Nyheder 2017

Nyheder 2017

De seneste nyheder på Vojens Skakklubs hjemmeside finder du altid på forsiden.

28-12-2017
Juleskak i Vojens.

Niels Jørgen Fries Nielsen blev dagens turneringsvinder med 6 points

Som sædvanlig var der inviteret til hurtigskak i Vojens på 4. juledag. I år faldt turneringen på en torsdag i en mellemuge med arbejdsdage for mange, men alligevel var 57 skakspillere mødt op. Det gav mulighed for næsten rene klassegrupper med undtagelse af 3. og 4. klasse, der selv efter at være slået sammen kun kunne mønstre 8 spillere. Glædeligt var det også, at de nødvendige 8 var tilmeldt i skoleskakgruppen.
Som sædvanlig var der sidsteøjebliksafbud p.g.a. sygdom og andre årsager. Sådan kan det gå, men ikke så rart for arrangørerne, at grupper og rundelægning faktisk ikke kan foretages, før man har konstateret, at alle tilmeldte er mødt op. Bortset fra den forsinkelse af 1. runde, det medfører, forløb stævnet fint med spændende partier og eksemplarisk opførsel ved brætterne.
Vinder af Mesterklassen blev ikke uventet Niels Jørgen Fries Nielsen med 6 points og uden nederlag.
Vindere i de øvrige grupper:
1. klasse: Hans Valdemar Hansen 6 points
2. klasse: Erik  Pontoppidan 4½ points
3.-4. klasse: Adis Heremic 7 points!
Skoleskakgruppen: Anton Nielsen 6½ points
Turneringstabeller med resultater og slutstilling kan findes på DSU´s turneringsside.

Fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller, Benny Christensen og Oleksandr Pershuta. Martin scorede 4 points i 1. klasse og kom lige akkurat på præmielisten som næstbedst placerede spiller u. 1800 i rating. Benny var tæt på gruppesejren i 2. klasse, men missede i sidste runde, hvorefter 3 spillere endte med 4½ points. Her delte Benny og Hansjørgen Clausen 2. præmien efter ligestilling og med samme korrektion.

Oleksandr gjorde det igen godt i skoleskakgruppen, men tabte undervejs et par skridt med nederlag til brødrene Zhu. Han sluttede dog fint af med at snuppe et halvt point fra gruppevinder Anton Nielsen. 4½ points rakte til en 3.-plads.

Lignende turneringer blev samme torsdag afholdt i Silkeborg og Odense med deltagertilslutning på niveau med Vojens.

Skoleskakgruppen med Anton Nielsen bagerst til venstre som suveræn vinder med 6½ points

22-12-2017
Ungdommelig julestemning i Vojens Skakklub.
På den sidste klubaften før jul hyggede først børn og senere voksne skakspillere sig med skakturnering og tidlige julepakker. Vindere af aftenens 2 lynturneringer: Oleksandr Pershuta og Martin Møller (efter omkamp med Benny Christensen).

21-12-2017
Forslag til ny holdturneringsstruktur.
Holdturneringsleder Vagn Lauritzen har på vegne af bestyrelsen for Sydjysk Hovedkreds udarbejdet et forslag til en ny struktur for holdturneringen i Hovedkredsen. Med offentliggørelsen af forslaget indbydes Hovedkredsens medlemmer til at kommentere forslaget eller indgå i en arbejdsgruppe, som så skal færdiggøre et forslag til forelæggelse for HK-generalforsamlingen den 17. marts 2018. Læs præsentationen på Hovedkredsens hjemmeside – og læs selve forslaget her.

18-12-2017
Divisionsturneringen – 4. runde.
Det har været en rigtig skidt weekend for de sønderjyske hold i Divisionsturneringen. Alssund tabte i 2. division til Aarhus/Skolerne 2 med 2½-5½. Endnu værre gik det for Haderslev i 1. division, hvor et reservespækket hold måtte indkassere det største nederlag til førsteholdet i klubbens historie. Det blev kun til ½ point mod Evans! Kun en anelse bedre gik det Bov i XtraCon Skakligaen, hvor stærke Skanderborg var på besøg i Padborg. Her manglede Bov også et par spillere i toppen, og kun på bræt 8 lykkedes det Jens Wolters at vinde. På bræt 1-7 måtte alle ned. Altså et samlet resultat på 1-7. For alle 3 divisionshold fra den tidligere 4. HK betyder det en aktuel bundplacering i grupperne.

16-12-2017
Juleafslutning i Vojens Skakklub.
Mandag den 18. december er sidste klubaften før jul. Det fejrer vi med en lille lynturnering.
Husk at tage en lille julegave med (værdi ca. 20-25 kr.). Alle, der har en pakke med, får også en pakke med hjem!

Vinderen af turneringen får lov til at vælge julegave først. Derefter nr. 2 og så videre. Efter turneringen er der gratis gløgg og æbleskiver.

Kom, så vi kan sætte lynturneringen i gang kl. 19.30

Glædelig jul og godt nytår!

11-12-2017
Portræt af Martin i JydskeVestkysten.
I dagens Tønder-udgave af JydskeVestkysten portrætteres Martin Møller efter sin bronzemedalje i DM i skoleskak. Se artiklen her.

09-12-2017
AlphaZero vinder over Stockfish
De stærkeste skak-computerprogrammer har længe været næsten alle skakspillere overlegne. Nu er det ikke længere alene den menneskelige hjerne, der kæmper mod maskinen. Nu har Googles kunstige intelligens – AlphaZero – lært sig selv at vinde over det mest komplekse skakprogram, der hidtil har eksisteret, Stockfish. Ud af 100 partier vandt AlphaZero 28 gange, mens de resterende kampe blev remis. Læs mere her.
Heldigvis er der stadig utallige, rigtige mennesker, der har stor fornøjelse af at bruge egen hjernekraft på at spille uperfekte skakpartier mod hinanden 😀 .

09-12-2017
Dansk Skole Skak på Finansloven
Længe har det set ud til, at Dansk Skole Skak skulle komme på Finansloven, og nu må det være ganske vist. I går  indgik regeringen og Dansk Folkeparti aftale om finansloven for 2018. Som en del af aftalen bevilges Dansk Skoleskak 2 mio. kr. årligt over de næste 4 år. Det sikrer ro og stabilitet omkring DSS´ arbejde. Læs mere på DSS´ hjemmeside.

07-12-2017
Hvem skal være Årets Skakspiller 2017?
Valget af Årets Skakspiller 2017 kommer til at forløbe på denne måde:

 • Forslag til nomineringer kan indsendes frem til 31. december. Indsend dit forslag til nyhed@skak.dk med en kort begrundelse.
 • Navnene på de nominerede spillere offentliggøres på Dansk Skak Unions hjemmeside senest onsdag den 3. januar 2018.
 • DSU-medlemmer kan derefter stemme via deres login til DSUs medlemskartotek i perioden fra onsdag den 3. januar til fredag den 12. januar 2018.
 • Vinderen offentliggøres på DSU´s hjemmeside søndag den 14. januar 2018.

Læs mere på skak.dk

05-12-2017
Holdturneringen.

Klare nederlag til begge Vojens Skakklubs hold i A-rækken. Både i Padborg og i Vamdrup blev det til 1-3-nederlag til Vojens. Mod Bov klarede Mogens og Benny remis, mens Martin og Finn tabte.
I Vamdrup var der sejr til Gagik, mens Karl, Bo og Kresten tabte. Karl afslog et remistilbud i en god stilling, hvorefter han umiddelbart derefter satte en bonde gratis i slag og tabte partiet. Surt!
I begge matcher hjemmeholdene ratingfavoritter, mens Vojens-holdene scorede lidt under forventet niveau.
Se tabellen her.

28-11-2017
Klubturneringen.

Efterårets klubturnering er nu færdigspillet. Det udsatte parti mellem Kresten Beck og Palle Gejl blev både langvarigt og jævnbyrdigt. I sidste ende lykkedes det dog Palle at holde fast i en merbonde, der også var fribonde, og det afgjorde partiet til hans fordel. Tabellerne fra efterårsturneringen kan ses her.
Hvis der igen bliver spillere nok til 2 grupper efter nytår, er Jesper Kallesen nedrykker fra gruppe 1, mens Morten Jessen rykker op fra gruppe 2. Omkampen mellem Benny Christensen, der blev næstsidst i gruppe 1 og Ole Harbo, der blev nr. 2 i gruppe 2 er allerede afviklet – med Benny som vinder.

27-11-2017
DM i skoleskak.

I weekenden 24.-26. november holdt Dansk Skole Skak DM i skoleskak og læringsfestival i Ollerup. Selv om der desværre ikke har være holdt sønderjyske mesterskaber i skoleskak i 2017, var der et par sønderjyder blandt deltagerne. Sara fra 3.a på Favrdalskolen i Haderslev og vores egen Martin Møller. Martin deltog i ældste gruppe (17-20 år), hvor modstanderne var skrappe skakspillere. Gennemsnitsrating for de 5 bedst placerede i gruppen var 1768. ELO-tallet endnu højere. Efter 7 runder (alle-mod-alle) havde Martin scoret 4½ points, og det rakte til en flot 3.-plads. Tabellen for A-gruppen ses herunder.

Foto: Andreas Bastiansen.                      Præmietagerne i A-gruppen: Alexander Le Besq, Markus Maagaard (th.) og Martin Møller (tv.)

Læs DSS´pressemeddelelse efter DM her. DSS har også en Facebookside, hvor der er flere billeder fra DM i skoleskak.
Dejligt at se, at adskillige af de skoleskakspillere, der havde kvalificeret sig til DM, også er flittige deltagere i SGP-turneringerne i Sydjysk Hovedkreds – og dermed veletablerede som “organiserede” skakspillere.

22-11-2017
Vojens Juleturnering – 4. afdeling af SydGrandPrix – den 28. december 2017.

De mange reklamer og julepynten i butikkerne kan godt give indtryk af, at julen står for døren. Det gør den ikke (!) endnu, men en vis planlægning er nødvendig. Når de “fede” juledage er overstået, trænger du garanteret til andre oplevelser. Så dukker hurtigskakturneringen i Vojens op som redningsplanke. Det foregår som sædvanligt 4. juledag – det vil i år sige torsdag den 28. december.
Se hele invitationen her og tilmeld dig i god tid via DSUs turneringshjemmeside, hvor du også kan se, hvem der allerede er tilmeldt.

21-11-2017
Fuldt program i Holdturneringens A-række, gruppe 1.

Mandag aften blev alle 3 kampe i gruppen afviklet. Vojens Skakklub har 2 hold i samme gruppe i år, og de mødtes rimeligt nok i 1. runde. Det blev som forventet en klar sejr til Vojens 1 med cifrene 3½-½. Morten Jessen reddede andetholdets ære ved at spille remis mod Finn Nielsen. Karl Posselt havde remissen inden for rækkevidde, men Mogens Larssons større slutspilrutine blev som så ofte før afgørende.
Resultater og gruppetabel kan findes her.
3 af aftenens partier kan gennemspilles på skærmen her.

20-11-2017
Husk de ugentlige radioskakudsendelser med Lars Schandorff som vært.

Find dem på Radio 24|7 eller genhør dem her.

13-11-2017
Klubturneringen.

Der blev spillet 4 partier i klubturneringen mandag aften. I gruppe 2 gjorde Morten førstepladsen og oprykningen til gruppe 1 færdig. Han sluttede med en sejr over Gagik og i alt 6 points. Ole spillede remis mod Anatolii og er tæt på andenpladsen. Dog resterer endnu et udsat parti mellem Kresten og Palle.

I gruppe 1 var der topopgør mellem Martin og Finn, mens Mogens også havde masser at kæmpe for imod Jesper. Martin er i mere end én forstand efterhånden selvkørende. Han blev 18 år på dagen, havde fået lov til at låne bilen og medbragte en flot kagemand. Desuden vandt han sit parti over Finn i fin stil. Da Mogens med noget besvær vandt over Jesper, slutter Martin og Mogens side om side med hver 6 points og uden nederlag. Mogens tager førstepladsen på bedre korrektion, men der bliver givetvis hård kamp om det samlede klubmesterskab mellem disse 2 i denne sæson.
Se resultater og stilling her. Korrektion kan findes ved at klikke på fanen “Stilling”.

13-11-2017
Hurtigskak i Fredericia.

