Nyheder 2018

Nyheder 2018

De seneste nyheder på Vojens Skakklubs hjemmeside finder du altid på forsiden.

Nyheder

29-12-2018
Vojens Juleturnering.

Mens nogle var på arbejde, andre måske “fladede ud” efter julens traditionelle aktiviteter og familiebesøg, var en stor flok skakspillere samlet til hurtigturnering i Lagoniskolens Aula (Unionvej 4), hvor der er god plads til så stort et arrangement. Vojens Juleturnering har i 46 år været en fast tradition, og i de senere år har den været fast ingrediens i Sydjysk Hovedkreds´ serie af hurtigskakturneringer under fællestitlen SydGrandPrix.

61 skakspillere havde i år valgt at bruge 4. juledag på at spille skak i Vojens. En anelse flere end de seneste 2 år, men færre end det seneste højdepunkt på 88 deltagere i 2015. Det skal bemærkes, at der på samme dato afvikles lignende turneringer i både Silkeborg og Odense. Også her med flotte deltagerantal. Julen er et godt tidspunkt for skak!

Deltagerne var opdelt i 5 grupper: Mester (11), 1. klasse (19), 2. klasse (8), 3.-4. klasse (14) og Skoleskakgruppen (9).

Turneringsvinder (vinder af Mesterklassen) blev Kim Skaanning-Pedersen (Evans) med 5½.

I forgrunden de senere præmietagere i Mesterklassen. Kim Skaanning-Pedersen (th.) og Gabor Erdodi (tv.)

Øvrige præmietagere:
2. præmie i Mesterklassen – Gabor Erdodi (Varde) med 5 points. Desuden var der en ratingpræmie til Peter Riis (Horsens), som med 4 points blev den bedst placerede spiller u. 2000.

Klasse 1 blev vundet af Hans Jørn Andresen (Varde) med 6 points foran Jens Ingemann Madsen (Springeren) med 5½ og Ole Trøst Poulsen (Haderslev) med 5 points. Desuden var der ratingpræmier til Erik Pontoppidan (Evans) med 4 points og Hans Valdemar Hansen med 3 points.

Klasse 2 blev vundet af Benny Christensen (Vojens) med 6 points! På andenpladsen Jan Schou Jørgensen (Varde) med 5 points.

Klasse 3 og 4 var slået sammen og blev vundet helt suverænt af Vitus Bondo Medhus (Evans) med 6½ points. På andenpladsen Tommy Hansen (Springeren) med 5 points og på tredjepladsen Ricardt Riis (Horsens) med samme pointstal.
Bedst placerede  spiller u. 1300 blev Tobias Lassen (Horsens) med 3 points.

I Skoleskakgruppen var vores egen Oleksandr Pershuta helt urørlig. Oleksandr vandt alle sine partier! På andenpladsen kom Nicolai Zhu (Springeren). Der var desuden pokaler til alle deltagere i gruppen.

Skoleskakgruppen med Vojensspillerne Lucka Enemark i midten (blå bluse) og Oleksandr Pershuta yderst til højre.

Skoleskakgruppen er for børn, der ikke har spillet skak så længe, og gruppen fungerer som introduktion til turneringer for de talenter, der er på vej – altså en vigtig del af fødekæden i det danske skakmiljø. Mon ikke Oleksandr er klar til at rykke op i 4. klasse fra næste sæson?!

I den forbindelse er det værd at fremhæve eksemplet Vitus, der elsker at spille skak og træner hver dag. Han er kun 9 år, men i løbet af forbløffende kort tid har han lært så meget, at han for nylig blev mesterspiller. Vitus har spillet med i Vojens Juleturnering i flere år, og for 2 år siden vandt han skoleskakgruppen som 7-årig.

Som det fremgår af præmieoversigten deltog både Oleksandr og Benny i turneringen med stor succes. Fra Vojens deltog desuden Jesper Kallesen, Magnus Iversen, Anatolii Pershuta og Lucka Enemark – dog uden tilsvarende succes. Martin Møller – regerende klubmester i Vojens Skakklub var også kommet hjem på juleferie fra Aalborg og deltog i turneringen i en meget stærkt besat 1. klasse. Det blev til 3 points og en samlet 15.-plads i gruppen. Måske ikke så imponerende, men faktisk var Martins forventede score hun 1,85, så det blev alligevel til en lille ratinggevinst.

Turneringstabeller kan findes her. Stillingen i den samlede SGP-serie kan findes på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside, når den er opdateret med Grand Prix points fra Vojens.

Vojens Juleturnering er en ganske stor arrangøropgave. Morten, Mogens og Karl tog sig af det turneringsmæssige, mens Vibse og Randi (Martin Møllers mor og søster) stod for den vigtige kantinedel af arrangementet. Tak til alle, der på den ene eller anden måde gav en hånd med!

11-12-2018
Jule-skakhistorie.
Julen nærmer sig, og i den anledning bringer Vojens Skakklubs hjemmeside en lille historie, der viser, at der naturligvis (?!) også findes skakspillende julemænd. Læs historien her.

11-12-2018
Holdturneringen.

Mandag aften havde Vojens Skakklubs hold i Mesterrække 2 besøg af Esbjerg 2. Vojens er oprykkere og går derfor til opgaven med ydmyghed i håb om at undgå at falde igennem. Med dette in mente er de 3 første runder godkendt. Sejr i første runde, uafgjort i anden runde og et smalt nederlag 3½-4½ i går mod Esbjerg. Lige som i Stouby for 3 uger siden så det på halvvejen sort ud med 1-3 efter afgørelsen af de første 4 partier. Remis til Karl Posselt og Morten Jessen fulgt af nederlag til Gagik Sahakian og Kresten Beck. Derefter gik det heldigvis fremad. Fine sejre til Mogens Larsson (smuk afslutning på et tårnslutspil med fjern fribonde) og Finn Nielsen (Springerfangst efter en kombination i ret lige stilling) mens Benny Christensen, der ellers mødte op med hovedpine tog en hurtig remis. Så var stillingen pludselig rettet op til 3½-3½, inden det afgørende parti på bræt 4, hvor Jesper Kallesen mødte Esbjergklubbens formand Jesper Lahn. Her kæmpede to gange Jesper om både 1 brætpoint og 2 matchpoints. Det blev en meget spændende afslutning, hvor Kallesen havde gevinststilling, mens Lahn oven i købet var i tidnød. Esbjergspilleren kæmpede dog godt og gjorde det svært for Kallesen, der nemt kunne have afsluttet partiet med evig skak, men efter at have stået til gevinst er det svært at indstille sig på “kun remis”, og Jesper Kallesen ledte så længe efter det afgørende træk, at han til sidst lod sig overliste af en taktisk finesse, der efterlod ham med Konge og 5 bønder mod Konge, bonde og Tårn. Derefter måtte han kaste håndklædet i ringen, og Vojens´ smalle nederlag var en realitet.
Resultatet er kun et mindre bump i bestræbelserne på en fornuftig placering i rækken, og konklusionen på de første runder er, at modstanderne i Mesterrække 2 har hold, der styrkemæssigt er noget mere homogene end Vojens. Udfordringen i resten af sæsonen bliver derfor at kæmpe endnu hårdere for at undgå at komme bagud på de nederste 4 brætter. På de øverste går det fint.
Vojens ligger på en foreløbig 3.-plads i rækken, men det vil blive ændret, når der på torsdag spilles topkamp mellem Gråsten og Ribe. Se den foreløbige tabel her. Partier og individuelle resultater fra matchen kan ses her.

04-12-2018
Klubturneringen.

3 udsatte kampe blev spillet mandag aften. I partiet mellem Emil Baltzer og Gagik Sahakian bølgede kampen noget frem og tilbage, men Emil kom til sidst fra midtpillet med en kvalitet i overvægt og vandt. Mogens Larsson og Anatolii Pershuta var ganske længe i nogenlunde balance, men Mogens trak sejren i hus ved at sætte Anatolii mat langt væk fra en Konges normale opholdssted i skak. Finn Nielsens parti mod Benny Christensen var yderst spændende og afgørende for placeringen i toppen af efterårets klubturnering. Et mærkeligt parti med usædvanlige uligevægt, idet Finn på et tidspunkt havde 7 bønder, mens alle Bennys bønder var forsvundet fra brættet. Der var også officerer på brættet, og Benny blev ved med at kæmpe for sin chance. På et tidspunkt valgte Finn at flygte fra en Dronningeskak i stedet for at flytte en Løber imellem. Derefter var det overordentlig tæt på, at Benny lykkedes med en matplan. Et enkelt flugtfelt gjorde forskellen og ved udsigten til en uundgåelig Dronningeafbytning valgte Benny at opgive den ulige kamp mod Finns mange fribønder. Dermed tager Finn og Mogens de øverste placeringer med hver 7 points. Finn med en lidt bedre korrektion.
Bortset fra et par partier, som Emil ikke har kunnet få afviklet, fordi han er i gang med at tage teori- og køreprøve, er turneringen nu afsluttet, medmindre Emil og Anatolii kan spille deres kamp næste mandag, hvor de fleste andre skal spille holdkamp på hjemmebane mod Esbjerg Skakforening. Se turneringstabellen her.

04-12-2018
SGP i Fredericia den 1. december.

Ikke færre end 7 skakspillere fra Vojens sad klar ved skakbrættet, da Fredericia Skakforening var arrangør af 4. afdeling af sæsonens hurtigskakstævner i Sydjysk Hovedkreds. Kun arrangørklubben og Fåborg Skakklub kunne matche et sådant deltagerantal. I alt deltog tæt ved 50 spillere i turneringen.  I skoleskakklassen spillede de 9 deltagere alle-mod-alle, og Oleksandr Pershuta klarede sig udmærket med 7 sejre og 2 nederlag. Desværre rakte det efter korrektionsberegning kun til en 3.-4.-plads. I 4. klasse klarede farmand Anatolii sig også fint med en samlet 4.-plads efter at have scoret 4 points. Det rakte endog til en lille præmie. I samme gruppe deltog Magnus Tofthøj Iversen, som endnu mangler lidt turneringserfaring, men Magnus klarede sig fornuftigt, og det blev til 2 points denne gang. I 3. klasse lykkedes det ikke Morten Jessen at få omsat gode stillinger til gevinster, og 3 points var lidt under forventet. Jesper Kallesen, Benny Christensen og Karl Posselt spillede alle med i 2. klasse, en 8-mandsgruppe, hvor der derfor blev spillet alle-mod-alle. Ingen af de 3 klarede sig tilfredsstillende. Bedst gik det for Jesper med 3 points, mens Benny og Karl kun fik 2. Jesper og Karl mødtes allerede i 1. runde og havde et brag af en kamp, hvor der blev ofret og kombineret i stillinger, der var så komplicerede, at de slet ikke burde været spillet som hurtigskak. Der var ingen Vojensfolk i den kombinerede Mester- og 1. klasse-gruppe. Mesterklassen blev vundet af Kim Skaanning-Pedersen fra Evans
Tabeller fra Fredericia kan findes her. Oversigten over Grand Prix points efter de første 4 afdelinger kan findes på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside.
Næste SGP-turnering bliver spillet i Vojens den 28. december. Indbydelse og tilmelding her.

30-11-2018
VM-matchens partier.

Har du lyst til at kigge nærmere på den netop afsluttede VM-match, kan du finde alle 15 partier (med korte kommentarer) til gennemspilning på skærmen her.

30-11-2018
Radioskak.

Så er det vist på tide igen at reklamere for den udmærkede serie af skakprogrammer med GM Lars Schandorff som studievært på Radio 24|7. Under fællestitlen Nimzowitch sendes programmet natten mellem lørdag og søndag i hver uge, men heldigvis kan du også finde det som podcast hos Radio 24|7 eller her på siden ved at følge dette link.
Hav altid bræt og brikker klar, når du hører programmet.

28-11-2018
Magnus Carlsen verdensmester for fjerde gang.

Efter 6-6 i den ordinære kamp om VM i skak slog verdensmesteren til og vandt 3 hurtigskakpartier i rap. Dermed er VM-matchen afgjort og udfordreren Fabiano Caruana besejret.
Læs norske reaktioner hos NRK eller AftenpostenDanmarks Radio bringer naturligvis også nyheden.
Peter Dürrfeld skriver om hurtigskakafslutningen i Information.

27-11-2018
VM-matchen.

Efter 12 remis-partier skal VM-matchen afgøres ved hurtigskak, lynskak eller Armageddon. Mens du venter på onsdagens afgørelse, kan du fornøje dig med Maxim Dlugys vurdering af udsigterne for de 2 kombattanter i disse alternative skakdiscipliner – bl.a. med gennemgang af et lynparti mellem de 2 i 2017. Læs mere her.
Læs også NRK´s interview med Magnus Carlsens danske sekundant Peter Heine Nielsen før sidste ordinære matchparti her.

27-11-2018
Klubturneringen.

Enkelte partier mangler, men ellers var det sidste runde før jul, der blev afviklet i går aftes.
Morten Jessen – Anatolii Pershuta ½-½. Et parti, hvor især slutningen  var noget spøjs. Anatolii begik en stor fejl, som han (og de omkringstående) straks selv så, hvorimod Morten ikke umiddelbart fik øje på den mat i 1, der var opstået på brættet. Derfor takkede han ja til Anatoliis remistilbud i en stilling, hvor Anatolii havde 2 merbønder!
Ole Harbo – Kresten Beck 1-0. Kresten har haft svært ved at score points i klubturneringen. Således også i dette parti, hvor det gik helt galt til sidst. Til gengæld gjorde Kresten det fint med en værdifuld remis i den seneste holdkamp i Stouby.
Jesper Kallesen – Finn Nielsen 0-1. Jesper ofrede lidt materiel og skaffede sig en chancerig stilling, men ville så stramme skruen yderligere og overså en taktisk finesse, der førte til Dronningafbytning, hvorefter Jesper valgte at opgive.
Mogens K. Larsson – Benny Christensen 1-0. Topopgør og et interessant og jævnbyrdigt parti, der endnu engang dokumenterede, at Mogens sjældent bringer sig i en tabsstilling, men til gengæld spiller med stor tålmodighed (og tidsforbrug!). På et eller andet tidspunkt skaffer han sig så en lille fordel, som han meget sikkert holder fast i – og vinder partiet. Sådan gik det også denne gang.
Stillingen siger nu 6 points til både Mogens og Finn, og begge har et udsat parti. Trods nederlaget til Mogens indtager Benny 3.-pladsen.
Se turneringstabellen her.

