børge tilbød, og begge parter var åbenbart tilfredse med et halvt point.
Claus G. Mogensen – Henrik Feldborg ½-½
. Rundens korteste parti, hvor Henrik i en god – dog næppe afgørende – stilling tilbød remis.
Hansjørgen Clausen – Simon Ladefoged 0-1. Hansjørgen kom tidligt galt af sted med en svag bonde på c-linjen, og derefter blev der aldrig tvivl om resultatet i det parti.
Hans Erik Leimand – Chr. Nors Andersen 0-1. Ét af aftenens længste partier. Rokade til hver sin side, og Nors kom hurtigst og bedst af sted med sit kongeangreb på dronningefløjen. Leimand forsøgte at stille op til en mat på 8 række, men Nors havde en afdækkerskak, der gav mulighed for at blokere den åbne e-linje med en springer, inden det blev kritisk.

Basis 2:
Karl Ø. Jensen – Broder Petersen ½-½. Et parti, hvor hvid havde de bedste chancer, men hvor parterne ret hurtigt enedes om remis.
Jesper Kallesen – Karl Martin Kristensen 1-0. Et langt og spændende parti, hvor Jesper dog skaffede sig kontrol over den åbne e-linje og senere over 6. række. Fordele, der blev omsat i materiel overvægt og blev afgørende, selv om Karl Martin var tæt på at opnå remis ved evig skak. Der manglede lige et træk.

Basis 3:
Niels Underbjerg – Ole Harbo 0-1. Ole skaffede sig hurtigt en merbonde i åbningen, og senere også en kvalitet. Pointet var derfor fortjent, selv om Niels måske opgav vel hurtigt.
Gagik Sahakian – Arne Juul Jørgensen 0-1. Gagik ofrede tidligt i partiet en bonde uden kompensation, og Arne håndterede slutspillet med springer og bønder på begge sider bedre end Gagik, der dog fik et remistilbud undervejs. Til sidst ofrede Arne springeren på Gagiks fjerne fribonde på det helt rigtige tidspunkt og fik let ved at skaffe sig en ny dronning.

Stilling og partier kan findes her.

11-05-2015
Kemp & Lauritzen Chess 2015

Igen i år har Fredericia Skakforening stået for et imponerende arrangement i form af den internationale turnering Kemp & Lauritzen Chess 2015.
Samlet vandt den spanske FM Sergio Adan Bermudez turneringen med 7 point og scorede samtidig sin første IM-norm.
Læs beretningerne om turneringens forløb her.
Slutstillingen i IM-gruppen.
Partierne kan downloades (pgn-fil) her.

10-05-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Bulletin efter 2. runde er klar. Se den her.

07-05-2015
Billeder fra Sønderjysk EMT 2015.

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”SEMT 2015″]


07-05-2015
Dansk Skole Skak – Sønderjyllandskredsen.
På en ekstraordinær generalforsamling i Haderslev den 06-05-2015 fik Sønderjyllandskredsen nye vedtægter. Desuden blev 3 valgt til bestyrelsen: Per Gejl Jørgensen (Aabenraa), Jan E. Zimmermann (Nordborg) og Chr. Karstensen (Tønder). Ud af bestyrelsen træder Kai Bjørnskov, Karl Posselt og Lars Jørgensen.

06-05-2015
Løgumkloster Byturnering 2015.
4. runde blev spillet i går aftes. Deltagerne fra Vojens Skakklub havde mildest talt ikke held i sprøjten. Efter sejre i de 3 første runder måtte Gagik Sahakian indkassere et nederlag til Karl Martin Kristensen. Også Ole Harbo og Morten Jessen tabte til henholdsvis Jens Peter Jensen og Holger Schmidt, mens Kresten og Karl spillede remis mod henholdsvis Erik Asmund og Richard Knott. Karl har indtil videre haft en katastrofal turnering med 3 nederlag på stribe. 4. rundes remis blev imidlertid til på mirakuløs vis. Efter at have kæmpet med ryggen mod muren i en i det meste af partiet “tabt stilling” lykkedes det ved hjælp af en fribonde at etablere en trussel, der gav Richard gummiarm. Partiet blev taget remis i en stilling, hvor Karl havde en merbonde i et Dronningeslutspil, men hvor tiden ikke rakte til gevinstforsøg.
Kandidater til årets bymesterskab er nu Børge Schrøder med maksimumpoints 4 og Richard Knott med 3½. De to mødes i en regulært finale i sidste runde, der spilles tirsdag den 12. maj.
Følg turneringen på DSUs turneringshjemmeside.

06-05-2015
EnterCard Chess Qualifier

er en interessant stormesterturnering, der spilles i Oslo i perioden 10.-15. maj 2015. Interessant bl.a. fordi den har dansk deltagelse af Curt Hansen. Desuden deltager stormestrene Laurent Fressinet (Frankrig), Nils Grandelius (Sverige) og nordmændene Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer. Sidste deltager er Aryan Tari, en stærk norsk IM, der scorede sin første GM-norm for et par år siden som 13-årig. Planen for turneringen er, at spillerne møder hinanden to gange. Et parti med normal betænkningstid og et 20-minutters hurtigparti.
Ud over en præmie på 50.000 kr. kvalificerer vinderen sig til Norway Chess, der spilles 15. juni til 26. juni i Stavanger, og som er meget stærkt besat (Carlsen, Anand, Caruana, Nakamura, Topalov, Grisjtjuk, Giri, Aronian og Vachier-Lagrave.).

I forbindelse med EnterCard Chess Qualifier er Magnus Carlsen programleder på Norsk TV2, der hver aften transmitterer fra turneringen («SjakkNatt med Magnus») fra et åbent “glasstudie” på Karl Johans Gate, der er Oslos strøg.

05-05-2015
Sønderjysk EMT 2015 – gevaldige kamppartier i 2. runde.

Mester:
Kai Bjørnskov spillede sig til en fordelagtig stilling i aftenens parti mod Helge Andersen, men det lykkedes ikke at omsætte den i gevinst. Helge fik blokeret den åbne c-linje og derefter tilintetetgjort Kais fribonde, hvorefter partiet blev taget remis.
Allan Hye kom til at stå næstbedst og brugte en masse tid i begyndelsen af partiet mod Allan Schmidt Hermannsen, der ledte og ledte efter en afgørende plan uden at finde den. Efter et bondeoffer i b-linjen lykkedes det Hye at vende slagets gang, og trods overhængende tidnød blev fordelen flot omsat til gevinst. Meget spændende parti!
Det samme kan siges om Søren Brautschs parti mod Jesper Kjærgaard. Efter lang tids stille opbygning slog Søren hul i Jespers kongestilling med et officersoffer, og selv om det lykkedes Jesper at flygte til den modsatte fløj med Kongen, vandt Søren så meget materiel ved manøvren, at gevinsten kun var et spørgsmål om tid.

Basisgruppe 1:
Børge Schrøder spillede sig til en udmærket stilling med hvid mod Claus Mogensen – indtil han forivrede sig og gav Claus lejlighed til et uimodståeligt kongeangreb.
Chr. Nors spillede et længe overordentlig jævnbyrdigt parti mod Asbjørn Schack. I sidste ende vandt ratingfavoritten Nors en kvalitet og langt senere partiet, men Asbjørn fortjener stor respekt for en spilforståelse og tålmodighed, der er sjælden hos så ung en skakspiller.

Basisgruppe 2:
Thomas Nielsen og Jesper Kallesen spillede begge som lyn og torden, og Thomas så længe ud til at slippe bedst fra det, men da Jesper fik mulighed for at snuppe 2 lette officerer for et Tårn, havde han ikke svært ved at spille gevinsten hjem.
Broder Petersen satte et tårn i slag i rundens korteste parti mod Tobias Lindgaard, og så opgav han at spille videre.
Karl Martin Kristensen og Michael Iversen spillede et hele vejen igennem jævnbyrdigt parti, der logisk endte med remis.

Stor interesse for at kigge med, da Ole Harbo og Michael Pedersen mødtes i 2. runde

Basisgruppe 3:
Arne Juul Jørgensen fik materiel fordel mod Curt Bruhn, men evnede ikke at omsætte den, og spillerne enedes om remis.
Partiet mellem nykonfirmerede Oliver Iversen og Gagik Sahakian bølgede noget frem og tilbage. Gagiks åbning så ikke sund ud, men pludselig fik Gagik Dronning, Løber og Springer med i et kongeangreb. Han fejlede dog, da sagen skulle afgøres. Oliver afværgede og skaffede sig materiel overvægt nok til senere at vinde partiet.
Ole Harbos parti mod Michael Pedersen blev en rigtig “basker” for de tilskuere, der flokkedes om brættet. Ikke alle træk fra de 2 spillere var lige gode, men der var brand på brættet og kamp til stregen. Ole fandt ikke den enkleste vej til gevinsten, men han endte dog med et helt point.

Se resultaterne og gennemspil partierne på turneringshjemmesiden.

03-05-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Bulletin fra 1. runde. Se den her.

01-05-2015
Hovedkredsfusion.

Der er nu indkaldt til generalforsamlinger i 4. og 5. Hovedkreds med forslag om fusion af de 2 hovedkredse til Sydjysk Hovedkreds. Det foregår lørdag den 16. maj 2015 i Vejen.
Indkaldelsen til medlemmer af 4. Hovedkreds kan ses her.
Det er klubformændene, der stemmemæssigt repræsenterer klubberne, men alle medlemmer af hovedkredsen har møde- og taleret.
Nugældende vedtægter for 4. Hovedkreds kan findes her.
Forslag til nye vedtægter for Sydjysk Hovedkreds kan findes her.
Aftale med DSU om overgangsordning for Sydjysk Hovedkreds kan ses her.
Tilmelding til generalforsamlingen (sendes til hovedkredsformanden) senest mandag den 11. maj.

01-05-2015
Sønderjysk EMT 2015.

