Nyheder 2016

Nyheder 2016

De seneste nyheder på Vojens Skakklubs hjemmeside finder du altid på forsiden.

30-12-2016
VM i Hurtigskak og Lynskak.

Så er verdensmesterskaberne i hurtigskak og lynskak afgjort i Doha (Qatar). FIDE World Chess Rapid & Blitz Championships 2016 er færdigspillet og medaljerne fordelt. Billedet herunder er fra den afsluttende præmieuddeling.

Lynverdensmesterskabet blev vundet af en glad Karjakin foran Carlsen og Daniil Dubov. På forhånd havde Carlsen ambitioner om også at tage VM i hurtigskak og lyn, men han måtte altså nøjes med bronze i hurtigskak og sølv i lyn.

FIDE-præsidenten var meget tilfreds med arrangementet og den (medie)interesse, det har vakt. Planen er at gennemføre et kombineret hurtig- og lynverdensmesterskab hvert år – næste år i juli i München.

VM i Hurtigskak (15 minutter + 10 sekunder pr. træk pr. spiller) – åben række. Medaljerne gik til:
1. Vassily Ivanchuk (Ukraine)
2. Alexander Grischuk (Rusland)
3. Magnus Carlsen (Norge)

VM i Hurtigskak – kvinder. Medaljerne gik til:
1. Anna Muzychuk (Ukraine)
2. Alexandra Kosteniuk (Rusland)
3. Nana Dzagnidze (Georgien)

VM i Lynskak – åben række (3 minutter + 2 sekunder pr. træk pr. spiller). Medaljerne gik til:
1. Sergey Karjakin, Rusland, 16,5 point – ratinggennemsnit 2740
2. Magnus Carlsen, Norge, 16,5 point – ratinggennemsnit 2735
3. Daniil Dubov, Rusland, 14,5 point – ratinggennemsnit 2733

VM i Lynskak – kvinder. Medaljerne gik til:
1. Anna Muzychuk (Ukraine)
2. Valentina Gunina (Rusland)
3. Kateryna Lagno (Rusland)

Det har været interessant at se live-transmission fra mesterskaberne. De viste, at der også ved sådanne helt store arrangementer med stærke skakmestre er dramaer med uret, med grove fejl, ulovlige træk, dommerne og spillerne. Hektiske situationer, der ikke altid afgøres helt tilfredsstillende for alle parter.

Partier fra mesterskaberne kan hentes som pgn-filer her:
Hurtigskak-VM
Lynskak-VM

29-12-2016
Nyt blikfang for Vojens Skakklub.

Vojens Skakklub har fået fremstillet en “roll-up” i formatet 85 x200 cm. Den er så stor, at den ikke er til at overse, når man møder den.

Det er størrelsen og grafikken, der er det synlige blikfang. Teksten er minimal og kun tænkt som vejledning, hvis man er interesseret i at vide/høre mere om mulighederne for at spille skak i klubben.

Roll-up-en blev luftet for første gang i forbindelse med Vojens Juleturnering, men skal især bruges til udadvendte arrangementer. Det kan være propagandaarrangementer som fortovsskak eller lignende. Eller måske kan vi få lov til at opstille den i én af byens tomme butiksvinduer.

Flere gode ideer til anvendelse af roll-up-en modtages gerne.

29-12-2016
Skakunderholdning i Norge.

Sjakk-kalender 2017 (Griegs Kalenderforlag)

En norsk forbindelse (ikke skakspiller) fortæller, at NRK (norsk TV) i julen har vist skak fra The FIDE World Rapid & Blitz Championship (Ukraineren Vassily Ivanchuk vandt VM i hurtigskak med Grischuk og Carlsen på de næste pladser med samme pointhøst. Se tabellen her). Desuden var den landsdækkende, norske julequiz fyldt med skakreferencer. I dag og i morgen (29.-30. december) er der VM i lynskak. Her spilles der i alt 21 runder fordelt med 12 runder torsdag og 9 runder om fredagen. Der spilles med betænkningstiden 3 minutter + 2 sekunder pr. træk. Også fra dette arrangement sender norsk TV direkte begge dage.

Endelig har jeg selv været så heldig, at der lå en norsk skakkalender for 2017 under juletræet! For hver dato er der et skakcitat samt et diagram med en lille opgave. Det er jo nærmest som at have en julekalender hele året 😀

29-12-2016
Invitation til SGP i Bov den 4. februar 2017.

Næste hurtigskakturnering i SGP-serien arangeres af Bov Skakklub. Invitation og tilmelding her.

29-12-2016
Vojens Juleturnering – 4. afdeling af SydGrandPrix 2016-17.

Nogle juledage uden hjemmesideopdatering er ikke udtryk for, at der ikke er sket noget på skakfronten. f.eks. har der jo været mulighed for at følge The FIDE World Rapid & Blitz Championship i Doha, Qatar – og helt lokalt er 4. juledag jo fast spilledato for Vojens Juleturnering, der i de senere år også har været et fast indslag i SydGrandPrix-serien af 7 hurtigskakturneringer pr. sæson i Sydjysk Hovedkreds.
Turneringen blev markedsført på niveau med tidligere år, hvorefter vi med nogen spænding afventede tilmeldingerne et år med en rigtig “arbejdsgiverjul” – og skakturnering på en onsdag i en for nogle noget nær almindelig arbejdsuge. Deltagerantallet nåede på 55 – en beskeden nedgang på 6 spillere i forhold til 2015. Absolut tåleligt, men alligevel lidt bekymrende, at der i år kun var 6 tilmeldt i skoleskakgruppen.

Kim Skaaning (Evans) blev turneringsvinder på bedre korrektion end klubkammeraterne Henrik Svane og Poulsten Grabow. Alle 3 scorede 5 points og delte første- og andenpræmien i Mesterklassen. Svend Erik Kramer fik 3.-præmien som bedst placerede spiller under 2000 i rating (nærskakrating pr. 01-09-2016).

Turneringsvinder Kim Skaaning i midten flankeret af Henrik Svane (tv.) og Poulsten Grabow (th.). Alle 3 scorede 5 points i Mesterklassen

Øvrige gruppevindere:

Gruppe 1.Klasse (i alt 16 deltagere):
Gabor Erdodi (Varde Skakklub) 6. points.

Gruppe 2. Klasse (i alt 12 deltagere):
Erik Pontoppidan (Skakklubben Evans) 5½ points.

Gruppe 3.-4. Klasse (i alt 9 deltagere):
Martin Møller
(Vojens Skakklub) 6 points.

Skoleskakgruppen (i alt 6 deltagere):
Vitus Medhus
(Vejle) 9 points.
Skoleskakgruppen spillede alle mod alle og med dobbeltrunde – altså i alt 10 partier. De samlede resultater i denne gruppe fremgår desværre ikke af turneringssystemet, hvor kun første omgang er registreret.

Et sådant arrangement kræver frivillige, og bl.a. derfor var arrangørerne fra Vojens Skakklub kun repræsenteret af 2 deltagere.

De praktiske turneringsarrangører fra Vojens Skakklub. Fra venstre Morten Jessen, Mogens K. Larsson, Ole Harbo og Karl Posselt. Vibse Møller stod for indkøb og betjening af den uundværlige køkkenfunktion hele dagen, men ville ikke fotograferes.

Det var Benny Christensen i 1. Klasse samt Martin Møller i den sammenlagte gruppe af spillere fra 3. og 4. klasse.
Efter en chokstart med nederlag i 1. runde fik Martin samlet sig og gjorde rent bord i de resterende 6 runder. Dermed sikrede han sig gruppesejren. Benny debuterede – efter et ordentligt spring fremad i rating efter bymesterskabet i Løgumkloster 2016 – i 1. Klasse. Det gav skrammer og en samlet næstsidsteplads med kun 2 points i den store gruppe. Benny var imidlertid også spilleren med den laveste nærskakrating i gruppen, og de 2 points gav faktisk en mindre gevinst i hurtigskakrating.

Resultaterne kan ses i turneringstabellerne i Skakunionens turneringssystem.
Den samlede fordeling af Grand Prix points vil snart kunne findes på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside.

Julen er et godt tidspunkt for skak. Hurtigturneringer svarende til den i Vojens finder sted på samme dag i både Silkeborg og Odense, og begge steder var der i år 67 deltagere.

20-12-2016
Glædelig jul.

14 medlemmer var mødt op til juleafslutning i Vojens Skakklub. 4 i skoleskakafdelingen og 10 voksne. I begge afdelinger blev der afholdt en alle-mod-alle lynturnering, hvorefter der blev hygget og sluttet af med sodavand, gløgg, æbleskiver, slik og brunkager. Hos skoleskakspillerne var det Oleksandr Pershuta, der vandt lynturneringen. Hos de voksne var det faktisk også en juniorspiller, der vandt lynturneringen – nemlig Martin Møller, der sejrede med 8 points af 9 mulige foran Benny Christensen og Mogens Larsson med 7½.
Vojens Skakklub ønsker glædelig jul både til egne medlemmer og til skakvenner over hele landet.

19-12-2016
Vojens Skakklubs kalender for foråret 2017

– er opdateret. Find den her og print evt. til egen orientering. Ændringer kan naturligvis komme til undervejs.

16-12-2016
Carlsens Tårn!

Alternativ lancering af skak. Se videoen og hør slagsangen, som Stian Thorbjørnsen har skrevet som en hyldest til Magnus Carlsen under VM i skak 2016. Simen Agdestein synger for – med assistance af Staysman & Lazz Feat. Norsk begejstring, som vi kender den 😀 .

16-12-2016
Træningssamling for juniorer.

Vejle kredsens skoleskak & Horsens Skakforening indbyder til næste juniortræningssamling i Horsens lørdag den 7. januar 2017. Invitation og tilmelding via turneringssystemet.

13-12-2016
Juleafslutning i Vojens Skakklub mandag den 19. december 2016.

Husk at tage en lille julegave med (værdi ca. 25 kr.) til sidste klubaften før jul. Alle, der har en pakke med, får også en pakke med hjem!

Vi slutter året af med en lille lynturnering. Vinderen af turneringen får lov til at vælge julegave først. Derefter nr. 2 og så videre. Efter turneringen er der gratis gløgg og æbleskiver. Ingen tilmelding, men kom, så vi kan sætte lynturneringen i gang kl. 19.30.

Husk også Vojens Juleturnering – hurtigskakturnering på Lagoniskolen 4. juledag (onsdag den 28. december).  Invitation og tilmelding her.

13-12-2016
Holdturneringen – 3. runde.

3. runde gav begge Vojens-hold fuldt udbytte i matchpoints. A-rækkeholdet var på besøg i Fredericia, hvor Skakforeningens 3. -hold ellers har vist fine resultater i de første runder. Vojens sikrede sig imidlertid en smal 2½-1½-sejr. Der var remis til Mogens Larsson, nederlag til Finn Nielsen og endnu en sejr til Martin Møller. Allermest overraskende var det, at Ken Gejl Jørgensen kunne træde ind som utrænet reserve på bræt 4 og besejre den unge og noget højere ratede Simon L. Hansen! Se tabellen for Gruppe A1 her.

B-rækkeholdet var på besøg hos de nærmeste naboer i Haderslev, og her blev det til en komfortabel sejr på 3-1. Remisser til Karl Posselt og Palle Gejl Jørgensen, mens tingene blev afgjort på de nederste brætter med sikre sejre til Gagik Sahakian og Kresten Beck. Se tabellen for Gruppe B2 her.

07-12-2016
Login til Dansk Skak Unions medlemskartotek.

Alle medlemmer skal om muligt nu have et login til DSU´s medlemskartotek. Så kan man selv vedligeholde egne grunddata – adresse, telefonnummer og mailadresse – i medlemskartoteket. Desuden skal det f.eks. bruges, hvis man sidst på året vil deltage i afstemningen om årets skakspiller.
Medlemmer, som i forvejen er registreret med mailadresse i medlemskartoteket, har i dag modtaget en mail med oplysninger om, hvordan man skal forholde sig.
Andre medlemmer kan selv gå ind og registrere en mailadresse, hvorefter de vil få tilsendt login/password. For Vojens Skakklubs medlemmer bruges dette link til klubben, hvorefter man klikker på sit eget navn og indsender fødselsdata og mailadresse, hvis man har en sådan, til DSU. Husk at gøre det snarest!
Foretager man sig ikke noget, vil DSU på anden måde forsøge at skaffe mailadresser på alle medlemmer.

07-12-2016
Danmarkskort over skakklubber.

Kortet viser tydeligt, at der er steder i Danmark, hvor der er (for) langt til nærmeste skakklub. Der er ikke engang en skakklub i hver kommune. Derfor er det meget nødvendigt, at erfaringerne fra DSU´s igangværende rekrutterings-pilotprojekter i Allerød og Aalborg hurtigst muligt bliver bredt ud til hele landet.


Vis kortet med Skakklubber i Danmark på fuld skærm

06-12-2016
Klubturneringen – efterår 2016.

Første halvsæson af klubturneringen er afgjort. Det afgørende parti var udsat, men blev spillet i går aftes mellem Finn Nielsen og Mogens K. Larsson. Resultatet blev en remis, der sikrer Mogens førstepladsen med 5½ points, mens Finn og Martin Møller følger lige efter med 5 points hver. Tabellen kan ses her.

02-12-2016
VM-Matchen og de danske medier.

Mens de norske medier har været på den anden ende og beskæftiget sig indgående med skak-VM i den forløbne måned, har den danske medieverden med enkelte og ikke særligt markante undtagelser nærmest undgået at omtale denne begivenhed. Således blev Carlsens træner og sekundant – danske Peter Heine Nielsen – for første gang i 2016 kontaktet af en dansk journalist fra Danmarks Radio den 29-11. Det var på hviledagen før den afgørende tie-break i VM-matchen, og det førte til et 20 minutters indslag i P1, der benyttede lejligheden til både at interviewe Peter Heine og Rune Friborg. Sidstnævnte er en meget engageret og insisterende skakambassadør, der arbejder på at gøre skak mere populært og bl.a. var med til at arrangere en skakdag i Absalon, mens VM-matchen foregik (26-11-2016). Hør indslaget fra P1-eftermiddag den 30-11-2016 her.

Rune Friborg har stiftet Fucking Skak, der bl.a. er en (lukket) gruppe på Facebook med p.t. 880 medlemmer. Fucking Skaks tilgang til skak er noget anderledes end det traditionelle skakmiljøs tilgang, men den er yderst forfriskende, og Rune Friborg kan “sælge billetter” og rekruttere skakspillere på en helt anden måde end Dansk Skak Union. Fucking Skak har bl.a. lavet en række uhøjtidelige videoer om skak. Næste skakarrangement i Absalon (tdl. kirke) finder sted den 21. januar 2017.

30-11-2016
Magnus sørgede selv for en kæmpestor 26 års fødselsdagsgave ved at genvinde verdensmesterskabet.

I sidste ende blev sejren endda ganske sikker med 3-1 i de 4 hurtigskakpartier i tie-break-serien.
Gennemspil de 4 hurtigskakpartier her. Partierne vises live på chess24.com.
Parti nr. 1 her. Resultat ½-½. Partiet var lige hele vejen igennem.
Parti nr. 2 her. Resultat ½-½. Carlsen havde med Løberpar mod Tårn med 3 bønder på hver side gode gevinstmuligheder, men han kunne ikke finde den afgørende plan.
Parti nr. 3 her. Resultat 0-1. Et skarpt spillet parti – uden handsker! Carlsen gik målbevidst efter et direkte kongeangreb, og det lykkedes at omsætte mattrusler i g- og h-linjen til et sideangreb på Karjakins Konge fra 2. række. Til sidst var Karjakins tidsforbrug med til at skubbe ham ud over kanten, da han i det afgørende øjeblik ikke fandt det rigtige forsvarstræk. Stillingen er nu 2-1 til verdensmesteren, og Karjakin er under pres i det 4. og måske afgørende hurtigskakparti.
Parti nr. 4 her. Resultat 1-0. I sidste parti lykkedes det ikke på noget tidspunkt Karjakin at skabe ny spænding.  Carlsen stod solidt og bedst i hele partiet. Afslutningen fortjener en skønhedspræmie, idet Carlsen med kun ca. 1½ minut tilbage på uret fandt en skakmat, der inkluderede et Dronningeoffer.
Til lykke til Magnus Carlsen med fødselsdagen og med endnu et verdensmesterskab – og tak for kampen, Karjakin!
Stormester Huschenbeth analyserer og kommenterer de 4 hurtigskakpartier i tie-breaken på en YouTube-video her.

carlsen-karjakin-2016

29-11-2016
Kai Christian Bjørnskov udnævnt til æresmedlem af Dansk Skole Skak.

