Nyheder 2019

De seneste nyheder på Vojens Skakklubs hjemmeside finder du altid på forsiden.

30-12-2019
Carlsen fejrede jul/nytår med yderligere 2 verdensmesterskaber!

Først sejrede han i hurtigskak, og for et øjeblik siden vandt han en tie-break omkamp over 2 partier over Nakamura i lynskak. Begge spillere scorede 16½ af 21 i den ordinære turnering. På billedet herunder er tiden ved at løbe ud for Nakamura. Selv om Magnus overså en mat i 3 i stillingen, var sejren ikke i fare på dette tidspunkt.

30-12-2019
Julen blev reddet!

Helst ingen jul uden skak, og igen i år var der en meget interessant gave under mit juletræ. Endda en gave, der varer hele det kommende år – nemlig en skakkalender for 2020.

28-12-2019
Søren Brautsch kom, så og sejrede.

Søren Brautsch har i flere år været et sikkert førstebræt på Haderslev Skakklubs divisionshold, men i øjeblikket holder han skakpause. Derfor var det en lille, men positiv overraskelse, at han dukkede op som deltager i mesterklassen i Vojens Juleturnering (SGP-5) den 28. december. Søren har en enkelt gang vundet Kandidatklassen og deltog i Landsholdsklassen ved DM i skak i 2007. Spillestyrken er således grundlæggende i orden, og han var da også dagens højst ratede deltager. Der var ikke tegn på rust, da han lagde ud med 4 pinde, hvorefter han blev mere fredelig og tog remis mod nærmeste modstander Kim Skaanning. 4 sejre og remisser i de 3 sidste runder var nok til turneringsejren, og Kim måtte tage til takke med andenpræmien og 5 points.
Turneringen havde 60 deltagere – på niveau med sidste år, så interessen for at spille skak i juleferien er intakt, når man betænker, at der spilles lignende turneringer på samme dato i både Odense (Frem Julecup med 53 deltager) og Silkeborg (Silkeborg Julehurtigturnering med ikke færre end 113 deltagere)!
Gruppevinderne i de øvrige klasser blev Martin Møller (Aalborg, tidligere Vojens), Thor Wind Andersen (Fredericia) og Tommy Hansen (Springeren Kolding). 
Skoleskakgruppen blev i sidste øjeblik skæmmet af 3 afbud, så der kun var 5 deltagere, der så spilles dobbeltrunde. Her Blev Benjamin Bonde (Haderslev) en suveræn vinder med maksimumpoints foran Karoline Gregersen (Læseforeningen).
Resultaterne- bortset fra andet gennemløb i Skoleskakgruppen kan ses her.

Søren Brautsch (tv.) spiller her mod Gabor Erdodi

20-12-2019
Juleafslutning i skakklubben.

Sidste klubaften før jul – i år mandag den 16. december – var som sædvanlig reserveret til almindelig julehyggeskak. Det vil sige alle-mod-alle lynturneringer for henholdsvis de unge skoleskakspillere og for de ældre og mere erfarne medlemmer. Hos de unge var der 6 deltagere, og her vandt Victor Süberkrüb med maksimum-points. I den efterfølgende lynturnering var der 10 deltagere. Her vandt Mogens K. Larsson ligeledes med maksimum – 9 points. På de næste pladser fulgte Karl Posselt med 7 points og Jesper Kallesen med 6½. 
Alle deltagere havde medbragt en lille pakke/julegave, og vinderne fik lov til at vælge først og så fremdeles. Der blev sluttet af med servering af æbleskiver, sodavand, slik, kaffe og brunkager.

Alle medlemmer ønskes hermed en glædelig jul og et godt nytår. Nogle af os ses i forbindelse med Vojens Juleturnering på Bregnbjergskolen den 28. december (tilmelding her), og første klubaften efter nytår bliver mandag den 6. januar 2020.

I løbet af julen forventes det, at kalenderen for resten af sæsonen bliver opdateret på hjemmesiden.

16-12-2019
Indkaldelse til generalforsamling 2020.

Der afholdes generalforsamling i Vojens Skakklub mandag den 17. februar 2020 kl. 19.30 i klublokalet i Danmarksgade 8.
Se hele indkaldelsen her.

15-12-2019
Jule-skakhistorie.
Julen nærmer sig, og i den anledning bringer Vojens Skakklubs hjemmeside en lille historie, der viser, at der naturligvis (?!) også findes skakspillende julemænd. Læs historien her.

10-12-2019
Klubaften 09-12-2019.

Der var pænt medlemsfremmøde, selv om første halvsæson af klubturneringen for de flestes vedkommende var afsluttet. En enkelt udsat kamp, der oven i købet var et afgørende topopgør, blev afviklet med sejr til Ejvind Ambøg over Mogens K. Larsson. Dermed indhentede Ejvind i sidste øjeblik Mogens, og begge spillere slutter helt lige med 5½ points og samme korrektion. Dejligt med så skarp konkurrence i toppen. Klubmesterskabet skal nu afgøres i løbet af halvsæsonen efter jul. Morten Jessen sluttede som nr. 3 med 5 points. Tabellen kan ses her.

Der blev også spillet hyggeskak – med den tilføjelse, at Jesper Kallesen og Emil Baltzer valgte at spille en 25 runders lynturnering med kun de 2 som deltagere. Jesper trak det længste strå med en sammenlagt sejr på 15½-9½. 

07-12-2019
SydGrandPrix i Toftlund.

Da klubberne ikke ligefrem stod i kø for at være SGP-arrangører, valgte Hovedkredsbestyrelsen at påtage sig at arrangere ét af stævnerne og placere det i et område, hvor der ikke længere er en lokal skakklub. Valget faldt på Toftlund, og det viste sig at være et godt valg. De lejede lokaler i den selvejende institution Æ Træfpunkt vist sig at være meget velegnede, og dagens turnering var meget vellykket med 34 deltagere – heriblandt en fuldtallig skoleskakgruppe.
Vinder af mesterklassen blev forhåndsfavoritten Niels Jørgen Fries Nielsen (Fredericia) med maksimumpoints og med dagens positive overraskelse Christian Karstensen (Tønder) på andenpladsen med 5½.
Medlemmer fra Vojens Skakklub var mødt talstærkt op med 5 deltagere i fællesgruppen bestående af spillere fra 1., 2., 3.  og 4. klasse og 1 i Skoleskakgruppen. Benny Christensen klarede sig bedst med 4½ points, mens Karl Posselt scorede 4 og jesper Kallesen 3. I 4. klasse scorede Oleksandr Pershuta 2 og Ole Harbo 1 point. Ole vandt det indbyrdes parti. Victor Süberkrüb turneringsdebuterede i skoleskakgruppen med 3 points. Ikke nogen dårlig begyndelse! Resultater og placeringer kan findes i turneringstabellen

Dets eneste minus ved dagen var, at der ikke dukkede lokale skakspillere op som tilskuere og potentielle klubmedlemmer, selv om der var gjort opmærksom på arrangementet i Jydskte Vestkysten og Ugeavisen MidtSyd.

05-12-2019
Holdturneringen.

Tirsdag den 3. december spillede Vojens på udebane mod Esbjerg 2 i Mesterrække 2. Med afbud på bræt 1 og skakpause til vores sædvanlige bræt 4 var det et lettere vingeskudt Vojenshold, der kørte til Esbjerg. Det lykkedes da også kun at skrabe 2½ points sammen, og det var faktisk lidt bedre end forventet af Dr. Elo. Selv om Ejvind Ambøg, Finn Nielsen og Jesper Kallesen var rykket en plads op, klarede de sig helt fortrinligt med en flot sejr til Ejvind, revanche til Jesper for sidste års nederlag til samme modstander og remis til Finn. På alle 5 nederste brætter blev det imidlertid til nederlag. Emil kom hurtigt bagud med et par bønder og Kresten fik ikke  alle brikker med i spil, men i stedet Kongen på komedie. Karl holdt længe stand og havde remischancer, der blev misset i sidste fase. Derimod så det fint ud på bræt 8 hos Ole Harbo, der forspildte gevinstchancen. Tilsvarende burde Morten også have skaffet et point på bræt 5, men efter ombytning af 2 træk, gik det også galt for ham.
Alt i alt ser det lidt sort ud for Vojensholdet efter 3 runder, hvor der i hver runde er blevet spildt nogle chancer for lidt mere. Vi bliver ved med at kæmpe, til holdsæsonen er slut 🙂
M2-tabellen kan ses her.

05-12-2019
Kommenterede skakpartier.

Ejvind Ambøg bor tæt ved den sønderjyske motorvej, og han kører gerne til skakturneringer rundt om i Hovedkredsen. Han satser ganske meget på skak i øjeblikket, og det kan ses på turneringsresultater og ratingtal. Træning og mange seriøse nærskakpartier har gjort ham bedre end nogensinde, og han nærmer sig efterhånden mesterklassestyrke.

Træningen omfatter også analyse af både gevinst- og tabspartier som middel til at blive bedre, og han kommenterer gerne egne og andres partier – og hjælper medlemmer, der måtte være interesseret i at bruge tid på at forbedre spillestyrken.

Kommenterede partier er gode til læring. Også – eller måske især – når de ikke er på stormesterniveau, og nogle af partierne offentliggør vi her på hjemmesiden. Partierne bliver efterhånden dubleret her, så det er let at finde dem. 

05-12-2019
Slotsturneringen 2019.

Ejvind Ambøg skriver: “I basis 2 fik Jesper en dårlig start med 2 nuller. Men han spillede sig op og endte med 3½ af 7, hvilket gav en delt 3.plads og en lidt rating. Det kunne sagtens være blevet til mere, der forsvandt mindst 1½ point i kampens hede. Men om ikke andet, fik vi snakket en del skak strategi undervejs i turneringen. Man kan faktisk lære mere af sine nederlag, end af sine sejre, hvis man tør kigge fejlene i øjnene. Og det tør Jesper.
I basis 1 lykkedes det mig at gentage sidste års sejr i Slotsturneringen, denne gang med 5½ point. Afgørende blev 5.runde, hvor jeg vandt over Bent Bojsen, der indtil da havde maksimum. Resultaterne flaskede sig således, at remis var nok i sidste runde til en udelt 1.plads. Selv med et nederlag ville jeg få en delt 1.plads. Men jeg ville selvfølgelig gerne sidde alene på tronen!
I sidste runde gjaldt det Guido Heinemann, der er en kompromisløs spiller. Remis indgår ikke i hans ordforråd! Men det passede mig egentligt fint. Jeg tror at Bent Larsen engang har sagt, at den nemmeste måde at få remis på, er at sikre sig den bedste stilling. Så hvorfor ikke gå efter sejren.”

30-11-2019
The Skakjulekalender.
Der kommer en lind strøm af herlige instruktionsvideoer, som den dovne skaknørd alias Morten F. Jensen slipper løs på YouTube. De er glimrende for mange klubspillere, der gerne vil blive bedre til skak. I denne søde juletid barsler Morten så også med en skakjulekalender. Se introen her og følge så med i kalenderen frem til jul.

27-11-2019
Invitation til Vojens Juleturnering (SydGrandPrix-5), lørdag den 28. december 2019.
Invitation og tilmelding her.

26-11-2019
Klubturneringen.
Efter gårsdagens partier i sidste runde af efterårsafdelingen af klubturneringen resterer kun et enkelt udsat parti mellem Ejvind Ambøg og Mogens K. Larsson. Det er til gengæld et topopgør!
Resultater i 7. runde:
Mogens Larsson – Karl Posselt ½-½ 
Morten Jessen – Ejvind Ambøg ½-½
Oleksandr Pershuta – Finn Nielsen 0-1
Jesper Kallesen – Kresten Beck 1-0
Vibeke Møller – Ole Harbo 0-1
De øvrige parringer blev ikke spillet, eftersom 2 deltagere desværre har måttet trække sig i løbet af turneringen.