25-11-2018
Invitation til Sønderborg Mesterskabet 2019.

Se invitationen her. Tilmelding via DSU´s turneringssystem.

25-11-2018
Fortsat uafgjort i kampen om VM-titlen.

Nu efter 11 partier. Sidste ordinære parti spilles mandag den 26. november. Ender det ikke med sejr til én af parterne, skal VM afgøres via Tie-break efter det system,  der er beskrevet nedenfor (se nyhed 21-11-2018). Partierne kommenteres og vises live på Chess24.com.

21-11-2018
Skak på højt niveau – med spændingen intakt.

Spænding om VM-titlen, men 9 partier med få unøjagtigheder og begrænset underholdningsværdi. Nedenfor ses stillingen efter 9 remispartier. Jo tættere vi kommer på 12, desto mere skæbnesvangert vil et tabsparti til én af spillerne være. Sandsynligheden for begrænset risikovillighed og dermed et resultat med 12 remisser er derfor stor. I så fald bliver VM afgjort i Tie-break via 4 hurtigskakpartier, op til 10 lynpartier og sluttelig et “Armageddon”-parti. Armageddon lyn afvikles således: Hvid får 6 minutter, sort får 5. minutter. Til  gengæld skal hvid vinde partiet. Ellers bliver sort mester.
10. matchparti spilles i morgen torsdag. Partierne kommenteres og vises live på Chess24.com.

20-11-2018
Godt begyndt er halvt fuldendt.

Ja, sådan lyder det gamle udtryk, men sådan gik det langtfra for Vojens Skakklubs Mesterrækkehold på udebane i Stouby mandag aften. Det begyndte tværtimod rigtig skidt med et hurtigt nederlag til Benny Christensen på bræt 2. Det samme skete for Gagik Sahakian på bræt 8. Derefter lykkedes det for Kresten af holde sit parti på bræt 7 remis, men straks herefter svigtede formand Karl Posselt, der på bræt 5 havde ladet modstanderen ofre en officer for et chancerigt angreb mod Kongen. Det lykkedes Karl at undgå at blive sat mat, men da røgen efter diverse afbytninger og tilbageerobringer lettede, manglede der 2 bønder i et håbløst slutspil. Altså endnu et nederlag og efter remis til Morten Jessen på bræt 6 var stillingen 1-4 i Stoubys favør. Så steppede de resterende Vojensspillere imidlertid et niveau op, og efter klare sejre til både Jesper Kallesen og Finn Nielsen blev der alligevel spænding om slutresultatet. På bræt 1 spillede Mogens som sædvanlig tålmodigt – og med rigeligt tidsforbrug! Det så ellers ret lige ud mod Peter Møller Rasmussen (2017). Da der var 5 minutter tilbage på Mogens´ ur, blev rutinen afgørende. I den pressede stilling spillede Mogens hurtigt og præcist. Modstanderen brugte en masse tid og panikkede til sidst. Det lykkedes Mogens at fange en Springer og blokere for en farlig fribonde på 2. række. Modstanderen centraliserede sin Konge, men Mogens´ bønder stod så lumsk, at en Tårnskak satte modstanderen mat midt på brættet. En forrygende, effektiv  afslutning, der helt uventet sikrede udligning til 4-4 og dermed også et matchpoint, der i den meget jævnbyrdige række kan blive værdifuldt, når sæsonen er slut.

Gråsten mødte i 2. runde i stærkeste opstilling Fredericia 3, og det blev til en Gråstensejr på 6½-1½. Dermed ligger Gråsten på førstepladsen i gruppen med Vojens som en foreløbig 2-er.
Turneringstabellen kan ses her.

20-11-2018
4-4 efter endnu en remis.

Hverken Carlsen eller Caruana kan tilsyneladende overskride den usynlige remisgrænse i VM-matchen, selv om der i partierne bliver gjort behjertede forsøg på at skab uligevægt på brættet. Begge stormestre er så drevne, at de altid kan hive en remis i land, selv om computeren giver udslag til den ene eller anden side. I dag er det hviledag, før parti nr. 9 går i gang på onsdag.

18-11-2018
3½-3½ efter 7 partier i VM-matchen.

Matchen om VM i skak er ganske spændende, fordi kombattanterne forsøger at bringe uligevægt ind i stillingerne – men resultatmæssigt har intet rykket sig indtil videre. 7 partier, der alle er sluttet remis. Skal der yderligere dramatik ind i matchen, kræver det en sejr til én af parterne. Caruana har vel været tættest på en sejr, emn alligevel… Karakteristisk for matchen har været, at hvid har svært ved at skaffe sig så meget initiativ, at han har kunnet spilles på gevinst.
De hidtidige partier bekræfter, at begge spillere er godt forberedt og  meget jævnbyrdige. Det er umuligt at udnævne en favorit – bortset fra, at Carlsen måske har fordel, hvis afgørelsen kommer til at ske ved hurtig- eller lynskakpartier. Mandag fortsætter matchen med 8. parti. Følg slagets gang live med frit valg mellem engelsk- og tysktalende kommentatorer på Chess24.com.

16-11-2018
Holdturneringen.

Mandag den 19. november tager Ole Harbo sig af juniortræningen kl. 18-19. Derefter må der forventes begrænset aktivitet i klubben, idet 8 medlemmer drager til Stouby for at spille 2. runde i holdturneringens Mesterrække 2.

13-11-2018
Klubturneringen.
Næstsidste runde i Klubturneringen før jul blev spillet i går aftes – med følgende resultater:
Benny Christensen – Morten Jessen: 1-0
Finn Nielsen – Mogens K. Larsson: ½-½
Kresten Beck – Jesper Kallesen: ½-½
Gagik Sahakian – Ole Harbo: 0-1
Spændende og jævnbyrdige partier – med den tilføjelse, at både Gagik og Ole fejlede fælt undervejs, og begge spillere kunne have afgjort partiet til deres fordel inden den faktiske afgørelse, hvor Ole sikrede sig Gagiks Dronning for et Tårn.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

13-11-2018
VM-matchen.

Så er der spillet endnu 2 partier, og ligevægten er opretholdt, så stillingen er nu 2-2 inden hviledagen onsdag. De seneste partier har været uden større dramatik og udsving, og udfordreren har i hvert fald ikke på noget tidspunkt været i problemer efter 1. matchparti. Følg slagets gang live med frit valg mellem engelsk- og tysktalende kommentatorer på Chess24.com.

10-11-2018
VM-matchen.

Efter de første 2 partier er stillingen 1-1 efter 2 remisser. I første parti skaffede Carlsen sig overraskende let en fordelagtig stilling, men spillede unøjagtigt i det afgørende øjeblik. Trods overhængende tidnød lykkedes det Caruana at udligne og holde stillingen, selv om Carlsen flyttede rundt og rundt i et forsøg på at fremprovokere en fejl – eller måske blot for at udmatte modstanderen. I parti nr. 2 havde Caruana ikke besvær med at holde remis med sort. Omvendt kunne kan ikke udnytte en merbonde i et tårnslutspil. Følg slagets gang live med frit valg mellem engelsk- og tysktalende kommentatorer på Chess24.com.

10-11-2018
Skoleskakstævne for hold.  

Kolding Skoleskak og Fredericia Skoleskak havde i dag inviteret til et skoleskakstævne for 4-mandshold. Fra Vojens lykkedes det kun at få 2 spillere af sted. Det var Lucka Enemark og Oleksandr Pershuta. De blev så sat på et kombineret Vojens/Kolding-hold bestående af 5 spillere, som skiftedes til at sidde over. En fin løsning for at få flest mulige med. Stævnet blev rigtig vellykket i kraft af en stor delegation fra Frem (Odense), der sendte 4 hold. Med 8 hold passede det fint med en 7 runders alle-mod-alle-turnering. Til gengæld var der ingen opdeling i begyndere og øvede som forudset, og de fynske hold var ældre/mere øvede, så de var mest udfordret af de indbyrdes matcher. Der blev kæmpet på livet løs, og kun et enkelt parti sluttede remis! Da det var en holdturnering, talte machpoints først, og det var Frem 2, der løb med den samlede sejr. Vojens/Kolding-holdet sluttede på 6.-pladsen. Lucka og Oleksandr spillede på henholdsvis 4. og 1. bræt og scorede hver 2 points. Alle deltagere fik en medalje. Tabellen ses til højre.

Det er planen, at et tilsvarende stævne skal arrangeres i Fredericia efter jul. Det ville være fint, hvis endnu flere klubber eller skoler til den tid kunne stille med et hold eller to.

09-11-2018
VM-matchen begynder i dag.

Bliver Carlsen siddende på tronen, eller er Caruana den næste verdensmester i skak?
Følg slagets gang live på Chess24.com.

Spilleplanen ser således ud:
Fredag den 9. november 2018: Parti nr. 1
Lørdag den 10. november 2018: Parti nr. 2
Søndag den 11. november 2018: Hviledag
Mandag den 12. november 2018: Parti nr. 3
Tirsdag den 13. november 2018: Parti nr. 4
Onsdag den 14. november 2018: Hviledag
Torsdag den 15. november 2018: Parti nr. 5
Fredag den 16. november 2018: Parti nr. 6
Lørdag den 17. november 2018: Hviledag
Søndag den 18. november 2018: Parti nr. 7
Mandag den 19. november 2018: Parti nr. 8
Tirsdag den 20. november 2018: Hviledag
Onsdag den 21. november 2018: Parti nr. 9
Torsdag den 22. november 2018: Parti nr. 10
Fredag den 23. november 2018: Hviledag
Lørdag den 24. november 2018: Parti nr. 11
Søndag den 25. november 2018: Hviledag
Mandag den 26. november 2018: Parti nr. 12
Tirsdag den 27. november 2018: Hviledag
Onsdag den 28. november 2018: Tiebreaks

Matchen er afgjort, når én af spillerne har scoret 6½ points i de klassiske 12 partier. Ender de 12 partier 6-6, spilles Tiebreaks (4 hurtigskakpartier, op til 10 lynpartier og i sidste ende Armageddon).

08-11-2018
Invitation til Fredericia Hurtigskak 2018.

Det foregår lørdag den 1. december 2018, og turneringen indgår som 4. afdeling af SydGrandPrix 2018-19.
Invitation og tilmelding her.

05-11-2018
Klubturneringen.
3 partier blev spillet i 7. runde mandag aften. Ole greb forkert flere gange i partiet mod Anatolii, så sejr til Anatolii. Mogens slap lidt lettere fra partiet mod Kresten end vanligt og vandt ret overbevisende til sidst. “Favoritdræberen” Gagik havde åbenbart brugt alt sit krudt i holdturneringen sidste mandag og kunne ikke holde niveauet mod Jesper, der ret hurtigt sikrede sig hele pointet. Partierne Emil – Morten og Finn – Benny blev udsat.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

04-11-2018
SydGrandPrix i Grindsted.
Grindsted havde i år lagt billet ind på at få et SGP-arrangement for at benytte lejligheden til at fejre klubbens 100-års jubilæum.
Forskellige indslag var med til at understrege den særlige anledning: Inden første runde var der velkomstdrik i form af boblevand. I frokostpausen blev der serveret smørrebrød og til eftermiddagskaffen var der Othellolagkage! Således bliver turneringen mindeværdig uden at aflede opmærksomheden fra, at der også blev spillet hurtigskak. Der var i alt 42 deltagere opdelt i 2 grupper: Mester + 1. klasse spillede i én gruppe. Gruppe 3 samlede 2.-3.-4. klasse og skoleskakspillere.
Turneringen blev vundet af Mads Boe (Skanderborg) med 6 points. På de næste pladser fulgte Filip Boe (Nordre) og Torsten Lindestrøm (Esbjerg Skakforening).
Fra Vojens deltog ikke færre end 6 spillere. Det blev en hård debut for Magnus Tofthøj Iversen, der godt kunne have brugt en ren 4. klasse-gruppe til at vænne sig til turneringsformen. Med 1 sejr lykkedes det dog lige akkurat Magnus at undgå sidstepladsen. Olesandr Pershuta scorede 2 points – bl.a. i kraft af en sejr over Magnus. Morten Jessen sluttede med 3½ points på 13.-pladsen i gruppen og fik oven i købet en lille ratinggevinst. Benny Christensen fik en dårlig begyndelse med 1 af 4. Derefter satte han slutspurten ind med 3 ettaller og en samlet score på 4 points. Det rakte til plads nr. 9. Karl Posselt havde efter en god start et par udfald undervejs, men nåede acceptable 4½ points. Efter korrektion blev placeringen nr. 7. Dertil en lille ratinggevinst på 11. Bedste Vojensspiller blev Jesper Kallesen, der som den eneste besejrede gruppevinderen og kun løb ind i ét nederlag undervejs. Endda unødvendigt, fordi han 2 træk forinden havde afslået et remistilbud! Jesper var begunstiget af, at han trods det talstærke fremmøde fra Vojens ikke kom til at møde en eneste spiller af kammeraterne i et lokalopgør! Meget overraskende var Birgit Dithlevsen (Herning) urørlig på førstepladsen med 6 points. Selv om hun normalt hører til i 3. klasse, fik hun ram på adskillige (på papiret) stærkere spillere denne lørdag i Grindsted.

Vinder af øverste gruppe, Mads Boe (tv.) og turneringsleder Lars Wisler (th.)
2.-plads, pengepræmie og 17 Grand Prix points til Jesper Kallesen fra Vojens. I baggrunden Morten Jessen og Oleksandr Pershuta

Eneste minus ved turneringen var, at der opstod forsinkelser undervejs, så der først kunne uddeles – gode – pengepræmier ca. 18.30. Heraf altså bl.a. en andenpræmie til Jesper.
Se turneringstabellen her.