I lørdags var 52 deltagere mødt op til 3. afdeling af SydGrandPrix – heraf 5 fra Vojens, nemlig Morten Jessen, Martin Møller, Jesper Kallesen, Olexandr Pershuta og Karl Posselt. Deltagerantallet havde fået et rigtig godt nøk opad i forhold til de 2 første afdelinger, og dagen forløb fint i henhold til den lagte tidsplan. Der blev spillet i “rene” klassegrupper bortset fra 1. og 2. klasse, der var slået sammen til én gruppe. I Skoleskakgruppen blev der spillet alle mod alle med 11 deltagere.
I mesterklassen blev Mubariz Murtuzov (Alssund) en lidt overraskende vinder. Specielt, fordi han var én af de lavest ratede, fordi han scorede ikke færre end 6½ points og undervejs bl.a. besejrede (U-Europamester) Jonas Bjerre, Kim Skaanning og Tihomir Borovnica. Mubariz afgav kun en remis til sin egen søn Rauff!

I grupen af 1. og 2.-klasse-spillere scorede Martin Møller 50%, d.v.s. lidt under, hvad han normalt klarer i en hurtigturnering. Gruppevinder blev Jan Rosenberg (Springeren), der konsekvent deltager i samtlige SGP-er.
I 3. klasse lykkedes det for en sjælden gangs skyld Karl Posselt at score over middel, og 4½ points var tilstrækkeligt til en andenplads efter bl.a. at have kikset en meget fordelagtig stilling mod gruppevinder Simon Ehrenreich. I samme gruppe nåede Jesper Kallesen op på 4 points, mens Morten Jessen måtte nøjes med 3½.
I 4. klasse var Vitus Medhus (U8, Evans) suveræn med 6 points.
I Skoleskakgruppen klarede Olexandr Pershuta sig glimrende med 8 af 11 points i en gruppe med flere meget erfarne turneringsspillere. Resultatet rakte til en flot 4.-plads.

Der er masser af grøde i ungdomsskakken, og selv om det kan være stressende for en folkepensionist at møde adskillige modstandere i en aldersklasse, der gør det svært at nå op over bordkanten, er det ualmindeligt livsbekræftende at opleve naturens gang på denne måde.

Se alle resultater i turneringstabellen her.
Den samlede stilling med tildeling af GrandPrix-points kan findes på Hovedkredsens hjemmeside. Martin og Karl ligger efter de første 3 stævner i spidsen for henholdsvis 1. og 3. klasse.

05-11-2017
Husk de ugentlige radioskakudsendelser med Lars Schandorff som vært.

Genhør dem her.

05-11-2017
Simultan med Sune Berg Hansen i Ribe.

Tirsdag den 31. oktober havde Ribe Skakklub inviteret til foredrag og simultan med Sune Berg Hansen på Hotel Ribe. Fra Vojens Skakklub havde Martin Møller og Karl Posselt takket ja til det gode tilbud.
Uden at begrave tilhørerne i snak kom Sune i sit indlæg med klare budskaber, væsentlige pointer og stof til eftertanke. En række eksempler:

 • Han betegnede sig selv som egern- eller revisorskakspiller (hader at tabe og samler små fordele, der i nogle tilfælde giver sejren i sidste ende – især mod svagere modstandere) men hyldede samtidig Bent Larsens mangel på angst for at tabe og mod til altid at spille på gevinst.
 • De bedste danske skakspillere er af forskellige grunde flyttet til udlandet!
 • Det er livsfarligt at spille skak, fordi man kan blive ved med at spille (til man dør)! Heraf også udfordringen med lederrekruttering inden for skak. Tænk på andre idrætsgrene, hvor man ofte senest i 40-årsalderen må gå over i de passives rækker – og dermed måske får tid og lyst til at gå ind i det organisatoriske arbejde.
 • Der er for lidt fleksibilitet i klubberne. Sammen med den stigende konkurrence om folks tid er det med til at få medlemstallet i klubberne til at falde år for år, selv om skak i disse år egentlig har større offentlig bevågenhed end længe.
 • Han kom naturligvis også ind på Dansk Skak Union og elitepolitikken som én af årsagerne til, at han nu er fhv. landsholdsspiller
 • I Nordeuropa er der – til forskel fra andre dele af verden – ikke prestige i at være professionel skakspiller.
 • Som personlig indrømmelse nævnte Sune, at han er meget dårlig til at have en hobby. Han er nødt til at gå “all in” i alt, hvad han foretager sig. Derfor er han en rigtig god skakspiller!

Og det fik deltagerne så at føle, da der blev stillet op simultanskak. Der var 23 deltagere i simultanforestillingen, og Sune var suveræn ved kun at afgive 2 remisser. Både Karl og Martin tabte, men Martin kunne dog notere en lille succes ved at være sidste mand på skansen. Han holdt længst ud ved brættet. I sig selv en flot præstation.
Tak til Ribe Skakklub for et fint arrangement!

30-10-2017
Taktikøvelser – den daglige dosis

Så er der igen et nyt udvalg af diagrammer med øvelser i matsætning, materialegevinst osv. klar.
Flere taktikøvelser kan findes her.

22-10-2017
Hurtigskak i Fredericia.

Invitation til SGP-3 hurtigskak i Fredericia den 11. november. Invitation og tilmelding her.

21-10-2017
Syd Grand Prix i Haderslev

blev spillet i skolernes efterårsferie med 37 deltagere – et par stykker flere end i 2016. Vinder af Mestergruppen blev én af Haderslev Skakklubs egne medlemmer Jesper K. Jensen, der som eneste ubesejrede i gruppen sluttede med flotte 6 points.

I 1. klasse var det Dennis Schwarz (Bov), der ligeledes ubesejret snuppede førstepladen med 5 points.

2.-3.-4. klasse var samlet i én gruppe. Her sluttede 3 spillere på en delt førsteplads med hver 5½ points. Det var Hans Chr. Baagøe (Vamdrup), Erik Pontoppidan (Evans) og Janith Easwaralingam (Fredericia).

Skoleskakgruppen blev vundet suverænt vundet af Daniel Zhu med fuldt hus – 7 points af 7 mulige! Anosh Easwaralingam (Fredericia) sluttede som nr. 2 med 6 points.

Fra Vojens deltog Martin Møller, Morten Jessen, Karl Posselt og B-medlem Jesper Kallesen. Ingen af dem klarede sig godt nok til en præmie. Martin, Jesper og Morten sluttede med 2½ points, mens Karl uden at imponere sneg sig op på 3.

Se alle resultater i turneringstabellerne her.

Billedet herunder: Stilling fra partiet Karl Posselt – Tommy Hansen i 1. runde. Sort trækker og vinder!

18-10-2017
Den tyske Schachbundesliga
begynder i den kommende weekend med en dobbeltrunde.
Se spilleplanen for sæsonen her.
Partier fra holdkampene bliver offentliggjort her.

17-10-2017
Invitation til Syd Grand Prix i Vojens

4. afdeling af sæsonens SGP-stævner torsdag d. 28. december 2017 i Lagoniskolens Aula, Unionvej 4, 6500 Vojens. Der spilles 7 runder hurtigskak med start kl. 9.30. Gruppeinddeling efter hurtigskak rating pr. 1/9-2017. Se hele invitationen her.
Tilmelding via DSUs turneringshjemmeside.

12-10-2017
Klubturneringen

Alle partier blev spillet i 4. runde af klubturneringen i mandags. Langvarige og spændende partier i begge grupper.
Resultater og turneringstabel kan ses her.

05-10-2017
Nimzowitsch vender tilbage!

Ja, det er ikke den forlængst afdøde skakmester, der går igen, men derimod radioprogrammet Nimzowitsch, der vender tilbage på Radio 24|7 – med stormester Lars Schandorff som vært.
Programmet bliver ugentligt og sendes natten mellem lørdag og søndag i tidsrummet kl. 04-05. Heldigvis kan man også finde programmet som podcast, så man kan høre det når som helst.
Alle de hidtidige programmer i serien kan findes på Radio 24|7´s hjemmeside – eller her. Programmet fra 01-10-2017 handler om World Cup 2017.

Radio 24|7 har i øvrigt også andre interessante podcasts om skak – f.eks. RomerRiget om skak fra 30-11-2013.

03-10-2017
Klubturneringen

3 udsatte partier blev spillet mandag aften, så tabellen nu er komplet efter 3. runde. Der er endog spillet enkelte partier forud – fordelen ved alle-mod-alle-grupper. I gruppe 1 gav aftenens kampe remis mellem Bo og Mogens, mens Finn besejrede Karl. I gruppe 2 vandt Anatolii over Gagik. Se resultater og stilling her.

30-09-2017
Invitation til Syd Grand Prix i Haderslev

Anden runde i årets SGP turnering spilles lørdag d. 21. oktober i Haderslevs Skakklubs  lokaler på UC Syd, Lembeckesvej 7B, 1. sal. Der spilles 7 runder Monrad a 25 min. pr. parti med start kl. 9.30. Gruppeinddeling efter hurtigskak rating pr. 1/9-2017. Tilmelding via DSUs turneringshjemmeside.

28-09-2017
Haderslev Kommunes skakdag.

Med Majbritt Nørgaard Wind (matematikkonsulent i Pædagogisk Center Haderslev) som initiativtager og indpisker løb et nyt initiativ i dag af stabelen i Haderslev kommune. Alle kommunens skoler var inviteret til at sende hver 30 skoleskakelever fra 2.-4. klasse til et fælles skoleskakstævne på Sct. Severin Skole. Ca. 220 deltagere mødt op og fik en herlig dag med bræt og brikker. Blandt hjælperne var – foruden skoleskaklærere og andre lærere – Kai Bjørnskov fra Haderslev Skakklub og Karl Posselt fra Vojens Skakklub.
Set fra en Vojens- vinkel var det beklageligt, at kun Sommersted Skole fra den tidligere Vojens Kommune var blandt deltagerne, men det kunne være spændende at udvikle konceptet til en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor endnu flere skoler får lyst til at deltage med endnu flere elever, hvis der kan skaffes lokaler og hjælpere nok.

Se yderligere omtale af arrangementet i Ugeavisen Haderslev samt video her.
Dansk Skole Skak har også bragt omtale af arrangementet på organisationens hjemmeside.

28-09-2017
Klubturneringen – 3. runde

Bortset fra en enkelt hurtig afgørelse blev også partierne i 3. runde intense og spændende. Ikke mindst det interessante møde mellem klubbens efterhånden grand old regerende klubmester Mogens K. Larsson og den fremstormende junior Martin Møller var tæt – formentlig med gevinstchancer til begge sider i løbet af det lange parti. I midtspillet så Mogens´stilling god ud, men angrebet kom aldrig i gang. I slutspillet havde Martin en stor mulighed for at afgøre tingene til sin fordel, men det lykkedes Mogens med en minusbonde at få afviklet til et slutspil med uligefarvede løbere, og så endte det hele med remis. Se resultater og stilling her.

18-09-2017
Klubturneringen

I aften blev der spillet 5 partier i 2. runde. Desuden blev yderligere ét parti fra 5. runde afviklet forud.
Det var en fornøjelse at se 6 jævnbyrdige partier, der først blev afgjort efter 3+ timer. Se resultater og stilling her.

16-09-2017
Klubturneringen

Klubturneringen er i gang, men der var et par afbud til 1. runde. Til gengæld blev der spillet et parti, der hører til i 7. runde.  En mulighed, fordi deltagerne er inddelt i 2 grupper, der spiller 7 runder alle-mod-alle. Se resultater og stilling her.

16-09-2017
Syd Grand Prix.

Første afdeling af Syd Grand Prix blev spillet i dag i Kolding med Skakklubben Springeren som arrangør. I alt 34 spillere var mødt frem til start, og fra Vojens deltog Martin Møller og Karl Posselt. Desuden klubbens B-medlem Jesper Kallesen, der er A-medlem i Gråsten. Martin er i år rykket op i 1. klasse i hurtigskak, og med 4 points blev han placeret som den næstbedste og scorer 13 Grand Prix points. Jesper scorede 4½ i 3. klasse, og det var nok til en trediepræmie. Karl spillede ligeledes med i 3. klasse og endte med 3½ points uden for præmierækken. Tabellerne kan ses her.
Næste afdeling af SGP finder sted i Haderslev den 21. oktober.

14-09-2017
To danske guldmedaljer ved U-EM.
Fantastisk resultat for danske deltagere ved Ungdomseuropamesterskaberne i Rumænien. Jonas Bjerre og Jesper Thybo vandt begge guld efter sejre i sidste runde. Læs mere på DSU´s hjemmeside eller på FaceBook-siden om ungdomsskak.

