En god skakhistorie

Dette er ikke en nyhed, men en god historie! Skak kan man dyrke på mange måder, og når der i øjeblikket er sat begrænsninger for at samles fysisk omkring brættet, er der heldigvis andre måder at pleje sin interesse på. Her er det Ejvind Ambøg, der har fundet et gammelt parti frem, og som fortæller den historie, der følger med:
“Tilbage i år 2000, da jeg spillede for ”Tårnet” i Randers, skulle vi møde Grenå i en holdkamp. Formanden kom hen til mig: ”Du skal møde Anders Andersen, den gamle økonomiminister”. Jeg blev noget overrasket. Jeg erindrede ham fra TV-avisen i første halvdel af 80’erne, som en ældre cigarrygende venstremand, under Schlüter-regeringen.  Og ganske rigtigt, kort efter dukkede han op, ulasteligt klædt og stadig med en cigar i mundvigen (det var fra tiden før, der blev indført “dødsstraf” mod rygning indendørs!) Han var finansminister under Poul Hartling i 1973, økonomi og skatteminister under Anker Jørgensens 1978-79 samt økonomiminister under Schlüter 1982-87.
Da vi spillede, var han efterhånden blevet 88 år, men han var stadig en stærk skakspiller med imponerede 1780 i rating. Efter partiet sludrede vi en tid, og han fortalte lidt om sin ministertid, og at han, da politik var lagt på hylden, hev skakspillet frem igen. Han havde spillet skak siden han var 8 år gammel, altså i 80 år!

Anders Andersen

Han havde som ung været meget talentfuld, og vandt Djurslandsturneringen hele 13 gange. I øvrigt vandt han de 6 gange, efter at han vendte tilbage til skak, også efter at han aldersmæssigt var helt oppe i 80’erne! De 32 år, hvor han var aktiv i politik, var der dog ikke tid til at spille, men Skakbladet var fast natbordslæsning. Hans styrke kom dog ikke til udtryk i vores parti, som jeg vandt meget hurtigt, da han gik helt galt i åbningen. Så var der til gengæld tid til et par uformelle hurtigskak partier bagefter. Et sjovt møde man husker. Han døde i øvrigt i 2006 efter et langt og begivenhedsrigt liv.”