Vojens Juleturnering/SGP-3 – den 28-12-2022

Efter Coronaforårsagede aflysninger i 2020 og 2021 var Vojens Juleturnering tilbage som hurtigturnering og som 3. afdeling af Sydjysk Hovedkreds´ SydGrandPrix-serie. Det kunne være blevet nr. 50 i rækken, hvis ikke pandemien var kommet i vejen. Tilbage på sporet, men med lidt færre deltagere end håbet. Det volder overalt problemer at komme op på niveauet fra før Corona, og desuden har denne jul jo været en rigtig “arbejdsgiverjul”. 53 deltagere var dog mødt op, og blandt disse var der 7 juniorer samt 13 skoleskakspillere. Det lover godt for fremtiden, og da præmierne skulle fordeles tog adskillige af disse unge også godt for sig af retterne.

Selve turneringen forløb efter omstændighederne godt. Aftenen før var der lige antal deltagere i alle grupper bortset fra skoleskakgruppen, men desværre var der et par sidste-øjebliks afbud på selve turneringsdagen, der ødelagde billedet en smule og betød en Mesterklasse med 9 deltagere, en 1. klasse og en 2. klasse med 12 deltagere i hver, en sammenlagt 3.-4. klasse med i alt 7 deltagere samt en skoleskakgruppe med 13 deltagere.

Afbuddene gav anledning til visse problemer ift. turneringssystemet, og da printeren også krævede ekstra omsorg, blev starten på 1. runde forsinket, men resten af dagen fungerede det helt fint, og tidsplanen blev overholdt. Mange partier var tætte opgør, hvor betænkningstiden blev udnyttet fuldt ud, og jævnbyrdighed i grupperne betød, at mange præmier først kunne fordeles efter korrektionsberegning blandt deltagere med samme pointtal.

Et overblik over dagens resultater fås lettest via Dansk Skak Unions turneringssystem.

Skoleskakgruppen blev aldeles suverænt vundet af Filip Palalic med 7 points af syv mulige! Anders Grove (5) og Jonas Bøgh Larsen (4½) tog henholdsvis 2.- og 3.-pladsen.
Peter Josiassen fra Vojens Skakskole gjorde sig med 4 points fortjent til en midterplacering i gruppen. Han havde en lidt dårligere korrektion end 3 andre med 4 points.

Der var kontante præmier til de 3 bedste samt erindringspræmier til alle deltagere i skoleskakgruppen

I 3.-4. klasse var det 2 juniorer, der snuppede begge præmier. Elias Tipsmark Juulsen og Xavi Normann Topp (begge fra Skakklubben Evans) scorede henholdsvis 6½ og 5 points, og selv om de hørte til i 4. klasse, overhalede de gruppens 3.-klassespillere.

I denne gruppe deltog også 2 Vojensspillere, nemlig Benny Christensen, der scorede 4 points og måtte nøjes med en femteplads, mens Christian Peter Koch debuterede som turneringsspiller. Resultatmæssigt var der ikke rigtig noget at hente for Christian, men forhåbentlig masser af læring.

2. klasse havde 2 Esbjergspillere i top. Henrik Krüger og Andreas Kinch scorede begge 5 points. på de næste pladser kom 4 spillere fra Vojens Skakklub. Kristian Detlevsen gjorde sig med 4½ points fortjent til en trediepræmie, mens Emil Baltzer, Jesper Kallesen og Ejvind Ambøg alle sluttede med 3½.

1. klasse blev suverænt vundet af den fremstormende Adrian Stenstrop Thorsen fra Skakklubben Springeren med 6 points. På andenpladsen Evans-formand Peter Bøgh Larsen med 5 points. Nr. 3 i gruppen skal man lægge mærke til. Sauran Bekmukhanov fra Esbjerg Skakforening er kun 10 år gammel, men allerede meget stærk og naturligvis med masser af potentiale for yderligere udvikling som skakspiller.

I 1. klasse deltog også den tidligere Vojensspiller Martin Møller, der nu slår sine folder i Aalborg Skakforening. Martin begyndt flot med 3 pinde, men derefter tabte han pusten, og det blev kun til ½ points i de sidste 4 runder.

Turneringsvinder Kim Skaaning (Skakklubben Evans). Kim vandt i øvrigt også turneringen i 2018

Lige omvendt gik det i Mesterklassen, hvor Kim Skaanning begyndte med ½ points i de første 2 runder, hvorefter han maksimerede udbyttet med 5 gevinster resten af dagen. 5½ points var tilstrækkeligt til at vinde gruppen. Nr. 2 blev Vitus Bondo Medhus med 4½ points. Vitus er nu blevet 13 år, men er allerede en erfaren mesterspiller, der i Vojens Juleturnering i 2015 som 6-årig vandt skoleskakgruppen!
Ikke færre end 5 spillere scorede 4 points i Mesterklassen, men 3. præmien gik til Per Hansen (Haderslev) på bedre korrektion.

Det er vist længe siden, der har deltaget så mange Vojensspillere som i år. Det var en rigtig god ting.
I den sammenhæng skal det bemærkes, at det kræver et betydeligt arbejde at arrangere turneringen, og et team bestående af Vibeke, Ole, Morten, Mogens og Karl havde nok at gøre som frivillige hjælpere ved turneringen.
Dette hold har stået sammen om turneringen i adskillige år, så opgavefordelingen er efterhånden godt indarbejdet.