08-09-2017
Invitation til Hurtigskak-DM for seniorer 2017.

Mesterskabsstævnet foregår i Herning den 7.-8. oktober 2017. Se invitationen her.

08-09-2017
Klubturneringen, efterår 2017.

Vojens Skakklubs klubturnering begynder med 1. runde mandag den 11. september 2017. Der er tilmeldt 14 deltagere, og spillerne er opdelt i 2 grupper, der spille alle mod alle (med en oversidder i hver gruppe). Gruppeinddeling m.m. kan findes her. God fornøjelse!

05-09-2017
SydGrandPrix 2017-18.

Så går Den nye sæsons SGP-stævner i gang igen. Datoerne for de 7 hurtigskakturneringer i Sydjysk Hovedkreds kan ses her, og første afdeling arrangeres af Skakklubben Springeren. Det foregår altså i Kolding lørdag den 16. september kl. 9.30-ca. 18. Kom og vær med, så du kan samle GrandPrix-points fra begyndelsen. Invitation og tilmelding her.

02-09-2017
Lynturnering.

På sæsonens første klubaften (28. august) deltog 9 medlemmer i en lille lynturnering. Mogens K. Larsson sejrede trods nederlag til Jesper Kallesen i 4. runde med i alt 7 points. Sammen Jesper sluttede som nr. 2 med 6½, mens Martin Møller blev 3-er med 6 points. En ny generation bider altså for alvor “de gamle” i haserne  😀

31-08-2017
Taktikøvelser – den daglige dosis

Så er der igen et nyt udvalg af diagrammer med øvelser i matsætning, materialegevinst osv. klar.
Flere taktikøvelser kan findes her.

30-08-2017
Invitation til DM i hurtigskak for seniorer 2017. 

DM bliver spillet i Herning den 7.-8. oktober. Se invitationen her.

30-08-2017
Høtteskak. 

Årets Høtteskak på fortovet foran Stine & Holmberg i Rådhuscentret blev ganske vellykket – bl.a. begunstiget af fantastisk vejr. Næsten alle klubbens medlemmer var mødt op og klar til at lade sige udfordre. Blandt udfordrerne var der et par stykker, der viste rigtig gode takter, og der var præmier i form af gavekort til Ove Kjeldsen og Jørn Marquardt.
Efter Høtten er foreløbig én ny juniorspiller dukket op i Vojens Skakklub.

[huge_it_slider id=”7″]

22-08-2017
Velkommen til en ny sæson!

En ny skaksæson står for døren i Vojens Skakklub. Velkommen til både “gamle” og nye medlemmer. Nedenstående annonce har kunnet ses i Ugeavisen MidtSyd uge 2017:33.

22-08-2017
Lundeborgturneringen 2017.

Skakklubben Sydøstfyn har i mange år afviklet en sommer-hurtigskakturnering på havnen i Lundeborg. Således også i år. Det foregik den 12. august, og fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller.
Martins hurtigskakratingtal har efterhånden sneget sig op på 1699, så konkurrencen var i år noget hårdere end tidligere. Martin var placeret i Basisgruppe 2 med en forventet score på 3,25. Resultatet blev flotte 4 points, men rakte alligevel kun til en fjerdeplads i gruppen. Hans sædvanlige følgesvend, Asbjørn Hovgård Schack (Haderslev), havde en dårlig dag og fik en sjælden bundplacering med kun 1½ points i Mester 3.
Turneringen blev vundet af Mads Boe foran Jonas Bjerre – begge med 5 points.
Se mere her.

22-08-2017
Sinquefield Cup 2017.
Vachier-Lagraves sejr over Carlsen blev afgørende for slutstillingen i Sinquefield Cup. Vachier-Lagrave vandt turneringen med 6 points foran Carlsen og Anand med 5½. Se tabel m.m. her.

06-08-2017
Sinquefield Cup 2017 – Verdensmesteren blev menneskelig.
I 4. runde af Sinquefield Cup, der indgår i Grand Chess Tour nørklede Magnus Carlsen som sædvandlig rundt i en ret lige stilling, indtil han tilsyneladende fik afgørende fordel. Men da han skulle eksekvere, svigtede koncentrationen. I stedet kunne Maxime Vachier-Lagrave tørre sveden af panden i topopgøret og høste et helt point – og dermed bringe sig alene i spidsen for turneringen med 3 af 4 points. Partiet følger herunder. I diagramstillingen bør Hvid spille 46. Td2 for at fastholde fordelen.

Verdensmesteren var hurtig til at fordøje denne bitre pille, og søndag aften vandt han forholdsvis let over Wesley So, der opgav efter bare 22 træk i en stilling, hvor Carlsen havde 2 merbønder.

Live partier fra turneringen kan ses her. Mandag den 7. august er fridag for deltagerne. Vachier-Lagrave fører turneringen med 3½ points efter 5 runder – et halvt point foran de nærmeste forfølgere.

05-08-2017
Nimzowitsch – Radioskak.

Under fællestitlen Nimzowitsch har Radio 24|7 med Lars Schandorff som studievært sendt et skakprogram hver tirsdag-onsdag-torsdag-fredag og lørdag i perioden 4. juli – 5. august 2017. Den sidste af de 25 planlagte udsendelser handler meget passende om den store skakmester og -pædagog Nimzowitsch selv. Udsendelserne kan findes via Radio 24|7 eller genhøres her.

04-08-2017
Taktikøvelser – den daglige dosis

Så er der igen et nyt udvalg af diagrammer med øvelser i matsætning, materialegevinst osv. klar.
Flere taktikøvelser kan findes her.

01-08-2017
Springeren 2017:2.

Vi nærmer os begyndelsen på en ny skaksæson i Vojens Skakklub, og i den anledning udkommer et nyt nummer af medlemsbladet SPRINGEREN. Bladet kan allerede nu læses på nettet her, mens det på tryk vil havne i medlemmernes postkasse i løbet af august.

30-07-2017
Xtracon Chess Open 2017.

Turneringen er færdigspillet, og Baadur Jobava fastholdt sin udelte førsteplads med 8½ points. Stillingen i toppen:

Slutstillingen i toppen:
1. GM Baadur Jobava, Geoarigen (2714), 8½ point
2. GM Krishnan Sasikiran, Indien (2688), 8 point
3. GM Marin Bosiocic, Kroatien (2616), 8 point
4. GM Nikita Vitiugov, Rusland (2724), 8 point
5. GM Narayanan Sunilduth Lyna, Indien (2564), 8 point
6. GM Nigel D. Short, England (2688), 8 point
7. GM Ivan Saric, Kroatien (2621), 8 point
8. IM Andrey Kvon, Uzbekistan (2500), 8 point
9. GM Mads Andersen, Danmark (2586), 8 point

Bedst placerede danskere herefter:
21. Filip Boe Olsen 7½
30. Jakob Aabling Thomsen 7
35. Jonas Bjerre 7
41. Allan Stig Rasmussen 7
42. Carsten Høi 7
46. Tobias Rostgaard 7

For Filip Boes vedkommende er resultatet et regulært gennembrud, der giver både IM-norm og en klækkelig gevinst på ratingskalaen!
Asbjørn Hovgård Schacks (Haderslev) 5½ points rakte til en placering som nr. 145.

30-07-2017
Invitation til Fredericia Byturnering.

5 runders koordineret EMT fra 4. september 2017. Invitation og tilmelding her.

28-07-2017
Xtracon Chess Open 2017.

Efter at 8 af 10 runder er spillet, har den skakmæssigt farverige Baadur Jobava, der i dagens parti besejrede Nigel Short,  bragt sig alene i spidsen med en fantastisk score på 7½ points. Lige efter følger Narayanan Sunilduth Lyna med 7, og derefter er der ikke færre end 14 spillere med hver 6½ points. Heriblandt Danmarksmester Mads Andersen. Yderligere 3 danskere ligger i gruppen med 6 points. Det er Jakob Aabling-Thomsen, Allan Stig Rasmussen  og overraskelsen Jacob Abildlund Brorsen. Den (meget) tidligere Vojens-spiller Kristen Schmidt har scoret 5½. Det rækker til en placering som nr. 67, mens Asbjørn Hovgård Schack fra Haderslev ligger på plads 140 med solide 4½. Ole Bu Kvaløy – omtalt her på siden i forgårs – har skaffet sig i alt 3½ points!
Turneringshjemmesiden er yderst informativ og værd at besøge med bl.a. runderapporter, videointerviews med et par interessante stormestre samt naturligvis masser af live-partier fra hver runde. Alle partier fra turneringen kan downloades her.

26-07-2017

Ole Bu Kvaløy, Stavanger Sjakklubb

Skaktalent fra Stavanger. Det er for tidligt at udråbe Aksel Bu Kvaløy (ELO-rating 1818) til skakvidunderbarn på Carlsen-niveau, men den 8-årige nordmand stod for den største overraskelse i 1. runde af XtraCon Chess Open 2017 ved at besejre tyske Benjamin Dauth (2332). Partiet er gengivet og kommenteret på det norske site Matt & Patt, og norske aviser er naturligvis også helt vilde – se f.eks. Aftenposten. Hold øje med den lille fyr, selv om han ikke vinder hver gang. Han har indtil videre scoret 2 points i de første 5 runder af turneringen – se her.

25-07-2017
Xtracon Chess Open 2017.

Et meget fint, lille parti fra dagens 5. runde. I diagramstillingen finder Urkedal det overraskende, men stærke 15. De4. Det koster tilsyneladende en bonde, men efter 15. – Dxe4 16. fxe4 Txe4 har Hvid et ubehageligt svar: 17. Le2! Læg mærke til svagheden på g7, der i sidste ende bliver afgørende for partiet.

Også afslutningen på partiet Wei Ming – Jobava er overordentlig seværdigt. Han er ikke bange for at sætte Dronningen i slag!

Efter dagens 5. runde er antallet af spillere med maksimum points blevet minimeret til 2 – Marin Bosiocic og Frode Urkedal, mens ikke færre end 13 spillere følger lige efter med 4½ points. Efter endnu en remis er bedste danske – Mads Andersen – sunket til en placering som nr. 19. Blandt deltagerne fra Sydjysk Hovedkreds er den lokale Asbjørn Hovgård Schack (Haderslev Skakklub), der allerede har nået sin forventede score og med 2½ points indtager 184.-pladsen. Se stillingen her.

25-07-2017
Simultanskak.

Der sker mange ting, når flere end 400 skakspillere er samlet til XtraCon Chess Open i Helsingør. Bl.a. har der været simultanskak med Sune Berg. Se partierne her.
Følg i øvrigt med i tabellen for XtraCon Chess Open her. 7 spillere har maksimum points efter 4 runder, mens bedst placerede dansker er Mads Andersen med 3½ points på en foreløbig 14. plads.

22-07-2017
Xtracon Chess Open 2017.

I dag begynder Xtracon Chess Open 2017 (tidligere Politiken Cup),  der er årets største skakbegivenhed i Danmark med flere end 400 deltagere fra mere end 30 lande. Turneringen spilles på Konventum i Helsingør. Blandt deltagerne er 24 stormestre, en WGM og 22 internationale mestre. Gennemsnitsrating for de øverste 10 spillere ligger skyhøjt på 2658, og blandt disse er der farverige og publikumsvenlige stormestre som f.eks. Nigel Short og Baadur Jobava – og vores egen regerende Danmarksmester Mads Andersen.
Mens turneringen løber, er der livetransmission og kommentering (Per Andreasen) samt en masse interessante sidebegivenheder som f.eks. simultan (Sune Berg), foredrag med Sokolov (om en ny skakbog) og Timman (om Bent Larsen), lynturnering, parlyn, DM i opgaveløsning (problemskak) og børnecup. For skakinteresserede er der således, selv om man ikke er turneringsdeltager, en masse gode grunde til at besøge Helsingør i perioden 22.-30. juli.
Turneringens første runde spilles i dag og et udvalg af partierne kan følges live her. Kommentarer af Per Andreasen m.fl kan findes på YouTube.
Meget mere om turneringen kan findes på turneringshjemmesiden.

21-07-2017
Radioskak.