I forbindelse med det 43. DM i skoleskak blev der udnævnt 4 nye æresmedlemmer af Dansk Skole Skak –

kai-bjoernskov
Kai C. Bjørnskov – æresmedlem af Dansk Skole Skak

heriblandt Kai Christian Bjørnskov, Haderslev – og de blev fejret af de mange børn og voksne, der var samlet i Ollerup i weekenden den 25.-27. november 2016.
Kai C. Bjørnskov har været en markant lederskikkelse igennem flere årtier organisatorisk såvel som i trænergerningen. Han har været formand for Sønderjyllandskredsen i en årrække og tilmed medlem af Dansk Skole Skaks forretningsudvalg. Kai har været med i skoleskakken siden starten, og over årene har han begået adskillige udgivelser, både bøger og nyhedsbreve. Her i 2016 er det imponerende 50 år siden, at han startede sit virke i skoleskakken!
Kai kan med god ret betegnes som skoleskakkens nestor i Haderslev, og han har via sin mangeårige trænergerning på Sct. Severin Skole givet generationer af børn en skakopdragelse – mange har fået passion for skakspillet – og Haderslev har leveret en lind strøm af stærke skakspillere til det danske skakmiljø.
Selv om Kai således altid har været stærkt engageret i at udbrede skakspillet til flest mulige, har han samtidig evnet at fastholde sin egen, betydelige spillestyrke, og han er fortsat fast mand på Haderslev Skakklubs førstehold, der i sæsonen 2016-17 spiller i 1. Division. Hjerteligt til lykke til Kai!

28-11-2016
Klubturneringen.

Sidste runde i efterårets klubturnering blev spillet mandag aften. Kun et enkelt parti er udsat. Det er til gengæld topkampen Finn Nielsen – Mogens K. Larsson, der bliver afgørende for klubmesterskabets første halvsæson. Mogens kan nøjes med remis, mens Finn skal vinde, hvis han skal have topplaceringen. De øvrige partier i 7. runde endte således:
Morten Jessen – Karl Posselt 1-0
Anatolii Pershuta – Gagik Sahakian 1-0
Jesper Kallesen – Martin Møller 0-1
Michael Nielsen – Kresten Beck ½-½
Palle Gejl Jørgensen – Bo Arnfeldt Andersen 0-1
Desuden fik Benny Christensen et gratis point mod Hr. Oversidder.

Aftenens mest mærkelige parti blev spillet mellem klubturneringens youngsters Jesper og Martin.  Jesper skaffede sig en aldeles knusende angrebsstilling, hvor Martin havde en aldeles uudviklet Dronningefløj. Det lykkedes dog Jesper på det skammeligste at solde denne stilling væk. Martin har nu med 5 points garanti for en 2.-3.-plads i turneringen.
Tabellen kan ses her.

28-11-2016
VM-matchen – 12. matchparti.

Aftenens sidste parti i rækken af ordinære partier i matchen blev kort – og endte remis efter mindre end 40 minutters spil. Alle officerer bortset fra en sortfeltet Løber på hver side blev byttet af i eksprestempo, og der blev ikke gjort noget som helst forsøg på noget som helst. Begge parter satser øjensynlig på en alternativ afgørelse i hurtig- eller lynskak. Efter en hviledag begynder hurtigskakpartierne på onsdag – på Magnus Carlsens fødselsdag. Mens vi venter på den spændende afgørelse kan man tirsdag aften på DR 2  kl.  20:45 – 22:00 se dokumentarfilmen Magnus – det norske skakgeni fra 2015. Indtil videre kan dokumentarudsendelsen også ses her.
Gennemspil 12. matchparti her. Partierne vises live på chess24.com her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 11. matchparti på en YouTube-video her.

27-11-2016
DM i skoleskak. Lokale talenter havde brikker at flytte med!
Sønderjylland var pænt repræsenteret med i alt 8 deltagere i DM i Skoleskak, der blev afholdt i weekenden 25.-27. november i Ollerup ved Svendborg. Den sønderjyske delegation bestod af deltagere fra skakskoler i henholdsvis Haderslev, Løgumkloster, Skærbæk, Tønder og Vojens. Der blev dystet på tanker og idéer mod landets skarpeste unge hjerner i forskellige aldersgrupper, og de sønderjyske spillere opnåede følgende resultater:

A-gruppen (årgang 1996-1999):
Martin Møller
fra Vojens Skakskole blev nr. 5
Vinder og Danmarksmester i skoleskak i A-gruppen: Viktor Nielsen (København)

B-gruppen (årgang 2000-2001):
Ingen sønderjyske deltagere i denne gruppe.
Vinder og Danmarksmester i skoleskak i B-gruppen: Ellen Fredericia Nilssen (København)

C-gruppen (årgang 2002-2003):
Asbjørn Hovgård Schack fra Favrdalskolen (Haderslev) blev nr. 4
Vinder og Danmarksmester i skoleskak i C-gruppen: Nicolai Kistrup (København)

D-gruppen (årgang 2004-2005):
Christian Abild fra Sct. Severin Skole (Haderslev) blev nr. 26
Danni Schrøder ligeledes fra Sct. Severin Skole blev nr. 35
Vinder og Danmarksmester i skoleskak i D-gruppen: Nienke van den Brink (København)

E-gruppen (årgang 2006-2007):
William Abild fra Sct. Severin Skole (Haderslev) blev nr. 34
Oleksandr Pershuta fra Vojens Skakskole blev nr. 46
Patrick Bothmann Wissing fra Løgumkloster Skole blev nr. 49
Marcus Thorslund Fra Skærbæk Skole blev nr. 51
Vinder og Danmarksmester i skoleskak i E-gruppen: Marius Bøss Sørensen (Viborg)

F-gruppen (årgang 2008–):
Ingen sønderjyske deltagere i denne gruppe.
Vinder og Danmarksmester i skoleskak i F-gruppen: John Christopher H. Christensen (Aarhus)

Udover 7 intense skakkampe mod elever fra alle egne af landet var der andre sjove aktiviteter samt leg og læring, og det blev en fin weekend, hvor der var rig lejlighed til at bruge ”de små grå”… Der er grøde i dansk skoleskak, og Sønderjyderne fik lært, at vil man helt til tops, kræver det masser af træning, men et mesterskabsstævne med ca. 200 deltagere giver blod på tanden!

Pigerne har hidtil ikke gjort så meget væsen af sig i toppen af skoleskakken, men i år var det piger, der blev Danmarksmestre i aldersgrupperne B og D. Det er fint med nye rollemodeller på skolerne.

Oleksandr og Martin havde det svært i det stærke selskab. Martin fik kun en enkelt sejr i 5 kampe, mens Oleksandr scorede 2 points af 7 mulige.

Se placeringer og resultater på Dansk Skoleskaks hjemmeside.
Der er også fine fotos fra stævnet på FaceBook.

26-11-2016
VM-matchen – 11. matchparti.

Lørdag aftens matchparti er slut (kl. ca. 23.27), så de trofaste live-følgere undgår nattesæde denne gang. Et lige parti, hvor Carlsen af og til syntes at spille med risiko, men hvor efter eget udsagn udngik at risikere for meget, og hvor han formentlig hele tiden havde sikret sig et ordnet tilbagetog. Partiet endte da også med, at Karjakin valgte remis ved evig skak – frem for at forsøge at spille på gevinst. Søndag er hviledag, og det sidste af VM-matchens ordinære partier spilles mandag (28-11-2016) aften kl. 20. Karjakin har antydet, at matchen nu handler om 80% psykologi og 20% skak.
Gennemspil 11. matchparti her. Partierne vises live på chess24.com her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 11. matchparti på en YouTube-video her.

26-11-2016
Skakdag i Absalon.

For et par år siden købte Tiger-milliardæren Lennart Lajboschitz Absalons Kirke på Vesterbro i København og gjorde den til “forsamlingshus” med en række tilbud til borgere i hovedstaden. I dag afvikles kl. 13-22 et alsidigt skakprogram på stedet med skak på små og store brætter, opvisning af Jonas Bjerre og afsluttende med filmen om Magnus Carlsen. Det er bl.a. Rune Friborg, der sætter gang i løjerne, og det er gratis at være med. Se hele det spændende program her.

24-11-2016
VM-matchen – 10. matchparti.

Carlsen udlignede i nat! Tidligt i partiet havde Karjakin muligheden for at skaffe sig en remis, men så den ikke. Med de hvide brikker skaffede verdensmesteren sig derefter en mindre stillingsfordel. Det så ikke ud til at blive afgørende, men Carlsen sørgede dygtigt stor sideværts fleksibilitet til brug for Tårne og Springer, og da Karjakin somn resultat af en ubehagelig træktvang fik placeret sine Tårne på samme række, satte Carlsen sit angreb ind på dronningefløjen. Pludselig var der en centrumsbonde, som Karjakin ikke længere kunne forsvare tilstrækkeligt, og langsomt, men sikkert omsatte Carlsen denne store fordel i en vigtig sejr. Stillingen inden de 2 sidste partier er nu helt lige – 5-5. Spændende!
Gennemspil 10. matchparti her. Partierne vises live på chess24.com her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 10. matchparti på en YouTube-video her.
Det er ganske interessant at følge matchen på norske medier, se f.eks. forsiden på NRK (der svarer til DR), avisen Verdens Gang eller Aftenposten.

Vi er nu så langt henne i VM-matchen, at der kan være grund til at resumere reglerne, der bruges til at afgøre verdensmesterskabet, hvis stillingen efter 12 partier skulle blive uafgjort 6-6. I så fald fortsættes på følgende måde:

Der spilles først fire hurtigskakpartier (25 minutter + 10 sekunder pr. træk til hver spiller).
Giver det ikke nogen afgørelse, spilles det to lynskak-partier ad gangen.
Er der fortsat ingen afgørelse, før der er spillet 10 lynpartier, afgøres kampen ved en “armageddon”.
Her trækkes der lod om, hvem der spiller med hvid. Hvid har 5 minutter, mens sort har 4 minutter til hele partiet.
Kravet til hvid er til gengæld, at han skal vinde partiet. Bliver partiet remis, erklæres sort som vinder.

24-11-2016
VM-matchen – 9. matchparti.

Efter nederlaget i 8. parti snød en rystet Carlsen sig fra pressekonferencen. Hviledagen var ifølge Peter Heine Nielsen “business as usual” for verdensmesteren, der efter sigende endnu ikke er gået i panik. Det skulle så vise sig, om han i 9. matchparti var i stand til at rette op i forhold til Karjakins psykologiske overtag. Det så ikke ud til at lykkes, idet Carlsen ikke på noget tidspunkt i partiet stod bedst. Karjakin havde visse chancer, og det mest dramatiske tidspunkt opstod lige før tidskontrollen (træk 39), hvor Karjakin tog sig rigtig god tid – ca. 27 minutter – til at finde den afgørende fortsættelse i retning af gevinsten. Det skulle ifølge computere og kommentatorer have været 39. Db3. Men måske tog han sig for god tid. Han valgte i hvert fald det næstbedste, og det lykkedes derefter verdensmesteren at feberredde sig til endnu en remis. Dog først efter lang tids bæven, idet Karjakin uden risiko kunne trække rundt og måske irritere Carlsen, indtil han efter træk 74 endelig sluttede fred. Er tiden ved at rinde ud for Carlsen, der altså endnu ikke har været i stand til at vinde over udfordreren i denne match, eller finder han styrken til et come back?! Carlsen har hvid i 10. matchparti.
Gennemspil 9. matchparti her. Partierne vises live på chess24.com her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 9. matchparti på en YouTube-video her.

22-11-2016
VM-matchen – 8. matchparti.

Drama, Ladies and gentlemen! Voldsomme udslag på computerne (og vild forvirring hos kommentatorer og følgere på de sociale medier), gevaldig tidnød inden tidskontrollen ved 40 træk og en verdensmester, der satsede unødig voldsomt på at bringe matchen i ubalance efter 7 remisser i træk. Det virkede, som om Carlsen denne gang hellere ville satse hele butikken end tage remissen, mens den endnu var en mulighed. Karjakin derimod spillede sikkert, med lav risiko, og denne gang betalte det sig. En fribonde på a-linjen blev i sidste ende afgørende og efter ca. 5 timers spil var slaget tabt for Carlsen. Det er ikke længere indlysende, at verdensmesterskabet bliver i Norge denne gang, selv om intet naturligvis er afgjort endnu. De første 7 partier har budt på skak af høj teknisk kvalitet fra begge spillere. 8. parti blev anderledes, og nu bliver det rigtig spændende! Stillingen er 4½-3½ til Karjakin.
Gennemspil 8. matchparti her. Partierne vises live på chess24.com her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 8. matchparti på en YouTube-video her.

22-11-2016
Klubturneringen.

Selv om der var holdturnering mandag aften bleve der også afviklet et enkelt udsat parti i klubturneringen. Anatolii Pershuta vandt over Michael Nielsen. Resultatet er registreret i tabellen, og parringerne til 7. og sidste runde kan ses her.

21-11-2016
Holdturneringen.

I Sydjysk Hovedkreds´ holdturnering blev 2. runde spillet mandag aften. Vojens Skakklubs A-række-hold var i Haderslev og vandt en smal sejr på 2½-1½. Sejre til Mogens og Martin, mens Finn spillede remis og Morten tabte.
Ikke mindre jævnbyrdigt var det i B-række-holdets hjemmekamp mod Ribe 2. Denne match endte 2-2. Palle og Kresten sejrede, mens Gagik og Karl tabte. Se tabellerne her:
A-rækken.
B-rækken.

20-11-2016
Holdturneringer.

I denne weekend har der været gang i både den danske Divisionsturnering og den tyske Schachbundesliga. Resultater fra XtraCon Ligaen, hvor Brønshøj har lagt bedst fra land, kan ses her.
Haderslev kom stærkt igen i både 1. og 2. division. Førsteholdet vandt en storsejr på 6½-1½ over SK1968 og andetholdet vandt komfortabelt over Springeren 2 med 5½-2½. Alle resultater fra Divisionsturneringen kan ses her.
Den aktuelle tabel fra Schachbundesligaen, hvor der nu er spillet 4 runder, kan findes her. Partierne fra Bundesligaen er også klar til gennemspilning her.

20-11-2016
VM-matchen – 7. matchparti.

Igen et hurtigt parti, der blev remis i løbet af lidt mere end 2 timer. Den største overraskelse var måske åbningstrækket d4. Carlsen havde dog ingen problemer med at udligne stillingen og få udmærket, sikkert, lige spil. Man kan herefter sige, at Karjakin ikke har fået noget ud af 2 hvide partier i træk og at Carlsen derfor nu har en lille fordel med hvide brikker i 3 af de resterende 5 partier. På den anden side traf Carlsen i dag en mærkelig beslutning (!?), da han i træk 16 spillede Tc8. Det endte med at koste ham en bonde, men med Tårn, (uligefarvet) Løber og 6 henholdsvis 5 bønder på hver side opgav Karjakin hurtigt at spille på gevinst. Stillingen er nu 3½-3½, så spændingen i matchen er bevaret.
Gennemspil 7. matchparti her. Partierne vises live her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 7. matchparti på en YouTube-video her.

18-11-2016
VM-matchen.

6. matchparti blev nærmest afviklet som hurtigskak og blev taget remis efter 32 træk og mindre end 2 timers spil. Tilbage på brættet var Konge, Dronning, (uligefarvet) Løber og 4 bønder på hver side, og ingen af parterne var på noget tidspunkt i partiet i nærheden af gevinstchancer. Søgte dem heller ikke. Lørdag er hviledag, hvorefter Karjakin på søndag – lige som i dag – begynder anden halvdel af matchen med de hvide brikker. Det bliver efterhånden som matchen skrider frem mere og mere afgørende, hvem der er i stand til at vinde det første parti. Gennemspil 6. matchparti her. Partierne vises live her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 6. matchparti på en YouTube-video her.

16-11-2016
VM-matchen.

5. matchparti blev knap så langvarigt som 3. og 4., men igen søgte Carlsen alle muligheder for at komme foran. Karjakins sikre modspil har affødt et spøgefuldt tweet, der antyder, at Putin overvejer at ansætte Karjakin som forsvarsminister 😀 . I gårsdagens parti var Carlsen tæt på at gå for vidt i sit forsøg på at bringe stillingen ud af balance. Pludselig var det Karjakin, der havde gevinstchancer, men tilsyneladende har Carlsen altid er remisvariant klar, når det kniber. Altså endnu en gang et halvt point til hver, og 2½-2½ i den samlede stilling. Kedelig kan man dog ikke kalde matchen, hvis man værdsætter skak på et højt teknisk niveau. Gennemspil 5. matchparti her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 5. matchparti på en YouTube-video her.
Partierne vises live her.

16-11-2016
VM-matchen.

Også 4. matchparti blev en midnatsforestilling, så efter 2 meget lange partier har både verdensmester og udfordrer (og live-følgere 😎 ) sikkert godt af en hviledag. Med sort skaffede Magnus Carlsen sig en tydelig stillingsovervægt – ifølge computervurderinger på tæt på 2. Karjakin forsvarede sig imidlertid igen med stor præcision, og selv om Carlsen forsøgte og forsøgte – partiet blev på 94 træk – lykkedes det ikke at nedbryde forsvaret. Endnu en gang blev det altså remis. Som dansk følger af partierne live kunne man efterhånden godt ønske sig et noget tidligere begyndelsestidspunkt for partierne. Uret startes kl. 14 amerikansk tid, men altså først kl. 20 dansk tid. Gennemspil 4. matchparti her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 4. matchparti på en YouTube-video her.
Partierne vises live her.

15-11-2016
Invitation til Vojens Juleturnering – 4. afdeling af SydGrandPrix 2016-17.

Som sædvanlig er der hurtigskak i Vojens mellem jul og nytår. Det foregår onsdag den 28. december 2016.
Hele invitationen kan findes som pdf her. Tilmelding via Dansk Skak Unions turneringssystem.