Især 3 af aftenens partier blev meget spændende. Jesper og Kresten spillede et ret lige parti, hvor Jesper i sidste ende fik en ny Dronning, lige før Kresten kunne lave en tilsvarende bondeforvandling. Mogens forsøgte at tage téten med de hvide brikker, men Karl forsvarede sig godt og efter afvikling til et slutspil med et lige antal bønder og et enkelt Tårn på begge sider endte partiet remis ved trækgentagelse, selv om Karl havde skaffet sig en lille fordel i kraft af kontrol over den åbne Tårnlinje med mulighed for angreb på en svag bonde i Mogens´ stilling. Ejvind spillede sig til en fordelagtig stilling med et stærkt Løberpar, men manglende præcision gav Morten lejlighed til Dronningafbytning, hvorefter det lykkedes at holde godt sammen på stillingen. Da det til sidst også lykkedes Morten at tiltuske sig en bonde, var der ingen vej uden om remis for Ejvind, der oven i købet var kommet i tidnød. 
Mogens kan vinde efterårsturneringen, hvis blot han holder remis i det udsatte parti mod Ejvind. Morten har spillet en meget koncentreret turnering, og det har fortjent skaffet ham en foreløbig placering som nr. 2.
Tabellen kan ses her.

19-11-2019
Holdturneringen.
Vojens blev kørt over af skaktoget fra Fredericia i mandagens holdkamp i Meterrække 2. Resultatet lød på et 2½-5½ nederlag efter en match, der desværre aldrig blev rigtig spændende. 
Benny Christensen holder skakpause i øjeblikket, så med et svækket hold og et par uoplagte spillere, der havde svært ved at koncentrere sig, blev opgaven for vanskelig mod Fredericia 2, der stillede med en frisk sejr over Stouby i første runde og et meget homogent hold. der især satser på points på de nederste brætter. 
Jesper Kallesen kom hurtigt galt af sted på bræt 4 mod Fredericias formand Claus Marcussen. Helt galt blev det efter træk 19, hvor f4 kunne besvares med exf3 e.p. Så var det parti afgjort. Der blev rettet op, da Thor Wind Andersen begik en grov fejl med 19. h4, hvorefter Finn helt gratis kunne slå bonden på g3 og afgøre partiet i ganske få yderligere træk.
Morten Jessen ventede for længe med at få udviklet Sg1 og sørget for sin rokade – og så blev der ballade! Palle Gejl Jørgensen på bræt 8 satte en kvalitet til og tabte derefter partiet uden reelt modspil. Lidt mere oplivende var det, at Emil Baltzer indgik en remisaftale på bræt 7. Dog muligvis i en stilling med gode gevinstchancer.
Karl Posselt blev i åbningen udsat for et officersoffer på f7. Det gav spekulationer og tidsforbrug, og i første omgang turde han ikke slå til. Det kunne han ifølge Fritz roligt have gjort! Modstanderen fortsatte heldigvis helt ufarligt, hvorefter Karl først garderede sig mod et eventuelt farligt Kongeangreb og derefter indkasserede officeren for bonden. Siden lykkedes det yderligere at Springergafle sig til en kvalitet. Modstanderen strittede længe godt imod, men partiet var naturligvis afgjort ved blot nogenlunde korrekt spil. 
På bræt 2 kom Ejvind Ambøg aldrig rigtig op at flyve. Modstanderen spillede utraditionelt, men lykkedes til sidst med at komme igennem med afgørende angreb på Dronningefløjen.
Sidste parti var bræt 1, hvor Mogens Larsson brugte en masse tid på at få en stilling, der med en dårlig Løber nok var i underkanten, men længe så det ud til, at han kunne holde remis. Modstanderen nørklede imidlertid videre og fik held med at tiltuske sig et helt point, I mellemtiden var det blevet så sent, at alarmen i Danmarksgade 8 gav lyd!
Individuelle resultater og partier kan ses på DSU´s holdskakside, og tabellen kan findes her. For partiernes vedkommende mangler Mogens´ parti samt de sidste træk fra Emils parti.

13-11-2019
Senior-DM vender tilbage til Løgumkloster.
Aftalen om afvikling af Senior DM 2020 er faldet på plads, og mesterskaberne vender næste år tilbage til Løgumkloster Højskole, hvor de også blev afviklet i 2017 med Vagn Lauritzen og Svend Erik Kramer som dommere. Invitationen er klar og kan findes her, hvor man også kan se, at de første deltagere allerede har meldt sig klar 🙂 

12-11-2019
Klubturneringen.
Efterårets klubturnering er desværre ramt af, at 2 deltagere har måttet trække sig. I går aftes var vi nået til 6. runde, hvor der blev spillet 4 partier. Vibeke Møller, der i sin første sæson i klubben lærer meget hver gang, måtte igen indkassere et nederlag, denne gang til Kresten Beck. Emil Baltzer, der hidtil har imponeret, var ikke i stand til at besejre Ole Harbo. Partiet sluttede remis. Godt for Ole, der spiller udmærket, men ofte med en lidt for stor fejlprocent i lange partier. Palle Gejl Jørgensen kom galt af sted og tabte til Finn Nielsen. Karl Posselt vandt et spændende parti mod Jesper Kallesen. De to har spillet mange jævnbyrdige partier, der sjældent har været kedelige. Efter nederlag i indbyrdes opgør i de seneste SGP-er fik Karl denne gang en tiltrængt revanche. Partiet mellem Ejvind Ambøg og Mogens Larsson blev udsat efter afbud fra Ejvind. Mandag den 18. november er der holdturneringsrunde, hvor Vojens spiller hjemme mod Fredericia 3. Sidste runde i klubturneringen spilles mandag den 25. november. Stilling og parringer til runde 7 kan findes i DSUs turneringssystem.

06-11-2019
Kommunemesterskaber i Skoleskak.
På Favrdalskolen i Haderslev blev der den 4. november spillet finaler i kampen om at komme med til DM i Skoleskak i Ollerup den 22.-24. november.
I finalerne deltog 48 gruppevindere fra 2 indledende stævner den 23. og 24. oktober, og der er nu fundet 4 vindere, der kan repræsentere henholdsvis 3.-4.-5. og 6. klassetrin ved DM. Vinderne blev:
3. klasse: Asger Knudsen, Sct. Severin Skole
4. klasse: Emil Nielsen, Sct. Severin
5. klasse: Kristian Melholdt, Erlev Skole
6. klasse: Oliver Holm, Sct. Severin Skole
Held og lykke ved DM!

02-11-2019
Hold EM.
Hold EM i skak er slut, og efter sejr over Slovakiet i næstsidste runde tabte Danmark den sidste match knebent til Østrig. IM Jesper S. Thybo kunne havde scoret en GM-norm med en gevinst, men måtte nøjes med remis. Danmark endte samlet som nummer 32 mod en seedning som nummer 21. Flere gode præstationer undervejs, men forhåbningerne om en god placering blev ikke indfriet. Der var marginale ratinggevinster til Jonas Bjerre og Jesper Thybo. Resultater kan f.eks. findes på Chess-Results.

01-11-2019
Invitation til hurtigskak i Toftlund.
4. afdeling af SGP spilles i Toftlund med Sydjysk Hovedkreds som arrangør. Vær med til at bakke op om turneringen, så vi kan reklamere for skakspillet i en by, der ikke længere har nogen lokal skakklub.
Invitation og tilmelding her.

30-10-2019
Nordisk kompleks?!
Det så skidt ud, da det danske landshold i dag mødte Finland ved EM for hold i 6. runde. Jonas Bjerre blev spillet ud af brættet, og Sune tabte ligeledes efter lang tids kamp i en håbløs stilling. Thybo spiller for at vinde, og det gjorde han også i dag, hvor han var bedste danske spiller. På bræt 1 lykkedes det heldigvis Mads Andersen at hive en remis i land efter at have stået næstbedst det meste af partiet. Alt i alt et smalt nederlag i en match, hvor man kunne have haft en berettiget forhåbning om en sejr. Med en aktuel placering som nr. 32 af 40 deltagende nationer bliver det svært at finde svagere hold, som kan give en masse matchpoints i resten af turneringen. Men held og lykke til de danske spillere, der jo gør deres bedste i det svære spil.

30-10-2019
Syd Grand Prix – afdeling 3. 
Husk sidste frist for tilmelding til 3. afdeling af SGP, der arrangeres af Skakklubben Springeren. Invitation og tilmelding her.

29-10-2019
3-5-nederlag til Ribe i holdturneringens Mesterrække 2. 
1. runde i sæsonens holdturnering foregik på hjemmebane mod Ribe. Et gennemgående lidt stærkere mandskab med divisionserfaring. I sidste sæson vandt vi knebent over Ribe i en knap så stærk opstilling. Denne gang blev det en lige så spændende match med jævnbyrdige partier, der dog i lidt for mange tilfælde tippede over til Ribes fordel. Jesper og Karl indgik remisaftaler på et tidspunkt, hvor alt stadig så fornuftigt ud. Lige stillinger de fleste steder og udsigt til mindst ét matchpoint. Efterhånden gik luften dog af ballonen. Mogens tabte, og Finn stod til tab, mens Emil sikkert spillede sig til en klar gevinststilling. Morten havde skaffede sig ligeledes en chancerig stilling, men formøblede fordelen og opgav på et tidspunkt, hvor han havde fået Kongen på komedie ude på brættet. Han opgav i en stilling, hvor han kunne have udfordret modstanderen til at finde gevinsten, men objektivt set var stillingen tabt på dette tidspunkt. Afgørende blev til sidst Ejvinds og Bennys partier. Begge kæmpede i gode stillinger, men Ribe-folkene forsvarede sig så godt, at begge partier sluttede remis. Dermed var en ærgerlig og lidt for stor sejr til Ribe på 3-5 en realitet.
Se stilling/turneringtabel her
Partier fra matchen kan findes her (dog mangler Finns og Bennys partier p.g.a. fejl i noteringslisterne.

29-10-2019
Hold-EM, 5. runde. 
Uafgjort 2-2 mod Hviderusland. Et matchpoint og alt i alt et fornuftigt resultat.

27-10-2019
Hold-EM, 4. runde. 
Uha. Længe så det skidt ud i dagens match mod det norske landshold – uden Magnus Carlsen! Hvor Jesper Thybo i går blev matchvinder, led han i dag et nederlag, der blev udslaggivende for den samlede sejr til Norge 2½-1½. Mads Andersen spillede hurtigt remis mod Aryan Tari, men Jonas Bjerre og Lars Schandorff måtte begge kæmpe hårdt mod pæne modstanderfordele for at opnå remis. Det lykkedes dog til slut for dem begge. Landstræner Sune Berg Hansen sad over i dagens runde.
Det er matchpoints, der tæller først, og Danmark besætter p.t. 30.-pladsen ud af 40 deltagende lande.

Kommenterede partier fra turneringen kan findes her.
Alle partier kan downloades som pgn-fil her.

27-10-2019
Sidste Nimzowitsch-radioprogram i denne omgang. 
Radio 24 / 7 lukker på torsdag, og derfor slutter Podcastserien “Nimzowitsch” med Lars Schandorff i denne omgang. Sidste udsendelse blev sendt natten mellem lørdag og søndag. Heldigvis kan de mange interessante udsendelser stadig høres her.

26-10-2019
Hold-EM i skak. 
Det danske skaklandshold spiller i øjeblikket med i hold-EM i Batumi. Her er et par links, hvis man vil følge dagens live-runde. Danmark møder Litauen i 3. runde efter 2-2 mod Rusland og et 1-3-nederlag mod England i de første 2 runder: Chess24.com eller Chessbase.com.
Så er kampen slut, og det blev en meget tæt match. Efter remisser på bræt 1 (Mads Andersen) og 2 (Sune Berg Hansen) måtte Jesper Thybo og Jonas Bjerre kæmpe videre til den bitre ende. Heldigvis lykkedes det for Jesper at slutte af med en afgørende kombination, som sikrede et helt point. Derefter kunne Jonas – efter få træk tidligere at have stået til tab – med god samvittighed nøjes med remis, da han igen havde fået rettet op på stillingen. Alt i alt lykkedes det altså med en pæn portion held at komme ud af 3. runde med en smal 2½-1½-sejr. 