Med 31 deltagere og en ganske stærk mesterskabsgruppe er årets turnering om det sønderjyske mesterskab i gang. Et sidste øjebliks afbud i mesterklassen var en alvorlig streg i regningen for arrangørerne, men i ugens løb er det lykkedes at skaffe en endog meget kvalificeret “indhopper”.  Det betyder, at både den regerende sønderjyske mester og 4 forhenværende er med i kampen. I 1. runde kom Allan Hermannsen tilsyneladende galt af sted i åbningen mod Mubariz Murtuzov, men efter 26 træk var der vendt op og ned på sagerne – med Allan som vinder af partiet. Yngste og ældste mand i gruppen – Rauf Murtuzov og Kai C. Bjørnskov – spillede et langt og til slut meget dramatisk parti. Rauf ofrede en bonde i åbningen uden overbevisende kompensation, og Kai skaffede sig ved tålmodigt spil en afgørende gevinstchance. Den missede han imidlertid, og derefter endte han i en tabsstilling i et sandt tidnøddrama, hvor Rauf med 14 sekunder tilbage på uret måtte slutte fred og nøjes med remis. Partiet mellem Helge Andersen og Jesper K. Jensen endte ligeledes remis. Derfor ligger Allan alene i spidsen efter 1. runde.
Der var flere lange og spændende partier også i basisgrupperne.
Se resultaterne fra 1. runde og gennemspil partierne på turneringshjemmesiden.
Læs mere i Turneringsbulletinen.

27-04-2015
Fusion af 4. og 5. Hovedkreds

Der afholdes ekstraordinær generalforsamling i 4. Hovedkreds
Lørdag den 16. maj 2015 kl. 14 på Sportshotel Vejen (over for Vejen idrætscenter), Jacob Gades Alle 1, 6600 Vejen.

På dagsordenen vil være et forslag om at fusionere 4. og 5. Hovedkreds til én Sydjysk Hovedkreds. Sagen har været drøftet på de to hovedkredses ordinære generalforsamlinger i 2015.

Planen er først at afholde ekstraordinære generalforsamlinger i hver af de to hovedkredse. Er der tilslutning til en fusion i hovedkredsene fortsætter møderne med en stiftende generalforsamling i den nye hovedkreds samme tid og sted – kl. 15.

Klubformændene får en officiel indkaldelse i løbet af uge 18.

Tilmelding til mødet senest mandag den 11. maj.

25-04-2015
Syd Grand Prix finale i Bov.
Sidste afdeling af sæsonens 7 Syd-Grand-Prix stævner blev spillet i Bov i dag. Fra Vojens deltog kun Karl Posselt, der resultatmæssig havde en dårlig dag med en samlet score på 2½ points i en blandet gruppe af 2.-, 3.- og 4.-klassespillere. Følgende er sakset fra Bov Skakklubs hjemmeside:

SGP-vinder Artur Kevorkov, Bov

I dag blev finalen i årets SGP-serie spillet i Bov med 31 deltagere. Et beskedent antal, men set i lyset af de mange tilbud der p.t. udbydes på skakscenen måske OK.
I den samlede Mester- og 1. klasse vandt Artur Kevorkov Bov med 5½ af 7 foran Pouelsten Grabow, Margarita Baliuniene og Dorian Gutschenreiter alle med 4½, Dorian vandt dermed 1. klasse.
I 2-4 klasse blev Asbjørn Hovgaard Schack, Haderslev og Benjamin Isler delt på 1. pladsen, Asbørn vandt dermed 2. klasse, Benjamin 3. klasse og Donato Gutschenreiter vandt 4. klasse. Skoleskakgruppen endte på deling mellem Lasse Borring Petersen, Haderslev og Adis Heremic, Tønder begge med 6 af 7.
Oversigt over deltagerne i dagens stævne kan ses her.

I den samlede serie blev vinderne:
M- klassen
1. Artur Kevorkov, Bov 2. Pouelsten Grabow, Evans 3. Margarita Baliuniene, Evans
1. klasse:
1. Poul Fl, Fries Nielsen, Esbjerg 2. Eivind Palm, Tønder 3. David Gutschenreiter, Bov
2. klasse:
1. Asbørn Schack Haderslev 2. Sven Michelsen, Esbjerg 3. Børge Schrøder, Haderslev
3. Klasse:
1. Benjamin Isler, Bov 2. Tiziano Wul Micalizio, Springeen 3. Niels Aage Kristensen, Varde
4. Klasse:
1. Donato Gutschenreiter, Bov 2. Jacob clausen, Springeren 3. Janith Easan, Fredericia
Skoleskak:
1. Lasse Borring Petersen, Haderslev 2. Adis Heremic, Tønder 3.  Janosh Easan, Fredericia
Oversigten over den samlede stilling kan findes her.

24-04-2015
Klar til Sønderjysk EMT 2015.
Så er feltet klar til dette års udgave af turneringen om det sønderjyske mesterskab i skak. Den begynder på mandag, og 31 deltagere har meldt sig. Med en enkelt blind makker bliver det til 4 8-mandsgrupper.
Mesterskabsgruppen har et ratinggennemsnit på 2034, og den forsvarende mester Rauf Murtuzov er med! Følg begivenhederne her på Vojens Skakklubs hjemmeside eller på turneringshjemmesiden.

Finn Nielsen – klubmester igen igen

21-04-2015
Tak for sæson 2014-15.
I går var der sæsonafslutning i Vojens Skakklub. Med remis i sidste runde sikrede Finn sig – man fristes til at sige som sædvanligt – klubmestertitlen med 5½ points. Det var et halvt point foran de nærmeste forfølgere Benny og Mogens på henholdsvis 2.- og 3. pladsen med hver 5 points. Læg dertil, at Finn også vandt klubturneringen i efteråret 2014. Se forårstabellen her.

Sæsonafslutningen blev i øvrigt markeret med en lynturnering. 10 spillere var mødt op, og der blev spillet alle-mod-alle, hvor Karl noget overraskende sejrede med 9 af 9! Finn blev nr. 2 med 8 og Mogens nr. 3 med 7 points. Efter lynturneringen var der fælles kaffebord med hyggesnak.

Eftersom Vojens i år er arrangør af Sønderjysk EMT er der en nem mulighed for at forlænge skaksæsonen på den normale klubaften ved at deltage i denne turnering indtil midten af juni. Ellers begynder en ny sæson 2015-16 forventeligt med Høtteskak lørdag den 22. august og første almindelige klubaften mandag den 24. august 2015.
Tak for i år!

21-04-2015
Jakob Vang Glud vinder af mesterskabs-gruppen i Sondex Cup (Kolding Bymesterskab) 2015.
En oversigt over præmietagerne i de 22 (!) grupper kan ses på Skakklubben Springerens hjemmeside. Turneringstabellerne kan ses her.

17-04-2015
Husk tilmelding til Sønderjysk EMT.
Se invitationen her.
Elektronisk tilmelding og oversigt over foreløbigt tilmeldte her.
Mulighed for tilmelding holdes åben et par dage endnu, men hvorfor vente…

16-04-2015
Bobby Fischer – det vanvittige skakgeni.
DR-2 har netop vist den 88 minutter lange dokumentarfilm fra 2011 med ovenstående titel. En historie om et selvlært, strålende skakgeni, der kom til fuld udfoldelse i VM-matchen imod Spasskij i “århundredets kamp” i Reykjavik på Island i 1972. Matchen og Fischers sejr skabte enorm opmærksomhed omkring skakspillet, men siden udviklede Fischers liv sig til en trist historie, hvor dæmoner tog over. Han gav afkald på VM-titlen uden kamp mod Karpov, udviklede en stærk antisemitisme og led af forfølgelsesvanvid. Han opførte sig på en måde, der stødte de fleste andre mennesker bort. Island gav ham statsborgerskab og ophold de sidste år, indtil han døde som 64-årig i 2008. Filmen bliver sendt igen på DR-2 søndag den 19. april kl. 13.35, men kan også ses på nettet.
Den triste historie om Bobby er også sat i musik af Micah Ellison. The ballad of Bobby Fischer kan høres på YouTube.
If. Fischer selv var han ikke et skakgeni, men et geni, der tilfældigvis spillede skak!

16-04-2015
Klar, parat, start – Sondex Cup.
Der er nu foretaget lodtrækning til årets udgave af Sondex Cup – den åbne 5 runders weekendturnering i Kolding. Der er 132 deltagere fordelt på 22 grupper.
1. runde spilles fredag den 18. april kl. 19. Følg begivenhederne på live-bræt eller via turneringshjemmesiden.

16-04-2015
Løgumkloster Byturnering 2015.
2. runde er spillet. Resultater for spilerne fra Vojens:
Sejre til Gagik og Ole, remis til Kresten og nederlag til Morten og Karl.
Alle oplysninger om turneringen – inklusive partierne – er nu klar på DSUs turneringshjemmeside.

13-04-2015
Klubturneringen.
7. og sidste runde af klubturneringen blev spillet i aften med følgende resultater:
Gagik – Mogens 0-1
Benny – Kresten 1-0
Karl – Ole 1-0
Bo fik et point som oversidder, mens partiet mellem Finn og Morten er udsat og spilles mandag den 20 april. Finn bliver klubmester, hvis han blot får remis i sidste runde.
Se tabellen her.

10-04-2015
Løgumkloster Byturnering 2015
er i gang med 22 deltagere fordelt på 3 grupper. Fra Vojens Skakklub deltager 5 spillere: Kresten Beck, Ole Harbo, Gagik Sahakian, Morten Jessen og Karl Posselt. Første runde bød på remisser til Kresten og Ole, sejr til Gagik og nederlag til Karl, mens Mortens parti er udsat. Tabeller med rundens resultater kan ses her, og partierne kan gennemspilles her.

Sune Berg Hansen danmarksmester 2015

06-04-2015
Hansen blev Danmarksmester 2015.

Lodtrækningen i Landsholdsklassen havde maget det således, at Curt Hansen og Sune Berg Hansen skulle mødes i 9. og sidste runde. De lå også ispidsen i tabellen, så afslutningen blev en rigtig topkamp om mesterskabet. Bl.a. på grund af Curts nederlag i 6. runde lå Sune ½ point foran, inden partiet gik i gang, og Sune fik den remis, der gav ham endnu et DM og en turnering uden tabspartier. Sølv til Curt var dog slet ikke noget dårligt resultat efter den lange pause fra alvorlig skak, og Curts deltagelse var i sig selv en gevinst for dette DM, hvor der i øvrigt blev spillet mange interessante partier.