Næste hurtigskakturnering i SGP-serien spilles lørdag den 1. december i Fredericia.

Grindsted Skakklub fortsætter i øvrigt jubilæumsfejringen lørdag d. 2. februar 2019 med et spændende foredrag og simultan ved stormester og tidligere seniorverdensmester, Jens Kristiansen!

01-11-2018
Kommunemesterskaber i skoleskak i Haderslev kommune.
Onsdag den 31. oktober var i alt 40 gruppevinderere ud af 220 deltagere i de indledende runder i kommunemesterskaberne i skoleskak tidligere på måneden samlet til finalestævne på Favrdalskolen. Her skulle man spille om kvalifikation til DM i skoleskak den 23.-25. november 2018 i Ollerup på Fyn. Der deltog spillere fra 3.-4.-5.-6. klasse. Hermed er 4 spillere fra Haderslev kommune kvalificeret til DM:
– Nikolai Hell (3. klasse), Fællesskolen Starup-Øsby
– Malthe Jacobsen (4. klasse), Fællesskolen Hammelev-Sct. Severin
– Benjamin Petersen (5. klasse), Fællesskolen Starup-Øsby
– Mads Lorentzen (6. klasse), Sdr. Otting Skole

Skulle én eller flere af de kvalificerede melde fra, går tilbuddet videre til nr. 2 i aldersgruppen.

I forhold til 2017 var deltagerantallet ved de indledende runder 3-doblet, og initiativtagerne – bestående af skoleskaklærere og repræsentanter for Haderslev og Vojens Skakklub – håber at få endnu flere skoler med til næste år.

Resultaterne fra finalestævnet kan ses her.
Læs mere om DM i skoleskak på Dansk Skole Skaks hjemmeside.

30-10-2018
Uwe Hansen er død.
Læs Frank Petersens nekrolog over én af de mest stabile klubformænd i den gamle 4. Hovedkreds.

30-10-2018
Holdturneringen er i gang.
Divisionsholdene og Sydjysk Hovedkreds´ Mesterrække 1 indledte sæsonens holdturnering i weekenden. For Vojens Skakklub er denne sæsons holdturnering specielt spændende på grund af sidst års oprykning til Mesterrække 2. Kan vi klare os med et 8-mandshold i et skrapt selskab? Mandag aften var der debut på hjemmebane mod Ribe, og det gik over forventning. Det blev endda til en smal sejr til Vojens på 4½-3½.
På bræt 5 enedes Karl Posselt og Per Andersen om remis efter få træk. Så var vi da i gang med scoringen! På sidstebrættet fik Gagik Sahakian lejlighed til at spille sin favoritåbning med Lc4 og Springeroffer på f7. Denne gang lykkedes det at fastholde et uimodståeligt angreb, og selv om det tog sin tid og ikke umiddelbart førte til skakmat, endte det med stærk materiel overvægt (Droning mod Springer), og pointet var i hus. På bræt 6 fik Morten Jessen en udmærket stilling mod Lars Falsig, og efter at have buret modstanderens Tårn inde i et hjørne – og dermed scoret en kvalitet – kunne Morten lukrere på sin sikre slutspilteknik. Stillingen var herefter 2½ af 3 færdigspillede partier. P bræt 1 var Mogens Larsson som sædvanlig kommet i tidnød, denne gang mod Peter Leimand, en rigtig hurtigtrækker. Mogens holdt hovedet koldt og lykkedes med at bytte af til en remisstilling. På bræt 3 skaffede Finn Nielsen sig en kvalitet i overvægt mod Peder Pharsen, men måtte alligevel spille præcist og længe, før sagen var afgjort. Det sluttede, da Finn fangede Peders sidste Springer. De sidste 3 partier var uklare på dette tidspunkt. På bræt 4 afslog Jesper Kallesen et remistilbud fra Hans E. Leimand, og han kæmpede længe for sejren med en merbonde i et Tårnslutspil. Leimand gav sig imidlertid ikke, og partiet endte med trækgentagelse og altså remis. På bræt 2 spillede Benny Christensen et spændende parti mod Tobias Lindgaard. Benny var ikke uden chancer, men for det meste under pres, og i tidnøden blev en fribonde afgørende, og Benny måtte give fortabt. Det længste parti stod alderspræsident Kresten Beck for på bræt 7. Med en bonde i underskud kæmpede Kresten godt for sin sag, men til sidst kom han ind i en binding, der ikke var til at slippe ud af, og det kostede afgørende materialetab og siden partiet.
Nu er vi i gang, og der er ingen tvivl om, at der skal kæmpes for hvert eneste point, hvis vi skal gøre os håb om at overleve i Mesterrækken. Det bliver spændende! Turneringstabel og partier kan ses her.

23-10-2018
En “sort” dag i skakklubben.
En typisk journalistoverskrift, der alene skal skabe opmærksomhed. Mandag aften var slet ikke så dramatisk, som det lyder.
Overskriften hentyder til, at alle 5 partier blev vundet af spillerne med de sorte brikker 😀 . Der var igen et par pæne overraskelser i en sæson, hvor alle tilsyneladende kan slå alle. Sejrene til Jesper Kallesen, Finn Nielsen og Mogens Larsson over henholdsvis Anatolii Pershuta, Kresten Beck og Gagik Sahakian var ikke ganske uventede. Mere opsigt vakte det, da Ole Harbo besejrede Morten Jessen og Emil Baltzer gjorde det samme med Benny Christensen. Spændingen er dermed intakt inden de sidste 3 runder før jul.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

20-10-2018
En lille teaser for den kommende WM-match.

WM-matchen nærmer sig – mellem den regerende verdensmester siden 2013, Magnus Carlsen, og udfordreren Fabiano Caruana. Matchen er arrangeret af det internationale skakforbund FIDE og går over 12-partier. Den bliver spillet i London i perioden 9.-28. november 2018.

19-10-2018
Invitation til skoleskakstævne for hold.

Skoleskakafdelingerne i Kolding og Fredericia inviterer til stævne for 4-mandshold den 10. november i Kolding. Tilmelder man sig som enkeltdeltager eller er færre end 4, kan man sagtens være med alligevel. I så fald bliver man sat sammen med andre børn på et hold. Se invitationen her.

16-10-2018
Klubturneringen – udsatte partier.

P.g.a. skolernes efterårsferie var der hverken juniortræning eller klubturneringsrunde i går. Til gengæld lykkedes det at få afviklet 3 udsatte partier. Ole Harbo tabte til Mogens Larsson, Gagik Sahakian tog sin tredje sejr i turneringen med en gevinst over Kresten Beck og Morten Jessen og Finn Nielsen spillede remis. På nær et enkelt parti er klubturneringen hermed ajour.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

16-10-2018
1. Esbjerg Efterår 2018.
Så er der igen international skak i Esbjerg. Et glædeligt, nyt initiativ har set dagens lys i den vestlige del af Sydjysk Hovedkreds.
I skolernes efterårsferie arrangerer Lars Wilton og Esbjerg Skakforening en 9-runders alle-mod-alle IM-turnering i lokaler på Rybners. P.g.a. af et sent afbud har der været panik på, men nu er turneringen i gang. Sydjysk Hovedkreds har anskaffet udstyr til live-transmittering, og det bliver taget i brug og testes, så det er klar til den kommende Holdturnering.
2. runde af turneringen er i gang i dag, og løjerne kan følges via turneringshjemmesiden og live-siden.

16-10-2018
Skak og mode – 2 sider af samme sag?!
Hvis du undrer dig over overskriften, skal du måske opdateres og have pillet lidt ved dine fordomme. Alle ved, at Magnus Carlsen bl.a. får smør på brødet ved at arbejde som model. Undtagelse eller tendens?!
Læs mere på bloggen for Modevidenskab (Jesper Thybo) og i denne kommentar af Vilhelm Kjarsgaard.

13-10-2018
Invitation til hurtigskak (SGP-3) i Grindsted.
Det foregår lørdag den 3. november. Invitation og tilmelding her.

12-10-2018
Invitation til Vojens Juleturnering – SGP 5.
Når de “fede” juledage er overstået, trænger du garanteret til andre oplevelser. Så dukker hurtigskakturneringen i Vojens op som redningsplanke. Det foregår som sædvanligt 4. juledag – det vil i år sige fredag den 28. december.

Se hele invitationen her og tilmeld dig i god tid via DSUs turneringshjemmeside, hvor du også kan se, hvem der allerede er tilmeldt.

10-10-2018
Klubturneringen – 5. runde.

Lutter sorte sejre og et enkelt udsat parti. En artig overraskelse var Gagiks sejr over Finn. I en vanskelig stilling fik Gagik vendt spillet med et angreb, der fik Finn til at forsøge et tårnoffer – uden at der kom noget godt ud af det. Og så var den materielle stilling så ulige, at Finn måtte opgive. Jesper var oppe mod Morten og fik sig en fordelagtig stilling, som han derefter kastede bort! Altså sejr til Morten. Ole kunne ikke holde stand imod turneringsdebutant Emil Baltzer, og i det sidste parti vandt Benny over Kresten. Dermed har Benny indtil videre bragt sig alene i spidsen for turneringen med 4 af 5.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.
Mandag den 15. oktober er der frirunde – d.v.s. lejlighed til at få afviklet udsatte partier. P.g.a. skolernes efterårsferie er der ingen juniorskak denne mandag.

08-10-2018
DM for ungdom.

er afviklet i Skanderborg. Tag et kig på de nye talenter på DSU´s hjemmeside.
De kvalificerede spillere til det individuelle Nordiske Mesterskab der afholdes i Island i februar:

U10: Vitus Bondo Medhus og Andreas Philip Cort Maleeva Hansen
U12: Albert Mechlenburg Møller og Lukas Iskos
U14: Casper Liu og Simon Ehrenreich
U16: Filip Holm og Christian Emil Frambøl
U19: Bjarke Hautop Kristensen og Magnus Mejlvang

08-10-2018
Skakolympiaden.

Det har været lidt op og ned med de danske præstationer i den 11 runder lange turnering.  Efter en sikker 3½-½-sejr over Belgien efterfulgt af et tilsvarende 3-1-nederlag til Mongoliet sluttede herrerne af med en sikker 4-0 sejr over Venezuela. Alt i alt en godkendt slutplacering som nr. 44 i.f.t. en forventet styrke som nr. 52.

08-10-2018
SydGrandPrix.

2. afdeling i sæsonens SGP-serie blev afviklet hos Skakklubben Springeren i Kolding lørdag den 6. oktober. Det blev en hyggelig lørdag med hurtigskak, men der var desværre alt for få deltagere – d.v.s. 28 – ikke mindst i betragtning af Kolding centrale placering i Trekantområdet. Der er for mange klubber, der glimrer ved deres totale fravær i denne turneringsaktivitet, der burde være attraktiv for mange flere. Fra Vojens var vi dog en ganske talstærk flok bestående af Oleksandr Pershuta, Morten Jessen, Jesper Kallesen, Benny Christensen og Karl Posselt. Deltagerantallet gjorde det nødvendigt at slå ratinggrupper sammen. Således spillede Mester og 1. klasse i samme gruppe. Der var plads til en ren 2. kasse med 7 deltagere og en oversidder, og endelig var 3.-4. og skoleskakgruppen slået sammen.
I den sammenhæng var de fleste modstandere naturligvis hård kost for Oleksandr, men 2½ points – det ene uden kamp – var et fornuftigt resultat og gave også en lille præmie. Morten sluttede i samme gruppe med 5 points lige uden for præmierækken.
I 2. klasse var Jesper, Benny og Karl med til at gøre det svært for hinanden. Karl vandt over Jesper, men tabte til Benny, hvorefter Jesper og Benny spillede remis. Der var en delt andenpræmie til Jesper og Benny (4½ points), mens Karl med 4 points sluttede uden for præmierækken. I øverste gruppe delte Daniel Munksgaard og Kim Skaanning førstepladsen.
Se turneringstabel med deltagere og resultater her.

04-10-2018
Holdturneringen 2018-19.

Programmet for Sydjysk Hovedkreds´ holdturnering er nu offentliggjort. Efter sidste års oprykning stiller Vojens Skakklub i denne sæson op med ét hold (bestående af 8 spillere) i Mesterrække 2. Spilleplanen for Vojens ser således ud:

Bortset fra sidste runde – der spilles som samlet stævne søndag den 10. marts 2019 – ligger alle kampene på mandage og dermed på vores almindelige klubaften. Alle medlemmer må gerne sætte krydser i kalenderen, så vi ikke får problemer med at stille fuldt hold. Vi får et par lange køreture, men kommer til gengæld til at spille mod helt nye modstandere i klubber, vi ikke tidligere har besøgt. Der er ingen tvivl om, at vi som oprykkere får en vanskelig sæson, men vi må kæmpe det bedste, vi kan. Se hele tabellen på holdturneringssiden.

04-10-2018
Kommunemesterskaber i skoleskak.

Haderslev Kommune har den 3. og 4. oktober afviklet kommunemesterskaber i Skoleskak for 3., 4., 5. og 6 klasserne i et fint samarbejde mellem lærere, pædagoger og frivillige hjælpere fra de lokale skakklubber i Vojens og Haderslev – Kai Bjørnskov, Per Hansen og Karl Posselt. 5 skoler var med, og det var en herlig oplevelse at se 2 gange 110 skoleelever dyste på bræt og brikker. De i alt ca. 40 gruppevindere inviteres nu til et finalestævne, hvor vinderen på hvert enkelt klassetrin kvalificerer sig til DM i skoleskak i Ollerup.
Deltagerantallet var flerdoblet i.f.t. et tilsvarende arrangement i 2017. Eneste malurt i bægeret set fra Vojens Skakklub var, at Lagoniskolen desværre havde valgt ikke at deltage i skakdagen. Et par juniorer fra Vojens Skakklub havde dog alligevel “sneget” sig med. Det var Radomyr Koryachkov, der deltog sammen med Fællesskolen Nustrup-Sommersted samt Lucka Enemark, der går på Favrdalskolen i Haderslev. Lucka blev endda vinder af sin 6-mandsgruppe, mens Radomyr blev nr. 2.
Lokalpressen var også med til skakdagen på Sct. Severin Skole – læs mere her.