25-10-2019
Holdturneringen begynder på mandag. 
Mandag den 28. oktober kl. 19 spiller Vojens Skakklub sæsonens første holdkamp i Mesterrække 2. Vi spiller på hjemmebane og modstanderen i 1. runde er Ribe. Holdopstillingen er de 8 øverste på styrkelisten, medmindre der indløber afbud.
P.g.a. holdkampen er der ingen klubturnering på mandag, men man kan allerede nu se parringerne for 6. runde i turneringstabellen.

25-10-2019
Midtvejsrapport fra Slotsturneringen 2019 
Vores udsendte medlem – Ejvind Østerby Ambøg har sendt denne midtvejsrapport fra årets Slotsturnering, hvis enkelte runder efter nedlæggelsen af Aabenraa Skakklub afvikles skiftevis i Gråsten og Sønderborg i perioden 26. september – 28. november.  Fra Vojens deltager Jesper Kallesen og Ejvind selv. Tag dig tid til at gennemspille partieksemplerne, som er grundigt kommenteret af Ejvind.

“Jesper har 2 af 4 point i gruppe 2. Han havde en skidt start, da 2 lovende stillinger blev smidt væk. Men Jesper har spillet sig op. I 3 runde vandt han meget overbevisende mod Hansjørgen Clausen, og i 4 runde spillede han et godt tårn-bonde slutspil mod Børge Juulsgaard. Hvis Jesper fortsætter den nuværende gode form, kan han stadig blande sig i toppen!

Jeg spiller i gruppe 1 og forsøger at gentage succesen fra sidste år, hvor jeg vandt Slotsturneringen. Indtil videre er det gået godt med 3½ af 4 point. Den enlige remis er mod Peter Wang, der altid er svær at spille imod. I næste runde gælder det Bent Bojsen, der har 3 af 3 og et udsat parti, så det bliver spændende.”
Se den aktuelle stilling i turneringen her.

2 partieksempler fra 3. runde (Klik på den grå bjælke over skakbrættet for at vælge parti):

24-10-2019
Kommunemesterskaber i skoleskak. 
De seneste 2 dage har ca. 350 skolebørn fra 3.-4.-5.-6. klasser i Haderslev kommune været samlet til et par fantastiske skakdage på Sct. Severin Skole i Haderslev. Det er tredje gang, et sådant arrangement afvikles, og det bliver større og større. I år blev grænsen nået, medmindre man går ud for at finde meget større lokaler. Spillestyrken er ikke lige stor hos alle børnene, men entusiasmen fejler ikke noget, og det sociale – at man lærer nye kammerater at kende – spiller også en stor rolle. Alle ca. 60 gruppevindere  bliver inviteret til et finalestævne på Favrdalskolen den 4. november. Herfra kvalificerer vinderen af hver årgang – altså 1 fra henholdsvis 3., 4., 5. og 6. klasse – sig til DM i skoleskak, der afholdes i Ollerup på Fyn den 22.-24. november. Eneste aber dabei set med Vojens-briller har været, at Bregnbjergskolen kom for sent med deres tilmelding, så der blev ikke plads til dem.
Det er skolekonsulent Majbritt Nørgaard Wind, der er drivkraft og tovholder på arrangementet, og udover skoleskaklærere fra de enkelte skoler bidrager også de lokale skakklubber i Vojens og Haderslev med voksne turneringsledere og hjælpere – i år Kai Bjørnskov, Per Hansen og Karl Posselt. 

Et fantastisk skue for enhver skakinteresseret: Kantinen på Sct. Severin Skole fyldt til bristepunktet med skakspillende børn

24-10-2019
Klubturneringen 
Kristine er desværre blevet udfordret så meget af uddannelse/arbejde langt fra Vojens, så hun har måttet opgive klubturneringen. Øvrige 6 partier blev  afviklet som planlagt. Det lykkedes Morten at besejre Finn, mens øvrige resultater var mere forudsigelige. De enkelte partier var absolut ikke uden spænding. Se resultaterne i tabellen

18-10-2019
Klar til 5. runde af klubturneringen 
Næste runde spilles mandag den 21. oktober. Find din modstander i turneringstabellen.

18-10-2019
Ny video på altomskak.dk 
Så er endnu en instruktionsvideo sluppet løs på DSU´s hjemmeside Alt om skak. Det handler denne gang om brættets svageste felt  f7. Se videoen her – eller find alle videoerne på Alt om skak.

08-10-2019
Klubturneringen – 4. runde. 
6 partier i klubturneringens 4. runde blev spillet mandag aften. Når alt kommer til alt, endte de vel alle med favoritsejre, men forud for det resultat gik i de fleste tilfælde lange og spændende partier, der trods ratingforskelle kunne være endt med et andet resultat. Ikke mindst havde Emil godt spil i topopgøret mod Mogens, og Ejvind måtte mobilisere hele sin koncentration i et langt parti mod Karl, før modstanden var brudt ned. Selv om det er surt at tabe 🙁 , er det trods alt både lærerigt og ret tilfredsstillende at spille jævnbyrdige partier, der ikke afgøres af store fejltræk. Resultater og turneringstabel kan findes her.

07-10-2019
SGP i Fredericia. 
Lørdag den 5. oktober stod Fredericia Skakforening for anden afdeling af SydGrandPrix 2019-20. Tæt på 40 deltog. Heraf et godt felt på 11 deltagere i skoleskakgruppen. De øvrige var opdelt i en ren mestergruppe, en gruppe af spillere i 1. og 2. klasse samt en 3.-4. klasse gruppe. De 4 “faste” deltagere fra Vojens var Morten, Jesper, Benny og Karl. Ingen af de 4 var tilfredse med resultatet af anstrengelserne, da turneringen var færdigspillet. Ingen præmier – og gode stillinger blev sat over styr undervejs. Det omvendte skete dog også, og Benny og Karl vandt faktisk enkelte ratingpoints, mens Jesper og Morten satte til. I mestergruppen var der ligestilling mellem Allan Hye og Poulsten Grabow med hver 5½ points. Grabow tog dog førstepladsen med en lidt bedre korrektion. Se alle resultaterne her.
Næste SGP-afdeling spilles lørdag den 2. november i Kolding. Se invitationen her.

06-10-2019
Invitation til 3. afdeling af SGP  
Det er Skakklubben Springeren, der inviterer til næste afdeling af SydGrandPrix. Det er den 2. november og du kan finde siden med invitation og online-tilmelding her.

04-10-2019
Holdturneringen i Sydjysk Hovedkreds 2019-20  
Holdturneringsleder Vagn Lauritzen har nu oprettet grupperne til den kommende holdturnering – se her. Der er tilmeldt i alt 16 8-mandshold og 16 4-mandshold. Grindsted er eftertilmeldt i 4-mandsrække vest, og spilleplanen afventer derfor accept af den foreslåede spilleplan fra de øvrige i rækken, inden rundelægningen kan offentliggøres for denne gruppe. For Vojens Skakklub, der har tilmeldt et 8-mandshold i Mesterrække 2, ser spilleplanen således ud:

Spilledagene er i de fleste tilfælde mandage, bortset fra tirsdag den 3. december, tirsdag den 25. februar og sidste runde, der afvikles som samlet stævne i Fredericia søndag den 8. marts 2020 kl. 12. 

01-10-2019
Invitation til 2. Esbjerg Efterår – Åbent Esbjergmesterskab 2019 
7 runder efter “svensk” model (3 runder hurtigskak efterfulgt af 4 runder med 90 minutter + 30 sekunder pr. træk) i sidste weekend af efterårsferien.
Invitation og tilmelding her.

01-10-2019
Klubturneringen.
Mandag den 30 september blev en stille klubaften. 9 medlemmer var mødt, da der var flest, og der blev spillet 2 udsatte partier fra klubturneringen.
Finn Nielsen spillede hvid mod Emil Baltzer. I et ellers meget lige parti skaffede Emil sig en merbonde, og han formåede at udnytte den til sin fordel og sikrede sig dermed hele pointet. Emil dukkede op som medlem i sidste sæson og har nu 3 af 3. Hvad kan det ikke blive til! 
I det andet parti spillede Karl Posselt hvid mod Benny Christensen. En uhyre spændende affære, hvor Benny nok klemte mest på for at få en sejr. I kraft af en kæmpeløber på g7 og en helt åben diagonal var det lige ved at lykkes, men Karl fandt konstant lumske modtræk, og gang på gang opstod der stillinger, der var vanskelige at overskue for begge parter. Ved korrekt spil i slutfasen mener Fritz, at sejren burde være gået til hvid, men det hele sluttede med en “uundgåelig” remis. 
Resultater og turneringstabel med rundelægning for 4. runde kan findes her.

25-09-2019
Klubturneringen.
P.g.a. 3 afbud lykkedes det kun at få afviklet 5 af rundens partier i mandags.
I et parti med fejl fra begge spillere, havde Morten chancen for en afgørende fordel i partiet mod Mogens, men han greb den ikke. Til sidst blev Mogens i stedet heldig vinder. Ejvind vandt over Ole, Palle vandt over Kresten og Oleksandr vandt over Vibeke, der som relativ begynder dragere erfaringer af hvert eneste parti. Aftenens største overraskelse opstod, da Emil besejrede Jesper. Resultater og turneringstabel kan findes her.
Næste mandag er der frirunde – d.v.s. mulighed for at få afviklet de udsatte partier.

En passant: Mens klubturneringen i Vojens er i fuld gang, er Aalborg Byturnering 2019 færdigspillet. Her vandt den tidligere Vojensspiller Martin Møller (nu Aalborg Skakforening) Basis 2 med 6½ af 7 mulige points. Resultatet indbragte ham 42 ratingpoints.

18-09-2019
Klubturneringen.
I mandags blev alle 7 partier i 2. runde afviklet planmæssigt. De fleste at “parringerne” bød på spændende, koncentreret og overraskende jævnbyrdig skak, og dramaet nåede sit højdepunkt, da Mogens og Jesper blev ved med at file på og skaffe sig tillægssekunder i et remisagtigt slutspil – så længe, at husets alarm satte i med en infernalsk larm kl. 23.30. Efter opkald til både alarmcentral og pedel lykkedes det at genskabe stilheden, hvorefter Mogens – som så ofte før – kringlede sig til hele pointet.
Resultater og parringer i 3. runde kan findes i tabellen på turneringshjemmesiden.

18-09-2019
SGP hurtigskakturnering i Fredericia.
2. afdeling af SGP-serien spilles i Fredericia lørdag den 5. oktober 2019.
Se invitationen her. Online-tilmelding her.

15-09-2019
SGP i Haderslev.
Så er sæsonens SGP-serie af hurtigturneringer i Sydjysk Hovedkreds i gang. Haderslev Skakklub havde påtaget sig værtskabet for første afdeling. Der kunne have været flere deltagere, men til gengæld var der relativt “billige” Grand Prix points til dem, der var med fra start. Og det var bl.a. 5 fra Vojens Skakklub. De 20 deltagere spillede i én Monradgruppe, men selv om der i nogle partier var stor styrkeforskel på papiret, kom der ganske spændende skak ud af det. Samlet turneringsvinder blev Viggo Bové Quist (Skakklubben Springeren). 


Spillerne fra Vojens blev placeret således i den samlede stilling:
8. Benny Christensen 4 points (+ 10 GP-points, 2. klasse)
10. Jesper Kallesen 3½ points (+ 8 GP-points, 2. klasse)
13. Ejvind Ambøg 3 points (+ 7 GP-points, 2. klasse)
14. Karl Posselt 3 points (+ 6 GP-points, 2. klasse)
18. Morten Jessen  1½ points (+ 17 GP-points, 3. klasse)
Turneringstabellen kan findes her, og oversigten over Grand Prix points i de enkelte klasser kan ses på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside.