Kandidatklassen havde 26 deltagere – heriblandt spændende youngsters som Jonas Bjerre og Philip Boe – og blev vundet af Bjørn Ochsner med 5½ points foran Martin Haubro med 5.
Veteran Klassen spillede 5 runder og gruppen blev vundet af Pouelsten Grabow, der med 5 af 5 gjorde helt rent bord!
Kvindeklassen blev vundet af ratingfavoritten Sandra de Blecourt Dalsberg med 6½ points. Flere af kvinderne havde dog valgt at tage kampen op med mændene ved at tilmelde sig til de åbne rækker.
Sønderjyske resultater:
Christian Karstensen vandt G7 gruppe 2 med 5½ points. I samme gruppe scorede Bent Bojsen 4½ og Karsten Fyhn 3 points. I G7- gruppe 3 fik Ernst J. Jessen 4 points, mens det for Hansjørgen Clausen og Erik Asmund blev til henholdsvis 3½ og 3 points. I G5 – 2. forløb gruppe 1 blev det til udmærkede 3½ points til Jørgen Clausen. Se Jørgens sidste-runde-gevinst mod Rasmus Kvist:

Læs meget mere på turneringshjemmesiden.
Resultater og stillinger i alle turneringens grupper kan findes her.
Partier fra Landsholdsklassen kan gennemspilles her.

Som det fremgår af gruppebetegnelserne var der masser af muligheder for skak i Påsken. Også muligheder for både at spille skak og tilbringe nogle dage med familien i Påskedagene. De mange tilbud og de gode faciliteter i Svendborg havde lokket rigtig mange skakspillere til DM – ca. 40 flere deltagere i år i forhold til 2014. Successen har allterede ført til, at arrangementet også lægges i Svendborg i 2016.

DSU-formand Poul Jacobsen

Udover de vigtige kampe ved brættet benyttede mange skak-organisationsfolk lejligheden til at få afviklet et hav af møder – herunder Delegeretmødet, hvor Poul Jacobsen blev valgt til ny formand for Dansk Skak Union, mens Tom Petri Petersen og Peter Willer Svendsen blev nyvalgt som medlemmer af Forretningsudvalget. Søndag aften var der stævnefest med ca. 60 tilmeldte.

Curt-Hansen-og-Jens-Kristiansen-2015

02-04-2015
Mestrenes kamp i 6. runde ved DM i Svendborg.
Curt Hansen og Jens Kristiansen er begge tidligere danmarksmestre og verdensmestre (Curt blev juniorverdensmester i 1984 og Jens blev seniorverdensmester i 2012). I mellemtiden er Curt efter de nye aldersgrænser faktisk også blevet senior (50+), og de to mestre mødtes i dag i Landsholdsklassens 6. runde og spillede rundens længste parti. Det gav stor opmærksomhed og masser af kommentarer på chatten. Til forskel fra tidligere møder lykkedes det endelig Jens at trække det længste strå, og Curt løb ind i sit første nederlag i et ratet parti, efter at han er vendt tilbage til brættet.
Med de øvrige resultater i 5. og 6. runde er Sune nu alene i spidsen med 4½ points – skarpt forfulgt af Curt, Jens og Mikkel Antonsen med hver 4 points.
Læs meget mere på turneringshjemmesiden.
Resultater og stillinger i alle turneringens grupper kan findes her.
Partier fra Landsholdsklassen kan gennemspilles her.

31-03-2015
Forrygende spænding i 4. runde ved DM i Svendborg.
Curt fik glimrende modspil af Kassa Korley, der dog til allersidst løb ind i en godt set mat. Jens Ove åbnede h-linjen og gjorde klar til angreb, men blev efter en lang rokade sat voldsomt og langvarigt under pres af Allan Stig. Jens Ove forsvarede sig imidlertid bravt og skaffed sig endog mulighed for at slå kontra, men efterhånden blev der byttet så mange  brikker af, at partiet endte med et Dronningeslutspil, der blev taget remis. Jacob Carstensens parti mod Jens Kristiansen blev også yderst spændende, omend det fladede ud i en remis, partiet faktisk slet ikke lignede undervejs. Mikkel Antonsen spillede sig til et gunstigt tårnslutspil med et par merbønder mod Simon Bekker. Sune imod Igor blev det sidst afsluttede parti. Sune spillede tålmodigt rundt og ud af tilsyneladende ikke ret meget resulterede det i et gunstigt slutspil med Tårn og Løber på begge sider, men derudover 2 merbønder og let gevinst til Sune. Dermed ligger de 2 ratingfavoritter efter 4. runde på første- og andenpladsen med henholdsvis 3½ (Curt) og 3 (Sune) points.
Læs meget mere på turneringshjemmesiden.
Resultater og stillinger i alle turneringens grupper kan findes her.

31-03-2015
Klubturneringen.
Vojens Skakklubs interne turnering nærmer sig sin afslutning. I gårsdagens 6. runde var der gevinster til Mogens (oversidder), Finn (over Bo), Benny (over Gagik), Ole (over Morten) og Karl (over Kresten). Finn ligger alene i spidsen med 5 points – forfulgt af Mogens og Benny med hver 4. Sidste runde spilles den 13. april.
Se tabellen her.

31-03-2015
Curt alene i spidsen for Landsholdsklassen efter 3 runder.
Efter sejre over Jens Ove Fries Nielsen og den regerende danmarksmester Allan Stig måtte Curt Hansen kæmpe for en remis i 3. runde mod Igor Teplyi. De 2½ points rækker til en foreløbig, udelt førsteplads i Landsholdsklassen. Efter Curts 7 af 7 i holdturneringen og 2½ af 3 i Landsholdsklassen er der tale om et ganske imponerende come-back af stormesteren efter 7 års skakpause.
Kort Påske, 1. forløb, er færdigspillet med Lars René Andersen (klar ratingfavorit) som vinder med 4 points af 5 mulige.
G5-gruppen, 1. forløb, har spillet 3 af 5 runder, og i løbet af de kommende dage kommer de sidste grupper i gang.
Læs meget mere på turneringshjemmesiden.
Resultater og stillinger i alle turneringens grupper kan findes her.

28-03-2015
Påsketurneringen – DM i skak 2015 er i gang.
Dansk Skak Unions flagskib, kampen om det individuelle Danmarksmesterskab i skak, er i gang i Svendborg. Landsholdsklassen spillede 1. runde i dag, hvor der var sejre til Sune Berg, Curt Hansen og Kassa Korley. Interesserede, der ikke kan være med i Svendborg, har mulighed for at kigge med på turneringshjemmesiden.
Resultater og stillinger i alle turneringens grupper kan findes her.
Fra 4. Hovedkreds deltager Karsten Fyhn fra Alssund og Christian Karstensen fra Tønder, men det er især Gråsten Skakklub, der glimrere med mange deltagere: Erik Asmund, Ernst Jessen, Hansjørgen Clausen, Bent Bojsen, Jørgen Clausen. Fra samme klub kommer oprindeligt Susan Clausen, der imidlertid er flyttet til Svendborg og derfor ved dette DM repræsenterer Tårnet!
Sideløbende med turneringsaktiviteterne, hvor der i alt deltager ca. 270 skakspillere, afvikler Dansk Skak Union både Hovedbestyrelsesmøde og Delegeretmøde, hvor der bl.a. skal vælges ny formand som erstatning for Lars Henrik Bech Hansen, der efter 6 års formandskab ikke genopstiller til posten.

25-03-2015
FIDE Women’s World Chess Championship KO 2015
VM i skak for kvinder finder sted i Sochi (Rusland) i perioden fra 16. marts til 7. april 2015. Mesterskabet afvikles som Cup – d.v.s. efter et knock-out system. I første runde deltog 64 spillere, i anden runde 32 spillere og så fremdeles. Man spiller 2 partier mod sin modstander, og ved ligestilling fortsættes med tie-breaks for at få en afgørelse af, hvilken spiller der skal gå videre til næste runde. Det hidtidige forløb kan ses her.
Antallet af deltagere er efter 4 runder reduceret til 8, der i løbet af de næste 3 dage bliver til de 4 spillere, der skal dyste om 2 finalepladser. Svenske Pia Cramling (billedet til højre) er én af de 8, der er med endnu.
Følg med i begivenhederne på turneringshjemmesiden.
Gennemspil partierne her.

24-03-2015
SGP-finale i Bov.
Bov Skakklub inviterer til hurtigskak lørdag den 25. april. Det er finalestævnet – d.v.s. 7. og sidste afdeling af SydGrandPrix 2014-15. Invitation og tilmelding her.

24-03-2015
Vojens Skakklubs handicapturnering.
Opdateret turneringstabel.

23-03-2015
Klubturneringen.

Det udsatte parti fra 5. runde mellem Ole og Finn blev langt, spændende og jævnbyrdigt, lige indtil Ole glemte at holde styr på en fribonde, der blev afgørende for Finns sejr. Partiet lover rigtig godt for Oles fortsatte udvikling som skakspiller. 6. runde er nu lagt. Se stilling og rundelægning her.

21-03-2015
Indstillling af elektronisk/digitalt skak-ur.
Peter Halvarsson har lavet en demonstrationsvideo om indstilling af et DGT XL skakur, der kan volde problemer for de fleste. Videoen ligger på Facebook og er på svensk. Se den her.
Hvis du foretrækker instruktionen på engelsk, ligger der også en introduktion til DGT 2000 på YouTube.

18-03-2015
Skak-DM 2015.
Det trækker op til en ny Påsketurnering. Sammensætningens af årets Landsholdsklasse er på plads, og der begynder at komme mere og mere indhold på turneringshjemmesiden.

16-03-2015
Klubturneringen.
Der blev spillet 3 partier i Vojens Skakklubs interne klubturnering i aften. Resultaterne blev ikke helt som forventet. Bo vandt over Benny, Gagik vandt over Kresten, og Mogens og Karl spillede remis. Oles parti mod Finn er udsat til næste mandag.
Med aftenens resultater er turneringen fortsat ganske åben. Bo har lagt sig i spidsen med 3½ points, mens 4 spillere har 3 points. Stillingen fremgår af turneringstabellen. Næste runde lægges, når det udsatte parti er spillet.

16-03-2015
Den tyske Skakbundesliga 2014-15.
Der resterer efter weekendens matcher kun 2 runder i Skakbundesligaen.
Baden-Baden fører foran Werder Bremen. Stillingen kan ses her.
Alle partier kan gennemspilles her.

16-03-2015
Pige-DM i skoleskak.
Der blev afholdt Pige-DM i den forløbne weekend. Desværre uden deltagelse af sønderjyske skoleskakpiger. Danmarksmestre 2015 i de enkelte aldersgrupper blev:
Gruppe A: Thea Nicolajsen
Gruppe B: Mia Louise Gammeltoft
Gruppe C: Ellen Fredericia Nilssen
Gruppe D: Elisabeth M. Møller
Gruppe E: Sigrid E. Jørgensen
Gruppe F: Nanna Ehrenreich

Se yderligere på turneringens hjemmeside, hvor der også er et fint billedgalleri fra weekenden, der både bød på en tur til Daubjerg kalkgruber og naturligvis på masser af skak og samvær.