15-11-2016
VM-matchen.

3. parti blev en midnatsforestilling og et højdramatisk parti, hvor sort efter et par små unøjagtigheder langt henne i partiet kom under pres. Verdensmester Carlsen forsøgte at omsætte en merbonde til gevinst i et Tårn/Springer mod Tårn/Løber-slutspil, men selv med en Springer i overskud i slutfasen lykkedes det ikke. Altså endnu et parti, hvor parterne delte pointet. Aktuel stilling: 1½-1½ i VM-matchen. Gennemspil 3. matchparti her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 3. matchparti på en YouTube-video her.
Partierne vises live her.

15-11-2016
Klubturneringen.

5 partier blev i aftes afviklet i klubturneringens 6. og næstsidste runde. Benny Christensen løb med sort ind i en udækkelig mattrussel tidligt i partiet mod Martin Møller. Finn Nielsen stod udmærket med hvid, men fik pludselig hjælp af en gavmild Jesper Kallesen, der overså en dobbelttrussel med Dronningen, og det kostede et Tårn og dermed partiet. Morten Jessen var ved at komme i trængsler mod Palle Gejl, der havde opbygget et større batteri mod Morten Jessens kongestilling. En overseelse kostede imidlertid, og i løbet af få træk kom Palle bagud med et par officerer, hvorefter han blev sat mat. Bo Andersen snuppede Krestens Becks testamentebonde – og slap godt fra det! Krestens forsøg på at holde skansen ved at bytte brikker af lykkedes ikke, og Bo´s sejr kom aldrig i fare. Aftenens længste parti blev spillet mellem Karl Posselt og Mogens K. Larsson. Mogens spillede som sædvanlig noget Aljechin med sort. Undervejs fik Karl chancen for måske at afgøre partiet med 15. Sg6, men overså muligheden. Det lykkedes dog Karl at skaffe sig kontrol over den åbne e-linje og siden blev der afviklet til et i princippet lige slutspil. Mogens´ slutspilteknik var dog væsentlig bedre end Karls, og derfor endte hele pointet hos Mogens, der nu må være favorit til at vinde efterårsudgaven af klubturneringen. Gagik fik et gratis point mod Hr. Oversidder.
Turneringstabel og de 5 partier fra aftenens runde kan ses her.

13-11-2016
Fredericia Hurtigskak 2016.

3. afdeling af sæsonens SydGrandPrix blev spillet i Fredericia i går med Tihomir Borovnica (Evans) som vinder af mesterklassen. Der var 36 spillere til start, og der blev spillet i 3 grupper: Mestergruppe, gruppe af 1.-2.-3. klasse og en sammenlagt gruppe med spillere fra 4. klasse og skoleskakspillere. Turneringstabellerne kan findes her og oversigten over fordeling af Grand Prix points er ajourført.

12-11-2016
VM-matchen.

Udramatisk remis i 2. parti i VM-matchen. Stillingen er nu 1-1. Gennemspil 2. matchparti her.
Partierne vises live her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 2. matchparti på en YouTube-video her.

12-11-2016
SM i skoleskak.

– en koncentreret Oleksandr Pershuta ved SM i skoleskak

Vojens Skakskoles Oleksandr Pershuta deltog i dagens kvalifikationsstævne til DM i skoleskak. Det blev afholdt på Sct. Severin Skole i Haderslev – desværre med alt for få deltagere. Det var Oleksandrs debut i turneringssammenhæng, og en score på 50% (2 sejre og 2 nederlag) er absolut godkendt. Det kunne endda være blevet til mere i et jævnbyrdigt parti mod den noget mere erfarne William Abild. Oleksandr havde chancen – både for sejr og senere for remis med evig skak – men Oleksandr har masser af potentiale til at forbedre sit spil. Han spiller med stor koncentration trods sin unge alder. Resultatet var dog nok til en andenplads i hans aldersgruppe (E 2006-2007) og kvalifikation til deltagelse i DM i Skoleskak i Ollerup den 26.-27. november. Fra Vojens deltager også Martin Møller i DM i skoleskak.

11-11-2016
VM-matchen.

Remis i første VM-parti. Carlsen forsøgte sig med en overraskelse i åbningen, men Karjakin holdt hovedet koldt, og partiet overskred aldrig remisgrænsen. Se første matchparti her.
Partierne vises live her.
Stormester Huschenbeth gennemgår og kommenterer 1. matchparti på en YouTube-video her.

11-11-2016
Nu begynder VM-matchen mellem Magnus Carlsen og Sergej Karjakin.
Spilleplanen for matchen ser således ud, medmindre matchen bliver afgjort før tid:
Fredag 11. november: Parti 1
Lørdag 12. november: Parti 2
Søndag 13. november: Hviledag
Mandag 14. november: Parti 3
Tirsdag 15. november: Parti 4
Onsdag 16. november: Hviledag
Torsdag 17. november: Parti 5
Fredag 18. november: Parti 6
Lørdag 19. november: Hviledag
Søndag 20. november: Parti 7
Mandag 21. november: Parti 8
Tirsdag 22. november: Hviledag
Onsdag 23. november: Parti 9
Torsdag 24. november: Parti 10
Fredag 25. november: Hviledag
Lørdag 26. november: Parti 11
Søndag 27. november: Hviledag
Mandag 28. november: Parti 12
Tirsdag 29. november: Hviledag
Onsdag 30. november: Tiebreak hvis uafgjort

Betænkningstid: Spillerne har hver 100 minutter til de første 40 træk, derefter 50 minutter til de næste 20 træk, derefter 15 minutter til afgørelse af partiet – det hele med 30 sekunders bonustid for hvert træk fra træk 1.
Den spiller, der først når 6½ points, har vundet matchen og verdensmestertitlen.

Der masser af muligheder for at følge partierne live via de traditionelle skaksites – nogle steder koster det penge eller abonnement – men interessant er det at kigge til Norge, hvor der som sædvanlig er heftig mediedækning – f.eks. på NRK (den norske pendant til Danmarks Radio). Før matchen kan du f.eks. læse for og imod – d.v.s. 7 gode grunde til, at Carlsen vinder eller taber på NRKs hjemmeside.

VM-matchen spilles i New York og begynder fredag den 11. november med første parti kl. 20 dansk tid.

Har du ikke lyst til at bruge tid på at følge med på et livesite, er der mulighed for at følge Stormester Huschenbeth, der hurtigst muligt efter hvert enkelt parti vil lave en ca. 20 minutters YouTube-video, hvor han kommenterer partiet. Se mere her.

08-11-2016
Vojens kom flyvende fra start i holdturneringen.
Begge Vojens Skakklubs hold levede op til favoritværdigheden i holdturneringens første runde.
På hjemmebane blev det til en 4-0-sejr i A-rækken over sidste års oprykkere fra Løgumkloster. Vojens holdet bestod af Mogens Larsson, Benny Christensen, Bo Andersen og Martin Møller. B-holdet var en tur i Fredericia, hvor Karl Posselt på bræt 1 måtte nøjes med remis, mens de øvrige – Palle G- Jørgensen, Gagik Sahakian og Kresten Beck vandt deres partier sikkert. Altså 3½-½ over Fredericia 7. Se turneringstabellerne her:
A-rækken, gruppe 1.
B-rækken, gruppe 2.

05-11-2016
ADHD-messe i Hammelev.
ADHD-foreningen havde inviteret til fritidsmesse i Hammelevhallen i dag. Sammen med andre aktivitetstilbud deltog skakklubberne i Haderslev og Vojens med en fælles stand. Desværre var budskabet ikke nået så bredt ud som ønsket. I hvert fald havde alt for få fra målgruppen taget imod tilbuddet om at besøge Hammelev. Især sidst på dagen lykkedes det dog trods alt at få fat i skakspillende gæster – og på den måde også at få kontakt til et par interessenter. Når det gælder om at rekruttere nye skakspillere til klubberne, har vi besluttet billedlig talt at “kæmpe fra hus til hus”, så spildt var dagen ikke.

adhd-messestand
Kai Bjørnskov er klar til en skaksnak med messegæsterne

03-11-2016
Sønderjyske mesterskaber i skoleskak.
Der inviteres til SM i skoleskak i aldersinddelte grupper lørdag den 12. november 2016 på Sct. Severin Skole i Haderslev.
Se invitationen her.

Det sønderjyske stævne giver mulighed for kvalifikation til DM i skoleskak og Læringsfestival 2016, der afholdes i Ollerup i weekenden den 25.-26.-27. november 2016. Indbydelse og program for dette landsdækkende arrangement finder du her. De kvalificerede kan tilmelde sig her.

31-10-2016
Klubturneringen.
De 2 udsatte partier blev afviklet mandag aften.
Finn Nielsen – Morten Jessen                     1-0
Palle G. Jørgensen – Anatolii Pershuta     1-0
6. runde er lagt, og turneringstabellen kan findes her.

31-10-2016
Divisionsturneringen 2016-17
Efter weekendens dobbeltrunde er det Brønshøj og Philidor, der ligger forrest. Begge hold sejrede i begge matcher, og Brønshøj har 1½ brætpoints forspring til Philidor. Se turneringstabellen her.

28-10-2016
Divisionsturneringen 2016-17
Xtracon Skakligaen begynder i weekenden den 29.-30. oktober. Live transmission fra de fleste af kampene:
1. runde Lørdag kl. 14 (enkelte matcher begynder kl. 12)
2. runde Søndag kl. 10 (enkelte matcher begynder kl. 12)

25-10-2016
Klubturneringen.
Resultaterne af gårsdagens 5. runde i Vojens Skakklubs klubturnering:
Bo A. Andersen – Gagik Sahakian          1-0
Kresten Beck – Anatolii Pershuta          1-0
Michael Nielsen – Palle Gejl Jørgensen 0-1
Mogens K. Larsson – Jesper Kallesen   1-0
Benny Christensen – Karl Posselt          0-1
2 partier var regulære topopgør, der blev både spændende og langvarige. Jesper slap ikke så godt fra åbningen, men forsvarede sig godt mod Mogens, der i tidligere runder har haft svært ved at holde fast i de små fordele. Denne gang lykkedes det ved hjælp af en fribonde at skaffe sig sejren, da der kun var ganske lidt tid tilbage. Benny spillede godt mod Karl, der blev for passiv med de sorte brikker. Netop som Benny havde skaffet sig afgørende fordel og sorts forsvarsmuligheder var ved at være udtømt, slog Karl kontra med en relativ enkel kombination, der gav så stor materialefordel, at Benny straks opgav.

Martin Møller fik et gratis point mod Hr. Oversidder, mens partiet Finn Nielsen – Morten Jessen er udsat.
Turneringstabel og 4 partier fra aftenens runde kan ses her.

24-10-2016
VM i skak for ungdom.

Efter utrolige 4 points i de 4 første runder i Skak-VM for ungdom er danske Jonas Bjerre, der deltager i U-12 gruppen, nu kommet ned på jorden igen med en score på 4½ points efter de første 6 runder. Der resterer 5 runder. Mesterskaberne bliver spillet i Batumi (Georgien), og en lille YouTube-video giver efter en lang indledning en fornemmelse af, hvor stort et arrangement, der er tale om. Se videoen her.

22-10-2016
Hurtigskak i Haderslev den 22. oktober 2016.

2. afdeling af SydGrandPrix blev afviklet på VUC i Haderslev i dag med 34 deltagere fordelt på en mesterklasse, der spillede alle-mod-alle, en blandet gruppe af spillere i 1., 2., 3. og 4. klasse samt en fin lille skoleskakgruppe, der også spillede alle-mod-alle. Turneringsvinder blev Pelle Rødkjær Bank (Skakklubben af 1968) foran Bjarne Light (Bov) og Lars Hansen (Skakklubben af 1968). Fra Vojens deltog Martin Møller og Karl Posselt i nye, behagelige klub-T-shirts. Som sædvanlig var der præmie til Martin, der med 5 points blev bedst placerede 3. klasse-spiller. Martin vandt også det indbyrdes parti over Karl, der måtte nøjes med en score på 50%.
Turneringstabellerne kan ses her.

Næste afdeling af SydGrandPrix finder sted i Fredericia lørdag den 12. november. Invitation og tilmelding her.

Der har desværre været en nedgang i SGP-deltagerantallet  fra sidste sæson. Flere klubber, der tidligere har sendt mange deltagere, glimrer nu ved deres fravær. Det er en meget hyggelig turneringsform, og alle arrangørklubber har lokaliteter, hvor der sagtens kan være plads til flere. Kom frit frem 😆

17-10-2016
Klubturneringen.
Resultaterne af de 2 udsatte klubturneringspartier, der blev afviklet i aften:
Michael Nielsen  Finn Nielsen 0-1
Martin Møller – Kresten Beck 1-0.
Resultater og parring til 5. runde fremgår af turneringstabellen, der kan ses her.

17-10-2016
Eliteprojekt hos Caissa Gladsaxe.

Flere medlemmer er et stort ønske i de fleste danske skakklubber. Det vil man sikkert også gerne have i Skakklubben Caissa i Gladsaxe. Men klubben er stor med 50 medlemmer og udnytter muligheden for flere klubaftner om ugen i et parallelt projekt for +2000-folk. Altså en ekstra klubaften, der er forbeholdt skakspillere med over 2000 i rating, og som kan og vil noget mere med deres skak end klubbens hyggespillere. Projektet er beskrevet nærmere på DSUs hjemmeside her.

11-10-2016
Kommunemesterskaber i skoleskak i Tønder.
Med flere end skole 400 børn fra 3.-4. årgang på plads i Tønderhallerne blev kommunemesterskaberne i skoleskak afholdt i Tønder i dag. Dansk Skole Skaks erfarne “rejsehold” sørgede sammen med lærere og pædagoger, repræsentanter for den lokale skakklub og bedsteforældre for en meget kompetent afvikling af dagens gigantiske stævne. Efter 5 runder var der både fundet individuelle “bordvindere” og en samlet skolevinder. Det næste år kommer den imponerende vandrepokal til at stå på Skærbæk Distriktsskole, mens sidste års vinder Tønder Grundskole måtte se sig henvist til 4.-pladsen. En god oplevelse på en anderledes skoledag. De skrappeste skakspillere, nemlig alle  “bordvinderne” fik efter indsatsen en invitation til deltagelse i Tønder Skakskoles kvalifikationsturnering (05-112016) til DM i skoleskak, der finder sted den 25.-26.-27. november på Den Frie Lærerskole i Ollerup. Det bliver spændende at se, hvor mange der har lyst til at gå dette skridt videre med skakspillet. Pressen var mødt talstærkt op og vil givetvis behandle begivenheden i de kommende dage. Allerede nu kan man finde både tekst og levende billeder på bl.a. TV-syds hjemmeside. Se også omtale af arrangementet på Jydske Vestkystens hjemmeside.

[huge_it_slider id=”4″]

11-10-2016
Klubturneringen.
4 ganske spændende partier i klubturneringens 4. runde blev afviklet mandag aften. Karl vandt med hvid over Gagik, men ikke uden en koncentreret kamp. Hvide sejre blev det også til Benny over Palle og til Mogens over Bo, mens kampen mellem Morten og Jesper Kallesen bølgede så meget frem og tilbage – med skiftende gevinstchancer til begge – at det måske var meget passende, at det endte med remis. Anatolii fik et gratis point mod Hr Oversidder. 2 partier blev udast p.g.a. afbud. På næste klubaften i skolernes efterårsferie er der pause i klubturneringen til afvikling af udsatte partier. Resultater og stilling efter 4. runde kan ses her.

10-10-2016
Senior DM i hurtigskak
blev afviklet med 8 runder i Herning i den forløbne weekend og resulterede i et par nye danmarksmestre. I ældste gruppe (65+) sejrede den meget flittige turneringsspiller Poulsten Grabow (Evans) med 5½ points og bedste korrektion, mens Finn Pedersen (Herning) med 7 points tog sig af mesterskabet i yngste gruppe (50+). Turneringstabellerne kan findes her.

08-10-2016
Klubturneringen.
2 udsatte partier blev spillet mandag den 3. oktober, hvor der ellers var friaften. Benny besejrede Bo, mens det lykkedes Morten – vistnok ret mirakuløst – at redde en remis i land mod Mogens. Resultater, stilling og parringer i 4. runde kan ses her.

05-10-2016
Skoleskaklærere uddannet i Haderslev.
I Haderslev Kommune er der stor fokus på skak som virkemiddel i pædagogisk sammenhæng. “Kompetenceudvikling af skoleskaklærere” er en uddannelse, Dansk Skole Skak har udviklet i samarbejde med VIA University College Aarhus. En flok Haderslevlærere har netop afsluttet uddannelsen og er dermed klar til at udfordre eleverne med skak som værktøj. Se indslag om initiativet på TV-Syd.

04-10-2016
VM-matchen,

hvor russeren Sergey Karjakin udfordrer den norske verdensmester Magnus Carlsen, finder sted i New York i perioden 11.-30. november 2016. Billetsalget er nu givet frit, og priserne på et “turpas” til hele VM-matchen ligger fra 350-3000 dollars. Til en enkelt runde koster billigste billet 75 dollars. Billetterne udbydes her.
Man kan også nøjes med at nyde matchen på afstand ved at købe online adgang. Så begynder prisen ved 15 dollars. Tilmelding her.
Har du lyst til at genopleve kandidatturneringen, der gjorde Karjakin til officiel udfordrer, kan du finde partier m.m. her.

