Radioskak

Nimzowitsch – Radioskak i Radio 24|7 med Lars Schandorff som studievært og redaktør.

Skakåret 2018 -31-12-2017
Det tegner til at blive endnu et stort skakår. Det er VM-år, hvilket betyder, at der er Kandidatturnering i marts og VM-match sidst på året, hvor norske Magnus Carlsen skal forsvare sin titel. Og så er der alle de danske talenter. Sammen med gæst Jan Løfberg ses frem mod skakåret 2018.

Årets bedste – og værste-24-12-2017
2017 var et markant år for dansk skak, der fik to unge europamestre, men der skete også en masse internationalt. Med gæst Jan Løfberg vendes det bedste – og det værste – fra skakåret 2017.

Carlsen tabte – og vandt!-17-12-2017
London Chess Classic var sidste chance for at vinde en af årets store turneringer for verdensmesteren Magnus Carlsen. Det lykkedes ikke. Alligevel blev nordmanden samlet vinder af Grand Chess Tour.

Ny alfahan-10-12-2017
Googles computer AlphaZero lærte sig selv skak, og efter bare fire timers træningsspil imod sig selv kunne den besejre verdens førende skakprogram Stockfisch. En kæmpe triumf for kunstig intelligens og et unikt indblik i skak på et helt nyt niveau.

Alt på et bræt-03-12-2017
En ny interessant tværfaglig bog, “Skak – alt på ét bræt”, forsøger at sætte skak på skemaet i gymnasiet. Redaktør Jesper Breining er i studiet til en snak om blandt andet skakpersonligheder og kunstig intelligens.

 

Big Vlad-26-11-2017
Russeren Vladimir Kramnik får et populært Wild Card til den kommende Kandidatturnering. Kramnik skrev sig ind i skakhistorien – og i mange skakfans’ hjerter – da han gjorde det nærmest umulige, nemlig at besejre den ellers uovervindelige Kasparov i VM-matchen tilbage i år 2000, men han er selv som 42-årig still going strong og jagter en ny VM-match mod norske Magnus Carlsen.

Overraskende træk-19-11-2017
Det gælder om at få det maksimale ud af sine brikker. Nogle gange indebærer det, at de ofrer sig i en højere sags tjeneste for at forløse andre kræfter. Den anerkendte træner Jacob Aagaard er i studiet og viser nogle illustrative eksempler.

EM for hold-12-11-2017
Et historisk ungt, men også noget uprøvet dansk hold skulle forsvare de rød-hvide farver ved hold-EM på Kreta. Det blev lidt af en rutsjebanetur med både op- og nedture, mens østblokken som sædvanlig fordelte medaljerne imellem sig.

Problemskak-05-11-2017
Indenfor skakmiljøet findes en lille niche, hvis medlemmer bruger skakbrættet og brikkerne til at konstruere helt unikke stillinger, ofte af en nærmest bizar art og i hvert fald langt fra normal skak. Det kaldes problemskak, og en af de mest markante danske udøvere, Steffen Slumstrup, kommer i studiet og fortæller om det fascinerende ved at komponere og løse disse opgaver.

 

Europa Cup-29-10-2017
Vinteren kommer. Det betyder sæson for holdskak. En række af de bedste klubber tyvstartede med Europa Cup – skakkens svar på Champions League – i Tyrkiet. De danske sølvvindere fra den hjemlige liga Nordkalotten var med i et felt, der talte flere stjernespækkede mandskaber.

Den store dværg-15-10-2017
Skak blev meget tidligt internationalt organiseret, og den første, delvis selvudnævnte, verdensmester er østrigeren Wilhelm Steinitz. En mand der af natur var usædvanligt lille, men som spiller og især skakteoretiker rager tårnhøjt op. Med Steinitz starter moderne skak.