16-03-2015
Landsfinale – Skolernes Skakdag.
Som ekstratilbud til de skoler, der deltager i Skolernes Skakdag – fredag før vinterferien – er der igen i år arrangeret Landsfinale i Lalandia i Billund fredag den 20. marts 2015. I år er der tilmeldt ca. 650 elever og 200 voksne – det største danske skoleskakstævne nogensinde. Fra Sønderjyllandskredsen deltager Augustenborg Skole, Nordals Skole, Sct. Severin Skole og Aabenraa Friskole. Læs mere på Dansk Skoleskaks hjemmeside.

14-03-2015
Næstsidste afdeling af SGP 2014-15
blev afviklet i Esbjerg i dag med i alt 42 deltagere. Jens Ove Fries Nielsen var “hjemme” i Esbjerg i dagens anledning og var naturligvis ratingfavorit (2422), men også aldeles urørlig som turneringsvinder med 7 af 7 points i en fælles gruppe for mester- og 1. klasse-spillere med i alt 16 deltagere. Fordelingen af tilmeldte skakspillere betød, at også 2., 3. og 4. klasse var samlet i én gruppe (17 deltagere). Derimod var der tilstrækkeligt med skoleskakspillere til en selvstændig gruppe (9 deltagere).
Fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller og Gagik Sahakian i 4. Klasse og Karl Posselt i 2. Klasse. Resultaterne blev 3 points til Martin, der i de 2 første runder vandt over Karl og Gagik! Derefter gik han imidlertid nærmest i stå og fik først point igen i allersidste runde.
Der var 4 points til Karl og 1 til Gagik.

Gagik har lige måttet bøje sig for Tiziano Micalizio

Præmietagere:
Mester:
Jens Ove Fries Nielsen (Viborg), 7 points
Artur Kevorkov (Bov), 5½ points
1. klasse:
Daniel Munksgaard (Jerne),  4½ points
Hans Nørgaard Poulsen (Springeren), 4 points
2. Klasse:
Asbjørn Hovgård Schack (Haderslev), 6. points
Børge Schrøder (Haderslev), 5½ points
3. Klasse:
Benjamin Isler (Bov) og Kasper Mortensen, 4 points
4. Klasse:
Donato Gutschenreiter (Bov) og Jacob Clausen (Springeren), 4½ points
Skoleskakgruppen:
Adis Heremic (Tønder) og Lasse Borring Petersen (Haderslev), 6½ points

Den samlede stilling i SGP-serien vil kunne ses her, så snart tabellerne er ajourført med resultaterne fra Esbjerg.

10-03-2015
Invitation til Sønderjysk EMT.
Vojens Skakklub er i år arrangør af turneringen om det sønderjyske mesterskab, der spilles i perioden 27. april til 13. juni. Sønderjysk mester bliver den bedst placerede spiller i mesterskabsklassen, som samtidig er medlem af 4. Hovedkreds. Vojens er med en central geografisk placering i Hovedkredsen forhåbentlig i stand til at tiltrække mange deltagere, og vi håber, at også de allerstærkeste sønderjyske skakspillere melder sig ind i kampen. Invitationen kan ses her. Tilmelding via DSUs turneringsside.

09-03-2015
Klubturneringen.
Alle partier blev planmæssigt afviklet i 4. runde af klubturneringen den 9. marts.
Der var ikke mindre end 3 remisser. Morten var ikke uheldig med remis mod Gagik, og Karls parti mod Bo blev på ingen måde spillet med remis som mål – men efter et meget spændende parti sluttede det med et par bønder mod en løber  og med begge spillere i stor tidnød. Derfor var remis et retfærdigt udfald.
Resultater og næste rundes parringer fremgår af turneringstabellen.

09-03-2015
Dansk Skak Union – stor udskiftning i Forretningsudvalget.
Dansk Skak Union skal have ny formand. Både formand, Lars Henrik Bech Hansen og Tom Nicolaj Skovgaard, der er ansvarlig for udviklingsområdet i Unionen, trækker sig i forbindelse med Påskens delegeretmøde den 5. april i Svendborg. Den nuværende sekretær for FU, Poul Jacobsen, stiller sig til rådighed som formandskandidat, men er desuden i gang med at undersøge, om der er andre kandidater til de ledige poster i skakmiljøet. Det er der forhåbentlig!

09-03-2015
XtraCon Skakligaen.
Hold-DM i skak blev i går vundet af Skanderborg efter 4-4 i topopgøret mod Jetsmark i sidste runde. Med en storsejr til Brønshøj på 7-1 over Esbjerg lykkedes det lige netop Brønshøj at kile sig ind på andenpladsen, mens Jetsmark måtte nøjes med bronze-pladsen. I bunden sluttede Esbjerg og SK1968 på nedrykningspladserne.

NrHoldBrætpointsMatchpoints
1 Skanderborg 146½17
2 Brønshøj 143½14
3 Jetsmark 14313
4Nordre399
5Nordkalotten37½10
6Hillerød35½9
7Århus/Skolerne357
8Øbro 132½5
9 SK 1968 1294
10 Esbjerg18½2

Se tabellerne fra Divisionsturneringen her.
De partier, der indtil videre er offentliggjort fra XtraCon Skakligaen, kan gennemspilles her.

06-03-2015
Senior-VM for hold i Dresden.

Turneringen sluttede med mesterskaber til Rusland (65+), Slovakiet (50+) og Tyskland (mesterskaber for kvinder). Det danske 50+ hold, der var seedet som nr. 10, scorede pænt med brætpoints, men knebne nederlag giver ingen matchpoints, så holdet endte som nr. 14 i den samlede slutstilling. Der var personlig succes til seniorholdets Kåre Hove Kristensen, der med 6 points af 9 på bræt 1 scorede en IM-norm.
Læs mere på turneringshjemmesiden.

04-03-2015
Senior-VM for hold i Dresden.
Det danske 50+ hold er oppe på hesten igen. Efter i nogle dage at være gledet nedad i den samlede stilling er holdet efter en knusende sejr over Belgien tilbage på en 10.-plads efter 8 runder. Danmark må dog forvente hård modstand i mødet med Emanuel Lasker Gesellschaft i runde 9.

02-03-2015
Holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds.
Aftenens samlede stævne i A-rækken, gruppe 1 blev spillet i Vojens med følgende resultater.

HoldResultat
Løgumkloster – Bov 31½-2½
Vojens 1 – Gråsten 23-1
Ribe 2 – Alssund 23-1
Tønder 2 – Haderslev 31½-2½

I Vojens´ kamp mod Gråsten snuppede Mogens på bræt 1 en bonde mod Ernst Jessen, men Mogens fandt ikke noget afgørende, og partiet endte remis. På bræt 2 lavede Finn Zanchetta en ordentlig buk i en ellers ret lige stilling mod Finn Nielsen. Det kostede Dronningen og partiet. På bræt 4 hoppede Bo Arnfeldt ind som reserve og hentede hele pointet mod Erik Asmund. På bræt 3 spillede Benny Christensen mod Gråstens Henrik Feldborg. Det blev aftenens længste parti, hvor Benny så ud til at kunne få fordel af forbundne fribønder på Kongefløjen, mens Henrik gerådede i tidnød. Et fejltræk fra Benny vendte dog op og ned på situationen, men i tidnøden turde Feldborg dog ikke satse på mere end remis, og sådan blev det. Resultatet blev dermed 3-1 til Vojens.
Allerede tidligt på aftenen stod det imidlertid klart, at Ribe ville fastholde førstepladsen i gruppen. Ribe er dermed med i kampen om oprykning til Mesterrække 2. En udsat kamp mellem Alssund 2 og Tønder 2 bliver spillet den 03-03-2015.
Turneringstabellen bliver ajourført her.
Mester 1-gruppen er også afgjort. Gråsten 1 fik en ordentlig én på hatten i Horsens (7-1), og Horsens kom derfor á point med Ribe 1. Ribe vinder dog alligevel gruppen med 2 ekstra matchpoints. Gråsten blev næstsidst med i alt 17 brætpoints. Se slutstillingen i gruppen her.

02-03-2015
Bov er klar til XtraCon Skakligaen.
Efter søndagens 5-3-sejr over Nørre Sundby har Bov sikret sig førstepladsen i 1. division, gruppe 2 og dermed sikret sig en plads i den danske skak-superliga til næste sæson! Oven i købet med 3½ points forspring til Viborg og Frem.
I 2. division, gruppe 3 endte det med at blive meget spændende, idet både Haderslev og Springeren (Kolding) nåede 39½ brætpoints. Haderslev rykker op, fordi holdet har 2 matchpoints flere end Springeren. I samme gruppe var der nederlag til både Bov 2 og Tønder i sidste runde. Helt galt er det gået for et svækket Tønder-hold i denne sæson. Kun ½ point i sidste runde mod Skanderborg – og dermed er holdet nedrykker sammen med Evans 3. Se divisionstabellerne her.

28-02-2015
Senior-VM for hold i Dresden.
Det danske 50+ seniorhold var ude for en interessant parring i 5. runde. Som resultatet neden for antyder, var Danmark naturligvis overmatchet af et forrygende stærkt engelsk landshold, men Bent Sørensen kan sikkert leve længe på remissen mod selveste Speelman.
I øvrigt klarer det danske hold sig ganske godt, med indtil videre 3 matchsejre. Dagens resultat betyder, at Danmark rutscher ned på 11. pladsen i den samlede stilling efter 5 runder. Det danske hold består af 5 spillere. Ud over de 4, der var med i matchen mod England, er Poulsten Grabow med i Dresden.
Følg turneringen på turneringshjemmesiden.

  England 12570 Denmark22533½ : ½
1.GMNigel D Short2664FMKaare Hove Kristensen23641-0
2.GMJohn D M Nunn2601FMJørn Sloth23121-0
3.GMJon S Speelman2506FMBent Sørensen2183½ : ½
4.GMKeith C Arkell2510 Preben Sørensen21511-0

26-02-2015
Individuelt EM i skak 2015 er i gang i Israel (Jerusalem).
Danmark er repræsenteret af Sune Berg og Mads Andersen, der er i skrapt selskab. Sune ligger på ratingplacering nr. 87 og Mads som nr. 110 af 250 deltagere. De har begge scoret 2 points i de første 3 runder.
Følg med på turneringshjemmesiden, eller gennemspil partierne her.