04-10-2016
Danmarksmesterskaber for Ungdom.

DM-stævnet blev i den forløbne weekend afviklet med Køge som arrangør. Spillestedet gav en vis deltagermæssig slagside, men i alt ca. 90 spillere mødte op. Resultaterne kan ses her.

04-10-2016
Ungdoms-VM i skak.

Arrangementet er nu slut, og det har været grundigt beskrevet på Dansk Skak Unions hjemmeside. Sammenfattende kan det siges, at resultaterne ikke kunne leve op til de ret høje forhåndsambitioner. Bedste gik det for Philip Boe Olsen, der scorede 6½ af 11 mulige og dermed placerede sig som nr. 24 af 75 deltagere i aldersgruppen U14. Tilsammen scorede de 4 danske deltagere 9 points under forventet og tabte tilsammen 290 ratingpoints. Turneringshjemmesiden kan findes her.

29-09-2016
Træningssamling for juniorer.

Træningssamlingen den 1. oktober er aflyst p.g.a. for få deltagere. Til gengæld inviteres til den næste træningssamling den 29. oktober 2016 i Fredericia. Se invitationen og tilmeld dig her.

28-09-2016
Invitation til Fredericia Hurtigskak, 3. afdeling af SGP 2016-17.

Invitation, onlinetilmeldingsblanket og deltagerliste kan findes her.

27-09-2016
Klubturneringen, 3. runde.

Bortset fra et enkelt afbud/udsat parti var der fuldt program i klubturneringen i går aftes. Topopgøret Jesper (Kallesen) – Karl blev vundet af Jesper efter godt spil, mens Karl var for passiv med sort og til sidst traf et forkert valg og blev sat skakmat. Et andet, meget interessant opgør var Finn – Benny, der enedes om remis i en lige stilling. En lille overraskelse indtraf, da Gagik vandt over Martin. Michael spillede et rigtig godt parti mod Mogens, der fik kamp til stregen, inden slutspillet med merbonde faldt ud til Mogens´ fordel, da Michael overså en Løberskak, der kostede et Tårn. Bo og Morten deltes om pointet, mens Kresten fik et gratis point mod “Hr. Oversidder”.
Næste mandag spilles 3 udsatte partier. Tabellen kan ses her, hvor nogle af partierne også er klar til gennemspilning.

25-09-2016
Intern turnering med tidshandicap.

Som tidligere år er der mulighed for at spille hurtigskakpartier i klubben, når der er en ledig stund. Det er en turnering med tidshandicap, som giver alle – uanset spillestyrke – en fair chance for points. Find turneringsplanen her.

25-09-2016
DM i hurtigskak

blev spillet i Fredericia i dag, og Allan Stig Rasmussen (Jetsmark) genvandt mesterskabet med 6 points af 7 – foran Bjørn Møller Ochsner (Aarhus Skakklub/Skolerne) og Niels Jørgen Fries Nielsen (Køge).
Basisklassen blev vundet af Peter Riis (Horsens) foran Michael Wilhelm Kull (Rokaden) – begge nåede 6 points.
I alt 92 spillere var tilmeldt. Et tilsvarende arrangement for kvinder var planlagt til afvikling i lørdags, men det blev aflyst p.g.a. for få deltagere (1). Se alle resultater (turneringstabellerne) her.

25-09-2016
Holdturneringen 2016-17.

Tilmeldingerne til holdturneringen 2016-17 er i hus, og i alt 42 hold (1 hold færre end i sidste sæson) er klar til kamp. Vojens Skakklub har tilmeldt hold i A- og B-rækken. Holdturneringshjemmesiden kan ses her.

22-09-2016
Træningssamling for juniorer.

Årets indtil videre 5. træningssamling for juniorer i Sydjysk Hovedkreds finder sted i Vejle i samarbejde med Skakklubben Evans – den 1. oktober 2016. Se invitationen og tilmeld dig her.

21-09-2016
Klubturneringens 2. runde.

Der var flere meget interessante opgør i 2. runde af Vojens Skakklubs klubturnering mandag aften. Benny og Mogens spillede remis, vist meget rimeligt efter partiets forløb. Karl overraskede muligvis Martin ved at åbne med Sf3. I hvert fald spillede Martin unøjagtigt og løb ind i en ubehagelig binding på Dronningefløjen. At han heller ikke nåede at få rokeret i tide, kom til at koste en officer og dermed partiet. Anatolii spillede igen et fint parti, denne gang mod Bo. Dog mangler Anatolii stadig lidt slutspiltteknik. I et Springer-/Løberslutspil var remissen inden for rækkevidde, men det lykkedes Bo at komme først med forvandling af en fribonde, og dermed var partiet afgjort. Kresten måtte opgive en til sidst ulige kamp mod Finn, og Jesper Kallesen besejrede Gagik.
Michaels afbud nåede ikke frem i tide til den ventende Morten, og pointet tildeles derfor Morten uden kamp, lige som Palle fik et gratis point ved at trække gruppens oversidder.
Der er stadig et par partier fra 1. runde, der er udsat, men tabellen med den aktuelle stilling og parringen i 3. runde kan ses her.

21-09-2016
Invitation til hurtigskak i Haderslev den 22. oktober 2016.

Haderslev arrangerer næste afdeling af SGP 2016-17.
Se invitationen her.

21-09-2016
Hurtigskak i Kolding den 17. september 2016.

Så er SGP-sæsonen i gang. Springeren var arrangør af det første stævne, og turneringsvinder blev Tihomir Borovnica (Evans). Mestergruppen på 10 spillede alle mod alle, og Tihomir sluttede forrest med 7 points.
Fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller, og Martin vandt – man fristes til at sige som sædvanlig – præmie som bedst placerede 3.-klasse-spiller i en samlet 2.-3.-4. klasse-gruppe. Martin scorede 4 points i tabellen og 17 Grand-Prix-points. Se turneringstabellerne her. Oversigten over Grand Prix-points kan findes her.

For ungdomsspillere i aldersgrupperne U-8, U-10, U-12 og U-14 tæller SGP-resultaterne fra i år også i Dansk Skak Unions Ungdoms Grandprix. I dette U-GP konkurreres ikke i henhold til spillestyrke/rating, men Grandprix-points tildeles inden for de 4 nævnte aldersgrupper. Mere om U-GP kan læses her.

16-09-2016
Indstil det digitale skakur korrekt.
Dennis L. Rose har lavet en vejledning til DGT2010 på dansk.

16-09-2016
Dansk Skaksalg og ChessBase afholder kurser i
Fritz 15 og ChessBase 13.

Nærmeste kursussted er Fredericia. Se hele kursusplanen for efteråret 2016 her.
Tilmeldingsfrist den 25. september.

14-09-2016
Sejr og nederlag i sidste runde af Skakolympiaden.

Danmark sluttede i den åbne række som nr. 45 med 13 matchpoint efter de 11 runder. Vi var seedet 42. I sidste runde blev det til en 3-1-sejr over Barbados.
Kvinderne tabte lidt skuffende 1½-2½ til Syrien i sidste runde og sluttede som 89 (seedet 51) med 9 matchpoint.
Der var meget at glæde sig over undervejs – både matchresultater og individuelle præstationer (Mads Andersen tabte kun et enkelt parti) – men som helhed var ingen af de to holds placeringer imponerende. Se turneringshjemmesiden her.

13-09-2016
Klubturneringens 1. runde.

Der var et par afbud til 1. runde, hvorfor der kun blev spillet 4 partier mandag aften. Jesper Kallesen (Gråsten) deltager som B-medlem i Vojens, og han besejrede Palle Gejl Jørgensen i 1. runde i et parti, der sagtens kunne være endt anderledes. Det endte med et slutspil, hvor Jesper havde en afgørende merbonde – eller rettere, hvor Palle kom i træktvang. Gagik Sahakian fik bragt ellers altid solide Kresten Beck på gyngende grund ved at gafle endog flere merbønder til sig, og selv om slutspillet ikke blev håndteret helt sikkert, lykkedes det Gagik at vinde. Med sort forsøgte Finn Nielsen at bringe Martin Møller ud af balance, og selv om kongeangrebet kostede en bonde, så det længe ret lovende ud. Finn brugte dog megen tid, og i slutfasen kunne de 2 kombattanter passende have taget remis, men det skete ikke, og i tidnøden greb Finn forkert og satte en officer i slag. Dermed var partiet tabt. Karl Posselt spillede upræcist i åbningen mod Anatolii og kom under pres. Anatolii holdt meget længe godt fast i initiativet og burde have vundet slutspillet. I stedet lykkedes det Karl at komme først med forvandling af en fribonde, hvorefter Anatolii måtte opgive. Men med sådant spil skal der nok komme points ind på Anatoliis konto i løbet af turneringen. Resultater og parringer i 2. runde kan ses her.

13-09-2016
Skakolympiaden. Av, av, av.

10. runde bød på et rigtig skidt resultat. Herrerne tabte i åben række med 1-3. Det betød et øjeblikkeligt fald i stillingen fra plads nr. 39 til nr. 55. I sidste runde skal holdet møde Barbados, der rangerer som nr. 75 med samme antal matchpoints som Danmark. Alt andet end en sikker sejr vil være en skuffelse.

Kvindelandsholdet gjorde til gengæld rent bord i dagens match mod Tunesien. De 2 matchpoints og 4 brætpoints lunede, omend en foreløbig placering som nr. 76 ikke er specielt imponerende.

Følg turneringens slutfase her.

11-09-2016
Skakolympiaden. Højt at flyve, dybt at falde…

Efter en knusende favoritsejr på 3½-½ over Mongoliet i går endte søndagens match mod Canada i den åbne række med modsat fortegn. Dermed dumper herrelandsholdet ned på en 39. plads (seedet 42).
Kvindelandsholdet har skuffet i flere dage og efter dagens uafgjorte 2-2-match mod Costa Rica ligger holdet på plads nr. 92 (forhåndsseedet 51). Det er nu på tide at indlede en gevaldig slutspurt frem mod skakolympiadens sidste dag på onsdag. De sidste 2 runder spilles mandag og tirsdag.

07-09-2016
DM i hurtigskak.

Der inviteres i øjeblikket til DM i hurtigskak – endda i flere kategorier.
Fredericia Skakforening (og DSU) står for arrangementet i “åben række”, hvor alle kan deltage. Det finder sted den 25. september. Invitation og tilmelding her. Dagen før – den 24. september – arrangeres samme sted et tilsvarende Hurtigskak DM for Kvinder. Invitation og tilmelding her.
Herning Skakklub (og DSU) er arrangører af Hurtig-skak DM for seniorer, der spilles 8.-9. oktober. Invitation og tilmelding her. Senior-DM har – som navnet antyder – alder som adgangskrav, og der spilles i 2 alderskategorier, henholdsvis 50+ og 65+.

06-09-2016
Klubturneringen begynder den 12-09-2016.

Der er trukket lod til 1. runde. Tabellen kan ses her.

06-09-2016
Klubaften med lynturnering.

Der er spillestyrke bag Martins seneste ratinggevinster både i hurtig- og nærskak. På gårsdagens klubaften blev han vinder af lynturneringen, der havde 10 deltagere.

06-09-2016
Skakolympiaden.

Efter 4-0-sejre til både de danske mænd og kvinder i 4. runde, er holdene placeret som henholdsvis nr. 22 (seedet 42) og 48 (seedet 51). Følg turneringen her.

05-09-2016
Klubturneringen – efterår 2016.

Det er ved at være sidste udkald for tilmelding til Vojens Skakklubs egen interne, uratede  klubturnering for efteråret 2016. Der er ikke trukket lod endnu, men Indtil videre er 12 skakspillere tilmeldt.

05-09-2016
Rema 1000 Sommer-EMT 2016, Skanderborg.

Martin Møller repræsenterede Vojens Skakklub på bedste vis i weekendturneringen i Skanderborg den 2.-3.-4. september. Der var 30 deltagere, og Martin spillede med i den laveste ratinggruppe. Til gengæld blev det til en sikker gruppesejr med 4½ points af 5 mulige. Da hans forventede score kun var 2,1 gav gruppesejren Martin et gevaldigt ryk i nærskakratingtallet, så han nu er landet på 1497. Dermed høster han resultaterne af sin ihærdige træning ved brættet. Godt gået! Se turneringstabellen her.

03-09-2016
Den 42. skakolympiade er i gang i Baku.

Turneringen har en meget fin hjemmeside, hvor masser af kameraer er virkeligt tæt på spillerne, og afviklingen i en stor sportshal giver et godt overblik for tilskuere på nettet. I eftermiddag er der flere end 8 tusinde “følgere”. Til gengæld er der ingen tilskuere i hallen. Ikke engang reserver må opholde sig i hallen i de runder, hvor de ikke spiller.
Om dette set-up er lige så behageligt for spillerne, vides ikke. Der er rekordmange hold tilmeldt – 180 hold i den åbne række og 140 hold i kvinderækken. Fine muligheder for livestreaming og kompetente live-kommentatorer. Det skal blive spændende at følge olympiaden. Det danske GM-hold i den åbne række vandt i første runde uden kamp, fordi landsholdt fra Malawi ikke mødte op. Det danske kvindelandshold vandt ligeledes 4-0 i første runde, hvor modstanderen var Fiji.

Resultater fra Danmarks matcher i anden runde (03-09-2016):
Danmark – Spanien 1½-2½ (åben række)
Danmark – Bulgarien 2-2 (kvinderækken)
Især kvindelandsholdets resultat må siges at være fremragende, når ratingforskelle tages i betragtning. Der var sejre til Esmat Guindy og Louise Fredericia. Også herrerne var undertippede, så det lille nederlag var et godt resultat. Jakob Vang Glud måtte overgive sig, mens det blev remis på de øvrige pladser.

Partier:
Man kan selv vælge, hvilke live-partier, man vil følge. I den åbne række foregår det her. I kvinderækken skal man bruge dette link.
Har man ikke tid eller tålmodighed til at følge turneringen live, kan man hente partierne som pgn-filer, igen opdelt i åben række og kvinderækken.

Mens der spilles skakolympiade afvikler FIDE også sin 87. kongres i Baku.

03-09-2016
DM i skak for ungdom 2016.

spilles i Køge den 30. september – 2. oktober 2016. Se turneringsplakaten her – og tilmeld dig via Dansk Skak unions turneringssystem her.

30-08-2016
Sydjysk Mesterskab 2016.

Det ser skidt ud med tilmeldinger til denne turnering om Hovedkredsmesterskabet, der afløser Sønderjysk EMT. Kom nu ud af busken!
Invitation og tilmelding her.

30-08-2016
Så er sæsonen i gang.

Fint vejr til fortovsskak i Rådhuscentret under Vojens Høtte.
Første klubaften i den nye sæson fandt sted mandag den 29. august med godt fremmøde af de faste medlemmer.

Heller ikke i skak er der grund til at gå ned på udstyr… Fra Høtteskak foran Holmberg & Stine i Rådhuscentret i lørdags

24-08-2016
Nyt nummer af medlemsbladet SPRINGEREN er på gaden.

Medlemmer af Vojens Skakklub får bladet på tryk, men det kan allerede nu læses her på hjemmesiden.

19-08-2016
Træningssamling for juniorspillere lørdag d. 27. august i Kolding.

Samarbejdet mellem Dansk Skole Skaks Vejlekreds, Sydjysk Hovedkreds og skakklubber i trekantområdet fortsætter med fortsætter efter successen med juniortræningssamlinger i foråret. Næste træningssamling finder sted lørdag den 27. august kl. 10-18 i Kolding. Info og tilmelding her.

19-08-2016
Invitation til Hurtigskak i Kolding den 17. september 2016 – 1. runde i SGP-serien.

Så begynder SydGrandPrix-sæsonen igen. De 7 hurtigskakstævner er planlagt således:

DatoArrangør
17-09-2016Springeren, Kolding
22-10-2016Haderslev
12-11-2016Fredericia
28-12-2016Vojens
04-02-2017Bov
18-02-2017Horsens
18-03-2017Evans, Vejle

Invitation og tilmelding til første afdeling arrangeret af Springeren (Kolding) her.

10-08-2016
Skaknyheder.

Dansk Skak Unions opprioritering af nyhedsformidling på hjemmesiden er blevet meget tydelig, og selv om Vojens Skakklubs hjemmeside også bringer mange skaknyheder, opfordres alle interesserede til at checke nyhederne hos DSU regelmæssigt. Vil man følge med i udenlandske skaknyheder uden skelen til, om der er danske deltagere eller ej, er The Week in Chess også et must. I højre side af Vojens Skakklubs hjemmeside er der hurtige links til begge disse nyhedskanaler og til flere andre nyttige skaksider.

Rekrutteringsprojektet. I håb om at få flere skakspillere lokket ind i klubberne starter DSU et pilotprojekt op efter sommerferien. I første omgang i Aalborg og Allerød, men erfaringerne skal senere gøres brugbare over hele landet. Projektet er beskrevet her.

10-08-2016
Invitation til 7. Grenzturnering 2016-2017.

Grenzturneringen er efterhånden blevet tradition. Det er en 9 runders koordineret turnering, der strækker sig over hele skaksæsonen med skakklubberne i Løgumkloster, Tønder, Leck og Flensburg som arrangører og med spillesteder både nord og syd for den dansk-tyske grænse. Udførlig invitation her og tilmelding via DSUs turneringssystem her.