Endelig norsk forløsning-08-10-2017
Magnus Carlsen vandt suverænt den stjernebesatte open på Isle of Man efter overbevisende spil. På trods af, at verdensmesteren har domineret skakverdenen de seneste år, så var det faktisk nordmandens første sejr i en rigtig turnering i langt over et år.

World Cup 2017-01-10-2017
Hele eliten, inklusiv den norske verdensmester Magnus Carlsen, krydsede klinger i årets mest imødesete turnering, World Cup, der spilles som knockout med 128 deltagere. Turneringen er skakkens svar på Grand Slam med tårnhøje præmier og masser af prestige på spil, og derudover to pladser til næste års Kandidatturnering.

 

05-08-2017
Nimzowitsch – Radioskak.

Under fællestitlen Nimzowitsch har Radio 24|7 med Lars Schandorff som studievært sendt et skakprogram hver tirsdag-onsdag-torsdag-fredag og lørdag i perioden 4. juli – 5. august 2017. Den sidste af de 25 planlagte udsendelser handler meget passende om den store skakmester og -pædagog Nimzowitsch selv. Udsendelserne kan findes via Radio 24|7 eller genhøres her.

Myten-Fischer-04-07-2017.
Et portræt af det amerikanske skakgeni Bobby Fischer, der ene mand erobrede skak-VM fra mægtige Sovjet. ”Århundredets parti”, hvor den bare 13-årige Bobby sejrer over den rutinerede mester Donald Byrne, gennemgås, samt et af klassikerne fra den legendariske VM-finale i Reykjavik i 1972 mod Boris Spassky. Det må dog ikke glemmes, at Fischer også havde sine mere mørke sider.

Magnus-Carlsen-05-07-2017.
Når man taler om skak i år 2017, er det umuligt at komme udenom Norges utrolige verdensmester, den bare 26-årige Magnus Carlsen. Det tidligere vidunderbarn, også kaldet skakkens Mozart, har for længst lagt hele skakverdenen for sine fødder og vundet alt, men det sidste halve år er der begyndt at komme lidt grus i maskineriet.

Effektiv-træning-06-07-2017.
Hvordan bliver man bedre til skak? Den internationalt anerkendte træner, stormester Jacob Aagaard, er gæst i studiet. Han fortæller detaljeret om sit træningskoncept og viser et par praktiske eksempler fra sit trænerarbejde, hvor han bl.a. har coachet amerikanske Sabina Foisor, som tidligere på året blev USA-mester for kvinder.

Skaknovelle-07-07-2017.
Skak har inspireret mange kunstnere i tidens løb. Sjældent er det dog lykkedes bedre end i den østrigske forfatter Stefan Zweigs mesterværk Skaknovelle. Den fiktive skakduel ombord på den store passagerdamper krydses med den berømte VM-match fra den virkelige verden, nemlig opgøret mellem Capablanca og Aljechin i Buenos Aires i 1927; et opgør, der uden tvivl inspirerede bogen.

Danske-talenter-08-07-2017.
En række unge danske spillere stormer frem i disse tider. Vi skal se, hvordan den kun 12-årige Jonas Bjerre besejrer en rutineret stormester – ja, ikke bare besejrer ham, men fuldstændigt udspiller ham. Men der er også andre store talenter i farvandet. En af de mest bemærkelsesværdige er 18-årige Jesper Thybo, der har haft en helt utrolig start på 2017 kulminerende med titlen International Mester og en tredjeplads ved DM.

 

Nyt-Carlsen-raid-11-07-2017.
Verdensmesteren Magnus Carlsen, skakkens Mozart, spillede på alle tangenter, da han satte sine konkurrenter til vægs i Leuven i Belgien og dermed inden for kort tid også tog anden afdeling af den stort opsatte Grand Chess Tour. Undervejs vandt nordmanden det måske flotteste lynskakparti, der nogensinde er spillet.