02-10-2018
Nederlag i dagens olympiaderunde.

Det danske herrehold led et knebent nederlag 1½-2½ til Schweiz. Værre gik det kvinderne, der tabte 1-3 til Makedonien.
De 2 holds foreløbige placeringer er henholdsvis nr. 52 og nr. 84.
Følg med på turneringshjemmesiden og tjek de daglige runderapporter på skak.dk.

01-10-2018
Klubturneringen – 4. runde.

Finn Nielsen (med sort) skulle ikke have megen tid for at besejre Anatolii Pershuta, og det samme kan siges om partiet Emil Baltzer – Jesper Kallesen, som Jesper vandt ret hurtigt. Mere kamp var der mellem Morten Jessen og Mogens Larsson, hvor det sluttede med en remisaftale, mens Benny Christensen i et langt parti mod Ole Harbo trak det længste strå.
Gagik Sahakian meldte afbud, så hans parti mod Kresten Beck er udsat. Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

01-10-2018
Skakolympiaden.

Runde 6 og 7 battede godt m.h.t. både match- og brætpoints for det danske hold i den åbne række. Søndag blev det til en sejre på 3½-½ over Wales, mens der mandag blev gjort rent bord imod et hold der repræsenterer (IPCA) International Physically Disabled Chess Association. På spindesiden blev det 2-2 mod Colombia, mens Slovenien var for stor en mundfuld for danskerne. I den match blev det kun til ½ point.

29-09-2018
5. Olympiadedag.

På femtedagen blev det til et forventeligt 1-3-nederlag til et stærkt ungarsk hold. I dag var der fridag til spillerne. Interesserede kan så bruge tiden på en video-gennemgang af de danske partier i matchen mod Bolivia – lavet af GM Peter Heine Nielsen. Se den her. Søndag spiller det danske olympiadehold mod Wales.
Det danske kvindehold vandt i 5. runde med 2½-1½ over Costa Rica. Holdet skal møde Colombia i næste runde.

27-09-2018
4. Olympiadedag.

Uafgjort til herrerne og en rigtig snitter til kvinderne. Simon Bekker blev syg, og så var holdopstillingen givet. 2-2 mod Myanmar var i underkanten og desværre kom Jonas Bjerre ud for sit 3. nederlag i træk. De sidste 2 er desuden tabt på en måde, der må gå ude over psyken. Kvinderne var overmatchet og fik ikke et ben til jorden, men måtte sluge et 0-4 nederlag til Kazakhstan. Følg med på turneringshjemmesiden og tjek de daglige runderapporter på skak.dk.

26-09-2018
3. Olympiadedag.

I den åbne række vandt de danske drenge knebent 2½-1½ over Bolivia. Sejren burde have været større. Jonas havde chancen, men lod den gå fra sig og endte med at blive franarret Dronningen for et tårn. Måske skal Jonas have en pause i turneringen.

På spindesiden var der igen grund til at smile over en knusende 4-0-sejr over Albanien!
Følg med på turneringshjemmesiden.

25-09-2018
Skakolympiaden – 2. runde.

I dagens runde var begge danske hold overmatchet. Kvinderne tabte 1-3 til Frankrig – 3 nederlag og en gevinst til Ellen Fredericia Nilssen. I den åbne række blev det til et knebent nederlag på 1½-2½ mod Georgiens andethold. Jonas Bjerre måtte give sig, mens de øvrige 3 holdt remis. I morgen spiller det danske olympiadehold i den åbne række mod Bolivia, der burde kunne besejres. Læs de daglige rapporter fra den danske lejr på DSU´s hjemmeside.

24-09-2018
Klubturneringen – 3. runde.

En besynderlig aften på flere måder. 4 partier blev spillet, og den første overraskelse opstod næsten inden runden var begyndt. Benny Christensen overså en tidlig skakmat, så selv om Gagik Sahakian havde mest lyst til at gå hjem igen, da han opdagede, at han skulle spille mod Benny, var det godt, han ikke gjorde alvor af “truslen”. Lidt senere var det Ole Harbo, der kom Jesper Kallesen ét træk i forkøbet. Jesper havde fundet en smuk matsætning på Dronningefløjen, men umiddelbart før han ville føre den ud i livet, fik han selv ørerne og Kongen i maskinen efter lige så smukt spil af Ole. Efter disse 2 hurtige små sensationer, faldt der mere ro over feltet, og hvor både Emil Baltzer og Kresten Beck i 2. runde hurtigt kom galt af sted, spillede de denne aften gode, lange og spændende partier mod henholdsvis Mogens Larsson og Anatolii Pershuta. Mogens vandt efter et langt, jævnbyrdigt parti efter at have tilkæmpet sig en merbonde, mens Kresten trods en officer for et par bønder stille og roligt blev presset i bund og besejret af Anatoliis fribønder. Partiet mellem Finn Nielsen og Morten Jessen er udsat.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

24-09-2018
Favoritsejre Til Danmark i første runde af skakolympiaden.
Alle danske spillere leverede i første runde. D.v.s. sejre til Simon Bekker Jensen, Nikolaj Mikkelsen, Bjørn Møller Ochsner og Jonas Bjerre.  På spindesiden var der tilsvarende sejre til Maria Vasova, Oksana Kryger, Eller Fredericia Nilssen og Louise Fredericia. Altså 4-0 til Danmark mod henholdsvis Saudi Arabien og Palæstina. Se også rapporten fra 1. runde på DSU´s hjemmeside.

24-09-2018
Så er skakolympiaden i gang i Batumi (Georgien).

De danske hold møder i 1. runde på papiret svagere modstandere, så alt andet end sejre, vil være skidt. Kvindeholdet møder Palæstina, mens Danmark i den åbne række møder Saudi Arabien. Følg med på turneringshjemmesiden.

20-09-2018
Invitation til juniorturnering i Esbjerg i efterårsferien.

Turneringen spilles mandag den 15. oktober. Invitation og tilmelding her.

19-09-2018
Invitation til SydGrandPrix-2 hos Skakklubben SPRINGEREN i Kolding.

Se invitationen og tilmeld dig her.

18-09-2018
Klubturneringen – 2. runde.

4 partier blev afviklet mandag aften. De 2 første var meget hurtigt overstået med favoritsejr til Finn Nielsen over turneringsdebutanten Emil Baltzer og sejr til Morten Jessen over Kresten Beck, der slet ikke kom i gang i dette parti. De 2 sidste partier mellem Anatolii Pershuta og Gagik Sahakian og mellem Benny Christensen og Jesper Kallesen blev til gengæld både langvarige og spændende. Gagik forsvarede sig godt i en vanskelig stilling, men Anatolii kunne spille på at fremtvinge afbytninger og satse på en fjern fribonde, og så var slaget tabt for Gagik. I det andet parti så det først ud til, at Benny fik afgørende tryk på en svag centrumsbonde, men angrebet fusede ud, og med den merbonde så det længe ud til at ende med en sejr til Jesper. I sidste ende vendte billedet imidlertid, og det lykkedes Benny at komme først – endda med forbundne fribønder. Altså sejr til Benny. Partiet mellem Ole Harbo og Mogens Larsson er udsat.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

18-09-2018
SydGrandPrix – 1. afdeling i Ribe.

3 skakspillere fra Vojens drog i lørdags til Ribe for at deltage i sæsonens første hurtigturnering i Sydjysk Hovedkreds. Det var Benny Christensen, Jesper Kallesen og Oleksandr Pershuta. Resultaterne blev nok ikke helt så gode som håbet. Der var ikke spillere nok til en ren skoleskakgruppe, så Oleksandr blev placeret en gruppe med op til 1499 i rating. På den baggrund var 2 points godkendt. Oleksandr fik bl.a. en fin skalp ved at vinde over Tommy Hansen, der er én af de allermest flittige hurtigskakspillere i Hovedkredsen. Til gengæld tabte Oleksandr til et par skrappe skoleskakspillere, han har mødt flere gange tidligere.
I anden klasse scorede Jesper 3½ points – altså 50% – efter en dårlig start, men med en god slutspurt. I samme gruppe lykkedes det kun Benny at skaffe sig 2 points. Det var under normalt niveau.
I alt 26 spillere deltog, og tabellerne kan ses her.

16-09-2018
Invitation til SydGrandPrix i Grindsted.

Til november er det 100 år siden at historien om en skakklub ved et vadested ude på den midtjyske hede blev trukket igang. Denne skakklub hedder Grindsted Skakklub, og den store mærkedag skal naturligvis fejres.

Lørdag d. 3. november 2018 kl. 09:30 er den gamle skakklub vært for 3. afdeling af sæsonens udgave af SydGrandPrix, og det vil glæde os meget om I, i selskab med os og skakbrikkerne, vil være med til at festligholde denne store dag.

Indbydelse og online-tilmelding kan klares lige her.

11-09-2018
Klubturneringen – efterår 2018.

Alle førsterunde-partier blev spillet mandag aften. Runden bød både på favoritsejre og små overraskelser. I familieopgøret mellem Kresten Beck og Emil Baltzer trak Emil det længste strå med merbonde og forbundne fribønder. Jesper Kallesen er god, når han holder koncentrationen, og det gjorde han, da han besejrede Mogens Larsson, som blev sat mat i en tabt stilling i yderste tidnød. Øvrige resultater var forventede. Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

07-09-2018
Klubturneringen – efterår 2018.

Vi bliver kun 10 deltagere i efterårets klubturnering. Derfor oprettes kun én gruppe, der spiller 9 runder alle-mod-alle. Vi prøver at nå alle runder før jul. Det betyder justeringer i den aktivitetskalender, der er trykt i SPRINGEREN.
Turneringsplan med tabel og rundelægning kan findes her.

30-08-2018
Jørn Erik Nielsen er død.

Jørn Erik Nielsen fra Aabenraa/Løjt brugte en stor del af sit liv på at gøre nye generationer af børn til skakspillere. Vi har stadig stor glæde af alle de undervisningsmaterialer, Jørn Erik lavede til skak for børn.
Læs Dansk Skole Skaks nekrolog her som supplement til dødsannoncen.

29-08-2018
Ribe Skakklub inviterer til første afdeling af SydGrandPrix.

Den første af i alt 7 afdelinger af Hovedkredsens hurtigskakturnering under fælles-overskriften SydGrandPrix har Ribe Skakklub som arrangør. Se invitationen her. Online tilmelding seneste 13. september via DSU´s turneringssystem.

29-08-2018
Skak på diskotek

Radio 24|7 var med på Copenhagen Chess Slam – en skakaften på natklub Chateau Motel i det indre København. Arrangementet er led i Dansk Skak Unions imagekampagne. Programværten havde inviteret en ikke-skakspillende pige med på natklubben. Hør reportagen her. Indslaget varer ca. 24 minutter.

29-08-2018
Så er vi i gang!

På den nye sæsons første klubaften den 27. august var fremmødet på grund af en række afbud lidt tyndt. Til gengæld kunne vi glæde os over 4 nye børne- og juniorskakspillere, der aldrig har været i klubben før!
Næste mandag skal vi finde ud af, hvem der er klar til at deltage i henholdsvis klub- og holdturnering i år. Det er planen at begynde klubturneringen med 1. runde den 10 september, mens holdturneringen sandsynligvis begynder mandag den 29. oktober.

25-08-2018
Høtteskak.

Truslerne om regn under formiddagens fortovsskak i Rådhuscentret blev heldigvis gjort til skamme, og det var heldigt, selv om vi havde rejst et par lette pavilloner over bræt og brikker. Først til allersidst, da det alligevel var tid til at pakke sammen, kom der vand fra oven, men det lykkedes at få reddet materiel og skakspillere, inden regnen blev massiv.
Antallet af interesserede, der kom forbi for at få et slag skak, var på niveau med tidligere år – i år med en overvægt af børn, der allerede var godt i gang med at blive fortrolige med spillet. Mon ikke der dukker et par stykker op, når klubaftnerne går i gang fra på mandag?! Et par unge på 13 og 17 var dygtige nok til at besejre mindst 3 medlemmer (med tidshandicap) af Vojens Skakklub og gjorde sig dermed fortjent til et gavekort til Stine & Holmberg.

20-08-2018
Springeren 2018:2.

Det nye nummer af Vojens Skakklubs medlemsblad SPRINGEREN er på vej i trykken. Du kan allerede nu læse den elektroniske udgave her.

18-08-2018
Copenhagen Chess Slam.

Som led i Dansk Skak Unions imagekampagne kommer skakken ind i utraditionelle rammer med en storstilet arrangement på fredag på en københavnsk natklub. Deltagelse i arrangementet er gratis, men man skal tilmelde sig til frank@chateaumotel.dk for at spille med i turneringerne. Læs mere her.

08-08-2018
Så er vi ved at være klar til en ny sæson i Vojens Skakklub.

Denne annonce indrykkes i Ugeavisen MidtSyd den 14. august. Velkommen til både gamle og nye medlemmer! Bemærk også, at vi naturligvis som sædvanlig er klar med fortovsskak i Rådhuscentret høttelørdag den 25. august. Vi håber på godt vejr, stort fremmøde af klubbens medlemmer og livlig aktivitet med masser af skakspillende borgere ved bordene. Se også lokalpressens omtale:
Jydske Vestkysten
HaderslevsPuls.dk
Ugeavisen MidtSyd
Haderslev Ugeavis


02-08-2018
Invitation til Grenzturneringen 2018-19.

Skakklubberne i Tønder, Niebüll, Løgumkloster og Leck indbyder til en ny sæson med Grenzturnering. Se invitationen her.

29-07-2018
Jon Ludvig Hammer sejrede i XtraCon Chess open 2018.