Schandorff gør det glimrende i Radio 24|7 med interessante gæster og instruktive partier. Lad os håbe, det ikke bliver en éngangsforeteelse i Danmark. Skulle du have lyst til mere, kan Ben Johnsons ugentlige podcasts med altuelle samtaler med stormestre og andre skakpersonligheder på The Perpetual Chess Podcast anbefales. De kommer vidt omkring og forudsætter naturligvis, at man ikke lader sig afskrække af sproget, der er engelsk/amerikansk. Indtil videre ligger der 32 podcasts på siden. Den nyeste er en samtale med Nakamura.

13-07-2017
Nimzowitsch – Radioskak.

Under fællestitlen Nimzowitsch sender Radio 24|7 med Lars Schandorff som studievært et skakprogram hver tirsdag-onsdag-torsdag-fredag og lørdag i perioden 4. juli – 5. august 2017. Udsendelserne kan findes via Radio 24|7 eller genhøres her.

08-07-2017
Philidor trækker sig fra Xtracon Skakligaen!

Den overraskende nyhed er sluppet løs på skak.dk. Klubben skriver: ” Baggrunden for vores beslutning er, at det desværre ikke er muligt for os at stille med et konkurrencedygtigt hold i den kommende sæson. Vi har taget konsekvensen og gør i stedet plads til, at en anden, skaksulten klub kan få lov at prøve kræfter af i Skakligaen.
Vi beklager naturligvis de udfordringer, det må medføre i divisions-kabalen, men glæder os til at følge med fra sidelinjen”

Philidor blev stiftet for 6 år siden og startede i Københavns Skak Unions 1. række i sæsonen 2011/2012, og efter oprykninger i samtlige sæsoner har holdet vundet Danmarksmesterskabet de seneste to sæsoner.

Klubben bliver ikke nedlagt, men stiller ikke op i holdturneringen den kommende sæson.

04-07-2017
EM i seniorskak for hold.

Glimrende resultater til de danske seniorhold ved EM i Novi Sad. I aldersgruppen 65+ blev det til en flot sølvmedalje, mens 50+ holdet sluttede på 5.-pladsen. Læs mere på DSU´s hjemmeside.

03-07-2017
Mellem 2 sæsoner.

Selv om Vojens Skakkub holder sommerpause, er der masser af muligheder for at holde formen ved lige, og Martin Møller fra klubben holder langtfra sommerferie fra skak. I forrige weekend var der Fynsmesterskab i lyn. Martin havde en skidt indledende runde og kom derfor (kun) i finalegruppe 4. Men så havde han også fået søvnen gnedet ud af øjnene,og han vandt denne gruppe med 11½ af 14.
Vejle (Evans) har sommerferieskak hver torsdag – skiftende mellem hurtig, lyn og handicapturnering. I torsdags deltog Martin i lynturneringen og klarede sig pænt.
Efter Tjele står den nok på endnu et par ture til Vejle og et par mandage til Odense (en hyggelig turnering på en cafe midt i Odense). Andre muligheder er gågadeskak (lørdage) i Fredericia, Lundeborg 2017
Én af grundene til Martins mange skakture er et fint kompagniskab med Asbjørn Hovgård Schack fra Haderslev samt de 2 drenges meget velvillige forældre, der sørger for transport!

03-07-2017
Haderslev Skakklub har fået nyt spillested.
Haderslev Skak Klub har fået nye spillelokaler hos UC Syd, det tidligere Haderslev Statsseminarium.  Adressen: Lembckesvej 7B, 1. sal og ind til højre. Store rum med fine faciliteter for både spil og analyse – en flot ramme for klubaftener og turneringer.  Oveni – gode parkeringsforhold. Nyheden er klippet fra Haderslev Skakklubs hjemmeside.
Flytningen har ikke nogen sammenhæng med den mediestorm, der p.t. raser om VUC, hvor klubben hidtil har haft hjemsted.

02-07-2017
Skaksommerlejr 2017. 

Søndag den 2. juli begynder den årlige skaksommerlejr på Tjele Efterskole. 122 børn er klar til en uges skakløjer m.m. på den fuldtegnede lejr. Fra Vojens Skakklub deltager Martin Møller, mens Haderslev Skakklub er repræsenteret ved Asbjørn Hovgård Schack.

En lille rapport fra Martins mor, der søndag afleverede de to Vojens/Haderslev drenge i Tjele- klar til årets skakbegivenhed nemlig skaksommerlejren: Der var gensynsglæde med venner fra tidligere lejre, og på Tjele osede der af spænding på, hvad den kommende uge mon vil byde på, hvem skal jeg dele værelse med, hvor er skakbrikkerne….
Skaksommerlejren blev fuldt ud booket på ikke mindre end 18 timer. Derfor har de to drenge set frem til dette højdepunkt. Martin er med for 4. gang, mens Asbjørn har været med 5 gange. Asbjørn har spillet sig i elitegruppen (rating over 1923), der får mere undervisning end de øvrige. Men skaklejren indeholder både skak og andre aktiviteter med udfordringer for både hjerne og krop.
Følg begivenhederne på lejrhjemmesiden.

01-07-2017
Regler for skakspillet.

Så er en ny udgave af Skakhåndbogen – version 15.8 med de seneste regelændringer pr. 01-07-2017 indarbejdet – tilgængelig på Dansk Skak Unions hjemmeside.
En kort oversigt over regelændringerne fra FIDE kan ses her.

30-06-2017
Taktikøvelser.

Så er der kommet en ny samling af taktikopgaver på hjemmesiden.
Taktikopgaver 6.
Find flere øvelser her.

29-06-2017
Nimzowitsch 

På Radio 24/7 byder stormester Lars Schandorff snart velkommen til et nyt, nørdet skakmagasin, der er opkaldt Danmarks skaklærer nummer ét – den lettiske skaklegende Aaron Nimzowitsch. Programmet får premiére tirsdag den 4. juli og sendes på alle hverdag i perioden indtil 5. august. Udsendelsestidspunktet er kl. 03:05-04:00 (!), så for de fleste almindelige A- eller B-mennesker bliver den mest interessante lyttemetode givetvis streaming eller Podcast på et tidspunkt, der ikke ødelægger nattesøvnen.

25-06-2017
Sommerferie.

Sommerferien i Hamburg og på Rügen bød ikke på megen skak, men dog på et par store skakbrætter i en forstad til Hamburg (Rosarium Uetersen) og i en lille landsby med ferielejligheder på Rügen (Polchow). Desværre uden aktivitet her og nu, men dog med muligheder…

05-06-2017
Pokalfinalen.

Den 4. juni blev der spille finaler i Dansk Skak Unions Pokalturnering for 4-mands-hold (hurtigskak) i Svendborg.
Resultaterne for holdene fra Sydjysk Hovedkreds:

Eliterækken: Evans blev nr. 10 af 14 hold med 11½ points.
Bredderækken: Evans blev nr. 4 (13 points) og Esbjerg nr. 7-8 (12 points)
Seniorrække 50+: Fredericia blev. nr. 1 (19½ points), Bov blev nr. 4 (15 points) og Evans blev nr. 16 (5½ points)
Seniorrække 65+: Ingen deltagere fra Sydjysk Hovedkreds
Juniorrækken: Fredericia blev nr. 3 (16 points)

Alle resultater – både samlede og individuelle – kan findes via DSU´s hjemmeside.
Se billeder af vinderne på FaceBook.

05-06-2017
Dansk Skak Salg.

Dansk Skak Salg – Unionens egen forretning – skal have ny direktør. Se stillingsopslaget her.

Dansk Skaksalg ApS er 100% ejet af Dansk Skak Union. Et af Dansk Skaksalgs ApS´s formål er at sikre Dansk Skak Unions medlemsklubber og danske skakspillere gode skakmaterialer og litteratur til rimelige priser.

02-06-2017
Taktikøvelser.

Så er der kommet en ny samling af taktikopgaver på hjemmesiden.
Taktikopgaver 5.
Find flere øvelser her.

31-05-2017
Løgumkloster Byturnering.

Eivind Østerby Ambøg - vinder af Løgumkloster Byturnering 2017
Ejvind Østerby Ambøg – vinder af Løgumkloster Byturnering 2017

Så er de sidste runder af Byturneringen spillet, og der er fundet en ny Bymester 2017. Den øverste gruppe var delt i top og bund inden sidste runde, og kun 2 spillere kunne nå præmieplaceringer og bymesterskab. Det var til gengæld fint for spændingen, at netop disse 2 – Ejvind Østerby Ambøg (Haderslev) og Karl Posselt (Vojens) – skulle mødes i sidste runde. Inden da havde Ejvind vundet alle sine partier, mens Karl havde afgivet en enkelt remis. Ejvind kunne derfor nøjes med remis, og sådan blev det. Karl forsøgte med de sorte brikker at overraske med Aljechins forsvar, men forcerede et modangreb mod det hvide centrum og gav derved Ejvind mulighed for en kombination, der måske gav mulighed for at spille på gevinst. For ikke at bringe turneringssejren i fare, tilbød Ejvind remis, og tilbuddet blev accepteret. Altså 4½ points til Ejvind og 4 points til Karl. Begge spillere klarede sig gennem turneringen uden nederlag. Ejvind var forhåndsfavorit, mens Karl med en forventet score på kun 1,55 fik rettet gevaldigt op på ratingkontoen med en tilvækst på 148!
I gruppe 2 var der præmier til Scot W. Jensen (Løgumkloster), der fik fuldt hus med 5 points af 5 mulige. Nis H. Madsen (Løgumkloster) besatte andenpladsen med 3 foran Morten Jessen (Vojens) med samme pointstal, men lidt dårligere korrektion. Kresten Beck (Vojens) fik med 2½ points præmie som bedste spiller under 1300. Øvrige Vojens-deltagere (Benny Christensen, Martin Møller og Gagik Sahakian) klarede sig under forventet.
Se turneringstabel og partier her.

14-05-2017
Løgumkloster Byturnering.

Tirsdag den 9. maj blev 3. runde af Løgumklosters byturnering spillet. I gruppe 1 sikrede Ejvind Østerby Ambøg sig udelt føring med maksimumpoint ved at vinde over Jesper Kallesen; Jesper har ikke rigtig tur i den i år, det var 3. nederlag. Karl Posselt, der også havde maksimumpoint før aftenens runde måtte nøjes med remis mod Hans Chr. Baagøe. Karl turde ikke satse på gevinst i tidnød – selv om der gemte sig en ganske nem gevinst i slutstillingen!
Det sidste parti i aftenens runde i gruppen mellem Benny Christensen og Martin Møller blev udsat. I gruppe 2 sikrede Scot Wolfgang Jensen også udelt føring med maksimumpoint idet han vandt over Morten Jessen. Nis H Madsen vandt over Gagik Sahakian; Karl Martin Kristensen over Jens Peter Jensen og partiet mellem Aage Munksgaard og Kresten Beck blev remis. Se detaljer her.

06-05-2017
Taktikøvelser.

Skaktræning kan foregå på mange måder. Én af de sjovere metoder er at løse opgaver ud fra stillinger/diagrammer. Det kan være matsætninger, kombinationer med henblik på materialegevinst, remisvarianter osv.
Her på hjemmesiden vil der blive bragt et stigende antal af den type opgaver – de første er klar allerede nu.
Fælles for opgaverne er, at hvid trækker først. Desuden er hver opgave forsynet med en FEN-kode, der kan kopieres og f.eks. sættes ind i et skakprogram som Fritz (Paste position), så man kan flytte på brikkerne og gøre flere forsøg, når en opgave ikke er helt enkel. Prøv selv! En lille daglig dosis giver god træning i at vurdere stillinger eller genkende mønstre. Sværhedsgraden er varierende, men alle kan være med. Find taktikopgaverne her:
Taktikopgaver 1.
Taktikopgaver 2.
Taktikopgaver 3.
Taktikopgaver 4.

04-05-2017
Baden Baden afslutter Bundesligasæsonen med stil.

Peter Heine Nielsen med guldmedalje

OSG Baden Baden – med Peter Heine Nielsen på holdet – er tilbage på den tyske holdskaktrone. Læs mere og se fotos, video m.m. på Bundesligaens egen hjemmeside. Partierne fra hele sæsonen offentliggøres her.

30-04-2017
Til lykke, Martin!

Martin Møller blev vinder af Basisgruppe 7 i weekendens Sondex Cup. Martin var ratingfavorit, men lørdag aften var humøret ikke i top efter en dag, hvor det kun var blevet til et halvt point. Søndagens 2 runder resulterede imidlertid i 2 sejre, og da nærmeste modstander tabte et skridt, kunne Martin sætte sig på en udelt førsteplads med 3½ points, præmie og en ratinggevinst på 26 points. (Ny rating 1669).
Vinder af øverste IM-gruppe blev Jesper Søndergaard Thybo, der dermed føjede endnu et flot resultat til tredjepladsen ved det netop overståede DM.
Alle resultater/tabeller findes på DSU´s turneringsside.
Jydske Vestkysten skriver om Sondex Cup, der målt på deltagerantal er landets tredjestørste.