15-09-2019
Klubturneringn.
2. runde er lagt. Den spilles mandag den 16. september. Se tabellen her.

12-09-2019
Vojens får tilbudt en plads i holdturneringens Mesterrække 2.
Ét af de hold, der var berettiget til at spille i M2 i den kommende sæson, har meldt fra, og Springeren, der vandt begge A-rækker sidste år, kan ikke stille med 2 8-mandshold. Herefter er det Vojens, der får tilbudt den ledige plads, og vi takker ja!

10-09-2019 
Ekstraordinært delegeretmøde i Dansk Skak Union
DSU indkalder til ekstraordinært delegeretmøde i Odense lørdag den 12. oktober 2019, kl. 14.30. Se indkaldelsen her.

10-09-2019
Klubturneringen. 
Der indløb et par sene afbud til 1. runde af efterårets klubturnering i går aftes, men nu er vi i gang. 5 partier blev afviklet, og det endte i de fleste tilfælde med favoritsejre. Jesper Kallesen vandt over klubskakdebutant Vibeke Møller, og Morten Jessen besejrede juniorspiller Oleksandr Pershuta. Noget mere spændende blev partierne Mogens Larsson – Palle Gejl Jørgensen og Karl Posselt – Ole Harbo, men i sidste ende resulterede de i favoritsejre til Mogens og Karl. 
Dagens overraskelse skete i det sidste parti, hvor Kresten Beck havde en af sine rigtig gode dage og spillede solidt mod Ejvind Ambøg. Der blev afviklet til et nogenlunde lige slutspil med 4 bønder og henholdsvis Springer/Løber på hver side. Kresten spillede på remis, mens Ejvind satsede på, at Løberen ville være en smule stærkere i situationen med mulighed for at sætte Kresten i træktvang. Da Ejvind et kort øjeblik glemte at passe på sin h-bonde, blev tingene imidlertid vendt fuldstændig på hovedet – og Kresten vandt let. 
Se resultaterne i tabellen her.

09-09-2019
Invitation til Syd grand prix 2019-20, 1. afdeling, Haderslev.

Tidspunkt : Lørdag den 14. september 2019 fra kl. 9.00 til 17.00. Skoleskakspillere forventes dog at være færdige senest kl.16.

Sted : Lembckesvej 7, 1. sal, 6100 Haderslev

Turneringsform : 7 runder Monrad, evt. alle-mod-alle efter behov. Turneringen hurtigskakrates.

Betænkningstid : 20 minutter pr. spiller til hele partiet + 5 sekunder pr. træk fra træk 1.
Første runde starter ca. kl. 9.30. Spilletidspunkter derefter: 10.30, 11.30, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00.

Indskud : 150 kr. (seniorer), 100 kr. (pensionister og juniorer) og 50 kr. (skoleskak).

Præmier : Af indskuddet går 20 kr. (i skoleskakklassen 10 kr.) til den samlede præmiepulje for Syd Grand Prix. Resten af indskuddet anvendes til præmier for denne afdeling. Præmielisten offentliggøres efter 3. runde.

Reglement: Der spilles efter FIDEs regler for hurtigskak.
I øvrigt henvises til SGP-reglementet på Sydjysk Hovedkreds’ hjemmeside.

Tilmelding : Senest d. 10. september i DSU´s Turneringssystem.

Ved tilmelding til skoleskak – vælg gruppe: Skoleskakklasse

Vel mødt i Haderslev

08-09-2019
Man skal ikke gå ned på udstyr…

er en bemærkning, man ofte hører. Her er imidlertid et eksempel på, hvor lidt man kan klare sig med.
Skakspillet på billedet er udstillet i museet i Frøslevlejren (1944-45), og brikkerne er fremstillet af tyggede brødkrummer. 

07-09-2019
Klubturneringen efterår 2019

Klubturneringen er nu klar – med i alt 14 deltagere.
Turneringen spilles som uratet 7 runders Schweizerturnering i én gruppe lige som i foråret 2019. Spillerne får startnummer efter ratingtal, og i 1. runde spiller nr. 1 mod nr. 8, nr. 2 mod nr. 9 osv. Der er stor forskel i spillestyrke, men det udlignes gerne i løbet af et par runder, hvorefter man kommer til at spille mod mere jævnbyrdige modstandere. 
1. runde spilles mandag den 9. september.
Turneringstabel med rundelægning kan findes i DSU´s turneringssystem.
Velkommen til en forhåbentlig god turnering.

30-08-2019
Sahl-skaklejr i efterårsferien
Aarhus Skoleskak inviterer til hyggelig efterårslejr på Sahl Lejrskole i Vinderup. Der er i alt 52 pladser, og alle i alderen 8-18 år er velkomne.

Undervisningen vil foregå i hold opdelt efter spilstyrke, så alle kan være med og lære en masse.
Lejrturen begynder mandag den 14. oktober kl. 12.00, hvor der bliver budt velkommen og spist frokost. Lejren slutter fredag den 18. oktober kl. 15.00.

Ugen byder på daglige skaklektioner, lejrturnering, simultanskak, lynskak, rundbold, fodbold, bordtennis og meget, meget mere. Som altid er det erfarne, skakkyndige ledere, der styrer slagets gang.

Tilmelding sker på sahllejr.dk.

Har du spørgmål? Så kontakt Lisa Havshøj på 2083 7584 eller lisa@skoleskak.dk.

28-08-2019
SGP-sæsonen 2019-20

Syd Grand Prix programmet ligger nu fast:

  • 14. september i Haderslev. Invitation og tilmelding her.
  • 5. oktober i Fredericia
  • 2. november i Kolding hos Springeren
  • 7. december i Toftlund (arrangeret af hovedkredsen i samarbejde med lokale klubber)
  • 28. december i Vojens
  • 1. februar hos Evans i Vejle
  • 14. marts hos Esbjerg Skakforening

26-08-2019
Alt om skak
Som led i Dansk Skak Unions imagekampagne er der lavet en enkel “landingsside”, der kan bruges af alle skakklubber. Den hedder altomskak.dk og er både overskuelig og ganske nem at bruge. Man kan bruge den til at lære at spille skak (videoer) – eller til at blive bedre til det. Man kan også bruge den til at finde nærmeste skakklub uanset hvor i landet, man bor. Endelig kan man via kalenderen evt. finde nogle skakarrangementer, det kunne være interessant at deltage i.
Siden er naturligvis først og fremmest beregnet til rekruttering af nye medlemmer, men prøv alligevel at tjekke den. Der er både noget for nybegyndere og mere drevne skakspillere. Den ser sådan ud:

24-08-2019
Høtteskak
Dagens Høtteskak var begunstiget af fremragende vejr, da først tågen var lettet. Desværre var kun få klubmedlemmer mødt op, men alle interesserede kunne dog komme i gang med at spille skak. Der var absolut også et par stykker, der burde tage sig tid til at besøge Vojens Skakklub. Markedsføringen af arrangementet har været meget synlig, og at der blev spillet skak i Rådhuscentret blev bemærket af mange forbipasserende, så også i den henseende tjener arrangementet som propaganda for skak som foreningsaktivitet i Vojens og omegn.

Høtteskak, 24-08-2019

24-08-2019
Invitation til Ungdoms DM 2019
Mesterskaberne spilles i Køge den 4.-6. oktober 2019 – tilmeldingsfrist: 27-09-2019.
Se hele invitationen her. Tilmelding her.

21-08-2019
Invitation til Fredericia Byturnering 2019
Start den 2. september – tilmeldingsfrist: 31-08-2019.
Invitation og tilmelding her.

24-08-2019
Invitation til Ungdoms DM 2019
Mesterskaberne spilles i Køge den 4.-6. oktober 2019 – tilmeldingsfrist: 27-09-2019.
Se hele invitationen her. Tilmelding her.

21-08-2019
Invitation til Fredericia Byturnering 2019
Start den 2. september – tilmeldingsfrist: 31-08-2019.
Invitation og tilmelding her.

15-08-2019
Sæsonstarten er lige om hjørnet
Denne annonce er indrykket i Ugeavisen MidtSyd i denne uge. Vel mødt til nye og “gamle” medlemmer.
I første omgang håber jeg, at vi ses til Høtteskak 🙂

31-07-2019
Medlemsbladet Springeren
Et nyt nummer af vojens skakklubs medlemsblad Springeren er på vej ud til medlemmerne på tryk. Bladet kan allerede nu læses på nettet – her.

21-07-2019
XtraCon Chess Open 2019
Årets største danske turnering er begyndt med 368 deltagere og 1. runde lørdag den 20. juli. Læs lidt mere om turneringens historie og vindere gennem årene på DSU´s hjemmeside og følg med på turneringshjemmesiden.

17-07-2019
Turneringsinvitationer
Vi har fået et par invitationer fra samarbejdet mellem skakklubberne i Løgumkloster og Tønder:
10. Grenzturnering starter 20. september i Leck. Tilmeldingsfrist den 17. september – se hele indbydelsen her.

Andre turneringer:

Vesteregnens Hurtigmesterskab, som arrangeres i fællesskab af skakklubberne i Tønder og Løgumkloster. Det begynder i Øster Højst med tre runder den 13. august og de resterende runder spilles i Tønder de efterfølgende mandage, den 19 og 26. august. Betænkningstiden er 25 minutter + 10 sekunder pr træk. Online-tilmelding her senest den 11. august.

Tønders åbne bymesterskab, Tønder Byturnering 2019, starter den 2. september og fortsættes på følgende mandage: 9. september, 16. september, 30. september, 7. oktober, 21. oktober und 4. november. Betænkningstid er 90 minutter + 30 sekunder pr træk. Online-tilmelding her senest den 31. august.

01-07-2019
Sommerferie m.m.
Varmen er over os, og redaktøren er netop vendt hjem fra en lille ferie. Det har ikke så meget med skak at gøre, men uanset hvor og hvordan lykkes det som regel at finde noget skakligt at fotografere – her et skakspil model Bauhaus, der var til salg i butikken i Bauhaus-museet i Weimar. Hundedyrt og ikke særlig velegnet til praktisk skak – men et godt eksempel på, at skak på mange måder er synligt i samfundet.

Årets skaksommerlejr finder sted på Skanderup Efterskole i Lunderskov den 7.-13. juli 2019. Der er tilmeldt 95 deltagere (18 piger, 77 drenge). Desværre ingen fra Vojens Skakklub i år. Blandt gengangerne på deltagerlisten finder man dog både Martin Møller (tdl. Vojens – nu Aalborg Skakforening) og Asbjørn Schack (Haderslev). Som sædvanlig er der høj kvalitet blandt ledere og undervisere på lejren. F.eks. er GM Mads Andersen med. Følg med på lejrhjemmesiden.

13-06-2019
Pokalturneringen for 4-mandshold (hurtigskak)
Finalestævnet fandt sted i Svendborg Pinsedag den 9. juni med deltagelse af ca. 200 spillere fordelt på 55 hold. Deltagelsen fra Sydjysk Hovedkreds var lidt tynd med 1 elitehold fra Evans, 1 Breddehold fra Jerne og i seniorhold (50+) fra Fredericia. Dertil kom et næsten lokalt islæt – nemlig den tidligere Vojensspiller Martin Møller, der deltog på førstebrættet på et juniorhold fra Aalborg Skakforening!
Der blev spillet 6 runder hurtigskak, og i eliterækken sejrede Skanderborg (18 points) – et mulehår foran Køge (17½ points). I bredderækken vandt Valby foran SK-1968. I seniorrækkerne vandt henholdsvis Randers (65+) foran Køge og Fredercia (50+) foran Roskilde. Juniorrækken blev vundet af Frem 1 foran Køge.
Se mere på DSU´s hjemmeside.