24-02-2015
Generalforsamling i Vojens Skakklub
blev afholdt den 23-02-2015. Se referatet her.

Regnskabet studeres

23-02-2015
Påskelyn og Byturnering i Øster Højst.
Løgumkloster Skakklub inviterer som sædvanligt til Påskelyn (31-03-2015) og Byturnering (fra 07-04-2015). Se invitationerne her.

22-02-2015
Springeren.
Et nyt nummer af Vojens Skakklubs medlemsblad SPRINGEREN er på gaden. Det er et generalforsamlingsnummer. Det kan også læses her på hjemmesiden.

21-02-2015
4. Hovedkreds.
Den vedtægtsbestemte dagsorden for generalforsamlingen i Dansk Skak Unions 4. Hovedkreds er lang, men dagens generalforsamling forløb fredeligt i énstemmighed om beslutningerne, og den blev gennemført på 2 timer. Den væsentligste sag på dagsordenen var et oplæg til fusion med 5. Hovedkreds. De seneste års udmærkede samarbejde om de 2 hovedkredses væsentligste aktiviteter – holdturneringen og Syd Grand Prix – har gødet jorden for en fusion.
Der var tilslutning til, at der arbejdes videre med afklaring af udeståender i forhold til en sammenlægning af de 2 hovedkredse til én. På enkelte punkter skal vilkårene for sammenlægningen også afstemmes med Dansk Skak Union. Der forudses ikke de store sten på vejen, og hvis man på den kommende generalforsamling i 5. Hovedkreds (21-03-2015) på samme måde er indstillet på fusion, foreslås en fælles slagplan, hvorefter der på samme tid og sted afholdes ekstraordinære generalforsamlinger i de 2 hovedkredse. Her skal der tages stilling til et forslag til vedtægter for én samlet hovedkreds. Hvis begge generalforsamlinger kan godkende fusionsgrundlaget, fortsættes umiddelbart samme dag med en fælles “stiftende” generalforsamling i den nye fælles hovedkreds.

Søren Krabbenhøft (Vejen) blev genvalgt til Forretningsudvalget og Karl Posselt blev nyvalgt i stedet for Kai Bjørnskov, der ikke genopstillede, men som fik stor ros og tak for sin indsats som hovedkredsformand..
På det efterfølgende, konstituerende FU-møde blev Karl Posselt (Vojens) valgt som hovedkredsformand. På de andre poster skete ingen ændringer ved konstitueringen.

20-02-2015
Generalforsamlinger
Husk generalforsamlingen i 4. Hovedkreds. Det foregår i Danmarksgade 8 i Vojens lørdag den 21. februar kl. 13. Materiale til generalforsamlingen kan ses her.
Husk generalforsamlingen i Vojens Skakklub. Det foregår i Danmarksgade 8 i Vojens mandag den 23. februar kl. 19.30. Se dagsordenen her.

18-02-2015
Dansk Skoleskaks Sønderjyllandskreds
har i aften holdt ekstraordinær generalforsamling i Haderslev. Anledningen var, at Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har trukket sin økonomiske støtte til Dansk Skoleskak (DSS) i 2014 med den begrundelse, at medlemsdemokratiet ikke afspejles tilstrækkelig tydeligt i DSS´ vedtægter. I håb om igen at gøre sig fortjent til DUF-tilskud har DSS derfor udarbejdet forslag til nye standardvedtægter, der skal til godkendelse i amtskredsene. De fremmødte drøftede vedtægtsforslaget, men fandt, at forslaget på enkelte punkter er sprogligt uklart og mangelfuldt. Der lægges derfor op til endnu en ekstraordinær generalforsamling, når vedtægtsforslaget er mere gennemarbejdet. Ved samme lejlighed skal der så tages stilling til amtskredsens fremtid.
Kontaktoplysninger vedr. Sønderjyllandskredsen og medlemsskolerne kan findes her.

18-02-2015
Zürich Chess Challenge 2015.
Turneringen spilles efter et sindrigt pointsystem med indledende lynrunde om fordelingen af sorte og hvide partier, 5 runder almindelig skak og sluttende med hurtigpartier. De 5 almindelige runder blev afsluttet i dag, og stillingen kan ses på turneringshjemmesiden.
Alle partierne kan gennemspilles her.

17-02-2015
Holdturneringen.
Vojens Skakklubs 2 hold var begge i kamp mandag aften. A-række-holdet var på besøg i Bov og vandt en smal sejr på 2½-1½ efter remisser til Mogens, Finn og Karl og gevinst til Benny. Det var en ganske jævnbyrdig match, hvor resultatet kunne være gået til begge sider. Resultatet placerer formentlig Vojens på andenpladsen efter Ribe inden sidste runde. Se tabellen her.
B-række-holdet var i Haderslev, hvor sidste runde blev spillet som samlet gruppestævne. Modstanderen var topholdet fra Ribe, der da også vandt med 3-1. Morten Jessen var ene om at vinde. Det giver Vojens en samlet score på 10 points for 6 kampe og en slutplacering som nr. 3 i gruppen. Se tabellen her.Mogens spillede remis mod Claus Nielsen på bræt 1

15-02-2015
Ekstraordinær generalforsamling i Sønderjyllandskredsen af Dansk Skoleskak.
Mødet er åbent for alle interesserede ledere og forældre.

Onsdag den 18.02.2015 kl. 19.00 på Sct. Severin Skole i Haderslev.
Se dagsordenen her.

15-02-2015
Divisionsturneringen.
Bov vandt en smal, men vigtig sejr i 1. division i søndagens runde. Det blev 4½-3½ over Viborg, der samtidig er nærmeste oprykningskonkurrent. Bov har nu 3½ points forspring inden sidste runde, der spilles den 1. marts. Se tabellen her.
I 2. division er Haderslevs match mod Skanderborg udsat til den 22. februar, og efter søndagens øvrige resultater har Springeren stødt Haderslev fra førstepladsen i gruppen – 5 points efter. I samme gruppe spille Bovs andethold uafgjort mod Fredericia, mens Tønder tabte igen. Det blev 3½-4½ til bundholdet fra Evans, og det er svært at tro på, at Tønder skal redde sig endnu en sæson i 2. division. Tønder møder Skanderborg i sidste runde. Se tabellen her.

13-02-2015
Zürich Chess Challenge 2015.
En rigtig stor skakbegivenhed finder i øjeblikket sted i Zürich, hvor Vishy Anand, Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Levon Aronian, and Sergey Karjakinwo fra 13.-19. februar kæmper om prestige og præmier på Hotel Savoy Baur en Ville. En indledende lynturnering har afgjort fordelingen af hvide og sorte partier. Den blev vundet af Aronian. Den alvorlige del af turneringen begynder i dag med parringerne Anand – Kramnik, Aronian – Karjakin og Caruana – Nakamura i 1. runde. Følg partierne på Playchess.com eller på turneringshjemmesiden eller på vores egen hjemmeside med partier.

13-02-2015
Senior DM 2015.

Kampen om Senior-Danmarksmesterskaberne er nu afsluttet med følgende spillere som Danmarksmestre 2015:
Vinder af yngste gruppe (50+): Finn Stentebjerg Hansen (Frem) med 6 points.
Vinder af ældste gruppe (65+): Jørn Sloth (Nordre) med 5½ points.
Titlerne var reelt på plads inden sidste runde.
Søren Brautsch (Haderslev Skakklub) – eneste deltager fra 4. Hovedkreds – var pænt med i kampen indtil 5. runde, hvor han tabte til Stentebjerg. Søren sluttede som nr. 5 (delt 3.-5.-plads) med 4½ points.
Partierne fra live-transmissionen kan gennemspilles her.
Tabellerne kan findes på DSUs turneringsside: 50+ gruppen , 65+ gruppen.
Turneringen blev afviklet i Helligåndshuset i Randers – en bygning med masser af historie og atmosfære, og spillerne havde meget fine forhold. Onsdag aften havde arrangørerne sørget for en hyggelig stævnemiddag med ca. 35 deltagere.

Begge de senere DM-er er her fanget på samme foto under 5. runde. Jørn Sloth til venstre og Per Stentebjerg til højre i billedet.

10-02-2015
Senior DM 2015.

I dagens runde vandt Søren Brautsch over Claus Rossen og i den ældste gruppe sejrede Jørn Sloth over én af sine formodet værste konkurrenter efter en meget smuk partiafslutning.

I diagramstillingen spillede Jørn Sloth det elegante 25. – , Sg4! Det åbner for Sorts Løber på g7 og truer i øvrigt mat på h2, så Bent Sørensens svar er tvunget. Gennemspil selv de sidste træk, der ender med bondeforvandling og mat. Jørn er dermed topplaceret med 4 points efter 4 runder.
Søren Brautsch ligger foreløbig som nr. 2-3 med 3 points i yngste gruppe.

Følg mesterskaberne på turneringshjemmesiden.
Der er live-dækning af udvalgte partier fra turneringen hver dag.

10-02-2015
Generalforsamling i 4. Hovedkreds.
Der er indkaldt til ordinær generalforsamling i Dansk Skak Unions 4. Hovedkreds. Generalforsamlingen afholdes i Vojens Skakklubs lokaler lørdag den 21. februar kl. 13.
Se invitationen/dagsordenen her.

09-02-2015
Klubturneringen.
Alle partier blev planmæssigt afviklet i 3. runde af klubturneringen den 9. februar.
Stor jævnbyrdighed og gode partier. Finn og Benny vandt vigtige points i toppen med sejre over henholdsvis Mogens og Karl. Resultater og næste rundes parringer fremgår af turneringstabellen.

08-02-2015
Senior DM 2015.

Danmarksmesterskabet i seniorskak spilles i Randers i perioden 7.-13. februar 2015. Der er godt 50 deltagere, og i år spilles der i de 2 aldersgrupper, der nu er officielle inden for FIDE. Søren Brautsch (Haderslev Skakklub) vandt planmæssigt sti første parti i lørdagens runde i den yngste gruppe. Følg mesterskaberne på turneringshjemmesiden.
Der er live-dækning af udvalgte partier fra turneringen hver dag.

06-02-2015
Skolernes Skakdag.