28-04-2017
Sondex Cup – Kolding Byturnering 2017.

Årets udgave af Sondex Cup begynder i aften. Turneringen har 120 deltagere fordelt på (6-mandsgrupper, der spiller alle-mod-alle) 2 IM-grupper, 7 Mestergrupper og 11 Basisgrupper.
Fra Vojens Skakklub deltager Martin Møller i Basis 7.
Live-brætter kan følges her, og resultater/tabeller findes på DSU´s turneringsside.

Koldings borgmester Jørn Pedersen tager det første træk for “Mr. Sondex” – Aage Søndergaard Nielsen. Fotoet er fra sidste års turnering.

24-04-2017
Sæsonafslutning.

Mandag aften sluttede 2016-17-sæsonen i Vojens Skakklub. Børnene i Skakskolen spillede en lille turnering, der blev vundet af Oleksandr Pershuta, der fik medalje, mens øvrige børn fik en lille køleskabsmagnet formet som en skakbrik. Der var slik, sodavand og kage til alle.
For de voksne skakspillere var der alle-mod-alle lynturnering med 10 deltagere. Aftenens vinder blev Mogens K. Larsson med 7½ points foran Martin Møller med 6½ og Karl Posselt med 6 points.
Efterfølgende var der fælles kaffebord med ostemad, kage, småkager og lidt slik – og en masse hyggesnak, inden formanden uddelte præmier for det samlede resultat af sæsonens 2 afdelinger af klubturneringen (i alt 14 runder). Efter korrektionsberegninger blev resultatet en tredjeplads til Benny Christensen (9 points), en andenplads til Finn Nielsen (10½ points), en førsteplads – og dermed et genvundet klubmesterskab til Mogens K. Larsson ligeledes med 10½ points.

Præmietagere i klubturneringn 2016-17
Før og efter kampen er vi gode venner! Fra venstre Benny Christensen, Mogens K Larsson og Finn Nielsen

Vojens Skakklub holder nu sommerpause, men indleder en ny sæson i forbindelse med Vojens Høtte i uge 34 – og med første almindelige klubaften i den nye sæson mandag den 28. august 2017. Tak for den forløbne sæson og på gensyn til alle medlemmer!

22-04-2017
Pokalturneringen.

I dag blev Sydjysk Hovedkreds´ kvalifikationsstævne til finalen i Dansk Skak Unions Pokalturnering for hold afviklet i Grindsted. Desværre stillede kun tre breddehold til start. Foruden værterne fra Grindsted deltog Skakklubben Evans og Esbjerg Skakforening. Tønder Skakklub havde også tilmeldt et hold der desværre måtte trække sig i sidste øjeblik pga. sygdom.
De tre tilbageværende mandskaber spillede en dobbeltrundig alle-mod-alle, og efter de 6 runder var esbjergenserne at finde på den øverste plads med 19 brætpoints. På andenpladsen fulgte det vejlensiske mandskab der blev noteret for 17 brætpoints, 5 flere end værterne fra Grindsted Skakklub. Således har Esbjerg Skakforening kvalificeret sig til DSU’s Pokalfinale i Pinsen med et breddehold, der får selskab af både et bredde- og et elitehold fra Skakklubben Evans. Pokalfinalen spilles Pinsesøndag d. 4. juni i Svendborg. Der er fri tilmelding til finalen for hold i junior- og seniorrækkerne.
Slutstilling og enkeltresultater kan findes her.

19-04-2017
Hæderstegn og initiativpræmie.

På grundlag af indstillinger fra bestyrelsen for Sydjysk Hovedkreds blev der i forbindelse med Påskens Delegeretmøde i Dansk Skak Union uddelt hæderstegn til Jean Bloch Mikkelsen (Skakkluben Centrum) og initiativpræmie til Skakklubben Springeren.
Se listen over hæderstegn og initiativpræmier i 4. og 5. Hovedkreds, der i 2015 blev sammenlagt til Sydjysk Hovedkreds her.
Motiveringerne vil senere kunne ses på tryk i det kommende nummer af Skakbladet.

19-04-2017
Løgumkloster Byturnering 2017.

I går blev 2. runde spillet i byturneringen. I gruppe 1 vandt Ejvind Ambøg over H.C. Baagøe, mens Karl Posselt vandt over Martin Møller. Partiet mellem Jesper Kallesen og Benny Christensen var spillet forud med Benny som sejrherre. Dermed ligger Ejvind Ambøg og Karl foreløbig i spidsen med maksimum points. I gruppe 2 vandt Scot W. Jensen over Nis H. Madsen, Karl Martin Kristensen og Kresten Beck spillede remis og Aage Munksgaard vandt over Jens Peter Jensen. Partiet mellem Gagik Sahakian og Morten Jessen er udsat. Turneringstabel og partier kan findes her.

19-04-2017
Invitation til 8. Flensburger Schachwoche.

I ugen op til Pinse (29. maj – 3. juni 2017) er der igen i år masser af skakaktivitet og god propaganda for skakspillet i det travle forretningscenter Flensburg Galerie på adressen Holm 57 -61, 24937 Flensburg (Südermarkt). Flensburger Schachklub v. 1876 byder på skak for enhver smag, og invitationen kan findes her.

13-04-2017
Invitation til Horsens Lang Weekend 2017.

Turneringen finder sted den 13.-16.juli 2017 og invitation kan findes her.

12-04-2017
Påskelyn i Løgumkloster.

På Løgumkloster Skakklubs klubaften (tirsdag) mellem Palmesøndag og Påskedagene er der tradition for en åben lynturnering. Deltagerantallet er ikke nødvendigvis stort, men i år havde 14 spillere fundet ved til spillestedet på Øster Højst Skole. Heraf Vojens Skakklubs “Toftlund-afdeling” – d.v.s. Benny Christensen og Martin Møller.
Der blev spillet indledende runder i 2 grupper á 7 deltagere. Derefter opdeling i 3 finalegrupper med 6 deltagere i øverste gruppe og 4 i gruppe 2 og 3. Øverste finalegruppe blev vundet af Christian Karstensen (Tønder), mens Martin og Benny tog sig af førstepladsen i henholdsvis gruppe 2 og 3. En uformel, hyggelig turnering, som godt kunne fortjene flere deltagere. Også fin som “indstigning” i turneringsmiljøet for unge spillere.

10-04-2017
Klubturneringen.

Efter afviklingen af de sidste partier i forårets klubturnering står det klart, at Finn Nielsen har vundet denne halvsæson med 5½ points foran Mogens K. Larsson med 5. I efterårssæsonens turnering var det lige omvendt – med samme pointtal. Nu skal der regnes lidt på korrektionen for at finde ud af, hvem der løber med klubmesterskabet for sæsonen 2016-17.
Se tabellen (forår 2017) her. Tabellen fra efteråret 2016.

08-04-2017
DM i skak er i gang i Rebild.
Landsholdsklassen har spillet første runde. Den regerende danmarksmester kom godt fra start med en sejr.
Se partierne her og følg løjerne via turneringens hjemmeside eller FaceBook-side.
Tabellerne kan findes på DSU´s turneringsside.

08-04-2017
Klubaften og afvikling af udsatte partier.
Mandag den 10. april er der almindelig klubaften og afvikling af de sidste udsatte partier i Klubturneringen.
Børn i junior-skakafdelingen holder dog skole-Påskeferie fra skakken.

08-04-2017
Indbydelse til Fredericia Forår 2017.
Invitation og tilmelding her.

05-04-2017
Løgumkloster Byturnering 2017.

I går aftes blev første runde af den traditionsrige Løgumkloster Byturnering spillet. Tilslutningen til turneringen har varieret over årene, og i år er deltagerantallet faldet til 14, der er opdelt i 2 grupper. Fra Vojens Skakklub deltager ikke færre end 6 spillere, og i første runde blev det til 4 sejre og 2 nederlag.
Resultater kan findes i DSU´s turneringssystem, og partierne kan gennemspilles samme sted – eller her på Vojens Skakklubs egen hjememside.

04-04-2017
Klubturneringen.

Resultater fra klubturneringens 7. runde:
Gagik Sahakian – Finn Nielsen 0-1
Bo Arnfeldt Andersen – Palle Gejl Jørgensen 1-0
Michael Nielsen – Martin Møller 0-1
Anatolii Pershuta – Jesper Kallesen 0-1
Kresten Beck – Benny Christensen 0-1
Karl Posselt – Mogens K. Larsson ½-½
Der er mulighed for at afvikle de sidste 3 udsatte partier – enten privat eller på sidste ordinære klubaften den 10. april. Se tabellen her.

02-04-2017
Generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds den 25-03-2017.

Referatet fra generalforsamlingen den 25-03-2017 i Sydjysk Hovedkreds er nu klar efter dirigentens godkendelse. De indkomne forslag, der blev behandlet under dagsordenens pkt. 10 er samlet i et bilag, hvor man også kan se resultatet af behandlingen – altså de vedtagne forslag.
Referat
Bilag

02-04-2017
DM i skak – video af lodtrækning til Landsholdsklassen.

Lodtrækningen blev transmitteret live her. I øjeblikket er Jacob Carstensen rykket ind i Landsholdsklassen på bekostning af Rasmus Skytte – efter en fornyet gennemgang af ratingberegningen.

01-04-2017
Klubturneringen.

Der er et par udsatte partier, men nu er sidste runde lagt. Se parringerne her.
Der er mulighed for at afvikle de sidste partier – enten privat eller på sidste ordinære klubaften den 10. april.

28-03-2017
DM i skak (individuelt).

Det individuelle Danmarksmesterskab i skak spilles om sædvanligt i Påsken – i år i Rebild – med DSU og Skørping Skakklub som arrangører. De 9 runder i Landsholdsklassen spilles i perioden 8.-16. april. Feltet i Landsholdsklassen 2017 kommer til at se således ud:
GM Mads Andersen (2549), Skanderborg (Danmarksmester 2016)
GM Allan Stig Rasmussen (2534), Jetsmark
IM Igor Teplyi (2450), Nordre
IM Karsten Rasmussen (2443), Århus/Skolerne
IM Mikkel Antonsen, (2438), Køge
IM Bjørn Møller Ochsner, (2435), Århus/Skolerne
IM Jesper Søndergaard Thybo (2429), Jetsmark
IM Mads Hansen (2419), Skanderborg
FM Jacob Sylvan (2416), Nordkalotten
IM Rasmus Skytte, (2405), Århus/Skolerne

Påsken (og Rebild) er også tid og sted for en lang række skaklige møder og arrangementer, der udnytter, at så mange mennesker fra det danske skakmiljø i forvejen er samlet. Efterhånden vil mere og mere stof om Påskebegivenhederne kunne findes på DM-hjemmesiden.

28-03-2017
Generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds den 25-03-2017.

Generalforsamlingen blev afholdt i Vejen og fandt sted i god ro og orden. Fra bestyrelse og klubber var der indsendt ikke færre end 5 forslag til ændring af holdkampreglementet, og da der undervejs blev debatteret grundigt kom der adskillige ændringsforslag til. Selv om de øvrige punkter på dagsordenen ikke gav anledning til længere debat, betød de mange forslag med debat og afstemninger, at mødet trak ud og først kunne afsluttes efter ca. 4 timer! Offentliggørelse af referat og de vedtagne forslag følger senere på Hovedkredsens hjemmeside, hvor de oprindelige forslag og formandens beretning også kan findes.
Formand og 2 bestyrelsesmedlemmer blev genvalgt, mens kasserer og holdturneringsleder ikke genopstillede. Som nye bestyrelsesmedlemmer blev valgt Vagn Lauritzen (Løgumkloster) og Lars Wisler (Grindsted). Bestyrelsen har efterfølgende konstitueret sig med Karl Posselt som formand, Claus Marcussen som kasserer, kartoteksfører og webmaster, Vagn Lauritzen som holdturneringsleder, Lars Wisler som ungdomskoordinator og Søren Krabbenhøft som sekretær.