Fucking-Skak-12-07-2017.
Fra at være en lille, lukket vennegruppe med bare 12 deltagere har facebookgruppen Fucking Skak vokset sig stor og har nu 1200 medlemmer. Stifteren Rune Friborg kommer i studiet og fortæller om den fascination og skakglæde, der driver værket. Han viser også et af sine yndlingspartier, et fantastisk dronningeoffer fra et gammelt sovjetisk opgør.

Markant-bondestruktur-13-07-2017.
Bondestrukturen bestemmer ofte hvilke brikker, der er gode, og hvilke, der er dårlige, samt hvilke felter, det er oplagte at kontrollere og besætte. En af de mere rabiate opstillinger er den såkaldte Stonewall variant i Hollandsk, som trods åbenlyse skavanker bliver ved med at dukke op i partier, ikke bare på klubplan, men selv af verdensmestre.

Dansk-sølv-ved-NM-14-07-2017.
En række af de allerbedste danske spillere og landsholdskandidater har været i Sverige for at kæmpe om det Nordiske Mesterskab. Kun én af dem vendte dog hjem med metal. Vi har besøg i studiet af Ellen Kakulidis, som blev nr. 2 og dermed vandt sølv i NMs kvinderække, til en snak om turneringen, men også mere generelt om kønsforskelle i skak.

Den-onde-skakmatch-15-07-2017.
VM-matchen i Baguio City i 1978 mellem ærkerivalerne Karpov og Korchnoi er den ondeste skakdyst nogensinde, en ren politisk thriller med Sovjetsystemets mand Karpov overfor den uberegnelige og egensindige afhopper Korchnoi. Matchen blev et stort sportsligt drama, men huskes især for sit farverige galleri af KGB-agenter, parapsykologer og guruer.

 

Dronningeoffer-18-07-2017.
Et overrumplende dronningeoffer er noget helt specielt i skak. Dronningen er brættets klart stærkeste brik, men nogle meget sjældne gange kan hendes majestæt ofres i en højere sags tjeneste. Når det lykkes, er det spektakulært. Omvendt er det som regel en katastrofe at miste madammen. Vi skal se et par aktuelle eksempler på både det ene og det andet.

Carlsen tæt på-19-07-2017.
Hvor god er Magnus Carlsen egentlig? Verdensmesterens danske træner Peter Heine Nielsen er i studiet og giver svaret. Han bringer os helt tæt på det norske fænomen, fra det talentfulde barn til den voksne superstjerne, og kommer med en up-to-date statusrapport om de udfordringer, Carlsen står overfor netop nu.

Bondetræk foran Kongen-20-07-2017.
I skak må man for alt i verden ikke miste sin konge, derfor er en sikker kongestilling alfa og omega. Alligevel er der mange situationer, hvor det er fristende at gå frem med bønderne foran kongen, ikke mindst for at ophæve en generende binding. Det er dog med fuld risiko, hvilket demonstreres i en række eksempler.

Bent Larsen-21-07-2017.
Det store ikon i dansk skak er Bent Larsen. I mange år en af verdens absolut bedste spillere, men derudover en fremragende skribent, og en markant personlighed. Den store Larsen-ekspert, journalist og forfatter Jan Løfberg er i studiet for at fortælle om sin livslange fascination af den markante dansker.

Stjerner i Danmark-22-07-2017.
Sommerens helt store begivenhed på dansk grund er Xtracon Chess Open i Helsingør. I hovedturneringen kæmper flere end 400 spillere; fra begyndere til verdensstjerner, fra børn til ældre, spillere på vej frem og levende legender, kvinder og mænd. Vi ser nærmere på et par af de helt store udenlandske profiler.

 

Uventet træk-25-07-2017.
Det kræver ofte noget ekstraordinært at bryde kampbilledet og for alvor rykke balancen i et skakparti, men det kan et uventet træk, ikke mindst et offer. Verdensstjernen Aronian fra Armenien er nærmest specialist i langsigtede ofre til gengæld for initiativ. Han har krydret et fantastisk forår med en spektakulær sejr over den norske verdensmester Magnus Carlsen.