Placeringerne i toppen blev således (med korrektionsberegning for samme score):
GM Jon Ludvig Hammer, Norge – 8½ (besejrede i sidste runde Vincent Keymer)
GM Dmitry Andreikin, Rusland – 8½
GM Rasmus Svane, Tyskland – 8
GM Nils Grandelius, Sverige – 8
GM Marin Bosiocic, Kroatien – 8
GM Allan Stig Rasmussen, Danmark – 8
GM Sune Berg Hansen, Danmark – 8
GM Baadur Jobava, Georgien – 8

Benny Christensen vandt i sidste runde og sluttede på 4 points. Det var i underkanten af det forventede og kostede 4 ratingpoints, men de er til at indhente igen. Se alt om turneringen her.

28-07-2018
XtraCon Chess open 2018.

Før sidste runde ser stillingen i toppen således ud.

 SpillerEloPo
1
Dmitry Andreikin2702
2
Jon Ludvig Hammer2631
3
Aryan Tari2615
4
Rasmus Svane2580
5
Vincent Keymer2466

Bemærk især det tyske “Wunderkind” Keymer, der kun er 13 år. Han vandt sensationelt Grenke Chess Open (med 787 deltagere) i Påsken med 8 points efter 9 runder, så alle modstandere var advaret på forhånd. Se interview med den unge mand efter Grenke Chess Open her.
Danske spillere, som fortsat er med i kampen om turneringssejren med hver 7 points er: Mads Andersen, Sune Berg Hansen, Allan Stig Rasmussen og Kassa Korley.
Benny Christensen har ikke haft lette modstandere, men indtil 9. runde har han scoret nogenlunde som forventet – i alt 3 points og et fastholdt ratingtal. Lørdagens nederlag mod en nordmand (1544) ødelagde imidlertid billedet og sendte ham ned på en foreløbig 327.-plads. Medmindre han hiver en sejr hjem i sidste runde, kan han ikke være tilfreds med udbyttet. Til gengæld er det lærerigt at deltage i en stor turnering med daglige turneringspartier i en lang uge.
Turneringshjemmesiden finder du her.

27-07-2018
Skakspillere går (også) på natklub.

Som led i DSU´s imagekampagne er der tryk på forberedelserne til et alternativt skakarrangement på det københavnske diskotek/natklub Chateau Motel (Knabrostræde 3, 1210 København). Arrangementet finder sted fredag den 24. august 2018, så hvis du er på de kanter…

Se Facebookopslaget her

24-07-2018
XtraCon Chess open 2018.

Det er nu lykkedes for Benny i løbet af mandag og tirsdag at sikre sig 2 points. 2 af 5 rækker i øjeblikket til en 282.-plads – vel at mærke i et samlet felt på 397! Det er en lille forbedring i.f.t. startplaceringen i ratingorden som nr. 296. På selve hjemmesiden for XtraCon Chess Open er det svært at se den aktuelle stilling, så for at skaffe sig et overblik må man over i DSU´s turneringssystem. Her fremgår det, at der efter 5 runder kun er 3 spillere med maksimum-points. Nemlig Ivan Saric, Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein. Bedst placerede dansker er GM Mads Andersen med 4½. I dagens runde måtte Mads nøjes med remis mod det tyske kæmpetalent IM Vincent Keymer.
Der er masser af muligheder for at følge de vigtigste partier live eller lade sig inspirere at live-kommentarer af Lars Schandorff, der i løbet af dagen ofte får mestrene ind for at gennemgå og kommentere egne partier.

22-07-2018
XtraCon Chess open 2018.

Bennys første 2 runder var vanskelige, men han kunne have rettet op på den forventede score med en sejr over en nordmand i 3. runde. Det lykkedes desværre ikke, men parringerne i 4. runde burde give Benny en overkommelig modstander, så mon ikke der kommer points ind på kontoen i morgen?!

22-07-2018
Mere end godkendt.
Så er resultaterne af lejrturneringen på årets skaklejr offentliggjort. Martin Møller blev nr. 5 i gruppe A (9½ af 15 points), mens Oleksandr Pershuta sluttede på 3.-pladsen i gruppe E (15½ af 19 points). begge resultater er mere end godkendt!
Se resultaterne fra lejrturneringen her.
Sidst på lejren blev der uddelt en række diplomer. Heriblandt ét til Martin Møller, der blev udnævnt til “Årets holdkaptajn”   😛
Masser af fotos fra lejren kan findes på lejrhjemmesiden.

21-07-2018
XtraCon Chess open 2018.
Så er turneringen i gang, og der er fra turneringshjemmesiden adgang til både en lang række partier (ikke færre end 80!) og live-kommentering med Lars Schandorff. Lyden på livekommenteringen er i øvrigt fremragende, så alle kan være med.

Turneringen afvikles som en 10 runder FIDE schweizer, hvor ratingforskellene i første runde er anselige. Benny Christensen fra Vojens fik i dag fornøjelsen af at møde en ungarsk FIDE-mester ved navn Tamas Gunes Ongut (ELO-rating 2220) i første runde! Med ca. 500 ratingpoints i forskel blev det til et forventet nederlag til Benny, men der er fortsat 9 points at kæmpe om.

Turneringstabellen kan ses her.

19-07-2018
XtraCon Chess open 2018.
Benny Christensen fra Vojens Skakklub er nu draget mod Helsingør for at spille med i Xtracon Chess Open 2018, der bliver  den stærkest besatte turnering i Danmark i år. Det er en Open, hvor alle kan deltage, og flere end 400 skakspillere har taget imod udfordringen. Som ny kommentator optræder GM Lars Schandorff.

Turneringen afvikles i tidsrummet fra lørdag 21. juli til søndag den 29. juli 2018.
Spillested: Konventum Helsingør, Gl. Hellebækvej 70, 3000 Helsingør
Spilleplan:
Åbning: Lørdag d. 21. juli kl. 13.
Runde 1: Lørdag d. 21. juli kl. 14.
Runde 2-3: Søndag d 22. juli kl. 10 og 17.
Runde 4-9: Mandag d. 23. juli til lørdag d. 28. juli kl. 13.
Runde 10: Søndag d. 29. juli kl. 10.

27-06-2018
Skaksommerlejr.
Dansk Skak Unions skaklejr er i år flyttet fra Tjele til Skanderup Efterskole (Lunderskov), så den er kommet noget tættere på vores egn. Fra Vojens deltager Oleksandr Pershuta og Martin Møller.
Oleksandr er med for første gang, mens Martin har været med flere gange. Elitegruppen, der bliver trænet af 2 Danmarksmestre – nemlig ange Bjørn Møller Ochsner (DM 2018) og Mads Andersen (DM 2016 og 2017) er sammensat af de 14 højst ratede. Dermed bliver der ikke plads til Martin, der ratingmæssigt ligger som nr. 17 af de i alt 100 tilmeldte børn og unge.
Skaklejren er i meget høj kurs blandt de unge skakspillere, og har man først været med én gang, bliver det sjældent sidste gang.
Læs meget mere om årets skaklejr her.

26-06-2018
Horsens Lang Weekend EMT 2018.
Mange synes, at weekender er for korte. I Horsens Skakforening gør de noget ved det. Horsens Lang Weekend er en  skakturnering i en forlænget weekend midt i sommerferien. Det er i uge 28, og i år foregår det den 12.-15. juli. Flere end 90 skakspillere er allerede tilmeldt, men der er plads til flere…
Hjemmesiden med indbydelse, tilmelding og oversigt over tilmeldte finder du her.

09-06-2018
Registrering i Dansk Skak Unions medlemskartotek.
Når du som DSU-medlem tilmelder dig en turnering, sker det i dag altid elektronisk via Dansk Skak Unions turneringssystem. Her hentes oplysninger fra medlemskartoteket. Det er nemt og sikkert, hvis ellers oplysningerne om dig er korrekte. Det skal du selv sørge for. Med password til kartotekssystemet kan du selv rette de oplysninger, DSU har om dig. Hvis du endnu ikke skaffet dig password til kartotekssystemet, bør du få denne lille sag på plads hurtigst muligt.

Det sker på følgende måde:

1. Klik på søgefunktionen og find dig selv i DSU´s medlemssystem.
2. Klik på dit navn for at komme ind til din egen side i kartoteket. Hvis du ikke har skaffet dig et password i forvejen, ser nederste del af skærmbilledet således ud (med dit navn, hvor der er brune overstregninger)

3. Derefter indtaster du din mailadresse/dine fødselsdata og klikker på indsend email
4. Du vil derefter få tilsendt login/password, så du kan logge ind i medlemskartoteket (http://kartotek.skak.dk/) og foretage rettelser.Der er andre fordele ved at få et password til medlemskartoteket. F.eks. er det en forudsætning for at kunne afgive stemme, når årets skakspiller i Danmark skal kåres.

07-06-2018
Nimzowitsch.
Serien af fine skak-udsendelser med Lars Schandorff som studievært er fortsat i Radio 24|7 i 2018.
Genhør dem hos som podcasts hos Radio 24|7 eller her.

01-06-2018
For skakhistorisk interesserede
er der nu lagt mødereferater m.m. fra Dansk Skak Unions tidligere 4. Hovedkreds på hjemmesiden. Dermed suppleres øvrigt historisk stof på hjemmesiden, såsom:

God fornøjelse!

30-05-2018
Skak på Vrå Højskole.
Sakset fra DSU´s hjemmeside:
Vrå Højskole, der ligger lidt nord for Brønderslev, udbyder efter sommerferien et skaksemester henvendt til skakspillere i alderen 18 til 30 år.

Du vil være en bedre skakspiller og mere helstøbt i formen.
Du har lyst til at vide mere om skakspillets historiske og filosofiske perspektiv.
Du har skak som din primære interesse – og har lyst til at kombinere det med et højskoleophold.
Du har lyst til at være med til at udvikle dansk skakkultur i nye retninger.

Undervisningen foretages af Thomas Bach Jacobsen og Sune Normann Hansen, men der vil også være gæstelærere som IM Bent Sørensen og GM Henrik Danielsen.

Semestret varer fra den 12. august til den 15. december 2018.
Se brochuren om højskoleskak-opholdet her.

30-05-2018
Christian Karstensen er ny bymester 2018 i Løgumkloster!
Christian rystede ikke på hånden, da han sikrede sig et helt point ved at besejre Scot Wolfgang Jensen i sidste runde. Dermed var bymesterskabet i hus med 6 points i alt. På de følgende pladser kom Ejvind Ambøg og Per Hansen. med hver 5½ points.
Blandt deltagerne fra Vojens Skakklub gjorde Benny Christensen det bedst med i alt 4 points, en samlet fjerdeplads og en lille ratinggevinst. Morten Jessens 7.-plads var også ok, men resten af Vojensspillerne imponerede ikke. Dog skal det nævnes, at Jesper Kallesen, der er B-medlem i Vojens, men hidtil har spillet for Gråsten, fik en lille ratingpræmie. Det skal også bemærkes, at turneringen blev spillet i en samlet Schweizergruppe, hvorfor ikke alene antallet af points giver hele billedet af de enkelte deltageres præstationer. Der er stor forskel på styrketallene for de spillere, man møder undervejs.
Som sædvanlig var det en hyggelig turnering for samtlige deltagere.
Tabellen med slutstilling, resultater og partier fra turneringen kan findes her.

24-05-2018
Løgumkloster Byturnering
nærmer sig sin afslutning. Der er nu spillet 6 runder, og sidste runde spilles tirsdag den 29. maj. Forhåndsfavoritten Per Hansen mistede et skridt ved at fejle fælt mod Jesper Kallesen. Det lykkedes ham dog at vende en tabsstilling til remis, men før sidste runde ligger Christian Karstensen nu i spidsen med 5 points, og han kan med en sejr i runde 7 sikre sig bymesterskabet. Ingen af deltagerne fra Vojens Skakklub har klaret sig rigtig godt. Bedst ligger Benny Christensen med 4 points, men han får til gengæld kam til sit hår, idet han har “trukket” Per Hansen i sidste parti. Tabellen med stilling, rundelægning og partier fra turneringen kan findes her.

30-04-2018
Sæsonafslutning i Vojens Skakklub.
Den 30. april er der klubaften for sidste gang i denne sæson i Vojens Skakklub. Vi holder sommerpause, men forventer at være klar til fortovsskak i forbindelse med Vojens Høtte, og vi begynder en ny sæson mandag den 27. august 2018. Tak for i år og på gensyn!

29-04-2018
Bundesligaen.
Der er nu gang i allersidste fase af sæsonens Skakbundesliga i Tyskland – også kaldet verdens stærkeste skakliga. De 2 sidste runder spilles mandag og tirsdag som samlede stævner i Berlin. Efter 13 runder har Solingen bragt sig et enkelt brætpoint foran Baden-Baden inden runde 14 og 15. Som bekendt er det matchpoints, der tæller først i Tyskland, og her har begge hold 23 MP. På papiret har Baden-Baden det letteste program – de skal møde nr. 10 og 13 i tabellen, mens Solingen skal møde nr. 6 og 8.

Følg kampene live her.

29-04-2018
Løgumkloster Byturnering.
Der er nu spillet 3 runder i byturneringen. I runde 3 vandt Benny Christensen lokalopgøret mod Martin Møller. Kresten tabte til Scot W. Jensen, mens Gagik Sahakian spillede remis mod Vagn Lauritzen. Det samme gjorde Morten Jessen mod Uwe Hansen. Ole Harbo og Karl Posselt fik udsat deres parti i 3. runde. Tabellen kan findes her.

23-04-2018
Klubturneringen.
Efter afvikling af 3 udsatte partier er klubturneringeringens forårsudgave færdigspillet. Finn vandt ikke uheldigt det udsatte parti over Benny, der ellers havde gode chancer for at afgøre sagerne til sin fordel. I en stilling med 2 merbønder kostede en fingerfejl det meste af et par lette officerer, og så blev det for svært at fastholde et ordentligt angreb. Mogens havde fuld kontrol over partiet mod Morten og vandt sikkert. Nogenlunde det samme kan siges i partiet Martin – Bo, hvor Martin først skaffede sig betydelig terrænfordel og siden materiel fordel, hvorefter Bo valgte at opgive.
Med aftenens resultater blev det klart, at Martin Møller slutter med 6 points og efter flere forgæves forsøg kan udnævnes til klubmester for første gang. Til lykke!
Mogens indtager andenpladsen med 5½, og Karl og Finn følger på de næste pladser med hver 5 points. Tabellen kan ses her.