I dag – fredag før vinterferien – blev Skolernes Skakdag gennemført på 226 danske skoler, hvor 28.454 elever fra 226 skoler spillede bondeskak, alm. skak, actionskak og sang skoleskaksang. På Lagoniskolen i Vojens var ca. 100 elever fra 4. årgang aktive ved skakbrættet. I løbet af 5 år har Skolernes Skakdag bredt sig til hele landet, og i år har ny dansk forskning, der dokumenterer, at skak blandt meget andet kan være middel til f.eks. at lære matematik, været med til i medierne at varme op til Skolernes Skakdag.
Læs mere om Skolernes Skakdag 2015 på Dansk Skoleskaks hjemmeside, hvor der også er links til eksempler på den massive medieomtale, der har været af dagens arrangement – f.eks. P1-interview med Dansk Skoleskaks formand Jakob Rathlev.
Undervisningsminister Christine Antorini var på plads blandt skakspillerne på Dalumskolen i Odense.
Man kan også læse mere på DSS´ Facebook-side.

03-02-2015
Klubturneringen.
Alle partier blev planmæssigt afviklet i 2. runde af klubturneringen den 2. februar.
Stor jævnbyrdighed og gode partier. Resultater og næste rundes parringer fremgår af turneringstabellen.

02-02-2015
Pige-DM i skoleskak.
Pige DM 2015 bliver afholdt på Vestfjendsskolen 15 km syd for Skive i weekenden 14.-15. marts 2015. Det er det officielle Danmarksmesterskab i skoleskak for piger under 20 år. Det kræver ikke forudgående kvalifikation at deltage.
Der er åbnet for tilmelding. Se invitation m.m. på turneringshjemmesiden.

02-02-2015
Bundesligaen i skak.

Der blev i den netop overståede weekend spillet 2 runder i Schachbundesligaen. Peter Heine spillede begge runder for førerholdet fra OSG Baden Baden – med 2 gevinster som resultat! Se stillingen og gennemspil partierne fra de første 9 runder i denne sæson her.

30-01-2015
Senior DM i skak.

Der er enkelte ledige pladser i dette års Senior DM i Randers. Mesterskaberne afvikles i skolernes vinterferie fra lørdag den 7. februar til fredag den 13. februar 2015. Der spilles både i en 50+ og en 65+ gruppe. Blandt de tilmeldte er Søren Brautsch, der er medlem af Haderslev Skakklub og bosat i Vojens. Søren er ratingfavorit i 50+ gruppen.
Se turneringsindbydelsen her.

30-01-2015
Skolernes Skakdag.

Skolernes Skakdag 2015 finder sted fredag den 6. februar, og er en dag i hjernegymnastikkens tegn, hvor eleverne træner sig selv i at holde fokus, tænke fremad og samarbejde på nye måder. På Lagoniskolen i Vojens er det i år 4. årgang, der er med. Det hele foregår under mottoet: Det skal være sjovt, at blive klogere!

Dansk Skoleskak arrangerer Skolernes Skakdag i samarbejde med Skolemælk, Politiken, Spar Nord Fonden og Børnenes Hovedstad, Billund.

Som opfølgning på Skolernes Skakdag er der landsfinale i Billund den 20. marts 2015. Her kan alle skoler, som har deltaget i Skolernes Skakdag, deltage med op til 16 elever og 4 voksne.

28-01-2015
Holdturneringen rates.

I de seneste år er alle partier i holdturneringen blevet ratet. Det er der både fordele og ulemper ved. Det er fint, at næsten alle klubskakspillere på den måde får et aktuelt ratingtal, selv om de sjældent/aldrig deltager i koordinerede enkeltmandsturneringer. Tit er der imidlertid i holdkampe ratingforskelle, der er langt større end i individuelle turneringer, hvor spillerne er inddelt i grupper efter ratingtal. Det lægger pres på alle holdspillere om at score i henhold til ratingtallet. Ellers kan man hurtigt miste mange ratingpoints. Et enkelt eksempel fra Vojens Skakklub: Benny Christensen har i denne sæson foreløbig scoret 4 af 5 points, men står alligevel til et foreløbigt ratingtab på 13, fordi hans forventede score i de 5 partier mod lavere ratede modstandere har været 4,3 points.
Indtil videre ser konsekvenserne af holdturneringsresultaterne således ud for spillere fra Vojens Skakklub:

[table id=3 /]

28-01-2015
Invitation til SGP hurtigturnering i Esbjerg.

Sæsonens næstsidste SGP-stævne finder sted i Esbjerg lørdag den 14. marts 2015.
Se invitationen her.

27-01-2015
Holdturneringen – A-rækken.

Vojens Skakklubs A-rækkehold gjorde tirsdag aften rent bord i Øster Højst, hvor modstanderne fra Løgumkloster blev besejret med 4-0.
Vagn Lauritzen – Mogens K. Larsson 0-1
Scot W. Jensen – Finn Nielsen 0-1
Holger Schmidt – Karl Posselt 0-1
Jens Peter Jensen – Benny Christensen 0-1
Gruppestillingen ses her.
Aftenens partier kan sammen med andre partier fra holdturneringen gennemspilles her.

27-01-2015
Holdturneringen – B-rækken.

Vojens Skakklubs B-række-hold var i kamp mandag aften mod lokalrivalerne fra Haderslev. Efter 2-2 i første gennemløb før jul lykkedes det denne gang Vojens at sikre sig en solid sejr på 3-1. Det skete i kraft af 2 sejre og 2 remisser.
1. Bo Arnfeldt Andersen – Asbjørn Hovgård Schack ½-½
2. Morten Jessen – David Hedegaard 1-0
3. Kresten Beck – Lasse Borring Petersen ½-½
4. Ole Harbo – Rune Holmann 1-0
Der resterer nu kun en enkelt runde. For Vojens er det kampen mod Ribe, der spilles den 16.02.2015. Gruppestillingen ses her.
Aftenens partier kan sammen med andre partier fra holdturneringen gennemspilles her.

I forgrunden har Ole Harbo lige snuppet Rune Holmanns tårn på a8 efter en Springergaffel.

26-01-2015
Tata Steel Chess i Wijk aan Zee 2015.

Turneringen blev vundet af Magnus Carlsen med 9 af 13 points. Efter en sløj start med 1 point efter 3 runder, hvor han bl.a. i et tabsparti på det nærmeste satte en officer i slag, sluttede verdensmesteren turboen til og scorede 6 gevinster i rap. Derefter kunne han sætte tempoet en smule ned uden at misse turneringssejren i de afsluttende runder.
Turneringshjemmesiden.
Se partierne (13 runder) her.

26-01-2015
Ændring af termin for SGP-finalen i Bov.
På grund af sammenfald med Sondex-Cup (18. april) har det været nødvendigt at ændre terminen på 7. og sidste stævne i sæsonens SGP-serie til lørdag, den 25. april.
Finalen spilles i Bov Skakklubs lokaler, lørdag den 25. april fra kl. 09:30.

23-01-2015
Skak er til at blive klog af… Ny forskning om skoleskak.
Det er lykkedes Dansk Skoleskak at få forskningsmæssig dokumentation for, at skoleskak kan bruges som middel til at lære matematik. Nyheden har vakt opsigt og er blevet flot eksponeret bl.a. i TV-Østjylland, TV2-News og TV2-Nyhederne. Læs mere og se videoklip på DSS´s hjemmeside. En god nyhed også for de skakklubber, der arbejder på at få skak ind som understøttende undervisning på skolerne rundt om i landet.

20-01-2015
Klubturneringen.
Alle partier blev planmæssigt afviklet i 1. runde af klubturneringen den 19. januar.
Resultater og næste runde parringer fremgår af turneringstabellen.

19-01-2015
Tata Steel Chess 2015.
Efter en sløv start er Magnus Carlsen nu overbevisende tilbage i front med 6 af 8 points i den stærkt besatte turnering i Wijk aan Zee.
Følg turneringen her.
Se partierne her.

18-01-2015
Vojens Skakklubs klubturnering – Forår 2015.
Der er nu trukket lod til anden halvdel af klubturneringen. Se spilleplanen her.

Turneringsvinder Per Stentebjerg (Frem)

17-01-2015
Syd Grand Prix i Vejle.
Evans var arrangør af 5. afdeling af SGP i dag. Hurtigturneringen havde 59 deltagere, og mesterklassen blev vundet af en fynbo – nemlig Per Stentebjerg Hansen fra Frem Odense.
Fra Vojens deltog kun Karl Posselt. Det var i 2. klasse, og det gik ikke godt! 2 points efter 3 runder var godkendt, men derefter satte Karl en sandsynlig gevinststilling over styr i 4. runde mod den senere klassevinder Peter Bøgh Larsen (Evans). Det kostede mentalt, og Karl sluttede sidst i gruppen med kun 2 points.
Meget glædeligt sørgede et stort kontingent af deltagere fra Kirkebakkeskolen for, at skoleskakgruppen igen var stor. Det er vigtigt at begynde i tide!
Gruppen blev vundet af Lasse Borring fra Haderslev med 7 a 7!

Resultater/turneringstabeller kan ses her.
Den samlede stilling i Grand Prix-serien kan ses her.

Turneringsledelsen administrerede turneringen i DSUs nye turneringssystem direkte via internettet, og rundelægning og tidsplan fungerede fremragende.

14-01-2015
Holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds.
Vojens Skakklubs hold i B-rækken gruppe 2 har nu indledt returkampene og mødt tirsdag aften Springeren 5. Resultatet blev en hjemmesejr til Springeren på 2½-1½. Der var sejr ti Morten Jessen på bræt 2 og remis til Kresten Beck på bræt 3, mens Bo Arnfeldt Andersen og Ole Harbo ikke fik points med hjem. Ribe ligger forrest i gruppen, mens Vojens og Haderslev kommer til at kæmpe om at undgå sidstepladsen.
Se stillinger i holdturneringen her.