Hovedkredsbestyrelsen
Fra venstre: Søren Krabbenhøft, Claus Marcussen, Lars Wisler, Vagn Lauritzen og Karl Posselt

27-03-2017
FIDE

Det internationale skakforbund oplyser, at Kirsan Ilyumzhinov under afslutningen på et FIDE-møde i Athen den 26-03-2017 har annonceret sin tilbagetræden som FIDE President. Der er indkaldt til ekstraordinært møde i FIDE i april. Der er siden rejst tvivl om, hvorvidt nyheden er “fake news” – læs mere her.

21-03-2017
Klubturneringen

Der blev mandag aften spillet 5 partier i klubturneringens 6. runde. Resultater:
Martin Møller – Benny Christensen 0-1
Bo Arnfeldt Andersen – Jesper Kallesen 0-1
Kresten Beck – Karl Posselt ½-½
Gagik Sahakian – Anatolii Pershuta 1-0
Palle Gejl Jørgensen – Michael Nielsen 1-0
Partiet mellem Mogens K. Larsson og Finn Nielsen er udsat.
Tabellen kan ses her.

20-03-2017
XtraCon Skakligaen

Philidor genvandt Danmarksmesterskabet for hold. Hillerød og K41 må ned i 1. division.
Se tabellen her. Se og nyhedsartiklen efter afslutningen af sidste runde på Dansk Skak Unions hjemmeside.

18-03-2017
SGP-sæsonafslutning.

Oleksandr
Oleksandr med medalje efter en god præstation med 4 sejre i sin første SGP-turnering

Efter en sæson med vigende tilslutning til SGP-stævnerne blev der sat et flot punktum med 66 deltagere i den syvende og sidste “finale” i Vejle med Skakklubben Evans som arrangør. Der var særlig grund til at bemærke en meget stærkt besat Mesterklasse samt en stor skoleskakklasse med ikke færre end 21 deltagere. Fra Vojens deltog Oleksandr Pershuta i skoleskakklassen og Karl Posselt i 2. klasse. Karl havde en udpræget off day og endte sidst i 2. klasse, mens Oleksandr fik en fin debut i SGP-sammenhæng med 4 points og en samlet midterplacering, der lover godt for fremtiden. Det skal bemærkes, at Oleksandr placerede sig som 3.-bedst af spillerne under 10 år.

Arrangørerne sørgede for, at alt klappede, og deltagerne hyggede sig – uanset resultaterne ved brættet!

Alle resultater fra dagens SGP kan ses her.
Oversigten over Grand-Prix-points for hele sæsonen kan findes på Hovedkredshjemmesiden.

Martin Møller fra Vojens Skakklub vandt førstepræmie for 4 SGP-sejre i 3. klasse. Førstepladsen var heldigvis sikret inden de sidste 2 stævner, hvor Martin var forhindret i at deltage.

Til sidst har jeg lyst til at linke til en artikel om SGP-stævnet på Haderslev Skakklubs hjemmeside med overskriften “Ungerne boltrer sig i SGP-en”. Rigtig godt set af Holger Hovgård!

SGP-sæsonmestre-2016-17
SGP-sæsonmestre i Mesterklassen: Tihomir Borovnica, Kim Skaaning og Bjarne Light – og i skoleskakklassen: Vitus Medhus, Janosh Easan, Anosh Easan.

18-03-2017
XtraCon Skakligaen – DM for hold afgøres i weekenden.

Kampene spilles i Skanderborg, på Niels Ebbesen Skolen, Højvangens Torv 4.

Sidste års mestre, Philidor, er efter lørdagens 8. runde storfavoritter til at genvinde DM. Større spænding er der om nedrykning. K41 har allerede trukket Sorteper, men hvem der skal følge med ned, afgøres først i sidste runde.
Stillingen inden sidste runde kan ses her. Brætpoint er vigtigst i turneringen. Matchpoint kommer først i betragtning ved ligestilling i point scoret ved det enkelte bræt.

Live-skak fra lørdagens 8. runde:
Hillerød – Philidor
Nordre – K41
SK 68 – Nordkalotten
Team Nordea Skanderborg – Brønshøj
Århus/Skolerne – Jetsmark

Live-skak fra søndagens 9. runde (Runden spilles søndag fra klokken 10):
Brønshøj – Nordre
Jetsmark – Hillerød
K41 – Team Nordea Skanderborg
Nordkalotten – Århus/Skolerne
Philidor – SK 68

18-03-2017
Invitation til Løgumkloster Byturnering 2017.

Vær opmærksom på invitationen til Løgumkloster Byturnering med tilmeldingsfrist den 31. marts. Invitation og tilmelding her.

15-03-2017
Holdturneringen.

Det blev præcis så spændende som forudset, da der blev spillet sidste runde i holdturneringens A-række gruppe 1 i går aftes hos Springeren i Kolding. De førende hold fra Springeren og Vojens mødte hinanden i et jævnbyrdigt opgør, der sluttede 2-2 efter nederlag til Mogens K. Larsson og Finn Nielsen på bræt 1 og 2, mens Martin Møller og Karl Posselt sikrede balancen med sejre på bræt 3 og 4. Det uafgjorte resultat var dog ikke nok for nogen af parterne, idet Fredericia 3 i sidste runde besejrede gruppens bundprop Alssund med 4-0. Dermed overhalede Fredericia de øvrige hold og blev gruppevinder. Der venter nu Fredericia en kamp mod Nr. Snede, der vandt gruppe 2, om oprykning til Mesterrække 2.

Mogens brugte som sædvanlig en masse tid uden at opnå afgørende stillingsfordel, hvorefter Hans N. Paulsen trak det længste strå i Mogens´ tidnød. Finn måtte forsvare sig med sort og klarede det længe godt, men til sidst kom modstanderen tæt på Finns Kongestilling med både Tårn og Dronning, og stillingen var tabt.

På bræt 3 spillede Martin et flot parti. Et Springerangreb mod Kim Broksøs Kongestilling var samtidig et forgiftet Tårnoffer, der ville føre til skakmat. Det lykkedes Kim at redde sig ud af vanskelighederne med det yderste af neglene, hvorefter Martin måtte sadle om (i andre sportsgrene kalder man det vist temposkift). Det gjorde han fremragende, og partiet endte efter diverse afbytninger i et slutspil med en fribonde og Løber (Martin) mod Springer (Kim). Endnu en gevinst til Martin, der dermed gør sig fortjent til en scoringspræmie for 6 points af 6 mulige!

På bræt 4 var Karl hoppet ind som reserve og efter en lidt for passiv åbning, hvor Dan Sörensson med de hvide brikker ikke kendte sin besøgelsestid, lykkedes det Karl at konsolidere stillingen og kombinere sig til en let officer i midtspillet. Derefter var opgaven blot at afbytte så mange brikker som muligt, før den materielle overvægt blev afgørende.

Sluttabellen for A-rækken gruppe 1 kan ses her.

Holdkamp-Springeren-Vojens

14-03-2017
Klubturneringen.

Der blev spillet 4 partier i 5. runde af klubturneringen i går aftes. Resultaterne:
Mogens K. Larsson – Benny Christensen   1-0
Finn Nielsen – Jesper Kallesen   1-0
Michael Nielsen – Kresten Beck   0-1
Gagik Sahakian – Karl Posselt 0-1

Ingen store overraskelser, men Benny stod godt mod Mogens, indtil der kom et par slappe træk, hvorefter et kongeangreb blev afgørende. Jesper satte en officer i slag mod Finn, og så var det parti reelt afgjort. Gagik spillede et fint parti mod Karl og havde hele initiativet, indtil han overså et Tårn, der stod i slag. Resultatet kan derfor ikke siges at være retfærdigt, men…
Se tabellen her, hvor også parringerne til 6. runde kan ses.

13-03-2017
Divisionsturneringen.

Udvalgte resultater fra Divisionsturneringens sidste runde:
Bov fastholdt med en 6-2-sejr over SK-1968 i sidste runde sit forspring i 1. Division gruppe 2 og er med gruppesejren tilbage i XtraCon Skakligaen i næste sæson. I samme gruppe tabte Haderslev 2½-5½, men det rækker til en 5.-plads og forbliven i 1. Division.
I 2. Division gruppe 3 rykker Fredericia Skakforening op i 1. Division, mens Haderslev 2 slutter på en bundplacering.
Fra Sydjysk HK´s Mesterrække 1 rykker Evans 2 og Alssund 1 op i 2. Division. Klippet fra Alssunds hjemmeside: “Det er 3. oprykning på 4 sæsoner til Alssund, der næste sæson gør comeback i divisionsturneringen efter 24 års fravær”.

Både Ribe og Tønder har haft en vanskelig sæson i M1 og placerer sig på henholdsvis en 5.- og en 7.-plads.
Mesterrække 2 er endnu ikke afsluttet, men her ligger Bov som favorit til oprykning.
Alle resultater og tasbeller kan findes på DSU´s holdturneringsside.

11-03-2017
Divisionsturneringen.

I morgen søndag den 12. marts kl. 12:00 spilles den afgørende runde i Holdturneringens 1. Division og 2. Division. Se status og udsigter i.f.t. oprykning/nedrykning, inden det hele afgøres – på DSU´s hjemmeside. Her kan du også se, hvilke matcher der sendes live på nettet.

07-03-2017
Klubturneringen.

Så er de udsatte partier spillet, og vi er klar til 5. runde.
Resultaterne af mandag aftens partier:
Martin Møller – Mogens K. Larsson 0-1
Anatolii Pershuta – Kresten Beck   1-0

Martin blev noget overrasket, da Mogens valgte en anden åbning end sædvanlig med sort, hvor Mogens ofte vælger 1. e4 Sf6. Dermed var Martins hjemmeforberedelser spildt arbejde. Sådan kan det gå i skak 🙁

Turneringstabel og parringer til næste runde, der spilles mandag den 13. marts – se her.

01-03-2017
Generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds – den 25. marts 2017.

Se indkaldelsen her.

01-03-2017
Fredericia Chess 2017.

Så inviterer Fredericia Skakforening igen til IM turnering, hurtigskak og EMT. Det hele finder sted i Kr. Himmelfarts-weekenden Info og tilmelding her.

01-03-2017
Syd Grand Prix – afslutning i Evans den 18-03-2017.

Skakklubben Evans inviterer til hurtigskak SydGrandPrix – 7 – finalestævnet
Info og tilmelding her.

28-02-2017
Holdturneringen.

6. runde blev resultatmæssigt ikke nogen god runde for Vojens Skakklubs hold. I A-rækken blev det ganske vist til en smal sejr på 1½-2½ i Fredericia, men man kan frygte, at førsteholdet kan dumpe en placering eller 2 i sidste runde. Det afhænger af ugens øvrige resultater. Mod Fredericia 5 blev det til remisser til Mogens K. Larsson, Benny Christensen og Finn Nielsen, mens Martin Møller med en sejr fortsat er holdets “Mr. 100%”.

B-holdet havde en off-day mod Haderslev, hvor det efter ret hurtige nederlag på bræt 4 og 1 så rigtig skidt ud. Heldigvis blev et par stumper reddet med remis til Gagik Sahakian, mens Palle Gejl vandt et langt og jævnbyrdigt parti mod Michael Iversen. Altså et samlet nederlag på 1½-2½.

Resultatet får ingen betydning for gruppesejren, som Vojens-holdet sikrede sig allerede efter 5. runde.

Tabeller: A-rækken gruppe 1 og B-rækken gruppe 2.

28-02-2017
Generalforssamlingsreferat og vedtægter.

Referat fra generalforsamlingen 2017 er nu lagt på hjemmesiden sammen med opdaterede vedtægter efter generalforsamlingens godkendelse af bestyrelsen forslag til mindre vedtægtsændringer.

27-02-2017
Holdturneringen i Sydjysk Hovedkreds.

Efter søndagens runde i Mester 1 er der stadig spænding om topplaceringerne inden sidste runde.  Evans fører med 3½ points foran Alssund, der har 3 meget stærke topfolk, men mangler noget råstyrke på de nederste brætter. Det ligner en gruppesejr til Evans. Tønder har haft en vanskelig sæson, hvorimod Ribe egentlig har klaret sig godt – efter omstændighederne.
Se tabellen her.

27-02-2017
Divisionsturneringen.