16-04-2018
Klubturneringen.
5 af 6 partier blev afviklet i 7. runde af klubturneringen. der var remisser til Martin og Finn samt Kresten og Anatolii. Karl vandt over Bo, Gagik tabte til Jesper, og Ole tabte til Benny.
Klubmesterskabet afgøres først, når de 3 udsatte partier spilles på mandag. Begge favoritter – Martin og Mogens – har hver et udsat parti. Tabellen kan ses her.

16-04-2018
Vojens Skakskole.
2 nye skakinteresserede børn mødte op til juniorskak mandag aften. Vi byder velkommen til Viktor og Julija. Det er  meget positivt, bortset fra at tidspunktet er lidt uheldigt, eftersom klubben holder sommerferie fra den 30. april. Forhåbentlig holder interessen sommeren over, så vi kan begynde en ny sæson med flere børn i Vojens Skakskole.

15-04-2018
Klubturneringen.
Mandag den 16. april spilles 7. runde. Der er 2 udsatte partier fra 2. og 4. runde, der sammen med et udsat fra 7. runde skal afvikles senest den 23. april, hvorefter der er sæsonafslutning i Vojens Skakklub mandag den 30. april.
Parringerne til sidste runde kan findes her.

15-04-2018
DanPumps Kolding Bymesterskab 2018.
Turneringen er bedre kendt under det tidligere navn Sondex Cup. Den blev spillet i den forløbne weekend med i alt 126 tilmeldte, og fra Vojens Skakklub deltog Martin Møller som den højest-ratede i Basis 3. Det blev til 3 points og en andenplads i gruppen. Det skal desuden tilføjes, at Martin som den eneste tilføjede gruppevinderen Albert Mechlenburg Møller et nederlag.
Turneringstabellen kan ses her. Vinder af den øverste GM/IM-gruppe blev Jonas Bjerre – bl.a. foran den nyslåede Danmarksmester Bjørn Møller Ochsner.

Martin møder Claus Marcussen (foto Hans N. Paulsen)

12-04-2018
Løgumkloster Byturnering 2018.
Martin måtte kapitulere, da han mødte favoritten til Bymesterskabet, Per Hansen (Haderslev), men ellers bød tirsdagens 2. runde på flere “lokalopgør” mellem de mange Vojens-deltagere. Resultater og stilling fremgår af tabellen i turneringssystemet.

12-04-2018
Fuldt program i Klubturneringen.
Mandag den 9. april var der fuldt program i 6. runde af Klubturneringen. De fleste resultater var nogenlunde som forventet, men en lille overraskelse var det, at Jesper – efter at have tilspillet sig en knusende stilling mod Kresten – ikke formåede at slå det sidste søm i og endte med at sætte det hele over styr. Tabellen kan ses her.

07-04-2018
Pokalturneringen.
Der blev i dag afviklet hovedkredsfinale/kvalifikation til DSU-landsfinalen i Svendborg i Pinsen (søndag den 20. maj) i pokalturneringen, der er en hurtigturnering for 4-mandshold – inddelt i en eliterække og en bredderække. Skakklubben Springeren var arrangør, og Vojens Skakklub var med i bredderækken. Resultatet var ikke prangende. Det gik nogenlunde med at skaffe et antal brætpoints, men turneringen bruger i år matchpoints, og Vojens endte efter 1 matchsejr + 1 uafgjort på 3 matchpoints (8½ brætpoints) og en samlet placeret som nr. 5-6 af 6 deltagende hold, der spillede alle-mod-alle. Vojens´ holdopstilling var:

1. Martin (score 0 point)
2 Mogens (score 3 points)
3. Finn (score 3 points)
4. Morten (score 2½ points)

Holdopstillingen var valgt, fordi Martin er skrap til hurtigskak. Denne gang var han dog kommet i kærlig behandling mod stærke modstandere på de andre hold, der havde oprustet på 1. brættet. På nær en enkelt undtagelse var alle Martins modstandere mesterspillere, og selv “undtagelsen” var højere ratet end Martin.  Til gengæld “aflastede” Martin de øvrige på Vojens-holdet.
Se tabellen her.

Videre til landsfinalen fra Sydjysk Hovedkreds er Evans 2 og Springeren 2 i bredderækken.

06-04-2018
Klubturneringen.
Efter privat afvikling af et par udsatte partier (Karl spillede remis mod både Martin og Finn) resterer nu kun 2 partier, før vi er helt a jour. 6. runde spilles mandag den 9. april, og tabellen med stilling og parringer kan findes her.
7. og sidste runde er programsat til den 16. april, hvorefter der er en enkelt almindelig klubaften den 23. april til eventuelle manglende partier. Derefter er der sæsonafslutning mandag den 30. april – bortset fra alle de medlemmer, der har forlænget sæsonen med deltagelse i Løgumkloster Byturnering.

03-04-2018
Løgumkloster Byturnering 2018.
Med et par sidste-øjebliks-tilmeldinger er årets byturnering nået op på 20 deltagere. Der spilles i én Schweizergruppe, og første runde, hvor der altid i en sådan turnering er betydelig ratingforskel i de enkelte parringer, gav som ventet en del favoritsejre. Dog også et par overraskelser. Jesper Kallesen var ikke helt skarp, og så udnyttede Gagik Sahakian sit angrebsgen til en forrygende afslutning. I opgøret mellem Kresten Beck og Karl Posselt var der gennem hele partiet fordel til sort, men Karl forstod ikke at omsætte fordelen til noget afgørende, og så løb partiet ud i remis. Ole Harbo var udfordret mod Scot Wolfgang Jensen, men forsvarede sig godt og kunne godt have fortjent remis. Det blev dog til et nederlag for Ole.
Alle partier, resultater og parringerne til 2. runde kan findes i turneringssystemet.

02-04-2018
DM i skak.
Som sædvanlig har Påskedagene været højsæson for en masse danske skakbegivenheder – i år på Hotel Svendborg. Dansk Skak Union har holdt Forretningsudvalgsmøder, Hovedbestyrelsesmøde og Delegeretmøde, Skakdommerforeningen og Støtteforeningen har holdt generalforsamlinger, og ikke mindst er der blevet afviklet DM i skak med ca. 320 deltagere. Alle resultater og turneringstabeller kan ses her. Bjørn Møller Ochsner (23 år) er ny Danmarksmester med suveræne 8 points af 9 mulige.  Hele 2 points foran de nærmeste konkurrenter Jonas Buhl Bjerre (13 år) og Jesper Søndergaard Thybo (18 år). Med resultatet scorede 13-årige Jonas sin 3. IM-norm og FIDE vil inden længe udnævne ham til International Mester – som yngste dansker nogensinde. Landsholdsklassens eneste stormester, Allan Stig Rasmussen, måtte se sig henvist til 4.-pladsen.
Kandidatklassen blev vundet af Jakob Aabling-Thomsen.
Vojens Skakklubs egen Benny Christensen deltog i en G7-gruppe, men havde ikke rigtig tur i den. Han opnåede kun 3 points og taber ratingpoints på præstationen. I flere af partierne kunne det dog let være gået anderledes.
Asbjørn Hovgård Schack fra Haderslev scorede fornuftige 3 points i Kandidatklassen og akkumulerede endnu et par ratingpoints.

Efter i 9 dage at have spillet alvorlige partier i Landsholdsklassen morer de unge sig med lidt baby-skak før sengetid. På billedet fra venstre: Jesper Søndergård Thybo, Jonas Buhl Bjerre, Bjørn Møller Ochsner og Martin Percivaldi.

I forbindelse med Delegeretmødet blev der efter indstilling fra hovedkredsens uddelt hæderstegn og initiativpræmier. Sydjysk Hovedkreds havde peget på henholdsvis  Bjarne Meldgaard Rasmussen (Varde) som modtager af DSU´s hæderstegn – bl.a. for sit 31-årige virke som hevedkredskasserer i henholdsvis 5. HK og Sydjysk Hovedkreds.  Tilsvarende havde hovedkredsen indstillet Løgumkloster Skakklub til en Initiativpræmie.
René Baarup Christensen, der også er hjemmehørende i Sydjysk Hovedkreds blev udnævnt til æresmedlem af Dansk Skak Union efter at have virket som DSU´s  kasserer i 10 år – og i en periode også som forretningsfører i Dansk Skaksalg.

02-04-2018

Turneringen spilles som sædvanlig i Kr. Himmelfartsdagene 9. – 13. maj.
Ud over selve IM turneringen består Fredericia Chess 2018 også af
Fredericia Rapid Chess 2018 (10. maj)
Fredericia Chess EMT 2018 (11. – 13. maj)
Skoleskak for begyndere (11. maj)
Der er mulighed for at overnatte på spillestedet fra fredag til søndag. Og i år har vi besluttet at alle piger overnatter gratis – vi vil gerne støtte op om de initiativer der allerede er for at styrke kvindeskakken.

28-03-2018
DM i skak.
Efter afvikling af dagens 5. runde i er der kun 2 spillere uden nederlag i Landsholdsklassen. Bjørn Møller Ochsner og Jonas Bjerre ligger forrest med hver 4 points. I årets Kandidatklasse deltager bl.a. et par unge spillere fra det sønderjyske: Rauf Murtuzov (Alssund) og Asbjørn Hovgård Schack (Haderslev). Eneste deltager fra Vojens Skakklub Benny Christensen fik et gratis point i 1. runde, men tabte herefter i anden runde. Alle tabeller fra det store DM-stævne i Svendborg kan findes her.

28-03-2018
Påskelyn i Løgumkloster.
11 skakspillere var mødt op, da Løgumkloster Skakklub traditionen tro afviklede Påskelyn i klublokalerne på Øster Højst Skole. 5 helt lokale, 5 fra Tønder Skakklub og en enkelt fra Vojens Skakklub – nemlig Martin Møller. Efter indledende runder og finalerunder havde Martin spillet 13 partier med 3 nederlag og 10 sejre som et flot resultat, der kun blev overgået af Eivind Palm (Tønder), der scorede 10½ i alt. Tabellen kan ses her.

28-03-2018
Generalforsamlingen i Sydjysk Hovedkreds.
blev afholdt i Vejen den 17. marts 2018. På generalforsamlingen blev der besluttet en lang række ændringer til Holdkampreglementet fra næste sæson. Forslag, referat og andre dokumenter fra generalforsamlingen kan findes på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside.

28-03-2018
Kandidatturneringen i Berlin.
Som de fleste kaksentusiaster sikkert har observeret, bliver det Caruana, der skal udfordre verdensmester Magnus Carlsen i november 2018. Caruana vandt Kandidatturneringen i Berlin med følgende slutstilling.

Læs mere om Kandidatturneringen på DSU´s hjemmeside og gennemspil partierne her.

27-03-2018
Pokalturneringen for hold.
Ved det indledende stævne i Haderslev kvalificerede Vojens 1 sig til Hovedkredsfinalen med et breddehold (ratinggennemsnit under 1900). Hovedkredsfinalen spilles hos Skakklubben Springeren i Kolding lørdag den 7. april 2018 kl. 12. I Bredderækken ventes 5 hold, mens der i Eliterækken er tilmeldt 4 hold.
Stævnet er oprettet i turneringssystemet.

20-03-2018
Klubturneringen.
5 spændende partier i klubturneringens 5. runde blev spillet i går. Partiet mellem Bo og Benny bølgede frem og tilbage, men efter at have været foran med en officer, lykkedes det Bo at smide først gevinsten og derefter remissen væk. Martins parti mod Mogens kan vel betegnes som topopgør, og denne gang trak Martin det længste strå, så måske er en ny klubmester på vej?!
Partiet mellem Karl og Finn er udsat, men øvrige resultater fremgår af tabellen.

13-03-2018
DM i skak.
Påsken nærmer sig – en årstid, hvor utallige skakfolk mødes og får klaret organisatoriske ting parallelt med afviklingen af DM i skak og alle de underliggende turneringer. Det foregår i år på Hotel Svendborg, og forberedelserne er naturligvis forlængst i gang. Senest er tilmeldingerne til Landsholdsklassen også kommet på plads, og årets felt ser således ud:

1. GM Allan Stig Rasmussen, Jetsmark Skakklub, 2557 / 2538
2. IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark Skakklub, 2472 / 2470
3. IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg Skakklub, 2444 / 2454
4. IM Mikkel Djernæs Antonsen, Køge Skakklub, 2435 / 2455
5. IM Rasmus Skytte, Århus Skakklub/Skolerne, 2406 / 2393
6. IM Mads Hansen, Skanderborg Skakklub, 2405 / 2377
7. IM Nikolaj Borge, Hillerød Skakklub, 2399 / 2400
8. IM Martin Percivaldi, Køge Skakklub, 2394 /2406
9. FM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg Skakklub, 2389 / 2379
10. FM Poul Rewitz, Skakklubben af 1968, 2296 / 2292

Spilleplanen for Landsholdsklassen ser således ud, hvis man lige skulle komme forbi…

24. marts kl. 14:00: 1. runde
25. marts kl. 14:00: 2. runde
26. marts kl. 14:00: 3. runde
27. marts kl. 14:00: 4. runde
28. marts kl. 14:00: 5. runde
29. marts kl. 14:00: 6. runde
30. marts kl. 14:00: 7. runde
31. marts kl. 14:00: 8. runde
1. april kl. 12:00: 9. runde

Efterhånden som alle tilmeldinger til de øvrige turneringsgrupper kommer på plads, kan det hele følges via DM-hjemmesiden.
Benny Christensen er foreløbig eneste deltager fra Vojens Skakklub. Han er med i G7 – se tabellen her.