09-08-2016
Bov Skakklub hædret med legat

Bov Skakklub blev i går sammen med 11 andre sønderjyske foreninger indenfor kultur og sport hædret af I.P.Nielsen fonden med et legat på kr. 8000. Det var fondens protektor prinsesse Benedikte der personligt uddelte legaterne ved en flot sammenkomst på Tørning Mølle ved Hammelev.
I.P. Nielsen, der har lagt navn til fonden, boede i Broager og var medlem af Folketinget fra genforeningen i 1920 og indtil 1943.

Nyheden fremgår af dagens Jydske Vestkysten og kan naturligvis også læses på Bov Skakklubs egen hjemmeside. Til lykke!

08-08-2016
Start på sæson 2016-17
En ny skaksæson står for døren i Vojens Skakklub. Nedenstående annonce indrykkes i Ugeavisen MidtSyd uge 2016:33.

08-08-2016
Lundeborg m.m.

De 2 juniorskakspillere – Martin Møller (Vojens) og Asbjørn Schack (Haderslev), der ses herover i en pause mellem hurtigskakrunderne i Lundeborg den 6. august 2016, har ikke som deres respektive hjemklubber holdt sommerferie fra skakken. De har i stedet brugt ferietiden til ekstra stor skakaktivitet og mangler i kraft af stor forældreopbakning aldrig chauffører, selv om de kommer vidt omkring. De var f.eks. med på skaklejren i Tjele i begyndelsen af sommerferien (sammen med Lasse Borring, Haderslev), har deltaget i Caféskak i Odense og har også været i Vejle for at spille enkeltafdelinger af Skakklubben Evans´ sommerturnering. Seneste indsats var sommerens hyggelige hurtigskakturnering på kajen i Lundeborg, hvor de deltog for tredje år i træk. Turneringen har tidligere foregået i et partytelt, men af respekt for det danske sommervejr med byger og opklaring var skakspillerne i år rykket ind under halvtaget ved Fiskeriforeningen. Fra spillestedet er der udsigt til både Storebæltsbroen og Nordspidsen af Langeland!

Både Asbjørn og Martin vandt deres respektive grupper med henholdsvis 5½ og 6 points – til lykke! P.g.a. af sidste års efterskoleophold har Martin ikke haft lejlighed til at spille ret mange turneringer, og han var denne gang kommet i en gruppe, hvor han var næstlavest ratet. Han har det imidlertid som en fisk i vandet, når der spilles hurtigt, og én af skalpene denne lørdag var Dansk Skak Unions formand 🙂 . Med resultatet stiger Martins hurtigskakrating fra 1331 til 1616! Asbjørn har efterhånden rigtig mange gode resultater og efter Lundeborg er han foreløbig landet på 1882 i hurtigskakrating.

De 2 drenge får fint i spænd sammen og er efterhånden godt kendt i skakmiljøet. Det siges, at de fynske arrangører har tegnet “kontrakt” med dem for at sikre, at de også deltager i Lundeborg de næste 3 år!

Øverste mestergruppe i Lundeborg blev i øvrigt vundet af Bjarne Light, der bor i Haderslev og er medlem af Bov Skakklub.

Resultater fra turneringen kan ses her. Der er også masser af tekst og fotos fra turneringen på Skakklubben Sydøstfyns hjemmeside eller hos DSU.

02-08-2016
Lundeborg 2016.

“Er du trist og har du sorg i sinde… så tag med mig ned til Lundeborg.”
Her er der hurtigskak på kajen på lørdag. Se invitationen her.
Der er indtil videre 51 tilmeldt, og tilmeldingsfristen er torsdag den 4. august. Der kører en bil fra Vojens (Toftlund) til Lundeborg tur/retur, og der er plads til en ekstra skakspiller, der har tid og lyst… Kontakt Vojens Skakklubs formand for yderligere info.

31-07-2016
Xtracon Chess Open 2016.

Ingen danskere blandt de 7 spillere, der sluttede i toppen af turneringen med 8 points. Turneringen blev vundet af Matthias Bluebaum fra Tyskland på bedste korrektion. Bedst placerede dansker blev GM Allan Stig Rasmussen med 7½ point på plads 11.
Læs mere på turneringshjemmesiden. Partierne kan gennemspilles her.

17-07-2016
Xtracon Chess Open 2016.

Turneringen, der i mange år har gået under navnet Politiken Cup har skiftet sponsor og navn, så den nu hedder Xtracon Chess Open. Turneringen spilles i perioden Lørdag 23. juli til søndag den 31. juli 2016. Den har fået egen hjemmeside, der kan findes her. Indtil videre er der tilmeldt 386!

17-07-2016
Horsens Lang Weekend 2016
Efter 3½ dag med koncentreret skak er dette års udgave af én af landets største weekendturneringer – i år med 136 deltagere – afsluttet med sejr til til Mikkel Djernæs Antonsen (Køge) med 6 points foran blandt andre Igor Teplyi, Karsten Rasmussen og Jens Ove Friis Nielsen med hver 5½ points. Mikkel Antonsen vandt også turneringen i 2015! Læs meget mere om slutstilling, præmietagere osv. på Horsens Skakforenings hjemmeside.

08-07-2016
Ferie fra skak – skak på ferien
Webredaktøren har været på ferie, mens der er pause i Vojens Skakklub. Men naturligvis er der skærpet opmærksomhed, når man møder tegn på skak undervejs på turen. Jeg benytter enhver lejlighed til at snuppe et foto, når jeg får øje på skakmateriel eller skaklitteratur i et boghandlervindue – eller ultimativt rigtig levende skakspillere i aktivitet.
I år gik turen blandt andet til Amsterdam, og naturligvis måtte jeg hen for at se Max Euwe Plein – pladsen, der er opkaldt efter den store skakmester Max Euwe (1901-81). Det er en livlig plads med et stort udvalg af restauranter m.m., og mange mennesker færdes her de fleste af døgnets timer. Der er desuden indrettet et skakmuseum, og vigtigst af alt: Her findes et stort udendørs skakspil, der næsten altid er i brug. Mit feriebillede herunder er ingen undtagelse – flere fotos kan f.eks. ses her.

Machgielis (Max) Euwe var en hollandsk matematiker, skakstormester, skakskribent og skakfunktionær. Han blev den femte officielle verdensmester i skak, da han slog Alexander Aljechin i en match i 1935, men tabte titlen i returmatchen i 1937. Euwe huskes ikke mindst som fremragende skakpædagog, hvis bøger om skak stadig er værd at studere.

08-07-2016
Sommerskak i Haderslev
Dette års tilbud om skak i sommerferien faldt tidsmæssigt sammen med skaklejren i Tjele. Det var et bevidst valg at se bort fra den målgruppe, der i forvejen er godt i gang med deres skaktræning og kender til mulighederne for at få yderligere træning.
Vi håbede i stedet at kunne tiltrække et passende antal begyndere eller børn med begrænset skakerfaring fra lokalområdet.
Det lykkedes! I alt deltog 13 børn – 11 drenge og 2 piger. 5 deltagere kom fra Haderslev, 5 fra Vojens, 1 fra Christiansfeld og 2 fra Vejle. Aldersspredningen var temmelig stor, men de fleste var fra 6-10 år. Alle var nogenlunde fortrolige med brikkernes gang, men de svære (eller sære) træk som f.eks. rokade og en passant krævede ekstra opmærksomhed og øvelse. Det samme var tilfældet med at kende forskel på skak, skakmat og pat.
Via bondeskak kom der snart gang i praktisk skakspil og regelmæssig turneringsrunder, og der blev fyldt på undervejs via “teoretiske” input ved hjælp af Fritz på smartboard – med noget om bindinger, gafler, dobbeltangreb og små kombinationer.
Imponerende at se udviklingen fra dag til dag, hvor der i frikvartererne blev knyttet nye kammeratskaber, og hvor der blev større og større koncentration ved skakbrættet, selv om de fleste børn i den alder også er fyldt med fysisk energi, der skal ud 😀 . Undervisningen blev suppleret af ét-trækkere, hvor flere og flere i løbet af de 3 dage kunne se løsninger og genkende mønstre i de enkelte stillinger.

Sommerskakken foregik den 4.-5.-6. juli, hver dag kl. 9-15. Der var rigtig god “voksennormering” med Kai Bjørnskov, Holger Hovgård, Arne Juul Jørgensen og Karl Posselt, og det hele forløb stort set gnidningsfrit. En god succeshistorie. Det skal nu blive spændende at se, hvor mange af børnene, der holder ved, når en ny skaksæson begynder, hvad enten det bliver i skoleskak eller i DSU-sammenhæng.
13-06-2016
Invitation til Horsens Lang Weekend 2016
Horsens Skakforening indbyder atter til 7-runders sommer weekend EMT over fire dage, fra torsdag d. 14. juli til søndag d. 17. juli 2016. Invitation om tilmelding her.

04-06-2016
Invitation til Sommerskak i Haderslev
Sommerskakken er juniortræning både for begyndere der skal lære spillet eller komme lidt bedre i gang og for let øvede, der har spillet skak i ½-1 år . Alle skoleelever (fra 7 år) kan deltage – uanset hvor de bor.
Det foregår på Sct. Severin Skole, Moltrupvej 1a, 6100 Haderslev i anden uge af skolernes sommerferie, således:

Mandag den 4. juli 2016 kl. 9-15
Tirsdag den 5. juli 2016 kl. 9-15
Onsdag den 6. juli 2016 kl. 9-15

Læs meget mere her.

Foto fra Sommerskak i Haderslev 2015

18-05-2016
Løgumkloster Byturnering gav præmie til næsten alle deltagere fra Vojens Skakklub.
Som bekendt havde Benny Christensen allerede inden sidste runde sikret sig årets bymesterskab og aktie i vandrepokalen, hvor hans navn bl.a. kommer i selskab med Curt Hansen! I sidste runde indgik Benny en fredelig remis med Jesper Kallesen. Dermed nåede Benny en score på 4½ points. Det var dobbelt så meget som forventet og giver et stort ratingryk, så Benny har rundet 1700 og nu hører hjemme i 1. klasse. De seneste 2 års bymester Børge Schrøder blev nr. 2 efter sejr over Karl Posselt i sidste runde. Med resultatet sluttede Karl, der undervejs havde stillinger til meget mere end slutresultatet antyder, på en pinlig sidsteplads i gruppe 1 og meget tæt på nedrykning til 3. klasse.

Benny-Bymester-2016
Benny Christensen (Vojens) – bymester 2016

Alle øvrige deltagere fra Vojens Skakklub klarede sig til gengæld fremragende. I gruppe 2 var der en delt 1.-plads til Morten Jessen og i gruppe 3 satte Martin Møller, Kresten Beck og Gagik Sahakian sig på de 3 præmiepladser. Både Martin og Kresten klarede sig igennem turneringen uden nederlag, og alle 3 får pæne ratinggevinster.
Pokalen som bedst placerede Løgumklosterspiller gik til Scott W. Jensen.
Se alle resultater og partier på DSUs turneringsside. Partierne kan også gennemspilles her.

Alle præmietagere i Løgumkloster Byturnering 2016

18-05-2016
Terrasseskak på Gråstenkanten.
Gråsten Skakklub indbyder igen i år til en gang TERRASSE SKAK, løbende i sommerpausen. Konceptet ser således ud:

Du tager selv lidt grill-mad og egne drikkevarer med. Værten sørger for kaffe og tænder grillen. Start kl. 13.00, og der spille, så længe man lyster. Udover at spille skak er der almindelig hygge hele dagen. Værten fastsætter betænkningstiden – efter antallet af fremmødte deltagere. Der spilles så vidt muligt mindst 7 runder.
Indskud 20 kr. pr. gang. Indskuddet går udelukkende til præmier. For at kunne få præmie skal man deltage i mindst 1 af de 4 gange. Jo flere gange, man deltager, desto større chance for at få præmie. Ved evt. ligestilling deles præmierne. Præmier uddeles efter sidste runde. Gråsten Skakkubs formand (Hansjørgen Clausen) fastsætter præmiefordelingen, og pointlisten vil være til stede hver gang.

SÆSONPLAN:
Lørdag d. 25. juni kl. 13 hos Bent Bojsen, Fjordvejen 127, Rinkenæs. Tlf.: 74608630.
Lørdag d. 16. juli kl. 13 hos Hansjørgen Clausen, Æblehaven 20, Egernsund. Tlf.: 25126007.
Lørdag d. 23. juli kl. 13 hos Bent Bojsen, Fjordvejen 127, Rinkenæs. Tlf.: 74608630.
Lørdag d. 30. juli kl. 13 hos Steen Zanchetta, Orkangervej 14, Gråsten. Tlf.: 60893640.

HUSK AT RINGE BESKED til pågældende vært, at du kommer: SENEST TORSDAGEN FØR, af hensyn til arrangement og kaffe. Nye folk er særdeles velkomne. Også fra vore naboklubber. Tag dem endelig med.

18-05-2016
Pokalskak i Pinsen.
Med 56 tilmeldte 4-mandshold fordelt på eliterække, bredderække, juniorrække og seniorrække blev Dansk Skak Unions finalestævne i pokalturneringen et deltagermæssigt stort stævne – afviklet på Hotel Svendborg, der efterhånden har stor erfaring med skakspillere. Alle resultater – også individuelle – kan ses her.

12-05-2016
Løgumkloster Byturnering.
Allerede efter 4. og næstsidste runde er der fundet en ny bymester 2016! Det er Benny Christensen (Vojens Skakklub), der med sejr over Hansjørgen Clausen (Gråsten) fortsat har maksimumspoints, og ingen af konkurrenterne kan nå ham. Det er en fornøjelse at se, hvor målrettet og ambitiøst Benny i øjeblikket håndterer skakevnerne. Han spiller på gevinst – hver gang – og går benhårdt efter at sætte ratingpoints ind på kontoen. Det lykkes – til lykke!
I 4. runde så Vojens-spillernes resultater således ud:
Karl tabte til Jesper Kallesen, Morten vandt over Uwe Hansen, Gagik vandt over Christian Frost Jørgensen, Martin og Kresten spillede remis. I gruppe 3 betyder resultaterne, at Martin, Kresten og Gagik besætter de 3 øverste pladser. Se alle resultater og stillingen inden sidste runde på DSUs turneringsside.

08-05-2016
Fredericia Chess EMT 2016.

IM-turneringen med 10 spillere og 9 runder blev lidt overraskende et familieanliggende – forstået på den måde, at Nikolas Lubbe sejrede med 7 points foran sin kone med 6½. Mærkværdigvis mødte de hinanden (ved skakbrættet, altså) i sidste runde, hvor Nikolas vandt. partiet og dermed turneringen. Se tabellen her.
Resultater af Weekend-EMT-en, som Fredericia afvikler parallelt med IM-gruppen, er afsluttet og resultattabeller kan findes her.
Fra Vojens Skakklub deltog Benny Christensen i Basisgruppe 4 med et fint resultat. Benny tabte (kun) til gruppevinderen, men scorede 3½ point af 5. Det rakte til en 2.-plads og yderligere 27 ratingpoints.

29-04-2016
Ny turneringssejr til verdensmesteren.

I dagens sidste runde i Altibox Norway Chess 2016 vandt Magnus Carlsen sit parti, mens Aronian måtte nøjes med et halvt. Dermed snuppede Carlsen førstepladsen med 6 points foran Aronian med 5½. Rundens øvrige partier endte remis. Se tabellen med slutstillingen her. Partierne bliver klar til gennemspilning her.

28-04-2016
Nederlag til Carlsen i dagens parti mod Aronian.
Magnus Carlsen tabte i dag overraskende klart til Levon Aronian i næstsidste runde af Altibox Norway Chess 2016. Begge spillere har nu 5 points af 8, og Carlsen kan ikke længere selv afgøre turneringssejren. I sidste runde i morgen møder Aronian Harikrishna (2763), mens Carlsen skal op imod Eljanov (2765). Følg den spændende afslutning live her fra fredag kl. 16. Stillingen/tabellen inden sidste runde kan ses her.

28-04-2016
Ingen ferie uden skak…
På en forlænget Bededagsferie til London faldt jeg over de sædvanlige skakspil – til salg i butikker eller som “parksæt” med store brikker. Desuden var der et acceptabelt udvalg af skaklitteratur i én af butikkerne i boghandlerkæden Waterstones. I den mere specielle afdeling faldt jeg over “The Lewis Chessmen” på British Museum. Det drejer sig om en samling af middelalderlige skakbrikker skåret af hvalrostand og fundet på Lewis-øen (Hebriderne) i 1831. I museumsbutikken er det muligt at købe hele skakspil med kopier af disse gamle skakbrikker. Brikkerne er afbildet mange steder.

“The Lewis Chessmen” på British Museum

27-04-2016
3. runde af Løgumkloster Byturnering.
Vojens-resultater fra 3. runde: Benny vandt over Karl, Morten spillede remis mod Erik Asmund og Kresten remis mod Aage Munksgaard. Martin vandt over Gagik. Med sejren over Karl i et spændende parti har Benny maksimumspoints og med 1½ points forspring til de nærmeste konkurrenter matchbold til bymesterskabet 2016. Se resultater og partier på DSUs turneringsside.