12-01-2015
Holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds.
Vojens Skakklubs hold i A-rækken spillede mandag aften udafgjort 2-2 mod naboerne fra Haderslev. Vores normalt så sikre 4. bræt – besat med Benny Christensen – bukkede en god stilling væk, satte en officer til og tabte derefter partiet til Anders Fuglsang. Det var der ikke lige kalkuleret med som først færdige resultat. Hele vejen rundt var det spændende og jævnbyrdige partier, der krævede stor koncentration. Finn prøvede efter bedste evne at skaffe sig fordel i partiet mod Lars Jørgensen, men uden held, og partiet endte med, at parterne enedes om remis. På bræt 3 var der stor jævnbyrdighed mellem Michael Iversen, der fik sin skakopdragelse i Vojens Skakklub for mange år siden, men nu bor og spiller i Haderslev, og Karl Posselt. Michael brugte megen tid, men spillede klogt. Efter diverse afbytninger fik han placeret en Springer på et godt forpostfelt (c5), mens Karl havde en løber, der var spærret noget inde bag egne bønder. Netop som det så ud til, at Michael således fik overtaget, gav Karl et Tårn for Springer og 2 bønder, hvoraf den ene var en fribonde, der holdt Michaels Tårn bundet på a1. Med en planlagt Kongevandring skaffede Karl sig endnu en bonde, hvorefter Michael opgav at spille videre. I det sidste parti blev der taget remis i et slutspil, der var klart vundet for Mogens Larsson, der spillede mod René Baarup Christensen på bræt 1. Mogens havde imidlertid brugt så megen tid, at han ikke kunne nå at matte sin modstander efter bondeforvandling.
På papiret burde Vojens have fået lidt mere ud af aftenen, men efter spillets gang var resultatet slet ikke urimeligt.
Aftenens partier kan gennemspilles her.

12-01-2015
Holdturneringen i 4.-5. Hovedkreds.
Der er fuldt program i holdturneringen i denne uge. Mester 1 afviklede runden i går søndag, hvor holdene i 4. HK klarede sig således:
Evans 4 – Ribe 1:  1½-6½
Springeren 2 – Gråsten 1: 7-1
Haderslev 2 – Esbjerg 2: 3½-4½
Øvrige rækker spiller på hjemmeholdenes klubaftner i løbet af uge 3.
Turneringstabeller med stillingen kan findes her.

11-01-2015
Divisionsturneringen.
Der er i denne weekend spillet holdkampe i både XtraConSkakligaen og i de øvrige divisioner. I XtraConSkakligaen har Skanderborg lagt sig solidt i spidsen efter en samlet pointhøst på 14 i weekendens 2 runder. I den anden ende af tabellen er det meget svært at se, hvordan Esbjerg skal undgå nedrykning. I 1. division gruppe 2 fastholder Bov førstepladsen efter 4-4 mod Frem (Odense). I 2. division gruppe 3 vandt Haderslev en sikker 6-2-sejr over Tønder. Resultatet sikrer Haderslev førstepladsen i gruppen, mens Tønder ser ud til at få svært ved at redde forblivelsen i 2. division endnu en sæson. I samme gruppe led Bov 2 et nederlag på 1½-6½ til Springeren (Kolding).
Se stillingen i divisionstabellerne her.
Indberetning og offentliggørelse af partier fra divisionsturneringen ser desværre ikke ud til at fungere i denne sæson. De fleste af partierne fra ligaens første 2 runder kan findes her, men resten må vi åbenbart vente på.

09-01-2015
Nye skaktræningssider.
Hjemmesiden www.vojensskakklub.dk bliver p.t. udvidet med nye sider, der kan bruges, hvis man vil træne til at blive en bedre skakspiller. Siderne indeholder først og fremmest instruktionsvideoer og andet materiale, der er lagt ud på internettet. Siderne henvender sig især til skoleskakspillere/juniorer og skakspillere, der gerne vil lære eller repetere de sunde regler og teknikker, der er praktisk anvendelige, når man spiller skak. Derimod er der ikke så meget at hente for “variant-hajer” eller spillere, der i forvejen har mesterstyrke. Siderne er under opbygning, men kan findes her:
Lær at spille skak
Åbninger
Midtspil
Slutspil
Taktik og kombinationer

08-01-2015
Skakklubben Evans invitaterer til SGP i Vejle den 17. januar 2015.
Tidspunkt: Lørdag den 17. januar 2015 fra kl. 9.30 til 18.00.
Skoleskakspillere forventes dog at være færdige ved 16-tiden.
Sted: Hældagerskolen, blok 8, Nørremarksvej 157, 7120 Vejle Ø.
Turneringsform: 7 runder Monrad. Betænkningstid: 20 minutter pr. spiller til hele partiet + 5 sekunder pr. træk fra træk 1.
Indskud: 150 kr. (seniorer), 100 kr. (pensionister og juniorer) og 50 kr. (skoleskak). Præmier: Af indskuddet går 20 kr. (i skoleskakklassen 10 kr.) til den samlede præmiepulje for SydGrandPrix 2014/15. Resten af indskuddet anvendes til præmier for denne afdeling i Vejle.
Reglement: Der spilles efter FIDEs regler for hurtigskak. Fra 1. juli 2014 medfører ulovligt træk straks tab af partiet. I øvrigt henvises til SGP-reglementet på 4. HKs hjemmeside. Regler i øvrigt: Der er totalt rygeforbud på Hældagerskolens matrikel, og mobilen skal være slukket og i taske.
Tilmelding: Senest 14. januar med navn, klub og DSU-rating pr. 1. september 2014 i DSUs Turneringssystem.
Vel mødt i Vejle!

08-01-2015
Skoleskakkens spil-side er nu klar til tablets og smartphones.

På Play! kan du spille ‘bondeskak’, ‘de tapre officerer’, komme på highscoren og meget mere. Nu er siden også brugbar fra tablets og smartphones, som de fleste har lige ved hånden – næsten hele tiden.
Der ligger mange overvejelser bag spillene, der naturligvis tager udgangspunkt i skakspillet, men også i matematikbogen SKAK+MAT, som en del lærere og pædagoger anvender i undervisningen i skolen. SKAK + MAT er en opgavebog i matematik for 1. – 2. klasse med skak som metode
På Play! arbejder man med begreber som række, linje, vandret, lodret, skråt, diagonalt, frem, tilbage, baglinje, midten, halvvejs og kvadrater. Man lærer også om strategi, hvor der hele tiden skal overvejes muligheder og løses problemer, fx “hvordan redder jeg mit tårn?” eller “hvordan vinder jeg den bonde?”. I den proces bliver brugeren hele tiden bedre til at strukturere sine tanker og koncentrere sig.

08-01-2015
Flot resultat til Jonas Bjerre.

Den 10-årige Jonas Bjerre (2037) er ét af Danmarks helt store skaktalenter. I den sydspanske by Villa De Roquetas har han netop deltaget i en større åben turnering sammen med 121 andre spillere, heraf 9 stormestre. For Jonas blev resultatet imponerende 6 af 9 points. Det svarer til en ratingpræstation på 2309 og rakte til en placering som nr. 18 i turneringen.

08-01-2015
Understøttende undervisning i praksis.
Folkeskolereformen giver forskellige muligheder for at iværksætte aktiviteter i form af “understøttende undervisning”.
På Fællesskolen Sct. Severin i Haderslev har de prøvet kræfter med skoleskak som understøttende undervisning. Et to-måneders forløb blev tilrettelagt af medarbejdere fra skolen og repræsentanter fra skoleskakken i Haderslev. Siden efterårsferien har elever fra 2. klasse prøvet kræfter med skakspillet. Det har vist sig, at eleverne bl.a. forbedrer deres koncentrationsevne og logiske tænkning, når de spiller skak. Derfor overvejer skolen nu at gøre skoleskak til et fast del af den understøttende undervisning.

05-01-2015
Klubturneringen er udsat.
Godt nytår til alle i Vojens Skakklub! Det var meningen, at 1. runde i forårets klubturnering skulle være spillet i dag, men flere afbud gør det mest hensigtsmæssigt at udsætte runden. I næste uge skal der spilles holdskak i både A-rækken (mandag den 12. januar) og B-rækken (13. januar), så vi kommer først i gang med et fuldt klubturneringsprogram fra den 19. januar. Den foreløbige kalender for foråret 2015 kan ses her.

05-01-2015
Indkaldelse til generalforsamling 2015 i Vojens Skakklub

Der afholdes ordinær generalforsamling mandag den 23.02.2015 kl. 19.30 i klublokalet, Danmarksgade 8, Vojens. Dagsorden i henhold til vedtægterne, hvori der om generalforsamlingen står:

§ 5. Generalforsamling.
Generalforsamling er foreningens øverste myndighed. Generalforsamling holdes én gang årligt i løbet af februar måned.
Indkaldelse til generalforsamlingen sker med mindst 14 dages varsel ved opslag i klublokalet, på klubbens hjemmeside og skriftlig eller elektronisk udsendelse til medlemmerne. Indkaldelsen skal indeholde angivelse af dato og tidspunkt, sted og dagsorden for generalforsamlingen.
Indkomne forslag skal være bestyrelsen i hænde senest 7 dage før generalforsamlingen.
Dagsordenen til generalforsamlingen skal som minimum indeholde følgende punkter:

1. Valg af dirigent.
2. Formandens beretning.
3. Drøftelse og godkendelse af formandens beretning.
4. Aflæggelse af regnskab
5. Drøftelse og godkendelse af regnskab
6. Næste års arbejde
7. Indkomne forslag
8. Næste års budget, herunder fastsættelse af kontingent
9. Valg.
I lige år vælges formand, 1 bestyrelsessuppleant og 1 revisor
I ulige år vælges 2 bestyrelsesmedlemmer, 1 suppleant og 1 revisorsuppleant Valgene gælder for 2 år. I 2015 er Ole Harbo og Palle Gejl Jørgensen på valg. Der skal desuden vælges en bestyrelsessuppleant (i stedet for Jes Evald) og en revisorsuppleant (vakant).

10. Eventuelt.

Generalforsamlingen er beslutningsdygtig uanset antallet af fremmødte medlemmer.

Referater fra tidligere generalforsamlinger kan ses her.

30-12-2014
Årets (danske) Skakspiller 2014.
Det er nu ved at være sidste udkald, hvis man vil være med til at stemme om Årets Skakspiller. For at være med skal man oplyse navn, e-mailadresse og medlemsnummer. Medlemsnummeret kan findes bag på Skakbladet eller søges her.
Man kan stemme indtil den 1. januar 2015 kl. 18.00. Gå til afstemningssiden.

Turneringsvinder Robert Schütz (Ribe)

29-12-2014
Vojens Juleturnering 2014.
Et deltagerantal på 83 i Vojens bekræftede endnu en gang, at 4. juledag er et godt tidspunkt for en skakturnering. Det understreges af, at der er plads til lignende hurtigskakturneringer i både Silkeborg og Odense på samme dato. Her var der i år henholdsvis 72 og 61 deltagere.