13-03-2018
Klubturneringen.
Der blev spillet 5 partier i 4. runde af klubturneringen mandag aften. Partiet mellem Martin Møller og Bo Andersen er udsat.
Mindre overraskelser: Ole vandt over Kresten Beck og Anatolii vandt over Gagik.
Martin har indtil videre kun fået afviklet et enkelt parti. Først blev han selv syg. Siden har det været modstanderne, der har meldt afbud. 3. runde-partiet mellem Jesper og Martin spilles privat torsdag den 15. marts. Derefter lægges runde 5.
Tabellen kan findes her.

11-03-2018
Afgørelse i XtraCon Skakligaen.
Efter afslutningen af sidste runde i skakligaen er Skanderborg ny Danmarksmester. Nordre og Bov trækker Sorteper og rykker ned. Et godt resultat  – et knebent 3½-4½ nederlag til Hillerød i sidste runde – var ikke nok for Bov.

11-03-2018
Kandidatturneringen.
Kandidatturneringen (World Chess Candidates 2018) er i gang i Berlin. Husk, at man altid kan finde live-brætter fra de stærkeste turneringer via Vojens Skakklubs hjemmeside – klik på Live skak i højre kolonne.
I Kandidatturneringen er de i dag i gang med anden runde – se her.
Ét af dagens andre tilbud fra Chess.com er sidste runde i den danske XtraCon skakliga. Dog med en pudsig fejl, idet Peter Jakobsen fra Nordkalotten angiveligt skulle have spillet imod GM Lars Bo Hansen (2560) fra SK68. Peters faktiske modstander i dagens runde var imidlertid en anden Lars Hansen – med 2232  i rating.

06-03-2018
Klubturneringen.
3. runde blev spillet i går aftes. Et enkelt parti er udsat, men 5 partier fik en vinder – de 3 først efter langvarige og spændende kampe med en lille angst for, at alarmen i klubbygningen ville gå i gang, inden vi var kommet ud. Et andet drama udspillede sig samtidig i SE-arenaen, hvor SønderjyskE med endnu en sejr over Gentofte bragte sig i kvartfinalen af denne sæsons Metalliga.
Resultater og parringer i runde 4, der spilles på mandag, kan findes her.

04-03-2018
Generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds.
Der er indkaldt til generalforsamlingen den 17. marts 2018 i Sydjysk Hovedkreds. Her skal bl.a. drøftes forskellige forslag vedr. den fremtidige holdturnering. Se invitation og forslag på Hovedkredsens hjemmeside.

04-03-2018
Vojens i Mesterrækken!
De 2 gruppevindere i A-rækken, Vojens og Springeren 3, spillede i dag oprykningskamp i Fredericia, hvor ikke færre end 144 skakspillere var på besøg for at afvikle afslutningen på holdturneringen i henholdsvis 1. Division gruppe 2, Sydjysk Hovedkreds´ Mesterrække 2 og altså oprykningskampen i A-rækken.
Det begyndte godt. På bræt 8 vandt Ole efter at have tilbudt modstanderen remis i et lige springerslutspil. Det blev afslået, og kort efter fejlede modstanderen sin stilling og tabte. Altså 1 point til Vojens – og et fint boost til humøret hos de øvrige spillere på holdet. Siden gik det slag i slag, og uden et eneste nederlag blev det til en uventet sikker Vojens-sejr på 6-2. Gevinster til Martin, Finn og Bo, og remisser til Mogens, Benny, Karl og Morten. En “opdeling” på Vojens 1 og Vojens 2 viser, at begge 4-mandshold skaffede hver 3 points til dagens samlede resultat.

Fra 1. Division gruppe 2 rykker Evans op i XtraCon Skakligaen. Trods en god slutspurt med små sejre i de sidste 2 runder slutter Haderslev á point med Springeren og må en tur ned i 2. Division. I 2. Division har sidste sæsons oprykkere fra Alssund haft det svært og slutter isoleret i bunden. Fra Mesterrække 1 rykker Horsens og Bov 2 op i 2. Division. Fra Mesterrække 2 rykker Fredericia op i Mesterrække 1. Gråsten, der ofte er blevet dømt som nedrykningskandidat i Mesterrække 2, sikrede sig  endnu en gang forbliven i rækken med en flot slutsejr på 6½-1½ over Nr. Snede.

Find alle tabellerne for holdturneringen her.

28-02-2018
Udtagelser til ungdomsstævner 2018.
Ungdomslandsholdstræner Mads Boe har udtaget en række spillere til deltagelse i større ungdomsturneringer i 2018. Læs mere på DSU´s hjemmeside.

28-02-2018
Bent Larsen.
Vlastimil Hort har i anledning af, at Bent Larsen kunne være blevet 83 år på søndag, skrevet en fin mindeartikel (på engelsk) om Bent for ChessBase. Se den her.

28-02-2018
Pokalturneringen.
Det indledende kvalifikationsstævne den 28-02-2018 i Grindsted til Sydjysk Hovedkreds’ pokalturnering er blevet aflyst grundet for få tilmeldinger. Udover hjemmeholdet som var tilmeldt i bredderækken var der kun modtaget tilmelding af et elitehold fra Varde Skakklub. De to hold er hermed og uden kamp kvalificeret til Sydjysk Hovedkreds’ pokalstævne i Kolding som afholdes lørdag d. 7. april kl. 12.00.

27-02-2018
Klubturneringen.
Selv om der er hele 3 udsatte partier fra 2. runde, er 3. runde lagt og spilles mandag den 5. marts. Find tabel med rundelægning her.

27-02-2018
Sydjysk Pokalskak for hold – indledende runde.
Mandag den 26. februar lagde Haderslev Skakklub lokaler til én af de indledende runder i kvalifikationen til DSU´s Pokalfinale, der spilles Pinsedag i Svendborg. 7 hold á 4 spillere var tilmeldt, og trods det ulige antal lykkedes det rutinerede Vagn Lauritzen som turneringsleder at tilrettelægge 3 hurtigskakrunder uden oversiddere. Efter afviklingen af de i alt 42 partier – mange meget spændende – lettede røgen og “tabellen” for de deltagende hold kom til at se således ud:

Hold Matchpoints  Brætpoints
1. Springeren (B) 4½ 7½
2. Haderslev 1 (E) 4 8½
3. Vojens 1 (B) 4 7
4. Haderslev 2 (B) 3½ 6½
5. Gråsten (B) 3 7
6. Løgumkloster (B) 1 3
7. Vojens 2 (B) 1 2½

Alle hold med undtagelse af Haderslev 1 var under 1900 i gennemsnitsrating og deltog derfor i Bredderækken, mens Haderslev 1 er med i Eliterækken.

Matchpoints gælder før brætpoints i dette års pokalturnering. Som det fremgår, blev der fordelt 3 matchpoints pr. kamp for at få puslespillet til at gå op. Haderslev 1 går dermed videre i eliterækken, mens Springeren og Vojens 1 går videre i bredderækken.

Individuelle resultater kan findes på DSU´s turneringsside.

27-02-2018
Skaklejr for voksne.
I den forløbne weekend mødtes 45 skakspillere af varierende spillestyrke fra hele landet til 2 døgns instruktivt og hyggeligt samvær på Løgumkloster Højskole. Indkvartering på enkeltværelser og med fuld kost for 900 kr. Hertil 4 kvalificerede skakundervisere (Martin Haubro, Mads og Filip Boe, Tom Petri) med instruktion tilpasset deltagernes forhåndsforudsætninger. Naturligvis et par indlagte skakturneringer – og oven i hatten en skakhistorisk aftenforedrag om den navnkundige Nimzowitch. Minsandten, om ikke solen skinnede det meste af tiden, så man i pauserne både kunne nyde den fra én af højskolens solvendte glasgange eller på en rask spadsere- eller løbetur i historiske Løgumkloster. Om deltagerne efter weekenden er blevet bedre skakspillere, kan endnu ikke dokumenteres, men den foreløbige konklusioner helt éntydig: Et nyt DSU-initiativ med fin deltageropbakning, der tyder på et behov, som kalder på en gentagelse. Læs mere om skaklejren her.

20-02-2018
Holdpokalturneringen.
I uge 9 begynder afviklingen af de indledende runder i Dansk Skak Unions Pokalturnering (hurtigskak) for 4-mandshold. Det sker 3 forskellige steder i Sydjysk Hovedkreds:

  • Haderslev, mandag den 26. februar kl. 19
  • Grindsted, onsdag den 28. februar kl. 19
  • Skakklubben Evans i Vejle, torsdag den 8. marts kl. 19

Vojens Skakklub har tilmeldt 2 breddehold til arrangementet i Haderslev.

20-02-2018
Oprykningskamp.
Efter afslutning af holdturneringssæsonen for Vojens-holdenes vedkommende i A-rækken har gruppevinder Bov 3 i A-række 1 meddelt, at de ikke stiller op til oprykningskamp mod Springeren 3, der vandt Arækkens gruppe 2. I stedet går retten til en oprykningskamp videre til Vojens 1, der sluttede på andenpladsen i gruppen.
Kampen om oprykning til Mesterække 2 i sæsonen 2018-19 spilles i Fredericia søndag den 4. marts kl. 12.

20-02-2018
Generalforsamling.
I går aftes var der generalforsamling i Vojens Skakklub. Den forløb ganske fredeligt, og alle valg var genvalg. Referat fra generalforsamlingen kan ses her.
Efter generalforsamlingen var der oven i købet tid til en alle-mod-alle lynturnering.

17-02-2018
Medlemsblad.
Nyt nummer af Vojens Skakklubs medlemsblad Springeren er på vej ud til medlemmerne. Det kan også læses her.

17-02-2018
Løgumkloster-invitationer.
Løgumkloster Skakklub er medlemsmæssigt ikke nogen storklub, men den fylder ganske meget i “arrangør-landskabet”. Vi har modtaget invitationer til ikke færre end 3 turneringsarrangementer i marts-april. Det drejer sig om de traditionelle Påskelyn på tirsdagen før Påske, Løgumkloster Byturnering (almindelig EMT) samt Marathon-skak (hurtigskak) lørdag den 21. april kl. 10-24!
Se invitationerne her.

17-02-2018
Syd Grand Prix – finalen.
Sidste afdeling af sæsonens SGP-serie fandt sted i Tønder i dag med 28 deltagere. Det var i underkanten og tilsiger, at finalen til næste år bør placeres mere centralt i Sydjysk Hovedkreds. Når det er sagt, blev det et fint stævne, og næsten alle deltagere fra Vojens fik præmie med hjem. I 1. klasse lykkedes det ganske vist ikke Martin Møller at nå de øverste pladser i dagens stævne. Det lykkedes heller ikke at nå førstepladsen som sæsonbedste i klassen, selv om han i Jan Rosenbergs fravær (p.g.a. deltagelse i senior DM). Til gengæld blev det for Martin til andenplads  og sølvmedalje for hele sæsonen, hvor han har deltaget i alle 7 afdelinger af tuneringen. I 3. klasse blev Jesper Kallesen nr. 2, og det samme blev han i den samlede stilling. Altså også en sølvmedalje til Jesper, mens Karl Posselt ikke kunne nås på førstepladsen. Karl sikrede sig allerede sæaonguldmedaljen for 14 dage siden i Horsens. I 4. klasse deltog Anatolii Pershuta for første gang. Det kostede lærepenge resultatmæssigt, men som dagens eneste spiller i 4. klasse, var der alligevel en lille præmie til Anatolii. Hvad faderen manglede, havde sønnike Oleksandr. Han snuppede sin første SGP-turneringssejr foran (på bedre korrektion) et par konkurrenter, han tidligere har haft store problemer med. Dagens sejr betød endvidere, at Oleksandr fastholdt sin tredjeplads i den samlede stilling og derfor også fik en bronzemedalje om halsen. Den eneste Vojensspiller, der ikke fik noget med hjem, var Morten Jessen, der ikke var tilfreds med dagens præstation. Det lykkedes derfor heller ikke for Morten at avancere i det samlede regnskab, hvor det blev til en acceptabel, men altså ikke præmiegivende 4.-plads.
Når tabellerne med GrandPrix-points er ajourført, kan den ses her.

14-02-2018
Senior DM 2018 er i gang.
Følg turneringen her.

13-02-2018
Holdturneringen.
Så er denne sæsons holdturnering overstået for Vojens-holdenes vedkommende. Ved det samlede stævne på hjemmebane magede resultaterne det således, at Bov 3 som ventet blev gruppevinder – som følge af svineheld i kampen mod Vamdrup. Holger Larsen slap bedst fra åbningen mod Svend Erik Kramer, og han holdt usvigelig sikkert fast i fordelen og afgjorde til sidst partiet til sin fordel. På bræt 2 slap Guido Heinemann mirakuløst fra et nederlag mod Hans Christian Baagøe. Hans Christian greb på et afgørende tidspunkt den forkerte af 2 forbundne fribønder, der kunne have afgjort kampen i få træk – og pludselig var der ikke mere end remis i stillingen. Lige så “uretfærdigt” gik det på bræt 3. Vamdrups Christian Kjær glemte i flere situationer at trykke på uret, og pludselig havde han tabt på tid i en stilling, der så meget fordelagtig ud. Altså en samlet sejr til Bov på 2½-1½.

Dermed var Bovs gruppesejr i hus, selv om Vojens 1 gjorde sin pligt med en 3-1-sejr over Tønder 2, der stillede op med kun 3 mand. Mogens Larsson og Martin Møller vandt deres partier, mens Finn Nielsen “så syner” i et officersoffer, der måske så lovende ud, men viste sig at være uden perspektiv mod en sikkert spillende veteran, Kaj Elkjær. Dermed endte Vojens på andenpladsen 1 point efter Bov 3.