Martin – Jysk Mester i skoleskak 2016 – aldersgruppe B

27-04-2016 Det mest aktive medlem i Vojens Skakklub…
er p.t. Martin Møller. På det seneste har han deltaget i Flensburger Shachwoche med forskellige skakaktiviteter afviklet over en uge i forretningscentret Flensburger Gallerie. Desuden i de jyske mesterskaber i skoleskak i Silkeborg og i Nordres Bededags-turnering (på holdet Varylerne dannet sammen med ungdomsspillere fra Haderslev og Fredericia). I alle tilfælde med gode resultater – bl.a. et jysk skoleskakmesterskab i B-gruppen for spillere født i 1999 og præmie med Varylerne som bedst placerede hold med under 1700 i gennemsnitsrating. Til lykke med det hele!


19-04-2016
2. runde i Løgumkloster.

Vojens-resultater fra 2. runde: Benny og Martin vandt, Kresten og Gagik fik remis (indbyrdes kamp), mens Morten og Karl tabte. Efter Bennys lette/hurtige gevinst mod Børge Schrøder, regerende bymester, har Benny et fint udgangspunkt med maksimumpoints inden de sidste 3 runder. Se resultaterne på DSUs turneringsside.

18-04-2016
Sæsonafslutning i Vojens Skakklub.
Efter gårsdagens klubaften med lynturnering og ren hygge med pølser, ostemad og kage ad libitum holder Vojens Skakklub nu sommerferie. Men først blev der uddelt præmie og vandrepokal til klubmester Mogens K. Larsson og andenpræmie til Benny Christensen.
En ny sæson begynder med Høtteskak den 27. august og første almindelige klubaften i sæsonen 2016-17 bliver mandag den 29. august. Nu får medlemmerne lejlighed til en pause – eller mere tid tilovers til at deltage i udenbys turneringer. Når man checker indbydelserne på DSUs turneringsside, er der altid en turnering at deltage i. God kamp!

18-04-2016
Alt klar til Altibox Norway Chess 2016
Efter den indledende lynturnering, der blev vundet at Carlsen med 7½ af 8, går hovedturneringen for alvor i gang i dag. Parringerne i første runde og meget mere kan ses på turneringens liveskak-side.

17-04-2016
Sydjysk EMT 2016
Husk: Sidste frist for tilmelding til kampen om årets Hovedkredsmesterskab, der begynder i Haderslev mandag den 25. april kl. 19. Invitation og tilmelding her.

13-04-2016
– Og det var Voj-ens…!
Første runde i Løgumkloster Byturnering 2016 blev en ren succesoplevelse for de 6 deltagere fra Vojens Skakklub. Både Martin, Gagik, Kresten, Morten, Benny og Karl vandt deres partier. Mandagens resultater lægges ind på DSUs turneringsside.
Gennemspil partierne her.

11-04-2016
Sæsonafslutning i Vojens Skakklub.
Mandag den 18. april afslutter Vojens Skakklub sæsonen med hyggeskak, præmieoverrækkelse og fælles kaffebord. Tak for sæsonen 2015-16 😀

Efter en sommerpause begynder en ny sæson med Høtteskak den 27. august og første klubaften mandag den 29. august. Heldigvis er der masser af muligheder for at vedligeholde spillestyrken ved at deltage i eksterne turneringer. En række af klubbens medlemmer har allerede meldt sig til Løgumkloster Byturnering, der har første runde den 12. april – og snart følger Sydjysk EMT med Haderslev Skakklub som arrangør. Den begynder mandag den 25. april. Invitation og tilmelding her.

11-04-2016
Klubturneringen.
På grund af sygdom mangler et enkelt parti i klubturneringen fortsat at blive spillet, men det sker efter planen på torsdag. Det står imidlertid klart, at Mogens K. Larsson har sikret sig klubmesterskabet for sæson 2015-16. I efteråret 2015 vandt Mogens gruppen med 6 points foran Benny Christensen med 5½ – se turneringstabellen her.
I foråret 2016 blev Mogens også nr. 1 med 6 points – denne gang foran Karl Posselt med 5½. Den indbyrdes kamp endte remis, men Karl tabte til Finn, og det blev afgørende.
Dermed er det samlede sæsonmesterskab velforankret hos Mogens, der ellers – bortset fra nogle holdkampe – har holdt en længere pause fra turneringsskak. Det har knebet for Mogens at holde forventet score mod svagere modstandere i holdturneringen, men internt har der ikke været megen slinger i valsen. Til lykke!
Klubturneringstabellen kan ses her.

11-04-2016
Sondex Cup – Kolding Bymesterskab  2016.
Sondex Cup har vokset sig stor og veletableret som koordineret weekendturnering med 5 runder fra fredag til søndag aften. Årets udgave havde 136 deltagere – heriblandt adskillige titelholdere. Vinder af øverste GM/IM-gruppe blev den tyske IM Nikolas Lubbe med 4 points foran stormestrene Allan Stig Rasmussen og Boris Chatalbashev med henholdsvis 3½ og 3 points.
Fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller i nederste Monradgruppe. Martin var gruppens højst ratede, og det er altid lidt utaknemmeligt, men Martin holdt koncentrationen og scorede flotte 4½ af 5 mulige. Det gav en delt 1.-2.-plads og en pæn ratinggevinst. Martin har imidlertid spillestyrke til mere, efterhånden som han deltager i flere ratede turneringer. Se alle tabellerne her – og læs meget mere om turneringens forløb på arrangørklubbens hjemmeside. Rigtig sjovt er det også at læse turneringsvinder Lubbe beskrive Sondex Cup på hans og kærestens egen hjemmeside.

11-04-2016
Hold-DM i skoleskak
blev afviklet på Vestfjendsskolen på Skivekanten. Fra Sønderjylland deltog kun et enkelt hold fra Favrdalskolen (Haderslev), der sluttede på en ærefuld 3.-plads i B-gruppen. Resultater og anden information fra Hold-DM i skoleskak kan findes her.

08-04-2016
Norway Chess 2016.
I perioden 19.-30. april spilles igen én af verdens stærkeste skakturneringer. Af de 10 spillere i mesterskabsgruppen er 9 at finde blandt verdens 14 højst ratede skakspillere. Heriblandt nr. 11 på verdensranglisten Karjakin, der til arrangørernes fortørnelse med kort varsel har meldt fra – efter at have vundet Kandidatturneringen. Karjakin har angiveligt ikke taget forbehold i kontrakten, men bryder sig måske ikke om at møde Carlsen før udfordringsmatchen om verdensmesterskabet, der finder sted sidst på året i november.
Læs mere på turneringshjemmesiden.

03-04-2016
Pokalturneringen.
I Dansk Skak Union arrangerer hvert år i Pinsen en Pokalturnering for hold. I de enkelte Hovedkredse bliver der spillet kvalifikationsturneringer til finalestævnet i Pinsen. Således også i Sydjysk Hovedkreds, hvor 10 hold i Bredderækken den 3. april dystede om at gå videre til finalen. Det blev hold fra Skakklubben Springeren og Bov, der i år skal repræsentere Sydjysk Hovedkreds i Svendborg i Pinsen.
Læs mere om kvalifikationsarrangementet på Hovedkredsens hjemmeside.

30-03-2016
Kandidatturneringen er slut – Karjakin ny VM-udfordrer.
I sidste runde var Caruana nødt til at satse på gevinst mod Karjakin i håb om at blive VM-udfordrer til november. Forsøget slog imidlertid fejl og i stedet blev det til et nederlag. Herefter er Karjakin klar til at udfordre Magnus Carlsen. Karjakin sluttede med 8½ points, mens Caruana og Anand nåede 7½. Læs mere på turneringshjemmesiden.

29-03-2016
Generationsskifte i toppen af dansk skak.

Danmarksmester i skak 2016 – Mads Andersen, Skanderborg

Efter en yderst spændende afslutning blev 21-årige Mads Andersen (Skanderborg) vinder af Landsholdsklassen og dermed Danmarksmester i skak 2016. I den ordinære turnering, hvor Mads længe lå i front, sluttede han og Sune Berg Hansen på hver 6½ points foran Curt Hansen med 5½. I sidste runde spillede Mads og Curt remis, mens Sune vandt sig parti. Dermed måtte DM afgøres ved omkamp. Det sket i form af 2 hurtigskakpartier, der blev spillet 2. Påskedag. Trods hvid i første parti, var Mads presset både på brættet og på uret, men partiet endte remis efter trækgentagelse. I parti nr. 2 skaffede Mads sig materiel overvægt i form af en bonde, og til sidst lykkedes det også at vinde partiet og dermed sikre sig DM-titlen.

Kandidatklassen blev vundet af Jesper Thybo (Jetsmark), der spillede en flot turnering med 6 sejre. Kun i 6. rundes parti mod Martin Percivaldi gik det galt. Med klassesejren sikrede Jesper Thybo, der er en årgang 1999, sig både Juniordanmarksmesterskabet og retten til at deltage i Landsholdsklassen i 2017. Nr. 2 og 3 i Kandidatklassen blev Mads Hansen (Skanderborg) og Martin Percivaldi (Hillerød) med hver 5½ points.Præmietagere i Kandidatklassen. Fra Venstre Juniordanmarksmester Jesper Thybo, Mads Hansen, David Bekker-Jensen, Martin Percivaldi, Rasmus Thøgersen og Sophus Mechlenburg Møller (Mikkel Manosri mangler på billedet).

Danmarksmesterskabet i skak for kvinder blev vundet af endnu en junior – nemlig Ellen Fredericia Nilssen (Øbro) med intet mindre end 7 af 7! Det skete foran Margarita Baliuniene (Skakklubben Evans) og Torill Skytte (Århus Skakklub/Skolerne) med henholdsvis 6 og 5 points.

Se turneringstabeller med resultater fra alle grupper under årets DM-stævne i Svendborg her. Yderligere stof fra DM kan findes på arrangørhjemmesiden og på DSUs hjemmeside.

De lokale arrangører fra Skakklubben Sydøstfyn og Tårnet fik megen ros for stævneafviklingen for forholdene på spillestedet Hotel Svendborg, men får formentlig en pause som DM-arrangører, idet DM formentlig vender tilbage til Skørping/Rebild i 2017.

Udover dysterne ved skakbrættet blev anledningen, hvor mange skakfolk er samlet i forbindelse med DM, benyttet til HB-møde, Delegeretmøde, generalforsamlinger i Dommerforeningen, Støtteforeningen osv.

HB udnævnte tidligere DSU-formand Lars Henrik Bech Hansen til DSU-æresmedlem og Delegeretmødet godkendte FU/HBs forslag til kontingentforhøjelse.

Hugo Madsen (Korning Skakklub) modtager DSUs hæderstegn – Foto: Thomas H. Vestergaard
Tønder Skakklub, her repræsenteret af Christian Karstensen, modtager DSUs initiativpræmie 2016 – Foto: Thomas H. Vestergaard

På Delegeretmødet blev der desuden uddelt hæderstegn og initiativpræmier. Modtagere i Sydjysk Hovedkreds:
Hæderstegn – Hugo Madsen, Korning Skakklub
Initiativpræmie – Tønder Skakklub.

24-03-2016
Skak-DM.
Efter dagens 6. runde ligger IM Mads Andersen efter 4 sejre i runde 3-6 alene i spidsen for Landsholdsklassen med 4½ points. Der er stadig 3 spillere uden tabspartier, men de har til gengæld for mange remisser på kontoen. Mads´ nærmeste konkurrenter er p.t. Sune Berg og Mikkel Antonsen, der begge har 4 points. Se tabellen her.

24-03-2016
Kandidatturneringen.
Efter 4 runder i andet gennemløb af alle-mod-alle-turneringen med 8 deltagere har Caruana og Anand lagt sig i spidsen med hver 6½ points. I 11. runde vandt Anand over Karjakin, mens Caruana spillede remis mod Topalov. 14. og sidste runde spilles 2. Påskedag. Se stillingen her.

24-03-2016
Klubturneringen.
Karl mistede mandag aften i det udsatte parti mod Finn pusten i konkurrencen om at følge Mogens i Vojens Skakklubs interne klubturnering  Mogens er nu alene i spidsen med 5½, mens Karl følger efter med 4½ points. Selv om der fortsat er 2 udsatte partier, er 7. runde lagt. sidste runde spilles mandag den 4. april. Se tabellen her.

16-03-2016
Kandidatturneringen.
Dagens 5. runde ændrer ikke på den indbyrdes stilling. Alle 4 partier endte remis.

16-03-2016
Kandidatturneringen.
Karjakin har lagt sig i spidsen efter sejre over Anand og Nakamura. Stillingen efter 4 runder. Følg med på turneringshjemmesiden.

14-03-2016
Klubturneringen.
Resultater fra klubturneringens 6. runde:
Anatolii – Michael 1-0
Palle – Martin 1-0
Kresten – Karl 0-1
Finn – Mogens 0-1
Ole – Benny 0-1
og Gagik fik et gratis point mod “Hr. Oversidder”.
Mandag den. 21. marts spilles udsatte partier (dog er der afbud fra Anatolii, og derefter lægges sidste runde, der spilles mandag den 4. april.
Se turneringstabellen her.

14-03-2016
VM i skak for kvinder afgjort.
22-årige Hou Yifan har genvundet verdensmesterskabet for kvinder. Efter gevinst i 9. parti skal sidste parti ikke spilles, idet Hou Yifan bragte sig foran med 6-3. Læs mere og se partierne på matchhjemmesiden.

14-03-2016
Skakarrangementer på Vejle Bibliotek.
Skak er et djævelsk spil, hvor du ikke kan gemme dig bag dårlige terningekast, uheldige kort, en partisk dommer eller andre taber-undskyldninger. Skak er spillenes konge, og siden 1886 har man kåret en verdensmester på de 64 felter. Vær med, når Peter Dürrfeld fortæller om alle de store mestre gennem tiderne. Det gør han på Vejle Bibliotek (Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle) Onsdag den 13 april, kl. 19 (entré 60 kr.). Tilmelding her.

De store mestre har fascineret generationer af almindelige klub- eller hyggespillere, lige fra den første verdensmester Wilhelm Steinitz over det cubanske naturtalent José Capablanca og den gale amerikaner Bobby Fischer til vor tids store skikkelser, Garri Kasparov, Vishy Anand og Magnus Carlsen. I sit foredrag fortæller Peter Dürrfeld både om de gamle legender og om de verdensmestre, han selv har mødt, heriblandt Botvinnik, Tal, Karpov, Kasparov og Carlsen. Han fortæller også om Danmarks største spiller gennem tiderne, Bent Larsen, der døde i 2010.Peter Dürrfeld er forfatter, blandt andet til en række bøger om skak, og skakskribent på Information.

Stormester Jakob Vang Glud stiller op til simultan mod op til 30 samtidige modstandere. Det foregår også på Vejle Bibliotek – lørdag den 16. april kl. 10.30-14. Tilmelding her.

12-03-2016
SydGrandPrix 2015-16.
7. og sidste afdeling af SydGrandPrix blev i dag afviklet hos Skakklubben Evans i Vejle. 48 tilmeldte fik en hyggelig skakdag, samtidigt med at både dagens og sæsonens præmier blev fordelt. Fra Vojens Skakklub deltog som sædvanlig Benny og Martin, der denne gang havde følgeskab af Karl. Alle 3 spillede i en samlet gruppe af 2.-3.- og 4. klassespillere og resultaterne blev henholdsvis 3½, 3 og 2½ points. Derudover fastholdt Benny sin samlede 3.-plads i 2. klasse og Martin sin samlede 2.-plads i 4. klasse. Altså både “halskæde” og pengepræmie til dem begge. Til lykke. For Benny og Martinss vedkommende kan noteres, at de har deltaget i alle 7 SGP-afdelinger i sæsonen.
Alle dagens resultater kan ses her, og den samlede stilling efter de 7 afdelinger er også opdateret her.

10-03-2016
DM 2016
Der er foretaget lodtrækning til Landsholdsklassen ved årets Danmarksmesterskaber i Svendborg i Påsken. Se tabellen her.

10-03-2016
Kandidatturneringen.
Kampen om retten til at udfordre Magnus Carlsen om verdensmesterskabet i skak indledes for alvor i morgen (11-03-2016) i Moskva. Hold øje med turneringshjemmesiden.

08-03-2016
Holdturneringssæson 2015-16 er slut i Sydjysk Hovedkreds.
Der er 3 nedrykkere fra 2. division. Det er Evans 2, Horsens 1 og Ribe 1, der tabte omkampen om forbliven i 2. division til Viby. Fra Mesterrække 1 rykker Gråsten og Fredericia ned. Fra Mesterrække 2 rykker Nr. Snede og Varde 2 ned. Holdturneringslederen har beskrevet konsekvenserne og angivet, hvilke klubber der er berettiget til at spille i Mester 1 og Mester 2 i næste sæson. Desuden kan årets gruppevindere og præmietagere ses her.
Oprykkere fra Mester 1 og dermed nye divisionshold fra Sydjysk Hovedkreds er Springeren 2 og Haderslev 2. Desuden rykker Springeren 1 op i – og Bovs skakligahold som bekendt ned i 1. division.
Vojens Skakklubs førstehold blev nr. 2 i A-rækken og modtager en andenpræmie.