Der var fuldt program i Divisionsturneringen i går. I XtraCon-Skakligaen har Philidor inden dobbeltrunden den 18-19. marts lagt sig solidt i spidsen med 36½ points foran Jetsmark med 31. Begge DM-konkurrenter har 11 matchpoints.
I den “jyske” 1. division gruppe 2 har Bov skaffet sig en fin udgangsposition før sidste runde. Bov ligger 2½ brætpoints og 1 matchpoint foran Evans. I denne gruppe fastholder Haderslev en solid midterplacering.
I 2. division gruppe 3 er Haderslevs andethold overmatchet og ligger på en foreløbig sidsteplads.
Find alle resultater og tabeller her.

24-02-2017
Hurtigskak i Horsens – 6. afdeling af SydGrandPrix.

Sæsonens næstsidste stævne i SGP-serien blev spillet i Horsens den 18. februar. Der var 36 tilmeldt, og dermed lykkedes det ikke at knække kurven med vigende deltagerantal i denne sæson. Tilgengæld var der – yderst oplivende – ikke færre end 15 spillere med i skoleskakklassen. Det har tidligere vist sig at være et springbræt for mange skakbørn til det organiserede skakliv.
Det var Tihomir Borovnica (Evans), der vandt øverste gruppe med fuldt hus – 7 points!
Midterste gruppe blev vundet af Simon L. Hansen (Fredericia) med 6 points.
Skoleskakgruppen blev vundet at Vitus Medhus (Vejle), der også vandt alle sine kampe.
Se turneringstabellerne her.

Sidste afdeling af SGP-serien arrangeres af Skakklubben Evans den 18. marts. Herefter uddeles de samlede præmier på grundlag af scorede Grand Prix points. Stillingen før sidste runde kan ses her.
Invitation og tilmelding til SGP-7 her.

18-02-2017
Husk generalforsamlingen i Vojens Skakklub.

Mandag den 20. februar kl. 19.30. Se vedtægter, indkaldelse og dagsorden her.

18-02-2017
Senior-DM.

Per Stentebjerg Hansen og Thorbjørn Rosenlund blev danmarksmestre i henholdsvis 50+ og 65+ aldersgrupperne. Resultattabellen fra turneringen kan ses her, og dagens live-partier kan findes her.
Partierne fra turneringen kan gennemspilles her.
Læs mere om Senior DM på DSU´s hjemmeside.

15-02-2017
Nyt nummer af medlemsbladet SPRINGEREN (2017:1).

Generalforsamlingsnummeret af Springeren er klar på nettet.
Det udleveres på tryk til medlemmerne i forbindelse med generalforsamlingen i Vojens Skakklub mandag den 20. februar.

14-02-2017
Senior-DM.

TV Syd var i går på besøg i Løgumkloster, hvor Senior DM i skak afvikles i denne uge. Se indslaget her.

Resultattabellen fra turneringen kan ses her, og dagens live-partier kan findes her. Hvis man ikke når at se partierne live, kan alle partier også findes via resultatsiden.

13-02-2017
Klubturneringen.

Mandag aften blev 4. runde i klubturneringen spillet. Michael vandt uden kamp, eftersom Anatolii ikke dukkede op. De øvrige partier blev spillet med følgende resultater:

Bo Andersen – Martin Møller 0-1
Gagik Sahakian – Mogens K. Larsson 0-1
Kresten Beck – Palle Gejl Jørgensen ½-½
Jesper Kallesen – Benny Christensen 1-0
Finn Nielsen – Karl Posselt  1-0

Jesper fik i rekordtid besejret Benny,  mens de øvrige partier løb noget længere. Mest mærkværdigt var partiet Bo – Martin, hvor Bo i en stilling, hvor han var ved at få overtaget, pludselig gik i panik og så spøgelser, hvorefter han satte en officer i slag. Martin greb naturligvis tilbuddet, og så var den kamp afgjort. Se turneringstabellen her.

13-02-2017
Senior DM 2017 i gang i Løgumkloster.

Senior DM begyndte søndag aften på Løgumkloster Højskole. Der er tilmeldt 52 deltagere fordelt på 14 i 50+ gruppen og 38 i 65+ gruppen. Resultattabellen kan ses her, men desuden kan man følge turneringen helt tæt via ikke færre end 16 livebrætter her.

11-02-2017
Skolernes Skakdag i medierne.

Skolernes Skakdag, der blev afholdt den 10. februar – fredag før skolernes vinterferie – har haft stor gennemslagskraft i medierne. Her er links til et udvalg af omtaler:
Jydske Vestkysten – Unge hjerner flyttede konger og bønder
TV2 Lorry
TV2 Østjylland
TV2 Bornholm
Politiken – Skak træner børns forudseende hjerne…
Jyllands Posten – 40.000 danske børn spiller skoleskak…
Berlingske – 40.000 danske børn spiller skoleskak og…
TV2 Nyheder – Seks simple råd: Sådan banker du dit barn i skak
Altinget.dk – 40.000 skoleelever spiller skak i dag
Skolelederne – Skolerens Skakdag med deltagerrekord
P4 – Peter Heine Nielsen på Præstemarkskolen (ca. 7.10 inde i indslaget)
Radio Diablo – Skak er populært på Sydfyn, Mogens Keinicke
Dr Ultra Nyt – Skak gør dig bedre til matematik
Radio 24syv – Børn bliver bedre til matematik (ca. 3.57 inde i indslaget)

07-02-2017
Klubturneringen.

5 af rundens 6 partier blev afviklet mandag aften. Det var interessante parringer, der gav spændende partier. Martin Møller fejlede mod Finn Nielsen og opgav hurtigt en håbløs stilling. Mogens Larsson overså et bondefremstød i centrum, og Jesper Kallesen holdt fast i sin fordel og hentede et helt point. Bo Andersen vandt over Michael Nielsen og sådan så det også længe ud til, at Palle Gejl Jørgensen ville trække det længste strå mod Gagik Sahakian. Palle havde 3 bønder i materiel fordel, men satte så et Tårn til, og så var det parti afgjort – stik imod alle udsigter undervejs. Det sidste parti stod mellem Benny Christensen og Karl Posselt. Der blev spillet frisk og skarpt til fra begge sider, og i en ret lige stilling efter åbningen valgte Karl så en lige lovlig frisk/risikabel fortsættelse – set i bakspejlet. Benny fik etableret en stærk fribonde, men Karl blev ved med at hitte på taktiske snedigheder, der var meget tæt på at blive afgørende. Der manglede dog i sidste ende et enkelt tempo, hvorefter fribonden blev afgørende, og dermed blev det Benny, der fortjent tog pointet. Partiet mellem Anatolii Pershuta og Kresten Beck er udsat. 4. runde spilles den 13. februar, og parringerne kan ses i turneringstabellen her.

05-02-2017
Hurtigskak i Bov – 5. afdeling af SGP 2016-17.

Lørdag den 4. februar var 24 deltagere samlet til sæsonens 5. SGP-stævne. Selv om placeringen i Padborg gav lejlighed til en lille indkøbstur over grænsen, fulgte deltagerantallet den generelle tendens med faldende deltagerantal i denne sæson. For de tilmeldte blev det et fint stævne! De 24 var delt i 2 grupper – med henholdsvis Mester og 1. klasse samlet i én gruppe og 2., 3.  og 4. klasse samlet i en anden gruppe. Desværre var der ikke tilslutning til en skoleskakgruppe.
Øverste gruppe blev vundet af Frank Schwarz (Bov) med Bjarne Light på andenpladsen med samme pointstal (5½).
Nederste gruppe blev vundet af Dennis Schwarz (5½) med Rolf Petersen (5) på andenpladsen.

Fra Vojens deltog Martin Møller og Karl Posselt. Martin er ekspert i hurtigskak og vandt det indbyrdes parti. I alt blev det til 4½ points og førstepræmie som bedst placerede 3.-klasse-spiller. Dermed har Martin allerede efter 5 afdelinger sikret sig GrandPrix-points nok til en samlet sæsonsejr i 3. klasse med 4 førstepladser! Karl nåede kun 3 points og en plads som nr. 10 i nederste gruppe. Se turneringstabellen her.

Næste SGP-stævne finder sted i Horsens – lørdag den 18. februar 2017. Invitation og tilmelding her.

01-02-2017
Holdturneringen.

Det kunne være blevet 4 på stribe – på jernstøberiet i Ribe (!) – i udekampen i B-rækken (gruppe 2) tirsdag aften. Kresten Beck havde chancen med en officer for 2 bønder, men først lod han modstanderen gøre en fribonde farlig, og derefter kom han i afgørende træktvang i et lige bondeslutspil. Dermed blev sejrsmulighederne vendt til et nederlag i partiet på 4. bræt. Inden da havde dog både Palle Gejl Jørgensen og Gagik Sahakian vundet deres partier, og da Karl Posselt efter et spændende parti fik revanche mod Herman Petersen i forhold til hjemmekampen mod Ribe før jul, blev Vojens-sejren på 3-1. Et udmærket resultat, der placerer holdet på førstepladsen og som gruppevinder allerede inden afviklingen af sidste runde. Vojens er 4 points foran Ribe og har desuden 9 matchpoints mod Ribes 5. De øvrige hold kan ikke nå op. Se tabellen her.

Vojens Skakklubs hold i A-rækken har været oversidder i denne runde. De øvrige resultater i gruppe 1 betyder, at Vojens 1 ligger på andenpladsen i gruppen – side om side i brætpoints med Springeren 3 inden de 2 sidste runder. Vojens har dog 2 matchpoints flere end Springeren. Fredericia 3 ligger på førstepladsen, men har kun 1 kamp tilbage. Se tabellen her.

01-02-2017
Klubturneringen.

Martin Møller måtte melde afbud p.g.a. sygdom, så det lykkedes ikke at få afviklet det udsatte parti i klubturneringen mandag aften. Parringerne til 3. runde er sket med et foreløbigt remis-resultat i det udsatte parti. 3. runde spilles den 6. februar. Se turneringstabellen her.

26-01-2017
Divisionsturneringen.

Der blev vendt op og ned på stillingen i XtraCon-skakligaen, da Philidor i dag besejrede førende Brønshøj så sikkert som 6-2. Stillingen er nu den at Philidor fører med 29, derefter Jetsmark med 26,5. Både Nordkalotten og SK 68 har 26, men Nordkalotten har 8 matchpoint, SK 68 har 7.  Brønshøj røg ned som foreløbig nummer fem med 25,5 point, Team Nordea Skanderborg har 25, Hillerød 23, Århus/Skolerne 22,5. På nedrykningspladserne stadig Nordre og K 41 med henholdsvis 21 og 15,5. Se tabellen her.

De bedste hold fra Sønderjylland er at finde i 1. division gruppe 2. Her bød søndagens runde på gode resultater til både Bov og Haderslev. Bov gør forsøg på at vende tilbage til skakligaen, og i et meget spændende topopgør med Skakklubben Evans med 6 remispartier lykkedes det Bov at vinde 2 – altså en samlet sejr til Bov på 5-3. De 2 hold ligger nu side om side i toppen af gruppen med hver 24 points. På papiret ser Bovs program i de 3 sidste runder ud til at være en smule lettere end Evans´, men intet er naturligvis afgjort endnu.
Med en sejr på 5-3 over Springeren 1 fik Haderslev konsolideret sin midterplacering i gruppen. Holdet skaffede sig både 2 værdifulde matchpoints og gode chancer for at avancere yderligere i tabellen med en god slutspurt.
Esbjerg er ved at være hægtet af i bunden, selv om den tidligere Vojens-spiller Ingolf Nikolajsen gjorde sit med en sejr i holdets samlede 3-5-nederlag til SK 1968. Se tabellen her.

Haderslev 2 har det meget svært i 2. division gruppe 3, hvor det i dag blev til et 1-7-nederlag til topholdet Silkeborg. Dermed ligger Haderslev på en næstsidsteplads med 13½ points efter 5 runder. Se tabellen her.

23-01-2017
Klubturneringen – 2. runde.

Der blev i aften spillet 5 partier i klubturneringens 2. runde. Kun partiet mellem Martin Møller og Mogens K. Larsson er udsat.
Kresten og Bo delte i et lige parti. Hverken Benny eller Finn er på toppen i øjeblikket. Det blev dog Benny, der trak det længste strå i aftenens opgør. Karl spillede ikke for godt i åbningen og var tæt på et hurtigt nederlag. Det lykkedes for Karl at holde materiel ligestilling, men Jesper skaffede sig et betydeligt udviklingsforspring og så længe ud til at ville hive en sejr i land. Det er imidlertid altid den sidste fejl, der afgør et skakparti, og Jesper mistede en officer i en afdækkerskak efter en grov fejl – og kunne derefter straks opgive.