12-06-2019
Skak på prime time tv?!
Den første af 4 FIDE Grand Prix turneringer i 2019 blev spillet i Moskva den 17.-29. maj med 16 af de allerbedste skakspillere i verden som deltagere. Den 11. juni havde Eurosport 2 en timelang udsendelse om turneringen. Herligt, at skak nu også har fundet ind på Eurosports sendeflade, men programmet har næppe tiltrukket det store publikum, fordi det satte sig mellem flere stole. Billedsiden viste først og fremmest spillerne, sjældent overskuelige stillingsdiagrammer. Den danske kommentar blev læst op af en ikke-skakkyndig og var tydeligvis oversat fra engelsk, eftersom Tårn og Rook blev brugt i flæng, ligesom line og linje. Varianter blev til variationer osv. Godt initiativ, men bedre held næste gang.
Her og nu er der mere perspektiv i World Chess Armageddon 2019. Det er en turneringsform, der er udviklet til prime time tv. Indtil videre vises det imidlertid kun på en russisk tv-station – med kommentarer på russisk! Se et eksempel på YouTube.

12-06-2019
Fredericia IM chess 2019.

IM-turneringen blev vundet af svenske FM Hampus Sörensen med 6½ points foran landsmanden IM Björn Ahlander med 6. Bedst placerede dansker blev FM Mikkel Manosri Jacobsen med 5 points på en 4.-plads. Fredericia Skakforenings skakarrangement i Kr. Himmelfartsferien var i år udvidet med en WIM-turnering, der blev vundet af WIM Anna Kubicka med 7 points. Bedst placerede dansker blev WFM Ellen Fredericia Nilssen på 4..-pladsen med 5½. Turneringsaktiviteten var dog langt fra begrænset til 2 lukkede 10-mandsgrupper. Dertil kom en EMT med 40 deltagere, en hurtigskakturnering med 54 deltagere samt en skoleskakturnering med 14 deltagere. Alt i alt et fornemt initiativ, der denne gang aktiverede 128 skakspillere.

31-05-2019
Fredericia IM chess 2019.

Fredericia Skakforening fortsætter det gode initiativ med masser af skak i Kr. Himmelfartsweekenden. I år med både en åben IM-gruppe og en WIM-gruppe. Ikke alle deltagere er dog IM-titelholdere. De 2 IM-grupper spiller 9 runder alle-mod-alle. I weekenden er der også en hurtigskakturnering og en EMT turnering. Resultaterne kan følges på skakforeningens hjemmeside:
IM og WIM
Desuden kan partierne fra 16 live-brætter følges på nettet.

30-05-2019
Favoritsejr i Løgumkloster Byturnering 2019.

Ratingfavoritten Per Hansen (Haderslev) gjorde næsten rent bord ved kun at afgive ½ point undervejs i de 7 runder. Per blev således bymester 2019 med 6½ points og får dermed sit navn på vandrepokalen, der tæller mange skakspillere, der har drevet det vidt. Løgumkloster Byturnering er blevet afviklet hvert år siden 1971 dog med en enkelt “uregelmæssighed” i 2002 på grund af flytning fra efterår (2001) til forår (2003). Historien vidner om en arrangørpræstation ud over det sædvanlige med Vagn Lauritzen som vedholdende ankermand. Deltagerantal og -spillestyrke er naturligvis gået op og ned gennem årene. I 2019-udgaven var der 22 deltagere – heriblandt ikke færre end 9 fra Vojens Skakklub. Der blev spillet i én Schweizergruppe.
De 3 højst ratede besatte også de øverste pladser. Christian Karstensen (Tønder) blev nr. 2 og Ejvind Ambøg (medlem i Vojens fra 1. april) blev nr. 3. Ejvinds 2 tabspartier var netop mod Per og Christian men 5 points var dog nok til en beskeden ratingfremgang. Karl Posselt, der efter en katastrofal holdturnering stillede op med kun 1486 ratingpoints, spillede en god byturnering og pressede sig ind på 4.-pladsen med 4½ points, en slutrating på 1608 og en præmie som bedst placerede spiller i ratinggruppe 2. Øvrige Vojens-spilleres resultater var ikke noget at råbe hurra for, men både Gagik Sahakian og Kristine Kindberg Gejl Jørgensen scorede dog mindre ratinggevinster. Turneringstabel og partier kan findes her.

Jeg spillede ét af mine bedste partier i turneringen med Sort mod Hans Valdemar Hansen, som jeg plejer at tabe til. Han er kreativ og kæmper altid for sagen, så selv gode stillinger har jeg sat over styr mod ham. Denne gang gik det bedre (Noter: Karl Posselt).

23-05-2019
Champions Battle 2019.

Det blev et flot propagandaarrangement for skakspillet i Cirkusbygningen i går aftes. Verdensmester Magnus Carlsen viste sit uovervindelig på skakbrættet, uanset om det gjaldt simultanopvisningen mod 24 modstandere eller udfordringsmatchen over 2 hurtigpartiner mod Jonas Buhl Bjerre. Peter Lund Madsens interview med Carlsen kunne med fordel være forgået på dansk-norsk frem for et engelsk, der tydeligvis var fremmedsprog for begge samtalepartnere, men ellers var det absolut en spændende og underholdende aften. For interesserede, der ikke kunne være med i Cirkusbygningen var der livestreaming med gode kommentatorer. Videofilen fra livestreaming kan indtil videre genses på Alt om skak. Alle aftenens 26 partier kan gennemspilles her.

Magnus Carlsen mod Jonas Buhl Bjerre

18-05-2019
Copenhagen Chess Challenge 2019.

Den fine, tilbagevendende turnering er i gang med 60 deltagere og liveskak fra alle partier. Følg begivenhederne via turneringshjemmesiden, der også giver adgang til partier fra de runder, der er afviklet.

18-05-2019
Magnus Carlsen kommer til hovedstaden.

Så er det ved at være tid for Energi Danmark Champions Battle 2019 featuring Magnus Carlsen. Arrangementet finder sted i Cirkusbygningen i København onsdag den 22. maj. Læse mere om, hvad der kommer til at foregå her.

08-05-2019
Løgumkloster Byturnering 2019.

5. runde bød på både nederlag og sejre til deltagerne fra Vojens. Forhåndsfavoritterne Per Hansen og Christian Karstensen har klaret sig uden nederlag og lagt sig i spidsen med hver 4½ points og remis i det indbyrdes parti. Ejvind Ambøg har efter gårsdagens sejr over Karl Posselt lagt sig lige efter med 4 points, og Hans Chr. Baagøe er også pænt med med 3½ points. Derefter følger et bredt midterfelt på ikke færre end 7 spillere med hver 3 points. Med 2 runder tilbage er det svært at få øje på seriøse konkurrenter til Per og Christian i toppen. Under alle omstændigheder vil næste runde afklare meget, eftersom de 4 bedst placerede bliver parret således:
Hans Christian Baagøe – Christian Karstensen
Per Hansen – Ejvind Ambøg.

Bedst placerede Vojensspillere er Ejvind Ambøg med 4 points og Karl Posselt med 3. Også Jesper Kallesen og Gagik Sahakian ligger i midten med 3 points.
Se tabel og partier her.

03-05-2019
DanPumps/Kolding Bymesterskab 2019

Jonas Buhl Bjerre gentog sidste års turneringssejr i Kolding. Med 4 points og uden nederlag sluttede han 1½ points foran de nærmeste konkurrenter Mikkel Antonsen og Bjørn Møller Ochsner i øverste mestergruppe. Mester 2 blev vundet af Mikkel Manosri med 3½. I M3 spillede Bjarne Light (Haderslev/Fredericia) en god turnering med sejre i 1., 2., 3., og 5. runde. Desværre blev det i 4. runde til et nederlag til Claus Rossen, der dermed sluttede øverst i gruppen – ligeledes med 4 points og bedst i indbyrdes parti. Allan Hye (Haderslev) vandt M5, og Børge Schrøder (Haderslev) tog en andenplads i Basis 1. Knap så godt gik det for de andre Haderslevspillere Per Hansen og Gert Jöhnk, der sluttede sidst i M4 og M7. Alle resultater kan ses i turneringssystemet.
Turneringen havde færre deltagere end sidste år, men tilbød i år liveskak
med 2 kommentatorer – Mads Boe og Niels Jørgen Fries-Nielsen – på 9 brætter, d.v.s. fra de 3 øverste grupper. Et meget fornemt set-up for skakinteresserede, der ikke kunne være til stede i Kolding i denne weekend!

Fra sidste runde, hvor Jonas Bjerre med de hvide brikker spillede remis mod Filip Boe (Foto: Jan Rosenberg)

03-05-2019
DanPumps/Kolding Bymesterskab 2019

Efterhånden må det være kendt for alle, at Sondex Cup er blevet til
DanPumps/Kolding Bymesterskab. Konceptet og turneringsformatet er uændret, og i år er der 100 deltagere i weekendturneringen, der begynder i dag. I øverste mestergruppe deltager bl.a. sidste års Danmarksmester (Bjørn Møller Ochsner) og dette års Vicedanmarksmedster (Jonas Buhl Bjerre). Turneringstabellerne finder du her, og der sendes live-skak fra udvalgte partier her.

02-05-2019
Sæsonen er slut…

men der er masser af muligheder for at spille skak i sommerperioden.
F.eks. er halvdelen af Vojens Skakklubs medlemmer i fuld gang med en 7 runders EMT i Løgumkloster i øjeblikket. Indtil videre er der spillet 4 runder – med Ejvind Østerby Ambøg og Karl Posselt som bedst placerede Vojens-spillere som henholdsvis nr. 3 og 5 med hver 3 points. De 2 skal møde hinanden i 5. runde. De resterende runder spilles den 7., 21. og 28. maj. Se turneringstabel og partier her.

02-05-2019
Sæsonen er slut…

I hvert fald i Vojens Skakklub. Vi holder sommerpause indtil mandag den 26. august, der bliver første klubaften i sæsonen 2019-20.
I mandags var der sæsonafslutning med lynturneringer. I juniorafdelingen/skakskolen var der 6 deltagere, der spillede alle mod alle med Oleksandre Pershuta som suveræn vinder med maksimum-points.
Blandt de voksne medlemmer var 10 mødt op. Her blev ligeledes spillet alle mod alle, og Morten Jessen sluttede på førstepladsen med 7½ points.
Tak for sæsonen 2018-19 – og på gensyn til august!

22-04-2019
DM i skak

Danmarksmesteren i skak 2019 hedder Allan Stig Rasmussen. Afgørelsen faldt i dag kl. ca. 15.30 efter en spændende omkamp mellem Allan og 14-årige Jonas Buhl Bjerre. D.v.s. der måtte adskillige omkampe til, før der kunne kåres en danmarksmester. Først 2 hurtigskakpartier (20 min. + 5 sek. pr. træk) derefter 2 lynpartier (3 min. + 2 sek. pr. træk) og til sidst et Armageddon-parti, hvor hvids betænkningstid var 6 min., mens sort måtte nøjes med 5. Til gengæld skulle hvid vinde, mens sort kunne nøjes med remis. I de første 4 partier vandt begge spillere deres partier med hvid. Jonas spillede hvid i Armageddon-partiet, men denne gang lykkedes det ikke for ham at skabe et afgørende angreb. I stedet blev han presset både i stilling og tid og til sidst måtte han opgive. Sidste år sluttede han på en delt 2.-3.-plads, men var dog ikke så tæt på DM-titlen som i år, men han har unægtelig fremtiden for sig – og så kan trøste sig med den flotte GM-norm, han scorede i turneringen. Læs mere på DM-siden eller se alle turneringstabellerne her.