08-03-2016
Klubturneringen.
Gårsdagens partier i 5. runde af Vojens Skakklubs klubturnering blev ganske spændende – 2 af partierne overordentlig spændende. Benny satsede som sædvanligt på angreb og gevinst og i en sådan sammenhæng spiller kan man godt give en bonde eller 2 væk. Bo forsøgt at slå kontra, da hans Kongestilling blev åben og kom under vældig belejring, men i det afgørende øjeblik valgte han at skakke med et Tårn i bunden – en manøvre, der viste sig at være et slag i luften, og trækket kostede partiet. Martins parti mod Kresten så længe ud til at dø i en remis med mange brikker på brættet og det hele filtret så fuldstændigt ind i hinanden, at hverken bønder eller officerer havde ret mange manøvremuligheder. Men Kresten fik skubbet nogle bønder frem på Dronningefløjen og fik derefter listet en Springer ind i Martins stilling, der derefter ret hurtigt faldt sammen. Et lærerigt parti, der blev spillet flot af Kresten.
Øvrige resultater:
Michael – Gagik 0-1
Ole – Mogens 0-1
Morten – Anatolii ½-½
og Palle fik et gratis point mod “Hr. Oversidder”.
Se tabel og rundelægning her.

Fra partiet mellem Martin og Kresten. Afgørende for udfaldet bliver en senere Springervandring fra b5 via a4 og b2 til d3.

06-03-2016
Invitation til Pokalturneringen for 4-mandshold.
Pokalturneringen afholdes i Vojens søndag den 3. april. Turneringen er Sydjysk Hovedkreds´ kvalifikationsstævne til DSUs pokalfinale, der spilles i Svendborg i Pinsen (15-05-2016). Se invitationen her.
Invitationen til Pinsestævnet kan ses på Dansk Skak Unions hjemmeside.

06-03-2016
Ungdomstræningssamlinger i Sydjysk Hovedkreds.
Lørdag den 5. marts var der debut til et nyt initiativ, hvor skoleskak- og ungdomsspillere inviteres til træningssamling med bl.a. ungdomslandstræneren som underviser. 15 ungdomsspillere deltog – heraf Martin Møller fra Vojens Skakklub. Der er plads til endnu flere deltagere næste gang – det vil sige lørdag den 2. april i Fredericia. Yderligere 2 træningssamlinger inden sommerferien er planlagt til lørdag d. 21. maj og lørdag d. 24. juni. Følg med på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside.

06-03-2016
Bov rykker ned fra Skakligaen.
Det blev desværre kun til en enkelt sæson i skakligaen for Bov. Selv om Bov lovlig hurtigt kom bagud 1-4 i sidste kamp mod Brønshøj, endte søndagskampen med et hæderligt nederlag på 3½-4½. Som antydet efter Jetsmark-kampen, var det lørdag, nedrykningsslaget blev tabt for Bov. Spændende var det i bunden af rækken, hvor Jetsmark (26½ points) lige akkurat klarede sig efter gårsdagens 4-4 mod Bov, mens Øbro (26 points) må følge Bov (25½ points) ned i 1. division.
Philidor blev naturligvis danmarksmestre – med 9½ points forspring foran Skanderborg.
Tabellen kan ses her.

05-03-2016
Skakligaen.
Næstsidste runde i Skakligaen blev spillet i dag lørdag. Det så længe ganske godt ud for Bov, der kom foran 3½-1½ mod Jetsmark. Men i de sidste 3 partier missede Bov en rigtig god chance for at indhente Jetsmarks 1 points forspring inden sidste runde i morgen. Det blev 4-4, og Bov ligger inden sidste runde sidst i ligaen med henholdsvis 1 og 2½ points op til Jetsmark og Øbro. En lille fordel har Bov i kraft af flere matchpoints end de andre nedrykningskandidater. Nu er det knald eller fald mod Brønshøj i sidste runde. Øbro får næppe mange flere points, idet holdet skal møde Philidor i sidste runde, mens Jetsmark skal møde et andet tophold, Nordkalotten. Det bliver spændende! Det er til gengæld ikke spændende i toppen af ligaen, hvor ingen kan true Philidor i kampen om danmarksmesterskabet. Se tabellen her.

04-03-2016
Kandidatturneringen.
Kandidatturneringen om retten til at møde verdensmester Magnus Carlsen spilles i perioden 11.-28. marts. Det foregår som en dobbeltrundig turnering med deltagelse af:
1. Fabiano Caruana (USA) 2794
2. Anish Giri (Holland) 2793
3. Hikaru Nakamura (USA) 2790
4. Levon Aronian (Armenien) 2786
5. Veselin Topalov (Bulgarien) 2780
6. Viswanathan Anand (Indien) 2762
7. Sergey Karjakin (Rusland) 2760
8. Peter Svidler (Rusland) 2757

Selve VM-matchen spilles i New York den. Der spilles 12 partier i perioden 10.-30. november 2016.

04-03-2016
VM for kvinder.
Kampen om det individuelle verdensmesterskab for kvinder er i gang i Ukraine mellem den regerende verdensmester GM Mariya Muzychuk (Ukraine) og den tidligere verdensmester GM Yifan Hou (Kina). Perioden 1.-18. marts er afsat til matchen, der kan følges her. Første parti endte remis, mens Yifan Hou vandt nr. 2.
Partierne kan opleves live og med livekommentarer her.

02-03-2016
Holdturneringen.
Holdturneringen i Sydjysk Hovedkreds er nu afsluttet bortset fra oprykningskampe.
Tirsdag aften var Vojens Skakklubs A-rækkehold til afslutningsstævne i Ribe, og med en 3-1-sejr over Alssund lykkedes det lige akkurat Vojens at fastholde andenpladsen i gruppen. Ganske vist nåede Ribe 2 lige så mange brætpoints, men Vojens havde et ekstra matchpoint at tære på. Alssund mødt kun op med 3 spillere, og matchresultatet fremkom således: Mogens og Finn spillede remis. Benny vandt på bræt 3, og på bræt 4 vandt Vojens uden kamp.
Alle resultater ventes indberettet og godkendt i løbet af det onsdag og kan findes her.

01-03-2016
Haderslev 2 rykker op i 2. division.
Søndag den 28. februar var der sidste runde i Dansk Skak Unions divisionsturnering og samtidig i Sydjysk Hovedkreds’ holdturnerings mesterrække.
I Herning måtte Haderslev Skakklubs førstehold indkassere et knebent nederlag til de tidligere ligaspillere fra Nørresundby, men holdets forspring til Skive og Viborg var så sikkert, at der aldrig var tale om nedrykningsfare. Haderslev 1 slutter på en 6.-plads i 1. division, gruppe 2 og spiller stadig i 1. division til næste år!
I Haderslev var Sydjysk Hovedkreds’ mesterrække 1 samlet på VUCSYD til den afsluttende runde. Her slog Haderslev 2 Esbjergs 2 med knusende 6½ – 1½ og erobrede hermed førstepladsen foran Skakklubben Springeren,med samme antal brætpoints, men med 2 matchpoints færre. Det hidtil førende hold fra Varde slog Springeren med 5½ – 2½, men selv denne flotte sejr var ikke nok for vestjyderne til oprykning.
Fra næste sæson er Haderslev 2 rykket op i 2. division og er med blandt de få klubber, der har 2 divisionshold. Til lykke til naboerne i Haderslev!

01-03-2016
Klubturneringen.
Der blev mandag aften spillet 4 partier i klubturneringens 4. runde.
Finn vandt over Benny, Bo vandt over Gagik, Martin besejrede Morten, og topkampen mellem Mogens og Karl endte remis. Desuden fik Michael et gratis point mod oversidderen.
Ganske spændende partier, der også leverede masser af stof til de efterfølgende analyser. Turneringstabellen er ajour, bortset fra de 2 partier, der var afbudsramt.
5. runde spilles mandag den 7. marts.

01-03-2016
ÅGP-turnering i Rask Mølle.
Rask Mølle mesterskabet – den 7. runde i årets ÅGP serie – blev afviklet lørdag d. 27. februar. Vanen tro kom Skakbus Syd med et vognlæs unge skoleskakspillere fra Haderslevkanten, hvor man gerne kører langt når det gælder Danmarks bedste skoleskakturneringer. Denne gang med 5 drenge, som spillede i hver deres styrkegruppe. Fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller, der sammen med Valdemar Mandrup (SK1968) vandt B-gruppen med hver 4 points. Resultatet betyder, at Martin kommer til at bide skeer med de stærkeste skoleskakspillere i A-gruppen næste gang. Til Lykke!
Se tabellen her.

27-02-2016
Senior-DM afgjort i Køge.

Efter dagens 7. og sidste runde på Hotel Niels Jule i Køge er Danmarksmestrene 2016 fundet. I “ungdomsrækken” (50+) blev det Peter Larsen (K41) med 6 points. Han tabte undervejs kun et enkelt point, og det var til sidste års danmarksmester Per Stentebjerg (Frem), der blev nr. 2 med 5½ points.
I ældste gruppe (65+) var der hård kamp mellem 2 klubkammerater fra Nørresundby. Både Bent Sørensen og Jørgen Jørgensen sluttede med 6 points, uden nederlag og med remis i det indbyrdes parti. Bent Sørensen blev nr. 1 i kraft af bedre korrektion.
Turneringstabellerne kan findes her.

Når runden er forbi, skal der analyseres – også hos seniorerne

I sammenhæng med DM-turneringen blev der afholdt spillermøde samt bestyrelsesmøde i Seniorkomiteen, hvor Seniordanmarksmester Bent Sørensen i øvrigt efter 9 år som DSUs seniorchef annoncerede sin afgang.

27-02-2016
Generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds.

Sydjysk Hovedkreds holdt den 20-02-2016 generalforsamling i Vejen. Referat og formandsberetning er nu offentliggjort på Hovedkredsens hjemmeside.

26-02-2016
Høj deltagelse i Vojens Skakklubs generalforsamling den 22-02-2016.

Næsten alle registrerede medlemmer af klubben var mødt op til en generalforsamling, der blev gennemført i god ro og orden. Formanden blev genvalgt og kontingentet er uændret.
Referat fra generalforsamlingen kan findes her.
Efter generalforsamlingen blev der spillet en alle-mod-alle-lynturnering med 10 deltagere. Finn blev samlet vinder.

22-02-2016
Husk generalforsamlingen i aften.

Vojens Skakklub afholder generalforsamling i klublokalet mandag den 22. februar kl. 19.30. Dagsorden og vedtægter kan findes her.

22-02-2016
Springeren 2016:1 er udkommet.

Et nyt nummer af Vojens Skakklubs medlemsblad SPRINGEREN er klar. Det indeholder bl.a. generalforsamlingsstof. Medlemmerne får bladet på tryk, men det kan også læses her.

22-02-2016
Generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds.
Lørdag den 20. februar var der generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds. Det foregik i Vejen, hvor 24 deltagere repræsenterende 17 klubber var samlet. Dirigent Peter Roesen sørgede for, at generalforsamlingen blev afviklet i god ro og orden. Alle valg var genvalg og kontingentet blev ikke ændret. Eneste afstemning drejede sig om en mindre justering af holdturneringsreglementet. Her blev det besluttet, at i B-rækken spilles sidste runde ikke som samlet stævne, hvis der kun er 4 hold i en gruppe.

20-02-2016
Løgumkloster indbyder til Påskelyn og Byturnering.
Se invitationen her. Tilmelding til Løgumkloster Byturnering 2016 på DSUs turneringsside.

20-02-2016
Skakklubben Evans Hurtigskak – SydGrandPrix-7 – lørdag den 12. marts 2016.
Invitation og tilmelding på DSUs turneringsside.

15-02-2016
Klubturneringen.
Denne uges klubaften var turneringsfri, men der blev spillet 2 udsatte partier i klubturneringen. Benny vandt over Palle, og Martin vandt over Gagik. Turneringstabellen er nu ajour efter 3. runde, og 4. runde er lagt.
Næste mandag (22. februar) er der generalforsamling kl. 19.30. Se indkaldelsen her.

15-02-2016
Syd Grand Prix i Ribe.
6. afdeling af SydGrandPrix 2015-16 blev arrangeret af Ribe Skakklub og spillet lørdag den 13. februar. Der var kun 20 deltagere. Opdelingen var derfor én gruppe med Mester- og 1. og 2. klasse-spillere (12 deltagere) samt én gruppe med øvrige deltagere (8). Beklageligvis var der intet grundlag for en (ren) skoleskakgruppe. De betydelige styrkeforskelle præger naturligvis slutstillingen. Til gengæld var der for nogle deltagere gode GrandPrix-points at hente p.g.a. de få deltagere i hver klasse.
Turneringsvinder blev Niels Jørgen Fries Nielsen (Esbjerg Skakforening) med 6½ points foran klubkammerat Ole Bønnelykke med 5½. Fra Vojens Skakklub deltog Benny Christensen og Martin Møller, mens Karl Posselt denne gang var forhindret af en hovedbestyrelsesmøde i Dansk Skak Union. Benny var kommet i skrapt selskab i den sammenlagte topgruppe. Han undgik de allerhøjest ratede og klarede sig efter omstændighederne godt med 3 points. Selv om det kun rakte til en samlet 7. plads i Ríbestævnet tikkede der 17 dejlige GrandPrix-points ind på kontoen i den samlede sæsonstilling, fordi han og Adesh Easan var de eneste 2. klasse-spillere, der deltog. Benny ligger på nu en solid, samlet 3. plads og kan ikke indhentes af de nærmeste forfølgere, da der kun resterer en enkelte turnering i Vejle.
Martin scorede hele 5 points, men det rakte kun til en 4. plads i gruppen. Også han kunne imidlertid glæde sig over 13 GrandPrix-points, der konsoliderer hans samlede 2. plads blandt 4.-klasse-spillerne.
Se turneringstabeller her og den samlede stilling i SGP 2015-16 her.

15-02-2016
Skolernes Skakdag 2016.

Dansk Skole Skak gennemførte for 5. år i træk Skolernes Skakdag, der nu er ved at være godt forankret og udbredt til hele landet. Tidspunktet er også fastlagt – nemlig fredag før vinterferien på samme måde som Skolernes Motionsdag fredag før efterårsferien. 2016-udgaven af Skolernes Skakdag er flot dokumenteret af mediedækning i TV, radio, aviser m.m. Se f.eks. Dansk Skole Skaks hjemmeside.
Helt lokalt på Lagoniskolen var det 4. årgang, der i år fik tilbuddet om at være med. Ca. 90 børn fordelt på 3 klasser inklusive specialklasseelever fik 1½ times skakprogram med historie, skakregler, bondeskak, actionskak og alm. skak. Det hele foregik stille og roligt, men med højt humør og stor entusiasme. Rigtig mange af børnene kendte lidt til skak i forvejen, og aldersmæssigt var det børn, der er hurtige til at lære nyt og som har nysgerrigheden i behold.
I Vojens Skakklub kan vi håbe, at enkelte elever efterhånden fatter så stor interesse for at blive bedre til at spille skak, at de får lyst til at komme i klubben og træne, indtil de kan slå os andre af pinden… De skal være velkomne. 🙂

Det er sjovt at spille skak – også for lærere

09-02-2016
Klubturneringen.
Bortset fra et enkelt afbud blev der afviklet fuldt program i 3. runde af Vojens Skakklubs klubturnering mandag aften – med følgende resultater:
Ole – Karl 0-1. Ole kom lidt skidt fra start og mistede en Springer, men fik 2 bønder for den og spillede derefter sine kort fornuftigt. Det var dog ikke tilstrækkeligt til at hindre Karl i at omsætte fordelen til gevinst.
Mogens – Kresten 1-0. Et ganske jævnbyrdigt parti, hvor Mogens fik en bonde, men til gengæld brugte megen tid. Kresten var lige ved at holde balancen, men det lykkedes ikke at få afviklet til et slutspil med uligefarvede Løbere, og til sidst blev presset for stort, og Mogens kunne hale et helt point i land med ca. 6 minutter tilbage på uret.
Finn – Morten 1-0. Finn lagde pres, men først da Morten begik en større fejl, blev partiet hurtigt afgjort.
Anatolii – Bo 0-1. Sejr til Bo, men langt fra overbevisende. Anatolii havde chancer, som han kunne have udnyttet bedre.
Michael – Palle 0-1. Michael mistede tidligt i partiet en officer, så det var op ad bakke.
Martin – Gagik. Martin meldte afbud p.g.a. sygdom, og partiet er udsat.
Benny mødte oversidderen og fik dermed et gratis point.
Mogens og Karl har taget spidsen med maksimum-points efter de første 3 runder.
Se tabellen her.

08-02-2016
Skakligaen.
Den største overraskelse i søndagens runde i XtraCon Skakligaen indtrådte, da hidtil suveræne Philidor – denne gang med et par reserver – tabte opgøret til Nordkalotten. Det blev 3½-4½ og resultatet ændrer ikke ved, at Philidor utvivlsomt vil sikre sig årets danske mesterskab. Bov fik 3 points mod Aarhus/Skolerne. Desværre i underkanten i betragtning af Bovs placering som agterlanterne i ligaen med 1 point op til Jetsmark og 3½ points op til Øbro. Nu skal Bov vinde over Jetsmark og have et godt resultat mod Brønshøj i de 2 sidste runder, der spilles i weekenden den 5.-6. marts, for at sikre endnu en sæson i ligaen. Det bliver spændende!
Se tabellen her.