Skakegenskaber-26-07-2017.
At være god til skak har typisk noget at gøre med at være god til at tage beslutninger, men det er også vigtigt at kende sine egne styrker og svagheder. Stormester Sune Berg Hansen er gæst i studiet og kommer med illustrative eksempler fra sin egen karriere og fortæller, hvordan denne selvindsigt også kan bruges på andre felter end skak.

Direkte spil-27-07-2017.
De store skakmestre har typisk deres helt egen, letgenkendelige spillestil. Det gælder ikke mindst den mytiske amerikaner Bobby Fischer, hvis bedste partier er præget af en meget direkte stil. Fischer går altid fremad, men samtidig er han tro mod klassiske principper for skakspiller; Han spiller en form for aggressiv positionel skak.

Kunst og Kasparov-28-07-2017.
Den legendariske russiske skakstjerne Gary Kasparov gør comeback midt i august efter mere end ti års pause. Hele skakverdenen sitrer af forventning. Kunstner og Kasparov-fan Peter Skovgaard er i studiet og fortæller om sin store fascination af skak og ikke mindst Kasparov, som han har mødt flere gange.

Aljechin-29-07-2017.
En af de største og mest populære angrebsspillere nogensinde er russiskfødte Alexander Aljechin. Han vandt sensationelt VM ved at besejre den ellers uovervindelige cubaner Capablanca i 1927, men Aljechins liv og karriere blev i høj grad præget af de urolige tider i Europa med russisk revolution og to verdenskrige.

 

Aktuel skak-01-08-2017.
Der er masser af topskak netop nu. I St. Louis i USA spiller Carlsen og rivaler. Turneringen efterfølges direkte af Kasparovs comeback. Men sommeren har også budt på topskak i Dortmund med stjernen Kramnik, og herhjemme har Køge afholdt en stormesterturnering med deltagelse af flere af de unge danske talenter.

Skoleskak-o2-08-2017.
Skak er godt for børns læring – det viser mange undersøgelser. Generalsekretæren for Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen, er i studiet for at fortælle om, hvordan man helt konkret arbejder med skak ude i de danske skoler, i både undervisning og store events, samt hvilke gode egenskaber det helt præcist er, at skakken generelt fremmer.

Den gode officer-03-08-2017.
Gode brikker kontra dårlige brikker afgør rigtig mange skakpartier. En god fornemmelse for at gøre sine brikker stærke er en af hemmelighederne bag sundt og effektivt positionelt spil. Det handler blandt andet om at bytte de rigtige officerer af, så det er ens egne brikker, der efterfølgende dominerer på brættet.

Drama i Sofia-04-08-2017.
VM byder på de største og de mest dramatiske dueller. Og det er ikke bare på brættet. Der foregår utrolig meget i kulisserne. Den danske toptræner Peter Heine Nielsen er i studiet for at fortælle om et af de mest dramatiske partier, han har været en del af, nemlig afgørelsen på VM-matchen mellem Topalov og Anand i Sofia i 2010.

Nimzowitsch-05-08-2017.
Portræt af Danmarks skaklærer Aron Nimzowitsch, den store skaktænker, som har lagt navn til programserien. Den lettisk fødte verdensklassespiller boede i København de sidste år af sit liv og det var også her, han skrev Mit System, der er et af de absolutte hovedværker i skakkens kulturhistorie.

RomerRiget om skak-30-11-2017
Sune Berg Hansen er stormester og 6-dobbelt danmarksmester i skak – og spiller også poker på ottende år. Erik Kristiansen er adjunkt fra RUC og spilforsker. Kristian Eli Andersen træner landsholdet i skak mentalt med metakognitiv terapi. Vi har sat dem i stævne for at fortælle os, hvad der er på spil i den symbolske krigsførelse i skak, hvor to hjerner kæmper om verden på liv og død. Skak mat! Knud Romer