Aftenens tredje match stod mellem Vojens 2 og Løgumkloster. På bræt 1 og 3 var der sikre remisser til Bo Andersen og Kresten Bcek. På bræt 4 mistede Gagik Sahakian tålmodigheden mod Løgumklosters reserve Kim Juul Trane og partiet sluttede, da Gagik satte Dronningen i slag 😳
Der så længe ud til at være trøst at hente for Vojens 2 i det sidste parti, hvor Morten Jessen var ved at have Nis H. Madsen nede i sækken. Helt umotiveret forærede Morten imidlertid pludselig en officer væk, og så blev Løgumklosters samlede sejr på 3-1. Dermed blev Vojens 2 henvist til gruppens sidsteplads. Det var måske ventet, men holdets præstationer set over hele sæsonen må alligevel betegnes som skuffende. Se sluttabellen her.

10-02-2018
Holdturneringen.
Sidste runde af sæsonens holdturnering i A-rækken gruppe 1 afvikles som samlet stævne i Vojens mandag den 12. februar kl. 19. Parringerne er ganske interessante og kan give forskydninger i slutstillingen i gruppen:

Tønder 2 – Vojens 1
Vojens 2 – Løgumkloster 1
Vamdrup 1 – Bov 3

Se tabellen her.

10-02-2018
Skaklejr for voksne på Løgumkloster Højskole.
Tilmeldingsfristen til en weekend i Løgumkloster udløber den 14. februar, og allerede nu er der kun få pladser tilbage.
Tilmelding via DSU´s turneringssystem her.

10-02-2018
Klubturneringen.
Der var 3 afbud til 2. runde af klubturneringen, hvorfor der nu er 3 udsatte partier. 3 andre partier blev dog afviklet med følgende resultater:
Morten Jessen – Kresten Beck   1-0
Gagik Sahakian – Ole Harbo   1-0. Her skaffede Ole sig først stor materiel fordel – og smed derefter det hele væk igen!
Anatolii Pershuta – Bo Andersen 0-1
Turneringstabellen kan findes her.

03-02-2018
SGP- hurtigskakstævne i Horsens.
6. afdeling af sæsonens SydGrandPrix blev i dag afviklet med Horsens Skakforening som arrangør. 40 deltagere var et fornuftigt felt i betragtning af, at Horsens ligger i den nordlige ende af Hovedkredsen, men der er for mange klubber, der slet ikke er repræsenteret ved SGP i år, for det er naturligvis hensigten at aktivere så mange medlemmer som overhovedet muligt i denne gode turneringsform, hvor der bliver spillet en masse skak – og trods begrænset betænkningstid også en masse interessante partier, selv om der naturligvis begås fingerfejl i ny og næ 😕 .
En pæn flok skakspillere fra Vojens var kørt de ca. 100 km. nordpå – nemlig Martin, Morten, Jesper, Karl og Oleksandr. Og godt for det, for der var præmier til både Oleksandr, Morten og Karl, mens de 2 sidste sikkert kan gøre det bedre næste gang.
Oleksandr scorede fine 5½ points, og det rakte til en 3. -præmie i skoleskakgruppen, hvor 8 deltagere spille alle-mod-alle.
Morten, Jesper og Karl kæmper side om side i 3. klasse. Karl og Morten fik i dag hver 4 points, og præmieplaceringen blev altså afgjort til Karls fordel p.g.a. bedre korrektion. I øvrigt vandt Karl også det indbyrdes opgør, der blev Mortens eneste nederlag.
Jespers præstation var måske præget af SønderjyskE Ishockeys pinlige indsats i gårsdagens lokalderby i Esbjerg. Med 3 points blev Jespers score under middel.
Martin, der i sidste weekend sikrede sig en fin ratingfremgang ved en turnering i Bad Zwischenahn var placeret i en samlet gruppe med mester- og 1.-klasse-spillere og var ikke tilfreds med de 3 points, det blev til i dag.
I den samlede stilling med GP-points holder Martin dog sin andenplads i 1. klasse. Karl ser ud til med sejren i dag at have sikret sig førstepladsen i 3. klasse. Oleksandr klemmer sig efter dagens resultat sandsynligvis op på en 3.-plads i den samlede stilling i skoleskakgruppen.
Se tabellerne fra SGP-turneringen her.

30-01-2018
Holdturneringen.
Vojens Skakklub var i aftes på udebane i Bov med andetholdet i A-rækken. Top mod bund i rækken gav et forudsigeligt nederlag til Vojens på hele 0-4. Referat om matchen fra Bov Skakklubs hjemmeside:
“Bov 3 havde mere besvær med Vojens 2 end cifrene antyder, på 1. brættet måtte Svend Erik kramer kæmpe hårdt for at vinde over Karl posselt, der undervejs også havde sine chancer. Der var dog sikre sejre til Guido Heinemann og Rolf Petersen, mens Claus Nielsen måtte kæmpe lidt mere for at vinde over Kresten Beck.” Summa summarum: Vojens 2 får nu svært ved at undgå bundplaceringen i gruppen – efter 4 runder og en samlet pointshøst på kun 3! Der har i denne sæson manglet både held og dygtighed på holdet efter oprykningen i sidste sæson.
Bedre går det for Vojens 1 i samme gruppe. Efter tirsdag aftens sikre sejr over Løgumkloster (½-3½) ligger Vojens med 10½ points på en delt andenplads.
Parringerne i sidste runde, der afvikles som samlet stævne i Vojens den 12. februar, er meget spændende og får afgørende betydning for slutstillingen for alle hold. Se tabellen her.

30-01-2018
Nimzowitch.
Hvis du ikke nåede at høre alle Lars Schandorffs skakudsendelser i 2017 i serien Nimzowitch på Radio 24|7, kan det nås endnu. De ligger her. Hver udsendelse varer ca. 55 minutter.

28-01-2018
Bad Zwischenahn 2018.
Martin stillede op i B-gruppen i ratingorden som nr. 55. Efter 7 runder sluttede Martin med 5 points. Det gav efter korrektion en flot 12.-plads i gruppen, som havde i alt 129 deltagere. Se tabelstillingen her. Vinder af A-gruppen og dermed turneringsvinder blev IM Marco Thinius foran 3 stormestre. 5 spillere scorede 6 points i A-gruppen.
En rapport fra turneringen kan desuden læses på DSU´s hjemmeside.

25-01-2018
Bad Zwischenahn 2018.
Martin Møller deltager sammen med 55 andre danske, især unge skakspillere i Rügenwalder Mühle NordWest-Cup 2018 (20. Internationales Schachturnier Bad Zwischenahn) den 25.-28. januar 2018. Der er tilmeldt 370 deltagere, og Martin er med i B-gruppen med i alt 121 deltagere. Mads Boe har i flere år sørget for dansk deltagelse med koordineret indkvartering. Grunden til at specielt denne turnering er så populær at deltage i, er, at det sociale sammenhold er i top. Mange af deltagerne er gengangere fra tidligere år og glæder sig at spille skak, analysere partierne og generelt bare hygge sammen efter runderne. Der vises ikke live fra turneringen, men resultaterne kan følges på turneringens hjemmeside. Det bliver spændende at følge Martin i dette internationale selskab. Det begyndte godt med en sejr i 1. runde.

24-01-2018
Klubturneringen.
Første runde af forårsturneringen blev afviklet med fuldt program mandag den 22. januar. Selv om første runde i en Schweizerturnering giver kampe med pænt store ratingforskelle, var der flere langvarige, spændende og jævnbyrdige partier – der så alligevel bortset fra et par remisser endte med favoritsejre i sidste ende.
Tabel med resultater og oversigt over modstandere i anden runde kan findes her.

24-01-2018
SGP i Vejle.
Der var god deltagelse fra Vojens ved SGP-hurtigturneringen i Vejle lørdag den 20. januar. Martin, Morten, Jesper, Oleksandr og Karl var af sted til stævnet, der samlede i alt 45 deltagere. Turneringsvinder blev Niels Jørgen Fries-Nielsen (Køge) med fuld pointhøst. Maxim Konstantinov (Evans) besatte andenpladsen og Asbjørn Hovgård Schack (Haderslev) kom ind på en flot tredjeplads. Martin spillede i 1. klasse og scorede 4 points i en samlet 1.-2.-klasse-gruppe. Det rakte efter korrektion til en samlet midterplacering i gruppen. I den samlede stilling ligger Martin som nr. 2 – 5 Grand Prix points efter Jan Rosenberg (Springeren). Jesper, Karl og Morten er hårde konkurrenter i kampen om den samlede sæsonplacering i 3. klasse. I Vejle blev det Jesper, der klarede sig bedst med 4 points, mens Karl og Morten nåede 3½. Karl ligger stadig forrest i den samlede stilling, men Jesper er kun 5 grand Prix points efter på andenpladsen. Der resterer 2 afdelinger i henholdsvis Horsens og Tønder.
Skoleskakgruppen var fint besat med ikke færre end 14 deltagere. For Oleksandr gik det op og ned. Han vandt 3 partier, tabte lige så mange og spillede en enkelt remis. Summa summarum: 3½ points og en midterplacering.

20-01-2018
Tata Steel Chess 2018 (Wijk aan Zee) – Analyse – Magnus Carlsen vs. Peter Svidler.
Ganske vist endte partiet i 6. runde remis, men først efter hård kamp. På det niveau handler det om liv eller død, og spillerne er dødsfjender, eller…?!
Nej! Se Carlsen og Svidler i en efter-kamp-hyggeanalyse, som kunne have fundet sted i mangen en amatørskakklub blandt gode kammerater.

18-01-2018
NB!!! Revideret klubturnering, forår 2018.
Der er kommet et afbud til klubturneringen, så deltagerantallet nu er 12. Derfor er der ingen oversidder.
Tabellen med parringer i 1. runde kan ses her.

18-01-2018
Invitation til Pokalturneringen for hold (hurtigskak).
Læs mere her.

16-01-2018
Klubturneringen, forår 2018.
Et medlem er flyttet i løbet af juleferien. Derfor ændres forårets klubturnering fra at være opdelt i 2 styrkegrupper til én gruppe med 13 deltagere + 1 oversidder. Vi kan derfor ikke nå at spille alle mod alle, men spiller fortsat 7 runder. Denne gang med  rundelægning efter Schweizer-systemet. På papiret giver det en første runde med ret store ratingforskelle, men derefter vil det udligne sig. Tabellen med parringer i 1. runde kan ses her.

16-01-2018
Holdturneringen.
Mandag aften havde begge Vojenshold hjemmebane i A-rækken. Vojens 1 fik en lille sejr (2½-1½) over Vamdrup, mens Vojens 2 tabte til Tønder 2 med tilsvarende cifre. Der er stor jævnbyrdighed i toppen af gruppen, mens Løgumkloster og Vojens 2 er ved at blive isoleret i bunden. Se turneringstabellen her.

14-01-2018
Årets skakspiller i Danmark.
Ikke overraskende var det årets 2 ungdomseuropamestre, der besatte de øverste pladser i konkurrencen om at blive årets skakspiller. Jesper Thybo fik flest stemmer med Jonas Bjerre på andenpladsen. Læs mere på DSU´s hjemmeside.

14-01-2018
Divisionsturneringen.
Det lykkedes desværre ikke Bov at komme væk fra sidstepladsen i skakligaen efter weekendens dobbeltrunde. Bov har 4 points op til et midterfelt, og det kan forudses, at afgørelsen kommer i sidste runde, hvor Bov møder Hillerød.
Bedre ser det ikke ud for Haderslev i 1. division og Alssund i 2. divison. Også disse 2 sønderjyske hold frister en kummerlig tilværelse på sidstepladsen i deres grupper. Se tabellerne her.

12-01-2018
Invitation til Senior-DM.
Læs mere om arrangementet på DSU´s hjemmeside.
Indbydelse og tilmelding her.

10-01-2018
Invitation til Weekend skaklejr for voksne.
Det foregår på Løgumkloster Højskole i weekenden den 23.-25. februar 2018. Læs mere på DSU´s hjemmeside.
Der er plads til 50 deltagere og 17 er allerede tilmeldt. Invitation og tilmelding (senest 14. februar) i turneringssystemet.

08-01-2018
Kommende SGP-turneringer.
De næste hurtigskakturneringer i Syd Grand Prix serien finder sted den 20. januar i Vejle (Evans), den 3. februar i Horsens. Invitationer og tilmelding her: Evans og Horsens.
Se den aktuelle oversigt over deltagere og Grand Prix Points i SGP-serien her.

07-01-2018
Kalender for forårssæsonen 2018.
Den interne aktivitetskalender for Vojens Skakklub (med enkelte tilføjelser af aktiviteter uden for klubben) for den næste halvsæson er nu klar i oversigtsform. Se den her.

05-01-2018
Skakkalender 2018.
Hvis du gerne vil følge med i de største skakbegivenheder over hele verden i 2018, er det en god idé at skaffe sig et overblik her på Chess.com.

05-01-2018
Julemanden kom på besøg.
Man kan godt være heldig, selv om man ønsker sig skak-ting. Her er et par gode gaver, der lå under webredaktørens juletræ i 2017.

03-01-2018
Hvem skal være Årets Skakspiller 2017?
Husk, at det er lige nu, DSU-medlemmer kan stemme på Årets Skakspiller via deres login til DSUs medlemskartotek. Afstemningen foregår i perioden fra onsdag den 3. januar til fredag den 12. januar 2018.
Vinderen offentliggøres på DSU´s hjemmeside søndag den 14. januar 2018.

Kandidater og afstemningsvejledning finder du på skak.dk.

03-01-2018
Indkaldelse til generalforsamling.

Der afholdes generalforsamling i Vojens Skakklub mandag den 19. februar 2018 kl. 19.30.
Se hele indkaldelsen her.
Vedtægter for Vojens Skakklub.

03-01-2018
Taktikøvelser – den daglige dosis

Så er der igen et nyt udvalg af diagrammer med øvelser i matsætning, materialegevinst osv. klar.
Flere taktikøvelser kan findes her.

Nyheder fra 2017 kan du finde her.
Nyheder fra 2016 kan du finde her.
Nyheder fra 2015 kan du finde her.
Nyheder fra 2014 kan du finde her.
Nyheder fra 2013 kan du finde her.
Nyheder fra 2012 kan du finde her.
Nyheder fra 2011 kan du finde her.
Nyheder fra 2010 kan du finde her.