06-02-2016
Skolernes Skakdag 2016.
23 skoler i Dansk Skole Skaks Sønderjyllandskreds er tilmeldt Skolernes Skakdag, der i år finder sted fredag den 12. februar. I Haderslev kommune er det Moltrup Skole, Sct. Severin Skole, Hoptrup Skole og Lagoniskolen i Vojens. For Lagoniskolens vedkommende satses på 4. årgang med i alt ca. 90 børn, der opdeles i 3 hold. Hvert hold arbejder med skak i 1½ time efter følgende program:
1. Velkomst og info
2. Skakspillets historie
3. Gennemgang af brikkernes funktion (og bondeskak)
4. Actionskak
5. Overrækkelse af præmier til alle

Se oversigten over de ca. 250 skoler, der deltager i Skolernes Skakdag 2016 over hele landet, her.

04-02-2016
SGP hos Springeren i Kolding den 23. januar.
34 deltagere havde trodset vejr og vind og var mødt op til 5. afdeling af sæsonens SydGrandPrix-stævner. Det beskedne antal nødvendiggjorde en gruppeinddeling med flerer klasser i samme grupper. Mester og 1. klasse var lagt sammen. 2.-3.-4. klasse ligeledes, mens der heldigvis var rigeligt med skoleskakspillere til en separat gruppe for denne kategori. Turneringsvinder blev Attila Gergaz i stærk konkurrence med brødrene Fries Nielsen (Jens Ove og Niels Jørgen). Benny Christensen og Martin Møller repræsenterede Vojens Skakklub i henholdsvis 2. og 4. klasse. Benny vandt det indbyrdes parti, men igen i dette stævne løb han ind i brødrene Easan med 2 nederlag som resultat. 5 points er dog godkendt, selv om det kun rakte til en fjerdeplads i gruppen. Martin fik ram på Adesh Easan – den senere gruppevinder – og sluttede med 4½ points og en præmieplacering som nr. 2 blandt spillere i 4. klasse. Inden de sidste 2 afdelinger er Benny placeret som nr. 3 , når det gælder den samlede stilling blandt 2.-klasse-spillere (GrandPrix-points), mens Martin ligger som nr. 2 i 4. klasse.
Se turneringstabellerne her og den samlede stilling i Grand Prix-serien her.

01-02-2016
Holdturneringen
Vojens 1 spillede mandag aften hjemme mod Gråsten 2 i holdturneringens A-række. I princippet var Vojens favoritter, men med et par reserver på holdet må 2-2 og et enkelt matchpoint være et passende resultat. Finn Zanchetta overså, at han kunne sætte Finn Nielsen mat i bunden, hvorefter Nielsen takkede for foræringen ved at hale en sejr i land. Omvendt gik det på bræt 4, hvor Michael Pedersen overraskede med en sejr over Palle Gejl Jørgensen. Remisserne på bræt 2 og 3 var der ikke noget at sige til. Se stillingen i tabellen her.

I B-rækken, gruppe 1 var der afsluttende stævne i Vojens. Det havde Tønder 2 imidlertid ikke opdaget, og holdets spillere sad i Tønder og ventede på Bov 3. Ærgerligt for Tønder, der dermed taber uden kamp, men også ærgerligt for Bov-spillerne, der dermed var kørt forgæves til Vojens. I aftenens anden kamp i gruppen fik Vojens en smule revanche mod Løgumkloster med et 2-2-resultat. I første gennemløb kom Vojens hjem fra Løgumkloster med et 0-4-nederlag!

På bræt 1 satte Morten en kvalitet til og tabte derefter partiet. Der var remisser til Gagik og Ole imod henholdsvis Karl Martin Kristensen og Nis H. Madsen, mens Kresten Beck spillede endnu et jævnbyrdigt parti mod Jens Peter Jensen. Kresten afsluttede med en fiks kombination, der for Jens Peter betød mat eller tab af 2 officerer ved en afdækkerskak.
Trods det uafgjorte resultat ender Løgumkloster på en klar førsteplads i gruppen.
 
01-02-2016
Carlsen vandt Wijk aan Zee for 5.gang
Turneringens officielle navn er nu Tata Steel Chess efter sponsoren, men under alle omstændigheder er Wijk aan Zee er stormesterturnering med en meget lang historie. Læs meget mere om årets udgave, som Magnus Carlsen vandt med 9 points af 13 mulige, på turneringshjemmesiden eller find alle partier til gennemspilning her.
 
27-01-2016
Generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds den 20. februar 2016
Sydjysk Hovedkreds afholder generalforsamling Lørdag den 20. februar 2016 kl. 14 Sportshotel Vejen, lokale 20/21 (Jacob Gades Allé 1, 6600 Vejen) med følgende dagsorden:
 
1. Valg af dirigent
2. Formandens beretning
3. Kassererens beretning
4. Budgetoplæg
5. Fastsættelse af kontingent
6. Holdturneringen
7. Pokalturneringen
8. Ungdomsaktiviteter
9. Andre aktiviteter for året
10. Indkomne forslag
11. Valg.
Hovedkredsens bestyrelse vælges for 1 år ad gangen. Der vælges formand, kasserer og 3
bestyrelsesmedlemmer. Desuden vælges hvert år en bestyrelsessuppleant, 2 revisorer og en revisorsuppleant.
12. Eventuelt.

 

Alle, der er medlem af Hovedkredsen gennem en klub eller som personligt medlem har adgang til generalforsamlingen med taleret.

Foreningens vedtægter kan findes her.

26-01-2016
Bad Zwischenahn 2016
En kæmpedelegation af 34 danske ungdomsspillere og 10 ledere/forældre havde lejet et helt hotel og deltog i år i den store internationale open i Bad Zwischenahn med i alt 337 deltagere. Turneringen løber over 7 runder og blev afholdt for 18. gang i dagene 21.-24. januar. Mads Andersen blev nr. 2 i A-gruppen, mens den lokale Haderslevspiller Asbjørn Hovgård Schack efter 3 af 3 i de første runder gik i stå og endte med i alt 4 points i B-gruppen for spillere under 1900.
Læs mere om arrangement og resultater på turneringshjemmesiden og DSUs hjemmeside og bid mærke i navnene på de talenter, vi forhåbentlig kommer til at høre meget mere om i dansk skak i de kommende år.

25-01-2016
Klubturneringen.
2. runde blev spillet mandag aften – med undtagelse af et enkelt udsat parti mellem Palle og Benny. Efter endnu en overraskende sejr til Ole – denne gang gik det ud over Finn – består førerfeltet af Kresten, Ole, Mogens og Karl med maksimum points. Se tabellen her.

25-01-2016
Indkaldelse til generalforsamling 2016 i Vojens Skakklub
Der afholdes ordinær generalforsamling mandag den 22-02-2016 kl. 19.30 i klublokalet, Danmarksgade 8, Vojens. Dagsorden m.m. kan ses her.

25-01-2016
Philidor på besøg i Padborg i XtraCon Skakligaen
Mogens og Karl var blandt tilskuerne søndag den 24. januar, da Danmarks stærkeste klubhold Philidor var på besøg i Bov Skakklub. Da vi ankom et par timer inde i matchen, var ingen af Bov-spillerne kørt helt over, og der tegnede sig et billede af i det mindste remischancer her og der. Philidor-holdet med Curt Hansen på bræt 4 var imidlertid ubarmhjertige, og da det hele var slut, var resultatet ½-7½. Kun Giso Jahncke skaffede sig et halvt point på bræt 1 imod Nils Grandelius.
Det er ikke gået andre ligaklubber meget bedre mod Philidor, men inden de 3 sidste runder ligger Bov nu sidst med 2 points op til Jetsmark og Øbro. Bov har trods alt stadig muligheder for at redde sig og Bov har et enkelt matchpoint mere end de 2 øvrige bundhold.

24-01-2016
Holdturneringen.
Vojens 1 i A-rækken var torsdag aften i Oversø-Frørup og levede op til favoritværdigheden med en sejr på 3½-½. Der var sejre til Mogens, Benny og Morten, mens Finn indgik en tidlig remisaftale. Med den sikre sejr indtager Vojens andenpladsen efter Bov. Se gruppetabellen her.

23-01-2016
SGP-5 i Kolding.
Skakklubben Springeren stod i dag som arrangør af 5. afdeling af SydGrandPrix 2015-16.
Deltagerantallet var lidt skuffende kun 33, så flere klasser måtte slås sammen. Turneringsvinder blev Attila Gergacz fra arrangørklubben med imponerende 6½ points foran Jens Ove Fries Nielsen med 6.
Fra Vojens Skakklub deltog “Toftlund-afdelingen” – nemlig Martin Møller og Benny Christensen – i en sammenlagt gruppe af 2., 3. og 4. klasse-spillere. Benny scorede i alt 5 points, men tabte til de 2 skrappe Easan-brødre fra Fredericia. Til gengæld besejrede han Martin, der sluttede med 4½ points. Se tabellerne her. Den samlede stilling i kampen om Grand Prix points opdateres her.

21-01-2016
Holdturneringen.
Vojens 2 i B-rækken var mandag aften i Tønder og kom hjem med sæsonens første og ret  uventede sejr på 2½-1½. Der var remis til Bo, Gagik og Martin, mens Ole sejrede på bræt 4. Glæden varede imidlertid, idet det viste sig, at der på Vojens-holdet var byttet om på holdopstillingen i forhold til styrkelisten. Det var næppe afgørende for resultatet, men fejlen bliver straffet i henhold til reglementet. Det betyder, at Tønder får sejren i et parti, der ellers endte remis, og Vojens tildeles desuden et halvt strafpoint. Surt, og altså kun 1½ points til Vojens i denne match. Vojens er dermed uhjælpeligt isoleret på fjerde- og sidstepladsen i gruppen. Se de enkelte resultater her og læg mærke til ratingforskellene! Stor ros til hver enkelt spiller på holdet.

21-01-2016
Klubturneringen.
På grund af holdturneringen i denne uge var der ikke fastlagt nogen runde i klubturneringen mandag aften. Karl og Morten var imidlertid begge disponible og valgte derfor at spille 2. runde forud. Det blev ikke noget kønt parti. Morten kom bedst fra start, men begge spillere begik store fejl undervejs, og ingen havde ret beset fortjent at vinde. Da midtspilsrøgen havde lagt sig, havde Karl imidlertid tiltusket sig tilstrækkelig materiel fordel til at vinde partiet. Resten af partierne i 2. runde er programsat til den 25. januar, hvor der dog er afbud fra Palle. Tabel og parringer kan ses her.

21-01-2016
Aarhus Skoleskaks Grand Prix række.

Aarhus Skoleskak er hvert år arrangør af en serie af veltilrettelagte Grand Prix stævner, og fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller i det såkaldte Midtjyske Mesterskab, der fandt sted i Silkeborg den 9. januar 2016. Martin scorede udmærkede 3½ i 5 partier i B-gruppen. Enkeltresultaterne kan ses nedenfor. Følg aktiviteterne i Aarhus Skoleskak her.

Nr.HvidSortResultat
1Martin MøllerValdemar Mandrup0−1
2Jakob SvenningsenMartin Møller0−1
3Martin MøllerHenrik Ammitzbøll Madsen1−0
4Simon EhrenreichMartin Møller½−½
5Martin MøllerSvante Juul Ellemand1−0


13-01-2016
Invitation til SGP-6 i Ribe.
Ribe Skakklub inviterer til 6. afdeling af SydGrandPrix lørdag den 13. februar.
Invitation og tilmelding her.

13-01-2016
Invitation til SGP-5 i Kolding.
Skakklubben Springeren inviterer til 5. afdeling af SydGrandPrix lørdag den 23. januar.
Invitation og tilmelding her.

12-01-2016
Klubturneringen – forår 2016.
Der var fuldt program i klubturneringens 1. runde mandag aften. Alle kampe blev afviklet – med mindst et par overraskelser: Kresten vandt over en ikke særlig godt spillende Benny, og Ole fastholdt koncentrationen gennem et ganske langt parti og vandt over Bo.
Næste runde er programsat til den 25. januar, men allerede nu kan man se både alle resultater og parringerne i 2. runde på DSUs turneringshjemmeside.

07-01-2016
XtraCon Skakligaen.

I den forløbne weekend bleve der spillet dobbeltrunde i den danske skakliga. Philidor er urørlige efter endnu 2 gange 7-1-sejre. Det lykkedes denne gang Bov i 2 jævnbyrdige kampe at score 8½ brætpoints og 3 matchpoints. Sidstnævnte kan blive værdifulde i kampen om at undgå nedrykning. Efter 5 af ligaens 9 runder er stillingen således:

1. Philidor 33,5 points
2. Skanderborg
3. Nordkalotten med 24
4.Brønshøj, 22
5.Nordre 18,5
6.Hillerød 17,5
7. Århus/Skolerne 16
8.Bov 14,5 (3 matchpoints)
9-10. Jetsmark (2 matchpoints)
9-10. Øbro (2 matchpoints)

I weekendens kampe vandt Bov lørdag 4½-3½ over Hillerød. Sejre til Frank Schwarz og Artur Kevorkov, mens Kai Reinecker måtte ned. Øvrige partier endte remis. Søndag mødte Bov Nordre med resultatet 4-4. Igen vandt Frank Schwarz, mens Harald Klawitter tabte. Resten af partierne endte remis. Ligatabel og enkeltresultater kan findes her. Her offentliggøres partierne også senere, men indtil videre kan de ses på Live-skaksiden: Lørdagskampe
Søndagskampe

6. runde spilles den 24. januar. hvor Bov får besøg af Philidor. En begivenhed, der bør kunne trække adskillige skakinteresserede tilskuere til Padborg. Til gengæld skal Bov sikkert være tilfreds med ethvert halvt eller helt point, der kan skrabes sammen i den match.

07-01-2016
Handicapturneringen 2015-16.
På den første klubaften i det nye år kom der for alvor gang i den mulighed for parallelt med klubturneringen at spille hurtigpartier med tidshandicap i.f.t. spillestyrke. Somme tider bliver det mere tiden end stillingen, der afgør partierne, men det er jo et vilkår i den turneringsform. Den aktuelle turneringstabel kan ses her. Forhåbentlig har alle husket at påføre resultater.

06-01-2016
Klubturneringen – forår 2016.
Med forbehold over for ændringer (til-/frameldinger) er spilleplanen for forårets klubturnering i Vojens Skakklub nu lagt. Tabellen kan ses her.
Der spilles 7 runder Monrad på følgende datoer: 11. januar, 25. januar, 8. februar, 22. februar, 29. februar, 14. marts og 4. april. Der er således indregnet et passende antal klubaftner, hvor udsatte partier kan afvikles. Betænkningstiden er 90 minutter pr. spiller. Hertil lægges 30 sekunders bonus pr. træk. Husk at melde afbud i god tid, hvis du bliver forhindret.

04-01-2016
Sune Berg Hansen er valgt som Årets Skakspiller 2015.
Se top-10-listen på DSUs hjemmeside.

04-01-2016
Første Fredag – lynturnering i Middelfart.
Middelfart Skakklub arrangerede Nytårsdags aften en 10 runders lynturnering med en betænkningstid på 3 minutter + 2 sek. bonus pr. træk. 24 ædruelige skakspillere mødte til start – heriblandt Martin Møller fra Vojens. Der var stor spredning i spillestyrke/ratingtal, men alle spillede i én fælles Monradgruppe. Der var 3 præmiegrupper, nærmere bestemt 1000-1499, 1500-1899 og mesterspillere 1900+. Martin klarede sig fint og blev placeret som nr. 2 i præmiegruppen under 1500.

04-01-2016
Invitation til Sondex Cup 2016.

Skakklubben Springeren inviterer til 2016-udgaven af Sondex Cup i Kolding den 8.-9.-10. april. Sondex Cup er en 5 runders koordineret weekendturnering. Se invitationen her.

04-01-2016
Invitation til Senior-DM 2016.
Køge Skakklub inviterer sammen med Dansk Skak Union til det officielle DM for spillere, der fylder mindst 50 år senest i 2016.
Turneringen spilles i perioden Søndag den 21. februar til lørdag den 27. februar 2016.
Se invitationen her.

03-01-2016
Snyd har ført til suspendering af online-afstemningen om titlen som Årets Skakspiller 2015.
Da afstemningen lukkede 1. januar kl. 18.00 kunne der konstateres misbrug af medlemsnumre/-identiteter. I stedet vil DSUs tre landstrænere sammen med informationsudvalgets medlemmer vælge Årets Skakspiller og top-10 blandt de nominerede spillere. Resultatet ventes offentliggjort på Dansk Skak Unions hjemmeside i løbet af mandag den 4. januar 2016.

03-01-2016
Flot avisomtale af Ribe Skakklub.
Det er ikke altid lige let for de enkelte skakklubber at synliggøre skakspillet på niveau med andre aktiviteter. På det nye års første dag er det imidlertid lykkedes Ribe Skakklub at få en flot helsidesomtale med fotos i JydskeVestkysten.

Nyheder fra 2017 kan du finde her.
Nyheder fra 2016 kan du finde her.
Nyheder fra 2015 kan du finde her.
Nyheder fra 2014 kan du finde her.
Nyheder fra 2013 kan du finde her.
Nyheder fra 2012 kan du finde her.
Nyheder fra 2011 kan du finde her.
Nyheder fra 2010 kan du finde her.