Resultaterne:
Kresten Beck – Bo Arnfeldt Andersen       ½-½
Michael Nielsen – Gagik Sahakian              0-1
Karl Posselt – Jesper Kallesen                    1-0
Anatolii Pershuta – Palle Gejl Jørgensen  0-1
Benny Christensen – Finn Nielsen             1-0
Se turneringstabellen her.
I næste uge er der frirunde fra klubturneringen. Der kan spilles udsatte partier og partier i den sideløbende turnering, der bygger på tidshandicap i forhold til spillestyrke. Når det udsatte parti er afviklet, lægges 3. runde.

18-01-2017
Skaksalon i Absalon.

Absalon – en tidligere kirke på Vesterbro (Sønder Boulevard 73) i København – gentager sidste efterårs succes med et åbent, alternativt n skakarrangement med et bredt program lørdag den 21. januar 2017 kl. 12-16. Er du på de kanter i weekenden, skulle du måske kigge forbi. Se programmet her. Der er også en hyggevideo fra tidligere arrangement i Absalon – her.

17-01-2017
FaceBook.

Når du alligevel besøger Vojens Skakklubs hjemmeside, må du meget gerne benytte lejligheden til at tjekke klubbens FaceBook-side – og meget gerne “like” eller dele den, så kendskabet til den bliver større. Gør det, selv om siden først og fremmest henvender sig til skakspillere, der endnu ikke er blevet grebet så meget af spillet, at de har meldt sig ind i en klub.

17-01-2017
Holdturneringen.

Vojens Skakklub havde i går aftes besøg af hold fra henholdsvis Skakklubben Alssund (Sønderborg) og Fredericia Skakforening.
I A-rækken var Vojens´ førstehold i favoritrollen mod Alssund 2, og før der var gået en halv time stod det da også 2-0 til Vojens. Martin Møller satte sin modstander mat efter 14 træk, mens Mogens K. Larsson kun skulle bruge 10! Det fortsatte knap så let, idet Finn Nielsen begik et par koncentrationsfejl, hvorefter han pludselig endte i en tabsstilling. Bo Arnfeldt, der var reserve på bræt 3 holdt hovedet koldt og sørgede for en samlet sejr på 3-1. Turneringstabellen med samlet stilling og individuelle resultater kan findes her.

Det samme blev resultatet i B-rækken, hvor Fredericia 7 var modstanderen. I B-rækken er der kun 4 hold i gruppen, og kampen var begyndelsen på anden omgang. Begge hold stillede op i nøjagtig samme opstilling som i den tilsvarende match i Fredericia tidligere på sæsonen (hvor Vojens vandt ½-3½). Denne gang var de individuelle resultater en smule anderledes,  men samlet blev det igen til en klar sejr til Vojens – denne gang med 3-1. Turneringstabellen med samlet stilling og individuelle resultater kan findes her.

Begge Vojens-hold indtager midlertidige førstepladser i hver deres gruppe, men i A-rækken forplumres billedet af, at der i hver runde er en oversidder. Favorit til gruppesejren er Springeren, der ganske vist er 1½ point efter Vojens, men for en kamp færre. De 2 hold mødes i sidste runde.

Følg også Vojens Skakklub i lokalpressen. Se f.eks. Ugeavisen MidtSyds artikel om holdskak på nettet

16-01-2017
Indkaldelse til generalforsamling 2017 i Vojens Skakklub.

Der afholdes ordinær generalforsamling mandag den 20-02-2016 kl. 19.30 i klublokalet, Danmarksgade 8, Vojens.
Dagsorden i henhold til vedtægterne – læs mere her.

10-01-2017
Årets skakspiller 2016.

Afstemningen er slut, og det blev GM Mads Andersen, der løb med titlen denne gang. Læs meget mere på DSU´s hjemmeside. Interessant at se de øverste 4 pladser på top 10 listen:
1. Mads Andersen – 1135 point
2. Jonas Bjerre – 795 point
3. Martin Percivaldi – 737 point
4. Bent Sørensen – 512 point

3 helt unge spillere og Bent Sørensen. Han er én af vore meste aktive seniorer (65+) og blev udnævnt til International Mester sidste år. En fantastisk præstation og en fortjent placering på top 10 listen. Man bliver aldrig for gammel til at spille skak! 😆

10-01-2017
Klubturneringen.

Så er forårets klubturnering i gang. Samtlige partier i første runde blev afviklet i går – alle med favoritsejre og gevinst til spillerne med de hvide brikker. Resultaterne afspejler ikke i alle tilfælde den højeste retfærdighed. Både Gagik og Kresten havde stillinger til mere end et nul, men et skakspil afgøres heldigvis ikke af computervurderinger eller af, hvem der har den bedste stillinger undervejs. Resultaterne:
Mogens Kirchner Larsson – Bo Arnfeldt Andersen   1-0
Jesper Kallesen – Gagik Sahakian                                1-0
Finn Nielsen – Palle Gejl Jørgensen                             1-0
Martin Møller – Kresten Beck                                      1-0
Benny Christensen – Anatolii Pershuta                      1-0
Karl Posselt – Michael Nielsen                                     1-0

Se turneringstabellen med stilling og parring til 2. runde, der spilles den 23. januar, her.

07-01-2017
XtraCon-ligaen.

Der spilles holdkampe i den bedste danske skakrække i denne weekend. Mange af matcherne kan følges på livesiden:
Lørdagskampene
Søndagskampene
Turneringstabel og stilling kan findes her.

07-01-2017
Årets (danske) skakspiller 2016.

Søndag den 8. januar er sidste frist for at deltage i afstemningen om, hvem der skal udnævnes til Årets Skakspiller 2016. Deltagelse i afstemningen forudsætter, at man man har skaffet sig login til Dansk Skak Unions kartotek. Mere vejledning om afstemningen kan findes på Dansk Skak Unions hjemmeside, hvor man også kan læse lidt om de nominerede kandidater.

07-01-2017
12. Første fredag.

Bag den noget kryptiske overskrift gemmer sig en lyn-lyn-turnering (3 minutter + 2 sekunder pr. træk) i Middelfart, der i går fandt sted for 12. gang – på ja, den første fredag i det nye år. 28 deltagere med ratingtal fra 1176 til 2404 spillede 11 runder i én Monradgruppe. Fra det lokale skakliv deltog de 2 “faste” udsendinge – Martin Møller og Asbjørn Hovgård Schack – der repræsenterer skakklubberne i henholdsvis Vojens og Haderslev rigtig godt. Deltagerne var inddelt i 3 præmiegrupper – Mester, Basis 1 og Basis 2. Asbjørn vandt de 2 kammeraters indbyrdes parti og klarede sig fantastisk med i alt 7 points en samlet 5. plads. Martin var kommet på hårdt arbejde og tabte et par partier p.g.a. ulovligt træk, men sluttede på en acceptabel 19. plads med 5 points og fremgang på 239 lynratingpoints. Asbjørn vandt præmiegruppen (Basis 2) med Martin på 3.-pladsen.  Samlet vinder af turneringen blev Carsten Bank Friis foran Kim Skaaning. Begge scorede de 9 points. På de næste pladser Mads og Filip Boe. En rigtig hyggelig turnering med et mix af deltagere i alle aldre og fra 13 forskellige klubber. Se turneringstabellen her.
I dag (7. januar) er de 2 drenge på langfart igen. De deltager i en juniortræningssamling i Horsens – arrangeret af Vejle kredsens skoleskak & Horsens Skakforening – sammen med 20 andre unge talenter.

Asbjørn og Martin mødtes i 4. runde

07-01-2017
Invitation til Senior DM 2017 – i Løgumkloster.

Dansk Skak Union og Løgumkloster Skakklub indbyder til det officielle DM for spillere, der fylder 50 år senest i 2017. Det foregår i skolernes vinterferie – fra søndag, den 12. februar til lørdag, den 18. februar 2017.
Et flot initiativ, hvor den lille Løgumkloster Skakklub udnytter, at Løgumkloster Højskole p.t. ikke har højskoleelever og derfor kan blive en fin ramme for DM-stævnet. Forhåbentlig kan mesterskaberne tiltrække både lokale seniorspillere og det sædvanlige felt af stærke seniorspillere fra hele landet. Favorabel overnatning på spillestedet giver mulighed for masser af socialt samvær efter dagens turneringsparti – og måske bliver der også tid til en tur over grænsen…
Invitation og tilmelding her.

06-01-2017
Vojens Skakklubs Klubturnering – Forår 2017.

Der er nu trukket lod til forårsudgaven af klubturneringen. Der deltager 12 spillere i turneringen, der spilles i én samlet Monradgruppe, der ikke rates (eller koordineres). Tabellen kan findes her.
Betænkningstiden er 90 minutter pr. spiller + en bonus på 30 sekunder pr. træk fra træk 1.
Der spilles 7 runder. Rundestart kl. 19.30, medmindre andet aftales.
1. runde: 09. januar 2017 kl. 19.30
2. runde: 23. januar 2017 kl. 19:30
3. runde: 06. februar 2017 kl. 19:30
4. runde: 13. februar 2017 kl. 19:30
5. runde: 13. marts 2017 kl. 19:30
6. runde: 20. marts 2017 kl. 19:30
7. runde: 03. april 2017 kl. 19:30
Husk at give turneringsleder og gerne modstander besked, hvis du får forfald.

06-01-2017
Vejen Skakforening lukker og slukker.

Vejen Skakforening blev besluttet nedlagt på en generalforsamling den 5. maj 2014. Siden da er de 10 tilbageværende medlemmers kontingent til Dansk Skak Union blevet betalt af klubkassen, men nu går den ikke længere.
Der har ikke i mellemtiden vist sig grundlag for en genrejsning af en skakklub i byen, og de resterende medlemmer er udmeldt at Unionen pr. 31-12-2016. Det er meget beklageligt, at der nu er en klub mindre i Sydjysk Hovedkreds, hvor det geografiske midterbånd Toftlund, Gram, Rødding, Vejen, Brørup, Holsted og Billund er uden lokale skakklubber (se kort over skakklubber i Danmark). Forhåbentlig er de tilbageværende klubber opsøgende over for de nu forhenværende klubspillere – og dermed potentielle medlemmer – fra Vejen og omegn.

04-01-2017
Vojens Skakklub på FaceBook.

Efter længere tids tilløb har Vojens Skakklub oprettet en FaceBook-side. Ikke som erstatning for hjemmesiden, men som supplement. Hjemmesiden er fyldt med skakindhold og rammer derfor især klubbens medlemmer og andre i-forvejen-skakinteresserede.

FaceBook-siden har et andet sigte. For et yngre publikum end gennemsnittet af Dansk Skak Unions medlemmer er en smartphone det vigtigste redskab til internettet. Mobilen er altid ved hånden, og enhver pause bruges til at kommunikere på de sociale medier – mere end til at checke bestemte hjemmesider. Vojens Skakklubs FaceBook-side skal derfor først og fremmest bruges til at:
– synliggøre skakspillet og Vojens Skakklub uden for det traditionelle, organiserede skakmiljø
– skabe interesse og engagement omkring skakspillet hos yngre mennesker
– lokke nye mennesker til skakbrættet – selv om de slet ikke vidste, at det kunne være sjovt og socialt
– gøre forældre opmærksomme på skaks gavnlige virkninger på børns indlæring og personlige udvikling
– rekruttere nye medlemmer til Vojens Skakklub – eller til skakmiljøet i Danmark i det hele taget
– ruste Vojens Skakklub til senere at blive aktiv partner i Dansk Skak Unions medlemskampagne
– m.m.
Det er målet at bringe nye opslag på siden 1-2 gange om ugen.

Medlemmer og skakentusiaster opfordres hermed til at være ambassadører for skakspillet og klubben ved at “synes godt om” og “dele” opslag på FaceBook-siden, så den får maksimal virkning. Kom også gerne med forslag til, hvad der skal være på siden.

For at gøre det let for både hjemmeside- og FaceBook-brugere er der link til hjemmesiden på FB-siden, lige som FB-siden er integreret på hjemmesiden (se widget-området til højre her på siden).

Nyheder fra 2017 kan du finde her.
Nyheder fra 2016 kan du finde her.
Nyheder fra 2015 kan du finde her.
Nyheder fra 2014 kan du finde her.
Nyheder fra 2013 kan du finde her.
Nyheder fra 2012 kan du finde her.
Nyheder fra 2011 kan du finde her.
Nyheder fra 2010 kan du finde her.