Mesterklassen (13 deltagere). Klassen var domineret af spillere fra Bov og Ribe. Der var hård konkurrence om pointene. Eneste spiller uden tabspartier blev Robert Schütz (Ribe), der efter 6 runder lå så sikkert i spidsen, at han med remis i sidste runde sikrede sig den samlede turneringssejr med 5½ points. Nummer 2 blev Andreas Schütte (Bov) med 5. points. Lars Wilton (Ribe) og Jan Garbrecht (Haderslev) delte 3.-pladsen med 4½ points.

1. Klasse var den største gruppe med 20 deltagere. Også her var der stor jævnbyrdighed. og ingen spillere slap igennem uden tabspartier. Gruppevinder blev Sami Dervishaj med 5½ points. David Gutschenreiter (Bov), Ernst Bindzus (Evans) og Dieter Kröger (Leck) delte andenpladsen med hver 5 points. Der var yderligere en beskeden præmie til deling mellem Poul Flemming Fries Nielsen (Esbjerg) og Aage Søndergaard Nielsen (Springeren) på de næste pladser.

2. Klasse havde kun 9 deltagere og blev domineret 2 Jan Schou Jørgensen (Varde), der kun afgav en enkelt remis og med 6½ points sikrede sig en suveræn gruppesejr. Han besejrede bl.a. Hansjørgen Clausen (Gråsten) i det indbyrdes parti. Til gengæld gjorde Hansjørgen rent bord i resten og blev en lige så sikker nr. 2 med 6 points.

I 3. Klasse (13 deltagere) tabte Benjamin Isler sit første parti, men så sig derefter ikke tilbage. Han sluttede med 5½ points lige som Kasper Mortensen, og de to delte 1.-2. præmien. På 3.-pladsen kom Niclas Callsen (Leck) med 5 points.

4. Klasse (13 deltagere) blev ganske jævnbyrdig og sluttede med 3 på en delt førsteplads med hver 5 points. Det var Simon L. Hansen (Fredericia), Karl Ørskov Jensen (Haderslev) og Donato Gutschenreiter (Bov).

Skoleskakgruppen  Med 15 deltagere var der igen et godt grundlag for en begyndergruppe, der forhåbentlig kan fungere som rekrutteringsgrundlag til kommende SGP-serier og andre turneringer. Der var favoritresultater til 3 fremstormende talenter, som allerede er tilknyttet DSU-klubber. Gruppevinder blev Niels Østergaard (Haderslev) med 6½ points. Han vandt bl.a. det indbyrdes parti over Lasse Borring Petersen (Haderslev), der således blev henvist til 2.-pladsen med 5½ points. Denne placering måtte Lasse dog dele med Adis Heremic (Tønder). På 4.-pladsen var der bunkebryllup mellem ikke færre end 5 spillere med hver 4 points. Alle skoleskakspillerne fik en erindringspræmie for at vedligeholde deres skakinteresse og motivere dem til at komme igen!

Turneringen forløb planmæssigt, selv om der som sædvanligt var sidste-øjebliks-forfald p.g.a. sygdom. Igangsætning kan ikke lade sig gøre, inden alle tilmeldte er konstateret fremmødt, og det giver altid en lille forsinkelse fra start. Turneringsledelsen forsøgte at indhente forsinkelsen undervejs ved at arbejde hurtigt mellem runderne, men spillerne udnyttede tiden ganske godt, og næste runde kan ikke lægges, inden det sidste parti i en gruppe er færdigspillet. Ikke desto mindre lykkedes det lige akkurat at klare præmieuddeling og afslutning til kl. 18 som lovet. En lang, men dejlig dag blandt bræt, brikker og engagerede skakspillere.

Turneringen var den 42. hurtigturnering i Vojens mellem jul og nytår. Datoer og turneringsform har varieret en smule gennem årene, men den er blevet gennemført. Mest dramatisk var det, da turneringen for mange år siden blev afviklet over 2 dage, og man løb ind i et gevaldigt snevejr, der hindrede mange deltagere i at nå frem til andendagen!
Da Juleturneringen blev startet, var Vojens Skakklub en stor klub med mange medlemmer. I vore dage medlemstallet i Vojens beskedent. Derfor er de klubmedlemmer, som ikke er på juleferie, typisk involveret i turneringen som frivillige hjælpere og har ikke tid til at spille med i turneringen. I år var eneste undtagelse den unge Martin Møller, der spillede med i 4. klasse. Han klarede sig i øvrigt udmærket med en samlet score på 4½ points, omend det ikke rakte til en præmie.
En samlet oversigt over resultaterne fra turneringen kan findes her eller på DSUs turneringshjemmeside.
Den samlede oversigt over sæsonens SGP-serie med fordeling af Grand Prix points kan findes her.

08-01-2015
Skakklubben Evans invitaterer til SGP i Vejle den 17. januar 2015.
Tidspunkt: Lørdag den 17. januar 2015 fra kl. 9.30 til 18.00.
Skoleskakspillere forventes dog at være færdige ved 16-tiden.
Sted: Hældagerskolen, blok 8, Nørremarksvej 157, 7120 Vejle Ø.
Turneringsform: 7 runder Monrad. Betænkningstid: 20 minutter pr. spiller til hele partiet + 5 sekunder pr. træk fra træk 1.
Indskud: 150 kr. (seniorer), 100 kr. (pensionister og juniorer) og 50 kr. (skoleskak). Præmier: Af indskuddet går 20 kr. (i skoleskakklassen 10 kr.) til den samlede præmiepulje for SydGrandPrix 2014/15. Resten af indskuddet anvendes til præmier for denne afdeling i Vejle.
Reglement: Der spilles efter FIDEs regler for hurtigskak. Fra 1. juli 2014 medfører ulovligt træk straks tab af partiet. I øvrigt henvises til SGP-reglementet på 4. HKs hjemmeside. Regler i øvrigt: Der er totalt rygeforbud på Hældagerskolens matrikel, og mobilen skal være slukket og i taske.
Tilmelding: Senest 14. januar med navn, klub og DSU-rating pr. 1. september 2014 i DSUs Turneringssystem.
Vel mødt i Vejle!

08-01-2015
Skoleskakkens spil-side er nu klar til tablets og smartphones.

På Play! kan du spille ‘bondeskak’, ‘de tapre officerer’, komme på highscoren og meget mere. Nu er siden også brugbar fra tablets og smartphones, som de fleste har lige ved hånden – næsten hele tiden.
Der ligger mange overvejelser bag spillene, der naturligvis tager udgangspunkt i skakspillet, men også i matematikbogen SKAK+MAT, som en del lærere og pædagoger anvender i undervisningen i skolen. SKAK + MAT er en opgavebog i matematik for 1. – 2. klasse med skak som metode
På Play! arbejder man med begreber som række, linje, vandret, lodret, skråt, diagonalt, frem, tilbage, baglinje, midten, halvvejs og kvadrater. Man lærer også om strategi, hvor der hele tiden skal overvejes muligheder og løses problemer, fx “hvordan redder jeg mit tårn?” eller “hvordan vinder jeg den bonde?”. I den proces bliver brugeren hele tiden bedre til at strukturere sine tanker og koncentrere sig.

08-01-2015
Flot resultat til Jonas Bjerre.

Den 10-årige Jonas Bjerre (2037) er ét af Danmarks helt store skaktalenter. I den sydspanske by Villa De Roquetas har han netop deltaget i en større åben turnering sammen med 121 andre spillere, heraf 9 stormestre. For Jonas blev resultatet imponerende 6 af 9 points. Det svarer til en ratingpræstation på 2309 og rakte til en placering som nr. 18 i turneringen.

08-01-2015
Understøttende undervisning i praksis.
Folkeskolereformen giver forskellige muligheder for at iværksætte aktiviteter i form af “understøttende undervisning”.
På Fællesskolen Sct. Severin i Haderslev har de prøvet kræfter med skoleskak som understøttende undervisning. Et to-måneders forløb blev tilrettelagt af medarbejdere fra skolen og repræsentanter fra skoleskakken i Haderslev. Siden efterårsferien har elever fra 2. klasse prøvet kræfter med skakspillet. Det har vist sig, at eleverne bl.a. forbedrer deres koncentrationsevne og logiske tænkning, når de spiller skak. Derfor overvejer skolen nu at gøre skoleskak til et fast del af den understøttende undervisning.

05-01-2015
Klubturneringen er udsat.
Godt nytår til alle i Vojens Skakklub! Det var meningen, at 1. runde i forårets klubturnering skulle være spillet i dag, men flere afbud gør det mest hensigtsmæssigt at udsætte runden. I næste uge skal der spilles holdskak i både A-rækken (mandag den 12. januar) og B-rækken (13. januar), så vi kommer først i gang med et fuldt klubturneringsprogram fra den 19. januar. Den foreløbige kalender for foråret 2015 kan ses her.

05-01-2015
Indkaldelse til generalforsamling 2015 i Vojens Skakklub

Der afholdes ordinær generalforsamling mandag den 23.02.2015 kl. 19.30 i klublokalet, Danmarksgade 8, Vojens. Dagsorden i henhold til vedtægterne, hvori der om generalforsamlingen står:

§ 5. Generalforsamling.
Generalforsamling er foreningens øverste myndighed. Generalforsamling holdes én gang årligt i løbet af februar måned.
Indkaldelse til generalforsamlingen sker med mindst 14 dages varsel ved opslag i klublokalet, på klubbens hjemmeside og skriftlig eller elektronisk udsendelse til medlemmerne. Indkaldelsen skal indeholde angivelse af dato og tidspunkt, sted og dagsorden for generalforsamlingen.
Indkomne forslag skal være bestyrelsen i hænde senest 7 dage før generalforsamlingen.
Dagsordenen til generalforsamlingen skal som minimum indeholde følgende punkter:

1. Valg af dirigent.
2. Formandens beretning.
3. Drøftelse og godkendelse af formandens beretning.
4. Aflæggelse af regnskab
5. Drøftelse og godkendelse af regnskab
6. Næste års arbejde
7. Indkomne forslag
8. Næste års budget, herunder fastsættelse af kontingent
9. Valg.
I lige år vælges formand, 1 bestyrelsessuppleant og 1 revisor
I ulige år vælges 2 bestyrelsesmedlemmer, 1 suppleant og 1 revisorsuppleant Valgene gælder for 2 år. I 2015 er Ole Harbo og Palle Gejl Jørgensen på valg. Der skal desuden vælges en bestyrelsessuppleant (i stedet for Jes Evald) og en revisorsuppleant (vakant).

10. Eventuelt.

Generalforsamlingen er beslutningsdygtig uanset antallet af fremmødte medlemmer.

Referater fra tidligere generalforsamlinger kan ses her.