Danmarksmester 2019 – Allan Stig Rasmussen /Foto: DM-hjemmesiden

18-04-2019
DM i skak

Der er nu spillet 6 runder i Landsholdsklassen ved DM i Svendborg. Ud af de 30 partier er kun 11 sluttet remis – de fleste først efter hård kamp. Den erfarne GM Allan Stig Rasmussen har lagt sig i spidsen sammen med den skarpe junior Jonas Bjerre. Begge spillere har 4½ points, mens en anden af de unge – Jesper Thybo – er lige efter med 4. Der er meget passende lagt op til topopgør i 7. runde, hvor Allan Stig med hvid møder Jonas. Det er umuligt at forudsige, hvem der tilkæmper sig DM i år. Ingen er gået igennem de første 6 runder uden nederlag. Jonas Bjerre og Jesper Thybo har stadig mulighed for at score en GM-norm i turneringen.
Der deltager knap 250 skakspillere i årets DM-grupper.
Se alle tabellerne fra årets DM her.

18-04-2019
Påskelyn i Løgumkloster

Tirsdag aften blev der traditionen tro spillet påskelyn i Løgumkloster Skakklub. På vej hjem fra Tønder smuttede jeg (Karl Posselt) lige inden om, og selv om der var mørkt på gangen på Ø. Højst Skole, hvor Løgumkloster Skakklub holder til, strømmede der lys ud under døren til selve spillelokalet. I år var der 12 deltagere. Der blev først spillet en forrunde, hvor de 6 bedst placerede gik til finalerunde 1 og de øvrige til finalerunde 2. Nogle fik spillet sig varme i løbet af forrunden – andre det modsatte.
Forrunden vandtes klart med maksimumpoints af Per Hansen (Haderslev), men i finalerunden måtte han ned mod både Hans Valdemar Hansen og Eivind Palm; de tre point var dog nok til en andenplads. Eivind forsvarede med 4 point sit mesterskab fra sidste år. I finalerunde 2 vandt Adis Heremic med fuld score, fulgt af Vagn Lauritzen med 3,5. Se hele turneringstabellen her.

Påskelyn 2019 i Løgumkloster Skakklub

16-04-2019
Indbydelse til Varde Weekendturnering 10. maj – 12. maj 2019.

Indbydelse og tilmelding her.

16-04-2019
Klubturneringen afsluttet.

En halv snes medlemmer dukkede op mandag aften, hvor der kun blev spillet enkelte “alvorlige” partier. Jesper Kallesen vandt et udsat parti fra Løgumkloster Byturnering mod Gagik Sahakian, og Kristine Kindberg tabte et spændende parti i klubturneringen til Ole Harbo. Nogle uheldige sammenfald af modstandere og afbud i løbet af foråret har betydet, at et par af Anatolii Pershutas partier ikke har kunnet afvikles og har måttet tages remis, men forårsgruppevindere og klubmesterskab er afgjort. P.g.a. Påsken er der ingen skak den 22. april, men sæsonen sluttes af mandag den 29. april med lynturnering, præmieoverrækkelse og fælles kaffebord.

Kristine er kommet lidt i tidnød og har lige begået den afgørende fejl i et ellers spændende parti mod Ole

14-04-2019
Masser af skak i Fredericia.

Fredericia Chess 2019 tilbyder i Kr. Himmelfarts-weekenden:

Informationer om disse turneringer finder du her :

14-04-2019
Baden Baden igen tyske mestre.

Verdens stærkeste skakliga Schachbundesliga er endnu engang afsluttet med OSG Baden Baden øverst i tabellen. Det er mere reglen end undtagelsen, idet det er sket 13 gange i løbet af de sidste 14 år. Partierne fra ligaens sæson 2018-19 kan gennemspilles her.

14-04-2019
Endnu et seniormesterskab til Jens Kristiansen

GM Jens Kristiansen har i dag vundet EM for seniorer (65+) på Rhodos. Det blev til endnu en sejr i sidste runde og dermed 8 points i alt. Jens Kølbæk sluttede som nr. 9 med 5½ points og Peter Birk som nr. 10 – ligeledes med 5½. Se slutstillingen her.
Derimod lykkedes noget tilsvarende ikke for Henrik Danielsen i 50+. Han lå godt til inden sidste runde, men fejlede fatalt og missede dermed den sidste mulighed for point. Henrik sluttede på 4.-pladsen med 6 points. Se slutstillingen for denne gruppe her. Læs mere på DSUs hjemmeside.

12-04-2019
Gråsten Skakklubs klubturnering 2019.

Som bekendt har Vojens Skakklub kunnet byde velkommen til Ejvind Ambøg som nyt medlem i klubben pr. 1. april. Ejvind er en meget aktiv turneringspiller med bopæl i Rødekro, og Vojens har således fået en rapportør, der kan fortælle om skaklivet andre steder, end vi er vant til at høre om. Her en slutrapport fra forårets klubturnering i Gråsten:

I Gråsten startede jeg som Haderslev spiller, men sluttede som Vojens spiller. Fra 4. runde til 6. runde løb jeg ind i en gylden stime og slog de 3 højst ratede konkurrenter. Så før sidste runde var jeg sikker på en delt førsteplads, uanset resultat. En remis mod Henrik Feldborg sikrede dog en udelt førsteplads med 6 af 7 point. Men som udefrakommende kunne jeg selvfølgelig ikke blive klubmester. Den titel tog Peter Wang med 5 point.

I 4. runde skulle jeg møde Guido Heinemann, en hyggelig og sjov fyr, men en farlig taktisk modstander. Han er en ”gal” tysker, der elsker at angribe og ofre, så jeg valgte at spille en ny åbning, kongeindisk i forhånden, for at se om han ville forløbe sig. Hvid holder sig i første omgang lidt tilbage i centrum, men sort skal passe på ikke at blive overambitiøs af den grund, så kan han nemt løbe ind i problemer. Her er partiet med Ejvinds egne kommentarer:

Turneringstabellen med resultater og stilling kan ses her.

09-04-2019
DM i skak 2019.

Påsken er på vej, og med den følger DM i skak – igen i år afviklet i Svendborg med hjælp fra frivillige fra skakklubberne Sydøstfyn og Tårnet Svendborg. Lodtrækningen til Landsholdsklassen er foretaget, så kast et blik på DM-hjemmesiden for at følge med i forberedelserne. I  Landsholdsklassen spilles 1. runde allerede lørdag den 13. april.

09-04-2019
Klubturneringen.

Så er klubturneringen for foråret 2019 ved at være afsluttet. Der er kun enkelte udsatte partier, der skal på plads næste mandag. Den sidste spænding om det samlede klubmesterskab for sæsonen 2018-19 blev udløst med Mogens Larssons sejr over Morten Jessen og Karl Posselts remis mod Benny Christensen. I det samlede regnestykke tæller resultaterne fra efteråret 2018 med, og her så topstillingen således ud:

Med gårsdagens resultater er der kun en enkelt personudskiftning i toppen:

Summa summarum: Mogens genvinder klubmesterskabet (i alt 13 points) og Finn slutter på andenpladsen (11½ points). Se hele tabellen her.

03-04-2019
Dansk Skak Unions Pokalturnering for 4-mandshold.

Fredericia og Jerne kvalificerede sig i går i Bredderækken til landsfinalen i Dansk Skak Unions Pokalturnering. Finalen spilles i Svendborg Pinsedag den 9. juni 2019.
Sydjysk Hovedkreds var rykket ind i lokaler centralt placeret i regionen – nemlig i riddersalen på Sønderskov Slot – med kvalifikationsstævnet, der havde tiltrukket 10 hold fordelt på 7 klubber. Det blev en god skakdag for deltagerne, og for Hovedkredsen var det i sig selv en succes, at Pokalturneringen blev “genrejst” med et fornuftigt deltagerantal efter et par sløje år.
Der var nok forskellige ambitioner vedr. deltagelse i den kommende landsfinale. F.eks. havde Haderslev ikke færre end 3 hold med – alle 3 med en juniorspiller på nederste bræt. En fin måde at integrere unge spillere i klubben på. Den ene måtte på dagen melde fra p.g.a. sygdom, men blev afløst af en chauffør og forælder til én af de andre juniorer, og også denne situation løstes således på udmærket måde. Det kan tilføjes, at de unge juniorer, der kun har spillet skak i et halvt års tid, opførte sig forbilledligt hele dagen.
Fredericia og Jerne blev altså nr. 1 og 2, mens Tønder besatte den tredje præmieplads. Tabel og resultater kan findes på holdturneringshjemmesiden

Foto fra Pokalstævnet på Sønderskov Slot

03-04-2019
Løgumkloster Byturnering.

Deltagerne fra Vojens Skakklub leverede ikke just nogen prangende 2. runde i byturneringen. Der var dog sejre til Kristine Kindberg Gejl Jørgensen, Karl Posselt og Ejvind Ambøg, der pr. 1. april er skiftet til Vojens. Resultater og stilling i turneringen kan ses her.

02-04-2019
Velkommen til nye medlemmer!

Vojens Skakklub har i de senere år ikke været forvænt med nye medlemmer, denne sæson har måske været et vendepunkt?! I hvert fald har klubben aktuelt 18 medlemmer registreret hos Dansk Skak Union. Det er 4 flere end sidste år på samme tid. Ikke nogen fantastisk stor stigning antalsmæssigt, men procentuelt ser det fint ud (ca. 28,57%). Pr. 1. april 2019 er Ejvind Østerby Ambøg kommet til. Dertil kommer en god håndfuld børn i Vojens Skakskole, der er medlem af Dansk Skole Skak.
Det er en fornøjelse, og heldigvis har vi så rummelige lokaleforhold, at der er plads til endnu flere. Kombardo!

02-04-2019
Klubturneringen – 6. runde.

Vojens Skakklubs sæson med ugentlige klubaftner slutter den 29. april, så klubturneringen går ind i sin afgørende fase. I aftes blev der spillet 5 partier i 6. runde – med følgende resultater:
Emil Baltzer – Mogens Larsson ½-½. Emil spillede endnu et fornuftigt parti, der passende endte i en pointdeling.
Benny Christensen – Finn Nielsen 1-0. Finn kom aldrig rigtigt i gang, så partiet måtte ende med sejr til Benny.
Karl Posselt – Jesper Kallesen 1-0.  Partiet fik et besynderligt forløb. Først greb Jesper chancen med en tidlig kombination, der gav en ren officer. Derefter begyndte Karl for alvor at kæmpe sig tilbage, selv om det så håbløst ud. Først lykkedes det at tilbageerobre én officer. Derefter at vinde endnu én, og da regnestykket kunne gøre op, havde Jesper 4 bønder for en officer. Før merbønderne blev til farlige fribønder, lykkedes det imidlertid Karl at plukke dem én for én, og med en officer nede, opgav Jesper det ulige slutspil. Endnu et bevis på, hvor forunderligt skak kan være.
Kresten Beck – Morten Jessen 0-1. Morten fik hurtigt overtaget, og der opstod ikke rigtig tvivl om slutresultatet. 
Palle Gejl Jørgensen – Gagik Sahakian 0-1.
Se tabellen her.

31-03-2019
Skaklejr på Askov Højskole den 30. marts 2019.

Læs om skaklejren på Sydjysk Hovedkreds´ hjemmeside. Her er også links til gode hjemmesider med nyttige funktioner, hvis man selv vil træne for at blive en stærkere skakspiller.

31-03-2019
DanPumps / Kolding Bymesterskab 2019

Weekendturnering den 3.-5. maj. Invitation og tilmelding her.

31-03-2019
Invitation til skoleskakstævne for hold.
Det foregår i fredericia den 27. april 2019. Se invitationen her.

29-03-2019
Thomas Steen Sørensen interviewer GM Peter Heine Nielsen.

Den danske stormester Peter Heine Nielsen er træner for det norske skakgeni, Magnus Carlsen.
Peter fortæller om livet som pro skakspiller, om at være træner for 2 verdensmestre, og om hvordan kunstig intelligens påvirker spillet.
Bortset fra, at Peter siger “hvad hedder det…” irriterende mange gange i løbet af udsendelsen, er det meget interessant.
Hør programmet som podcast her.

29-03-2019
Nimzowitsch – Radioskak i Radio 24|7 med Lars Schandorff som studievært og redaktør.

Hør udsendelserne her.

27-03-2019
Løgumkloster Byturnering 2019 er i gang

Tirsdag aften åbnede endnu en udgave af Løgumkloster Byturnering. I år med 22 deltagere – flest fra Vojens (8) og Løgumkloster (5). Der spilles efter Schweizer-systemet i én samlet gruppe. Det betyder, at der kan være store styrkeforskelle i parringerne i 1. runde. I sidste ende var der heller ikke store overraskelser, men partierne var hver for sig overraskende jævnbyrdige bortset fra en lynsejr til Christian Karstensen over Dzano Beckovic. De øvrige undertippede bød favoritterne på hård kamp – således også Karl Posselt, der var oppe mod ratingfavoritten Per Hansen. Det blev et flot parti, som begge spillere havde ære af, og det kunne være gået til begge sider – eller for den sags skyld være endt uafgjort. Men bagud med en Løber lykkedes det til slut Per at føre en fribonde ned. Det var nødvendigt at forvandle den til en Springer med skak for at fastholde en serie af skakker kulminerende med mat! Tabel og resultater kan findes her.

27-03-2019
Klubturneringen

Der var fuldt program og gang i 5.-rundepartier på 7 brætter i mandags.
Gennemgående spændende og jævnbyrdige partier, hvor hele 4 sluttede med remis. Øvrige resultater: Finn vandt over Morten, Palle vandt over Magnus og Benny vandt over Kristine. Se tabellen og parringerne til 6. runde, der spilles mandag den 1. april, her.

23-03-2019
Generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds.

Der har i dag været afholdt generalforsamling i Sydjysk Hovedkreds. Et foreløbigt koncentrat af dagens begivenheder kan findes på Hovedkredsens hjemmeside.

20-03-2019
Magnus Carlsen kommer til Danmark.

Det sker den 22. maj 2019 i Cirkusbygningen i København.
Program for arrangementet:
17:30 Dørene åbner
19:00 Wallmann show
19:10 Simultanskak (Magnus Carlsen vs. 25 udvalgte personer)
20:30 Pause
21:00 Live interview (Peter Lund Madsen og Magnus Carlsen)
21:45 Energi Danmark Champions Battle 2019 (Magnus Carlsen vs. Danmarksmester 2019)
22:45 Slut

Læs meget mere om begivenheden her.
Bestil billet til arrangementet her.

19-03-2019
Klubturneringen

2 udsatte partier blev afviklet i går aftes. Benny vandt over Ole, mens partiet mellem Finn og Mogens blev knap så spændende som forventet. Mogens fik ret hurtigt overtaget – først stillingsmæssigt og siden også materielt, og det endte da også med en sejr til Mogens. Desværre var der afbud fra Anatolii, som nu mangler at afvikle udsatte partier både mod Karl og Kristine. Se tabellen og parringerne til 5. runde her.

Aftenen bød også på en anden turnering – en helt privat lynturnering mellem Jesper og Morten. Den gik over 25 partier og blev vundet af Jesper med 15-10!

12-03-2019
Skak på nye måder – demokratisk skak?!

Skal vi stemme om næste træk – se mere her.

12-03-2019
Klubturneringen – 4. runde.

3 afbud betød 3 udsatte partier i aftenens 4. runde i klubturneringen. Der var altså kun 4 partier, der blev planmæssigt afviklet. En hurtig remis mellem Gagik og Magnus. Et hurtigt point til Karl mod Morten, der gav én af Karls bønder lov til at gafle en officer. Meget mere kamp var der i de 2 sidste partier, der blev både jævnbyrdige og langvarige. Emil skaffede sig et meget aktivt Tårn, som banede vejen for Kongen på bondejagt, og til sidst opstod en afgørende fribonde, der gav Emil sejren over Palle. Endnu mere langvarigt og spændende var partiet Jesper – Kresten. Jesper indledte et vældigt Kongeangreb, der så ud til at afgøre partiet, men Kresten fandt hele tiden gode forsvarstræk og var efter et kvalitetsoffer tæt på at få remis ved en masse Dronningeskakker. Det lykkedes dog Jesper til sidst at gemme sig med Kongen, hvorefter 3 merbønder blev afgørende. Altså sejr til Jesper efter en lang og hård kamp. Se resultater og turneringstabel her.

10-03-2019
Holdturneringen – ØV!

Vojens kunne selv afgøre tingene i dagens afsluttende stævne i Mesterrække 2 – og det gjorde vi. Desværre ikke på den gode måde!
Der skulle blot 3 points ind på kontoen i bundslaget mod Fredericia 3, men det endte med en frygtelig snitter på 1½-6½, og dermed en sidsteplads til Vojens. Benny vandt og Morten spillede remis. De øvrige 6 tabte.
Det viste sig endda undervejs, at 2½ points ville have været nok til at undgå sidstepladsen. Som partierne gik, skulle de nødvendige ekstra halve points nok have været sikret på bræt 1, 6 og 8, men i virkeligheden burde holdet have samlet et tilstrækkeligt antal points sammen i de foregående runder. Altså nedrykning, medmindre holdturneringen bliver ændret til fri tilmelding til Mesterækken til næste sæson. Se slutstillingen herunder eller direkte i Holdturneringssystemet.

Kantinen i det tidligere Ribe Jernstøberi var fuld af skakspillere søndag eftermiddag. Her er næsten alle partier færdigspillet

09-03-2019
Løgumkloster inviterer til Byturnering og Påskelyn.

Se invitationerne her.
Tilmelding til Påskelyn her.
Tilmelding til Løgumkloster Byturnering 2019 her.

05-03-2019
Gang i livlig klubturnering.

Der var mandag aften fuldt program i klubturneringen med 14 deltagere. Alt kan ske – og sker (!) – spændende og dramatiske partier, menneskelige fejl, der får resultater til at tippe, smukke afslutninger og gedigne overraskelser. Sådan skal det være, når skak er bedst. Og så til resultaterne.
Mogens var stærkt udfordret af Benny, der imidlertid greb forkert i en kritisk stilling, hvorefter endnu en fejl afgjorde partiet til Mogens´ fordel. Karl var tilsvarende presset i forsvars-mode mod Finn, der dog – med en kvalitet for en bonde i en lidt uklar, men dog formentlig fordelagtig stilling – tilbød remis. Morten og Kresten sikrede sig hele points mod Anatolii og Magnus. Gagik satsede som sædvanligt på angreb frem for sikkerhed, og det udnyttede Emil stille og roligt til sin fordel. Ole holdt koncentrationen og besejrede Palle – en lille overraskelse. En større overraskelse kom i partiet mellem Kristine og Jesper. Begge parter spillede med stor koncentration, men Kristine lod sig ikke ryste af Jespers mange flere partiers erfaring. Partiet endte med sejr til Kristine efter en effektfuld afslutning – med et tårnoffer, der åbnede op for en ustoppelig fribonde. Sådan! Men Jesper kommer naturligvis igen…

Se tabellen og parringerne til 4. runde her.
4. runde spilles den 11. marts. Ole og Finn har meldt afbud.

En fornøjelse at se 14 af klubbens 17 medlemmer i alderen fra 14 til 84 som aktive deltagere i klubturneringen på et tidspunkt, hvor yderligere 7 børn/skoleskakspillere er gået hjem

03-03-2019
SGP-finale i Haderslev.

Lørdag den 2. marts sluttede SGP-sæsonens 7 hurtigskakstævner i Sydjysk Hovedkreds med finalestævnet i Haderslev. Lidt tyndt besat med kun 25 deltagere – måske fordi en del af de skakspillere, der på forhånd havde samlet Grand Prix points nok, ikke fandt det nødvendigt at møde op. Ærgerligt, men det blev en hyggelig afslutning for de 25, der havde valgt at deltage. Heraf 5 fra Vojens Skakklub, nemlig Benny Christensen, Jesper Kallesen, Karl Posselt, Oleksandr Pershuta og Lucka Enemark. Bortset fra Lucka, der ikke fik lov til at nyde sejrens sødme og ndnu er ny i klub og turneringsammenhæng, var der gode præstationer og præmier til de øvrige 4.
Karl vandt dagens 2. klasse med 5 points og bedre korrektion foran Benny ligeledes med 5. Oleksandr blev en suveræn vinder af skoleskakgruppen med 5 af 5. Efter denne sæson med fine resultater er Oleksandr klar til at avancere til 4. klasse i næste sæson.
I den samlede kamp om guld, sølv og Bronze blev Oleksandr en suveræn vinder i Skoleskakgruppen. I 2. klasse var Eldis Mahmutovic på forhånd sikker på guldmedaljen, mens der var spænding om sølv og bronze, hvor kampen stod mellem Jesper og Benny. Jesper kunne selv afgøre det, men startede skidt og fik ikke det resultat, han gik efter. Omvendt var Bennys resultat lige akkurat ikke nok til at overhale Jesper. Altså sølv til Jesper og bronze til Benny.
Dagens resultater kan ses her.
Lokale Allan Hye blev dagsvinder af den sammenlagte Mester og 1.-klasse. Oversigten over den samlede stilling vil kunne ses her, når Grand Prix points for sidste afdeling er offentliggjort.

Se en masse billeder fra stævnet her

Lucka Enemark og Oleksandr Pershuta dyster i skoleskakgruppen

26-02-2019
Alt om skak.

Nej, alt om skak finder du ingen steder, for der findes utallige bøger, tidsskrifter, videoer og film om skak. Som led i Dansk Skak Unions imagekampagne er der imidlertid lavet et antal videoer om skak, som foreløbig er tilgængelige via hjemmesiden https://www.altomskak.dk/.
Her finder man bl.a. overskriften “lær om skak”. Prøv at se, om her er noget, du kan bruge.  

26-02-2019
Holdturneringen: Reddet af debutanten!

Vojens Skakklubs Mesterække-2-hold var mandag aften i Nr. Snede. Det er rigtig mange år siden, vi har været i gruppe med denne klub, men det var et positivt bekendtskab med fine lokaleforhold og en god kantine.
Ved brættet gik det ikke helt så godt som håbet. Positivt var sejre til Finn Nielsen og Gagik Sahakian, og Mogens´og Bennys remisser på bræt 1 og 2 var også i orden. Desværre var der også mindre gode oplevelser. Både Jesper Kallesen og Morten Jessen smed gode (gevinst)stillinger væk på det skammeligste, og Karl Posselt  kæmpede forgæves uden på noget tidspunkt at have reelle gevinstchancer. Stillingen var derfor 4-3 til Nr. Snede, inden afgørelsen i sidste parti, der blev spillet af Emil Baltzer på bræt 8. Det var Emils første holdkamp, og han spillede yderst fornuftigt og skaffede sig en kvalitet og dermed en fin chance for point. Til sidst blev det forfærdelig spændende, idet tilvejebringelsen af den gode stilling havde kostet Emil megen tid på uret. Modstanderen holdt Løber og Springer på brættet imod Emils Løber og Tårn – desuden lige mange bønder. Da det faktisk var gået galt, fordi Emil faldt i en Springergaffel, der kostede Løberen, begik Nr. Snede-spilleren en kæmpebrøler, der straks kostede Dronningen og partiet – med ca. 1 minut tilbage på Emils ur. Flot kæmpet og et ikke ufortjent uafgjort resultat 4-4 og dermed også et matchpoint til begge hold. Spændingen i gruppen er derfor intakt  afhængig af de andre resultater. Se tabellen her.
Sidste runde spillede som samlet søndagsstævne i Ribe den 10. marts.

23-02-2019
Invitation til skaklejr.

Sydjysk Hovedkreds inviterer til éndags skaklejr på Askov Højskole lørdag den 30. marts 2019.
Skak er et fantastisk spil, og der er ingen grund til at miste lysten, fordi man taber hele tiden. Det kan der gøres noget ved! Skaklejren er en skakdag, hvor instruktion og undervisning går hånd i hånd med det sociale samvær. I Vojens Skakklub er vi mange medlemmer, der på gode dage spiller ok, men som for tit begår dumme fejl og derfor taber partier. Det er naturligvis altid sjovt at spille skak, men hvis man ikke selvtræner systematisk, er det svært at blive bedre. Meld dig til skaklejren og få fif til at vælge de rigtige træk – i stedet for de forkerte.
Se hele invitationen som pdf her.
Invitation og tilmelding via DSU´s turneringssystem her.

21-02-2019
Holdturneringen.

Mandag den 25. februar er der igen holdturneringsrunde. Mesterrække-2-holdet skal spille på udebane mod Nr. Snede, så næste runde i klubturneringen spilles først mandag den 4. marts.
Stillingen inden de 2 sidste runder kan ses her.

20-02-2019
Generalforsamling og “lille lyn”.

Vojens Skakklubs årlige generalforsamling blev gennemført med flot deltagelse: 12 medlemmer var mødt op. Det blev et udramatisk møde – uden kampafstemninger og med genvalg over hele linjen. Se referatet her.

Efter generalforsamlingen spillede 6 medlemmer en lille lynturnering, hvor Jesper Kallesen igen viste sin styrke i denne disciplin med fuldt hus – 5 pinde på stribe! Morten besatte andenpladsen. Det er tæt på, at man efter resultaterne kan konkludere, at i lynskak, gælder det: jo yngre desto bedre!

16-02-2019
Invitation til Syd Grand Prix – 7. afdeling i Haderslev.

Så er vi nået til sidste afdeling af sæsonens SGP-stævner. Det foregår lørdag den 2. marts. Invitation og tilmelding her.
Efter afslutning af turneringen, sammentælles Grand Prix-points for hele sæsonen, og der uddeles guld-, sølv- og bronzepræmier til de samlede sæsonvindere i hver klasse. Mød talstærkt op!

15-02-2019
Nyt nummer af medlemsbladet SPRINGEREN er klar.

Medlemsbladet bliver udleveret på tryk ved generalforsamlingen på mandag. Det kan allerede nu læses på skærmen her.

15-02-2019
Lynturnering.

Mandag den 11. februar var friholdt til udsatte partier (og vinterferie), og kun halvdelen af medlemmerne dukkede op til hyggeskak. Der blev arrangeret en lille alle-mod-alle lynturnering, der blev vundet af Jesper Kallesen – dog først efter omkamp med Mogens Larsson.

15-02-2019
Klubturneringen.

2. runde er spillet, og 3. runde er lagt og programsat til mandag den 4. marts. Mandag den 18. februar er der generalforsamling i Vojens Skakklub, og mandag den 25. spiller Mesterrækkeholdet på udebane mod Nr. Snede.
Se klubturneringstabellen her.

09-02-2019
Invitation til Pokalturneringen for 4-mandshold (hurtigskak) 2019.

Hovedkredsbestyrelsen har i år fundet et neutralt spillested – Riddersalen på Sønderskov Slot! – der ligger nogenlunde centralt i hovedkredsen. Bak op om arrangementet!
Klik for at finde invitation og tilmeldingsblanket.

31-01-2019
Invitationer til Fries Nielsen´s hurtigskakturnering og Fredericia Mesterskabet i Skoleskak 2019.

Find dem her.

29-01-2019
Holdturneringen.

Vojens Skakklubs hold i Mesterrække 2 spillede i går aftes på udebane mod Kolding Skakklub. Endnu en gang kneb det med at få de sidste marginaler over på egen banehalvdel og de sidste halve points i hus. Slutresultatet var en smal 4½-3½ sejr til Kolding, og Vojens er desværre på vej ned i tabellen. Ikke uventet, men alligevel ærgerligt på basis af gode resultater og 3 matschpoints i de første runder. Nu resterer Nr. Snede og Fredericia i de 2 sidste runder.
Enkeltresultater i Kolding: Remisser til Mogens Larsson, Benny Christensen, Finn Nielsen, Karl Posselt og Kresten Beck. Sejr til Morten Jessen, der nu med 4 af 5 er den bedst scorende på holdet. Nederlagene til Jesper Kallesen og Gagik Sahakian blev afgørende for fordelingen af matchpointene. Se turneringstabellen her.

29-01-2019
Radioskak.

Jeg minder endnu en gang om Lars Schandorffs interessante ugentlige radioprogram om skak med fællestitlen Nimzowitsch. Det kan findes som podcast på Radio 24|7 eller her.

21-01-2019
Så er forårets klubturnering i gang.

Der var fuldt program i aften i 1. runde af klubturneringen. 6 kampe blev afviklet, mens en enkelt er udsat. I en Schweizer-turnering spiller top mod bund i 1. runde, og der var lutter favoritsejre, selv om de lavere ratede spillere strittede godt imod.
Turneringstabel med resultater kan ses her.

Koncentrerede skakspillere i kamp. Der er gæsteoptræden af sidste sæsons klubmester Martin Møller i forgrunden. Martin er hjemme på besøg i en pause i studierne i Aalborg.

21-01-2019
Indkaldelse til generalforsamling 2019.

Der afholdes generalforsamling i Vojens Skakklub mandag den 18. februar 2019 kl. 19.30.
Se hele indkaldelsen her.

Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed. Generalforsamling holdes én gang årligt i løbet af februar måned. Vedtægterne for Vojens Skakklub kan ses her. De er senest ændret på generalforsamlingen den 20-02-2017

20-01-2019
SydGrandPrix – 6 i Vejle.

Som sædvanlig drog SGP-klubben fra Vojens af sted, da Skakklubben Evans inviterede til SGP den 19. januar. Denne gang var det Morten, Jesper, Benny og Karl, mens Oleksandr, Anatolii og Magnus sad over. Evans blev stiftet den 19. januar 1934, så det var passende for klubben at fejre 85 års jubilæum ved at stå som turneringsarrangør netop denne dag! Jubilæet blev bl.a. fejret med gratis morgenbuffet og hyggeligt samvær for alle fremmødte fra 8.30 til 9.30.
Derefter gik det løs ved skakbrætterne, og med i alt 50 deltagere blev det en fin turnering. Maxim Konstantinov, John Jessen og deres hjælpere sørgede for, at alt klappede med minimal ventetid mellem runderne. Gruppeinddelingen var Mester, 1.+2. klasse, 3.+4. klasse og en skoleskakgruppe.
Kim Skaanning løb endnu en gang med turneringssejren foran Adesh Easwaralingam og Viggo Bové Quist.
1.+2. klasse blev vundet af Mathias Kejlstrup Simonsen, og der var præmie både til Jesper Kallesen og Benny Christensen, der samlet blev henholdsvis nr. 6 og 9, men altså blandt de bedst placerede 2. klasse spillere. Karl Posselt spillede også i denne gruppe, men sluttede med beskedne 2½, men var dog også gruppens lavest ratede.
I 3.+4. klasse vandt Birgit Dithlevsen foran Vitus Bondo Medhus, der for en gangs skyld mistede pusten og “kun” scorede 5 points. Morten Jessen tog 3.-pladsen – også med 5 points og en præmie, uden dog at være helt tilfreds med dagens pointhøst.
Skoleskakgruppen blev vundet af Benjamin Wilken Thomsen foran Mads Egeholt Bæk – begge med 6 points.
Turneringstabellerne kan ses her.

18-01-2019
Klubturneringen – forår 2019

Så er klubturneringen klar til start. Første runde spilles mandag den 21. januar. Kristine (Kindberg Gejl Jørgensen) er vendt tilbage, og vi bliver i alt 14 deltagere. Da der er betydelige styrkeforskelle (på papiret  😉 i deltagerfeltet er turneringen tilrettelagt som en 7 runders Schweizer, hvor første runde bliver den sværeste for outsiderne. Datoer for de enkelte runder er planlagt således (afvigelser fra starttidspunkt kan aftales):

21-01-2019 kl. 19.30 – runde 1
04-02-2019 kl. 19.30 – runde 2
04-03-2019 kl. 19.30 – runde 3
11-03-2019 kl. 19.30 – runde 4
25-03-2019 kl. 19.30 – runde 5
01-04-2019 kl. 19.30 – runde 6
08-04-2019 kl. 19.30 – runde 7

Betænkningstiden bliver den sædvanlige med 90 minutter pr. spiller + 30 bonussekunder pr. træk til hele partiet. Dog nedsættes betænkningstiden i partier, hvor 14-årige Magnus Tofthøj deltager, til 1 time pr. spiller til hele partiet. Turneringen bliver ikke ratet. God fornøjelse!
Tabel med parringerne i første runde kan ses her.

15-01-2019
Holdturneringen 

Det blev nøjagtig lige så svært som forudset mod topholdet Gråsten i mandagens holdkamp i Mesterrække 2. Efter et par timers spil så det hele ganske fornuftigt ud. Efter 4 afgjorte partier var stillingen 2½-1½ til Vojens: sejr til Morten Jessen og remisser til Benny Christensen, Kresten Beck og Jesper Kallesen. I de sidste 4 så der også ud til at gemme sig mindst et par remisser – måske endda 1½ points – men alle 4 partier endte alligevel med sejre til Gråsten og altså slutresultatet 2½-5½, der ligger meget tæt på det forventede. Bittert var det især, at Gagik Sahakian afslog et remistilbud i en god stilling, som han alligevel endte med at sætte over styr. Desuden, Mogens Larsson ikke formåede at udnytte et udviklingsforspring mod Jørgen Clausen, der ikke fik rokeret i tide og skulle bruge ekstra tid på at udvikle Løber og Tårn.
Med resultatet fastholdt Vojens lige akkurat 5.-pladsen i gruppen. I tabellen skal Vojens i de kommende 3 runder møde lavere rangerende hold, men det er under ingen omstændigheder modstandere, Vojens uden videre kan forventes at besejre. Spændingen er intakt. Se tabel og partier her.

13-01-2019
Holdturneringen 

Mandag den 14. januar kl. 19 spiller Vojens hjemme imod Gråsten 1 i holdturneringens Mesterrække 2. Gråsten er efter medlemstilgang fra den opløste skakklub i Bov gruppens stærke tophold, mens Vojens efter 3 runder er placeret som nr. 5.
Holdturneringskampen betyder, at forårets klubturnering først sættes i gang mandag den 21. januar.

11-01-2019
Skotsk aften i Hillerød – nord for whiskybæltet, men… 

Hillerød Skakklub har taget imod tilbuddet om at stå for et lokalt arrangement som led i DSU´s imagekampagne i samarbejde med Rune Friborg. Se mere her.

09-01-2019
Husk 6. afdeling af sæsonens SydGrandPrix-stævner.

Det foregår lørdag den 19. januar 2019 hos Skakkubbens Evans (Vejle), der i år fejrer sin 85 års fødselsdag. Invitation og tilmelding her.

09-01-2019
Husk afstemningen om årets skakspiller i Danmark.

Sidste frist for at deltage er fredag den 11. januar. Læs mere her.

06-01-2019
Godt nytår til alle medlemmer!

Mandag den 7. januar er første klubaften i det nye år, og vi begynder stille og roligt med en hyggeskakaften. Den 14. januar spiller Mesterrækkeholdet på hjemmebane imod Gråsten. Forårets klubturnering begynder så først mandag den 21. januar.
Forårskalenderen, som den ser ud indtil videre kan findes her.

Nyheder fra 2019 kan du finde her.
Nyheder fra 2018 kan du finde her.
Nyheder fra 2017 kan du finde her.
Nyheder fra 2016 kan du finde her.
Nyheder fra 2015 kan du finde her.
Nyheder fra 2014 kan du finde her.
Nyheder fra 2013 kan du finde her.
Nyheder fra 2012 kan du finde her.
Nyheder fra 2011 kan du finde her.
Nyheder fra 2010 kan du finde her.